Άρθρο 7 Έναρξη αποτελεσμάτων

  1. Έναντι του ενεχυραστή τα αποτελέσματα της σύμβασης ενεχύρου αρχίζουν από τη σύστασή του. Ως προς τον οφειλέτη τα αποτελέσματα της σύμβασης ενεχύρου επέρχονται από τη γνωστοποίηση σε αυτόν της σύστασης. Από τη γνωστοποίηση του προηγούμενου εδαφίου, ο οφειλέτης δεν δικαιούται να καταβάλει στον ενεχυραστή. Έναντι παντός τρίτου τα αποτελέσματα της σύμβασης ενεχύρου αρχίζουν από την εγγραφή του ενεχύρου στο μητρώο του άρθρου 15.
  2. Στην περίπτωση της παρ. 2 του άρθρου 5 τα αποτελέσματα της σύμβασης ενεχύρου αρχίζουν από τη σύσταση ενεχύρου επί τραπεζικής κατάθεσης.
  • 16 Μαΐου 2024, 23:53 |

    • Δεδομένου ότι σύμφωνα με το άρθρο 5 παρ. 1 για τη σύσταση του ενεχύρου απαιτείται συμφωνία και εγγραφή στο μητρώο του άρθρου 15, τα αποτελέσματα της σύμβασης ενεχύρου ενδεχομένως θα ήταν ορθότερο να μην επέρχονται πριν την εν λόγω εγγραφή, καθώς δημιουργείται αντίθεση με το συστατικό χαρακτήρα της εγγραφής. Γενικά, δημιουργείται ανασφάλεια σχετικά με το θέμα της χρονικής προτεραιότητας των ενεχύρων, δεδομένου ότι προτείνονται τρεις (3) διαφορετικές χρονικές στιγμές αντιταξιμότητας του ενεχύρου.

  • 16 Μαΐου 2024, 22:52 | K&P Law Firm

    Έχει παραλειφθεί η περίπτωση που δεν απαιτείται γνωστοποίηση στον οφειλέτη. Προτείνεται η κατωτέρω διόρθωση:

    Ως προς τον οφειλέτη τα αποτελέσματα της σύμβασης ενεχύρου επέρχονται από τη γνωστοποίηση σε αυτόν της σύστασης, ή από τη σύσταση σύμφωνα σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις. Από τη γνωστοποίηση του προηγούμενου εδαφίου ή από τη σύστασή του όπου δεν απαιτείται γνωστοποίηση, ο οφειλέτης δεν δικαιούται να καταβάλει στον ενεχυραστή. Έναντι παντός τρίτου τα αποτελέσματα της σύμβασης ενεχύρου αρχίζουν από την εγγραφή του ενεχύρου στο μητρώο του άρθρου 15 εφόσον αυτή απαιτείται, διαφορετικά από τη σύσταση ή, όπου απαιτείται γνωστοποίηση, τη γνωστοποίηση σύμφωνα με τα παραπάνω.