- Η δραστηριότητα της παραγωγής βιομεθανίου επιτρέπεται σε όσους έχει χορηγηθεί άδεια λειτουργίας κατά το άρθρο 13.
- Ο ενδιαφερόμενος για την άσκηση της δραστηριότητας παραγωγής βιομεθανίου προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για την έκδοση:
α) της απόφασης περιβαλλοντικής αδειοδότησης,
β) της Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης από τον αρμόδιο Διαχειριστή, εφόσον πρόκειται για μονάδα που πραγματοποιεί έγχυση στο Ε.Σ.Φ.Α. ή σε δίκτυο διανομής,
γ) της άδειας εγκατάστασης, και
δ) της άδειας λειτουργίας.
- Οι μονάδες βιομεθανίου κατατάσσονται στις κατηγορίες και υποκατηγορίες του άρθρου 1 του ν. 4014/2011 (Α’ 209), σύμφωνα με τη διαδικασία της παρ. 4 του ιδίου άρθρου. Σε περίπτωση αναβάθμισης μονάδας βιοαερίου σε μονάδα βιομεθανίου, ακολουθείται η διαδικασία της παρ. 1α του άρθρου 6 του ν. 4014/2011, εφόσον η αναβάθμιση δεν συνεπάγεται αύξηση της δυναμικότητας παραγωγής, άλλως η απόφαση περιβαλλοντικής αδειοδότησης τροποποιείται αντίστοιχα.
- Μετά την έκδοση ή την τροποποίηση, της απόφασης περιβαλλοντικής αδειοδότησης, ο ενδιαφερόμενος:
α) Υποβάλλει αίτηση για την έκδοση της άδειας εγκατάστασης του άρθρου 10. Στις περιπτώσεις μονάδων βιομεθανίου που συνδέονται με το Ε.Σ.Φ.Α. ή σε δίκτυο διανομής, η άδεια εγκατάστασης εκδίδεται μετά την έκδοση από τον αρμόδιο Διαχειριστή και την αποδοχή από τον ενδιαφερόμενο, της οριστικής προσφοράς σύνδεσης του άρθρου 7,
β) προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για τη σύναψη της σύμβασης σύνδεσης, εφόσον πρόκειται για μονάδα βιομεθανίου που πραγματοποιεί έγχυση στο Ε.Σ.Φ.Α. ή σε δίκτυο διανομής σύμφωνα με το άρθρο 8,
γ) προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για τη χορήγηση αδειών (συμπεριλαμβανομένων των εγκρίσεων δόμησης), πράξεων, πρωτοκόλλων ή άλλων εγκρίσεων που απαιτούνται για την εγκατάσταση της μονάδας, η έκδοση των οποίων δεν απαιτεί την προηγούμενη έκδοση της άδειας εγκατάστασης, και
δ) προβαίνει στις αναγκαίες ενέργειες για την εγκατάσταση Μ.Ε.Μ..
- Για τις μονάδες που συνδέονται με το Ε.Σ.Φ.Α. ή το Δίκτυο διανομής, η Μ.Ε.Μ. κατασκευάζεται μετά την έκδοση της άδειας εγκατάστασης και την υπογραφή της σύμβασης σύνδεσης με τον αρμόδιο Διαχειριστή. Για τις μονάδες παραγωγής συμπιεσμένου ή υγροποιημένου βιομεθανίου που δεν συνδέονται με το Ε.Σ.Φ.Α. ή σε Δίκτυο διανομής, η Μ.Ε.Μ. κατασκευάζεται μετά την έκδοση της άδειας εγκατάστασης και την υπογραφή σύμβασης εγκατάστασης και λειτουργίας της με τον Διαχειριστή του Ε.Σ.Φ.Α..
- Η Διεύθυνση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εναλλακτικών Καυσίμων της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας τηρεί κεντρικό αρχείο των αδειών εγκατάστασης και των αδειών λειτουργίας των μονάδων βιομεθανίου.
Σε συνέχεια του 1ου σχολίου μας στο άρθρο 3, επισημαίνουμε ότι στο παρόν άρθρο χρησιμοποιείται ο ορισμός «αρμόδιος Διαχειριστής» με μικρά (η λέξη αρμόδιος), ενώ είναι έννοια που ορίζεται («Αρμόδιος Διαχειριστής»), συνεπώς θα έπρεπε να είναι όλες οι λέξεις με κεφαλαίο προς αποφυγή παρερμηνείας.
Η διαδικασία προϋποθέτει πολυεπίπεδες άδειες (ΠΠΔ, περιβαλλοντική, οριστική προσφορά, εγκατάστασης, λειτουργίας), που δεν ενοποιούνται ούτε υφίστανται fast-track προβλέψεις. Αυτό λειτουργεί σαν αντικίνητρο για μεγάλες επιχειρήσεις καυσίμων που επιθυμούν γρήγορη είσοδο στη νέα αγορά. Θα πρέπει να προβλεφθεί ενιαία πλατφόρμα και δυνατότητα ενοποιημένης αδειοδότησης («one-stop shop») για οντότητες που ήδη διαθέτουν άδεια προμήθειας και έχουν επενδύσει σε δίκτυα/υποδομές.
Πρεπει να υπαρχει συγκεκριμενη κατηγοριοποιηση με τροποποιηση στην ομάδα 4 της ΚΥΑ Αριθμ. ΔΙΠΑ/οικ. 37674
Τροποποίηση και κωδικοποίηση της υπουργι-
κής απόφασης 1958/2012 – Κατάταξη δημοσί-
ων και ιδιωτικών έργων και δραστηριοτήτων σε
κατηγορίες και υποκατηγορίες σύμφωνα με το
άρθρο 1 παράγραφος 4 του Ν. 4014/21.9.2011
(ΦΕΚ 209/Α/2011) όπως αυτή έχει τροποποιηθεί
και ισχύει. ΦΕΚ Β 2741/10-8/2016 αλλιως οι αντιστοιχες αδειοδοτουσες αρχες των αποκεντρωμενων διοικησεων δεν θα μπορουν να καταταξουν τις ΜΠΕ η τις τροποποιησεις σε κατηγοριες.
Στους τρόπους διάθεσης του βιομεθανίου και κατ’ επέκταση στον τρόπο αδειοδότησης, προτείνεται να προστεθεί η περίπτωση παραγωγής LNG με έγχυση στο δίκτυο μεταφοράς ή διανομής.
Η συνολική αδειοδοτική διαδικασία για μια μονάδα ηλετροπαραγωγής από βιοαέριο διαρκούσε αρχικά στην πράξη 1,5-2 χρόνια (μέσος χρόνος μεταξύ ημερομηνίας έναρξης της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης μέχρι την «προσφορά’ οριστικών όρων σύνδεσης στο δίκτυο μέσης τάσης του ΔΕΔΔΗΕ). Σήμερα, το άνω όριο των 2 ετών τείνει στο άπειρο λόγω του (λογιστικού) υπερκορεσμού των επιμέρους δικτύων με κριτήριο τους ηλεκτρικούς χώρους και του αδήρητου de facto κορεσμού του συνολικού εθνικού συστήματος που οδήγησε στις περικοπές.
Η λύση του Βιομεθανίου αντί του ηλεκτρισμού προέβαλε για τους παραγωγούς Βιοενέργειας ως μια διέξοδος, αρχικά για την αξιοποίηση του υπάρχοντος δυναμικού χωρίς τους περιορισμούς της συνδεσιμότητας, αλλά και ως αντιμετώπιση των νέων απωλειών που επεφύλαξε η επιβολή των περικοπών της ηλεκτροπαραγωγής που εξελίσσονται σε μια διαρκή απειλή αφού, παρά την ήδη διαπιστωμένη αιτία (υπερπαραγωγή τις μεσημεριανές ώρες) η πλημμυρίδα των φαραωνικών φωτοβολταϊκών μονάδων συνεχίζεται αμείωτη.
Με την διαδικασία οριστικής προσφοράς σύνδεσης που προτείνεται στα άρθρα 6 και 7, ο χρόνος αδειοδότησης μάλλον θα υπερβεί τα 3 χρονια καθόσον η εύρεση της βέλτιστης οικονομοτεχνικά λύσης σύνδεσης με το δίκτυο θα είναι μια χρονοβόρος διαδικασία, όπου η αρχική χωροθέτηση της μονάδας (που απαιτείται για την περιβαλλοντική άδεια) πιθανόν θα χρειαστεί να αναθεωρηθεί περισσότερες από μια φορές, ανάλογα με τα απρόβλεπτα (για τον παραγωγό) στοιχεία τρόπου μεταφοράς (φυσικός ή εικονικός αγωγός), όδευσης, επιλογής των σημείων σύνδεσης που θα είναι της επιλογής του εκάστοτε διαχειριστή. Πόσω μάλλον που υποψήφιοι διαχειριστές για το ίδιο σημείο παραγωγής μπορεί να είναι ο ΔΕΣΦΑ, η ΕΝΑΟΝ ή κάποιος μικρότερος τοπικός διαχειριστής μη διασυνδεδεμένου τοπικού δικτύου διανομής.
Μια λύση στο πρόβλημα αυτό, είναι να συσταθεί φορέας συντονισμού, προεπιλογής μεθόδου σύνδεσης με βάση τα αρχικά στοιχεία χωροθέτησης και ημερήσιου ή ετήσιου προγράμματος διάθεσης παραγωγής προς έγχυση της κάθε μονάδας και υποβολής μιας ή περισσοτέρων προτάσεων προκαταρκτικών όρων σύνδεσης, χωρίς να απαιτείται η προηγούμενη περιβαλλοντική αδειοδότηση.
Πρόταση νέου άρθρου ή παραγράφου:
(6α) Συνιστάται φορέας (επιτροπή) συντονισμού συνδεσιμότητας παραγωγών βιομεθανίου, με έργο την εξέταση των αιτημάτων σύνδεσης και έκδοση κατά περίπτωση αποφάσεων για τον τρόπο μεταφοράς – σημείο(α) έγχυσης και το ή τα δίκτυα υποδοχής του βιομεθανίου. Δεδομένου ότι μέρος της σύνδεσης είναι δυνατόν να πραγματοποιείται μέσω εικονικών αγωγών (επίγεια μεταφορά σε συμπιεσμένη ή υγροποιημένη μορφή), είναι δυνατόν η απόφαση συνδεσιμότητας να αφορά ένα ή περισσότερα δίκτυα, επιλεγόμενα όχι απαραιτήτως με γεωγραφικά κριτήρια. Επίσης, είναι δυνατόν να προτείνει περισσότερες της μιάς εναλλακτικές λύσεις. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα καθοριστεί η σύνθεση της επιτροπής στην οποία, πλην των υπηρεσιακών παραγόντων, θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των παραγωγών βιοαερίου/βιομεθανίου και των διαχειριστών δικτύων, η συχνότητα συνεδριάσεων και άλλα στοιχεία αρμοδιότητας της επιτροπής. Η λειτουργία της επιτροπής θα εποπτεύεται από την ΡΑΑΕΥ.