ΜΕΡΟΣ Β’ ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΥΔΡΟΓΟΝΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΔΡΟΓΟΝΟΥ – ΜΕΡΙΚΗ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΟΔΗΓΙΑΣ (ΕΕ) 2024/1788   ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α’  ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΜΕΡΟΥΣ Β’ Άρθρο 23 Σκοπός

 

Σκοπός του παρόντος Μέρους είναι η μερική ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2024/1788 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 13ης Ιουνίου 2024 «σχετικά με κοινούς κανόνες για τις εσωτερικές αγορές ανανεώσιμων αερίων, φυσικού αερίου και υδρογόνου, και με την τροποποίηση της οδηγίας (ΕΕ) 2023/1791 και την κατάργηση της οδηγίας 2009/73/ΕΚ» (σειρά L) και συνακόλουθα η διαμόρφωση ενός ενιαίου συμπαγούς πλαισίου για την οργάνωση και εκκίνηση της αγοράς ανανεώσιμου υδρογόνου και υδρογόνου χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών.

  • 16 Ιουνίου 2025, 16:00 | EUNICE Energy Group – European Project Coordinator CRAVE-H2 Crete Aegean Hydrogen Valley και Crete Valley Horizon Project Community Energy Lab-CEL4 Leader

    Προτάσεις για την προώθηση της παραγωγής πράσινου υδρογόνου και την αδειοδότηση και σύνδεση καινοτόμων υποδομών κυψελών καυσίμου (Fuel Cells)

    Υποβάλλουμε τις ακόλουθες προτάσεις για την ενίσχυση του υπό διαβούλευση Σχεδίου Νόμου του ΥΠΕΝ, με στόχο την ανάπτυξη και υλοποίηση έργων πράσινου υδρογόνου και την υποστήριξη καινοτομίας στην ενεργειακή μετάβαση.

    Οι προτάσεις βασίζονται σε τεχνική και νομική τεκμηρίωση, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του ευρωπαϊκού και εθνικού δικαίου, και συγκεκριμένα:
    • Οδηγία RED II / RED III
    • Κανονισμός 2023/1184
    • Ν. 4414/2016, Ν. 3468/2006, Ν. 4951/2022
    • Απόφαση 2024/1788 (Κατηγοριοποίηση τεχνολογιών υδρογόνου)

    Προτεινόμενες Προσθήκες και Τροποποιήσεις στο Σχέδιο Νόμου

    α) Χαρακτηρισμός πράσινου υδρογόνου ως ΑΠΕ
    Προσθήκη στο Άρθρο 37 ή 40:
    «Η παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου με ηλεκτρόλυση αποκλειστικά από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) λογίζεται ως ισοδύναμη με σταθμούς ΑΠΕ και υπάγεται στις αντίστοιχες ευνοϊκές ρυθμίσεις.»
    Τεκμηρίωση: Σύμφωνα με την RED II/III και το Delegated Regulation 2023/1184, η ηλεκτρόλυση με 100% ΑΠΕ αποτελεί «Renewable Fuel of Non-Biological Origin» και οφείλει να αντιμετωπίζεται ως σταθμός ΑΠΕ για αδειοδοτικούς και πολεοδομικούς σκοπούςΣΝ-ΥΠΕΝ-ΒΙΟΜΕΘΑΝΙΟ-ΚΑΙ-….

    β) Αδειοδοτική ισοτιμία με ΦΒ και Αιολικά – Εκτός Σχεδίου εγκατάσταση
    Νέα διάταξη στο άρθρο 34 ή νέο άρθρο:
    «Οι μονάδες παραγωγής ανανεώσιμου υδρογόνου (με χρήση ΑΠΕ) και οι σταθμοί Κυψελών Καυσίμου (Fuel Cells) δύνανται να εγκαθίστανται σε εκτός σχεδίου περιοχές, υπό την προϋπόθεση ότι το γήπεδο είναι άνω των 4 στρεμμάτων, όπως ισχύει για τα φωτοβολταϊκά και αιολικά συστήματα.»
    Τεκμηρίωση: Αυτή η πρόβλεψη είναι κρίσιμη για την υλοποίηση ερευνητικών έργων σε περιοχές με χαμηλό πολεοδομικό συντελεστή. Υπάρχει δε προηγούμενο για ανάλογες προβλέψεις σε άρθρα του ν. 4951/2022 για ΦΒΣΝ-ΥΠΕΝ-ΒΙΟΜΕΘΑΝΙΟ-ΚΑΙ-….

    γ) Προτεραιότητα σύνδεσης Fuel Cells έως 2 MW στα δίκτυα ΔΕΔΔΗΕ/ΑΔΜΗΕ για πιλοτικά έργα
    Νέα παράγραφος στο άρθρο 32 ή 35:
    «Πιλοτικά έργα κυψελών καυσίμου (Fuel Cells) έως 2 MW ανά υποσταθμό που χρηματοδοτούνται από Ευρωπαϊκά Προγράμματα (όπως Horizon Europe, IPCEI, Innovation Fund, Just Transition Fund, Connecting Hydrogen Facilities, κ.α.) λαμβάνουν προτεραιότητα σύνδεσης στο δίκτυο ΔΕΔΔΗΕ ή ΑΔΜΗΕ έως συνολικού εθνικού ορίου 50 MW.»
    Τεκμηρίωση: Αντίστοιχες πρόνοιες υπάρχουν στον Κανονισμό (ΕΕ) 2023/2413 για PCI/PMI έργα, με προτεραιότητα πρόσβασης και συνδέσεων.

    δ) Απλοποιημένη αδειοδότηση Ευρωπαϊκών Πιλοτικών Έργων
    Νέο άρθρο ή τροποποίηση άρθρου 30/34:
    «Η εγκατάσταση πιλοτικών μονάδων παραγωγής υδρογόνου και κυψελών καυσίμου σε πλαίσιο PCI/PMI ή Horizon Europe έργων, απαλλάσσεται από την υποχρέωση αρτιότητας ή οικοδομησιμότητας του γηπέδου, σύμφωνα με τα ισχύοντα για ΦΒ/Αιολικά βάσει ν. 4951/2022.»
    Τεκμηρίωση: Επιτρέπεται ήδη σε ΦΒ/Αιολικά και πρέπει να ισχύσει και για έργα καινοτομίας όπως το CRAVE-H2ΣΝ-ΥΠΕΝ-ΒΙΟΜΕΘΑΝΙΟ-ΚΑΙ-….

    ε) Τροποποίηση του ν.3468/2006 για σταθμούς ηλεκτρόλυσης
    Προσθήκη παραγράφου:
    «Στο άρθρο 2 του ν. 3468/2006 προστίθεται ότι ‘σταθμοί ηλεκτρόλυσης που τροφοδοτούνται αποκλειστικά από ΑΠΕ θεωρούνται σταθμοί ΑΠΕ’.»
    Επιπλέον, ζητείται:
    • Έκδοση οικοδομικής άδειας και
    • Καθορισμός όρων δόμησης, ακόμη και σε μη άρτια γήπεδα, όπως ισχύει για ΦΒ και αιολικά.

    στ) Διαδικασία για οδούς ενεργειακών έργων
    Τροποποίηση του άρθρου 56:
    «Οι οδοί που απαιτούνται για την προσπέλαση και εξυπηρέτηση εγκαταστάσεων πράσινου υδρογόνου και σχετιζόμενων κυψελών καυσίμου (FC), σε εθνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά έργα, θεωρούνται δημόσιου συμφέροντος και κυρώνονται με Υπουργική Απόφαση.»

    Συμπεράσματα
    Οι παραπάνω προτάσεις:
    • Συνδέονται με τις διατάξεις των άρθρων 25–46 του Σχεδίου Νόμου που αφορούν το υδρογόνο.
    • Συμπληρώνονται από το άρθρο 20 του ν.3468/2006 και από το ν. 4414/2016 ως προς τη στήριξη ΣΗΘΥΑ σταθμών (όπως οι κυψέλες καυσίμου FC).
    • Αντικατοπτρίζουν τις απαιτήσεις για έργα καινοτομίας που θέλουν ισότιμη μεταχείριση με τις ΑΠΕ στην πράξη.

    Με εκτίμηση,

    EUNICE Energy Group
    European Project Coordinator CRAVE-H2 Crete Aegean Hydrogen Valley και Crete Valley Horizon Project CEL4 Leader

  • ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1
    αα και αβ : Αρμόδιος διαχειριστής και Διαχειριστής Δικτύου Διανομής: προτείνουμε να ορίζεται σε Εθνικό ή Τοπικό Σύστημα Υδρογόνου.
    Για την αδειοδότηση Τοπικών Συστημάτων παραγωγής υδρογόνου, για την δημιουργία και διάθεση Τοπικών οικοσυστημάτων υδρογόνου (Hydrogen Valley).