Άρθρο 10 Καταπιστευτική εκχώρηση απαίτησης

Ο ενεχυρούχος δανειστής και ο ενεχυραστής δικαιούνται να περιλάβουν στη σύμβαση ενεχύρου κατά το άρθρο 5, όρο, σύμφωνα με τον οποίο το ενέχυρο συνεπάγεται εκχώρηση της απαίτησης στον ενεχυρούχο δανειστή, από τον χρόνο της σύστασής του με τη διαλυτική αίρεση της εξόφλησης της ασφαλιζόμενης απαίτησης. Στην περίπτωση αυτή, και με την επιφύλαξη του άρθρου 7, εφαρμόζονται αναλόγως τα άρθρα 455 έως 470 του Αστικού Κώδικα.

  • 16 Μαΐου 2024, 23:27 |

    • Θα πρέπει να διασαφηνιστεί η σχέση του συγκεκριμένου άρθρου με τις διατάξεις του ν.δ. 17.7-13.8.1923 που αφορούν στην εκχώρηση της ενεχυραζόμενης απαίτησης, δεδομένου ότι στα δύο νομοθετήματα προβλέπονται διαφορετικές διατυπώσεις για τη σύσταση και την εγκυρότητα της εκχώρησης, αλλά και για την εκτέλεση της απαίτησης και δεδομένου ότι οι διατάξεις του ν.δ. 17.7-13.8.1923 παραμένουν σε ισχύ.
    • Δεν είναι σαφές εάν η επιφύλαξη που τίθεται υπέρ του άρθρου 7 συνεπάγεται τη μη εφαρμογή του άρθρου 460 ΑΚ περί αναγγελίας της εκχώρησης λόγω της εφαρμογής του άρθρου 6 του υπό διαβούλευση νόμου που αφορά στη γνωστοποίηση του ενεχύρου προς τον οφειλέτη. Σε κάθε περίπτωση, η αναγγελία της εκχώρησης αποτελεί εμπεδωμένη νομική έννοια και πρακτική στις συναλλαγές και θα πρέπει να εξεταστεί η σκοπιμότητα της κατάργησής της ως προς την καταπιστευτική εκχώρηση απαιτήσεων.

  • 16 Μαΐου 2024, 22:55 | K&P Law Firm

    Καταλαβαίνουμε από τις νέες ρυθμίσεις ότι πλέον δεν ισχύει η εκχώρηση λόγω ενεχύρου που προβλέπεται στο ν. 2844/2000 – Να αποσαφηνιστεί. Επίσης, να αποφασηνιστεί αν μετά την εξόφληση θα πρέπει να γίνεται επανεκχώρηση.