Άρθρο 8 Καταβολή και ελευθέρωση του τρίτου

1. Ο οφειλέτης απαλλάσσεται από την οφειλή και ελευθερώνεται έναντι του ενεχυραστή, εφόσον την καταβάλει στον ενεχυρούχο δανειστή και εγγραφεί στο μητρώο του άρθρου 15 η πράξη απόσβεσης και εξάλειψης του ενεχύρου.

2. Μετά από την εξάλειψη του ενεχύρου από το μητρώο του άρθρου 15, η ύπαρξή του δεν μπορεί να αντιταχθεί έναντι τρίτων.

  • 16 Μαΐου 2024, 23:26 |

    • Αποτελεί ζήτημα προς διευκρίνιση η φύση των αποδεικτικών μέσων για την εγγραφή της εξάλειψης του ενεχύρου (εξόφληση ενεχυριασμένης απαίτησης) ώστε να αποσβεστεί το ενέχυρο. Συγκεκριμένα, δεν υπάρχει ρητή πρόβλεψη για το πώς ελέγχεται η προσήκουσα και πλήρης εξόφληση και ποιος συντάσσει την πράξη απόσβεσης και εξάλειψης και ποιος επιμελείται την εγγραφή της στο μητρώο, ούτε εάν τα εν λόγω ζητήματα θα ρυθμιστούν από τις κατ’ εξουσιοδότηση διατάξεις που θα εκδώσει το Κτηματολόγιο.
    • Δεν είναι εύλογο να πρέπει κάθε οφειλέτης ενεχυρασμένης απαίτησης να κάνει έλεγχο ο ίδιος στο μητρώο για την απόσβεση ή μη του ενεχύρου, ιδιαιτέρως δεδομένου ότι το μητρώο θα είναι προσβάσιμο για έλεγχο σε συγκεκριμένα πρόσωπα (δικηγόρους, συμβολαιογράφους, κλπ.).

  • 16 Μαΐου 2024, 22:49 | K&P Law Firm

    Να αποσαφηνιστεί ο σκοπός της ρύθμισης. Ο οφειλέτης θα πρέπει να απαλλάσσεται με την καταβολή του συνόλου της οφειλής του και η εγγραφή της πράξης απόσβεσης/εξάλειψης του ενεχύρου στο μητρώο του άρθρου 15 να γίνεται για σκοπούς δημοσιότητας μόνον (χωρίς ωστόσο να απαιτείται για την απαλλαγή του οφειλέτη).

    Συστηματικά ορθότερο φαίνεται το άρθρο 9 (Ικανοποίηση ενεχυρούχου δανειστή) να προηγείται του άρθρου 8 (Καταβολή και ελευθέρωση του τρίτου) κατά την έννοια ότι δύναται ο ενεχυρούχος δανειστής να εισπράξει μόνος την ενεχυρασμένη απαίτηση (βλ. άρθρο 9 παρ. 1) και ο οφειλέτης απαλλάσσεται εφόσον καταβάλει στον ενεχυρούχο δανειστή (βλ. άρθρο 8 παρ. 1) – Ενδεχομένως, προτιμότερο είναι τα άρθρα 8 και 9 να αποτελέσουν ένα άρθρο.

  • 16 Μαΐου 2024, 21:52 | ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΟΤΑΜΙΤΗΣ ΒΕΚΡΗΣ

    Άρθρο 8§1: Προτείνεται να οριστεί ότι ο οφειλέτης απαλλάσσεται από την οφειλή έναντι του ενεχυραστή από την καταβολή, και να οριστεί υποχρέωση εγγραφής της εξάλειψης του ενεχύρου στο μητρώο ώστε να ενημερώνονται οι τρίτοι.