ΜΕΡΟΣ Β’ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ΕΝΕΧΥΡΩΝ Άρθρο 15 Σύσταση Ηλεκτρονικού Μητρώου Ενεχύρων – Φορέας Διαχείρισης και Λειτουργίας

1. Στο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «Ελληνικό Κτηματολόγιο» του άρθρου 1 του ν. 4512/2018 (Α΄ 5) συστήνεται «Ηλεκτρονικό Μητρώο Ενεχύρων» (εφεξής «μητρώο»), το οποίο λειτουργεί ως ψηφιακή δημόσια υπηρεσία μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ) του άρθρου 22 του ν. 4727/2020 (Α’ 184). Αντικείμενο του μητρώου είναι η τήρηση, ενημέρωση και λειτουργία του συστήματος εγγραφής πράξεων της παρ. 2 του άρθρου 17, με σκοπό τη διασφάλιση της δημοσιότητας και αξιοπιστίας των νομικών δεδομένων και πληροφοριών και τη διασφάλιση της δημόσιας πίστης και ασφάλειας των συναλλαγών σε σχέση με τα δεδομένα αυτά.

2. Το μητρώο λειτουργεί ως ενιαίο ηλεκτρονικό σύστημα οργανωμένων, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, νομικών και άλλων δεδομένων και πληροφοριών, για όλες τις πράξεις της παρ. 2 του άρθρου 17 που συστήνονται στις περιοχές λειτουργίας και αρμοδιότητας Κτηματολογικών Γραφείων ή Υποκαταστημάτων του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο».

3. Ο σχεδιασμός, η συνολική διαχείριση και η παραγωγική λειτουργία, καθώς και η τεχνολογική ανάπτυξη και υποστήριξη του μητρώου και της ηλεκτρονικής υπηρεσίας της παρ. 1 αποτελούν αρμοδιότητα του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «Ελληνικό Κτηματολόγιο», το οποίο ορίζεται ως Φορέας Διαχείρισης και Λειτουργίας του μητρώου (εφεξής «Φορέας»).

  • 16 Μαΐου 2024, 22:34 | K&P Law Firm

    Προτείνεται επίσης να προβλέπεται ρητά η διασύνδεση του ΣΑΤ με το μητρώο του άρθρου 15, ώστε η σύσταση να ολοκληρώνεται στο μητρώο του ΣΑΤ αλλά να υπάρχει και η δημοσιότητα του άρθρου 15.

  • 16 Μαΐου 2024, 22:07 | K&P Law Firm

    Προτείνεται η προσθήκη νέας παραγράφου 2Α:

    Ενέχυρα ή εμπράγματη χρηματοοικονομική ασφάλεια που συστήνεται με βάση το ν. 3301/2004 ως ισχύει εγγράφεται στο μητρώο του άρθρου 15 για λόγους δημοσιότητας χωρίς να θίγεται η σύστασή τους κατά τις διατάξεις του ν. 3301/2004, του ν. 4569/2018 καθώς και τυχόν ειδικότερες ρυθμίσεις που προβλέπονται από τους Κανονισμό του Αποθετηρίου που τηρούνται τα χρηματοπιστωτικά μέσα, στα οποία αναφέρεται η ασφάλεια.