6. Διαχωρισμός των κλάδων / υπηρεσιών υγείας, από το συνταξιοδοτικό σύστημα.

Διαχωρισμός των  κλάδων / υπηρεσιών  υγείας, από το συνταξιοδοτικό σύστημα. Οι φορείς πρωτοβάθμιας υγείας (που αποτελούν το κυρίως μέρος των διαθέσιμων υπηρεσιών του ασφαλιστικού συστήματος σήμερα) θα υπαχθούν στην εποπτεία του Υπουργείου Υγείας και θα ενσωματωθούν στο Σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (και τα νοσοκομεία στη δευτεροβάθμια).

  • 19 Απριλίου 2010, 14:32 | Νικ.Δελ.

    ΕΙΔΑΤΕ ΤΗΝ ΔΙΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΟ ΙΚΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ 13/04 ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ? ΧΩΡΙΣ ΜΑΛΙΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ.
    «Εγγυήσεις για την εργασιακή ασφάλεια και άλλες διατάξεις»
    Άρθρο 17 Ρυθμίσεις ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

    «Η υποβολή ΑΠΔ επόμενων, μετά τη βεβαίωση οφειλής, μισθολογικών περιόδων, δεν γίνεται δεκτή μέσω διαδικτύου, εφόσον ο εργοδότης εξακολουθεί να μην καταβάλλει τις αντίστοιχες εισφορές και δεν έχει υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης. Στην περίπτωση αυτή, ο εργοδότης υποχρεούται να προσκομίσει την ΑΠΔ με ψηφιακό-μαγνητικό μέσο στο αρμόδιο υποκατάστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Η ΑΠΔ που υποβάλλεται με τον τρόπο αυτό, παραλαμβάνεται από το αρμόδιο υποκατάστημα, μόνο αν ο εργοδότης συνυποβάλλει το αναλυτικό-καθολικό ισοζύγιο κινούμενων λογαριασμών του προηγούμενου μήνα, καθώς και την ανάλυση πελατών του ίδιου μήνα. Επιπλέον, ο εργοδότης καλείται να καταθέσει εγγυητική επιστολή τράπεζας με διάρκεια ισχύος ενός έτους από την έκδοση της, ισόποση με το σύνολο των εισφορών των υποβληθεισών ΑΠΔ, για τις οποίες δεν έχουν καταβληθεί εισφορές.»

    ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΟΙΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΣΤΟ ΙΚΑ, ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΤΕΙΛΟΥΝ Α.Π.Δ … ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΟΥΣ ΑΦΟΥ ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΟΥΝ ΕΓΓΥΗΤΙΚΗ.
    ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΑΝΙΚΟΣ. ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΘΑ ΜΕΝΟΥΝ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ & ΧΩΡΙΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΑΦΟΥ Η Α.Π.Δ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΑΤΙΘΕΤΑΙ, ΜΕ ΔΙΑΚΙΟΛΟΓΙΑ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΛΕΟΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΔΟΤΗ.
    ΓΥΡΝΑΜΕ ΠΙΣΩ ΣΤΗΝ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ ‘70 ΟΠΟΥ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΠΕΦΤΕ ΣΤΟΥΣ ΩΜΟΥΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, ΚΥΝΗΓΟΝΤΑΣ Ο ΙΔΙΟΣ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΤΟΝ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥ ΚΟΛΛΗΣΕΙ ΕΝΣΗΜΑ.
    ΝΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΤΟ ΙΚΑ, ΓΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΕΤΟΙΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ. ΑΠΛΑ ΝΤΡΟΠΗ.

  • 15 Απριλίου 2010, 20:29 | Χρήστος Βεζυρίδης

    Προφανώς πρέπει να διαχωριστούν οι υπηρεσίες υγείας από τη σύνταξη, και ήδη στα περισσότερα ταμεία οι κρατήσεις (θεωρητικά) διαχωρίζονται.
    Θέλω απλά να εκφράσω μια απορία: Για 6 χρόνια ειδικότητας ιατρικής είχα κρατήσεις και προς το ΙΚΑ -συνολικά 1800 ένσημα, χωρίς μάλιστα να προσμετρώνται οι κρατήσεις προς το ΙΚΑ κατά τις εφημερίες. Αυτές οι εισφορές ήταν μόνο για τον ΟΑΕΔ και για την περίπτωση αναρρωτικής, καθώς για περίθαλψη και σύνταξη συνέχιζα να πληρώνω το ΤΣΑΥ. Σε περίπτωση που μπει τάξη στο σύστημα, θα προσμετρηθούν οι κρατήσεις προς το ΙΚΑ (από τακτική εργασία και εφημερίες) στο σύνολο των συνταξιοδοτικών εισφορών;

  • 15 Απριλίου 2010, 18:05 | Νικ.Δελ.

    Kαλά πάμε καλά? είδατε αυτό το άρθρο 17 «Εγγυήσεις για την εργασιακή ασφάλεια και άλλες διατάξεις» στο εργασιακο νομοσχέδιο ?
    είναι δυνατον το 2010 να ριχνετε το βαρος ασφάλισης στους εργαζόμενους-ασφαλισμένους? επειδη ο μηχανιμος εισπραξης εισφορών αδυνατεί…το μαρμαρο θα το πληρώσουν πάλι τα γνωστά θύματα.

  • 15 Απριλίου 2010, 18:32 | ΚΑΡ.ΓΕΩΡΓΙΑ

    ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΤΗΣ ΑΥΤΑΣΦΑΛΙΣΗΣ, ΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΙΣΟΔΟΥ & ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ (ΕΙΔΙΚΕΣ & ΜΗ) ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ.

  • 14 Απριλίου 2010, 12:39 | ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚAΡ.

    ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ 13/04 ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ……

    «Εγγυήσεις για την εργασιακή ασφάλεια και άλλες διατάξεις»
    Άρθρο 17 Ρυθμίσεις ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

    «Η υποβολή ΑΠΔ επόμενων, μετά τη βεβαίωση οφειλής, μισθολογικών περιόδων, δεν γίνεται δεκτή μέσω διαδικτύου, εφόσον ο εργοδότης εξακολουθεί να μην καταβάλλει τις αντίστοιχες εισφορές και δεν έχει υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης. Στην περίπτωση αυτή, ο εργοδότης υποχρεούται να προσκομίσει την ΑΠΔ με ψηφιακό-μαγνητικό μέσο στο αρμόδιο υποκατάστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Η ΑΠΔ που υποβάλλεται με τον τρόπο αυτό, παραλαμβάνεται από το αρμόδιο υποκατάστημα, μόνο αν ο εργοδότης συνυποβάλλει το αναλυτικό-καθολικό ισοζύγιο κινούμενων λογαριασμών του προηγούμενου μήνα, καθώς και την ανάλυση πελατών του ίδιου μήνα. Επιπλέον, ο εργοδότης καλείται να καταθέσει εγγυητική επιστολή τράπεζας με διάρκεια ισχύος ενός έτους από την έκδοση της, ισόποση με το σύνολο των εισφορών των υποβληθεισών ΑΠΔ, για τις οποίες δεν έχουν καταβληθεί εισφορές.»

    ΑΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΕΝΑ 35-40% ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΣΤΟ ΙΚΑ, ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΤΕΙΛΟΥΝ Α.Π.Δ ΜΕΣΩ ΙΝΤΕΡΝΕΤ….ΚΑΙ ΘΑ ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΝ ΕΠΙΤΟΠΟΥ KAI ΣΤΑ ΥΠΟΚ/ΤΑ… ΑΦΟΥ ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΟΥΝ ΕΓΓΥΗΤΙΚΗ.
    ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΑΝΙΚΟΣ. ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΘΑ ΜΕΝΟΥΝ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ & ΧΩΡΙΣ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ, ΑΦΟΥ Η ΑΠΔ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΑΤΙΘΕΤΑΙ, ΜΕ ΔΙΑΚΙΟΛΟΓΙΑ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΛΕΟΝ.
    ΓΥΡΝΑΜΕ ΠΙΣΩ ΣΤΗΝ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ ‘70 ΟΠΟΥ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΠΕΦΤΕ ΣΤΟΥΣ ΩΜΟΥΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ.
    ΝΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΤΟ ΙΚΑ, ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΕΤΟΙΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ.

  • 13 Απριλίου 2010, 11:13 | Παναγιώτης Π.

    Η φίλη Ειρήνη Τ. λέει ότι πληρώνει 250 euro τον μήνα στον Ο.Α.Ε.Ε. και απορεί που θα φτάσει ακόμα.
    Με λύπη μου την ενημερώνω ότι πληρώνω 416 euro τον μήνα στον Ο.Α.Ε.Ε. εδώ και πολλά χρόνια (+15) και μάλιστα χωρίς να χρωστάω. (δεν είμαι Ωνάσης, μάλιστα θα με χαρακτήριζα φτωχό)
    Πόσο απελπισμένος πρέπει να είμαι εγώ ?
    Και το κυριότερο είναι ότι δεν προβλέπω δικαίωση.

    Γενικότερα, και κάνοντας πρόταση, θα συμφωνήσω με τους προηγούμενους για ένα ανεξάρτητο ασφαλιστικό σύστημα.
    Όλες οι εισφορές να είναι ατομικές, ακόμη και των υπαλλήλων, (Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα).
    Να καταργηθεί το σημερινό σύστημα που δημιουργεί απατεώνες και ανασφάλιστη εργασία σε όλους τους τομείς της οικονομίας.
    Ο κάθε ένας, (το κάθε φυσικό πρόσωπο), την ασφάλισή του, ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ (με ενσωμάτωση φυσικά των υπαρχόντων ασφαλιστικών επιβαρύνσεων στην αμοιβή).
    Τέρμα η κλοπή των ασφαλιστικών ταμείων
    Τέρμα ο χρηματισμός στα δημόσια νοσοκομεία
    Τέρμα οι πολυεθνικές και τα συμφέροντά τους
    Τέρμα η παρανομία στα εργοστάσια, στην οικοδομή, στο χωράφι.

    Το δυστυχώς είναι ότι με αυτήν την πρόταση, ο ανασφάλιστος θα πεθαίνει σαν το σκυλί στο αμπέλι. Θα σταματήσει όμως η κλοπή των εισφορών μας.
    Γιατί σταματήσαμε να μαγειρεύουμε πρίν να πεινάσουμε.
    Ευχαριστώ

  • 13 Απριλίου 2010, 07:55 | Ειρήνη Τ.

    Πληρώνουμε όλοι μας πολλά χρήματα στα ασφαλιστικά ταμεία και δεν έχουμε τις ανάλογες παροχές! Συντάξεις της πείνας και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μηδέν! Όλοι πληρώνουμε «απ’ έξω» κι άλλα λεφτά για να κάνουμε τη δουλειά μας…
    Είμαι πλέον πεπεισμένη ότι θα πρέπει να διαχωριστεί ο κλάδος υγείας και περίθαλψης από το συνταξιοδοτικό. Και μάλιστα, να μας αφήνουν να διαλέξουμε ένα από τα δύο να καλύπτεται από το Ταμείο μας ενώ το άλλο να μπορούμε να διαλέξουμε μια ασφαλιστική εταιρεία να μας καλύψει!!!

    Επιτέλους πια!!! Τουλάχιστον να μπορούμε να αποφασίσουμε οι ίδιοι αν θέλουμε ιδιωτική ή δημόσια ασφάλιση. Δεν είναι δυνατόν να είμαι συμβασιούχος, να παίρνω 800€ μισθό το μήνα, να δίνω τα 250€ στον ΟΑΕΕ(και ποιος ξέρει πού θα φτάσει ακόμα…) και να πληρώνω μετά και γιατρούς και εξετάσεις και να μην ξέρω αν θα πάρω καθόλου σύνταξη…!!! Έλεος!!! Την ίδια στιγμή, ένα πρόγραμμα ιδιωτικής ασφάλισης υγείας και σύνταξης (για 500€ σύνταξη σε 30χρόνια) κοστίζει… ούτε 150€!!!!

  • 10 Απριλίου 2010, 14:59 | μαρια

    Ενιαίος φορέας ασφάλισης και περίθαλψης για ολους τους ασφαλισμένους .Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στο ΙΚΑ ειναι αισχος απορώ γιατί συνεχίζει να υπάρχει……. .Ειναι δυνατόν ο γιατρός μέσα σε ραντεβού διάρκειας 10 λεπτών , που ανοιγοκλείνει η πόρτα του απο ατομα σε αναμονή , να κάνει εξέταση . Βρείτε αλλον τρόπο , μελετείστε συστήματα ευρωπαικών χωρών . Αυτο το αίσχος πρέπει να τελειώσει .Φυσικά αναφέρομαι σε γιατρούς που προσπαθούν να κάνουν σωστά την δουλειά τους και δυστυχώς ειναι λιγοι. Ολοι ξέρουμε πως ειναι στο ΙΚΑ για να βρίσκουν πελατεία για την ιδιωτική κλινική που εργάζονται.

  • 8 Απριλίου 2010, 23:28 | Γιαννης Σ

    Να ενταχθουν τα ιατρεια του ΙΚΑ στο ΕΣΥ.
    Να υπαρχει ελευθερη επιλογη ιατρου σε ολα τα ταμεια.
    Να αυξηθουν τα κρατικα τιμολογια για ιατρικες επισκεψεις και εργασιες, εχουν τιμες του 1991 νομιζω.

  • 8 Απριλίου 2010, 14:45 | ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΤ

    Θα πρέπει να κλείσουν οι ιατρικές υπηρεσίες του ΙΚΑ και οι ασφαλιζόμενοι να εξυπηρετούνται όπως οι ασφαλισμένοι του δημοσίου και άλλων ταμείων με επιλογή συμβεβλημένων γιατρών. Ο μεγαλύτερος αριθμός των γιατρών του ΙΚΑ (για να μην τους βάλω όλους μέσα) είναι στην θέση τους ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ. Δύο φορές αποφάσισα να πάω σε ιατρείο του ΙΚΑ με τηλεφωνικό ραντεβού το οποίο μάλιστα δεν τηρείται και σε ερώτησή μου γιατί δεν ήταν εκεί ο γιατρός μου απάντησαν οτι έρχεται συγκεκριμένες ώρες. Μάλιστα την μία φορά ο Δερματολόγος που πήγα το παιδί μου ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ούτε που το εξέτασε παρά μόνο σκούπιζε τα παπούτσια του με γάζες της υπηρεσίας. Οι ιατρικές υπηρεσίες του ΙΚΑ είναι ΑΙΣΧΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΦΑΛΙΣΜΈΝΟΙ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ. Είναι η μεγάλη ευκαιρία να αλάξουν όλα σε αυτή τη χώρα.

  • 8 Απριλίου 2010, 13:01 | Νικ.Δελ.

    αλλαγη στην νοοτροπία εξυπηρετησης των πολιτων και απο τους διοικητικους υπαλληλους των υποκαταστηματων του ΙΚΑ, οι οποίοι σημειτ. στην πλειονοτητα τους είναι μεσου-χαμηλου μορφωτικου επιπέδου.

  • 8 Απριλίου 2010, 09:15 | ΜΕΡΣΙΝΑ ΝΙΚΑ

    Πληρώνω αρκετα χρηματα στο ΙΚΑ ως ασφαλισμενη (ετησιως οσα και στην ιδιωτική ασφαλιση που εχω κανει για 4 ατομα). Ποτε δεν μπορεσα να χρησιμοποιήσω τις Υπηρεσίες του ΙΚΑ. Για να κλεισω ραντεβου ειτε στο ΙΚΑ ειτε στα εξωτερικα ιατρεια των Νοσοκομειων θα ειναι τουλαχιστον ενα μηνα μετα οποτε δεν θα το χρειαζομαι.Θελω να επιλεγω τον γιατρο μου και να μπορω χωρις προσθετα χρηματα να πηγαινω οταν χρειαζομαι τον γιατρο και ανεξαρτητου ειδικότητας.
    Συμφωνω οτι ολοι πρέπει να εχουν αξιοπρεπή ιατροφαρμακευτική περιθαλψη, ομως τοσο εγω οσο και η οικογενεια μου ειμαστε πολύ απογοητευμενοι απο τηνπεριθαλψη μας στο ΙΚΑ. Δεν θα πρέπει να υπαρχει και ανταποδοτικότητα και σε αυτους που καταβαλουν για χρονια τις εισφορες τους και αντιστοιχα δεν εχουν στοιχειωδως αξιοπρεπή περιθαλψη ουτε στα Δημοσια Νοσοκομεια ουτε στο ΙΚΑ κυριως!
    Εκτος απο αλλαγη στις δομες χρειαζεται και αλλαγη στην νοοτροπία εξυπηρετησης των πολιτων απο το ΙΚΑ και τους ιατρους του.

  • 7 Απριλίου 2010, 20:52 | Αθηνά Μ.

    Οι Έλληνες πολίτες,οι μετανάστες κλπ πρέπει να έχουν την ίδια βασική αξιοπρεπή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με δυνατότητα επιλογής γιατρού και νοσοκομείου. Η παροχή τηςιατροφαρμακευτικής περίθαλψης πρέπει να αποτελεί βασική υποχρέωση της πολιτείας να είναι δωρεάν και πλήρως αποδεσμευμένη από τις συνταξιοδοτικές εισφορές.

  • 6 Απριλίου 2010, 20:20 | Ιωάννης Ρ

    Η φιλοσοφία του άρθρου είναι σωστή. Όλοι οι Έλληνες πολίτες πρέπει να έχουν την ίδια βασική αξιοπρεπή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η παροχή τηςιατροφαρμακευτικής περίθαλψης πρέπει να αποτελεί βασική υποχρέωση της πολιτείας να είναι δωρεάν και πλήρως αποδεσμευμένη από τις συνταξιοδοτικές εισφορές. Ως αρχικό αποδεκτό πρότυπο θεωρώ ότι είναι οι ιατρικές υπηρεσίες που παρέχει ο οργανισμός ασφάλισης των υπαλλήλων του δημοσίου με ελεύθερη επιλογή θεράποντος ιατρού.Οι αμοιβές των ιατρών πρέπει να γίνονται κατά ιατρική πράξη και όχι με μισθό (όπως π.χ. στον ΟΑΕΕ) προκειμένου να βελτιωθεί η παρεχόμενη ποιότητα υπηρεσιών.Τα ιατρεία του ΙΚΑ μπορούν να μετατραπούν σε κέντρα υγείας αστικού τύπου, με εξοπλισμένο κέντρο επειγόντων περιστατικών 24ωρης βάσης και τακτικά ιατρεία. Έτσι θα αποσυμφορυθούν τα νοσοκομεία τα οποία θα δέχονται ασθενείς μόνο από παραπομπές ιατρών, κέντρων υγείας και από το ΕΚΑΒ. ΄Όποιος πολίτης επιθυμεί περισσότερες και ακριβότερες υπηρεσίες μπορεί να τις επιβαρύνεται ο ίδιος.

  • 6 Απριλίου 2010, 14:34 | ΜΑΡΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ

    Εκείνα που προτείνω είναι:
    1. Διαχωρισμός του κλάδου υγείας από αυτόν της σύνταξης.
    2. Ένα ταμείο σύνταξης για όλους ένας κλάδος υγείας για όλους, δημόσιους, ιδιωτικούς, μηχανικούς, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Τράπεζα της Ελλάδος κτλ., αυτεπάγγελτους, αγρότες.
    3. Δυνατότητα ασφάλισης στον κλάδο υγείας σε δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς εποπτόμενους από το Κράτος. Με τα χρήματα που πληρώνω για την υγεία μου θέλω να μπορώ να επιλέγω εγώ το γιατρό μου.
    4. Ανταποδοτικότητα της σύνταξης
    5. Ενημέρωση στον ασφαλισμένο για τη διαχείριση των χρημάτων που του κρατούνται λόγω σύνταξης.
    6. Ανεξαρτητοποίηση των εισφορών από το ύψους του μισθού και των αποδοχών. 50-60% του μισθού να κρατούνται ως εισφορές είναι ληστρικό, αδίκο και τροχοπέδη ανάπτυξης.
    7. Ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων. Με το δεδομένο ότι τώρα τα νοσοκομεία αποτελούν ιδιωτικά ιατρεία των γιατρών γιατί να μην γίνουν επισήμως ιδιωτικά να λειτουργούμε επιτέλους ορθολογικά?
    8. Όχι στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής με πρόωρες συντάξεις.

    Επιτέλους, δεν μπορούν να υπάρχουν άνθρωποι που ζουν για να βγουν στη σύνταξη και ούτε οι μισοί να δουλεύουν για να ζουν οι άλλοι μισοί.

  • 6 Απριλίου 2010, 10:02 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

    ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΜΕ ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ …
    ΕΤΣΙ ΘΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΚΑΠΟΤΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΜΕΙΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
    ΔΙΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΑΠΟ ΔΑΠΑΝΕΣ ΥΓΕΙΑΣ …

  • 5 Απριλίου 2010, 10:36 | Δημητρης Κολλιας

    διαφωνω, ενα ταμείοσυνταξης πρέπει να υπάρχει και ενα ταμείο υγειας. για όλους τους πολίτες.

  • 2 Απριλίου 2010, 08:30 | Σ.Δ.ΤΣΑΜΑΪΔΗΣ

    Να γίνη διαχωρισμός των κλάδων, αλλά και ενοποίηση των Ταμείων, ΑΛΛΑ όχι προς τα κάτω.

    Δηλαδή,

    Να καθιερωθεί η ελέυθερη επιλογή Ιατρού για όλους τους ασφαλισμένους.
    – Καθε Ιατρός στην Ελλάδα να είναι υποχρεωμένος να δέχεται έναν ορισμένο ελάχιστο αριθμό ασφαλισμένων ανα μήνα.

  • 2 Απριλίου 2010, 07:09 | Βασιλείου Ιωάννης

    Ο διαχωρισμός του κλάδου υγείας και σύνταξης έπρεπε να είχε γίνει απο πολύ πρίν. Κάλιο αργά παρά ποτέ. Καλό κουράγιο.

  • 2 Απριλίου 2010, 05:14 | Tolis Lerios

    Opos proanefera, simfono me afti tin katefthinsi — na sas entharino na prohorisete ena vima pio mprosta: ohi mono ksehoristoi foreis (pou einai sosto), allo kai ksehorista tamaia me ksehoristes eisfores. Sosti i idea omos gia mia mono ipiresias pou diahirizetai ta apothematika giati apaitei oikonomikes gnoseis, ohi iatrikes oute peri tis tritis ilikias kai sintakseon.

  • 1 Απριλίου 2010, 20:40 | Thomas Papachristou

    Πρωτοβάθμια υγεία ίδια για όλους του Έλληνες ανεξάρτητα από ασφαλιστικό ταμείο. Όχι κάποιοι στο ραντεβού και στην ουρά και άλλοι στην επιλογή γιατρού τότε που τον χρειάζονται. Συνδυάστε τα δύο συστήματα για όλους τους Έλληνες. Γιατρό τότε που τον έχεις ανάγκη και ίδια μεταχείριση στις ιατρικές εξετάσεις (στο ΙΚΑ για παράδειγμα εξέταση δε γίνεται) και στα φάρμακα.

  • 1 Απριλίου 2010, 18:12 | Θανάσης Μ.

    Οι τομείς Υγείας και περίθαλψης σων Ταμείων θα έπρεπε να ενταχθούν στο ΕΣΥ και να έχουμε έναν φορέα Υγείας πιθανά με άλλη οργάνωση και δομή.

    Με το τρόπο αυτό θα υπάρξει και έλεγχος του κόστους και της ποιότητας των υπηρεσιών.

  • 1 Απριλίου 2010, 17:33 | ΠΕΤΡΙΔΗΣ ΝΙΚΟΣ

    καταργειστε τα ΙΑΤΡΕΙΑ ΤΟΥ ΙΚΑ, αυτα ειναι ΝΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ
    ΧΩΡΑ ΜΑΣ.
    ΓΙΑΤΡΟΣ ΝΑ ΕΞΕΤΑΖΕΙ 30-40 αθενεις? ΑΠΛΑ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΕΙ,,,,,,,,,,
    ΟΠΩΣ στον ΟΑΕΕ ,πηγαινω σε οποιο γιατρο συμβεβλημενο θελω ετσι
    πρεπει να γινεται για ολους ,δηλ ΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, ιδιες κρατησεις για ΟΛΟΥΣ.
    ΟΛΟΙ ειμασθε ισοι σε τετοια ΘΕΜΑΤΑ.
    ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΥΚΑΙΡΕΙΑ , ΚΑΝΤΕ ΤΟ

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 1 Απριλίου 2010, 12:19 | NIKOΣ M

    ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ.
    ΣΥΚΟΥΡΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ.ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ, ΜΕ 2 ΓΙΑΤΡΟΥΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ, ΦΥΣΙΚΑ, ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΚΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ(ΦΑΚΕΛΑΚΙΑ), ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ, ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΠΟΥ ΠΗΓΑΙΝΑΝ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ, ΝΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΣΤΟ ΜΙΣΟ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ.

  • 1 Απριλίου 2010, 10:55 | Θανάσης Τ.

    Το νομοσχέδιο ειναι στη σωστή κατευθυνση. Πρεπει και ο κλαδος υγειας και συνταξης να λειτουργουν με ξεχωριστους ισολογισμους. Εαν δεν γινει εξορθολογισμος των κλαδων τα αποτελεσματα θα ειναι πενιχρα.
    Re-engineering ειναι ο αποτελεσματικος δρομος

  • 1 Απριλίου 2010, 05:14 | Σ. Χατζής

    Ενιαία παροχή υγείας, αλλά και ενιαία εισφορά, και ενιαία δικαιώματα για όλους. Π.χ. ο μηχανικός που σήμερα πληρώνει ΤΣΕΜΕΔΕ, έχει πολύ διαφορετικές εισφορές από αυτόν του ΙΚΑ. Αν έχουμε μια ενιαία παροχή υγείας για όλους, χρειάζονται ίσα δικαιώματα αλλά και ίσες υποχρεώσεις. Αν πάμε στο επίπεδο του ΙΚΑ, πρέπει να πληρώνουμε όλοι όσο και οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ…

  • 31 Μαρτίου 2010, 20:18 | Ελ. Λα.

    Αυτό το μέτρο είναι σωστό. Το έζησα στη Γερμανία και δούλευε πολύ καλά.

  • 31 Μαρτίου 2010, 19:31 | γρυπιωτης νικολαος

    η διοικητική ενοποιηση των επικουρικών ταμειων με τον νομο Πετραλιά θα αλλάξει? θα γινει και ενοποίηση παροχών απο το 2018?
    γενικά δεν βλεπω να πολυαναφερετε κε.Υπουργε το θεμα των επικουρικων και προβλεπω οτι εκει θα χυθεί πολύ αίμα απο τους ασφαλισμένους.

    πάντως κακά τα ψέματα, το περιθωριο που δινεται για θεμελιωση δικαιώματος εως 31/12/2012 είναι για γέλια, 2 1/2 έτη έως τότε.

  • 31 Μαρτίου 2010, 19:55 | Γιαννης Σ

    Δεν πρεπει η ενοποιηση να οδηγησει στην υποβαθμιση. Τα λιγα ευρωστα Ταμεια να μην ‘κλεισουν τρυπες’ του συστηματος. Να υπαρχουν διακριτοι λογαριασμοι εφοσον υπηρχαν (καλως-κακως) και διαφορετικες εισφορες.

  • 31 Μαρτίου 2010, 18:28 | DARKDUST

    Ολες οι παροχές υγείας πρέπει να βασίζονται πάνω στα σημερινα ισχυόντα όρια/επίπεδα του ΙΚΑ, οχι παρακάτω και μάλλον λίγο ψηλότερα.

  • 31 Μαρτίου 2010, 16:38 | μαρια

    συμφωνω ενιαία περίθαλψη όχι αυτο το μπάχαλο με διαφορετικούς φορείς και ταχύτητες.ετσι θα ελεγθούν οιδαπάνες .Συμμάζεμα πρώτα στα ενοίκια που δίνει το ΙΚΑ ενω στην ιδια ασφαλιστική περιοχή υπαρχει ιδιοκτητο κτίρο κλειστό .