Άρθρο 12 Ενέχυρο σε λοιπές μορφές εταιρικών συμμετοχών

1. Το ενέχυρο επί μεριδίου εταιρείας περιορισμένης ευθύνης συστήνεται με ιδιωτικό ή ηλεκτρονικό έγγραφο. Στην περίπτωση αυτή η γνωστοποίηση της ενεχύρασης προς την εταιρεία είναι έγγραφη, υπογράφεται από τον ενεχυρούχο δανειστή και τον ενεχυραστή και είναι δυνατό να γίνει και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail). Ο διαχειριστής υποχρεούται να καταχωρίζει αμέσως την ενεχύραση στο βιβλίο των εταίρων και να προβαίνει σε εγγραφή στο μητρώο του άρθρου 15. Οι παρ. 5 έως 7 του άρθρου 11 εφαρμόζονται αναλόγως.

2. Το ενέχυρο επί μεριδίου ιδιωτικής κεφαλαιουχικής εταιρείας ευθύνης συστήνεται με ιδιωτικό ή ηλεκτρονικό έγγραφο. Στην περίπτωση αυτή η γνωστοποίηση της ενεχύρασης προς την εταιρεία είναι έγγραφη, υπογράφεται από τον ενεχυρούχο δανειστή και τον ενεχυραστή και είναι δυνατό να γίνει και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail).Ο διαχειριστής υποχρεούται να καταχωρίζει αμέσως την ενεχύραση στο βιβλίο των εταίρων και να προβαίνει σε εγγραφή στο μητρώο του άρθρου 15. Οι παρ. 5 έως 7 του άρθρου 11 εφαρμόζονται αναλόγως.

3. Το ενέχυρο επί μεταβιβαστής εταιρικής συμμετοχής σε προσωπική εταιρεία συστήνεται με ιδιωτικό ή ηλεκτρονικό έγγραφο. Στην περίπτωση αυτή, η γνωστοποίηση της ενεχύρασης προς την εταιρεία είναι έγγραφη και υπογράφεται από τον ενεχυρούχο δανειστή και τον ενεχυραστή. Η κοινοποίηση του εγγράφου γνωστοποίησης στην εταιρεία μπορεί να γίνει και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail). Ο διαχειριστής υποχρεούται να καταχωρίζει αμέσως τη μεταβίβαση στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο και να προβαίνει σε δημοσίευση στο μητρώο του άρθρου 15. Οι παρ. 5 έως 7 του άρθρου 11 εφαρμόζονται αναλόγως.

  • 16 Μαΐου 2024, 22:33 | K&P Law Firm

    Να αποσαφηνιστεί ότι όλα τα ενέχυρα σε λοιπές μορφές εταιρικών συμμετοχών καταχωρούνται στο ΓΕΜΗ (και όχι μόνον το ενέχυρο σε συμμετοχή επί προσωπικής εταιρείας όπως αναφέρεται στο τρέχον σχέδιο).

  • 16 Μαΐου 2024, 20:52 | ΣΕΡΓΙΟΣ ΑΓΑΘΟΚΛΕΟΥΣ

    Η παρ.3 στην περίπτωση των προσωπικών εταιρειών όταν συστήνεται ενέχυρο προβλέπει καταχώριση στο ΓΕΜΗ σε αντίθεση με τις παρ.1 και 2 (ΕΠΕ & ΙΚΕ) που δεν το προβλέπει. Προφανώς η προσέγγιση είναι εσφαλμένη όταν αγνοούνται οι διατάξεις του ν.3190/55 και του ν.4072/12 οι οποίες δεν τροποποιούνται. Γιατί έχει πανηγυρικό χαρακτήρα (δημοσιότητα ΓΕΜΗ) η σύσταση ενεχύρου στις ΟΕ και όχι στις ΕΠΕ & ΙΚΕ δεν είναι κατανοητό. Επίσης στις παρ.1 και 2 υπάρχει εγγραφή στο Μητρώο του άρθρου 15 ενώ αντίθετα στην περίπτωση της παρ.3 έχει δημοσίοτητα όπου και πάλι δεν βγάζει νόημα. Άλλο πράγμα ή δημοσίοτητα και άλλο η εγγραφή;

  • η διατύπωση είναι διαφορετική στο παρόν άρθρο. Τελικά η καταχώριση στο μητρώο είναι όρος του ενεργού της σύστασης του ενεχύρου ή όχι; Από πότε ισχυροποιείται το ενέχυρο; Επίσης θα πρέπει να προβλεφθεί επιφύλαξη για διαφορετική καταστατική πρόβλεψη. Πχ αν το καταστατικό ορίζει ποιος ασκεί τα δικαιώματα δεν μποροούν τα μέρη με συμφωνία να αποκλίνουν από τη ρύθμιση αυτή.
    στην περίπτωση της μεταβιβαστής εταιρικής μερίδας γίνεται αναφορά σε υποχρέωση καταχώρησης της ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ στο ΓΕΜΗ…. Τι εννοεί η διάταξη; Και εδώ διπλή καταχώριση; Ποιο το νόημα;