Άρθρο 19 Υποβολή εγγραπτέων πράξεων στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ενεχύρων – Δικαιολογητικά

1. Η υποβολή μέσω του Μητρώου της εγγραπτέας πράξης της παρ. 2 του άρθρου 17 γίνεται με συμπλήρωση της σχετικής ηλεκτρονικής φόρμας στοιχείων της πράξης, η οποία και επέχει θέση αίτησης.
2. Κατά την υποβολή καταχωρίζονται τα στοιχεία που προσδιορίζονται στην απόφαση της περ. α) της παρ. 2 του άρθρου 24. Αν ο ασφαλειοδότης είναι φυσικό πρόσωπο ή νομικό πρόσωπο που διαθέτει Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, καταχωρίζεται ο αριθμός αυτός.
3. Κατά τη διαδικασία υποβολής υποβάλλονται η πράξη της οποίας ζητείται η εγγραφή, καθώς και τα απαιτούμενα για την εγγραφή δικαιολογητικά που καθορίζονται με την απόφαση της περ. α) της παρ. 2 του άρθρου 24. Τα συνυποβαλλόμενα έγγραφα, όπου αυτό καθίσταται δυνατό, λαμβάνονται μέσω διαλειτουργικότητας. Αν η αίτηση υποβληθεί από πληρεξούσιο, νόμιμο αντιπρόσωπο ή όργανο νομικού προσώπου, συνυποβάλλονται, επίσης, και τα έγγραφα από τα οποία αποδεικνύεται η νομιμοποίηση του προσώπου που υπογράφει την αίτηση ή, σε περίπτωση υποβολής από δικηγόρο, σχετική υπεύθυνη δήλωση. Αν η εγγράφως αποδεικνυόμενη νομιμοποίηση του προσώπου καλύπτει τη δυνατότητα υποβολής αιτήσεων περισσότερων εγγραπτέων πράξεων για ορισμένο χρονικό διάστημα, δίδεται μέσω του μητρώου η δυνατότητα καταχώρισης της νομιμοποίησης αυτής από το πρόσωπο που την παρείχε, κατά αντικείμενο και χρονική διάρκεια. Κατόπιν ελέγχου και επαλήθευσης των στοιχείων της νομιμοποίησης από το μητρώο, και για όσο χρόνο αυτή ισχύει, δεν απαιτείται η εκ νέου υποβολή εγγράφων νομιμοποίησης. Με την ίδια διαδικασία δίδεται η δυνατότητα ανάκλησης της ως άνω νομιμοποίησης από το πρόσωπο που την παρείχε, όπου η ανάκληση αυτή προβλέπεται από τον νόμο.
4. Η υποβολή των πράξεων στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ενεχύρων διενεργείται επί εικοσιτετραώρου βάσεως.
5. Ο Φορέας χορηγεί σε όποιον έχει έννομο συμφέρον και υποβάλλει σχετικό αίτημα, πιστοποιητικά, αντίγραφα και αποσπάσματα από τα βιβλία του μητρώου, κατόπιν καταβολής των σχετικών τελών. Η υποβολή των αιτήσεων μπορεί να διενεργείται επί εικοσιτετραώρου βάσεως. Τα σχετικά πιστοποιητικά, αντίγραφα και αποσπάσματα χορηγούνται ηλεκτρονικά.
6. Κατά τη διαδικασία υποβολής, μπορεί να συνυποβάλλεται από τον χρήστη της υπηρεσίας και αίτημα για την έκδοση του σχετικού πιστοποιητικού εγγραφής, καθώς και αντιγράφων ή αποσπασμάτων των βιβλίων με τη συμπλήρωση σχετικής επιλογής επί της ηλεκτρονικής φόρμας. Το εκδιδόμενο πιστοποιητικό εγγραφής, σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο, έχει μορφή αναγνώσιμου φορητού εγγράφου και φέρει ψηφιακή υπογραφή του προϊσταμένου του κατά τόπο αρμόδιου κτηματολογικού γραφείου ή υποκαταστήματος του Φορέα του μητρώου.