Άρθρο 2 Αντικείμενο

Αντικείμενο του παρόντος είναι:
α) η τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου για το ενέχυρο με εισαγωγή νέων ρυθμίσεων κυρίως σχετικά με τη σύσταση και την εκτέλεση ενεχύρων επί κινητών, απαιτήσεων και άλλων δικαιωμάτων,
β) η θεσμοθέτηση του Ενιαίου Κεντρικού Ηλεκτρονικού Μητρώου Ενεχύρων επί κινητών, απαιτήσεων και άλλων δικαιωμάτων και της υποχρεωτικής εγγραφής των συμβάσεων ενεχύρου και λοιπών εγγραπτέων πράξεων σε αυτό.

  • 16 Μαΐου 2024, 23:52 |

    Θα πρέπει να προστεθεί διευκρίνιση ότι στο πεδίο εφαρμογής του νόμου δεν θα εμπίπτει η σύσταση και εκτέλεση ενεχύρου κινητών πραγμάτων όταν πραγματοποιείται παράδοση του πράγματος από τον ενεχυραστή προς τον ενεχυρούχο δανειστή. Ωστόσο, με βάση το άρθρο 26 του νομοσχεδίου, καταργείται το άρθρο 36 του ν.δ. 17.7-13.8.1923, στο οποίο προβλέπεται η σύσταση ενεχύρου επί πραγμάτων με παράδοση με ιδιωτικό έγγραφο, με αποτέλεσμα η σύσταση του συγκεκριμένου ενεχύρου να επιτρέπεται πλέον μόνο με συμβολαιογραφικό έγγραφο ή έγγραφο βέβαιης χρονολογίας σύμφωνα με την ΑΚ 1211, κάτι που δε συνάδει με τη σκοπούμενη απλοποίηση των συναλλαγών.