Άρθρο 20 Έλεγχος εγγραπτέων πράξεων και δικαιολογητικών – Άρνηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ενεχύρων

1. Πριν από την εγγραφή στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ενεχύρων, το κατά τόπο αρμόδιο, Κτηματολογικό Γραφείο ή Υποκατάστημα του Φορέα του μητρώου ελέγχει την εγγραπτέα πράξη και τα συνυποβαλλόμενα με αυτήν δικαιολογητικά, αποκλειστικά ως προς τα εξής:

α) Αν η εγγραπτέα πράξη περιλαμβάνεται στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος.

β) Αν με την εγγραπτέα πράξη συνυποβάλλονται τα έγγραφα της παρ. 3 του άρθρου 19.

2. Σε περίπτωση απόρριψης εγγραπτέας πράξης, η απόρριψη μαζί με συνοπτική αιτιολόγηση αυτής, γνωστοποιούνται αμελλητί, ηλεκτρονικά, στον αιτούντα. Στην περίπτωση αυτή, εφαρμόζεται το άρθρο 791 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

3. Με απόφαση του Γενικού Διευθυντή του Φορέα, δύναται να ανατίθενται σε Προϊστάμενο Κτηματολογικού Γραφείου ή Υποκαταστήματος ο νομικός έλεγχος των εγγραπτέων πράξεων, που υποβάλλονται μέσω του μητρώου, και η έκδοση απόφασης για την αποδοχή ή την απόρριψη καταχώρισής τους, για οποιοδήποτε άλλο Κτηματολογικό Γραφείο ή Υποκατάστημα, και να προσδιορίζεται ο σχετικός επιμερισμός εργασιών.

  • 16 Μαΐου 2024, 22:49 | K&P Law Firm

    Παράγραφος 1:Δεδομένου ότι η εγγραφή είναι συστατικός τύπος για το ενέχυρο ή όρος του ενεργού έναντι των τρίτων, θα πρέπει προβλέπεται ρητώς υποχρέωση του αρμόδιου Κτηματολογικού Γραφείου να εγγράψει το ενέχυρο εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος από την υποβολή της αίτησης.

    Επίσης προτείνεται να προστεθεί παράγραφος 1Α:

    Το ως άνω αρμόδιο γραφείο ή υποκατάστημα οφείλει να έχει ολοκληρώσει τον έλεγχο της εγγραπτέας πράξης και των συνυποβαλλομένων με αυτή δικαιολογητικών εντός πέντε (5) εργασίμων ημερών από την υποβολή αυτών συμπεριλαμβανομένης τυχόν διαδικασίας συμπλήρωσης τυπικών παραλείψεων κατά τα κατωτέρω. Περαιτέρω, αν υπάρχουν τυπικές παραλείψεις της εγγραπτέας πράξης ή/και των συνυποβαλλομένων με αυτή δικαιολογητικών που μπορούν να αναπληρωθούν, ο αρμόδιος υπάλληλος καλεί τον αιτούντα ηλεκτρονικά να συμπληρώσει την αίτησή του τάσσοντας εύλογη προθεσμία. Εάν ο αιτών δεν συμπληρώσει εντός της τασσόμενης προθεσμίας, το αρμόδιο γραφείο ή υποκατάστημα απορρίπτει την εγγραπτέα πράξη.

  • η διαδικασία θα οδηγήσει σε τεράστια καθυστέρηση στη σύσταση ενέχυρων και την ολοκλήρωση συναλλαγών για τις οποίες προϋπόθεση είναι η σύσταση του ενεχύρου! Θα είναι σε θέση η καταχώριση να γίνεται αυθημερόν; Αν όχι το νομοσχέδιο συνιστά αποτυχία από τη σύλληψη του καθώς θα δυσχεράνει αντί να διευκολύνει τις συναλλαγές!

  • 15 Μαΐου 2024, 22:07 | Ιωάννης Κυμιωνής

    Ιωάννης Ελ. Κυμιωνής, Δικηγόρος ΔΣΑ-ΔΥΠΑ, LL.M., LL.M., ΥΔ Παντείου Πανεπιστημίου, Νομικός Παραστάτης Διαμεσολαβήσεων, Διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής Υπουργείου Δικαιοσύνης

    Στην παρ. 2 του άρθρου πρέπει να προστεθεί εδάφιο ως εξής: » (…) και τηρείται η διαδικασία του άρ. 8 Ν.4821/2021 (Α’ 134) και του Ν. 4640/2019 (Α’ 190) περί διορισμού Διαμεσολαβητή από το Ειδικό Μητρώο Κτηματολογικών Διαμεσολαβητών.».

  • 7 Μαΐου 2024, 12:51 | Vasily Psarommatis

    Θα μπορούσε με τεχνητή νοημοσύνη