Άρθρο 29 – Ορκωμοσία – Ανάληψη υπηρεσίας

1. Οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης της Δικαστικής Αστυνομίας ορκίζονται ενώπιον του Πρωτοδικείου Αθηνών. Οι υπάλληλοι των περιφερειακών υπηρεσιών της Δικαστικής Αστυνομίας ορκίζονται ενώπιον του δικαστηρίου στο οποίο διορίζονται. Οι υπάλληλοι των περιφερειακών υπηρεσιών της Δικαστικής Αστυνομίας που υπηρετούν στη Γενική Επιτροπεία του Ελεγκτικού Συνεδρίου ορκίζονται ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Οι υπάλληλοι της Δικαστικής Αστυνομίας που υπηρετούν στη Γενική Επιτροπεία των τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων ορκίζονται ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών. Οι υπάλληλοι των περιφερειακών υπηρεσιών της Δικαστικής Αστυνομίας που εδρεύουν σε δικαστικό μέγαρο ορκίζονται σε δημόσια συνεδρίαση ενός εκ των δικαστηρίων που στεγάζονται σε αυτό. Οι υπάλληλοι ορκίζονται σε δημόσια συνεδρίαση.

2. Ο όρκος των ημεδαπών έχει ως εξής: «Ορκίζομαι ότι θα φυλάττω πίστη στην πατρίδα, υπακοή στο Σύνταγμα και τους νόμους και ότι θα εκπληρώνω τα καθήκοντά μου τίμια και ευσυνείδητα». Ο όρκος των αλλοδαπών έχει ως εξής: «Ορκίζομαι ότι θα φυλάττω πίστη στην Ελλάδα, υπακοή στο Σύνταγμα και τους νόμους της και ότι θα εκπληρώνω τα καθήκοντά μου τίμια και ευσυνείδητα».

3. Η ορκωμοσία βεβαιώνεται με πρακτικό. Η ανάληψη υπηρεσίας πιστοποιείται με έκθεση που συντάσσει o γραμματέας του δικαστηρίου ή της εισαγγελίας ή ο προϊστάμενος της υπηρεσίας στην οποία τοποθετείται ο υπάλληλος της Δικαστικής Αστυνομίας. Η έκθεση φέρει αριθμό πρωτοκόλλου της ημερομηνίας ανάληψης καθηκόντων.

4. Αφετηρία υπολογισμού του χρόνου υπηρεσίας των υπαλλήλων αποτελεί η ημερομηνία δημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της περίληψης της πράξης διορισμού, με την προϋπόθεση ότι η ανάληψη υπηρεσίας γίνεται μέσα σε τριάντα (30) ημέρες από την κοινοποίηση της πράξης διορισμού, αλλιώς η ημερομηνία ανάληψης υπηρεσίας.

  • 9 Ιουλίου 2022, 14:35 | Πολίτης

    Θα πρέπει να προβλεφθεί πριν την ανάληψη καθηκόντων οι γυναίκες επιτυχόντες του αστυνομικού κλάδου της δικαστικής αστυνομίας να περνάνε βασική στρατιωτική εκπαίδευση στα ίδια πρότυπα με τις αντίστοιχες γυναίκες επιτυχόντες του Πυροσβεστικού σώματος εκ πανελληνίων