Άρθρο 7 Μηχανικοί

ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΡΥΘΜΙΣΗ

1. α) Η αμοιβή των μηχανικών, για την μελέτη των έργων που αναφέρονται στο άρθρο 1 παράγραφος 1 του Π.Δ. 696/1974 (Α΄301), καθορίζεται ελεύθερα με έγγραφη συμφωνία των συμβαλλομένων. Οι προβλεπόμενες στο προεδρικό διάταγμα τούτο ως υποχρεωτικώς ελάχιστες αμοιβές παύουν εφεξής να ισχύουν με αυτόν τον χαρακτήρα. Τα ανωτέρω ισχύουν αντιστοίχως και ως προς κάθε οριζόμενη από οποιαδήποτε διάταξη νόμου ως υποχρεωτικώς ελάχιστη αμοιβή για εργασίες που αναφέρονται στο άρθρο 59 του Ν.Δ. της 17.7/16-8-1923, όπως αντικαθίσταται με την παράγραφο 10 του άρθρου αυτού.

β) Η συνομολόγηση από μηχανικό σύμβασης με ασυνήθιστα χαμηλή αμοιβή, κατά την έννοια του άρθρου 52 του ΠΔ 60/2007 (Α΄64), που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί, είναι ανεπίτρεπτη και συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα. Το ΔΣ του ΤΕΕ, όταν περιέρχεται στην αντίληψή του περίπτωση συνομολογήσεως από μηχανικό σύμβασης, της οποίας η αμοιβή φαίνεται ασυνήθιστα χαμηλή, τον καλεί εγγράφως να δικαιολογήσει το ύψος της, ζητώντας τις διευκρινίσεις που κρίνει σκόπιμες. Εφόσον οι εξηγήσεις του ενδιαφερομένου δεν κριθούν ικανοποιητικές, το ΔΣ του ΤΕΕ ασκεί την πειθαρχική δίωξη κατά τις κείμενες διατάξεις.

2. Η σχετική σύμβαση, η οποία πρέπει να περιέχει τουλάχιστον τα στοιχεία που ορίζονται στις παρ. 1 και 2 του άρθρου 1 του ΒΔ της 30/31.5.1956 (Α΄134), κατατίθεται από τον μηχανικό στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ). Μετά την περαίωση της μελέτης, ο μηχανικός γνωστοποιεί στο ΤΕΕ τα προκύπτοντα από αυτήν στοιχεία, με βάση τα οποία υπολογίζει και καταβάλλει στο ΤΕΕ τις εισφορές και τα λοιπά δικαιώματα, όπως αυτά προβλέπονται στην νομοθεσία, είτε ως παρακρατούμενα από την αμοιβή του μηχανικού, που επεβάλλετο κατά το άρθρο 2 του Β.Δ. της 30/31.5.1956 να κατατίθεται στο ΤΕΕ, είτε ως καταβαλλόμενα στο ΤΕΕ ως δικαιούχο ή προς απόδοση σε τρίτους δικαιούχους. Το ΤΕΕ, μετά από επαλήθευση των στοιχείων και του βάσει αυτών γενόμενου υπολογισμού των εισφορών, τον οποίο οριστικοποιεί, αποδίδει στους νόμιμους δικαιούχους τις καταβαλλόμενες σε αυτό εισφορές και δικαιώματα, πέραν εκείνων που προορίζονται γι’ αυτό.

3. Οι διατάξεις των προηγουμένων παραγράφων ισχύουν αντιστοίχως και ως προς τον επιβλέποντα μηχανικό για τις εργασίες επίβλεψης καθώς και τον αναλαμβάνοντα τη διοίκηση έργου.

4. Οι νόμιμες εισφορές υπέρ του ΤΕΕ, υπέρ ασφαλιστικών ταμείων και λογαριασμών καθώς και οι λοιπές εισφορές και δικαιώματα που προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία ότι υπολογίζονται επί της αμοιβής των μηχανικών, υπολογίζονται εφεξής επί της συμβατικής αμοιβής εφ’ όσον αυτή είναι μεγαλύτερη της νόμιμης αμοιβής κατά την έννοια της παρ. 1 του άρθρου 1 του Π.Δ. 696/1974 όπως αντικαθίσταται με την παράγραφο 8, άλλως υπολογίζονται επί της νόμιμης αμοιβής.

Στις περιπτώσεις που οι ως άνω εισφορές προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία ότι υπολογίζονται επί της υποχρεωτικώς ελάχιστης αμοιβής, υπολογίζονται εφεξής επί της νομίμου αμοιβής.

5. Οι αναφερόμενες στο Π.Δ. 696/1974 «ελάχιστες αμοιβές» ή «αμοιβές» νοούνται εφεξής ως νόμιμες αμοιβές κατά την έννοια της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του ιδίου διατάγματος όπως αντικαθίσταται με την παράγραφο 8 και, πέραν της λήψεως υπόψη για τον υπολογισμό νομίμων εισφορών και δικαιωμάτων από το ΤΕΕ κατά την προηγούμενη παράγραφο, λαμβάνονται επίσης υπόψη από τα δικαστήρια κατά την εκδίκαση διαφορών από αμοιβές μηχανικών για την παροχή εργασίας σύμφωνα με τα άρθρα 677 έως 681 του Κ.Πολ.Δ., όταν δεν προκύπτει έγκυρη έγγραφη συμφωνία περί αυτών.

6. Ειδικά για την έκδοση οικοδομικών αδειών, ο προϋπολογισμός που αναφέρεται στο άρθρο 3 του Π.Δ 696/1974, εξάγεται είτε βάσει αναλυτικού προϋπολογισμού, είτε σύμφωνα με τις τιμές μονάδος που καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κατόπιν γνώμης του ΤΕΕ, η οποία λαμβάνει υπόψη το κόστος κατασκευής όπως εξάγεται από τον αντικειμενικό προσδιορισμό της αξίας των ακινήτων (άρθρο 41 του Ν. 1249/1982 (Α΄43), όπως κάθε φορά ισχύει.»
Παράγραφος 6 του άρθρου 3 του Π.Δ. 696/1974:

«6. Ειδικά για την έκδοση οικοδομικών αδειών, ο προϋπολογισμός εξάγεται είτε βάσει αναλυτικού προϋπολογισμού, είτε σύμφωνα με τιμές μονάδος που καθορίζονται με υπουργική απόφαση, η οποία λαμβάνει υπόψη το κόστος κατασκευής όπως εξάγεται από το αντικειμενικό προσδιορισμό της αξίας των ακινήτων, (άρθρ. 41 του Νομ. 1249/1982 ΦΕΚ 43, όπως κάθε φορά ισχύει).»

7. Η παράγραφος 6 του άρθρου 3 του Π.Δ. 696/1974 διαγράφεται.
Άρθρο 1 παρ. 1 του Π.Δ. 696/1974

«1. Αι δια του παρόντος καθοριζόμεναι αμοιβαί αποτελούν τα υποχρεωτικώς εφαρμοζόμενα κατώτατα όρια αποζημιώσεως δια την εκπόνησιν μελετών και διενέργειαν επιβλέψεων – παραλαβών και εκτιμήσεων

Συγκοινωνιακών, Υδραυλικών και Κτιριακών Εργων ως και Τοπογραφικών, Κτηματογραφικών και Χαρτογραφικών Εργασιών, κατά τας κατωτέρω κατηγορίας ή διακρίσεις αυτών.»

8. Η παράγραφος 1 του άρθρου 1 του Π.Δ. 696/1974, αντικαθίσταται ως εξής:

« 1. Οι καθοριζόμενες με το διάταγμα αυτό αμοιβές αποτελούν τις νόμιμες αμοιβές, οι οποίες ισχύουν για την περίπτωση που δεν προκύπτει έγκυρη έγγραφη συμφωνία αμοιβής, για την εκπόνηση μελετών και την διενέργεια επιβλέψεων- παραλαβών και εκτιμήσεων Συγκοινωνιακών, Υδραυλικών και Κτιριακών Έργων ως και Τοπογραφικών Κτηματογραφικών και Χαρτογραφικών Εργασιών, κατά τις κατωτέρω κατηγορίες ή διακρίσεις αυτών.»

Πρώτο και δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 7 του άρθρου 3 του Π.Δ. 696/1974:

«7. Προκειμένου για την αμοιβή μελέτης ή επίβλεψης αυτού ή εκτελέσεως άλλης εργασίας μηχανικού, για τα ιδιωτικά έργα καθορίζεται ότι η καταβαλλόμενη αμοιβή δεν μπορεί να είναι μικρότερη από το ποσό των 5.000 δραχμ. Το ποσό αυτό αναπροσαρμόζεται εκάστοτε για το συντελεστή της παρ. 2 του άρθρ. 4.»

9. Το πρώτο και το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 7 του άρθρου 3 του Π.Δ. 696/1974, διαγράφονται.
Άρθρο 59 του από 17.7/16.8.1923 Ν.Δ.

«1. Δια Β.Δ/των. εκδιδομένων μετά γνώμην του συμβουλίου των δημοσίων έργων, κανονίζεται η δι` εκάστην περίπτωσιν πληρωτέα υπό των εργοδοτών αμοιβή εις τους μηχανικούς εν γένει και αρχιτέκτονας τους εκπονούντας μελέτας οιωνδήποτε έργων και τους αναλαμβάνοντας την εφαρμογήν των μελετών και την εποπτείαν εκτελέσεως των έργων τούτων. » Μεταξύ των έργων αυτών συμπεριλαμβάνονται και όλα τα προβλεπόμενα απο το παρόν διάταγμα. Σε αυτά περιλαμβάνονται επίσης οι τοπογραφικές και οι κτηματογραφικές εργασίες, που αναφέρονται στο άρθρο 57, καθώς και οι χωροταξικές, ρυθμιστικές, πολεοδομικές και περιβαλλοντικές μελέτες.»***Το εντός » » τελευταίο εδάφιο αντικαταστάθηκε ως άνω με την παρ.11 Του άρθρου 3 του Ν.2242/1994 (Α 162) 2. Η κατά την προηγούμενην παράγραφον οριζομένη αμοιβή αποτελεί υποχρεωτικήν διατίμησιν δι` αμφότερα τα συμβαλλόμενα μέρη, εφ` όσον ταύτα δι` ιδιαιτέρας μεταξύ των εγγράφου συμφωνίας δεν εκανόνισαν άλλως τα της αμοιβής ταύτης. ***Παρατήρηση:Σύμφωνα με το άρθρο μόνο παρ. 1 του Ν.Δ. 2726/1953, ΦΕΚ Α 325: «Ο κατά το άρθρον 59 παρ. 1 του από 17.7/16.8.1923 Ν.Δ. κανονισμός των ελαχίστων ορίων αμοιβής των μηχανικών εν γένει και αρχιτεκτόνων, εφαρμόζεται δι` όλας τας ειδικότητας των μηχανικών – μελών του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών,καθώς και δια τους βάσει ειδικών διατάξεων νόμων ασκούντας τα επαγγέλματα ταύτα εν όλω ή εν μέρει. Τα ως άνω ελάχιστα όρια αμοιβών αποτελούν κατωτέραν διατίμησιν υποχρεωτικήν δι` αμφότερα τα συμβαλλόμενα μέρη καταργουμένης κατά τα λοιπά της παρ. 2 του ως άνω άρθρου».

10. Το άρθρο 59 του από 17.7/16.8.1923 ΝΔ (Α΄228) αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 59

Με Π.Δ. που εκδίδονται με πρόταση των Υπουργών Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, μετά γνώμη της Διοικούσας Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ρυθμίζονται οι νόμιμες αμοιβές, που ισχύουν για την περίπτωση που δεν προκύπτει έγκυρη έγγραφη συμφωνία αμοιβής, των διπλωματούχων ανώτατων σχολών μηχανικών γενικά και αρχιτεκτόνων, μελών του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, καθώς και αυτών που ασκούν τα επαγγέλματα αυτά, βάσει ειδικών διατάξεων νόμου, εν όλω ή εν μέρει, που εκπονούν μελέτες οποιωνδήποτε έργων και αυτών που αναλαμβάνουν την εφαρμογή των μελετών και την επίβλεψη της εκτέλεσης των έργων αυτών. Μεταξύ των ως άνω έργων περιλαμβάνονται επίσης οι τοπογραφικές και κτηματογραφικές εργασίες καθώς και οι χωροταξικές, ρυθμιστικές, πολεοδομικές και περιβαλλοντικές μελέτες.

Ο παραπάνω κανονισμός των αμοιβών αναφέρεται στη μελέτη, επίβλεψη, εποπτεία ή έλεγχο και παραλαβή κάθε είδους έργων ή εγκαταστάσεων, καθώς και σε κάθε είδους τεχνικές γενικά εργασίες και υπηρεσίες, σχεδιαγράμματα, καταμετρήσεις, γνωμοδοτήσεις, πραγματογνωμοσύνες κ.τ.λ. ή αμοιβές που καταβάλλονται σε αυτούς που μετέχουν σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και στους κριτές αυτών.»

Παρ.1 και 2 του άρθρου μόνου του ν.δ. 2726/1953:

« 1. Ο κατά το άρθρον 59 παράγραφος 1 του από 17.7/16.8.1923 Ν. Δ. «περί σχεδίων πόλεων, κωμών και συνοικισμών του Κράτους και οικοδομής αυτών» κανονισμός των ελαχίστων ορίων αμοιβής των μηχανικών εν γένει και αρχιτεκτόνων, εφαρμόζεται δι` όλας τας ειδικότητας των μηχανικών-μελών του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών,καθώς και διά τους βάσει ειδικών διατάξεων νόμων ασκούντας τα επαγγέλματα ταύτα εν όλω ή εν μέρει. Τα ως άνω ελάχιστα όρια αμοιβών αποτελούν κατωτέραν διατίμησιν υποχρεωτικήν δι` αμφότερα τα συμβαλλόμενα μέρη καταργουμένης κατά τα λοιπά της παραγράφου 2 του ως άνω άρθρου. 2. Ο κανονισμός ούτος των αμοιβών εκτείνεται εις την μελέτην, εφαρμογή, επίβλεψιν, εποπτείαν ή έλεγχον και παραλαβήν πάσης φύσεως έργων ή εγκαταστάσεων, καθώς και εις πάσης φύσεως τεχνικάς εν γένει εργασίας και υπηρεσίας, σχεδιαγράμματα, καταμετρήσεις, γνωμοδοτήσεις, πραγματογνωμοσύνας κλπ. ή αμοιβάς καταβαλλομένας εις τους μετέχοντας αρχιτεκτονικών διαγωνισμών και τους κριτάς τούτων.»

11. Οι παράγραφοι 1 και 2 του άρθρου μόνου του Ν.Δ. 2726/1953 (Α΄325) καταργούνται.

Παρ.4 του άρθρου μόνου του Ν.Δ. 2726/1953:

«4. Εκ της ως άνω αμοιβής μελέτης παρακρατείται υπό του Τ.Ε.Ε. ποσοστόν 8%, όπερ διατίθεται διά την εθελουσίαν έξοδον εκ του επαγγέλματος των μη διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών και βάσει ειδικών διατάξεων νόμου αποδεδειγμένως ασκούντων ως άνω το τεχνικόν επάγγελμα και εγγεγραμμένους εις τα οικεία μητρώα, κατά τα οριζόμενα διά Β. Διατάγματος, εκδιδομένου προτάσει του Υπουργού Δημοσίων Εργων, μετά γνώμην του Συμβουλίου Δημοσίων Εργων και πρότασιν του Τ.Ε.Ε. Ποσοστόν μέχρι 2% κρατείται επίσης υπό του Τ.Ε.Ε. διά τας πάσης φύσεως σχετικάς δαπάνας αυτού. Το υπόλοιπον της αμοιβής της μελέτης καταβάλλεται, εν όλω ή τμηματικώς, προς τον δικαιούχον υπό του Τ.Ε.Ε. ή του υπό τούτου εξουσιοδοτουμένου, μετά την υπό της Αρχής έγκρισιν της μελέτης, κατά τα ορισθησόμενα διά Β. Διατάγματος, ομοίως εκδιδομένου.

«Σε περίπτωση άρνησης, δυστροπίας ή καθυστέρησης κατάθεσης των αμοιβών μελετών ή επιβλέψεων από τον εργοδότη μπορεί και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας να επιδιώξει δικαστικώς την είσπραξη της οφειλόμενης αμοιβής, ύστερα από αίτηση του ενδιαφερόμενου μέλους του Τ.Ε.Ε. ή της εταιρείας εκπονήσεως τεχνικών μελετών ή των εκάστοτε συνιστώμενων γραφείων ή συμπραττόντων γραφείων εκπονήσεως τεχνικών μελετών, στην οποία θα προσδιορίζεται και το σύνολο της δικαιούμενης αμοιβής». ***Το εντός » » εδάφιο προστέθηκε με την παρ.3 του άρθρου 15 του Ν.2308/1995 (Α 114)

12 α) Επί της συμβατικώς συνομολογουμένης ή της νομίμου αμοιβής κατά τις διακρίσεις της παρ. 4, καταβάλλεται από τον μηχανικό υπέρ του ΤΕΕ ποσοστό 2% για τις πάσης φύσεως δαπάνες αυτού. Σε περίπτωση άρνησης, δυστροπίας ή καθυστέρησης καταβολής των αμοιβών μελετών ή επιβλέψεων από εργοδότη, μπορεί και το Τ.Ε.Ε. να επιδιώξει δικαστικώς την είσπραξη της οφειλόμενης αμοιβής, ύστερα από αίτηση του ενδιαφερόμενου μέλους του Τ.Ε.Ε. ή της εταιρείας εκπονήσεως τεχνικών μελετών ή των εκάστοτε συνιστώμενων γραφείων ή συμπραττόντων γραφείων εκπονήσεως τεχνικών μελετών, στην οποία θα προσδιορίζεται και το σύνολο της δικαιούμενης αμοιβής.

β) Η παρ. 4 του άρθρου μόνου του Ν.Δ. 2726/1953 (Α΄325) καταργείται.

Άρθρο 2, παρ.1 έως και 3 του Β.Δ. 30/31.5.1956:

« 1. Οι αναθέτοντες εις τους εν τη παρ.1 του προηγουμένου άρθρου μελέτας, οι αναφερόμενοι εις το άρθρ.2 του Ν.Δ/τος της15/7.10.1927 «περί εκδικάσεως των εξ αμοιβών των εργασιών Πολιτικών Μηχανικών, Αρχιτεκτόνων κλπ. διαφορών μεταξύ τούτων και πελατών», ως τούτο ετροποποιήθη δια του άρθρ.1 του Α.Ν. της 19/23.11.35 «περί τροποποιήσεως και ερμηνείας του από 30.4.1926 Ν.Δ/τος «περί εκδικάσεως των εξ αμοιβών εργασιών Πολιτικών Μηχανικών, Αρχιτεκτόνων κλπ. Διαφορών μεταξύ τούτων και πελατών», υποχρεούνται όπως καταθέτωσι κατά τα εφεξής οριζόμενα εις το Τ.Ε.Ε. η τον υπό τούτου εξουσιοδοτούμενον το σύνολον της οφειλομένης παρ` αυτών προς τους εν τη παρ.1 του προηγουμένου άρθρου αναφερομένους αμοιβής μελέτης, ως αύτη κατά τα άνω καθωρίσθη υπό αρμοδιάς Κρατικής Υπηρεσίας η του Τ.Ε.Ε., στερούμενοι του δικαιώματος όπως καταβάλωσι την αμοιβήν απ` ευθείας εις τους δικαιούχους. 2. Οι εν τη παρ. 1 του προηγουμένου άρθρου αναφερόμενοι και ανεξαρτήτως ποσού αμοιβής δικαιούνται απολύψεως τμηματικής πληρωμής ίσης προς το ποσόν του αναλογούντος φόρου επιτηδεύματος εις την ανατεθείσαν μελέτην, υπολογιζομένης βάσει του οριστικού πίνακος αμοιβής. Η τμηματική αύτη πληρωμή καταβάλλεται υπό του οφειλέτου εις το Τ.Ε.Ε. 3 Ο οφειλέτης υποχρεούται να καταβάλει εις το Τεχνικόν Επιμελητήριο της Ελλάδος το υπόλοιπον της αμοιβής μετά την αφαίρεσιν του εν τα προηγουμένω εδαφίω φόρου επιτηδεύματος και των τυχόν κατά την διάρκεια της εργασίας κατατιθεμένων εις το Τ. Ε.Ε. προκαταβολών επί της αμοιβής. Η καταβολή γίνεται εντός 15 ημερών από της πραιώσεως ή της παραδόσεως εις αυτόν της συντελεσθείσης μελέτης εφ`όσον δεν χρήζει περαιτέρω εγκρίσεως παρά Δημοσίας Αρχής, ή χρήζει μεν τοιαύτης εγκρίσεως, δεν ητήσατο όμως ο οφειλέτης ταύτην εντός της ως άνω προθεσμίας των 15 ημεων. Αιτηθείσης της εγκρίσεως της μελέτης εντός της ως άνω προθεσμίας παρά του υποχρέου εις την καταβολήν της αμοιβής ιδιώτου ή Νομικού Προσώπου Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου ή αμοιβή καταβάλλεται εις το Τ.Ε.Ε. μετά την έγκρισιν της μελέτης και προ της εκδόσεως της απαιτουμένης αδείας προς εκτέλεσιν των περί ών η μελέτη εργασιών, εις ας δε περιπτώσεις δεν απαιτείται η χορήγησις τοιαύτης αδείας μετά την έγκρισιν της μελέτης υπό της αρμόδιας Αρχής και προ της παραδόσεως αυτής εις τον υπόχρεον προς καταβολήν της αμοιβής». ***Η μέσα σε » » παρ. 3 αντικατεστάθη ως άνω δια του άρθρ. 1 Β.Δ. 188 της 16 Φεβρ. /3 Μαρτ. 1966 (ΦΕΚ Α`45).»

13. Οι διατάξεις των παραγράφων 1,2 και 3 του άρθρου 2 του Β.Δ. της 30/31.5.1956, παύουν εφεξής να ισχύουν.
Η παράγραφος 4 του άρθρου 2 του ΒΔ 30/31.5.1956:

«4. Σε περίπτωση άρνησης, δυστροπίας ή καθυστέρησης καταβολής της οφειλόμενης αμοιβής ή τμηματικών πληρωμών έχει δικαίωμα εγέρσεως δικαστικής αγωγής εισπράξεως της οφειλομένης αμοιβής, ο δικαιούχος μηχανικός ή τα δικαιούχα γραφεία μελετητών με οποιαδήποτε εταιρική μορφή, συμπεριλαμβανομένων και των κοινοπραξιών. Το αυτό δικαίωμα έχει και το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος. Αίτημα της καταψηφιστικής αγωγής θα ειναι η καταβολή του οφειλόμενου ποσού στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Τα ανωτέρω τυγχάνουν αναλόγου εφαρμογής και στην περίπτωση των ασφαλιστικών μέτρων»

14.Το τρίτο και το τέταρτο εδάφιο της παρ. 4 του άρθρου 2 του ΒΔ 30/31.5.1956, αντικαθίστανται ως εξής:

«Αίτημα της αγωγής θα είναι η αναγνώριση υποχρεώσεως καταβολής ή η καταβολή του οφειλόμενου ποσού στο μελετητή μηχανικό. Τούτο εφαρμόζεται αναλογικά και στην περίπτωση ασφαλιστικών μέτρων»

15. Με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Οικονομικών, μετά γνώμη της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ, διενεργείται κάθε αναγκαία προσαρμογή στις διατάξεις του παρόντος νόμου των διατάξεων της νομοθεσίας που διέπει την εκπόνηση μελετών ιδιωτικών έργων και τις αμοιβές των μηχανικών, εν γένει και αρχιτεκτόνων.
Παρ. 8 του άρθρου 4 του ν.3316/2005

«8. Οι οικονομικές προσφορές που υποβάλλονται στις διαδικασίες σύναψης των συμβάσεων των άρθρων 6 έως 10 συντάσσονται με τήρηση των εθνικών νομοθετικών και κανονιστικών διατάξεων σχετικά με την αμοιβή των μελετών και υπηρεσιών του άρθρου 2. Οι αναθέτουσες Αρχές αναφέρουν στις προκηρύξεις τις διατάξεις αυτές.

16. Η διάταξη της παρ. 8 του άρθρου 4 του ν.3316/2005 (Α΄42) αντικαθίσταται και προστίθεται παράγραφος 9 ως εξής:

«8. Ο υπολογισμός της προεκτιμώμενης αμοιβής κατά το άρθρο τούτο, καθόσον αφορά τη διενέργεια του διαγωνισμού, χρησιμεύει αποκλειστικά στις αναθέτουσες αρχές για τον προσδιορισμό των καλουμένων με την προκήρυξη τάξεων πτυχίου στον διαγωνισμό.

Η ως άνω προεκτιμώμενη αμοιβή, που υπολογίζεται από την αναθέτουσα αρχή, δεν δεσμεύει τους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό, οι οποίοι δικαιούνται να υποβάλουν οικονομική προσφορά χαμηλότερη από το ποσό της προεκτιμώμενης αμοιβής.

9.Αν υποβληθεί ασυνήθιστα χαμηλή προσφορά, εφαρμόζεται το άρθρο 52 του Π.Δ. 60/2007 (Α΄64)».

Η παράγραφος 9 του άρθρου 6 του ν.3316/2005:

«9. Κριτήρια ανάθεσης της προμελέτης είναι: α) Η ποιότητα της τεχνικής προσφοράς, η οποία συνίσταται: αα) Στην πληρότητα της διερεύνησης εναλλακτικής λύσης. ββ) Στα χαρακτηριστικά της προτεινόμενης με την προσφορά λύσης, η οποία βαθμολογείται, ανάλογα με τη φύση του έργου, με βάση ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω υποκριτήρια: (1) Τα λειτουργικά χαρακτηριστικά της λύσης (2) Την αισθητική αξία της λύσης. (3) Την ευκολία κατασκευής της λύσης. (4) Τη δαπάνη του έργου, που περιλαμβάνει τη δαπάνη κατασκευής του και, εφόσον ορίζεται στην πρόσκληση, την ετήσια δαπάνη λειτουργίας και συντήρησης κατά τη διάρκεια ζωής του έργου. Στην προκήρυξη περιλαμβάνονται συγκεκριμένα οι παράμετροι υπολογισμού της δαπάνης λειτουργίας και συντήρησης του έργου. 5) Τον προβλεπόμενο χρόνο υλοποίησης του έργου.(6) Τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της λύσης. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Εργων καθορίζονται οι επί μέρους συντελεστές βαρύτητας των ως άνω υποκριτηρίων της τεχνικής προσφοράς, ενώ μπορεί να εξειδικεύονται ανάλογα με την κατηγορία, το μέγεθος και το είδος έργου ή να προστίθενται και άλλα. Μέχρι την έκδοση της απόφασης οι συντελεστές βαρύτητας των υποκριτηρίων ορίζονται στην προκήρυξη. Η τεχνική προσφορά των υποψηφίων βαθμολογείται σε εκατονταβάθμια κλίμακα και η βαρύτητα του κριτηρίου αυτού στην τελική βαθμολογία των υποψηφίων ορίζεται σε ογδόντα πέντε τοις εκατό (85%). β) Η οικονομική προσφορά του υποψηφίου για την εκπόνηση της προτεινόμενης από αυτόν κύριας τεχνικής λύσης και των εναλλακτικών της, εφόσον προβλέπεται η υποβολή τους, που περιλαμβάνει και τις αμοιβές για απαραίτητες υποστηρικτικές μελέτες και εργασίες. Σε περίπτωση εφαρμογής της παραγράφου 3 του άρθρου 5, η οικονομική προσφορά αναλύεται λεπτομερώς στα επί μέρους στάδια μελέτης. Η υποβληθείσα οικονομική προσφορά απορρίπτεται εφόσον κατά κατηγορία μελέτης παραβιάζει τις εθνικές νομοθετικές και κανονιστικές διατάξεις σχετικά με τις αμοιβές της προς ανάθεση μελέτης ή εφόσον οι ποσότητες του φυσικού αντικειμένου της προσφοράς δεν αντιστοιχούν στην προτεινόμενη τεχνική λύση. Η οικονομική προσφορά των υποψηφίων βαθμολογείται σε εκατονταβάθμια κλίμακα με τον τρόπο που ορίζεται στην προκήρυξη και η βαρύτητα του κριτηρίου αυτού στην τελική βαθμολογία ορίζεται σε δεκαπέντε τοις εκατό (15%). Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Εργων καθορίζεται ενιαίος τρόπος βαθμολόγησης της οικονομικής προσφοράς. Μέχρι την έκδοση της απόφασης ο τρόπος βαθμολόγησης ορίζεται στην προκήρυξη.»

17. Το τρίτο εδάφιο της περιπτώσεως β΄ της παρ. 9 του άρθρου 6 του ν. 3316/2005, αντικαθίσταται ως εξής:

«Η υποβληθείσα οικονομική προσφορά κατά κατηγορία μελέτης απορρίπτεται εφόσον οι ποσότητες του φυσικού αντικειμένου της προσφοράς δεν αντιστοιχούν στην προτεινόμενη τεχνική λύση.»

Η παρ. 5 του άρθρου 7 του ν.3316/2005:

«5. Η οικονομική προσφορά συντίθεται για κάθε επί μέρους κατηγορία μελέτης σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 7 και 8 του άρθρου 4 και περιλαμβάνει τις αμοιβές για την εκπόνηση των μελετών και για τον προγραμματισμό, την επίβλεψη και την αξιολόγηση των αναγκαίων ερευνητικών εργασιών πάσης φύσεως, ενώ δεν μπορεί να περιλαμβάνει αμοιβές για την εκτέλεση ερευνητικών εργασιών, οι οποίες ανατίθενται με ιδιαίτερη σύμβαση. «Κατ` εξαίρεση, είναι δυνατόν να περιλαμβάνονται αμοιβές για την εκτέλεση ερευνητικών εργασιών στην προεκτιμώμενη αμοιβή και αντίστοιχα στην οικονομική προσφορά των διαγωνιζομένων σε περίπτωση σύνθετης μελέτης, όταν η προεκτιμώμενη αμοιβή των ερευνητικών εργασιών δεν υπερβαίνει ποσοστό 15% της συνολικής προεκτιμώμενης αμοιβής. Στην περίπτωση αυτή τίθεται στην προκήρυξη της σύμβασης η προβλεπόμενη ποσότητα μονάδων φυσικού αντικειμένου των ερευνητικών εργασιών και η προεκτιμώμενη αξία τους (στο σύνολο και ανά μονάδα) και οι διαγωνιζόμενοι υποβάλλουν προσφορά επί της αξίας αυτής σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Η πληρωμή των εργασιών αυτών γίνεται με βάση τις προσφερθείσες τιμές και την εκτελεσθείσα ποσότητα μονάδων φυσικού αντικειμένου, κατόπιν υποβολής σχετικής επιμέτρησης από τον ανάδοχο, η οποία θεωρείται από τον Προϊστάμενο της Διευθύνουσας Υπηρεσίας. Για την υπόλοιπη, μη εκτελεσθείσα, ποσότητα μονάδων δεν καταβάλλεται αμοιβή στον ανάδοχο.»*** Τα άνω εντός » » εδάφια της παρ.5 προστέθηκαν με την παρ.1 άρθρ.5 Ν.3481/2006,ΦΕΚ Α 162/2.8.2006.»

18. Στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου 5 του άρθρου 7 του ν.3316/2005, οι λέξεις «σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 7 και 8» αντικαθίστανται με τις λέξεις «σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 8».

Η παρ. 10 του άρθρου 7 του ν.3316/2005:

«10. Μετά την οριστικοποίηση της βαθμολογίας των τεχνικών προσφορών, τόσο στην ανοικτή όσο και στην κλειστή διαδικασία, σε δημόσια συνεδρίαση της Επιτροπής Διαγωνισμού που γνωστοποιείται εγγράφως στους υποψήφιους προ πέντε (5) ημερών, αποσφραγίζονται οι οικονομικές προσφορές και καταχωρείται το περιεχόμενό τους στο πρακτικό. Η υποβληθείσα οικονομική προσφορά απορρίπτεται εφόσον κατά κατηγορία μελέτης παραβιάζει τις εθνικές νομοθετικές και κανονιστικές διατάξεις σχετικά με την αμοιβή των μελετών που ανατίθενται ή οι ποσότητες του φυσικού αντικειμένου της προσφοράς δεν αντιστοιχούν στο αντικείμενο της μελέτης, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των εδαφίων β΄ και δ΄ της παραγράφου 2. Η Επιτροπή Διαγωνισμού βαθμολογεί τις οικονομικές προσφορές και εισηγείται την ανάθεση της σύμβασης στον υποψήφιο που υπέβαλε την πλέον συμφέρουσα προσφορά, με στάθμιση της βαθμολογίας των τεχνικών και των οικονομικών

προσφορών. Επί ισοβαθμίας προκρίνεται ο υποψήφιος με τη μεγαλύτερη βαθμολογία της τεχνικής προσφοράς. Το πρακτικό κοινοποιείται στους υποψήφιους κατά το άρθρο 22 και η προθεσμία υποβολής ενστάσεων κατ΄ αυτού είναι πέντε (5) εργάσιμες ημέρες. Επί των ενστάσεων διατυπώνει τη γνώμη της η Επιτροπή και τη διαβιβάζει, μαζί με το πρακτικό, στην Προϊσταμένη Αρχή, που αποφασίζει για την έγκριση ή μη του αποτελέσματος με τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής. Οι διατάξεις της παραγράφου 12 του άρθρου 6 εφαρμόζονται ανάλογα.»

19. Το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 10 του άρθρου 7 του ν.3316/2005 αντικαθίσταται ως εξής:

«Η υποβληθείσα οικονομική προσφορά κατά κατηγορία μελέτης απορρίπτεται εφόσον οι ποσότητες του φυσικού αντικειμένου της προσφοράς δεν αντιστοιχούν στο αντικείμενο της μελέτης όπως προκύπτει από τα στοιχεία του εδαφίου β της παραγράφου 2».

Οι παράγραφοι 2 και 3 του άρθρου 19 του ν. 3316/2005:

«2. Η αμοιβή μελέτης που εκπονείται κατά την παράγραφο 1 υπολογίζεται κατά τις εθνικές νομοθετικές και κανονιστικές διατάξεις σχετικά με την αμοιβή των μελετών και τα οριζόμενα στις διατάξεις της παραγράφου 7 του άρθρου 4.

3. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Εργων μπορεί να ορίζονται οι απαραίτητες διαδικασίες για την εξασφάλιση της καταβολής της ελάχιστης νόμιμης αμοιβής του μελετητή. Μέχρι την έκδοση της απόφασης αυτής η αμοιβή καταβάλλεται κατά τις ισχύουσες διατάξεις».

20. Οι παράγραφοι 2 και 3 του άρθρου 19 του ν. 3316/2005, καταργούνται.

21. Με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Οικονομικών διενεργείται κάθε αναγκαία προσαρμογή του ν. 3316/2005 και των κατ’ εξουσιοδότηση αυτού εκδοθεισών κανονιστικών πράξεων, στις διατάξεις του παρόντος νόμου.
22. Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, που εκδίδεται μέσα σε προθεσμία δύο (2) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, προσαρμόζονται οι διατάξεις της υπ’ αριθ. ΔΜΕΟ/α/οικ/1161(Β’1064/27.7.2005) υ.α. που αφορούν την βαθμολόγηση οικονομικών προσφορών, στις διατάξεις της παραγράφου 8 του άρθρου 4 του ν.3316/2005, όπως αντικαθίστανται με τις διατάξεις της παραγράφου 16 του παρόντος άρθρου.
  • 23 Ιανουαρίου 2011, 22:41 | Κωστας

    Δεν εχουμε αντιληφθει οτι θα ερχονται στην ελλαδα μηχανικοι απο πιο ανεπτυγμενες χωρες και θα αναλαμβανουν εργα, οπου οι πιο πολυ μηχανικοι απο αυτους ειναι εγγεγραμμενοι στα δικα τους τεχνικα επιμελητηρια λογο μακροχρονης εμπειριας και τεραστιας τεχνογνωσιας, χωρις αναγκαστικα να εχουν αποκτησει καποιο πτυχιο απο ανωτατη σχολη. Επισης θα προσθετα οτι σε πολλους απο αυτους οι σπουδες τους ειναι επιπεδου ΙΕΚ.
    Λοιπον αμα θελουμε τοτε να υπαρχουν σωστα κατανεμημενα δικαιωματα, να στειλετε επιστολες σε ολα τα τεχνικα επιμελητηρια της ευρωπης και να τους πειτε οτι τα κοφτερα μυαλα της ελλαδας εχουν αποφασισει οτι τα ευρωπαικα επιμελητηρια θα πρεπει να μην δινουν επαγγελματικα δικαιωματα σε ατομα τα οποια δεν εχουν πτυχιο ΑΕΙ.

  • Η δουλειά του Μηχανικού δεν είναι ΕΜΠΟΡΙΟ. Όπως και του γιατρού, εμπεριέχεται το στοιχείο της ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ σε κάθε τί που παράγεται. Δεν είναι ότι ο μηχανικός θα κάνει μια μελέτη πρόχειρα ΛΟΓΩ της χαμηλής αμοιβής. Αλλά όταν θα πρέπει να πάρει 3πλάσιες μελέτες για να βγάλει τα έξοδα του γραφείου ή να μπορεί να πληρώσει με αξιοπρεπείς μισθούς τους επιστήμονες υπαλλήλους του, δεν θα είναι δυνατόν να γίνουν όλα με τη λεπτομέρεια που απαιτείται.

    Δεν είναι όλα προσφορά και ζήτηση, οι ελάχιστες αμοιβές είναι ήδη πολύ χαμηλές και οριακά δικαιολογούν την πολυπλοκότητα της δουλειάς που κάνει ένας μηχανικός.
    Αλλά απ’ότι φαίνεται αυτοί που ορίζουν τα πράγματα είναι οι μεγάλοι εργολάβοι που προσπαθούν να συμπιέσουν το κόστος στα πάντα. Κι αν το κόστος στην τιμή του αμμοχάλικου είναι θέμα προσφοράς, ζήτησης και διαπραγμάτευσης… η δουλειά του επιστήμονα που κάνει τη μελέτη ΔΕΝ είναι.
    Οι οδηγοί λεωφορείων έκλεισαν όλη την Αθήνα. Οι Φαρμακοποιοί απεργούν και μαζεύουν σε 1 μέρα όλο το μηνιάτικο. ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΕΛΟΣΠΑΝΤΩΝ? Δεν ένιωσε ποτέ πιό μόνος και χωρίς εκπροσώπηση. Απαράδεκτη η κυβέρνηση και οι άσχετοι σύμβουλοι που κάνουν πολιτική με γκάλλοπ, απαράδεκτοι ΚΑΙ οι συνδικαλιστικοί φορείς μας. Η μόνη αντίδραση είναι τα άρθρα και τα πρωτοσέλιδα στο περιοδικό του ΤΕΕ, που διαβάζουμε μόνο εμείς?

    Φυσικά υπάρχει κι η άλλη λύση. Να ανοίξουμε ένα μπαράκι βρε αδερφέ, ή να γίνουμε οι ίδιοι barmen.

    Επίσης, η χυδαιότητα του να βάζεις τους πολίτες να στρέφονται ο ένας εναντίον του άλλου είναι απίστευτη. Βάζεις μια ταμπέλλα «άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων» και ο καθένας βγάζει όλα του τα απωθημένα, απαιτώντας να κοπούν τα κεφάλια όλων των άλλων κλάδων.

    Γουστάρω πολύ τη δουλειά μου, αλλά δεν θα δεχτώ να ξεφτιλίζεται η αξία της από ανθρώπους που δεν καταλαβαίνουν και τί κάνω. Θα κάτσω να σχεδιάζω σπίτια και δρόμους μόνος μου και θα κάθομαι να τα καμαρώνω στον υπολογιστή μου.-

  • 23 Ιανουαρίου 2011, 20:04 | Χρίστος Ν

    Θέλω να δώσω ολόψυχα συγχαρητήρια στους Διπλωματούχους Μηχανικούς που για άλλη μια φορά κατηγορούν για όλα τους τα δεινά τους «κακούς αποφοίτους των ΤΕΙ». Αν δεχθούμε τα λεγόμενά σας περί «αποφοίτων στο επίπεδο του μάστορα» γίνεται ηλίου φαεινότερον ότι στην πραγματικότητα ΦΟΒΑΣΤΕ αυτούς τους επαγγελματίες. Μάλιστα κύριοι, τρέμετε από τον φόβο σας, όχι γιατί αυτοί οι απόφοιτοι είναι «επικίνδυνοι» για την κοινωνία αλλά γιατί μπορούν και σας ανταγωνίζονται επαγγελματικά. Επιπλέον ουδέποτε οι απόφοιτοι αυτοί ζήτησαν να «εξισωθούν» με τα Πολυτεχνεία αλλά ζήτησαν τα επαγγελματικά δικαιώματα που απορρέουν από τον χρόνο φοίτησης και το πρόγραμμα σπουδών. Για να δούμε λίγο καλύτερα τί συμβαίνει ας συγκρίνουμε τον απόφοιτο ΤΕΙ τμήματος Δομικών έργων με τον απόφοιτο του Πολυτεχνείου τμήματος Πολιτικών Μηχανικών. Ο απόφοιτος του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, 5ετούς εκπαίδευσης, μπορεί να μελετά και να υπογράφει χωρίς καμία επιπλέον εμπειρία:
    1) Απεριόριστα στατικές μελέτες κτηρίων
    2) Απεριόριστα Αρχιτεκτονικά
    3) Απεριόριστα Υδραυλικά έργα
    4) Απεριόριστα έργα Οδοποιίας & γέφυρες
    5) Απεριόριστα Εδαφοτεχνικές μελέτες
    6) Απεριόριστα Τοπογραφικά
    7) μπορεί να υπογράφει έναυση αερίου καυσίμου
    8) ηλεκτρολογικές μελέτες υπό περιορισμό ως προς την ισχύ (σίγουρα όμως καλύπτει μια 2όροφη οικοδομή)
    9) μελέτες θέρμανσης υπό περιορισμό ως προς την ισχύ (επίσης καλύπτει μια 2όροφη οικοδομή)

    Αντιθέτως ο απόφοιτος του τμήματος Δομικών Έργων (4ετούς φοίτησης) πριν το ΠΔ318/94 μπορούσε να υπογράφει:
    1) μέχρι 2 ορόφους στατικά
    2) μέχρι 3 ορόφους αρχιτεκτονικά
    3) τοπογραφικά με περιορισμό ως προς τον τρόπο σύνταξης για τα έργα που εκτελεί

    Σημειώνεται δε ότι ο Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός στο τέλος του 3ου έτους επιλέγει μια και μόνο κατεύθυνση στην οποία θα εμβανθύνει.

    Ακόμα λοιπόν και να δοθούν απεριόριστα δικαιώματα στα στατικά/αρχιτεκτονικά στους αποφοίτους ΤΕΙ Δομικών Έργων πώς μπορείτε και ομιλείτε περί εξομοίωσης με τους αποφοίτους του Πολυτεχνείου από τη στιγμή που ισχύουν τα παραπάνω;

    Αντί λοιπόν να τρώγεστε συνεχώς με τους αποφοίτους ΤΕΙ γιατί δεν κοιτάτε και λίγο τί συμβαίνει με το εν λόγω νομοσχέδιο και πώς μπορούμε να κάνουμε τα πράγματα καλύτερα και καλλίτερα; Διότι έτσι όπως συντάχθηκε το παρόν νομοσχέδιο οι μόνοι τελικά που θα ευνοηθούν, πλην του κράτους και των παρά αυτού νομικών προσώπων, θα είναι οι εταιρίες και κανείς άλλος. Το τμήμα των μικρομεσαίων μηχανικών και τεχνικών γραφείων οδηγείται στον θάνατο και γι’ αυτό δεν φταίνε ούτε τα ΤΕΙ, ούτε οι απόφοιτοι κολλεγίων.

    ΥΓ: Εργοδηγούς μπορείτε να βρείτε άφθονους στα ΙΕΚ και τα ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ. Τα ΤΕΙ παράγουν επιστήμονες εξειδικευμένους σε ένα και μόνο αντικείμενο. Προφανώς όχι φωτεινούς παντογνώστες αλλά σίγουρα τίμιους επαγγελματίες.

  • Το Υπουργείο Οικονομικών με αλχημείες προσπαθεί
    να διατηρήσει κλειστό το επάγγελμα του μηχανικού για τα μέλη του ΤΕΕ

    Η κυβέρνηση με το προσχέδιο νόμου που έθεσε προς διαβούλευση σε ότι αφορά τις ρυθμίσεις για την απελευθέρωση του προστατευόμενου επαγγέλματος του μηχανικού μάλλον πιστεύει ότι απευθύνετε σε «αφελείς» τους οποίους μπορεί να ξεγελάσει.

    Η διατήρηση στα πλαίσια του προστατευτισμού, προνομίων και εξουσιών κληρονομημένων από το 1923, μόνο για μία κατηγορία μηχανικών πολυτεχνικών σχολών στρεβλώνει τον υγιή ανταγωνισμό και επιδρά αρνητικά στην οικονομία.

    Δυστυχώς οι συντάκτες του σχεδίου μετέφρασαν από την καθαρεύουσα στην δημοτική απλά τα βασιλικά και χουντικά διατάγματα περί εισφορών, υπολογισμού αμοιβών.

    Ο αρμόδιος Υπουργός δεν αντιλαμβάνεται ότι «οι προτεινόμενες ρυθμίσεις δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές» διότι ο έλεγχος και η διαχείριση των αμοιβών και εισφορών παραμένουν στα χέρια του μηχανισμού του ΤΕΕ, ο οποίος ως «μπαμπούλας» θα εποπτεύει τους ιδιώτες μηχανικούς με στόχο την εναρμόνιση των αμοιβών τους πάνω σε προσυμφωνημένες τιμές. Γιατί όσο πιο υψηλές είναι τόσο πιο πολλά θα είναι τα οφέλη του .

    Εάν αυτό δεν οδηγεί σε εναρμονισμένες πρακτικές στον καθορισμό αμοιβών, τότε τι είναι και μάλιστα υπό τον φόβο πειθαρχικών κυρώσεων από τα αντίστοιχα όργανα του ΤΕΕ;
    • Γιατί πρέπει να συνδέονται οι ασφαλιστικές εισφορές με τις αμοιβές και όχι με πιο αντικειμενικά και σταθερά κριτήρια και
    • Γιατί ο Έλληνας καταναλωτής υπηρεσιών μηχανικού να πληρώνει την λειτουργία ενός επαγγελματικού φορέα ( 2% υπέρ ΤΕΕ)
    • Γιατί ανάλογη μέριμνα δεν υπάρχει για το αντίστοιχο φορέα των Μηχανικών ΤΕΙ ( Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.);
    • Γιατί να μετακυλίεται στο κόστος της μελέτης, ενός τεχνικού έργου, η επιχορήγηση του ΕΜΠ και όχι όλων των σχολών μηχανικών της χώρας;
    • Γιατί τα χρήματα των ασφαλιστικών εισφορών μη μελών του να τα εισπράττει και να τα διαχειρίζεται μια μόνο Τράπεζα, επιλογής του ΤΕΕ ;
    • Δεν γνωρίζουν οι συντάκτες ότι έμμεσες εισφορές «υπέρ τρίτων» που δεν είναι ανταποδοτικές είναι παράνομες, αφού δεν αναφέρεται σαφώς ότι εξαιρούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες μηχανικοί των ΤΕΙ οι oποίοι δεν είναι μέλη ΤΕΕ και δεν τους ασφαλίζει ακόμη το ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ.

    Πως είναι δυνατόν να παραπλανηθεί η Τρόικα όταν :

    • η λογική άρσης του «κλειστού» επαγγέλματος συμβαδίζει με προνόμια υπέρ μιας ομάδας σε βάρος άλλων συναφών ειδικοτήτων

    • ένας επαγγελματικός φορέας πρέπει να εμπλέκετε στον υπολογισμό και την διαχείριση των εισφορών και αμοιβών ιδιωτικών έργων των μελών του και μη μελών του!

    • γνωμοδοτεί ο επαγγελματικός φορέας μιας ομάδας μηχανικών και όχι οι μηχανικοί και των δυο τομέων της ανώτατης εκπαίδευσης για θέματα που αφορούν τις αμοιβές και το σύστημα είσπραξης ;

    Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου ο πελάτης θα πληρώνει πλέον απευθείας τον μηχανικό γιατί πρέπει να εμπλέκεται ένας συνδικαλιστικός φορέας (ΤΕΕ) στην είσπραξη εισφορών, αυξάνοντας την γραφειοκρατία την στιγμή που τον έλεγχο αυτό τον κάνουν αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες (πολεοδομίες);

    Επομένως τα περί «σύγκρουσης με συντεχνίες» δεν απηχούν την πραγματικότητα, αλλά είναι επικοινωνιακά τρικ .

    Η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ., ως ο φορέας εκπροσώπησης των μηχανικών των ΤΕΙ όπως και στην περίπτωση της επιτροπής ανταγωνισμού, έχει προειδοποιήσει εγκαίρως τα αρμόδια Υπουργεία και δηλώνει ότι δεν θα μείνει απλός παρατηρητής απέναντι στις προκλήσεις σε βάρος της κοινωνίας και θα καταγγείλουμε άμεσα την επιχείρηση διατήρησης προστατευόμενου επαγγέλματος για μια κατηγορία μηχανικών η οποία θα πλήξει τον Έλληνα καταναλωτή και στην ουσία θα παρεμποδίσει την άσκηση του επαγγέλματος μηχανικού σε κατόχους αντίστοιχων πτυχίων όπως ισχύει σε όλη την Ε.Ε.

    Γραφείο Τύπου Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.

  • 23 Ιανουαρίου 2011, 19:38 | mechanical engineer

    Πλήρης κατάργηση του ΤΕΕ και δημιουργία νέου επιμελητηρίου τεχνικών επαγγελμάτων ελλάδος (ΕΤΕΕ) στο οποίο θα εγγράφονται όλοι οι σχετικοί με τεχνολογικά επαγγέλματα από διπλωματούχους μηχανικούς και τεχνολόγους μέχρι αποφοίτους εξωτερικού κολλεγίων ΙΕΚ ΚΕΚ.

    Πλήρης κατάργηση όλων των ελάχιστων αμοιβών και εισφορών που καθορίζονται με ποσοστά υπέρ (ΤΕΕ,ΕΜΠ,ΤΣΜΕΔΕ) και να μην υπάρξουν ούτε εισφορές υπέρ ΕΕΤΕΜ και ΟΑΕΕ που είπανε κάποιοι τεχνολόγοι μηχανικοί. Κατ΄αυτόν τον τρόπο θα απελευθερωθεί πλήρως το επάγγελμα και θα αφανιστούν μια και καλή οι συντεχνίες.

    Όσοι υποστηρίζουν να δημιουργηθεί ειδικός ελεγχτικός μηχανισμός μέσα στο ΤΕΕ απλά είναι γελασμένοι ή είναι αυτοί που τα παίρνουν και θέλουν να συντηρηθεί το σύστημα, από τα λαμόγια ζητάνε να υπάρχει έλεγχος ? Από αυτούς που παρανομούν και τα παίρνουν κάτω από το τραπέζι ? Αυτά δεν γίνονται. Ούτε από τις πολεοδομίες θα γίνει σωστά η δουλειά.

    Άμα θέλετε έλεγχο τότε να ιδρυθούν ιδιοτικές εταιρίες με εξαιρετικά έμπειρους μηχανικούς που θα τις πληρώνουμε εμείς και θα ελέγχουν τις μελέτες για λογαριασμό του κράτους. Στο εξωτερικό δεν είναι τόσο σημαντική η εγγραφή κάποιου σε επιμελητήριο για την άσκηση επαγγέλματος.

  • 23 Ιανουαρίου 2011, 19:45 | ΑΡΗΣ ΓΚΟΡΟΓΙΑΣ

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΣΟΠΕΔΩΣΗ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΤΩΝ ΚΟΠΩΝ ΜΑΣ.

    ΟΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΙ-ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΤΩΝ ΤΕΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΓΙΑ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΝΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΟΥΝ ΤΑ ΠΤΥΧΙΑ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΙ ΙΣΑΞΙΟΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ.
    ΜΑΣ ΔΙΑΒΑΛΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΑΣΤΕΙΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΠΕΜ. Η ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΠΟΥ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ.

    ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ, ΑΣ ΣΤΡΩΘΟΥΝ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΣΤΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΑ ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ, ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΣΠΟΥΔΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΟΣΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΙΣΩ ΠΟΡΤΑ ΟΜΩΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ (ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΝΕΟΕΛΛΗΝΑ)!

    ΟΧΙ στην ισοτίμηση με τα Τ.Ε.Ι.
    ΟΧΙ στην κατάργηση των μηχανισμών ελέγχου, για να επικρατούν όχι οι καλοί Μηχανικοί αλλά οι άσχετοι και φθηνοί
    ΟΧΙ στην παραποίηση του επιστημονικού τίτλου του Μηχανικού, από απόφοιτους ΚΑΤΕΕ, ΤΕΙ και ΑΤΕΙ
    ΟΧΙ στην σπέκουλα και την παραπληροφόρηση των ημιμαθών, των μετρίων, των εκπροσώπων του κομπλεξ κατωτερότητας

  • 23 Ιανουαρίου 2011, 19:10 | ΧΑΣΙΩΤΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

    ΧΑΣΙΩΤΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ (ΔΙΠΛ.ΠΟΛ. ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ)

    Αναζητώντας έναν «άνθρωπο»

    Πριν μοιραστώ τις σκέψεις μου μαζί σας ας απαριθμήσουμε εν τάχη τους στόχους που περιμένετε να επιτευχθούν με την ψήφιση αυτού του σχεδίου Νόμου :
    1.Ελευθερία στην επαγγελματική δραστηριότητα
    2.Μείωση του κόστους παραγωγής έργων
    3.Βελτίωση της ποιότητας παροχής υπηρεσιών και έργων
    4.Απασχόληση και ευκαιρίες για τους νέους επιστήμονες
    5.Ενίσχυση της δυναμικής ανάπτυξης της οικονομίας

    Παρατηρήσεις επί του σχεδίου Νόμου:
    – Η αντικατάσταση του όρου ελάχιστη αμοιβή με τον όρο νόμιμη η οποία θα περιφρουρείται από το ΤΕΕ δεν ακυρώνει την ελάχιστη αμοιβή. Προτείνεται να ελέγχεται πειθαρχικά ο Μηχανικός από το ίδιο το ΤΕΕ σε περίπτωση υπερβολικής έκπτωσης επί της νόμιμης αμοιβής, χωρίς να ορίζεται ,στο σχέδιο, το επιτρεπτό ποσό της έκπτωσης πέρα από το οποίο θα διώκεται πειθαρχικά. Αυτό συνιστά μηχανιστικά ένα ελάχιστο όριο επιτρεπτής έκπτωσης επί της νομίμου αμοιβής και κατά συνέπεια ελάχιστη αμοιβή.
    – Περίεργος επίσης είναι ο ρόλος που καλείται παίξει το ΤΕΕ ως φοροεισπράκτορα του κράτους. Οι φόροι και οι κρατήσεις υπέρ τρίτων διασφαλίζονται με την συσχέτιση τους με την νόμιμη αμοιβή ή μεγαλύτερή της.
    – Στο Άρθρο 10 του παρόντος σχέδιο Νόμου αναφέρεται ότι σε περίπτωση μη έγκυρης έγγραφης συμφωνίας αμοιβής καλείται το ΤΕΕ να την ρυθμίσει ενώ στο άρθρο 12 διασφαλίζονται οι κρατήσεις 2% επί της νομίμου αμοιβής προς ΤΕΕ.

    Πιστεύω ότι δεν θα επιτευχθεί κανένας από τους στόχους του Νόμου αυτού αν ψηφιστεί διότι :
    – Η Επαγγελματική δραστηριότητα στον τομέα των Μηχανικών είναι ελεύθερη και μάλιστα υπερκορεσμένη.
    – Το κόστος παραγωγής έργων εξαρτάται στο μεγαλύτερο ποσοστό από το κόστος των δομικών υλικών που συνεχώς διογκώνεται. Το κόστος της καθαρής αμοιβής του Μηχανικού δεν ξεπερνάει το 2-3% επί του πραγματικού κόστους της κατασκευής.
    – Η ελάχιστη αμοιβή εξάλλου για τον κάθε νέο επιστήμονα εξασφάλιζε ένα ελάχιστο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης.

    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
    – Για τη μείωση του κόστους έκδοσης Άδειας καταργείστε τις εισφορές σε τρίτους(ΤΣΜΕΔΕ, ΤΕΕ, ΕΜΠ) γιατί αυτό το κόστος επιβαρύνει τελικά τους πελάτες. Ο Έλληνας Μηχανικός πληρώνει κάθε εξάμηνο τις εισφορές του στον ασφαλιστικό του φορέα και στο ΤΕΕ για να μπορεί να χρησιμοποιεί την σφραγίδα του είτε είναι άνεργος είτε όχι, δεν βρίσκω τον λόγο για τον οποίο θα πρέπει να πληρώνει εισφορές και κατά την έκδοση Οικ. Άδειας. Επίσης το ΕΜΠ ας αρκεστεί στις κρατικές ενισχύσεις που παρέχονται σε όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας.
    – Ελάχιστη αμοιβή είτε με το παλιό είτε με το νέο καθεστώς θα έχουμε. Αν θέλετε να την ψαλιδίσετε κάντε το έντιμα και χωρίς περιστροφές.
    – Η βελτίωση της ποιότητας υπηρεσιών και έργων θα έρθει μόνο αν αναλάβει το κράτος ένα μεγάλο κομμάτι της επίβλεψης καί ιδιωτικών έργων , αναθέτοντας τις τεχνικές υπηρεσίες των καλλικρατικών Δήμων να ελέγχουν ΓΟΚ και ποιότητα κατασκευής σε όλα τα στάδια παραγωγής έργων με πρωτόκολλα παραλαβής επί των Έργων και όχι επί των σχεδίων. Το Ελληνικό κράτος επιφόρτισε τον Μηχανικό με την ευθύνη της επίβλεψης στην οποία ο Μηχανικός ,τελώντας χρέη δημόσιου λειτουργού, καλείται να ελέγξει τον εργοδότη του. Είναι δυνατόν να λειτουργήσει αυτό το σύστημα ?
    – Μην καταστήσετε το ΤΕΕ φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Ο στόχος του πρέπει να είναι η συνεχής επιμόρφωση των μελών του και ο ενδελεχής έλεγχος της επιστημονικής επάρκειας των Μηχανικών που θέλουν να ασκήσουν το επάγγελμα.
    – Μετατρέψτε το ΤΕΕ σε τεχνικό επιμελητήριο ολόκληρου του τεχνικού κόσμου και όχι μόνο των αποφοίτων ΑΕΙ Πολυτεχνικών Σχολών.
    – Διαχωρίστε με σαφήνεια τα εργασιακά δικαιώματα των επιστημόνων με γνώμονα την εξειδίκευσή τους στους επιμέρους τομείς. Στατικά σε Πολιτικούς Μηχανικούς, Αρχιτεκτονικά σε Αρχιτέκτονες κτλ. Πιστεύω απόλυτα ότι η εξειδίκευση θα αναβαθμίσει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

  • Καθοριστικό πιθανόν να είναι ότι αν ειπωθούν κάποιες αλήθειες που πηγάζουν από την επαγγελματική καθημερινότητα του αυτοαπασχολούμενου Μηχανικού, ίσως έτσι δοθεί η ευκαιρία να αναγνωρίσουμε ότι ματαιοδοξούμε κυνηγώντας τη σωτηρία του δέντρου, με το δάσος γύρω του, εννοώντας τον κλάδο μας, να αποψιλώνεται με γοργούς ρυθμούς.
    Είναι δεδομένο και πέραν πάσης αμφισβήτησης ότι στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και στις Πολυτεχνικές σχολές, εισάγονται κατά κανόνα, τα πιο κοφτερά, τα πιο ικανά μυαλά που κυκλοφορούν στην επικράτεια. Μελλοντικοί επιστήμονες που θα στελεχώσουν κάθε έναν από τους τρείς πυλώνες δραστηριότητας, που μπορούν να οδηγήσουν τη χώρα μας, με όραμα και προοπτική στην πολυπόθητη ανάπτυξη. Από τους τρείς αυτούς πυλώνες:

    α) Γεωργία – πρωτογενής τομέας και δευτερογενής μεταποίηση προϊόντων με μεγάλη προστιθέμενη αξία,
    β) Τουρισμός και εκμετάλλευση φυσικού πλούτου και
    γ) Καινοτομία, πράσινη ενέργεια, περιβάλλον, έργα υποδομής,

    οι συνάδελφοι εγγεγραμμένοι στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας έχουν λίγο, πολύ ή εις όλον, ενεργή συμμετοχή, με πρωταγωνιστικό ρόλο και στους τρείς. Και εγείρονται τα παρακάτω 2 ερωτήματα που αν απαντηθούν, ίσως μας δείξουν τον δύσκολο και επίπονο δρόμο που πρέπει ο κλάδος μας να βαδίσει για να βγει από την ανυποληψία και να πάρει την θέση που του πρέπει, αλλά δεν του αντιστοιχεί, τη στιγμή αυτή που μιλούμε, στον κοινωνικό ιστό και στον παραγωγικό μηχανισμό.

    Ερώτημα 1ο.

    Ένας μαθητής που εισάγεται σε ΤΕΙ, εκλιπαρεί και μάχεται για επαγγελματικά δικαιώματα ίσα με αυτά των αποφοίτων αντίστοιχων τμημάτων των Πανεπιστημιακών και Πολυτεχνειακών Σχολών, με βαθμό 0.8 της μονάδας σε μαθημα κατεύθυνσης, πώς αντιλαμβάνεται το αξιοκρατικό μοντέλο σύγκρισης με τον μαθητή που μόχθησε να εισαχθεί με βαθμό 17, 18, 19 και 20 στα ΑΕΙ. Ακυρώνοντας λοιπόν συνειδητά το προηγούμενο σύστημα αξιολόγησης απαιτεί εκ νέου, αλλά έχοντας ήδη ενεργήσει πριν με τον δεδομένο τρόπο, δηλαδή με μειωμένη απόδοση, εξ αυτού και η χαμηλή βαθμολογία , προσπαθεί πλαγίως σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο και αναξιοκρατικά να ενταχθεί στον επαγγελματικό στίβο, κουβαλώντας όμως σε μεγάλο βαθμό τα μειονεκτήματα δηλαδή της ελλιπούς μόρφωσης, συγκριτικά με τα προγράμματα σπουδών και της συμμετοχής σε ερευνητικά προγράμματα των ΑΕΙ, και με νοοτροπίες τύπου «δεν μπορώ να τα καταφέρω μόνος μου, φταίνε όλοι οι άλλοι πλην εμού, άρα μου οφείλει το σύστημα κ.λ.π., κ.λ.π.»
    Θα μου επιτραπεί να επισημάνω ότι γίνεται σύγκριση σε διαφορετικές κουλτούρες και διαφορετικά κριτήρια προσέγγισης των στόχων, για τους δύο πλέον σπουδαστές και μετέπειτα επαγγελματίες.
    Πώς μπορούν οι δύο αυτοί κόσμοι να έχουν κοινό τόπο στις φιλοδοξίες και στις επιδιώξεις, για επιλεκτική πρόσβαση στην αγορά εργασίας;
    Μήπως πρέπει πλέον να προτάξουμε το επιστημονικό και θεσμικό κύρος μας ως Μηχανικοί και τεχνικοί σύμβουλοι, ζητώντας άμεση προώθηση αιτημάτων όπως :
    1) συνεχώς αναβαθμιζόμενα και ενήμερα σύμφωνα με τις εξελίξεις της επιστήμης, προγράμματα σπουδών,
    2.) επιστημονικό μέγεθος των διδασκόντων,
    3.) συγγράμματα που θα στοχεύουν στη μόρφωση προσφέροντας λίγα και απαιτώντας πολλά, για να μάθει ο φοιτητής, να ερευνά και να ανακαλύπτει, αποκτώντας έτσι την ανάλογη αυτοπεποίθηση από το αποτέλεσμα,
    4.) επιστημονική κατάρτιση σε σύνδεση με τη διεθνή και εγχώρια επαγγελματική δραστηριότητα,
    5.) κονδύλια για την έρευνα και την οικονομική υποστήριξη σε καινοτόμες προτάσεις.
    Μήπως τελικά έφτασε ο καιρός χωρίς στρουθοκαμηλισμούς να παραχωρήσουμε το λίγο, το εύκολο;
    Μήπως πρέπει να παλέψουμε για το δύσκολο, το μεγαλείο της έρευνας και του πρωτότυπου, τη σύνθεση του οράματος, τη συμβολή της ολοκληρωμένης και με επιμέλεια στη σύνταξη μελέτης από ικανούς επιστήμονες στην υλοποίηση των έργων υποδομής, την ικανοποίηση της ενασχόλησης με την καινοτομία, θέσεις για τις οποίες έχουμε το επιστημονικό, κοινωνικό και ανθρωπιστικό υπόβαθρο λόγω της παιδείας μας, να τις υποστηρίξουμε. Θέλουμε να εφευρίσκουμε, να μηχανευόμαστε και να εξελίσσουμε, έχοντας πάντα εργασία και καταξίωση, ή να παίζουμε εξίσου το ρόλο του χρήστη, που ως κακιά συνήθεια μας οδήγησε σαν κοινωνία στη χρεοκοπία;

    Ερώτημα 2ο.
    Μιλούμε για ελάχιστη αμοιβή και κατοχύρωση της, άρα κρατικό προστατευτισμό. Αλήθεια, πόσοι συνάδελφοι υπάρχουν που δεν διαπραγματεύονται με τον υποψήφιο πελάτη, την αμοιβή τους σε ποσοστό κατώτερο του 100, συγκρινόμενη με την ελάχιστη αμοιβή σύμφωνα με ΠΔ ή υπουργικές αποφάσεις;

    Μήπως είμαστε απλά οι αναλώσιμοι στρατιώτες στον πόλεμο που έχει στηθεί με την κοινωνία για να περάσουν τα άνισα, άναρχα, με τη λογική του «πάμε και βλέπουμε» μέτρα, που εφαρμόζονται για να ανακάμψει η πολύπαθη οικονομία μας, αποπροσανατολίζοντας και προσφέροντας, στην κοινωνία εννοώντας, εξιλαστήρια θύματα;

    Ο Μηχανικός είναι και επιχειρηματίας. Έχει επενδύσει, έχει υπαλλήλους, μεταφορικό μέσο, τεχνική υποδομή. Γιατί δεν μπορεί να διαχειριστεί την πνευματική του εργασία κατά το δοκούν, ως προς τις οικονομικές του απαιτήσεις, για να την προσφέρει;
    Τί διδαχθήκαμε στις σχολές μας για τουλάχιστον τέσσερα ή πέντε έτη της ζωής μας; Μήπως το αυτονόητο, δηλαδή οτι απαιτείται να υπηρετούμε την επιστήμη μας και τον άνθρωπο, με επαγγελματική ευσυνειδησία και κοινωνική ευαισθησία ή να είμαστε φοροεισπράκτορες ενός ανίκανου μηχανισμού διαχείρισης δημοσιοοικονομικών, όντας βασιλικότεροι του βασιλέως;

    Διότι περί αυτού πρόκειται η επιδίωξη για τις ελάχιστες αμοιβές. Με τη διατήρηση τους, ο μόνος κερδισμένος είναι το κράτος. Διότι θα καταβληθεί ακέραιο το ΦΠΑ 23%, απορίας άξιον τί προστιθέμενη αξία προκύπτει για να φορολογηθεί πέραν του εισοδήματος της αμοιβής μας, ένα τοπογραφικό διάγραμμα σε γη με μηδενική αγοραία αξία και να καλείται ο πελάτης να πληρώσει φόρο 23%, την παρακράτηση φόρου, ΤΕΕ, ΤΣΜΕΔΕ και πάει λέγοντας.
    Προσδιορίζεται επί παράδειγμα η ελάχιστη αμοιβή να είναι 1000€ και άλλα 350€ για φόρους, κρατήσεις και λοιπά και μετά κάνεις έκπτωση επί των 1000€, την οποία επιστρέφεις στον πελάτη αλλά φορολογείσαι σαν τα έχεις εισπράξει συνολικά. Επιπρόσθετα με το ισχύον φορολογικό σύστημα εσόδων – εξόδων όπου δεν υφίσταται πρακτικά η έννοια του εξόδου στην πνευματική εργασία σύνταξης μίας μελέτης και κάνει προφανή τη στόχευση του «αρπάζω από όπου βρω και μπορώ» για το υδροκέφαλο κράτος, είναι διπλό το κακό.
    Οσο για τον πελάτη, ποιό ποσό θα εκταμιεύσει στο σύνολο αντιλαμβάνεται και αναζητεί και οι επεξηγήσεις επί αυτού τον αφήνουν παγερά αδιάφορο. Ποιά η τύχη όλου αυτού του εγχειρήματος αν δεν αντιληφθεί η κοινωνία το ρόλο που καλείται και οφείλει να παίξει ο Μηχανικός στην προσδοκώμενη ανάπτυξη της χώρας, κάνοντας πρώτα λειτούργημα με άμεσα αντίκτυπο στην καθημερινότητα του πολίτη και μετά επάγγελμα;
    Προτείνω λοιπόν να διατηρηθεί ο κώδικας αμοιβής μηχανικών και ελαχίστων αμοιβών, συμβουλευτικά και όχι δεσμευτικά με σκοπό τη σύνδεση των αμοιβών με τον πληθωρισμό, το ελάχιστο μεροκάματο ανειδίκευτου εργάτη κ.λ.π. Ούτως ή άλλως το καινούργιο νομοσχέδιο για τις αμοιβές μελετών προβλέπει έκπτωση χωρίς όριο στην οικονομική προσφορά, δηλαδή το ίδιο το πολιτικό κατεστημένο, οπλίζει τη βραδυφλεγή βόμβα της κατασκευής έργων υποδομής, τόσο απαραίτητων στην πραγματική ανάπτυξη της χώρας μας, στηριγμένα σε μελέτες ελλιπέστατες και συνεπώς επικίνδυνες για υλοποίηση υπερκοστολογημένων έργων, υπονομεύοντας έτσι το μέλλον των επόμενων γενεών, στο όνομα συντεχνιακών, πελατειακών και μικροπολιτικών συμφερόντων, άμεσα όμως εξαργυρώσιμων σε οφέλη για αυτό.
    Φτάσαμε λοιπόν κακήν κακώς στο σταυροδρόμι και η απόφαση είναι καίρια.
    Θα ακολουθήσουμε το φιδωτό, κακοτράχαλο, δύσβατο και μοναχικό μονοπάτι της ανάδειξης του κλάδου μέσω της επιστημονικής κατάρτισης, τραβώντας έτσι το άρμα της ανάπτυξης για τη χώρα μας, που θα μας οδηγήσει στην Ιθάκη της και στην ανάδειξη του ρόλου μας στην κοινωνία, ή θα συρθούμε, πλήρως αποπροσανατολισμένοι, στην ευθεία οδό με τους υπόλοιπους «αντιπάλους», παίζοντας το παιδικό παιχνίδι της τρικλοποδιάς, ευχάριστο ίσως στην εκκίνηση του αλλά πολύ δυσάρεστο πιθανόν στο τέλος του, καθότι έχεις τις ίδιες πιθανότητες να είσαι ο πρώτος που θα πέσει και πολύ πιθανόν να ματώσεις άσχημα.

  • 23 Ιανουαρίου 2011, 17:34 | Ενας απλος πολιτης που εχει ζησει στα ξενα

    Βασικα το συστημα πιστοποιητικων της ελλαδος εχει ξεφυγει απο καθε οριο λογικης.
    Σε λιγο καποιος θα χρειαζετε διδακτορικο και 10 χρονια προυπερεσια για να μπορεσει ενας πολιτης να εγκαταστησει μια σομπα στο σπιτι του.
    Απο οτι φαινετε ο καθε απελπισμενος εχει ανοιξει ενα γραφειο πουλωντας πιστοποιητικα στον απλο κοσμακι, που σε αλλες χωρες ολα αυτα ειναι τελειως αυτοματοποιημενα και απλα το μονο που χρειαζετε ειναι να υπαρχει η τηρηση ολων των προδιαγραφων με τον ελενχο βεβαια της καθε τοπικης υπηρεσιας, χωρις να υπαρχει διαφθορα, με πολυ χαμηλοτερο τελικο κοστος και μακραν καλυτερη ποιοτητα.
    Εδω απο οτι εχω καταλαβει ενα μεγαλο μερος του κοινωνικου συνολου της ελλαδος εχει μαθει να επιβιωνει σε ενα συστημα το οποιο ουτε σε πρωιν κουμμουνιστικες χωρες δεν υπαρχει.

  • 23 Ιανουαρίου 2011, 17:56 | Μ.Χ Μηχανολόγος Μηχανικός

    Αξιότιμε κύριε υπουργέ των οικονομικών

    Αυτό που καταλαβαίνω από το παρόν νομοσχέδιο είναι ότι η κατάργηση των ελαχίστων αμοιβών και η καθιέρωση της νόμιμης αμοιβής και η υιοθέτηση του όρου ‘’ασυνήθιστη χαμηλή ΄΄ είναι να δημιουργεί φαινόμενα σύγχυσης, αδικίας και αντιδικίας τόσο μεταξύ ελεύθερου επαγγελματία μηχανικού και κράτους , όσο και μεταξύ του ίδιου του πολίτη, και του κράτους και αυτό γιατί
    Α) Τα ταμεία (ΤΣΜΕΔΕ) και οι διάφοροι οργανισμοί ΝΠΔΔ (ΤΕΕ, ΕΜΠ, κλπ) θα συνεχίζουν αδίκως να εισπράττουν κανονικά τις εισφορές τους από τον κόπο της εργασίας των μηχανικών εις βάρος του καταναλωτή, αλλά και του ίδιου του ελεύθερου επαγγελματία, διότι οι εισφορές τους θα είναι επί της νόμιμης αμοιβής και όχι επί της πραγματικής αμοιβής που θα έχει εισπράξει ο μηχανικός, η οποία ως είθισται είναι μικρότερη από αυτήν της νόμιμης.
    Β) Το κράτος θα χάνει έσοδα από ΦΠΑ, και φόρο εισοδήματος μηχανικού, αφού όλα θα τιμολογούνται όχι σε μία τιμή αναφοράς (ως ίσχυε με τις ελάχιστες αμοιβές μηχανικών, ανεξαρτήτως της έκπτωσης που γίνονταν προς τον πελάτη και φυσικά δεν αναγνωρίζονταν από την πολιτεία (μεγάλη αδικία), διότι οι μηχανικοί φορολογούνταν σε όλο το ποσό της ελάχιστης αμοιβής και όχι σε αυτό που πραγματικά εισέπρατταν από τον πελάτη τους) αλλά σε μία συμβατική τιμή πολύ μικρότερη από την νόμιμη, αφού η αγορά θα επιβάλλει τους δικούς της νόμους του ελεύθερου ανταγωνισμού . Φυσικά μην εξαπατάστε ότι δεν θα ενισχυθεί η μαύρη συναλλαγή μεταξύ μηχανικού και πελάτη (άλλα ποσά θα τιμολογούνται και άλλα ποσά θα λαμβάνονται κάτω από το τραπέζι).
    Γ) Τι σημαίνει ασυνήθιστη χαμηλή αμοιβή? Με τι κριτήρια και ποίος θα κρίνει ότι η αμοιβή ενός μηχανικού είναι ασυνήθιστη μικρή, γιατί απαγορεύεται να παρέχω τις υπηρεσίες μου ως μηχανικός σε οποιονδήποτε, ακόμα και χωρίς αμοιβή?
    Φοβάμαι ότι με τον προτεινόμενο τρόπο αμοιβής ο έφορος δεν θα αναγνωρίζει τα συμβατικά ποσά των εκδιδόμενων αποδείξεων παροχής υπηρεσίων του μηχανικού, αλλά θα θεωρεί ως βάση για την φορολόγηση του εισοδήματος του μηχνικού την νόμιμη αμοιβή που θα αντιστοιχούσε στην κάθε περίπτωση παροχής υπηρεσίων.

  • 23 Ιανουαρίου 2011, 16:16 | Ενας Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός

    Το φορουμ αποτελει μικρογραφια της ελληνικης πραγματικοτητας.

    Τους μηχανικους ουδεποτε απασχολησε η σοβιετικου τυπου ψευτοπροστασια που παρεχουν οι ελαχιστες αμοιβες, αλλα ο απολυτος αριθμος των ατομων που εξασκουν το επαγγελμα. Αυτο ειναι το βαρυνων ζητημα.

    Ατομα με μεσο ορο στο σχολειο 5, απαιτουν και με περισσο τσαμπουκα, με το ετσι θελω, γιατι «ετσι γινεται στο εξωτερικο», να εξισωσονται με αλλους που θυσιασαν χρονια στο διαβασμα. Απο τη στιγμη που η ελληνικη κοινωνια και μονο καθεται και το συζηταει, τοποθετει βραδυφλεγη βομβα κατω απο τα ποδια της. Επικροτει λοιπον η κοινωνια μας, την αρχη της ελαχιστης προσπαθειας, του ευκολου δρομου, της αποκτησης αγαθων ανευ κοπου, ακομη και σε αυτον τον ευαισθητο τομεα ?? Χρονια τωρα, ατομα που δεν ξερουν να πουν ποσο κανει 1+1 απαιτουν, πιεζουν, επειδη καποιος, καποτε, τους ανοιξε μια πορτα, να μας ανεβουν στην πλατη, και στην πλατη του συνολου γενικοτερα. Φανταζομαι οτι ολοι εχουν κουραστει απο αυτες τις προσπαθειες των διαφορων φορεων των ΤΕΙ, που πραγματικα δεν αφηνουν ευκαιρια ανεκμεταλλευτη να επιτιθενται και να απαιτουν. Οι δε μηχανικοι τους ακουν χωρις να αντιδρουν, περιμενοντας ενα ανυπαρκτο επιμελητηριο να τους υπερασπιστει.

    Απ’ την αλλη πλευρα αποφοιτοι διαφορων «μαργαριταριων» του εξωτερικου, με επιπεδο χαμηλοτερο συχνα και απ’ αυτο ακομη των αποφοιτων ΤΕΙ, (και εμφανιζομενοι κιολας πολλες φορες και με βαθμαρες), εγγραφονται κανονικοτατα και ευκολοτατα στο επιμελητηριο αυξανοντας σε δυσθεωρητα νουμερα τους ενεργους μηχανικους. Κανενας ελεγχος, καμια αξιολογηση. Μπατε σκυλοι, αλεστε.

    Επειδη αυτα τα φαινομενα δυστυχως δεν φαινεται να παυουν, το καλυτερο θα ηταν η πληρης καταργηση ολων των προυποθεσεων για την ασκηση του επαγγελματος. Πληρης καταργηση. Εδω η πολιτεια βεβαια ας μην ξενιστει και δηλωσει οτι θελει να προστατευσει τον πολιτη, γιατι εμπρακτως με την αποδοχη των παραπανω φαινομενων δεν το κανει.

    Θελουν οι αποφοιτοι ΤΕΙ να γινουν μηχανικοι? Θελουν οι βουλγαρο/ρουμανοι του 1+1=3 να γινουν μηχανικοι? ΟΚ. Καταργηστε πληρως τις προυποθεσεις ενταξης στο επαγγελμα, ωστε να παψει να αποτελει προνομιο. Εκαστος ελλην πολιτης να μπορει να το ασκησει. Η σημερινη στρεβλωση θα διορθωθει ταχιστα.

    Ευχαριστω.

  • 23 Ιανουαρίου 2011, 16:54 | Πολιτικος Μηχανικος

    Θα συμφωνισω και εγω, οτι η μαγαλυτερη καταντια του επαγγελματος μας ειναι η διαφθορα με τις δημοσιες υπηρεσιες και ειδικα με την πολεοδομια.
    Ολα αυτα τα διαφορα καλοπιασματα και δωρεαν τραπεζια σε ψαροταβερνες και ακομα και η παραχωρηση σφραγιδας απο καποιους συναδελφους σε διεφθαρμενους πολεοδομους και γενικα ολο αυτο το χαλι δεν εχει οριο.
    Πραγματικα δεν ξερει κανεις που αρχιζει η διαφθορα σε αυτον τον τοπο και που τελειωνει.
    Μια λεξη εχω να πω μονο, ΑΙΣΧΟΣ!!!!!!!!

  • 23 Ιανουαρίου 2011, 16:19 | M. ENGINEER

    ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΣΑ ΑΠΟ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ ΤΕΙ ΚΥΡΙΩΣ ,ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΜΕ ΤΙΣ ‘ΠΕΡΙΕΡΓΕΣ’ ΑΠΟΨΕΙΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ( ΑΚΟΥΣΑΝ ΓΙΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΛΟΓΩ ΑΓΝΟΙΑΣ ,ΝΟΜΙΣΑΝ ΟΤΙ ΜΕ ΕΝΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ) , ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΠΟΣΟ ΛΑΘΟΣ ΚΑΝΑΜΕ ΠΟΥ ΔΕΧΤΗΚΑΜΕ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΧΕΔΟΝ ΑΔΙΑΜΑΡΤΗΡΗΤΑ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΞΙΣΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΤΕΙ ΜΕ 12,10,8,4,0, Η ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΕΧΝΙΚΑ ΛΥΚΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΕΞΙΣΩΣΗ ΜΕ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ. ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ »ΔΩΣΕ ΘΑΡΡΟΣ ………..
    ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΥΤΑ.
    ΣΤΑ ΤΕΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΔΙΔΑΞΑΝ ΠΟΙΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ΙΣΑΞΙΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ;;;;;
    ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΤΩΝ ΕΛΕΙΠΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΙ.
    ΣΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΩ ΕΓΩ ΤΟΤΕ, ΕΙΣΤΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ Ο ΚΡΙΚΟΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ,ΜΑΣΤΟΡΕΣ ΣΤΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ.
    ΣΑΣ ΤΟ ΑΝΕΦΕΡΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΚΑΙ ΛΟΓΩ ΑΓΝΟΙΑΣ ΝΟΜΙΣΑΤΕ ΟΤΙ ΤΟ ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΥΠΟΤΙΜΗΣΟΥΝ.
    Ο ΡΟΛΟΣ ΣΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΛΗΤΕΟΣ ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΙΜΗΤΙΚΟΣ ,ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΥΘΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΕΡΓΟΤΑΞΙΟΥ.
    ΑΝ ΔΕΝ ΣΑΣ ΑΡΚΕΙ, ΔΩΣΤΕ ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ Η ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ — ΤΟΣΟ ΑΠΛΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ–

  • Υπάρχει κάποια παρανόηση ανάμεσα στην κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών και στις αρχές της ελεύθερης οικονομίας. Κατ’ αρχήν όπως θα ψηφιστεί ο Νόμος προκύπτει ότι οι αρχές της ελεύθερης οικονομίας θα αφορούν μόνο τους μηχανικούς, ενώ το Κράτος θα έχει τις ελάχιστες αμοιβές για να εισπράτει τις εισφορές!!! Κανονικό δούλεμα! Όταν λέμε πλήρη απελευθέρωση σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει πουθενά καθορισμός αμοιβών – εισφορών. Πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβουμε ότι η ελάχιστη αμοιβή μιας μελέτης – επίβλεψης δεν είναι αντικείμενο αγοράς τροφίμων από το μπακάλικο.
    Πιστεύω ότι διάλογος θα πρέπει να αφορά το ύψος μιας ελάχιστης αμοιβής για να έχουμε ασφαλείς οικοδομές, δηλαδή να συζητάμε αν είναι ψηλές ή όχι οι σημερινές ελάχιστες αμοιβές.
    Η ελάχιστη αμοιβή για ένα επιστημονικό έργο δεν είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης.
    Ισχυρίζονται ότι έτσι θα χαμηλώσουν οι τιμές, αλλά κανείς δεν ασχολείται με τις τιμές των υλικών που καλπάζουν! Κανείς δεν μιλάει (ούτε φυσικά τα ΜΜΕ) όταν σε καιρό κρίσης αυξάνεται η ολιγοπωλιακά καθοριζόμενη με Υπουργική Απόφαση, τιμή του τσιμέντου, με επακόλουθο την αύξηση των υπολοιπων υλικών και τελικά την αύξηση του κόστους μιας οικοδομής.
    Μήπως πρέπει να γίνει μια ολοκληρωμένη συζήτηση για την οικοδομή και όχι μεμονωμένα μέτρα (απελευθέρωση αμοιβών, ΚΕΝΑΚ,κλπ). Μήπως πρέπει να δούμε πρώτα τι απαιτείται για μια σωστή κατασκευή; ΜΗΚΙΕ, πιστοποιημένα συνεργεία, πιστοποιημένα υλικά. Θα πρέπει να το δουν οι υπεύθυνοι λίγο πιο σοβαρά, γιατί με την κατάσταση που υπάρχει και πάει να διαμορφωθεί θα ωφεληθεί μόνο ο κάθε άσχετος που έχει μερικά χρήματα και το παίζει κατασκευαστής χρησιμοποιώντας επικίνδυνα συνεργεία και φτηνά – ακατάλληλα υλικά και καλείται ο μηχανικός που έχει την ευθύνη για τα πάντα, να προσπαθεί να μαζέψειτα αμάζευτα, έχοντας όμως πλήρως απαξειωθεί στη συνείδηση του κόσμου (να είναι καλά τα ΜΜΕ)

  • 23 Ιανουαρίου 2011, 14:12 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΛΙΔΗΣ

    Οι ευθύνες των μηχανικών είναι τεράστιες και συνέβαλαν στη χρεοκοπία της Ελλάδας.
    Οι μηχανικοί που λάδωσαν και οι μηχανικοί που λαδώθηκαν είναι αλήτες ,εγκληματίες κατ εξακολούθηση και κατ επάγγελμα .
    Λαδώνουν και λαδώνονται αντί να προστατέψουν τον πολίτη .
    Ο πολίτης επιζητά τον έμμεσο τρόπο για να κάνει την δουλεία του (να λαδώσει) και βρίσκει τον μηχανικό-επιστήμονα αυτόν τον αλήτη μηχανικό που τα παίρνει για να μεσολαβήσει και παράνομα
    να του κάνει την δουλεία .
    χωρίς τον διαμεσολαβητή –διεφθαρμένο- αλήτη μηχανικό( ελεύθερο επαγγελματία) ο οποίος λαδώνει τον συνάδελφό του ( δημόσιο υπάλληλο) διεφθαρμένο- αλήτη μηχανικό δεν θα μπορούσε κανένας ιδιώτης να κάνει καμία παρανομία .
    Ο κλάδος των Μηχανικών στην πλειοψηφία του (υπάρχουν και εξαιρέσεις) είναι διεφθαρμένος και το γνωρίζουμε όλοι και κυρίως οι ίδιοι οι μηχανικοί)
    Η πολιτεία χρειάζεται πρώτα ανθρώπους ( αδιάφθορους)και μετά επιστήμονες μελετητές.
    Δυστυχώς το σχέδιο νόμου που προτείνει η πολιτεία δεν λαμβάνει υπόψη τον άνθρωπο μηχανικό που πιστεύω είναι και το βασικότερο και ασχολείται με δευτερεύοντα θέματα όπως είναι οι αμοιβές.

  • 23 Ιανουαρίου 2011, 14:25 | Νίκος

    ΑΝΟΙΓΜΑ ΑΜΕΣΑ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ,
    Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΡΙΖΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ.

    Από τα τελευταία γεγονότα και τις απόψεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων, είναι κοινωνικό αίτημα το άνοιγμα του κλειστού επαγγέλματος του μηχανικού και παράλληλα την αφαίρεση υπερβολικών εξουσιών από το ΤΕΕ, στο οποίο πρόσφατα η Επιτροπή Ανταγωνισμού έριξε μεγάλο πρόστιμο (60,000 Ευρώ και 10,000 Ευρώ / ημέρα σε περίπτωση μη συμμόρφωσης) για τιν πράξεις του ΤΕΕ στην υιοθέτηση ελάχιστων αμοιβών, οι οποίες συνιστούν σοβαρότατους περιορισμούς του ανταγωνισμού στην αγορά παροχής υπηρεσιών μηχανικών.

    Οι παραπάνω πρακτικές του ΤΕΕ είναι μόνο ένα μικρό δείγμα. Η ανάγκη για κατάργηση του εν λόγω επαγγεματικού φορέα και δημιουργία νέου Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΕΤΕΕ) που να μην θυμίζει το παλιό ίσως είναι πιο επιτακτική από ποτέ και θα λύσει πολλά διοικητικά και θεσμικά προβλήματα στον κλάδο των μηχανικών.

    ΠΟΣΟΙ ΔΙΑΚΡΙΤΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΒΡΗΚΑΝ ΤΗΝ ΚΛΕΙΣΤΗ ΠΟΡΤΑ ΤΟΥ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟΥ;

    ΠΟΣΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΤΩΝ ΤΕΙ ΕΜΕΙΝΑΝ ΣΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΦΑΝΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΣΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥΣ; (ΕΝΩ ΠΑΡΑΛΗΛΑ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΑΣΚΟΥΝ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΑ)

    ΠΟΣΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΑΝ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΕΡΗΣΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ;

    Ελπίζω το πρόστιμο του ΤΕΕ και τα υπόλοιπα που θα έρθουν να μην τα πληρώσει ο φορολογούμενος πολίτης.

  • 23 Ιανουαρίου 2011, 13:20 | ΓΠ

    Το παρακάτω σχόλιο αξίζει να γίνει γιγαντοαφίσα γιατί αποτυπώνει όλη την ελληνική πραγματικότητα και την καθημερινότητα του έλληνα μηχανικού. Συμφωνώ απόλυτα με το συνάδελφο και το αναδημοσιεύω για να το εμπεδώσουν όλοι όσοι πρέπει.Πραγματικά δεν βρήκα άλλο σχόλιο που να εμπεριέχει τόση αλήθεια!

    «Εσυ που με αποκαλείς κλέφτη και λαμόγιο ,
    Μηπως είσαι εσύ που οσο φτιαχνόταν το σπίτι σου
    είχα τις ευθύνες του μισού Ποινικού Κώδικα φορτωμένες στην πλάτη μου κι ας μην ήμουν καν ο κατασκευστής ?
    τσακωνόμουνα για να γινει μια δουλεια σωστη με τον καθε αλμπανη μαστορα που μου κουβαλαγες (επειδη δήθεν ηταν φθηνος).
    τσιγκουνευόσουν στα μπετα και τα σιδερα αλλά στα πλακάκια έδωσες ρέστα ?
    άκουγες τον φίλο, ξάδερφο, γείτονα, μπατζανάκη όλους τους άσχετους εκτός από εμένα ?
    Μηπως είσαι εσύ που όταν σου ήρθε η Πολεοδομία
    έτρεχες να σου βρω το κονε στην Πολεοδομια να λαδώσεις και να σου καλυψω τις παρανομιες σου για να γλυτωσεις τα προστιμα ?
    που όταν έπεσες σε υπάλληλο μηχανικό που δεν τα»πιανε φώναζες απελπισμένος «σε τι βλάκα πέσαμε » ?
    Μηπως είσαι εσύ που έσκασες 5000 Ε στον μεσίτη ενώ , τσιγκουνεύτηκες 300 Ε να πάρεις έναν μηχανικό να σε συμβουλέψει και τώρα χτυπάς το κεφάλι σου με την μούφα που πήγες κι αγόρασες ?
    Μηπως είσαι εσύ που εις γνώση σου αγόρασες κλεισμένο ημιυπαίθριο από τον χτες μπακάλη- σήμερα κατασκευαστή υπογράφοντας πλαστά συμβόλαια και σου φταίει ο μηχανικός ?
    Η μήπως είσαι κανένας κρατικοδίαιτος ρουσφετοδιορισμένος υπάλληλος που στριμώχτηκε και βγάζει το άχτι του ?
    Οποιος κι αν είσαι ,
    Οταν το βράδυ πέφτεις για να κοιμηθείς , να σκέφτεσαι ότι το ταβάνι πάνω από το κεφάλι σου και της οικογένειάς σου στέκεται επειδή έχω κάνει καλά την δουλειά μου.
    Και τότε πες μου πόση πρέπει να είναι η αμοιβή μου. »
    ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΑΛΛΑ ΚΑΝΤΕ ΜΗΤΡΩΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ ΚΥΡΟΙ Η ΑΛΛΙΩΣ ΑΠΑΛΑΞΤΕ ΜΑς ΑΠΟ ΕΥΘΥΝΕς»

    Η μόνη διαφορά μας με το συνάδελφο είναι ότι εγώ δεν συμφωνώ με το άνοιγμα του επαγγέλματος και με την κατάργηση των ελαχίστων αμοιβών. Επίσης δεν διάβασα πουθενά ότι άνοιγμα του επαγγέλματος σημαίνει εκτός από το άνοιγμα των αμοιβών και ότι ο κάθε άσχετος θα μπορεί να καταθέτει μελέτες στην πολεοδομία. Απορώ πως το έχουν καταλάβει έτσι το άνοιγμα κάποιοι κύριοι εδώ μέσα.

  • 23 Ιανουαρίου 2011, 13:25 | Structural Designer

    Συνάδελφοι,

    Το Τ.Ε.Ε. ΜΟΙΡΑΖΕΙ ΤΙΣ ΑΔΕΙΕΣ ΑΣΚΗΣΕΩΣ ΜΕ ΤΟ ΤΣΟΥΒΑΛΙ, για να λαδωνονται οι «εξεταστες», και να υπαρχουν μελη να πληρωνουν τις συνδρομες ΤΟΥΣ και τις συνταξεις των μεγαλυτερων μελων (των «συντεχνων»).

    ΜΑΣ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ.

  • 23 Ιανουαρίου 2011, 11:29 | Ind. Eng.

    Στο εξωτερικο ειναι ελαχιστες οι περιπτωσεις που καποιος πρεπει να ειναι γραμμενος σε τεχνικο επιμελητηριο ωστε να μπορει να καταθεσει μια μελετη. Η εγγραφη στο τεχνικο επιμελητηριο εχει να κανει ποιο πολυ με το status του μηχανικου ωστε να μπορει ποιο ευκολα να διεκδικει μια θεση στον ιδιωτικο τομεα.
    Τωρα σχετικα με τον αν καποιος που εχει 5 χρονια σπουδες, η εχει bachelor με μεταπτυχιακο, η καποιος που εχει κανει ακομα και διδακτορικο, μου ακουγετε και εμενα απλα γελοιο να ζητοκραυγαζει για το αποκλειστικο δικαιωμα καταθεσης πιστοποιητικων σε μια υπηρεσια, οπου η γνωση σε πολλες περιπτωσεις που χρειαζετε για την συνταξη αυτων των πιστοποιητικων αγγιζει το επιπεδο λυκειου.

    Σας ευχαριστω για τον χρονο σας.

  • 23 Ιανουαρίου 2011, 10:48 | ΜΑΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΣΟΠΕΔΩΣΗ – ΟΧΙ στην ισοτίμηση με τα Τ.Ε.Ι.
    ΟΧΙ στην κατάργηση των μηχανισμών ελέγχου, για να επικρατούν όχι οι καλοί Μηχανικοί αλλά οι φθηνοί (ΚΑΙ ΑΣΧΕΤΟΙ)
    ΟΧΙ στην παραποίηση του επιστημονικού τίτλου του Μηχανικού, από απόφοιτους ΚΑΤΕΕ, ΤΕΙ και ΑΤΕΙ.
    ΟΧΙ στην σπέκουλα και την παραπληροφόρηση των ημιμαθών, των μετρίων, των εκπροσώπων του κομπλεξ κατωτερότητας

  • 23 Ιανουαρίου 2011, 10:13 | Κοινός Νους

    κατάργηση του ΦΑΥΛΟΥ ΤΕΕ

    κατάργηση όλων των περιορισμών και αμοιβών που βάζουν οι ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ τύπου ΤΕΕ

    ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ για την ΕΝΑΡΞΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ να είναι η κατοχή του ΑΝΑΛΟΓΟΥ

    ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟΥ ΠΤΥΧΙΟΥ !!!

    ΠΛΗΡΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ για ΟΛΟΥΣ τους επαγγελματίες !!!

    ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ ΔΕΝ ΘΕΛΕΤΕ ;;;

  • 23 Ιανουαρίου 2011, 04:39 | MECH

    ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΤΟ ΑΝΤΙΛΗΦΘΗΚΑΝ ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΑΛΛΑ ΜΕ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΑΧΙΣΤΗΣ ΑΜΟΙΒΗΣ ΠΟΥ ΣΥΝΤΕΛΕΙΤΑΙ ΤΩΡΑ, ΟΥΣΙΑΤΙΚΑ Η ΕΞΙΣΩΣΗ ΤΕΙ -ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΕΓΙΝΕ.

    ΕΧΩ ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ
    ΟΤΑΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΤΕΕ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΛΛΟΝ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ.
    ΜΟΛΙΣ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΑΝΤΑ ΕΞΑΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ, ΓΙΑ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΣΤΟΥΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 4 ΧΡΟΝΙΑ ΞΑΝΑ.
    ΑΦΟΥ ΟΠΩΣ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΥΝΗΘΩΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ;;;;;

    ΕΓΩ ΠΑΝΤΩΣ ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΠΑΝΤΑ ΥΠΟΒΑΛΛΩ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΓΝΩΣΤΟΙ ΜΟΥ ΔΥΣΤΗΧΩΣ ΜΗ ΔΙΚΤΥΩΜΕΝΟΙ .
    ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΝ ΕΓΩ Η ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΩ ΠΡΟΣΚΛΗΘΗΚΕ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΝ ΞΕΡΕΤΕ.

    ΑΡΑ ΛΟΙΠΟΝ ΜΗΝ ΑΠΟΡΕΙΤΑΙ ΠΩΣ ΦΘΑΣΑΜΕ ΜΕΧΡΙ ΕΔΩ.

    ΤΟΣΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΔΕΝ ΕΙΔΑ ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΑ ΜΜΕ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ.
    ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΛΕΓΕΙΝ, ΑΣ ΠΡΟΣΛΑΒΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΣΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥΣ ΔΙΝΟΥΜΕ Η ΑΣ ΠΑΡΟΥΝ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ.
    Η ΑΔΡΑΝΕΙΑ ΕΧΕΙ ΣΑΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ Η ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΜΕΝΗ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΔΩ ΤΟΣΟ ΑΠΙΘΑΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.

    —–ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΒΟΛΕΜΑΤΑΚΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΥΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΚΑΠΟΙΩΝ, ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΕΡΓΗ ΣΙΩΠΗ ΚΑΙ ΑΝΑΒΟΛΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΝΟΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ,ΟΙ »ΝΕΟΙ» ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ 35,36,37 ΧΡΟΝΩΝ ΜΕ 5,6,7,8,9 ΧΡΟΝΙΑ ΕΞΙΔΕΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ ΑΣ ΜΗΝ ΑΝΥΣΗΧΟΥΝ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΘΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΟΤΑΝ ΜΕΓΑΛΩΣΟΥΝ ΛΙΓΟ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΙ ΕΔΡΑΙΩΘΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ.

  • 23 Ιανουαρίου 2011, 01:59 | Τεχνολόγος μηχανολόγος

    Με αυτά που διάβασα εδώ δεν άντεξα να μην γράψω.

    Πότε θα καταλάβουμε επιτέλους σαν λαός οτι πρέπει να κρατάμε τις ισορροπίες και να μην παρεκτρεπόμαστε και τα κάνουμε όλα μπάχαλο ? Η συγκεκριμένη διαβούλευση δεν είναι ούτε για τα επαγγελματικά δικαιώματα των ΤΕΙ – κολλεγίων – ΙΕΚ – ΚΕΚ ούτε για την αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης βλ. πολεοδομίες και ελεγχτικοί μηχανισμοί ΤΕΕ. Για πολλοστή φορά θλίβομαι βλέποντας αποφοίτους διαφόρων εκπαιδευτικών επιπέδων και σχολών να έχουν μετατρέψει σε ρίνγκ έναν ακόμα διάλογο σχετικό με το θέμα του επαγγέλματος του μηχανικού.

    Η συγκεκριμένη διαβούλευση άνοιξε με το σχόλιο ενός συναδέλφου περί της καταβολής εισφορών από τους αποφοίτους ΤΕΙ στην ΕΕΤΕΜ και τον ΟΑΕΕ χωρίς να υπάρξει καμία αναφορά για επαγγελματικά δικαιώματα κτλπ και ποιο μετά άλλος είπε οι απόφοιτοι ΤΕΙ να μην το παίζουν μηχανικοί μέχρι που ακούστικαν εντελώς προσβλητικές και προκλητικές απόψεις όχι μόνο για τα ΤΕΙ και τα πολυτεχνεία αλλά και για διάφορες άλλες επαγγελματικές ομάδες. Για αυτό μια ζωή στην Ελλάδα ο ένας θα κοιτάει να φάει την κατσίκα του γείτονα.

    Ευτηχώς θα φύγω στο εξωτερικό και δεν θα έχω καμία σκέψη για ελάχιστες αμοιβές άδειες μελέτες ΤΕΕ ΕΕΤΕΜ ΤΣΜΕΔΕ ΟΑΕΕ δικαιώματα ΕΜΠ ΤΕΙ κολλέγια ΙΕΚ ισοτιμίες μόρια πανελληνίων σφραγγίδες πολεοδομίες δημόσιο και διαφθορά.

    Καλά ξεμπερδέματα συμπατριώτες.

  • 23 Ιανουαρίου 2011, 01:43 | Structural Designer

    Είναι ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ.

    Αριθμούμε πλέον περί τα 150.000 μέλη.

    Έχετε την ΑΦΕΛΗ εντύπωση ότι αυτό το κατασκεύασμα αντέχει ??

    ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ποιος ευθύνεται. Για σκεφθείτε λίγο καλύτερα !!

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 23:14 | engineer

    ΤΟ ΤΕΕ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΝΤΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕΙ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΑΝΑΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΥΣ ΕΝΑΓΚΑΛΙΣΜΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.
    ΠΟΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΘΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ;;;
    ΑΛΛΑ ΦΤΑΙΜΕ ΕΜΕΙΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ.

    ΒΛΕΠΩ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΠΩΣ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΑΠΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΕΣ,ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΤΙΜΗΤΙΚΗ.ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΩ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΟ ΠΕΡΙΜΕΝΑ ΕΝΑΝ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΤΟΥΣ ΤΗΛΕΦΩΝΟΥΣΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ,ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΙ ΑΠΟ ΕΠΑΡΧΙΑ, ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΕΛΟΥΣΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΑ ΜΟΥ.
    ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ΛΟΙΠΟΝ ΥΠΟΒΙΒΑΖΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΜΑΣ.
    ΑΛΛΩΣΤΕ ΒΛΕΠΕΤΑΙ ΤΙ ΓΡΑΦΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ.
    ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΕΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ ,ΛΕΝΕ ΑΠΙΘΑΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 23:13 | ΑΝΤΩΝΗΣ ΖΩΤΟΣ

    ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΟΛΕΜΑΤΑΚΙ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ‘ΠΡΟΣΩΡΙΝΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ’ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΔΙΚΙΑ ΠΟΥ ΥΦΙΣΤΑΝΤΑΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΜΕ 4,5,6,7,8…25 ΧΡΟΝΙΑ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΜΙΛΗΣΕ ΚΑΝΕΝΑΣ;;;;
    ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ.
    ΕΤΣΙ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ Η ΚΛΕΙΝΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΚΆΣΤΑ ΗΜΕΤΕΡΩΝ??
    ΓΙΑΤΙ ΕΝΑΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΜΕ ΠΤΥΧΕΙΟ, ΑΔΕΙΑ ΚΑΙ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥ ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ. ΜΗΠΩΣ ΣΕ ΛΙΓΟ ΔΙΝΟΥΜΕ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΜΕΛΕΤΗ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΜΕ?
    ΑΣ ΣΟΒΑΡΕΥΤΟΥΜΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ. ΟΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΑ ΚΑΙ Η ΔΗΘΕΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΘΑ ΔΙΑΛΎΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ – ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΟΛΑ ΚΥΡΙΩΣ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΔΟΜΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΒΑΘΟΥΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΩΝ – ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ.
    ΑΥΤΑ ΠΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΜΕ ΕΝΑ ΤΕΕ ΕΡΜΑΙΟ ΤΩΝ ΜΕΛΕΤΗΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΟΔΙΑΙΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ.

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 23:30 | Παναγιωτης

    Απο οτι εχω συμπερανει απο αυτη την διαβουλευση και ειδικα απο μηχανικους ΑΕΙ ΕΜΠ, μου δινουν την εντυπωση οτι:

    Ολοι ειναι αγραμματοι, επιπεδου δημοτικου, εμεις ειμαστε οι καλυτεροι και οι αποφοιτοι Τει/Ιεκ/Κες δεν ειναι παρα μονο σκουπιδια.
    Επισης απο οτι φαινετε ειναι και διανοητικα καθυστεριμενοι. Ας τους δωσουμε το δικαιωμα λοιπον να κανουν τους μεσολαβιτες μας και να μεταφερουν την τεραστια τεχνογνωσια μας στον απλο τιποτενιο, τρισαθλιο εργατικο προσωπικο και εμεις να αραξουμε και να υπογραφουμε της υψηλου επιπεδου μελετες μας.

    Τι να πω, απλα δεν εχει λογια να περιγραφει η καταντια και η παρακμη…

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 22:13 | B.K. – Π.ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

    ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΜΑΙ ΟΤΙ ΠΟΛΛΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΜΠΕΡΔΕΥΟΥΝ ΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟ ΜΕ ΤΟΝ ΕΡΓΟΛΑΒΟ ΔΗΜΟΣΙΩΝ Η’ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΛΑ ΤΗΝ ΚΑΝΟΥΝ….. ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕΙ ΤΟ ΚΛΑΔΟ…… ΟΠΟΤΕ ΚΑΙ Ο ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΤΟΥ ‘ΠΥΡΙΝΙΚΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ’ ΚΑΝΕΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ ΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΣ ΠΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΒΛΕΠΕΙ ΕΡΓΑ ΓΙΑΤΙ ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΕΡΓΟΔΗΓΟΙ. ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΑΠΛΟΣ ΛΑΔΩΝΟΥΜΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ….. ΜΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ‘ΠΥΡΙΝΙΚΟΥ ΗΛΕΚΤΟΛΟΓΟΥ’ ΩΣΤΕ ΚΑΙ Η ΚΟΥΤΣΗ ΜΑΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΕΣ ……ΦΤΑΙΜΕ ΕΜΕΙΣ…ΟΧΙ ΟΙ ΠΕΛΑΤΕΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΣΚΑΨΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ ΩΣ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ. ΤΟ ΣΙΓΟΥΡΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΤΕΕ ΦΤΑΙΕΙ….

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 22:24 | ΕΛΙΣΑΒΕΤ Θ. ΚΟΥΤΣΟΥΚΗ

    Επιστρέφω όλα τα υποτιμιτικά σχόλια κατά των μηχανικών σ’ αυτούς που τα εκτόξευσαν τόσο κακόβουλα και τόσο απερίσκεπτα, αλλά έτσι είναι «όσα δε φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια». Το επάγγελμά μας δεν είναι κλειστό και αν θέλετε δεν είναι καν επάγγελμα, είναι ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΜΑ. Δε φτάνει που έχουμε στις πλάτες μας όλον τον ποινικό κώδικα, έρχονται τώρα να μας εξομοιώσουν με αποφοίτους ΤΕΙ, κολλεγίων κλπ. Ας κάνουν λοιπόν τις μελέτες οι «ξερόλες» γιατί εγώ προσωπικά σκέφτομαι πολύ σοβαρά να μπω στην αδράνεια, αν δεν εξασφαλιστούν:
    – οι ελάχιστες αμοιβές,
    – οι μηχανισμοί ελέγχου
    – οι επιστημονικοί τίτλοι,
    – τα δικαιώματά μας.

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 22:21 | Δ.Κωστόπουλος

    Θα ήθελα να εστιαστώ στα εξής:
    • Θα πρέπει οι συντάκτες το νόμου να διευκρινίσουν : τι σημάνει «ασυνήθιστα ελάχιστη αμοιβή» και γιατί αυτό πρέπει να κρίνεται από το ΤΕΕ. Δηλαδή η δουλεία ενός μηχανικού κρίνεται από την αμοιβή του και όχι την ποιότητα της υπηρεσίας που παρέχει.
    • Γιατί οι συμβάσεις να κατατίθενται στο ΤΕΕ, δηλαδή το ΤΕΕ θα λειτουργεί ως «θεματοφύλακας» των συμβάσεων μεταξύ μιας επιχείρησης και των πελατών της. Με την ίδια λογική και τα υπόλοιπα επιμελητήρια της χώρας θα πρέπει να τηρούν μητρώο με τις συμβάσεις που συνάπτουν τα μέλη τους με τους πελάτες τους.
    • Όταν μιλάμε για απελευθέρωση να εννοούμε απελευθέρωση και όχι «ολίγον απελευθέρωση».

    Ευχαριστώ

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 22:42 | ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΚΛΑΔΑΚΗΣ

    1. Αν δεχτούμε ότι το αποτέλεσμα της δουλειάς του μηχανικού είναι «εμπορικό προϊόν» , όπως επιχειρείται να παρουσιαστεί από κάποιους στην ΕΕ, τότε μοιραία ακολουθεί τους κανόνες των προϊόντων. Προϊόν φτηνό και καλό, είναι σπανιότατο (ή ….κλεμμένο). Ποιος εύπορος προτιμάει τα Κινέζικα προϊόντα από τα Γερμανικά; Η στοιχειώδης σωστή μελέτη και επίβλεψη, δηλ. η ελάχιστη ποιότητα, προϋποθέτουν πολύπλευρες γνώσεις, εξοπλισμό, διαρκή εκπαίδευση, πολλαπλή ενημέρωση, επιμέλεια, λειτουργικά έξοδα. Αυτά όλα εκ των πραγμάτων έχουν ελάχιστο κόστος.
    Ποιος «σιδεράς» σήμερα, κάτω από αυστηρή επίβλεψη δέχεται να εφαρμόσει μελέτη με 120€/τόνο (και …. 1 ένσημο); Τέτοιες προσφορές όμως και υπάρχουν, και επικρατούν στην πιάτσα…. Σε βάρος της ποιότητας βέβαια, αλλά τα αποτελέσματα θα αργήσουν να φανούν!

    Κι αν ακόμα κάποιος προσφέρει υπηρεσίες με παθητικό, επειδή «πιέζεται» ή θέλει να διαφημιστεί, θα το κάνει 1-2 φορές και μετά θα πρέπει να ζήσει. Τη θέση του όμως στην αγορά, θα την πάρει κάποιος άλλος φέρελπις συνάδελφος, ανεξαρτήτως πτυχίου, υπάρχει τρομακτική ανεργία. Και θα διαιωνίζεται η εκμετάλλευση μας…. Αυτό επιδιώκει το νομοσχέδιο;

    2. Η διάταξη για τον έλεγχο της «νόμιμης αμοιβής» από το ΤΕΕ, όπως φαίνεται στον παρόντα διάλογο, ερμηνεύεται από τον καθένα κατά βούληση. Είναι προφανές ότι αν το ΤΕΕ τολμήσει να αμφισβητήσει οποιαδήποτε αμοιβή, θα βρεθεί κατηγορούμενο στα δικαστήρια. Από εταιρείες, κατασκευαστές ή και συναδέλφους ,οργανωμένους ή μη. Για παράδειγμα, μια μελέτη κτιρίου 200τμ θα μπορεί να δηλωθεί ότι κόστισε 2500€ (συνεργασία με 3 μηχανικούς με 700€ ο καθένας για ένα μήνα, με νόμιμο εξοπλισμό μας και κάποια στοιχειώδη κατανεμημένα τρέχοντα έξοδα γραφείου). Πως θα αμφισβητηθεί;
    Όσο για τον υπολογισμό των κρατήσεών μας στην «νόμιμη αμοιβή» (ΤΕΕ, ΤΣΜΕΔΕ, Φόροι), ακόμα κι αν τον πρώτο καιρό καταβάλλονται οι εισφορές αυτές, γρήγορα θα προσβληθεί η διάταξη και θα υπολογίζονται τα πάντα στα δηλωθέντα. Εκτός φυσικά από τις εισφορές στην Πολιτεία….

    3. Η διάταξη που δίνει την ευκαιρία στον εκάστοτε Υπουργό Υποδομών κλπ το δικαίωμα να καθορίζει τον συμβατικό προϋπολογισμό μετά από γνώμη του ΤΕΕ (ΠΡΟΣΟΧΗ: όχι απαραίτητα σύμφωνη….), είναι τουλάχιστον ατυχής. Όταν το κατασκευαστικό κόστος στις οικοδομές ήταν 1000€/τμ, ο εκάστοτε Υπουργός, το καθόριζε στα 44€/τμ και το ΤΕΕ στα 105-118€/τμ. Σκοπιμότητες. Μ’ αυτά όμως υπολογίζαμε τις ελάχιστες αμοιβές .
    Αυτές οι διατάξεις εκθέτουν και το σώμα των μηχανικών (αν το αποδεχτεί) και την Πολιτεία. Κάλλιστα, θα μπορούσε το κόστος να εξαρτηθεί άμεσα από τη μέση αντικειμενική αξία (πχ ανά περιφέρεια και σε πραγματικό επίπεδο) και να αναπροσαρμοστούν όλοι ανεξαιρέτως οι συντελεστές που το χρησιμοποιούν (πχ συντελεστές εισφορών, ΕΚΚΟ, τα κ-μ του ΠΔ 696/74 κλπ).
    Ας μην ξεχνάμε το πώς το ΙΚΑ έφτασε στη σημερινή κατάσταση εισφορών: Εφήρμοσε αρχικά υψηλούς συντελεστές με μικρά μεροκάματα (οπότε δεν διαμαρτυρήθηκε κανείς) και σιγά-σιγά αύξησε τα μεροκάματα, φθάνοντας στο σημερινό αποτέλεσμα, όπου τα συμβατικά μεροκάματα ξεπέρασαν τα πραγματικά και όλοι σχεδόν οι ιδιοκτήτες και εργολάβοι δηλώνουν λιγότερα ένσημα. Ας σοβαρευτούμε επιτέλους !!!

    4. Αν τελικά επιμείνει η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο ως προς την κατάργηση των ελαχίστων αμοιβών των μηχανικών, νομίζω ότι θα ήταν σκόπιμο και δίκαιο να εξασφαλιστούν εκ των προτέρων και τα παρακάτω ( όχι φυσικά με λόγια, η εμπιστοσύνη μας έχει κλονιστεί προς όλο τον πολιτικό κόσμο….):

    Να κατοχυρωθεί η υποχρέωση του κάθε μηχανικού, να δηλώνει τον πραγματικό πλήρη τίτλο πιστοποίησης των γνώσεων των (απόφοιτος σχολής ……), με τρόπο που να μην υπάρχει περίπτωση να δημιουργήσει οποιαδήποτε παρερμηνεία. Ώστε οι υποψήφιοι πελάτες, να επιλέγουν με αποκλειστική τους ευθύνη τον επαγγελματία της επιλογής τους.

    Να γίνει υποχρεωτική η γραπτή σύμβαση με τον πελάτη, με βεβαία ημερομηνία και ελάχιστο περιεχόμενο (πχ περιγραφή των υποχρεώσεων και δικαιωμάτων μας, χρόνος παράδοσης της μελέτης, καθήκοντα κατά την επίβλεψη, αναφορά σε διατάξεις προδιαγραφών), που αντίγραφό της θα κατατίθεται μέσα σε μικρή προθεσμία από την υπογραφή της στην εφορία & αργότερα την πολεοδομία (αντί των σημερινών δηλώσεων ανάθεσης-ανάληψης). Με απόλυτη ισχύ. Δεν είναι δυνατόν να φτάσουμε να φορολογούμαστε για εικονικά έσοδα (=νόμιμη αμοιβή).
    Κι ούτε να ζήσουμε καινούργια περίοδο αθέμητου ανταγωνισμού από συναδέλφους που κάνουν εκπτώσεις υποβαθμίζοντας την ποιότητα δουλειάς ή άλλα λένε στον πελάτη για να πάρουν την δουλειά κι άλλα του φορτώνουν στο τέλος. Θα φτάσουμε οι μελέτες – επιβλέψεις (κυρίως κάποιων εταιρειών), να υπογράφονται από ανεύθυνους μηχανικούς που εδρεύουν σε γειτονικές χώρες και δεν κινδυνεύουν από οποιαδήποτε νομική κύρωση….

    Όλες οι μελέτες να συντάσσονται σε επίπεδο μελέτης εφαρμογής, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του ΠΔ 696/74. Όπου έχουν λάθη ή ελλείψεις, να τις διορθώσουμε. Τα κτίρια και ιδίως ο σκελετός τους , είναι Δημόσια περιουσία. Όταν παθαίνουν ζημιές από σεισμούς, ως πολίτες, καλούμαστε να αποζημιώσουμε μεταξύ άλλων και κάθε κακοτεχνία. Οι πελάτες δικαιούνται να παρακολουθούν την πρόοδο της μελέτης τους (στάδια μελετών), να συναποφασίζουν, να ρυθμίζουν τις υποχρεώσεις τους με βάση την πραγματική ροή εργασιών (χρονοδιάγραμμα) και το πραγματικό κόστος (αναλυτικός προυπολογισμός). Και να είμαστε κι εμείς, επιτέλους, κατοχυρωμένοι ως προς τα δικαιώματά μας.
    [ Η αρχή έγινε ήδη με τον ΚΕΝΑΚ, όπου ζητάει εκ των προτέρων ακριβείς προδιαγραφές των υλικών που θα ενσωματωθούν στα κτίρια δηλ. συντελεστές βάση σήμανσης CE ή πιστοποιητικών αναγνωρισμένων εργαστηρίων σε κουφώματα, μονωτικά, τούβλα, σοβάδες κλπ ]

    Επί πλέον θέλω να επισημάνω πως, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι κάποιοι στον παρόντα διάλογο θεωρούν εύκολη υπόθεση τη σύνταξη στατικής μελέτης. Οι συνυπογράφοντες Υπουργοί θα προστατέψουν την κοινωνία από τυχόν ενέργειές τους; Μήπως πρέπει, εκτός από το χρήμα, να δούμε τι κάνουν οι Γερμανοί, οι Γάλλοι, οι Άγγλοι, οι Αμερικάνοι, οι Ιάπωνες προκειμένου να εξασφαλίσουν την ποιότητα προϊόντων και υπηρεσιών; Έχουμε αντίστοιχο νομικό πλαίσιο και παιδεία;

    Ελπίζω , όποιες κι αν είναι οι τελικές διατυπώσεις , να έχουν την «αίγλη» του ΝΔ του 1923 που «κράτησαν» αγέρωχα 85 χρόνια, που πάνω του δομήθηκαν αρκετοί άλλοι Νόμοι κι όχι αυτή του επισφαλούς Ν3843/2010, που χρειάστηκε αμέσως καμιά δεκάδα μακροσκελών εγκυκλίων, που περιέχουν ακόμα και αυθαίρετες ερμηνείες.

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 21:28 | Ιωάννης Μαχαίρας – Πολιτικός Μηχανικός

    Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο!!
    Μ’ ένα νομοσχέδιο που αφορά σύμφωνα με τον τίτλο του την «απελευθέρωση της πρόσβασης στο επάγγελμα» επιχειρείται η υποτίμηση της αξίας των υπηρεσιών που παρέχει η επαγγελματική ομάδα των μηχανικών στους πολίτες. Γιατί το επάγγελμα του μηχανικού είναι ήδη ανοικτό, και μάλιστα ο μηχανικός ασκεί το επάγγελμά του από την στιγμη που λαμβάνει την άδεια εργασίας του από το ΤΕΕ. Γιαυτό και το ΕΤΑΑ (πρώην ΤΣΜΕΔΕ) τον ασφαλίζει και τον υποχρεώνει να καταβάλλει εισφορές, από την πρώτη στιγμή, έχει ή δεν έχει εισόδημα!
    Αν πραγματικά θέλετε να ανοίξετε το επάγγελμα τότε να καταργήσετε τις άδειες άσκησης του επαγγέλματος του μηχανικού ώστε και η «κουτσή Μαρία» να παίζει με «όρους αγοράς» με την ζωή και την ασφάλεια των πολιτών αυτής της ταλαίπωρης χώρας. Γιατί δεν το λέτε καθαρά;
    Το κυριώτερο, καταργείστε τους περιορισμούς πρόσβασης στα Πολυτεχνεία της χώρας, εξισώστε τα με τα ΤΕΙ, ώστε να συνεχίσει να αναπαράγεται η συλλογική αυταπάτη ότι όλοι είναι ικανοί για όλα και φταίει η άτιμη κοινωνία που άλλους τους ανεβάζει και άλλους τους ρίχνει στα τάρταρα!!
    Επιβεβαιώστε στην πράξη ότι ο μάστορας στο γιαπί ξέρει καλύτερα από τον επιβλέποντα μηχανικό, ότι ο απόφοιτος του ΤΕΙ στην Αγουλινίτσα έμαθε τον αντισεισμικό σχεδιασμό καλύτερα από τον δομοστατικό της Πάτρας που είχε την τύχη να τον διδάξει ένας από τους καλύτερους δασκάλους στην Ευρώπη.
    Καταργείστε τις ελάχιστες αμοιβές, καταργείστε τις μελέτες, καταργείστε την υποχρέωση της επίβλεψης, καταργείστε τον, στην πραγματικότητα ανύπαρκτο, έλεγχο από την πολιτεία των κατασκευών , των εργοστασίων, των περιβαλλοντικών όρων.
    Δεν θα είχα αντίρρηση να δεχθώ, οποιοδήποτε μέτρο αν εντασσόταν σε ένα σχεδιασμό που θα αφορούσε τον εξορθολογισμό της κατασκευαστικής διαδικασίας, την βελτίωση της ποιότητας των κατασκευών, την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών στους πολίτες. Γιατί απαιτείτε φθηνότερες μελέτες μόνο και δεν απαιτείτε φθηνότερες κατασκευές. Γιατί δεν μειώνετε τις αντικειμενικές αξίες; Αποτελεί σχήμα οξύμωρο το υπουργείο Οικονομικών να προσπαθεί να «ανοίξει» το επάγγελμα του μηχανικού. Τότε να βάλετε τους μηχανικούς να «ανοίξουν» τις Εφορίες!
    Μην εξευτελίζετε όμως την δουλειά μας. Μελέτη δεν είναι η μόνο προετοιμασία του φακέλλου για την έκδοση της οικοδομικής άδειας. Είναι η έμπνευση και η ευθύνη. Επίβλεψη είναι η επιστημονική γνώση και η ευθύνη.
    Τους μηχανικούς δεν μπορείτε να τους κοροιδέψετε!!
    Αφού κόψατε 20-30% από τους μισθούς των εργαζομένων, μειώστε 40% τις αμοιβές μας. Αλλά επιτέλους φορολογείστε και τον πλούτο αντί να συνεχίζετε να δανείζεστε με τοκογλυφικά επιτόκια.

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 21:44 | Ιωσήφ

    Όποιος μπήκε σε ΤΕΙ ήξερε εκ των προτέρων ποια δικαιώματα θα είχε όταν αποφοιτήσει από τη σχολή του. Η διαδρομή που ακολούθησε, αντικειμενικά η ευκολότερη οδός, του προσέφερε μέχρι τώρα συγκεκριμένα δικαιώματα. Βλέπει το «οικόπεδο του γείτονα» τώρα και το διεκδικεί. Τις αδυναμίες του τις παραβλέπει και τις καμουφλάρει πίσω από τις επιταγές της Ε.Ε. για ανοικτά επαγγέλματα.

    Όποιος μπήκε σε ΑΕΙ θεώρησε με το που μπήκε ότι τα τα δικαιώματά του κατοχυρώθηκαν εφόρου ζωής, το ίδιο και οι αμοιβές τους. Ανεξαρτήτου της ποιότητας της εργασίας του. Επένδυσε (χρόνο, κόπο, χρήμα) σε κάτι και θέλει να αμείβεται συνεχώς καλύτερα, ακόμα και σε βάρος νέων φθηνών συναδέλφων. Τώρα βλέπει να απειλείται το εύκολο κέρδος, και αντιδρά. Δεν δέχεται να συζητήσει καμία αλλαγή, ούτε καν προς όφελός του και για βελτίωση του δικού του χώρου.

    Κύριοι, η Ε.Ε. λέει το λογικό: όποιος σπούδασε ένα αντικείμενο που κατοχυρώνεται από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της εκάστοτε χώρας-μέλους της Ε.Ε., μπορεί να ασκήσει τα δικαιώματά του. Το ότι σε διάφορες χώρες (συμπεριλαμβανομένου της Ελλάδας) τα προγράμματα σπουδών είναι αμφιβόλου ποιότητας, αφορά τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της χώρας. Το ό,τι ιδρύθηκαν ΤΕΙ και ΑΕΙ σε κάθε γωνιά της χώρας, το ό,τι η πρόσβαση στα τμήματα ήταν ασύστολη όπως και η αποφοίτηση από αυτά, εξυπηρετούσε πολιτικούς σκοπούς και βόλεψε πολλούς.

    Η ποιότητα της εργασίας, ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΖΩΕΣ και την βιωσιμότητα του ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, δεν είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης ενός νομοσχεδίου. Μην κοιτάτε και πάλι τις τσέπες σας. ΖΗΤΕΙΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΥΣΤΗΡΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΑΥΣΤΗΡΕΣ ΠΟΙΝΕΣ σε κακοτεχνίες, σπατάλες, αμέλειες που στοιχίζουν και στιγματίζουν τον χώρο μας. Εκεί να δω πόσο θαρραλέοι είστε. Όταν ο χώρος των Μηχανικών θα εκπροσωπείται από ΛΙΓΟΥΣ και ΠΟΙΟΤΙΚΟΥΣ εκπροσώπους, τότε θα μπορείτε να περηφανεύεστε για τις συντεχνίες και να διεκδικείτε μεγάλες αμοιβές ανάλογες των ικανοτήτων σας. Δεν θέλετε να πάρετε την τόσο μεγάλη ευθύνη; Τότε καταρτίστε από κοινού ένα σύνολο έργων χαμηλών απαιτήσεων και ευθύνης στην οποία έχουν πρόσβαση όλων, και ένα άλλο σύνολο που προδιαθέτουν συγκεκριμένες χρόνια εμπειρίας, αυστηρούς ελέγχους και αυστηρές ρήτρες-ποινές.

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 21:24 | vergop72

    αποψη συναδελφου που αναδημοσιεύω και συμφωνω απολυτα

    Εσυ που με αποκαλείς κλέφτη και λαμόγιο ,

    Μηπως είσαι εσύ που οσο φτιαχνόταν το σπίτι σου

    είχα τις ευθύνες του μισού Ποινικού Κώδικα φορτωμένες στην πλάτη μου κι ας μην ήμουν καν ο κατασκευστής ?

    τσακωνόμουνα για να γινει μια δουλεια σωστη με τον καθε αλμπανη μαστορα που μου κουβαλαγες (επειδη δήθεν ηταν φθηνος).

    τσιγκουνευόσουν στα μπετα και τα σιδερα αλλά στα πλακάκια έδωσες ρέστα ?

    άκουγες τον φίλο, ξάδερφο, γείτονα, μπατζανάκη όλους τους άσχετους εκτός από εμένα ?

    Μηπως είσαι εσύ που όταν σου ήρθε η Πολεοδομία

    έτρεχες να σου βρω το κονε στην Πολεοδομια να λαδώσεις και να σου καλυψω τις παρανομιες σου για να γλυτωσεις τα προστιμα ?

    που όταν έπεσες σε υπάλληλο μηχανικό που δεν τα»πιανε φώναζες απελπισμένος «σε τι βλάκα πέσαμε » ?

    Μηπως είσαι εσύ που έσκασες 5000 Ε στον μεσίτη ενώ , τσιγκουνεύτηκες 300 Ε να πάρεις έναν μηχανικό να σε συμβουλέψει και τώρα χτυπάς το κεφάλι σου με την μούφα που πήγες κι αγόρασες ?

    Μηπως είσαι εσύ που εις γνώση σου αγόρασες κλεισμένο ημιυπαίθριο από τον χτες μπακάλη- σήμερα κατασκευαστή υπογράφοντας πλαστά συμβόλαια και σου φταίει ο μηχανικός ?

    Η μήπως είσαι κανένας κρατικοδίαιτος ρουσφετοδιορισμένος υπάλληλος που στριμώχτηκε και βγάζει το άχτι του ?

    Οποιος κι αν είσαι ,

    Οταν το βράδυ πέφτεις για να κοιμηθείς , να σκέφτεσαι ότι το ταβάνι πάνω από το κεφάλι σου και της οικογένειάς σου στέκεται επειδή έχω κάνει καλά την δουλειά μου.

    Και τότε πες μου πόση πρέπει να είναι η αμοιβή μου. »

    ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΑΛΛΑ ΚΑΝΤΕ ΜΗΤΡΩΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ ΚΥΡΟΙ Η ΑΛΛΙΩΣ ΑΠΑΛΑΞΤΕ ΜΑς ΑΠΟ ΕΥΘΥΝΕς

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 20:19 | Θανασης Γ

    Και εγω δεν μπορω καταλαβω πως ενας μηχανικος ΑΕΙ θελει να εχει το μονοπωλειο στην καταθεση απλων κατοψεων κτιριου, απλων τοπογραφικων οικοπεδου, μιας απλης μελετης θερμονωσης και παει λεγοντας.
    Αυτο δειχνει και μονο το επιπεδο γνωσεων που εχουν αυτοι οι μηχανικοι που υποστηριζουν αυτο το ολιγοπωλειο, αφου οι γνωσεις που χρειαζετε καποιος για την εκπονιση αυτων των μελετων ειναι επιπεδου λυκειου και σε καποιες περιπτωσεις το πολυ τα φτανει μεχρι δευτερο ετος ανωτατης τεχνολογικης σχολης.
    Ελεος εχετε ριξει πολυ το επιπεδο και του εαυτου σας και του επαγγελματος του μηχανικου γενικα. Δεν ειναι τυχαιο που ο ποιο πολυς κοσμος θεωρει τους μηχανικου λαμογια και ανικανους.-

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 20:51 | Nikos Gkortsos

    Κύριε A.X. (22 Ιανουαρίου 2011), 12:50 Μου φαίνεται δεν ξέρεις τι σου γίνεται.

    Να μας πείς εσύ γιατί ο απόφοιτος κολλεγίων ρουμανίας βουλγαρίας καπερναούμ μπορεί να υπογράφει και να μελετάει όπως ένας μηχανικός ελληνικού πολυτεχνείου και να εγγράφετε στο ΤΕΕ κανονικά??? Και τώρα θα μιλήσεις εσύ για τις βάσεις των ΤΕΙ,πολύ καλά κάνουν οι απόφοιτοι και θέλουν να μπορούνα υπογράφουν. Τα κομπλεξιλίκια σου αλλού να τα λές. Καθαρίστε και καθορίστε πρώτα τα του οίκου σας μέσα στο ΤΕΕ και μετά κρίνε. Και δεν με απασχολεί να γίνω ισότιμος με τις πολυτεχνικές σχολές αλλά όταν ακούω τέτιου είδους σχόλια εξοργίζομαι.

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 20:36 | Αναστάσιος

    Η ελεύθερη οικονομία λειτουργεί εφόσον υπάρχει ανταγωνισμός. Εάν εξασφαλιστεί η λειτουργία του ανταγωνισμού στις απομακρυσμένες περιοχές τότε συμφωνώ με το νομοσχέδιο.Σε αντίθετη περίπτωση σε λίγα χρόνια θα μιλάμε πάλι για προστασία των καταναλωτών.
    Σε κάθε περίπτωση πρέπει να αποφασίσουμε εάν η απελευθέρωση των αμοιβών ισχύει μόνο σε κάποιες αμοιβές ή σε όλες τις περιπτώσεις και εννοώ την αμοιβή των επιθεωρητών ενεργειακής απόδοσης κτιρίων και τις αμοιβές των μηχανικών για τους ημιυπαίθριους που έχουν καθοριστεί με άλλα νομοσχέδια.

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 19:41 | Μηχανικος

    ΤΑ ΟΣΑ ΟΧΙ ΠΛΕΟΝ ΓΡΑΦΙΚΑ ,ΑΛΛΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΔΙΑΒΑΣΑ ΕΔΩ ,ΚΑΤΑΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΤΟ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΤΕΕ ΠΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΗΝ ΧΩΡΑ, Η ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕΙΣΜΟΓΕΝΕΙΣ ,ΑΠΟ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ ΚΟΛΕΓΙΩΝ,ΙΕΚ,ΚΕΚ,ΜΕΚ,ΜΠΑΚΑΛΗΔΕΣ,ΜΑΝΑΒΗΔΕΣ Η ΦΥΣΙΚΟΥΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΥΣ,ΙΣΤΟΡΙΚΟΥΣ,ΧΗΜΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΑΡΑΔΙΔΟΥΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΚΑΙ ΝΟΙΩΘΟΥΝ ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ.
    ΤΟ ΚΑΚΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΦΑΙΝΕΤΕ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΟΥΝ.
    ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ Η ΣΤΟΥΣ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΓΡΑΦΕΙ ,ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΟΙΟ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΑΓΟΡΕΥΕΙΣ.

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 18:45 | ΜΕΛΕΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ

    ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ στις μελέτες ιδιωτικών έργων ΚΑΙ στις μελέτες δημοσίων έργων.ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΣ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ.
    1. Ετσι και αλλιώς με το ισχύον σύστημα ΜΕΛΕΤΏΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ (3316) η έκπτωση του 20% έχει καταστρατηγηθεί αφού η εν λόγω έκπτωση εφαρμόζεται παντού, άρα ως κριτήριο είναι ανήπαρκτο.
    2. Όπως συμβαίνει παγκόσμια αλλά και σήμερα στη χώρα μας,στα ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΕΡΓΑ, οι προβεβλημένοι και οι άξιοι κερδίζουν και θα κερδίζουν όποια αμοιβή θέλουν, πέρα απο την όποια κατώτατη αμοιβή .
    3. Το θετικό του νέου νομοσχεδίου είναι ότι θα μπούν στο παιγνίδι και μη προβεβλημένοι μηχανικοί, άνθρωποι εκτός στεγανών και με μόνο όπλο την έκπτωση και την καλή δουλειά μπορούν να προχωρήσουν.
    4. Δεν νομίζω ότι τίθεται θέμα πλημμελούς παρουσίασης μελετητικής εργασίας γιατί εαν αυτό συμβεί η ίδια η αγορά θα αποβάλλει τον συγκεκριμμένο μελετητή.
    5.Επίσης ο προστατευτισμός της ελάχιστης αμοιβής με την αμφιλεγόμενη μελετητική προσφορά καλόν είναι να σπάσει.

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 17:08 | Go.Ker.

    Kαλησπερα… Αγρονομος & Τοπογραφος Μηχανικος Ε.Μ.Π.
    Συμφωνω με την λογικη της απελευθερωσης οσο αφορα τους μηχανικους ΑΛΛΑ τουλαχιστον ΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΕΠΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ. Να εχουμε ελευθερη αγορα αλλα ο καθενας να εχει δικαιωμα να κανει συγκεκριμενα πραγματα και να μην υπαρχουν επικαλυψεις αφου και η γνωση ειναι εξειδικευμενη και οχι γενικη. Αρα και το τι μπορει να κανει ο καθενας να ειναι εξειδικευμενο και οχι γενικο. και να φορολογειται με βαση αυτο.(βλ. ΚΑΔ) ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΤΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΑ.

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 17:34 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΛΙΔΗΣ

    Οι μηχανικοί ευθύνονται και αυτοί για τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας ,συμμετέχουν άμεσα ή έμμεσα σε όλα τα τεχνικά έργα της Ελλάδας ιδιωτικά και δημόσια ,συμμετέχουν στην πολιτική είναι ελεύθεροι επαγγελματίες αλλά και δημόσιοι υπάλληλοι.
    Οι περισσότεροι μηχανικοί στην Ελλάδα λαδώνουν και λαδώνονται, αυτή είναι αλήθεια.
    Οι Μηχανικοί -Ελεύθεροι επαγγελματίες – δημόσιου υπάλληλοι, έχουν κατασπαράξει την Ελλάδα με την προστασία του ΤΕΕ.
    Εκμεταλλεύονται τους πολίτες και πλουτίζουν παράνομα.
    Πόσοι μηχανικοί δεν έχουν λαδώσει στην πολεοδομία? ,νομίζω ελάχιστοι.
    Ποιους λαδώνουν? ,φυσικά τους μηχανικούς- δημοσίους υπαλλήλους.
    Ο μηχανικός λαδώνει το Μηχανικό.
    Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει .
    Προτείνω την κατάργηση του ΤΕΕ.
    Την κατάργηση των οικοδομικών αδειών αλλά και όλων ανεξαιρέτως των αδειών όπως είναι σήμερα .
    Τυποποίηση των κατασκευών και τεχνικών εγκαταστάσεων και την δημιουργία ψηφιακής τράπεζας
    τεχνικών μελετών και ελεύθερη χωρίς κόστος επιλογή από αυτή.
    Εκπόνηση μελετών μόνο για ειδικές και καινοτόμες κατασκευές .
    Ο πολίτης που επιθυμεί να κατασκευάσει ένα κτίριο ή μια ηλεκτρομηχανολογική εγκατάσταση ,θα επιλέγει από την τράπεζα τεχνικών μελετών μία έτοιμη μελέτη (Δομικά στοιχεία ,Η/Μ κλπ) και χωρίς καμία άδεια η έγκριση, θα τα κατασκευάζει με το κατάλληλο τεχνικό προσωπικό.
    Σε τι αποσκοπούν νέες μελέτες για κάθε κτίριο και για κάθε τεχνική εγκατάσταση ,φυσικά μόνο στον πλουτισμό των Μηχανικών οι οποίοι δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα και εκμεταλλεύονται την κατάσταση με την προστασία του ΤΕΕ.

    Η διαφθορά στον κλάδο των μηχανικών είναι σχεδόν καθολική
    το Υπουργείο πρέπει αυτό να το λάβει σοβαρά υπόψη.

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 16:14 | Χρίστος Ν

    Δεν θα πω πολλά μιας και τα περισσότερα έχουν ήδη αναφερθεί:

    1) Δεν είναι απελευθέρωση αμοιβών η μετονομασία της ελάχιστης σε νόμιμη και ο ταυτόχρονος έλεγχος από το ΤΕΕ των συμφωνητικών που συντάσσονται μεταξύ μηχανικού-πελάτη. Ο σοφός λαός θα έλεγε «Άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς.»

    2) Ο ισχυρισμός ότι με την κατάργηση των ελαχίστων θα καταργηθεί και η ποιότητα είναι τουλάχιστον αστείος αν όχι απάνθρωπος. Είναι ποτέ δυνατόν να συνδέουμε την εφαρμογή των κανόνων και των αρχών της επιστήμης με το αντίτιμο; Δηλαδή αν η αμοιβή μας είναι 10.000 ευρώ θα εφαρμόσουμε τον ΓΟΚ, τον ΕΚΩΣ, τον ΝΕΑΚ, τον ΚΤΧ και τον ΚΤΣ ενώ αν είναι 5.000 ευρώ δεν θα εφαρμόσουμε τους παραπάνω κανονισμούς;

    3) Τόσα χρόνια με τις ελάχιστες δεν γίνονταν εκπτώσεις; Τί έκανε τότε το ΤΕΕ; Μήπως δεν έκανε τα στραβά μάτια; Με την μετονομασία των ελαχίστων σε νόμιμες και με τον τρόπο υπολογισμού της αμοιβής που θεσμοθετείται, συνυπολογιζόμενου και του φορολογικού καθεστώτος, είμαι βέβαιος ότι θα επέλθει ο θάνατος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Μόνον οι ΕΠΕ και ΑΕ θα επιβιώσουν που λόγω των φορολογικών ελαφρύνσεων θα δύνανται να προχωρούν σε κρυφές εκπτώσεις.

    4) Είναι γελοίο εν έτη 2011 να «τρωγόμαστε» μεταξύ μας. Δεν το χωρά ο νους μου ότι 20+ χρόνια από την Μπολόνια κάποιοι συνεχίζουν και επιμένουν στον διαχωρισμό Πολυτεχνεία/ΤΕΙ/Κολέγια. Δεν είναι δυνατόν να απολαμβάνουν οι απόφοιτοι ΤΕΙ περισσότερα δικαιώματα στη Γερμανία από ό,τι στην Ελλάδα, με το ίδιο πτυχίο και χωρίς άλλες εξετάσεις! Εκτός εάν θεωρούμε ότι η Ελλάδα είναι η αιχμή του δόρατος στην τεχνολογική ανάπτυξη.

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 16:31 | Kων/νος Κηπουρός

    Επειγόντως κατάργηση των αποκλειστικών δικαιωμάτων των μηχανικών. Είμαστε αιχμάλωτοι τους ιδιαίτερα σε μια διένεξη δεν βρίσκεις .. ούτε αντικαταστάτη ..λόγω συναδελφικής αλληλεγγύης !
    Γιατί θα πρέπει να πληρώνονται ανάλογα με το κόστος της οικοδομής;
    Εύχομαι να δω πράγματι το νόμο τελικά να ψηφίζεται .

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 15:37 | Mixalis

    Βασικα στην ελλαδα δεν εχουμε ξεκαθαρισει τα πιο βασικα ακομα και τα πιο αυτονοητα.

    Ο πολιτικος μηχανικος ΑΕΙ μπορει να υπολογισει στατικες μελετες σε γεφυρες και αλλες πολυ μεγαλες κατασκευες.

    Ο μηχανολογος ΑΕΙ μπορει να υπολογισει ενα εργοστασιο παραγωγης ενεργειας κλπ.

    Ο τοπογραφος μηχανικος ΑΕΙ μπορει να υπολογισει την διανυξη συραγγων κλπ.

    Ο αρχιτεκτονας ΑΕΙ να σχεδιασει πολεις, σταδια κλπ.

    ΑΛΛΑ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΚΛΑΔΟΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ, ΤΟ ΤΕΕ ΕΧΕΙ ΚΛΕΙΣΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΟΡΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΩΤΕΡΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ.
    ΑΥΤΟ ΕΧΕΙ ΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΝ ΠΕΡΑΙΤΕΡΟ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΜΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΡΥΘΜΟ, ΕΝΑΣ ΠΥΡΙΝΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΘΑ ΦΤΑΣΕΙ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΓΙΑ ΚΑΖΑΝΑΚΙΑ ΤΟΥΑΛΕΤΑΣ.

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 14:08 | Γιωργος Λ.

    Αν κάποιος υπεύθυνος με μη συντεχνιακή αντίληψη διαβάσει τα κείμενα της διαβούλευσης θα παρατηρήσει ότι το βασικό πρόβλημα είναι το ΤΕΕ και η κλειστή μικρή ομάδα ανθρώπων που αυτό εξυπηρετεί. Καταργήστε το ΤΕΕ και στην θέση του φτιάξτε έναν οργανισμό που θα δημοσιεύει προδιαγραφές και πρότυπα και όχι θα εισπράττει χρήμα για τους διαπλεκομενους φίλους του κ. Πάγκαλου.

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 14:26 | ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ

    ΟΙ ΓΡΑΦΙΚΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΣΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΜΕΝΟ ΠΟΥ ΜΙΚΡΟΣ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΑΛΛΑ ΛΟΓΩ ΚΡΙΣΗΣ ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΟ ΜΠΟΥΓΑΤΣΑΤΣΙΔΙΚΟ ΤΟΥ Η ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΚΟΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ,ΧΗΜΙΚΟΣ,ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΤΑΛΕΝΤΟ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΟΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΗΛΩΝΕΙ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΝΕΙ ΚΑΙ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΩΣ ΕΙΔΙΚΟΣ.

    ΕΜΕΙΣ ΟΜΩΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ;;;;;;;

    ΤΟ ΑΠΑΡΧΕΙΩΜΕΝΟ ΤΕΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΕΙ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΝΑ ΕΞΗΓΗΣΗ ΣΤΑ ΜΜΕ ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ;
    ΤΟ ΣΕΒ ΚΑΙ ΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΕΧΟΥΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΕΥΣΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΑ ΜΜΕ.
    ΠΟΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΘΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΝ ;;;;;;;;
    ΕΜΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΜΟΥ ΚΑΡΙΕΡΑΣ ΔΕΝ ΜΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕ ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ Η ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟ ΤΕΕ ,ΑΛΛΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΝΑ ΕΠΙΤΕΛΕΣΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ.

    Υ.Γ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΟΛΕΜΑΤΑΚΙ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ‘ΠΡΟΣΩΡΙΝΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ’ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΔΙΚΙΑ ΠΟΥ ΥΦΙΣΤΑΝΤΑΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΜΕ 4,5,6,7,8 ΧΡΟΝΙΑ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΕΞΙΔΗΚΕΥΜΕΝΗΣ ΜΙΛΗΣΕ ΚΑΝΕΝΑΣ;;;;

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 13:16 | Λ.Ι. ΤΟΠ-.ΜΗΧ

    Είναι ολοφάνερο: σχεδόν το σύνολο των παρατηρήσεων κατατείνει στην χωρίς κειδεμονεύσεις απελευθέρωση των αμοιβών. Αυτό πρέπει, πρώτα απ’ όλους, να προβληματίσει τους «αντιπροσώπους» μας του ΤΕΕ, ότι έχουν ξεπεράσει τα όρια με τις αστείες μεθοδεύσεις τους, που υποτιμούν την νοημοσύνη των συναδέλφων τους αλλά και της κοινωνίας. Αν ήθελαν να προστατεύσουν τους μηχανικούς, ας «παζάρευαν» την ισχύ των μοναδικών συντελεστών με αντάλλαγμα την «απελευθέρωση».

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 13:38 | Mixalis

    Απλα αυτο το ξαναγραφω γιατι νομιζω οτι κατι μας διαφευγει εδω.

    ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΕ ΚΑΠΟΙΟΣ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΣΠΟΥΔΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ 2 ΚΑΤΟΨΕΙΣ ΕΝΟΣ ΔΥΟΡΟΦΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΚΑΙ ΕΝΑ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ. ΕΝΩ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΜΕ 1 ΧΡΟΝΟ ΣΠΟΥΔΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΙΛΟΤΟΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΥ.

    ΣΑΣ ΑΚΟΥΓΕΤΕ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΑΥΤΟ???
    Η ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΤΡΕΛΟΣ, Η ΕΣΕΙΣ ΕΧΕΤΕ ΞΕΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΟΡΙΟ ΛΟΓΙΚΗΣ!!!

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 13:27 | Ενας Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός

    Εχω να προτεινω κατι ΡΗΞΙΚΕΛΕΥΘΟ:

    ΠΛΗΡΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ των οποιων περιορισμων για την ασκηση του επαγγελματος του μηχανικου. ΟΠΟΙΟΣ ΕΠΙΘΥΜΕΙ να εκπονει στατικα και αρχιτεκτονικα ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ.

    —Αγαπητοι συναδελφοι Διπλ. Μηχανικοι μην ανησυχειτε ειναι προς συμφερον μας. Γιατι μας προστατευει το ΤΕΕ, που καθε καρυδιας καρυδι το βαπτιζει «μηχανικο» ?? , η μας προστατευει απο τιποτα η πολιτεια γενικοτερα ?? ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ. Φυσικα οι ευθυνες, ευθυνες. Σε 5-6 χρονια ο ΠΕΛΑΤΗΣ πιστεψτε ΘΑ ΞΕΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΖΗΤΑ ΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ απο μονος του. Τωρα ο βαπτιζομενος μηχανικος απλα ριχνει το επιπεδο του κλαδου και μας αμαυρωνει και εμας τους υπολοιπους.

    ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΩΝ. Ιδρυση ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ οργανισμων που θα αναλαμβανουν το ιδιο εργο. Μαλιστα ο πελατης να ειναι ελευθερος να επιλεξει τον οργανισμο απο τον οποιο θα θελει να ελεγχθουν οι μελετες του (αρχιτεκτονικα, στατικα, εγκαταστασεων).

    –Συναδελφοι Διπλ. Μηχανικοι, πιστεψτε με οι ασχετοι θα αφανιστουν μια ωρα αρχυτερα ετσι. Τωρα προστατευονται απο τη φαυλοτητα.

    ΞΥΠΝΗΣΤΕ. Το ΤΕΕ δεν ειναι με το μερος μας. Ειναι με το μερος ΤΟΥ, ειναι ενας σαπιος οργανισμος-παρασιτο που το μονο που θελει ειναι η ΕΠΙΒΙΩΣΗ του. ΤΙΠΟΤΑ παραπανω, τιποτα λιγοτερο. Η συντηρηση του (των υπαλληλων του δλδ).

    Γιατι να μαλωνουμε για δικαιωματα ?? ΔΩΣΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ τους ελληνες πολιτες. ΑΦου δεν μας προστατευει η πολιτεια, αυτη η λυση ειναι προτιμοτερη.

  • 22 Ιανουαρίου 2011, 12:50 | A.X.

    Το ερώτημα είναι για μένα ένα: Θέλουμε μία μελέτη φασόν και κατασκευή χωρίς επίβλεψη για να βάλουμε τα κεφάλια μας κι τα κεφάλια των παιδιών μέσα ή απαιτούμε την ασφάλεια μας; Για να την έχουμε πρέπει να έχουμε μια σωστή μελέτη και τον επιβλέποντα μηχανικό στο έργο. Για να γίνει αυτό πρέπει να τον πληρώσουμε και όχι να τους αφήσουμε να σφάζονται για το ποιος θα πάρει τη δουλειά για κάτι που ούτως ή άλλως κοστίζει ελάχιστα σε σχέση με την κατασκευή. Και δεν μπορεί αυτός που μπαίνει στο ΤΕΙ με μέσο όρο 12 ρε παιδιά να θέλει να υπογράφει και να μελετά το ίδιο με τον άλλον που φτύνει αίμα για να γράψει 18 και 19 και να μπει στα Πολυτεχνεία. Αιδώς! Ας μείνει η κατάσταση ως έχει, ας κρατήσουν οι άνθρωποι τις αμοιβές τους και εμείς την ασφάλεια μας!