KΕΦΑΛΑΙΟ Ε’ ΕΝΕΧΥΡΟ ΕΠΙ ΚΙΝΗΤΩΝ ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ Άρθρο 13 Πλασματικό ενέχυρο κινητών

1. Ενέχυρο σε κινητό πράγμα συστήνεται και χωρίς παράδοση της κατοχής, με συμφωνία μεταξύ του κυρίου του πράγματος και του δανειστή, η οποία καταχωρίζεται με πρωτοβουλία οποιουδήποτε μέρους στο μητρώο του άρθρου 15. Η συμφωνία καταρτίζεται με ιδιωτικό ή ηλεκτρονικό έγγραφο. Το ενέχυρο μπορεί να συσταθεί υπέρ υφιστάμενης ή μελλοντικής απαίτησης, καθώς και απαίτησης υπό αίρεση ή προθεσμία, ανεξάρτητα από το είδος αυτής και μπορεί να αφορά σε περισσότερα πράγματα, καθώς και σε ομάδα πραγμάτων ή δικαιωμάτων με μεταβαλλόμενη σύνθεση (κυμαινόμενη ασφάλεια). Έναντι των τρίτων η ενεχυρίαση ισχύει από την εγγραφή στο μητρώο του άρθρου 15.

2. Αν κατά τη σύσταση του ενεχύρου δανειστής και οφειλέτης είναι επιχειρήσεις ή επαγγελματίες και το ενέχυρο πράγματος παρέχεται για τις ανάγκες της επιχείρησης ή του επαγγέλματος του οφειλέτη, εφόσον υπάρχει σχετικός όρος στη σύμβαση ενεχύρου, δικαιούται ο πιστωτής να προβεί σε αναγκαστική εκτέλεση σύμφωνα με το άρθρο 40 του από 17.7/13.8.1923 ν.δ. (Α’ 224).

3. Η αναγκαστική εκτέλεση για τις περιπτώσεις των παρ. 1 και 2 επισπεύδεται κατ’ ανάλογη εφαρμογή του άρθρου 1011Α του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

  • 16 Μαΐου 2024, 22:28 | K&P Law Firm

    Επίσης, θα πρέπει να οριστούν οι έννοιες «επιχειρήσεις» και «επαγγελματίες».

  • 16 Μαΐου 2024, 22:40 | K&P Law Firm

    Μόνο στη συγκεκριμένη παράγραφο 1 (που αφορά πλασματικό ενέχυρο επί κινητών) αναφέρεται ότι το ενέχυρο μπορεί να συσταθεί υπέρ υφιστάμενης ή μελλοντικής απαίτησης, λεκτικό που δύναται να οδηγήσει εξ αντιδιαστολής στο συμπέρασμα ότι δεν μπορεί να συσταθεί άλλης μορφής ενέχυρο (π.χ. επί απαιτήσεων) προς εξασφάλιση μελλοντικών απαιτήσεων. Να αποσαφηνιστεί ότι το ενέχυρο (είτε επί απαιτήσεων είτε επί τίτλων είτε επί απαιτήσεων) μπορεί πάντοτε να συσταθεί και επί μελλοντικών απαιτήσεων και απαιτήσεων υπό αίρεση ή προθεσμία.

  • 15 Μαΐου 2024, 21:38 | Ιωάννης Κυμιωνής

    Ιωάννης Ελ.Κυμιωνής, Δικηγόρος ΔΣΑ-ΔΥΠΑ, LL.M.M., LL.M., ΥΔ Παντείου Πανεπιστημίου, Διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής Υπουργείου Δικαιοσύνης, Νομικός Παραστάτης Διαμεσολαβήσεων
    Η διάταξη είναι ατελής, διότι δεν ρυθμίζει το από άνω της …80ετίας ισχύον νόμιμο πλασματικό ενέχυρο του εκμισθωτή επί των εισκομισθέντων στο μίσθιο κατ’άρ. 604 επ. ΑΚ. και τις διαφορές από την συναφή εμπράγματη αγωγή περί τις διαφορές αυτές (βλ. ενδ. ΕιρΑθ 111/2013 Αρμ.2014.1713 επ.).
    Επίσης η διάταξη πρέπει να περιλάβει πρόνοια και ρύθμιση για την αναπτυσσόμενη στην νομολογία αναγνώριση του πλασματικού ενεχύρου επί εργατικών διαφορών από μέρους του εργαζόμενου μισθωτού επί των εισκομιζομένων στην επιχείρηση πραγμάτων και δικαιωμάτων του συνήθως εναγόμενου εργοδότη.