Άρθρο 22 Τέλη

1. Τα πάγια και αναλογικά τέλη για την εγγραφή πράξεων στο μητρώο, καθώς και για την έκδοση αντιγράφων ή αποσπασμάτων των βιβλίων του μητρώου αποτελούν έσοδα του Φορέα Διαχείρισης και Λειτουργίας του Ηλεκτρονικού Μητρώου Ενεχύρων και καταβάλλονται υπέρ αυτού, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

2. Οι φορείς της Κεντρικής Διοίκησης, όπως αυτή ορίζεται στην περ. στ’ της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α’ 143) απαλλάσσονται από την καταβολή τελών του παρόντος άρθρου.

  • 16 Μαΐου 2024, 22:37 | K&P Law Firm

    Να αποσαφηνιστεί το ύψος των τελών. Λαμβάνοντας υπόψιν ότι η καταχώρηση στο μητρώο του άρθρο 15 φαίνεται ότι πλέον είναι υποχρεωτική, είναι εξαιρετικά σημαντικό να τροποποιηθούν οι σχετικές διατάξεις και να προβλέπεται ότι σε όλες τις περιπτώσεις η καταχώριση των εξασφαλίσεων θα γίνεται έναντι πάγιου τέλος (και όχι μόνον στις εξασφαλίσεις ομολογιακών δανείων, για τις οποίες θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι εξακολουθεί να ισχύει το άρθρο 14 του νόμου 3156/2003). Διαφορετικά, καταβολή αναλογικού τέλους καταχώρισης, θα είχε ως αποτέλεσμα υπέρμετρη επιβάρυνση της σύστασης των εξασφαλίσεων στις περιπτώσεις που δεν προβλέπεται καταβολή πάγιου τέλους από άλλη διάταξη.

  • 16 Μαΐου 2024, 21:19 | ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΟΤΑΜΙΤΗΣ ΒΕΚΡΗΣ

    Προτείνουμε να μην υπάρχουν αναλογικά τέλη, αλλά μόνο πάγια, διαφορετικά η παροχή εξασφαλίσεων από μικρές επιχειρήσεις θα καταστεί δυσανάλογα ακριβή.
    Επίσης, προτείνουμε να διευκρινιστεί ότι δεν θίγονται οι διατάξεις του άρθρου 14 του Ν. 3156/2003.

  • να προβλεφθούν μόνο πάγια τέλη και όχι αναλογικά