Άρθρο 45 – Εξουσιοδοτικές διατάξεις

  1. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται μετά από πρόταση των Υπουργών Δικαιοσύνης, Εσωτερικών και Οικονομικών, συστήνονται ή καταργούνται οι περιφερειακές υπηρεσίες της Δικαστικής Αστυνομίας της περ. β’ της παρ. 2 του άρθρου 3 και καθορίζεται η έδρα τους.
  2. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται μετά από πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης, καθορίζονται οι λεπτομέρειες σχετικά με τη στολή και τον οπλισμό της παρ. 7 του άρθρου 4, που φέρει το προσωπικό του αστυνομικού τομέα της Δικαστικής Αστυνομίας.
  3. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται μετά από πρόταση των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης, και Εσωτερικών, τίθενται οι ουσιαστικές και διαδικαστικές ρυθμίσεις για την πλήρωση των θέσεων υπαλλήλων της Δικαστικής Αστυνομίας του άρθρου 15 και, κατά παρέκκλιση από τις διατάξεις που αφορούν στους δημόσιους διοικητικούς υπαλλήλους, καθορίζονται ειδικά προσόντα και προϋποθέσεις για την πρόσληψη του αστυνομικού προσωπικού της Δικαστικής Αστυνομίας, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα για την εφαρμογή του άρθρου 15.
  4. α. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται μετά από πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης, οι θέσεις των παρ. 1 και 2 του άρθρου 16 κατανέμονται στη Διεύθυνση Δικαστικής Αστυνομίας και στις περιφερειακές υπηρεσίες.
  5. β. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται μετά από πρόταση των Υπουργών Δικαιοσύνης, Εσωτερικών και Οικονομικών, δύνανται να συστήνονται και να καταργούνται οργανικές θέσεις κλάδων και ειδικοτήτων των παρ. 1 και 2 του άρθρου 16, καθώς και να ανακατανέμονται ανά κατηγορία και κλάδο.
  1. α. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Δικαιοσύνης, Εσωτερικών και Οικονομικών, η οποία εκδίδεται μετά από πρόταση, κατά λόγο αρμοδιότητας, ενός ή περισσοτέρων εκ των Προέδρων των ανώτατων δικαστηρίων, του Γενικού Επιτρόπου της Επικρατείας στο Ελεγκτικό Συνέδριο και του Γενικού Επιτρόπου της Επικρατείας των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, προκηρύσσεται ο διαγωνισμός του άρθρου 20 για τη πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων των υπαλλήλων των περιφερειακών υπηρεσιών της Δικαστικής Αστυνομίας.
  2. β. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Δικαιοσύνης, Εσωτερικών και Οικονομικών προκηρύσσεται διαγωνισμός για τη πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων των υπαλλήλων της Διεύθυνσης Δικαστικής Αστυνομίας του άρθρου 20.
  1. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης ρυθμίζονται τα θέματα που σχετίζονται με τις αποδοχές των μελών των Επιτροπών του άρθρου 22, των εξεταστών, των επιτηρητών και των γραμματέων των επιτροπών διαγωνισμού και τη διαδικασία καταβολής τους, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα για την εφαρμογή του άρθρου 22.
  2. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, καθορίζονται ο τόπος και ο τρόπος διενέργειας, καθώς και το περιεχόμενο της εισαγωγικής εκπαίδευσης του άρθρου 33, το εκπαιδευτικό προσωπικό, οι χώροι και οι εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται για την εκπαιδευτική διαδικασία, και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του άρθρου 33. Με την ίδια απόφαση ορίζεται ένας ανώτατος ή ανώτερος δικαστικός λειτουργός που υπηρετεί σε δικαστήριο της Αθήνας ως υπεύθυνος εκπαίδευσης για την εισαγωγική εκπαίδευση του πολιτικού προσωπικού της Δικαστικής Αστυνομίας και ένας Αστυνομικός Διευθυντής ή Αστυνομικός Υποδιευθυντής ή Αστυνόμος Α΄ της Ελληνικής Αστυνομίας ως υπεύθυνος εκπαίδευσης για την εισαγωγική εκπαίδευση του προσωπικού του αστυνομικού τομέα της Δικαστικής Αστυνομίας που επιλέγεται µε διαταγή της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Ανθρωπίνων Πόρων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.
  3. Με προεδρικό διάταγμα, κατόπιν πρότασης των Υπουργών Δικαιοσύνης, Οικονομικών και Εσωτερικών, καταρτίζεται ο Κανονισμός Λειτουργίας της Δικαστικής Αστυνομίας του άρθρου 43.