Άρθρο 21 Ενημέρωση και έρευνα στη βάση δεδομένων του Ηλεκτρονικού Μητρώου Ενεχύρων

1. Η επεξεργασία των δεδομένων του Ηλεκτρονικού Μητρώου Ενεχύρων και των βιβλίων του, καθώς και η οργάνωση της αναζήτησης των σχετικών πληροφοριών και η πρόσβαση σε αυτά, πραγματοποιούνται σύμφωνα με τον ν. 4624/2019 (Α΄ 137) και τον Κανονισμό (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Απριλίου 2016, για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών και την κατάργηση της Oδηγίας 95/46/ΕΚ (Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων, L 119).

2. Δικαίωμα ενημέρωσης της βάσης δεδομένων του μητρώου για τη διενέργεια εγγραφών στη βάση αυτή έχει το προσωπικό του Φορέα του μητρώου.

3. Δικαίωμα έρευνας στα καταχωρισθέντα στοιχεία της βάσης δεδομένων του μητρώου έχουν:

α) Οι δικηγόροι, οι συμβολαιογράφοι και οι δικαστικοί επιμελητές για τους σκοπούς άσκησης των καθηκόντων τους, όπως αυτά προβλέπονται στις οικείες διατάξεις, κατά το εύρος που προσδιορίζεται στην απόφαση της περ. ε) της παρ. 2 του άρθρου 24.

β) Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, που έχει έννομο συμφέρον, κατά το εύρος που προσδιορίζεται στην απόφαση της περ. ε) της παρ. 2 του άρθρου 24.

  • 16 Μαΐου 2024, 20:43 | Ιωάννης Νιτζιάκος

    Στα παραπάνω άρθρα γίνεται αναφορά σε βιβλία ενώ εδώ έρευνα σε βάση δεδομένων που είναι το ορθό. Όπου γίνεται αναφορά σε βιβλία είναι εσφαλμένη.

  • 15 Μαΐου 2024, 21:18 | Ιωάννης Κυμιωνής

    Ιωάννης Ελ. Κυμιωνής, Δικηγόρος ΔΣΑ-ΔΥΠΑ, LL.M., LL.M., ΥΔ Παντείου Πανεπιστημίου, Διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής Υπουργείου Δικαιοσύνης, Νομικός Παραστάτης ΔΙαμεσολαβήσεων

    Στην παρ. 3 εδ. α’ πρέπει να προστεθεί [μετά το «(…) επιμελητές (…)»] «και οι διαπιστευμένοι διαμεσολαβητές του Υπουργείου Δικαιοσύνης». Η προσθήκη αυτή είναι επιβαλλόμενη υποχρέωση προς συμμόρφωση με τις σχετικές Κοινοτικές Οδηγίες περί Διαμεσολάβησης.