Άρθρο 07: Διαβίβαση φορολογικών στοιχείων που έχουν σημανθεί από τον ΥΦΣ ή από τρίτον και για λογαριασμό του, σε αντισυμβαλλόμενο.Υποχρεώσεις διαφύλαξης από τον αντισυμβαλλομενο λήπτη

Για τους σκοπούς της διασφάλισης της ηλεκτρονικής διαβίβασης, λήψης και αποθήκευσης από αντισυμβαλλόμενο, των Φορολογικών Στοιχείων (ΦΣ), τα φορολογικά Δεδομένα (ΦΔΣ) των οποίων έχουν ηλεκτρονικά εκδοθεί και σημανθεί από εκδότη – ΥΦΣ, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας, υποχρεωτικά διαβιβάζονται τα δεδομένα εκείνα, από τα οποία, μετά την λήψη τους, ο αντισυμβαλλόμενος – λήπτης έχει δυνατότητα ανάκτησης των ΦΔΣΣ και της ΣΦΣ σε ιδιαίτερο ηλεκτρονικό αρχείο με περιεχόμενο την αλληλουχία χαρακτήρων που έχει λάβει σήμανση με βάση το μορφότυπο του Παραρτήματος Π1. Η ανωτέρω διαβίβαση Φορολογικών Στοιχείων γίνεται με κάθε πρόσφορο για τους αντισυμβαλλομένους τρόπο, τηρουμένων των προϋποθέσεων της παρ. 5 του άρθρου 2 του ΚΦΑΣ (Κεφ. Ε του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 – ΦΕΚ Α΄ 222).

Η ηλεκτρονική διαβίβαση των ανωτέρω δεομένων με τις προϋποθέσεις της προηγούμενης παραγράφου, διαβιβάζονται στον αντισυμβαλλόμενο, είτε από τον ίδιο τον εκδότη ΥΦΣ, είτε από ΠΑΦΣ ή άλλον τρίτον και για λογαριασμό του, με τον όρο της αποδοχής της ηλεκτρονικής αυτής διαβίβασης από τον αντισυμβαλλόμενο με τρόπο που να μπορεί να τεκμηριώνεται και να αποδεικνύεται. Η ηλεκτρονική αυτή διαβίβαση είναι δυνατό να αφορά περισσότερα από ένα Φορολογικά Στοιχεία (ΦΣ) με την προϋπόθεση ότι για κάθε ένα από αυτά ο αντισυμβαλλόμενος – λήπτης έχει δυνατότητα ανάκτησης των ΦΔΣΣ και της ΣΦΣ σε ιδιαίτερο αρχείο με περιεχόμενο τη μορφή του παραρτήματος Π1. Εκτός των ανωτέρω, ο ΠΑΦΣ ή άλλος τρίτος έχουν και την υποχρέωση της προηγούμενης συμφωνίας της περίπτωσης β) της παραγράφου 17 του άρθρου 6 των ΚΦΑΣ, η οποία μπορεί να αποτελεί μέρος της σύμβασης παροχής υπηρεσιών Άυλης Φορολογικής Σήμανσης εγγυημένου επιπέδου (SLA).

Ο λήπτης των δεδομένων αυτών έχει υποχρέωση της ασφαλούς και μόνιμης αποθήκευσης και διαφύλαξης αυτών, για όσο χρόνο ορίζεται από τις διατάξεις της παραγράφου 5 του άρθρου 9 του Κ.Φ.Α.Σ, σε κατάλληλο αποθηκευτικό μέσο, καθώς και στη διάθεση αυτών χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση σε οποιαδήποτε περίπτωση επιτόπιων φορολογικών ελέγχων. Ειδικότερα τα ΦΔΣΣ συμπεριλαμβανομένης και της ΣΦΣ θα πρέπει ανεξαρτήτως του τρόπου και της μορφής λήψης και αποθήκευσής τους, να ανακτώνται και να διατίθενται για μεταφόρτωση, στις περιπτώσεις επιτόπιων φορολογικών ελέγχων, σε ιδιαίτερο ηλεκτρονικό αρχείο με περιεχόμενο την αλληλουχία χαρακτήρων που έχει λάβει σήμανση με βάση το μορφότυπο του Παραρτήματος Π1.

Η αναγνωσιμότητα των ΦΔΣΣ και της ΣΦΣ πρέπει να εξασφαλίζονται από τον λήπτη αυτών για όλη τη διάρκεια της αποθήκευσής τους. Οποιαδήποτε αλλοίωση ή αδυναμία αναπαραγωγής ή απώλειας των δεδομένων αυτών καθώς και η αδυναμία ανάκτησης και διάθεσής τους, για μεταφόρτωση, στις περιπτώσεις επιτόπιων φορολογικών ελέγχων, στη μορφή του μορφοτύπου και σε ιδιαίτερο ηλεκτρονικό αρχείο με περιεχόμενο την αλληλουχία χαρακτήρων που έχει λάβει σήμανση με βάση το μορφότυπο του Παραρτήματος Π1, λογίζεται ως μη διαφύλαξη των σχετικών φορολογικών στοιχείων από τον λήπτη.

  • Άρθρο 7 Σελ 13. Στην αρχή: Ο τρόπος τεκμηρίωσης και απόδειξης μπορεί να είναι και ηλεκτρονικός;

    Άρθρο 7 Σελ. 13, δεύτερη παράγραφος. Τα στοιχεία των παραστατικών θα μπορούν να κρατούνται από τον ΠΑΦΣ για λογαριασμό του λήπτη;

    Άρθρο 7, Σελ. 13, Τρίτη παράγραφος. Αναγνωσιμότητα είναι διαφορετική από προσβασιμότητα. Με την έννοια ότι αναγνωσιμότητα δίνει την δυνατότητα στον ανθρώπινο παράγοντα να κατανοήσει το περιεχόμενο ενώ η προσβασιμότητα και ακεραιότητα αφορούν την μηχανογραφική επεξεργασία.