Άρθρο 04: ΗΦΕΣ φορολογικών στοιχείων διακίνησης

Ειδικά για τα συνοδευτικά φορολογικά στοιχεία διακίνησης με αρίθμηση 5, 6, 10 και 11 του Πίνακα του Παραρτήματος 5, δεν υφίσταται υποχρέωση εκτύπωσής τους, εφ’ όσον γίνεται Ηλεκτρονική Έκδοση Φορολογικού Στοιχείου (ΗΦΕΣ) κατά τη χρονική στιγμή της έναρξης της αποστολής – διακίνησης, είτε μέσω της διαδικασίας Άυλης Φορολογικής Σήμανσης από ΠΑΦΣ, είτε από διασυνδεόμενη ΕΑΦΔΣΣ και έχουν αποσταλεί σε κεντρικές υποδομές (βάσεις δεδομένων) που ορίζονται από την ΓΓΠΣ.

Επιπλέον των ανωτέρω, τα Φορολογικά Δεδομένα Σήμανσης των Στοιχείων (ΦΔΣΣ) αυτών και η αντίστοιχη ΣΦΣ στη μορφή της αλληλουχίας χαρακτήρων που έχει λάβει σήμανση με βάση το μορφότυπο του Παραρτήματος Π1 και σε κατάλληλο αποθηκευτικό μέσο, θα πρέπει να συνοδεύουν τα διακινούμενα αγαθά και είναι διαθέσιμα σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής, από τον τόπο έναρξης της διακίνησης μέχρι τον τόπο παράδοσης ή προορισμού, και διατίθενται άμεσα για μεταφόρτωση σε κάθε περίπτωση φορολογικού ελέγχου.

Στην περίπτωση αυτή, κάθε αδυναμία αναπαραγωγής ή απώλειας των δεδομένων αυτών καθώς και η αδυναμία ανάκτησης και διάθεσής τους, για μεταφόρτωση, στις περιπτώσεις επιτόπιων φορολογικών ελέγχων, μορφή της αλληλουχίας χαρακτήρων που έχει λάβει σήμανση με βάση το μορφότυπο του Παραρτήματος Π1 και σε ιδιαίτερο αρχείο του Παραρτήματος Π1, λογίζεται ως μη έκδοση των αντίστοιχων φορολογικών στοιχείων.

Η επικαιρότητα του δελτίου αποστολής για το οποίο έχει γίνει ΗΦΕΣ και των ΦΔΣΣ, εξαρτάται από την απόσταση, τον τρόπο της μεταφοράς, το είδος των χρησιμοποιούμενων μεταφορικών μέσων και τις ειδικότερες συνθήκες της μεταφοράς. Το βάρος της απόδειξης της χρονικής διάρκειας των δελτίων αποστολής φέρει ο εκδότης – ΥΦΣ, ο οποίος υποχρεούται να τεκμηριώνει επαρκώς, γεγονότα ή καταστάσεις, που δικαιολογούν τη χρονική διάρκεια αυτών.

  • Άρθρο 6 Σελ. 12. Όλα τα στοιχεία που παράγονται, π.χ. Γενική σύνοψη, ΦΔΣΣ, ΣΦΣ κλπ θα πρέπει να κρατούνται τοπικά υποχρεωτικά ή θα μπορεί να τα τηρεί ο ΠΑΦΣ για λογαριασμό του ΥΦΣ?

  • Άρθρο 4 Σελ 10-11. Στη περίπτωση που τα στοιχεία που αφορούν διακίνηση (π.χ. τα δελτία αποστολής) και εκδίδονται μέσω ΠΑΦΣ, τότε θα μπορούσε αυτά αντί να συνοδεύουν με ηλεκτρονικό τρόπο τα εμπορεύματα (π.χ. USB stick) να υπάρχει online πρόσβαση στους ΠΑΦΣ; Δηλαδή να γίνεται ο έλεγχος στην Online υποδομή του ΠΑΦΣ;

    Άρθρο 4 Σελ. 11 τελευταία παράγραφος άρθρου 4 που αναφέρει για την επικαιρότητα του δελτίου αποστολής πως επιτυγχάνεται αυτό; Τι εννοεί εξαρτάται από την απόσταση;

  • Η μη ύπαρξη εκτυπωμένων συνοδευτικών φορολογικών στοιχείων διακίνησης καθιστά δυσχερή τον επιτόπιο έλεγχο από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές οι οποίες θα πρέπει να διαθέτουν ειδικό εξοπλισμό.