2. Τρόποι Παρέμβασης

Έπρεπε να παρέμβουμε αμέσως σε δύο επίπεδα. Το  πρώτο επίπεδο αφορά στον εξορθολογισμό και στην εξυγίανση των φορέων κοινωνικής ασφάλισης (Φ.Κ.Α.) με αμέσως εφαρμοζόμενες πολιτικές και το δεύτερο επίπεδο σχετίζεται με την εγκαθίδρυση ενός νέου ασφαλιστικού συστήματος. Το μεταπολεμικό διανεμητικό σύστημα σε όλη την Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα, έχει προ πολλού κλείσει τον κύκλο του και πρέπει να αντικατασταθεί. Στις  περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες οι αλλαγές έχουν ήδη γίνει, η Ελλάδα τις οφείλει. Η ανάγκη για γρήγορες και αποτελεσματικές πολιτικές για την εξυγίανση του συστήματος οδήγησε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στη λήψη άμεσων μέτρων, ενώ για την αλλαγή του ίδιου του Ασφαλιστικού, ορίσαμε, ήδη από το 2009, ως χρόνο νομοθέτησης του νέου συστήματος το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2010.  Να σημειωθεί, ότι το Ecofin στις 16 Φεβρουαρίου απηύθυνε  επτά συστάσεις πολιτικής για το νέο ασφαλιστικό μας σύστημα. Η έβδομη αφορούσε το χρονοδιάγραμμα της ψήφισης των σχετικών νόμων και  όριζε ως καταληκτική ημερομηνία τον Δεκέμβριο του 2010. Η χώρα μας όμως έχει πιο επείγουσες ανάγκες, γι΄ αυτό και θα ολοκληρώσουμε τη νομοθέτηση του νέου ασφαλιστικού συστήματος  νωρίτερα απ΄ ό,τι είχαμε προβλέψει, καθορίζοντας ως χρόνο ψήφισης  από τη Βουλή του σχετικού νομοσχεδίου τα  μέσα Μαΐου.

  • 20 Απριλίου 2010, 16:40 | adam

    1η περίπτωση
    Με τις διατάξεις:
    Αρ.10 παρ.3 ΝΔ 789/1970
    Αρ.3 παρ.2 Ν.298/1976
    Αρ.17 Ν.2470/1097,
    όσοι σπούδασαν και σπουδάζουν στην ΑΣΕΤΕΜ ΣΕΛΕΤΕ αναγνωρίζουν αυτόματα χρόνο δημόσιας υπηρεσίας της 4ετούς ή 5ετούς φοίτησης τους.
    Τους χορηγούνται : Μ.Κ. χρονοεπίδομα, μείωση διδακτικού ωραρίου, συντάξιμα τα έτη σπουδών.
    Η διάταξη αυτή δημιουργεί ανισότητες. Προτείνεται ή να καταργηθεί ή να επεκταθεί σε όλους τους εκπαιδευτικούς.
    Επίσης ορισμένες κατηγορίες υπαλλήλων : νοσοκόμες, υπάλληλοι τραπεζών, συμβολαιογράφοι κ.α. αναγνωρίζουν όλα τα έτη σπουδών τους συντάξιμα.
    Η διάταξη αυτή δημιουργεί ανισότητες. Προτείνεται ή να καταργηθεί η οποιαδήποτε πλασματική υπηρεσία για μισθολογική εξέλιξη και συμπλήρωση χρόνου συνταξιοδότησης ή να αναγνωρίζουν όλοι οι υπάλληλοι
    τα δύο έτη σπουδών τους μόνο συντάξιμα, με χρηματικό ποσό που θα οριστεί, το οποίο θα καταβάλουν άμεσα μέσα σε 2 μήνες από την ψήφιση του νομοσχεδίου.
    Υ.Γ. Εξαιρείται η αναγνώριση στρατιωτικής θητείας
    2η περίπτωση
    Τα επιδόματα ευθύνης χορηγούνται στα διοικητικά στελέχη για το χρονικό διάστημα που ορίστηκαν να εκτελούν τα καθήκοντά τους ( 4ετία).
    Όμως με Ν.Δ. συνταξιούχοι τραπεζικοί, εκπαιδευτικοί και άλλες κατηγορίες υπαλλήλων που διετέλεσαν έστω και μία μέρα ή μία φορά διευθυντές ή υποδιευθυντές παίρνουν το επίδομα αυτό κάθε μήνα με τη σύνταξή τους.
    Η διάταξη αυτή δημιουργεί ανισότητες. Ισχύει για μια κατηγορία υπαλλήλων και όχι για όλους. Προτείνεται να καταργηθεί και τα επιδόματα ευθύνης να χορηγούνται μόνο στους εν ενεργεία μισθωτούς.
    Με κάτι τέτοια τινάχθηκε η πάντα στον αέρα.

  • 18 Απριλίου 2010, 08:21 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    Τα πράγματα ειναι απλά άμα θέλουμε.
    Πρώτα απογράψτε και δώστε ενα μοναδικο αριθμό σε κάθε ασφαλισμένο, που θα τον ακολουθεί σε όλη του τη ζωή, δεύτερο όλες οι εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων να καταγράφονται στον αριθμό αυτό.
    Βάλτε ενα μαθηματικό ενιαίο τύπο να υπολογίζει την σύνταξη με βάσει τις πληρωμές του καθενός στο χρόνο που τις έκανε, γιατί δεν πιστεύω οτι πρέπει τα δέκα ευρώ του Α σε ανταπόδοση να δίνουν μεγαλύτερη σύνταξη απο τα 10 ευρώ του Β
    Βάλτε ένα ελάχιστο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για ΟΛΟΥΣ χωρίς εξαιρέσεις
    Αναπροσαρμόστε τις χαριστικές συντάξεις των ημετέρων και μη, σύμφωνα με τα παραπάνω (ξέρετε ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ, Δημαρχοι, σώματα ασφαλείας, στρατιωτικοί κλπ)
    Αποσυνδεστε τη φάκα με τις ημερες απο την ασφάλιση, αυτό που ενδιαφέρει ειναι το τι πληρώνει κανείς και όχι πόσες μέρες δουλεύει (οταν είσαι νέος μπορει να δουλεύεις σε δύο και τρείς δουλειές πληρώνοντας εισφορές που πάνε χαμένες), ώστε να πάρεις και την αντίστοιχη σύνταξη
    Προσθέστε το κοινωνικο κομμάτι της συνταξης που θέλετε με όρους που θα συμφωνηθούν με την κοινωνία και τελειώσατε
    Εφαρμοστε ειδικούς κανόνες για άτομα με προβλήματα υγείας που δεν μπορουν να εργαστούν, διαχειριστειται κατάλληλα αυτούς που εχουν προβλήματα υγείας αλλά μπορούν να εργαστούν σε ειδικές θέσεις.

  • Αργήσατε να το καταλάβετε κύριε Υπουργέ, ωστόσο κάλιο αργά παρά ποτέ. Το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα έχει τα κακά του χάλια κι αυτό είναι αναμφισβήτητο γεγονός, αποτυπωμένο σε όλες ανεξαιρέτως τις αναλογιστικές μελέτες από την εποχή του Σπράο. Ακόμα και σ’ αυτή τη μελέτη της ΓΣΕΕ βλέπει κανείς την εγγενή ελλειμματικότητα του συστήματος. Νωρίτερα καλύτερα δεν το αμφισβητεί κανείς αυτό. Αλλά και η μεταρρύθμιση αν και στη φιλοσοφία της κοιτάζει προς τη σωστή κατεύθυνση θέλει πολλά περισσότερα πράγματα. Κυρίως θέλει δραστική περικοπή των υπερβολών και ενίσχυση της ανταποδοτικότητας των συντάξεων

  • 16 Απριλίου 2010, 16:16 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΦΙΛΟΣ

    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
    ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ

    Αγαπητοί αναγνώστες και αξιολογητές των προτάσεων των πολιτών σχετικά με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και (μέσω υμών) αγαπητοί συντάκτες του σχετικού νομοσχεδίου,

    Επιτρέψτε μου, ως ακαδημαϊκού και συνεπακόλουθα βιώνοντας σε καθημερινή βάση με τη σπουδάζουσα νεολαία, που – στην πλειοψηφία της – δεν έχει εισέλθει ακόμη στον εργασιακό βίο, να εκφράσω συνοπτικά κάποιες θέσεις σχετικά με την ασφάλιση των Ελλήνων πολιτών, λαμβάνοντας σε σημαντικό βαθμό υπόψη την προαναφερθείσα σχέση μου με τη σπουδάζουσα νεολαία.

    1. Διακριτή μεταχείριση μέρους/ ποσοστού των τρεχουσών εισφορών, υπέρ της μακροπρόθεσμης κάλυψης ‘νέων ασφαλισμένων’.
    (α) Για ένα νέο ασφαλιζόμενο, προφανώς είναι άδικο να κατευθύνεται το σύνολο των δικών του εισφορών για κάλυψη ελλειμμάτων προγενέστερων περιόδων.
    (β) Από την άλλη πλευρά, δεν είναι εφικτό (όπως ιδεατά θα έπρεπε να ήταν και μακάρι μια μέρα στο μέλλον να είναι) να παραμένουν οι εισφορές των νέων ασφαλισμένων για να καλύψουν τις ανάγκες των ιδίων μακροπρόθεσμα.
    Προς αποφυγή εφαρμογής της λύσης (α) προτείνεται ένα μέρος/ποσοστό των εισφορών των νέων ασφαλισμένων να διαχωρίζεται και να κατευθύνεται για να καλύψει τις ανάγκες των ιδίων μακροπρόθεσμα, τοποθετούμενο επί του παρόντος σε ένα μακροπρόθεσμο επενδυτικό λογαριασμό.
    Το μέρος/ ποσοστό αυτό μπορεί να είναι καταρχήν μικρό (πχ 10 % των συνολικών εισφορών) με στόχο να αυξάνεται στα επόμενα χρόνια.

    2. Συμμετοχή των νέων σε Διοικητικά Συμβούλια (ή σε άλλα όργανα λήψης απόφασης)
    Η απόφαση διαχείρισης των αποθεματικών θα γίνεται είτε από ένα Φορέα Διαχείρισης Αποθεματικών είτε από περισσότερους φορείς. Συνήθως, στα διοικητικά όργανα τέτοιων φορέων, μέχρι σήμερα τοποθετούνται άτομα μέσης και μεγάλης ηλικίας.
    Ειδικά όμως για το θέμα των ασφαλίσεων, εκτιμώ ότι οι νέοι πρέπει να έχουν σημαντική παρουσία/ εκπροσώπηση στη λήψη απόφασης. Λαμβάνοντας μάλιστα επιπλέον υπόψη τον αναμενόμενο χρόνο κάλυψης από σύστημα ασφάλισης, οι νέοι (20 -25 ετών και 25-30 ετών) πρέπει να έχουν σημαντική εκπροσώπηση σε αυτά τα όργανα, σημαντικότερη αυτής των πιο ηλικιωμένων ατόμων και ιδιαίτερα των συνταξιούχων. Δεν πρέπει δηλαδή να λαμβάνονται σημαντικές αποφάσεις που τους αφορούν, χωρίς να συμμετέχουν και οι ίδιοι στη λήψη απόφασης.
    Ο τρόπος επιλογής των νέων για συμμετοχή τους σε διοικητικά συμβούλια ή σε άλλα όργανα μπορεί να καθοριστεί – αρκεί να υπάρχει η βούληση – με τρόπο που να διασφαλίζει την επιλογή των αρίστων και όχι των αρεστών ή βολικών. Μπορεί πχ, να γίνεται ακόμη και με κλήρωση (ή/και με περιοδική εναλλαγή) μεταξύ αρίστων πτυχιούχων ή φοιτητών που έχουν διακριθεί σε διαγωνισμούς ή επιστημονικά πεδία. Έτσι, επιτυγχάνεται ταυτόχρονα και η θεσμοθέτηση υγιών κινήτρων άμιλλας για τη νεολαία.
    Σημειωτέον ότι η πρακτική της συμμετοχής νέων στα Διοικητικά Συμβούλια (ή άλλα όργανα λήψης απόφασης) είναι κατά την άποψή μου καλό να εφαρμοστεί και σε επίπεδο εταιρειών, δημόσιου χαρακτήρα ή/και εισηγμένων εταιρειών.

    3. Διακοπή (ή απαγόρευση) καταβολής συντάξεων σε καταχραστές δημοσίου χρήματος ή/και σε άλλες, καθορισμένες εκ των προτέρων περιπτώσεις
    Σε περιπτώσεις τελεσίδικης (ή οριστικοποιημένης από αρμόδια όργανα) απόφασης καταδικαστικής για άτομο σχετικά με (α) κατάχρηση δημοσίου χρήματος ή (β) άλλη αξιόποινη πράξη, σαφώς προκαθοριζόμενη, προτείνεται στις επιβαλλόμενες κυρώσεις να περιλαμβάνεται και η περικοπή σύνταξης, μερικώς ή ολικώς (ανάλογα με τη βαρύτητα της περίπτωσης). Για παράδειγμα, δεν πρέπει να πάρει και σύνταξη ο ταμίας (ή άλλος υπάλληλος ή ακόμη και ο επικεφαλής) Δήμου όπου εντοπίζεται και επιβεβαιώνεται ότι είναι υπεύθυνος για σημαντικό έλλειμμα ταμείου.
    Τέλος, και οι βουλευτές, όπως και κάθε δημόσιος λειτουργός πρέπει να εμπίπτουν στις διατάξεις αυτές και να μην μένουν στο απυρόβλητο.

    4. Δημιουργία ευνοικών συνθηκών για απόκτηση βραχυχρόνιας ασφαλιζόμενης εργασιακής εμπειρίας (κατά προτίμηση σε αριστούχους πτυχιούχους)
    Είναι γνωστό σε όλους και στην πλειοψηφία των νέων πτυχιούχων που αναζητούν εργασία, ότι η είσοδος στην αγορά εργασίας είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Ένα εξεταστέο κίνητρο θα ήταν η παροχή περαιτέρω κινήτρων για ένα βραχύχρονο διάστημα ασφαλιστικά καλυπτόμενο (πχ μέχρι ένα έτος). Μάλιστα, περαιτέρω εξεταστέο είναι από νομικής άποψης αν μπορούν να ισχύουν οι πιθανές ευνοϊκές διατάξεις σε περιορισμένη έκταση (πχ μόνο για πτυχιούχους με βαθμό τουλάχιστον ‘λίαν καλώς’ – δηλαδή ένα ακόμη υγιές κίνητρο άμιλλας για τη σπουδάζουσα νεολαία).

    5. Συστηματικός και αποτελεσματικός έλεγχος (εσωτερικός και εξωτερικός) των οργάνων και πράξεων διαχείρισης όλων των σχετικών με το ασφαλιστικό σύστημα κεφαλαίων
    Απαιτείται κατάλληλος και επαρκής έλεγχος, με σύγχρονη μεθοδολογία βασιζόμενη στους κινδύνους (risk based) τόσο για το σκέλος των εσόδων του συστήματος (εισφορές, αποδόσεις κεφαλαίων και άλλων περιουσιακών στοιχείων κλπ) όσος και για το σκέλος των εξόδων του συστήματος (ιατροφαρμακευτικές δαπάνες, συντάξεις, διοικητικές δαπάνες κλπ).
    Ακόμη, προφανώς τα πρόσωπα που εμπλέκονται στη διαχείριση των σχετικών κεφαλαίων, πρέπει να ελέγχονται σε ετήσια βάση με διατάξεις αυστηρού ‘πόθεν έσχες’.
    Τέλος, σε έλεγχο πρέπει να υπόκεινται και οι περιπτώσεις αντικρουόμενων συμφερόντων μεταξύ φορέα κοινωνικής ασφάλισης και ιδιωτικής ασφαλιστικής εταιρείας (όπως πχ όταν κάποιο πρόσωπο είναι ασφαλισμένο ταυτόχρονα και σε δημόσιο φορέα και σε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία και έχει δικαίωμα επιλογής ως προς την επιβάρυνση φορέα με έξοδά του)

    Με ιδιαίτερη εκτίμηση,
    Γιάννης Λ. Φίλος, MBA, PhD, CIA, CFE
    Επίκουρος Καθηγητής
    Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης, Πάντειο Πανεπιστήμιο

  • 16 Απριλίου 2010, 15:40 | Νικ.Δελ.

    ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΟ ΙΚΑ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ 13/04 ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ? ΧΩΡΙΣ ΜΑΛΙΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ.
    «Εγγυήσεις για την εργασιακή ασφάλεια και άλλες διατάξεις»
    Άρθρο 17 Ρυθμίσεις ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

    «Η υποβολή ΑΠΔ επόμενων, μετά τη βεβαίωση οφειλής, μισθολογικών περιόδων, δεν γίνεται δεκτή μέσω διαδικτύου, εφόσον ο εργοδότης εξακολουθεί να μην καταβάλλει τις αντίστοιχες εισφορές και δεν έχει υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης. Στην περίπτωση αυτή, ο εργοδότης υποχρεούται να προσκομίσει την ΑΠΔ με ψηφιακό-μαγνητικό μέσο στο αρμόδιο υποκατάστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Η ΑΠΔ που υποβάλλεται με τον τρόπο αυτό, παραλαμβάνεται από το αρμόδιο υποκατάστημα, μόνο αν ο εργοδότης συνυποβάλλει το αναλυτικό-καθολικό ισοζύγιο κινούμενων λογαριασμών του προηγούμενου μήνα, καθώς και την ανάλυση πελατών του ίδιου μήνα. Επιπλέον, ο εργοδότης καλείται να καταθέσει εγγυητική επιστολή τράπεζας με διάρκεια ισχύος ενός έτους από την έκδοση της, ισόποση με το σύνολο των εισφορών των υποβληθεισών ΑΠΔ, για τις οποίες δεν έχουν καταβληθεί εισφορές.»

    ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΟΙΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΣΤΟ ΙΚΑ, ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΤΕΙΛΟΥΝ Α.Π.Δ … ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΟΥΣ ΑΦΟΥ ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΟΥΝ ΕΓΓΥΗΤΙΚΗ.
    ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΑΝΙΚΟΣ. ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΘΑ ΜΕΝΟΥΝ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ & ΧΩΡΙΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΑΦΟΥ Η Α.Π.Δ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΑΤΙΘΕΤΑΙ, ΜΕ ΔΙΑΚΙΟΛΟΓΙΑ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΛΕΟΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΔΟΤΗ.
    ΓΥΡΝΑΜΕ ΠΙΣΩ ΣΤΗΝ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ ‘70 ΟΠΟΥ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΠΕΦΤΕ ΣΤΟΥΣ ΩΜΟΥΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, ΚΥΝΗΓΟΝΤΑΣ Ο ΙΔΙΟΣ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΤΟΝ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥ ΚΟΛΛΗΣΕΙ ΕΝΣΗΜΑ.
    ΝΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΤΟ ΙΚΑ, ΓΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΕΤΟΙΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ. ΑΠΛΑ ΑΙΣΧΟΣ.

  • 16 Απριλίου 2010, 09:55 | Τσακάρης Γιώργος

    Επανέρχομαι στο θέμα της «παράλληλης ασφάλισης», δηλ. της υποχρεωτικής ασφάλισης (για τους παλιούς ασφαλισμένους, προ του 1993) και στα δύο ασφαλιστικά ταμεία, εφόσον ο ασφαλισμένος διατηρεί διπλή επαγγελματική ιδιότητα. Π.χ. αν ο (παλιός) ασφαλισμένος είναι μισθωτός υπάλληλος και ταυτόχρονα έχει και την ιδότητα του ελεύθερου επαγγελματία, υποχρεώνεται από τον ισχύοντα Νόμο να καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές στο ΙΚΑ (παρακράτηση από τον μισθό) και στον ΟΑΕΕ, για όσο διάστημα διατηρεί και τις δύο επαγγελματικές ιδιότητες.

    Μέχρι σήμερα δεν είναι σαφές και κανένας εφοριακός υπάλληλος δεν γνωρίζει με ακρίβεια, τι ακριβώς γίνεται με τα ένσημα (συνταξιοδοτικές εισφορές) κατά την περίοδο της παράλληλης ασφάλισης και πώς αυτά τελικά προσμετρώνται στο ποσό της τελικής σύνταξης.

    Σε ό,τι αφορά το χρόνο της παράλληλης ασφάλισης, αυτός δεν υπολογίζεται εις το διπλάσιο (δηλαδή ως διπλός χρόνος εργασίας), αλλά ο ασφαλισμένος θα πρέπει να επιλέξει σε ποιό από τα δύο ασφαλιστικά ταμεία επιθυμεί να υπολογιστεί (προφανώς σε όποιο συμφέρει περισσότερο για τον υπολογισμό του ποσού της σύνταξης). Αυτή είναι η πληροφόρηση που έχω από το παράρτημα του ασφαλιστικού μου οργανισμού (ΟΑΕΕ). Δεν υπάρχει απάντηση για τα ένσημα΄.

    Πώς σκέφεται το Υπουργείο να ρυθμίσει αυτό το θέμα. Πώς θα συν-υπολογίζονται οι εισφορές (τα ένσημα) που έχουν πληρωθεί από τον ασφαλισμένο σε δύο ταμεία κατά τοω χρόνο της «παράλληλης ασφάλισης» ;;

    Έχει συζητηθεί το θέμα της «διαδοχικής ασφάλισης» και το Υπουργείο έχει συμερολάβει σχετικές ρυθμίσεις στο υπό συζήτηση (σχεδιασμό) νομοσχέδιο.

    Τι γίνεται όμως με την «παράλληλη ασφάλιση» και τις εισφορές που έχουν καταβληθεί. Ο υπουργός έχει αναφέριε σε συνεντεύξεις του ότι «ούτε ένα ένσημο δεν θα πάει χαμένο». Ισχύει αυτό και για τα έτη παράλληλης ασφάλισης ;;

  • 15 Απριλίου 2010, 18:01 | Ζα.Κο.

    Άμεση ρύθμιση του καθεστώτως της διαδοχικής ασφάλισης:δεν υπάρχει λογική στα ίδια χρόνια ασφάλισης αυτός με τη διαδοχική χάνει 25-30% συντάξιμων αποδοχών σε σχέση με κάποιον με ενιαία ασφάλιση.
    Άμεσες περικοπές στουσ διπλο και τριπλοσυνταξυούχους,μείωση συντάξεων σε ΟΤΕ,ΔΕΗ κτλ.Υπάρχει αναντιστοιχία εισφορών και συντάξεων π.χ. ανθρωποι 50 χρόνων στον οτε παίρνουν σύνταξη 2200ε το μήνα,καθαρίστρια της ΔΕΗ συνταξιοδοτείται με σύνταξη πάνω από 2000ε,λες και οι σκάλες της ΔΕΗ είναι διαφορετικές!
    Περικόψατε αποδοχές από τους καθηγητές που είναι οι χαμηλότερα αμοιβόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι και εξαιρέσατε όλους τους ένστολους και ειδικά τους υψηλόβαθμους αξιωματικούς του στρατού.Και πρέπει να μειωθεί περαιτέρω η θητεία με κατάργηση θέσεων διότι ο ελληνικός λαός γνωρίζει ότι διατηρούνται στρατόπεδα μόνο και μόνο για να διατηρούνται θέσεις υψηλόβαθμων στρατιωτικών.

  • 15 Απριλίου 2010, 17:55 | georgios papadopoylos

    Amesi katargisi ton syndikalistikon sintakseon poy katavalonte apo tin Ergatiki Estia.
    katargisi toy ETAT poy dini tin dinatotita stis trapezes na vgazoyn sintaksioyxoys sta 48 toys xronia.
    Amesi Entaksi sto ika.
    Katargisi olon ton eidikon oron gia tin katavoli sintaksis, gia osa tameia entaxthikan ta teleytea 10 xronia sto IKA.
    Sintaksi me oroys ke proypothesis IKA
    Katargisi katavolis diplon sintakseon amesi p.x kathigites iatrikis ton panepistimion (dimosio)+tameio iatron.

  • 15 Απριλίου 2010, 07:00 | ΔΑΝΙΗΛΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    1.ΑΜΕΣΗ καθιέρωση ως μοναδικού αριθμού του ΑΜΚΑ για όλες τις συναλλαγές που αφορουν ασφαλιτικά-εργατικά θέματα.
    2.ON LINE δυνατότητα πρόσβασης στις πληροφορίες του ΑΜΚΑ από
    τόν κάτοχο και πιστοποιημένους χρήστες για να υπάρχει πλήρης διαφάνεια και έλεγχος.
    Αυτές είναι αναγκαίες και απόλυτα εφικτές προυποθέσεις για
    την επιτυχία οποιασδήποτε πολιτικής.

  • 14 Απριλίου 2010, 14:07 | γρυπιωτης νικολαος

    ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ 13/04 ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ……
    «Εγγυήσεις για την εργασιακή ασφάλεια και άλλες διατάξεις»
    Άρθρο 17 Ρυθμίσεις ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

    «Η υποβολή ΑΠΔ επόμενων, μετά τη βεβαίωση οφειλής, μισθολογικών περιόδων, δεν γίνεται δεκτή μέσω διαδικτύου, εφόσον ο εργοδότης εξακολουθεί να μην καταβάλλει τις αντίστοιχες εισφορές και δεν έχει υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης. Στην περίπτωση αυτή, ο εργοδότης υποχρεούται να προσκομίσει την ΑΠΔ με ψηφιακό-μαγνητικό μέσο στο αρμόδιο υποκατάστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Η ΑΠΔ που υποβάλλεται με τον τρόπο αυτό, παραλαμβάνεται από το αρμόδιο υποκατάστημα, μόνο αν ο εργοδότης συνυποβάλλει το αναλυτικό-καθολικό ισοζύγιο κινούμενων λογαριασμών του προηγούμενου μήνα, καθώς και την ανάλυση πελατών του ίδιου μήνα. Επιπλέον, ο εργοδότης καλείται να καταθέσει εγγυητική επιστολή τράπεζας με διάρκεια ισχύος ενός έτους από την έκδοση της, ισόποση με το σύνολο των εισφορών των υποβληθεισών ΑΠΔ, για τις οποίες δεν έχουν καταβληθεί εισφορές.»

    ΑΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΕΝΑ 35-40% ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΣΤΟ ΙΚΑ, ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΤΕΙΛΟΥΝ Α.Π.Δ ΜΕΣΩ ΙΝΤΕΡΝΕΤ….ΚΑΙ ΘΑ ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΝ ΕΠΙΤΟΠΟΥ KAI ΣΤΑ ΥΠΟΚ/ΤΑ… ΑΦΟΥ ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΟΥΝ ΕΓΓΥΗΤΙΚΗ.
    ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΑΝΙΚΟΣ. ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΘΑ ΜΕΝΟΥΝ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ & ΧΩΡΙΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΑΦΟΥ Η ΑΠΔ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΑΤΙΘΕΤΑΙ, ΜΕ ΔΙΑΚΙΟΛΟΓΙΑ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΛΕΟΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΔΟΤΗ.
    ΓΥΡΝΑΜΕ ΠΙΣΩ ΣΤΗΝ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ ‘70 ΟΠΟΥ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΠΕΦΤΕ ΣΤΟΥΣ ΩΜΟΥΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, ΚΥΝΗΓΟΝΤΑΣ Ο ΙΔΙΟΣ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΤΟΝ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥ ΚΟΛΛΗΣΕΙ ΕΝΣΗΜΑ.
    ΝΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΤΟ ΙΚΑ, ΓΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΕΤΟΙΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ.

  • 10 Απριλίου 2010, 12:07 | Μάριος

    Άμεση και περαιτέρω μείωση της κρατικής ενίσχυσης των ταμείων ΟΤΕ, ΔΕΗ κλπ, όπου όλοι σχεδόν είναι μεγαλοσυνταξιούχοι, και κατάργησή της σε βάθος 12-18 μηνών.

  • 9 Απριλίου 2010, 21:25 | Νίκος Κανάκης

    Με δεδομένο ότι η ανατροπή της σχέσης μεταξύ του συνολικού ενεργού πληθυσμού, που εργαζόμενος καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές και τείνει να μειώνεται και του αντίστοιχου πληθυσμού των συνταξιούχων που συνεχώς αυξάνεται ειναι αναγκη να υπάρξει ένα βιώσιμο στο διηνεκές και δίκαιο συνταξιοδοτικό σύστημα, που θα μπορεί να προσφέρει σιγουριά και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης στους συνταξιούχους με βάση τις παρακάτω αρχές :

    1.1.Απλότητα του Συστήματος και απόλυτη διαφάνειά του.

    1.2. Η Αλληλεγγύη των γενεών και ο αναδιανεμητικός του χαρακτήρας καλύπτεται από την κρατική ενίσχυση
    1.3. Στηρίζεται στην ανταποδοτικότητα ταυτόχρονα και την αναλογικότητα των εισφορών, αφού δεν μπορεί κανένας που δεν έχει συνεισφέρει, να ζητά να απολαμβάνει το ίδιο όπως κάποιος που συνεισφέρει πολλαπλάσια.

    1.4. Η εισφορές θα πρέπει να έχουν εγγυημένη απόδοση όσο τουλάχιστον και το αντίστοιχο ποσό μιας πολετούς προθεσμιακής τραπεζικής κατάθεσης.

    1.5. Η παροχή δυνατότητα ένταξης στο σύστημα εθελοντικά του κάθε ενήλικα πολίτη,(φοιτητής, εργαζόμενος σε σταθερή και μόνιμη βάση, είτε στο δημόσιο, ή στον ιδιωτικό τομέα, μερικώς απασχολούμενος, αυτοαπασχολούμενος, αγρότης, άνεργος κτλ.) και η καθιέρωση του θεσμού της Ασφαλιστικής Αποταμίευσης και η ανάδειξη της προσωπικής ευθύνης του καθενός στο «χτίσιμο» του συνταξιοδοτικού του μέλλοντος.

    1.6. Ο πλήρης διαχωρισμός του χρόνου Ασφάλισης από τον πραγματικό εργασιακό χρόνο και του υπολογισμού της καταβαλλόμενης σύνταξης από τις αποδοχές των εν ενεργεία εργαζομένων.

    1.7. Πλήρης διαχωρισμός και ανεξαρτητοποίηση του Συνταξιοδοτικού Τομέα από τους υπόλοιπους φορείς και θεσμούς Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, όπως η Υγειονομική Περίθαλψη.

    1.8 Μετα την καθιέρωση του ΑΜΚΑ, κυρια συνταξη να δινεται μόνο από ενα φορέα κυρια ασφάλισης με δυνατότητα απλής προσαύξησης της εφόσον ασφαλίζεται ταυτόχρονα και σε άλλους φορείς και όχι παροχή δευτερης και τρίτης σύνταξης σε ΚΑΝΕΝΑ.
    RSS feed για τα σχόλια του άρθρου

  • 9 Απριλίου 2010, 14:25 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ Π.

    Υπουργέ, την ΑΥΤΑΣΦΑΛΙΣΗ να αλλάξατε, τοσο για αμεση ροή ασφαλιστικών εισφορών, όσο και για να βοηθήσετε τους ανέργους.

  • 9 Απριλίου 2010, 14:50 | Νικ.Δελ.

    Εχει αρχισει ηδη και δημιουργείται μια νέα γενιά Ελληνων μεταναστών προς το εξωετερικο (κυριως Ευρώπη), με την ανεργία και την κάκιστη οικονομική κατάσταση της χώρας.

  • 8 Απριλίου 2010, 20:52 | κωστας

    ΔΙΟΡΘΟΣΤΑΙ ΤΟΝ ΠΑΡΑΛΟΓΟ ΝΟΜΟ ΔΥΟ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ Ο ΕΝΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΜΟΜΙΜΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΚΑΙ Ο ΑΛΛΟΣ ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΝΗ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΕΩΣ ΚΑΙ 10.000 ΕΥΡΩ . Ο ΚΥΡΙΟΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΙΣ ΞΕΡΕΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΑΔΙΚΙΕΣ ΑΣ ΕΦΑΡΜΟΣΗ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ !!!!!!!!

  • 8 Απριλίου 2010, 19:30 | ΜΑΝΩΛΗΣ

    ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΩ:α)35ΕΤΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ (ΣΩΜ.ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ-ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ-ΔΕΚΟ-ΤΡΑΠΕΖΕΣ).β)ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ 3.000,00. ΕΥΡΩ. γ)»ΕΣΟΔΑ» ΔΩΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΕ ΟΠΟΙΟΥΣ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΟΥΝ ΤΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΘΗΤΕΙΑ ΩΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΚΑΤΑΒΑΛΟΝΤΑΣ ΠΟΣΟ ΠΟΥ ΕΣΕΙΣ ΘΑ ΟΡΙΣΕΤΕ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΑΣ.

  • 8 Απριλίου 2010, 09:05 | Κολαίτης Νικόλαος

    1,Συμφώνως πρός την ισχύουσα νομοθεσία του ΙΚΑ η αναπηρική σύνταξηδέν
    διακόπτεται προκειμένου να δοθεί ο χρόνος δια την χορήγηση σύνταξης
    με το σύστημα της διαδοχικής ασφάλισης δυνάμει των διατάξεων της
    του άρθρου 3 της παρ 1 του Νομ Διατ 4202/61 του οποίου παρερμηνεύονται μάλλον οι διαατάξεις .Τούτο είναι άδικο και θα πρέπει
    άμεσα η Κυβέρνηση να το καταργήσει. Θά πρέπει δηλαδή η αναπηρική
    σύνταξη να διακόπτεται εάν έχοντας τις σχετικές προυποθέσεις κάποιος
    να λάβει κατόπιν επιθυμίας του σύνταξη με το σύστημα της διαδοχικής
    ασφάλισης και να δίδεται ο ασφαλιστικός του χρόνος εις τον έτερο
    ασφαλιστικό φορέα δια τον σκοπον αυτόν
    2,Συμφώνως πρός τις διατάξεις περί διαδοχικής σύνταξης η σύνταξη
    καταβάλλεται από τον τελευταίο ασφαλιστικό φορέα,
    Τούτο θα πρέπει να καταργηθεί καί η σύνταξη να καταβάλλεται από
    τον φορέα εκείνον που ο ασφαλισμένος έχει τις περισσότερες ασφα
    λιστικές ημέρες.
    Μετά τιμής

  • 7 Απριλίου 2010, 20:08 | othonk

    Με δεδομένο ότι το μεγάλο πρόβλημα του Ασφαλιστικού Συστήματος τα τελευταία χρόνια είναι η ανατροπή της σχέσης μεταξύ του συνολικού ενεργού πληθυσμού, που εργαζόμενος καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές και τείνει να μειώνεται και του αντίστοιχου πληθυσμού των συνταξιούχων που συνεχώς αυξάνεται και την Ανεργία αναδεικνυόμενη σε δομικό χαρακτηριστικό του Κοινωνικο-οικονομικού Συστήματος, είναι δυνατό να υπάρξει ένα βιώσιμο στο διηνεκές και δίκαιο συνταξιοδοτικό σύστημα, που θα μπορεί να προσφέρει σιγουριά και βεβαίως αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης στους συνταξιούχους, στηριζόμενο αποκλειστικά στον ίδιο το μόχθο των εργαζομένων πολιτών, θα ελέγχεται άμεσα από τους ίδιους, θα είναι απλό και απολύτως διαφανές;
    Κατά τη γνώμη μου, βεβαίως ναί!

    Οι αρχές του:

    1.1. Η απλότητα του Συστήματος και η απόλυτη διαφάνειά του.

    1.2. Προφανώς η Αλληλεγγύη των γενεών και ο ως ένα βαθμό αναδιανεμητικός του χαρακτήρας, αλλά

    1.3. Η ανταποδοτικότητα ταυτόχρονα και η αναλογικότητα του, αφού κανείς λογικός δεν μπορεί να δεχθεί κάποιον που δεν έχει συνεισφέρει, να ζητά να απολαμβάνει το ίδιο όπως κάποιος που συνεισφέρει πολλά.

    1.4. Η συνεισφορά, από τη στιγμή που καταβάλλεται, θα πρέπει να είναι το ίδιο αποδοτική όσο τουλάχιστον και το αντίστοιχο ποσό μιας προθεσμιακής τραπεζικής κατάθεσης.

    1.5. Η διεύρυνση της βάσης που το σύστημα αντλεί πόρους, με ένταξη στο σύστημα του κάθε ενήλικα πολίτη, ανεξάρτητα τη θέση του στη παραγωγική διαδικασία (φοιτητής, εργαζόμενος σε σταθερή και μόνιμη βάση, είτε στο δημόσιο, ή στον ιδιωτικό τομέα, μερικώς απασχολούμενος, αυτοαπασχολούμενος, αγρότης, άνεργος κτλ.).

    1.6. Καθιέρωση του θεσμού της Ασφαλιστικής Αποταμίευσης και η ανάδειξη και της προσωπικής ευθύνης του καθενός στο «χτίσιμο» του συνταξιοδοτικού του μέλλοντος.

    1.7. Ο πλήρης διαχωρισμός του Χρόνου Ασφάλισης από τον πραγματικό εργασιακό χρόνο και του υπολογισμού της καταβαλλόμενης σύνταξης από τις αποδοχές των εν ενεργεία εργαζομένων.

    2. Η Βασική Δομή, η Διαχείριση και η Λειτουργία του Συστήματος:

    2.1. Πλήρης διαχωρισμός και ανεξαρτητοποίηση του Συνταξιοδοτικού Τομέα από τους υπόλοιπους φορείς και θεσμούς Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, όπως η Υγειονομική Περίθαλψη, που αποτελούν εντελώς διαφορετικό αντικείμενο και έχουν να κάνουν με άλλους θεσμούς, εξ’ ίσου σημαντικούς, όπως το Ε.Σ.Υ. κτλ.

    2.2. Δημιουργία ενός και μοναδικού Συνταξιοδοτικού Φορέα, απολύτως μηχανοργανωμένου. Στο φορέα αυτό συμμετέχει το Δημόσιο, όλα τα υπάρχοντα σήμερα Ταμεία, τα οποία σταδιακά απορροφώνται και σε δεύτερο επίπεδο το Τραπεζικό Σύστημα. Για τον σκοπό αυτό δημιουργείται αρχικά Ειδικός Λογαριασμός, ένα Κεφάλαιο Κίνησης, με τη συμμετοχή του Κράτους και την εκμετάλλευση τμήματος της περιουσίας των Ταμείων, με σκοπό την ομαλή εκκίνηση της λειτουργίας του νέου συστήματος και τη χρηματοδότηση της απορρόφησης των επί μέρους Ταμείων με τη ταυτόχρονη ανταπόκριση στις υφιστάμενες υποχρεώσεις τους χωρίς προβλήματα.

    2.3. Κάθε έλληνας πολίτης που έχει συμπληρώσει, ή συμπληρώνει το 18ο έτος της ηλικίας του, εντάσσεται υποχρεωτικά στον ανωτέρω μοναδικό συνταξιοδοτικό φορέα.

    2.4. Για κάθε πολίτη που εντάσσεται, ανοίγει με ευθύνη του συστήματος Προθεσμιακός Καταθετικός Λογαριασμός, με το εκάστοτε τρέχον επιτόκιο σε Τράπεζα της επιλογής του, που διασυνδέεται με το Σύστημα.

    2.5. Κάθε ασφαλισμένος σήμερα στο οποιοδήποτε Ταμείο αποκτά έτσι τον δικό του προσωπικό λογαριασμό Ασφαλιστικής Αποταμίευσης, όπου μεταφέρονται σταδιακά εντόκως όλες οι καταβληθείσες μέχρι τη στιγμή της ένταξής του ασφαλιστικές εισφορές.

    2.6. Για κάθε Έλληνα πολίτη που συμπληρώνει το 18ο έτος της ηλικίας του, ο λογαριασμός αυτός ανοίγει με τη κατάθεση από τη πλευρά του Δημοσίου ενός προκαθορισμένου συμβολικού ποσού. (Π.χ. αν για 100.000 περίπου νέους εντασσόμενους στο σύστημα κάθε χρόνο, κατατίθενται από 500 € για το άνοιγμα του λογαριασμού τους, το ετήσιο κόστος ανέρχεται σε 50.000.000 €, δαπάνη μάλλον αμελητέα σε σχέση με τη συνολική κρατική δαπάνη, ενώ και ψυχολογικά ο νέος πολίτης θα αισθάνεται ότι ήδη το Κράτος πράττει κάτι για τον ίδιο).

    2.7. Ο Λογαριασμός αυτός παραμένει ενεργός για το σύνολο του χρόνου ασφάλισης, δηλαδή από την ενηλικίωση του κάθε πολίτη μέχρι και τη στιγμή της συνταξιοδότησής του.

    2.8. Οι ασφαλιστικές εισφορές (συνολικά εργαζομένων και εργοδοτών), ως αναπόσπαστο τμήμα της αμοιβής της εργασίας, εισπράττονται υποχρεωτικά από το σύστημα – όπως ακριβώς συμβαίνει σήμερα – και κατατίθενται αυτόματα στον προσωπικό (από κοινού με το Σύστημα), αυτό προθεσμιακό λογαριασμό του κάθε ασφαλισμένου.

    2.9. Στη περίπτωση απολύσεων, ο εργοδότης πέραν από την προβλεπόμενη από το Νόμο αποζημίωση που καταβάλει στον απολυόμενο, υποχρεούται σε καταβολή των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (π.χ. 6 μήνες), για την ασφαλιστική κάλυψη του απολυμένου για ένα μέρος του χρόνου που θα παραμείνει άνεργος, δημιουργώντας έτσι επιπρόσθετο αντικίνητρο στις «εύκολες», κερδοσκοπικού χαρακτήρα, απολύσεις.

    2.10. Κάθε χρόνο το Δημόσιο θα καταβάλει στον ενιαίο Φορέα τη δική του συνεισφορά (πόρος από τη Φορολογία και τα λοιπά κρατικά έσοδα), για την υποστήριξη του Συστήματος, η οποία και θα επιμερίζεται αυτόματα και αναλογικά στο σύνολο των Λογαριασμών των δικαιούχων. Αυτή η συνεισφορά του Κράτους σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από το σύνολο των σημερινών κρατικών καταβολών στο ισχύον σύστημα. Με τον ίδιο τρόπο ενσωματώνονται και οι δευτερεύοντες κοινωνικοί πόροι που υπάρχουν, ή ενδεχομένως προβλεφθούν στο μέλλον.

    2.11. Οι ειδικοί πόροι, τέλη και εισφορές, που ισχύουν και εισπράττονται δια μέσου συγκεκριμένων συναλλαγών, για επί μέρους κατηγορίες επαγγελμάτων, συνεχίζουν να ισχύουν και εισπραττόμενοι επιμερίζονται απ’ ευθείας στους λογαριασμούς των αντίστοιχων δικαιούχων.

    2.12. Ο εντασσόμενος στο Σύστημα πολίτης δύναται εφ’ όσον το επιθυμεί και ανάλογα με τις δυνατότητές του κάθε φορά, να καταθέτει χρήματα τα οποία αυτομάτως καταχωρούνται και προσμετρούνται ως ασφαλιστική εισφορά, ανεξάρτητα από το πραγματικό εργασιακό του καθεστώς (εργαζόμενος ως μισθωτός, αγρότης, αυτοαπασχολούμενος, μερικά απασχολούμενος, φοιτητής, σπουδαστής, ή άνεργος), με αναλογική διαμόρφωση του ύψους της σύνταξης που στο τέλος θα λάβει. Με τον τρόπο αυτό διευρύνεται και αποκτά καθολικό χαρακτήρα η δυνατότητα εξαγοράς συντάξιμου χρόνου και καθιερώνεται ο θεσμός της προσωπικής Ασφαλιστικής Αποταμίευσης. Έτσι, ο χρόνος των σπουδών, της μερικής απασχόλησης και της ανεργίας, δεν θα είναι πλέον νεκρός «ασφαλιστικός» χρόνος και αυτός που χάνει τη δουλειά του, δεν θα χάνει τη δυνατότητα για έγκαιρη και πλήρη συνταξιοδότησή του, όταν θα φτάσει στην αντίστοιχη ηλικία. Γιατί μέχρι τώρα, κάποιος που χάνει τη δουλειά του «τιμωρείται» κατά κανόνα διπλά, χάνοντας μέρος – και για όσο διαρκεί η παραμονή του εκτός παραγωγικής διαδικασίας – και της συνταξιοδοτικής του ικανότητας.

    2.13. Για μεγαλύτερη ευελιξία, αλλά και ελκυστικότητα του συστήματος, ο κάθε δικαιούχος θα μπορεί να κάνει αναλήψεις μέχρις ενός ορισμένου ποσού, με αντίστοιχη μείωση της συνταξιοδοτικής του ικανότητας, που θα μπορεί να αποκατασταθεί και πάλι με την επανακατάθεση οποιαδήποτε στιγμή του αναληφθέντος ποσού. Βεβαίως δεν μπορεί να γίνει ανάληψη του τμήματος του λογαριασμού που αφορά στις καταβαλλόμενες υποχρεωτικά ασφαλιστικές εισφορές, ή τη κρατική συμμετοχή. Στη πράξη ο λογαριασμός αυτός λειτουργεί περίπου, όπως ένας κοινός προθεσμιακός καταθετικός λογαριασμός με συνδικαιούχους το Σύστημα και τον κάθε ασφαλισμένο. Ανακατευθύνεται, με τον τρόπο αυτό, μέρος της ιδιωτικής αποταμίευσης στο Σύστημα εξασφαλίζοντας διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης και επάρκεια ρευστότητας, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στη καλλιέργεια Ασφαλιστικής συνείδησης σε όλους.

    2.14. Οι τόκοι των συγκεκριμένων καταθέσεων, αφού αυτές είναι ειδικού σκοπού (στήριξη του Συνταξιοδοτικού συστήματος), απαλλάσσονται πλήρως κάθε φορολογίας. Αλλά και τα ποσά που κατατίθενται από τους πολίτες για το σκοπό αυτό, είναι ασφαλιστικές εισφορές και εκπίπτουν του φορολογητέου εισοδήματος.

    2.15. Ο κάθε πολίτης, θα έχει άμεση πρόσβαση στο προσωπικό του αυτό λογαριασμό, μέσω Τραπέζης, ΚΕΠ, ή του διαδικτύου και θα γνωρίζει έτσι κάθε στιγμή, τι ποσό έχει συγκεντρωθεί, ποια η συνεισφορά του Δημοσίου στον ίδιο προσωπικά, ποια η δική του άμεση συνεισφορά με τις καταθέσεις του, εφ’ όσον υπάρχουν τέτοιες, το συνολικό ποσό των καταβαλλομένων υποχρεωτικά εισφορών ως μέρος του μισθού του, πότε μπορεί να συνταξιοδοτηθεί με βάση το συνολικό ποσό που έχει συγκεντρωθεί και την ηλικία του, καθώς και το ύψος της σύνταξης που αναλογεί, αλλά ταυτόχρονα θα ελέγχει κατά πόσο καταβλήθηκαν εγκαίρως οι παρακρατηθείσες εισφορές από την εκάστοτε εργοδοσία, καθιστώντας την εισφοροδιαφυγή σχεδόν αδύνατη (θα είναι δυνατή μόνο με τη δική του συγκατάθεση και άρα απόλυτη συνυπευθυνότητα, ενώ θα μπορεί να εντοπιστεί άμεσα) και το σύστημα εξαιρετικά διαφανές.

    2.16. Οι συμμετέχουσες στο Σύστημα Τράπεζες, θα μπορούν από τη πλευρά τους, να προσφέρουν τις δικές τους διευκολύνσεις στους ασφαλισμένους (π.χ. παροχή χαμηλότοκου δανείου για την εξαγορά ασφαλιστικού χρόνου, ή και συνεργαζόμενες με Ασφαλιστικές εταιρείες συνοδά ασφαλιστικά προϊόντα). Επίσης, οι Τράπεζες με χαμηλότοκα δανειακά προϊόντα, μπορούν να διευκολύνουν τον όποιο επιχειρηματία αδυνατεί προσωρινά να καταβάλει τις προβλεπόμενες εισφορές στο Σύστημα (η αντικειμενική αδυναμία πιστοποιείται άμεσα από ανεξάρτητο όργανο ελέγχου), για να το πράξει αμέσως (π.χ. καταβολή από τη πλευρά των Τραπεζών των ασφαλιστικών εισφορών και σταδιακή είσπραξη από τις ίδιες του οφειλόμενου από τον επιχειρηματία ποσού, με όρους συμφέροντες και τα δύο μέρη). Με τον τρόπο αυτό καταργείται η εισφοροαποφυγή, αφού ο έλεγχος των καταβαλλομένων εισφορών θα είναι συνεχής και αδιάλειπτος ταυτόχρονα από τον Ενιαίο Φορέα, τους ίδιους τους ασφαλισμένους και το Τραπεζικό σύστημα.

    2.17. Το σύστημα συνολικά λειτουργεί με τη λογική ενός αποκεντρωμένου δικτύου (network), εκατομμυρίων περιφερειακών σημείων (επί μέρους λογαριασμοί), που ταυτόχρονα και με διαδραστικό τρόπο, συγκροτούν ένα κεντρικό Σύστημα διαχείρισης, ελέγχου, συγκέντρωσης και αναδιανομής (Ενιαίος Φορέας).

    2.18. Καθορίζονται τρείς (3) βασικές βαθμίδες συντάξεων (υψηλή, μεσαία, χαμηλή), με ενδιάμεσα υποκλιμάκια, το δε ύψος της σύνταξης είναι ευθέως ανάλογο του συνολικού ποσού που έχει συγκεντρωθεί για κάθε ασφαλισμένο.

    2.19. Στην 1η υψηλή βαθμίδα εντάσσονται οι πτυχιούχοι ανωτάτων σχολών, είτε αυτοί είναι μισθωτοί, είτε αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες. Στη δεύτερη (μεσαία) βαθμίδα εντάσσονται οι εξειδικευμένοι τεχνίτες και οι απόφοιτοι μέσης εκπαίδευσης, επίσης μισθωτοί ή αυτοαπασχολούμενοι. Τέλος στη χαμηλότερη βαθμίδα εντάσσονται οι ανειδίκευτοι, οι χειρώνακτες, οι αγρότες κτλ.

    2.20. Η ένταξη του κάθε ασφαλισμένου στην αντίστοιχη κλίμακα, έχει το νόημα, πέραν του υπολογισμού του ύψους της σύνταξης, του προσδιορισμού του ύψους των υποχρεωτικά παρακρατούμενων εισφορών και γενικά του αντίστοιχου ασφαλίστρου, ανά κλάδο και κατηγορία εργαζομένων. Κατά τα λοιπά αποτελεί ελεύθερη επιλογή του ιδίου του ασφαλισμένου που μπορεί επίσης, να αλλάξει οποιαδήποτε στιγμή ο ίδιος το επιθυμεί, με ανάλογη προσαρμογή του καταβαλλόμενου ασφαλίστρου, είτε κατόπιν συμφωνίας μεταξύ εργοδότου και εργαζομένου, είτε με τη καταβολή από τον ίδιο της διαφοράς, ή και αντίστοιχη αυξομείωση του ήδη «αγορασθέντος» συντάξιμου χρόνου. Έτσι, ο υπολογισμός της σύνταξης σταδιακά αποκόπτεται και διαχωρίζεται από τις καταβαλλόμενες αποδοχές του κάθε εργαζόμενου, ενώ ο ίδιος θα φροντίζει, ώστε όταν θα έλθει ο χρόνος της συνταξιοδότησής του, η σύνταξη που θα πάρει να έχει το επιθυμητό για τον ίδιο ύψος.

    2.21. Οι νεοεισερχόμενοι στο σύστημα (με τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους), δεν εντάσσονται σε καμία βαθμίδα, απλά με τη κατάθεση από τους ίδιους (ή τις οικογένειές τους), χρημάτων στο λογαριασμό τους, πάντα σε οικιοθελή βάση, προαγοράζεται ασφαλιστικός χρόνος. Η οριστική ένταξή τους σε αντίστοιχη βαθμίδα του συστήματος γίνεται όταν θα βρουν σταθερή δουλειά και θα αρχίσει η τακτική καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, είτε μετά το πέρας των σπουδών με την ένταξη στα οικεία επαγγελματικά επιμελητήρια, ή φορείς, οπότε συνυπολογίζεται ο προαγορασμένος ήδη – και εφ’ όσον υπάρχει τέτοιος – χρόνος.

    2.22. Καθορίζεται ως ελάχιστος χρόνος ένταξης στο Σύστημα για την εξασφάλιση συνταξιοδοτικού δικαιώματος τα 40 χρόνια, εκτός των περιπτώσεων που προβλέπεται η δυνατότητα πρόωρης συνταξιοδότησης (π.χ. Βαρέα & ανθυγιεινά επαγγέλματα). Ο χρόνος αυτός μπορεί να παραταθεί κατά επτά (7) ακόμη χρόνια, είτε οικιοθελώς εφ’ όσον καλύπτει και τις υπόλοιπες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, είτε υποχρεωτικά προκειμένου να τις καλύψει.

    2.23. Καθορίζεται ως ελάχιστη ηλικία συνταξιοδότησης το 58ο έτος (18+40=58), εκτός από τις ειδικές περιπτώσεις, ενώ θα πρέπει να έχουν καταβληθεί ασφάλιστρα (πραγματικές ή εξαγοραζόμενες ασφαλιστικές εισφορές), για τουλάχιστον 35 χρόνια.

    2.24. Την υψηλότερη σύνταξη λαμβάνει αναλογικά αυτός που έχει «εξαγοράσει» και τα 40 χρόνια του ασφαλιστικού χρόνου, ενώ η παραμονή του στο σύστημα για επί πλέον χρόνο (μέχρι το 65ο έτος), πριμοδοτείται με αντίστοιχη αναλογική προσαύξηση στη καταβαλλόμενη σύνταξη.

    2.25. Στη περίπτωση που έχουν καταβληθεί εισφορές για λιγότερα από 35 χρόνια, αυξάνεται αντίστοιχα η ηλικία συνταξιοδότησης μέχρι και το 65ο έτος, όπου ο πολίτης συνταξιοδοτείται υποχρεωτικά προκειμένου να παραχωρηθεί η θέση εργασίας που κατέχει σε νεώτερους δικαιούχους, με εξαίρεση τους αυτοαπασχολούμενους, τους επιχειρηματίες και τους ελευθέρους επαγγελματίες, οι οποίοι όμως θα εξακολουθήσουν να συνεισφέρουν στο σύστημα με καταβολή εισφορών (ή ποσοστού επ’ αυτών), ανεξάρτητα αν έχουν καλύψει το ποσό που αντιστοιχεί στο συνολικό χρόνο ασφάλισης (τα 40+7 έτη), που θα τροφοδοτούν τα αποθεματικά του συστήματος.

    2.26. Στη περίπτωση που κατά τη στιγμή της συνταξιοδότησης των μισθωτών προκύπτει ότι τα συνολικά ποσά που έχουν συγκεντρωθεί υπερκαλύπτουν το αντίστοιχο προβλεπόμενο ποσό για την ανώτερη σύνταξη, τότε ή το υπερβάλλον ποσό επιστρέφεται στον δικαιούχο, ή συναποφασίζεται αναλογική αύξηση της καταβαλλόμενης σύνταξης.

    2.27. Στη περίπτωση που με τη συμπλήρωση του ανωτάτου ορίου ηλικίας (τα 65 έτη), ο ασφαλισμένος δεν έχει καλύψει το συνολικό ποσό που αντιστοιχεί σε ασφάλιστρα 35 ετών για την συγκεκριμένη βαθμίδα που είναι ενταγμένος και δεν μπορεί ή δεν θέλει να εξαγοράσει τον χρόνο που υπολείπεται, τότε του χορηγείται μικρότερη σύνταξη, αλλά με απόλυτη αναλογικότητα.

    2.28. Στην εξαιρετική περίπτωση που δεν έχουν καταβληθεί καθόλου εισφορές, ή δεν έχει εξαγοραστεί ο αντίστοιχος χρόνος, τότε ο ασφαλισμένος συμπληρώνοντας το 65ο έτος της ηλικίας του, δεν θα λαμβάνει σύνταξη, αλλά ένα προνοιακού τύπου επίδομα, για την εξασφάλιση στοιχειώδους αξιοπρεπούς διαβίωσης (αυτό που σήμερα αποκαλείται κατώτατη Εθνική Σύνταξη). Το επίδομα αυτό, με μικρή προσαύξηση, λαμβάνουν και όσοι έχουν καταβάλει εισφορές μόνο μέχρι και 8 χρόνια, οι οποίες απορροφώνται από το σύστημα.

    2.29. Κύριες και επικουρικές συντάξεις συμπτύσσονται σε μία ενιαία σύνταξη το ύψος της οποίας δεν μπορεί να είναι σε καμία περίπτωση κατώτερη του αθροίσματος τους, ενώ σταδιακά καταργείται το ΕΚΑΣ, αφού πλέον δεν θα υπάρχει λόγος ύπαρξης του και τα ποσά που αντιστοιχούν σ’ αυτό, ενσωματώνονται στους πόρους του Συστήματος.

    2.30. Με βάση τα παραπάνω καθορίζεται το ύψος της σύνταξης για κάθε ασφαλιστικό κλιμάκιο, αναπροσαρμοζόμενο αυτομάτως τιμαριθμικά, καθώς και το αντίστοιχο ύψος του ασφαλίστρου, με την επανεξέταση και τη προσαρμογή σε αυτό των υφισταμένων ασφαλιστικών εισφορών, αφού βεβαίως συνυπολογιστεί η απόδοση των τόκων των κατατεθειμένων ποσών, της κρατικής συνεισφοράς, της συνεισφοράς των τυχόν άλλων κοινωνικών πόρων που υφίστανται, ή και δημιουργούνται κτλ..

    2.31. Οι έχοντες ήδη εξασφαλίσει ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, ή πρόκειται να τα εξασφαλίσουν στο προσεχές μέλλον, εντάσσονται κανονικά στο σύστημα, χωρίς όμως να αλλάζουν οι βασικές προϋποθέσεις συνταξιοδότησής τους που έχουν επιτευχθεί (π.χ. όρια ηλικίας), ούτε ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξης που θα λάβουν, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν αδικίες σε βάρος τους, αλλά θα τυγχάνουν όλων των ωφελημάτων που θα προκύψουν από την ένταξή τους στο νέο καθεστώς (όπως η εξαγορά πολύτιμου – επί πλέον – ασφαλιστικού χρόνου, αυτόματη επίλυση των προβλημάτων που προκύπτουν από το θεσμό της διαδοχικής ασφάλισης όπως αυτή εφαρμόζεται μέχρι σήμερα κτλ.). Έτσι κανείς δεν θίγεται, ενώ αρκετοί επωφελούνται.

    2.32. Για τις γυναίκες που τεκνοποιούν κατατίθενται ασφάλιστρα (δωρεάν για τις ίδιες), ενός έτους για το πρώτο παιδί, τριών ετών για το δεύτερο και δύο ετών για κάθε επόμενο τέκνο (έτσι για μία τρίτεκνη μητέρα εξασφαλίζεται δωρεάν ασφαλιστικός χρόνος 1+3+2=6 ετών, για μία τετράτεκνη 8 κ.ο.κ.), για αντιστάθμισμα και επιβράβευση της κοινωνικής τους προσφοράς και της πλήρους εξίσωσης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Ειδικά για τις πολύτεκνες μητέρες (από τρία παιδιά και άνω), ορίζονται ως ελάχιστη ηλικία θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος, κατ’ εξαίρεση, τα 55 έτη, με αντίστοιχη μείωση του συνολικά απαιτούμενου χρόνου παραμονής στο σύστημα (55-18=37 έτη) και θα πρέπει να έχουν καταβληθεί ασφάλιστρα (πραγματικές συν χαριστικές ως άνω, ή και εξαγοραζόμενες ασφαλιστικές εισφορές), για τουλάχιστον 32 έτη. Π.χ. στη περίπτωση μιας τρίτεκνης μητέρας, που συνταξιοδοτείται στα 55 της, θα πρέπει να έχουν καταβληθεί πραγματικά ασφάλιστρα για τουλάχιστον 26 χρόνια (32-6=26).

    2.33. Για τους εντασσόμενους στα λεγόμενα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, επίσης ισχύουν τα όρια των 55 ετών για την ηλικία συνταξιοδότησης και παρόμοιες προϋποθέσεις όπως για τις πολύτεκνες μητέρες. Επιπρόσθετα για να ενταχθεί κάποιος στις ευνοϊκές ρυθμίσεις των βαρέων και ανθυγιεινών θα πρέπει να απασχολείται σε τέτοιο επάγγελμα τουλάχιστον τα τελευταία 8 χρόνια πριν το όριο των 55 ετών.

    2.34. Επανακαθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις των αναπηρικών συντάξεων, ενώ εάν η όποια πραγματική αναπηρία (που οδηγεί σε οριστική έξοδο από την αγορά εργασίας), αποτελεί συνέπεια ατυχήματος στον εργασιακό χώρο, κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης του καθήκοντος του εργαζόμενου, θα καταβάλλεται η πλήρης σύνταξη (40 – 35), που αντιστοιχεί στη συνταξιοδοτική βαθμίδα που ανήκει ο ασφαλισμένος, ανεξάρτητα των εισφορών που έχουν συγκεντρωθεί και του πραγματικού εκτελεσθέντος μέχρι τη στιγμή εκείνη χρόνου εργασίας, με αντίστοιχη επιβάρυνση του εργοδότη, πέραν των οποιοδήποτε άλλων προβλεπομένων από το Νόμο ευθυνών για τον ίδιο.

    2.35. Ο θεσμός του Εφ’ άπαξ διατηρείται, επεκτείνεται σε όλους εθελοντικά και λειτουργεί παράλληλα με τον ίδιο τρόπο, χωρίς όμως τη συνεισφορά του Κράτους.

    Με την ισχύ των παραπάνω καθιερώνεται ένα πλήρες, λειτουργικό, απολύτως διαφανές, ευέλικτο, βιώσιμο στο διηνεκές, αυστηρό σε σχέση με χαριστικές ή και φαύλες ρυθμίσεις που ταλαιπωρούν το σημερινό καθεστώς, αλλά με ελκυστικές παροχές και προπαντός δίκαιο Συνταξιοδοτικό Σύστημα.

    Το Σύστημα αυτό εκμεταλλεύεται στο μέγιστο δυνατό βαθμό όλα τα σύγχρονα τεχνικοοικονομικά εργαλεία που προσφέρονται. Με την απλότητά του επιτυγχάνει τεράστιες οικονομίες κλίμακας (αφού σε βάθος χρόνου το προσωπικό που θα απαιτηθεί για να λειτουργεί θα μετριέται, το πολύ, σε μία ή δύο εκατοντάδες υπαλλήλους, αλλά και τα γενικότερα λειτουργικά του έξοδα θα είναι απειροελάχιστα σε σχέση με το σημερινό κόστος).

    Από την άλλη πλευρά, η διαφάνειά του προσφέρει τη μέγιστη δυνατή θωράκιση από σπατάλες, υπεξαιρέσεις και κακοδιοικήσεις, ενώ εκμηδενίζονται, ως ένα μεγάλο βαθμό τουλάχιστον, η εισφοροδιαφυγή και η εισφοροαποφυγή. Καταργούνται επίσης, οι χωρίς αποχρώντα λόγο πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, που αποτελούν έτσι κι αλλιώς πληγή για το σύστημα, ενώ αποφεύγεται η βάρβαρη επιμήκυνση του εργασιακού βίου πέραν της ηλικίας των 65 ετών, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα πολύτιμες θέσεις εργασίας για τις νεότερες γενιές.

    Βεβαίως το Σύστημα αποκτά και κεφαλαιοποιητικά χαρακτηριστικά, αλλά αυτό δεν είναι κατ’ ανάγκη κακό, αντίθετα μάλιστα, αφού διασφαλίζεται πλήρως η κοινωνική δικαιοσύνη και στηρίζεται αποκλειστικά στους ίδιους τους εργαζόμενους που με τα δικά τους χρήματα, είτε με τη μορφή, όπως σήμερα των υποχρεωτικών ασφαλιστικών εισφορών (εργαζομένων και εργοδοτών), ως μέρος της αμοιβής της εργασίας τους, είτε με την εξαγορά ασφαλιστικού χρόνου μέσω των προσωπικών τους καταθέσεων, είτε με τη φορολογία που πληρώνουν (κρατική συνεισφορά), εξασφαλίζουν οι ίδιοι το μέλλον τους, που κανείς πλέον δεν θα νομιμοποιείται και δεν θα μπορεί, να πειράξει.

  • 7 Απριλίου 2010, 20:53 | Αθηνά Μ.

    Ο εξορθολογισμός,η εξυγίανση των φορέων κοινωνικής ασφάλισης (Φ.Κ.Α.)και η εγκαθίδρυση ενός νέου ασφαλιστικού συστήματος να γίνει με απόλυτο αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης και χωρίς εξαιρέσεις (όπως στην εισοδηματική πολιτική,που εξαιρέθηκαν οι υπάλληλοι
    α)της Βουλής από τους 16 μισθούς και
    β)του ΤΤ,της ΕΤΕ,ΑΤΕ κλπ από την περικοπη των αποδοχών και του ΔΩΡΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ-ΠΑΣΧΑ & ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΔΕΙΑΣ)
    Οι έχοντες (κερδοφόρες Τράπεζες,Ανώνυμες Εταιρέιες,ΕΠΕ κλπ να συνεισφέρουν περισσότερο)

  • 7 Απριλίου 2010, 15:11 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ Τ

    ΒΑΣΙΚΟ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

    ΒΑΣΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

    Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΒΑΣΙΚΑ ΣΕ ΔΥΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΑΝΩΤΑΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ, ΗΤΟΙ:
    – Ο ΦΟΡΕΑΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ (ΕΣΚΑ ΑΕ) ΚΑΙ
    – Ο ΦΟΡΕΑΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ (ΕΣΥ ΑΕ) ΠΟΥ ΗΔΗ
    ΥΠΑΡΧΕΙ.(ΧΩΡΙΣ ΟΜΩΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΗ ΑΕ )

    ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΣΚΑ Α.Ε., ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΟΡΓΑΝΟ (ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ, ΟΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΕΣΥ ) ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΤΟΥ, ΤΟΥΣ ΠΙΟ ΚΑΤΩ ΠΕΝΤΕ (5) ΦΟΡΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ( ΥΠΟ ΜΟΡΦΗ ΕΠΙΣΗΣ Α.Ε. ). ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ Α.Ε.

    Ι. ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ (ΦΚΑ) ΜΙΣΘΩΤΩΝ Α.Ε. ΠΟΥ
    ΘΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ
    ΙΑ. ΚΛΑΔΟ ΕΙΣΦΟΡΩΝ
    ΙΒ ΤΑΜΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
    ΙΓ ΤΑΜΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ
    ΙΔ. ΚΛΑΔΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ
    Ο ΚΛΑΔΟΣ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΘΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ
    ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ ΚΑΙ ΘΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ
    ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΤΟΥ, ΕΝΩ Ο ΚΛΑΔΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΘΑ ΦΡΟΝΤΙΖΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ( ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ).

    ΙΙ ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ (ΦΚΑ) ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ Α.Ε. ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ
    ΙΑ. ΚΛΑΔΟ ΕΙΣΦΟΡΩΝ
    ΙΒ ΤΑΜΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
    ΙΓ ΤΑΜΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ
    ΙΔ. ΚΛΑΔΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ
    Ο ΚΛΑΔΟΣ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΘΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ
    ΤΩΝ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΘΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ
    ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΤΟΥ, ΕΝΩ Ο ΚΛΑΔΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΘΑ ΦΡΟΝΤΙΖΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ( ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ).

    ΙΙΙ. ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ (ΦΚΑ) ΑΓΡΟΤΩΝ Α.Ε. ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ
    ΙΑ. ΚΛΑΔΟ ΕΙΣΦΟΡΩΝ
    ΙΒ ΤΑΜΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
    ΙΓ ΤΑΜΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ
    ΙΔ. ΚΛΑΔΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ
    Ο ΚΛΑΔΟΣ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΘΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ
    ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΚΑΙ ΘΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΤΟΥ, ΕΝΩ Ο ΚΛΑΔΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΘΑ ΦΡΟΝΤΙΖΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ( ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ).

    ΙV ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ (ΦΚΑ) ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Α.Ε. ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ
    ΙΑ. ΚΛΑΔΟ ΕΙΣΦΟΡΩΝ
    ΙΒ ΤΑΜΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
    ΙΓ ΤΑΜΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ
    ΙΔ. ΚΛΑΔΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ
    Ο ΚΛΑΔΟΣ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΘΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ
    ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΤΟΥ, ΕΝΩ Ο ΚΛΑΔΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΘΑ ΦΡΟΝΤΙΖΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ( ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ).

    V ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ (ΦΚΑ) ΠΡΟΝΟΙΑΣ Α.Ε. ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ
    ΙΑ. ΚΛΑΔΟ ΕΙΣΦΟΡΩΝ
    ΙΒ ΤΑΜΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
    ΙΓ ΤΑΜΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ (ΒΑΣΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ)
    ΙΔ. ΚΛΑΔΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ
    Ο ΚΛΑΔΟΣ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΘΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΤΟΥ, ΕΝΩ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΛΑΔΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΛΑΔΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ

    ΒΑΣΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΤΟΥ ΕΣΚΑ Α.Ε. ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ Α.Ε. ΠΟΥ ΘΑ ΥΠΑΓΕΤΑΙ ΣΤΟ ΕΣΚΑ Α.Ε. ΚΑΙ ΘΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΤΑΜΕΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΤΩΝ ΠΕΝΤΕ ΦΟΡΕΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ (ΦΚΑ Α.Ε.)

    ΒΑΣΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΕΣΚΑ Α.Ε. ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ (ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ) ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ (ΕΣΥ Α.Ε.) ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΟΠΤΕΥΕΙ, ΝΑ ΣΥΝΤΟΝΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΝ ΓΕΝΕΙ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ( ΔΙΚΤΥΟ ΙΑΤΡΩΝ, ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ)
    ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ Α.Ε. ΘΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΤΑΜΕΙΑ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΕΝΤΕ ΦΟΡΕΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΝΑΝΤΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΩΝ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ, ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΡΟΣ ΚΑΘΕ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟ.

    ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
    1) Ο ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Α.Ε.
    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΦΘΕΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΣΤΟ ΠΑΡΟΝ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΔΙΟΤΙ ΑΛΛΩΣ ΘΑ ΕΡΜΗΝΕΥΘΕΙ ΣΑΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΑΠΟΚΡΥΨΗ ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΠΟΥ ΗΔΗ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ. ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
    ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΔΙΚΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΤΟ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΚΑΝΕΙΣ. ΣΑΣ ΘΥΜΙΖΩ ΟΤΙ Η ΓΑΓΓΡΑΙΝΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΧΩΡΟ. ΑΛΛΩΣΤΕ ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ.
    2)ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΙΣΟΡΡΟΠΗΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΑΡΧΙΚΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΦΙΚΤΟ ΣΤΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ.
    3)ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ.
    4)ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΑ ΑΠΟ ΕΙΔΙΚΟ ΦΟΡΟ ΕΠΙ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ( ΦΟΡΟΣ ΕΠΙ ΣΥΝΟΛΟΥ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟΥ ΤΡΑΠΕΖΩΝ, ΦΟΡΟΣ ΕΠΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ, ΦΟΡΟΣ ΕΠΙ ΑΞΙΑΣ ΕΠΙΤΑΓΩΝ Κ.Α.)
    5) ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΙΣΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ , ΟΙ ΕΤΗΣΙΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣ ΕΚΠΤΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ (ΓΙΑ ΚΑΜΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑ Η ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ) ΕΑΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΞΟΦΛΗΘΕΙ ΝΟΜΙΜΩΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΩΣ ΟΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ ΕΤΗΣΙΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥΣ ΦΚΑ Α.Ε.
    ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΚΑ ΑΕ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΟΒΑΡΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΣΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΙΣΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ( ΜΕ ΒΑΣΗ ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, ΜΕΣΩ ΚΕΠ )
    6) ΤΟ ΕΣΚΑ ΑΕ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ON – LINE ΜΕ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ,
    ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ, ΤΟ ΣΔΟΕ, ΤΟ ΕΣΥ ΑΕ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΜΕ ΤΑ ΚΕΠ. ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΕΣΥ ΑΕ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ON-LINE
    ΜΕ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΤΑ ΚΕΠ
    7) ΤΟ ΕΣΥ, ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ Α.Ε
    8) ΤΕΛΟΣ, ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ (ΕΣΚΑ Α.Ε.)
    (ΜΕ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ) ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΜΕ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ / ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
    (ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ) ΚΑΙ ΜΕ ΣΥΣΤΗΜΑ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ (ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ)

  • 7 Απριλίου 2010, 10:59 | Δημ.Αγα.

    Ασφαλιστικές εισφορές και ανάπτυξη.

    Ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί με μια άλλη ματιά.
    Τρεις είναι οι λόγοι της εισφοροδιαφυγής στο χώρο παραγωγής προϊόντων, ο πρώτος είναι γιατί κάποιος επιχειρηματίας θέλει να κερδοσκοπήσει εις βάρος του υγιούς ανταγωνισμού, ο δεύτερος γιατί κάποιος αδυνατεί να αντεπεξέλθει στα κοστολόγια και καταφεύγει σ’αυτή τη λύση και ο τρίτος και πολύ σημαντικός γιατί κάποια προϊόντα που είτε κατασκευάζονταν εδώ είτε θα μπορούσαν να κατασκευαστούν εισάγονται από άλλες χώρες, οι οποίες πολύ πιθανόν να μην έχουν και πολύ ενδιαφέρον για κοινωνική πολιτική.
    Η σκέψη μου πάνω σ’αυτό είναι αν βοηθάει η μετάθεση της είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών, από το στάδιο παραγωγής των προϊόντων στο στάδιο τελικής πώλησης με την προσθήκη ενός ποσοστού επί τής τελικής τιμής του προϊόντος. Η κίνηση αυτή θα έχει σαν αποτέλεσμα μικρότερο κόστος κατασκευής των Ελληνικών προϊόντων, ενώ οι ασφαλιστικές εισφορές που ούτως ή άλλως με το υπάρχον καθεστώς μετακυλίονται μόνο στα Ελληνικά προϊόντα μ’ αυτό το τρόπο επιμερίζονται τόσο στα εγχώρια όσο και στα εισαγόμενα. Αυτό φυσικά είναι κάτι το οποίο δε μπορεί να γίνει με μία κίνηση αλλά προοδευτικά.
    Κάτι ακόμα που μπορεί ακόμα να γίνει είναι, η συνεισφορά, των καταναλωτικών οργανώσεων στον έλεγχο της συνέπειας για την πιστή εφαρμογή των νόμων τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο, χώρο σύμφωνα με την πρακτική που ακολουθούν μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες για να ελέγξουν την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουν τα καταστήματά τους ανά το κόσμο, αναθέτοντας σε εταιρείες έρευνας αγοράς ανάλογη εργασία.

  • 7 Απριλίου 2010, 08:07 | ΓΙΩΡΓΟΣ Λ.

    Ο ΚΑΘΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΖΩΗΣ ( ΤΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ) ΚΑΙ ΕΡΧΕΣΤΕ ΚΑΘΕ ΤΟΣΟ ΝΑ ΤΟΥ ΤΟΝ ΔΙΑΓΡΑΨΕΤΕ, ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΕΤΕ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟΝ ΡΩΤΗΣΕΤΕ.ΠΟΙΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
    ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΛΕΤΕ. ΕΙΜΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ
    ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΕΝΑΡΗ ΤΟΥ 1983 ( ΑΛΛΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΜΕ ΤΗΝ ΤΥΧΗ Η ΑΤΥΧΙΑ ΚΑΠΟΙΟΥ ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΗΝΑ Η ΠΕΝΤΕ ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΕΣ) ΚΑΙ ΕΝΩ ΘΑ ΕΠΕΡΝΑ ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΕ 35 ΧΡΟΝΙΑ ΔΗΛ ΤΟ 2018 , ΤΩΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΩ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2023 ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ. ΕΧΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ( ΧΡΟΝΙΑ ΑΓΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ , ΟΠΩΣ ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ, ΚΑΙ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ( ΜΗ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ
    ΜΑΛΙΣΤΑ ΔΥΣΚΟΛΗ ΟΙ ΣΠΟΥΔΕΣ ) ΣΥΝΟΛΟ 45 ΧΡΟΝΙΑ (ΜΕΧΡΙ ΤΑ 65)
    ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΩ ΜΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ ΙΔΙΑ, ΑΝ ΟΧΙ ΚΑΤΩΤΕΡΗ ΑΠΟ ΕΝΑ ΣΥΜΑΘΗΤΗ ΜΟΥ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗ ΠΟΥ ΠΗΡΕ ΗΔΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ( ΑΠΟ ΤΑ 48 ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΑ ) ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΜΙΑ ΑΓΩΝΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ,
    ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΙ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΠΟΤΕ. (ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΣΤΩ ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΤΙ ΕΝΝΟΩ ΠΡΟ-
    ΣΠΑΘΕΙΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΤΕΤΟΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ). ΙΔΙΑ ΑΚΟΜΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΕ ΑΛΛΟ
    ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ, ΔΑΣΚΑΛΟ ΕΚ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ , ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΨΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ (6 ΜΗΝΕΣ ΜΕ 14 ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ)ΠΑΛΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΜΙΑ
    ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΓΩΝΙΑ-ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ. ΙΔΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΕ ΑΛΛΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΞ ΙΤΑΛΙΑΣ (10/ΕΤΙΑ 80 ) ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ – ΒΟΛΕΜΕ-
    ΝΟΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ , ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΩΣΤΗ ΘΕΣΗ ( ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ
    ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ, ΚΑΙ ΚΟΝΟΜΑΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ, ΑΦΟΥ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΕΤΑΙ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ)ΚΑΙ ΜΗΝ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ
    ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΑΝΑΦΕΡΩ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ-ΓΚΑΛΟΠ ΓΙΑ
    ΤΟ ΠΟΥ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΥΝΑΝΤΟΥΝ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ (ΔΕΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΕΣ , ΔΗΜΟΙ , ΝΟΜΑΡΧΙΕΣ ) ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ
    ΤΕΤΟΙΑ ΣΑΙΝΙΑ ΤΕΧΝΙΚΟΙ.
    ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΝΑΤΕ , ΑΝΑΛΓΗΤΟ ,ΑΝΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΟ ,ΔΗΜΟΣΙΟΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟ
    ,ΒΟΛΕΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ.
    ΑΦΗΣΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΙΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΕΣ , ΔΙΚΑΙΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ.

  • 7 Απριλίου 2010, 04:53 | TASOS

    1) ΝΑΙ ΣΤΟΝ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΣ ΟΜΩΣ ΟΧΙ ΔΩΡΕΑΝ, ΑΛΛΑ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΧΡΗΜΑΤΑ!
    2) ΤΑΜΕΙΑ ΥΓΙΗ ΟΠΩΣ ΤΟ ΤΣΜΕΔΕ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Ο ΝΟΜΟΣ 2084/92. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ ΑΥΞΗΣΕΩΣ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΗΛΙΚΙΑΣ. ΟΧΙ ΙΣΟΠΕΔΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ!

  • 6 Απριλίου 2010, 12:50 | Κ. Χ.

    Οι παρακάτω παρεμβάσεις βασίζονται στη λογική ότι για την αντιμετώπιση του ασφαλιστικού και του κλάδου υγείας στη χώρα μας δεν πρέπει να αποτελεί αυτοσκοπό (απαραίτητα) η αύξηση των ορίων ηλικίας των ασφαλισμένων.
    Θεωρητικά, η αύξηση των ορίων ηλικίας θα προσδώσει κάποια έσοδα στο σύστημα, όμως δεν θα αντιμετωπίσει το ζήτημα στη ρίζα του. Εξ’άλλου, μελλοντικά, εάν εφαρμοσθεί αυτή η λογική, τότε κάθε λίγα χρόνια, θα απαιτείται να αυξάνονται τα όρια ηλικίας για να καλύπτονται οι πάγιες ανάγκες.
    Το παραπάνω όμως, δεν μπορεί να αποτελεί στρατηγικό στόχο ενός συστήματος, είτε σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, είτε σε αυτό της Ελλάδας.
    Αντίθετα, στρατηγικό στόχο μπορεί να αποτελεί το συμμάζεμα των οικονομικών των κλάδων, η ασφαλιστική δικαιοσύνη, η πάταξη της εισφοροδιαφυγής, και βέβαια η αντιμετώπιση κοινωνικών θεμάτων όπως για παράδειγμα το δημογραφικό. Το θέμα των μεταναστών είναι επίσης σημαντικό, όμως, ακόμη και αν οι οικονομικοί μετανάστες νομιμοποιηθούν, κανείς δεν εγγυάται ότι θα πληρώνουν εισφορές.
    Συνεπώς, η αντιμετώπιση των ζητημάτων συνατξιοδότησης και υγείας, χρήζει συνολική θεώρηση.
    Με βάση το παραπάνω σκεπτικό, παρατίθεται πιο κάτω σειρά σχετικών παρεμβάσεων:

    1. Λειτουργία των ασφαλιστικών ταμείων
    1.1. Ενοποίηση της λειτουργίας του συνόλου των διαφορετικών ταμείων.Στον ιδιωτικό τομέα, τα διαφορετικά ταμεία δεν θα ήταν τίποτα περισσότερο από διαφορετικά ασφαλιστικά προγράμματα (συμβόλαια), στον ίδιο φορέα (εταιρεία). Η ενοποιημένη λειτουργία θα υποστηρίζονταν από πληροφοριακό σύστημα, με οικονομία σε ανθρώπινους και άλλους πόρους, και αποτελεσματικότητα στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και τη διασφάλιση πόρων.
    1.2. Σχεδιασμός, υλοποίηση και λειτουργία πληροφοριακού συστήματος υποστήριξης της λειτουργίας των ταμείων

    2. Αξιοποίηση της περιουσίας των ταμείων
    2.1. Καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων των ασφαλιστικών ταμείων.
    2.2. Δημιουργία φορέα αξιοποίησης της περιουσία του ενοποιημένου πλέον ασφαλιστικού ταμείου.

    3. Χρηματοδότηση
    3.1. Αντιμετώπηση της εισφοροδιαφυγής
    3.2. Εγκατάσταση νέου πληροφοριακού συστήματος (ΝΠΣ), ο έλεγχος καθίσταται πιο εύκολος. Στο μεσοδιάστημα, μέχρι τη λειτουργία του ΝΠΣ, ξεκινά η αναζήτηση και καταγραφή όσων εισφοροδιαφεύγουν. Ένας από τους τρόπους για να γίνει αυτό είναι και η διασταύρωση των στοιχείων των εργοδοτικών εισφορών με τις φορολογικές δηλώσεις. Έτσι θα αποφευθεί τουλάχιστον, όσοι διαφεύγουν των πληρωμών ότι δεν θα λαμβάνουν και την έκπτωση από το φόρο επί των κερδών.
    3.3. «Μικρές» έκτακτες εισφορές – σε με κριτήρια σε ειδικές ομάδες του πληθυσμού – για 5 χρόνια.
    3.4. Εθελοντικές εισφορές που θα εκπίπτουν από τη φορολογία. Δημιουργία ανοικτού λογαριασμού στήριξης του ενοποιημένου ασφαλιστικού συστήματος.
    3.5. Μέρισμα από το ΦΠΑ ( 0.5% ή 1%).
    3.6. «Ειδικός φόρος υγείας & πρόνοιας» σε επιλεγμένα προϊόντα και υπηρεσίες που επιβαρύνουν τα κόστη υγείας
    3.6.1. Τσιγάρα
    3.6.2. Ειδικές κατηγορίες αλκοόλ
    3.6.3. Βενζίνη
    3.6.4. Εισπράξεις προστίμων από τη χρήση των αυτοκινήτων
    3.6.5. Εισπράξεις προστίμων από επιχειρήσεις του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, που δεν τηρούν τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.
    3.6.6. Μέρος των εισπράξεων των διοδίων των αυτοκινητοδρόμων.
    3.6.7. Πρόσθετος φόρος επί των κερδών των καζίνο.
    3.6.8. Άλλα προϊόντα/πηγές που η χρήση/κατανάλωσή τους επηρεάζει το σύστημα υγείας μέσω της απειλής κατά της υγείας του ασφαλισμένου (και της επιβάρυνσης του συστήματος υγείας).
    3.7. Διερεύνηση των έργων εκείνων που μπρούν γίνουν με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης, ή/και ΣΔΙΤ (κυρίως έργα υποδομών, μετεγκαταστάσεις νοσοκειακών μονάδων με παράλληλη εκμετάλευση των χώρων που απελευθερώνονται, κλπ).
    3.8. Δανεισμός με χρηματοροές πάνω στη βάση της εξοικονόμησης πόρων (δηλ. κάθε νέα παρέμβαση θα πρέπει να συνεισφέρει στη μείωση του σχετικού υποκείμενου κόστους, και συνεπώς θα πρέπει να συνεισφέρει άμεσα στην εξυπηρέτηση μέρους του δανείου).
    3.9. Αναζήτηση άλλων πηγών χρηματοδότησης. Για παράδειγμα, δημιουργία fund των ασφαλιστικών ταμείων, με στόχο τις επενδύσεις εισοδήματος, όπως εγκατάσταση και λειτουργία μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, κλπ.

    4. Λειτουργία της Πρωτοβάθμιας περίθαλψης
    4.1. Ενοποίηση της παροχής των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης (για τους ασφαλισμένους του ενοποιημένου ταμείου).
    4.2. Αξιοποίηση και ενίσχυση του θεσμού των Κέντρων Υγείας.
    4.3. Δημιουργία συμπληρωματικού δικτύου υγείας για το σύνολο των κατηγοριών των ασφαλισμένων σε όλη τη χώρα. Στελέχωση του δικτύου με νέο προσωπικό, ή/και προσωπικό που δεν θα χρειάζεται πλέον λόγω των ενοποιήσεων των ασφαλιστικών ταμείων, ή/και προσωπικό που δεν παράγει έργο σε άλλους φορείς του δημοσίου.
    4.4. Δημιουργία πληροφοριακού συστήματος λειτουργίας της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, διασυνδεδεμένου με την (νέα) ηλεκτρονική καρτέλα του ασφαλισμένου.

    5. Τρόπος και λειτουργία των υπολοίπων βαθμίδων περίθαλψης
    5.1. Δημιουργία πληροφοριακού συστήματος λειτουργίας των υπόλοιπων βαθμίδων περίθαλψης, διασυνδεδεμένου με την ηλεκτρονική καρτέλα του ασφαλισμένου
    5.2. Σταδιακή επαναδιάταξη της χωροθέτησης των δημοσίων νοσοκομείων (σε βάθος χρόνου), βάσει σχεδίου. Δε νοείται για παράδειγμα σε μια απόσταση 3 χλμ στο κέντρο της Αθήνας να υπάρχουν 25 νοσοκομεία (από Ευαγγελισμό έως Ερυθρό Σταυρό), και παράλληλα πολίτες από άλλες περιοχές να διανύουν τεράστιες αποστάσεις για την πρόσβαση στο νοσοκομείο, επιβαρύνοντας επιπλέον και το περιβάλλον, αλλά και προκαλόντας επιβαρύνση στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας (λόγω αυξημένης χρήσης βενζίνης). Επιλέον, κάθε απελευθερούμενος χώρος από την παραπάνω αναδιάταξη, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εμπορικά (εμπορικά και πολιτιστικά κέντρα, υπόγιοι χώροι στάθμευσης, κλπ), συνεισφέροντας επιπλέον στη χρηματοδότηση των παρεμβάσεων του παρόντος.
    5.3. Έλεγχος των προμηθειών σε όλες τις βαθμίδες υγείας

    6. Σχέση ασφαλισμένων με συνταξιούχους
    6.1. Δημογραφικό
    6.1.1. Παροχή κινήτρων στη μητέρα (παροχή δωρεάν ασφαλιστικών χρόνων ανάλογα με τον αριθμό ανήλικων παιδιών). Η χρηματοδότηση θα γίνει μέσω ειδικού ασφαλιστικού λογαριασμού, με προκαθορισμένα έσοδα. Αυτό, επιπλέον, θα έχει ευεργετική επίδραση στην εργασία (μείωση ανεργίας).
    6.1.2. Διακρίβωση του πλήθους των οικογενειών (π.χ. 4 μέλη ή άλλη κατηγορία), ώστε να αποτυπωθεί η κρίσιμη μάζα βάση της οποίας θα επιτευχθεί η αύξηση του πληθυσμού (baby boomers) . Για παράδειγμα, άν η κρίσιμη μάζα είναι οι οικογένειες με 2 παιδιά, τότε θα πρέπει να δοθούν ουσιαστικά κίνητρα στις οικογένειες αυτές να αποκτήσουν το τρίτο παιδί τουλάχιστον).

    7. Πολιτικές κα έλεγχος των συνταγογραφήσεων
    7.1. Υιοθέτηση λογικής συνταγογράφησης του φαρμάκου ως ουσία, παρά ως μάρκα (brand name)
    7.2. Συνταγογράφηση μόνο των απαραίτητων δόσεων του συνταγογραφημένου φαρμάκου και μόνο
    7.3. Δημιουργία συστήματος ελέγχου της συνταγογράφησης

    8. Πολιτικές ασφάλισης
    8.1. Υιοθέτηση και καθιέρωση της προληπτικής ιατρικής, σε επίπεδο ιατρικών εξετάσεων. Αυτό θα ευνοήσει τις έγκαιρες διαγνώσεις, που αντιμετωπίζονται κατά κόρον με μικρότερα κόστη, και επιπλέον προλαμβάνουν χειρότερες καταστάσεις υγείας για τους ασφαλισμένους.
    8.2. Εξασφάλιση ελάχιστου επιπέδου παροχής υπηρεσιών υγείας και σύνταξης στο σύνολο των ασφαλισμένων
    8.3. Επιπλέον, θα πρέπει να υπάρχει ανταποδοτικότητα στο σύστημα, πέραν του εγγυημένου ελαχίστου.
    8.4. Κατάργηση των άνω ορίων των ηλικιών γαι συνταξιοδότηση.
    8.5. Υιοθέτηση μόνο ένος κατώτατου ορίου για άνδρες και γυναίκες που θα αντιστοιχεί στην κατώτατη εγγυημένη σύνταξη. Στη συνέχεια ανάλογα με το ύψος των εισφορών κάθε ασφαλισμένου θα μπορεί ή να συνταξιοδοτηθεί νωρίτερα, ή να πάρει μεγαλύτερη σύνταξη.

    9. Θέματα οργάνωσης, διοίκησης και υλοποίησης των παρεμβάσεων
    Τα παραπάνω για να είναι αποτελεσματικά θα πρέπει να κατηγοριοποιηθούν με βάση τις προτεραιότητες, τη διάρκεια υλοποίησης, την τυπολογία της παρέμβασης (υποδομές, υπηρεσίες, πολιτικές), και τις αλληλεξαρτήσεις, ώστε να τους προσδοθούν οι χαρακτηρισμοί:
    1) Άμεσες
    2) Μεσοπρόθεσμες
    3) Μακροπρόθεσμες
    Στη συνέχεια, θα πρέπει να αναπτυχθεί συγκεκριμένο πλάνο υλοποίησης για κάθε μία από τις προτάσεις/παρεμβάσεις. Το πλάνο αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει άμεση διασύνδεση με τον προϋπολογισμό κάθε πρότασης/παρέμβασης, όπου θα αναφέρονται μεταξύ άλλων, τα κόστη υλοποίησης, τα έσοδά της (από ΣΔΙΤ ή άλλα), ακόμη και άν μέρος αυτών προέρχεται από δανεισμό. Ο δανεισμός δεν θα γίνει για το σύνολο των παρεμβάσεων που θα επιλεγούν προς υλοποίηση, αλλά θα είναι dedicated για κάθε συγκεκριμένη παρέμβαση.

  • 6 Απριλίου 2010, 12:39 | Νικ.Δελ.

    ετσι και πειραχθουν -μειωση συνταξεων- οι ασφαλισμένοι με πολλά ένσημα (28-30έτη+) απο 01/01/2018 με τους συντελεστές που καταρτίζετε για τον νεο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, θα σας γυρίσουν την πλάτη και οι φανατικότεροι υποστηρικτές σας.

  • 5 Απριλίου 2010, 17:59 | γρυπιωτης νικολαος

    Aμεση εφαρμογή για προσελκυση εισφορών είναι η επέκταση της ΑΥΤΑΣΦΑΛΙΣΗΣ, όπου ιδιως στο ΙΚΑ μπορεί να είναι μια πηγή αξιόλογων πρόσθετων εσόδων.
    να καταργηθούν οι άθλιες διακρίσεις μεταξυ νεων+παλαιων ασφαλισμενων π.χ. οι νεοι με 3000 Η.Α. δεν εχουν δυνατοτητα να υπαχθούν οποτεδήποτε στην αυτασφάλιση ή η υπαγωγη να γινεται υποχρεωτικά εντός 12μηνων απο την διακοπή της υποχρεωτικής ασφάλισης, ή το ακόμα χειρότερο οι ημερες αυτασφαλισης να μην προσμετρωνται για θεμελιωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με τις ειδικές διατάξεις της 37ετίας ή/και 35ετίας που ισχύει ειτε για παλαιούς είτε για νέους ασφαλισμένους.

  • 5 Απριλίου 2010, 10:19 | ΨΗΦΟΦΟΡΟΣ

    όταν λέτε ότι δεν θα θιγούν ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα που θα θεμελιωθούν έως 31/12/2012, έχετε αναρωτηθεί οτι έως τότε ειναι 2 έτη και εξι μήνες??? τεράστιο δηλαδή μεταβατικό περιθώριο…

    Μηπως ο νομος Πετραλια, που θα καταργούσατε…, να πάρει παράταση σταδιακης έναρξη εφαρμογης απο 01/01/2015 ???

  • 5 Απριλίου 2010, 06:29 | π.ιωαννης

    Υπάρχουν συνταξιούχοι, οι οποίοι παίρνουν μεγαλύτερη συνταξη απο αυτή που δικαιούνται. Δηλώναν μεγαλύτερα έσοδα απο αυτά που είχαν, εφόσον τις κρατήσεις πλήρωνε το δημόσιο. Αν αυτοί καταγγελθούν στην χειρότερη για αυτούς περίπτωση, θα επιστρέψουν τα επιπλέον. Καμία τιμωρία. Αρα γιατί να μη το κάνουν όλοι όσοι μπορούν?.
    Επίσης. συνάνθρωποί μας, δεν μπόρεσαν στη ζωή τους να δουλέψουν.
    Είτε επειδή κάποια ασθένεια τους εμπόδισε ή επειδή η ψυχική τους δύναμη δεν τους επετρεψε και για πολλους άλλους λόγους. Η πραγματικότητα είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί δυστύχησαν σε όλη τους τη ζωή. Τουλάχιστον στα τελευταία τους χρόνια άς τους δοθεί μια σύνταξη, να νιώσουν σαν άνθρωποι.

  • 4 Απριλίου 2010, 22:59 | Γρηγόρης Π.

    Σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρχουν πολιτικές κινήτρων και όχι επιβολής. Ο κάθε πολίτης είναι απαραίτητο να επιλέγει το μέχρι πότε θα δουλεύει έχοντας παράλληλα σαφή ενημέρωση για το τι θα πρέπει να αναμένει για το ύψος της σύνταξης. Στις ΗΠΑ κάθε νέος εργαζόμενος, όταν ξεκινάει τον εργασιακό του βίο λαμβάνει ένα ενημερωτικό σημείωμα που αναφέρει ότι το ποσό της σύνταξης που θα πάρει δουλεύοντας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και ότι αυτό, επειδή δεν θα είναι τέτοιο που να ζει με αξιοπρέπεια θα πρέπει να συμπληρωθεί από άλλες πηγές (πρόσθετη ασφάλιση, καταπιστεύνατα κτλ). Ανάλογη αντιμετώπιση πρέπει να υπάρξει και εδώ.

  • 4 Απριλίου 2010, 17:08 | Αλπανίδης Αθανάσιος

    ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΚΑΤΑΝΟΗΤΟ. ΔΗΛΑΔΗ ΑΝ ΠΛΗΡΩΝΑΜΕ ΟΛΟΙ ΤΙΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΜΑΣ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ, ΑΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΔΕΝ ΠΡΟΧΩΡΟΥΣΑΝ ΣΕ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΟΦΕΙΛΩΝ ΚΑΙ ΚΑΛΥΠΤΑΝ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ- ΑΝ Η ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ ΚΑΙ ΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΔΕΝ ΥΠΕΡΤΙΜΟΛΟΓΟΥΝΤΑΝ – ΑΝ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΥΣΑΝ ΟΠΩΣ ΕΠΡΕΠΕ ΚΑΙ ΟΧΙ ΩΣ DEALER- ΑΝ ΟΛΑ ΔΟΥΛΕΥΑΝ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΗΜΑΣΤΑΝ ΚΑΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΚΗ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗ , ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ;
    -ΚΑΤΑΡΓΕΙΣΤΕ ΤΗΝ ΔΙΠΛΟΘΕΣΙΑ ΤΩΝ ΙΑΤΡΩΝ (ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΚΑΙ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ)
    -ΑΜΕΣΗ ΤΙΜΩΡΙΑ ΓΙΑ ΠΕΡΠΤΩΣΕΙΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ (ΙΑΤΡΩΝ-ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ- ΠΡΟΊΣΤΑΜΕΝΩΝ – ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ0
    -ΑΜΕΣΗ ΛΙΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΑΘΥΡΑ
    -ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΛΙΣΤΩΝ ΑΝΑΜΟΝΗΣ ΓΙΑ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ INTERNET ΜΕ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
    -ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΤΩΝ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ ΥΠΕΡΗΛΙΚΩΝ
    -ΑΜΕΣΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΟΡΙΣΜΟΣ ΠΛΑΦΟΝ ΣΕ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΕΒΛΗΜΕΝΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ 5 ΠΙΟ ΑΝΑΠΤΥΓΜΕΝΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΚΡΑΤΩΝ
    ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΠΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΚΟΜΗ ΠΟΥ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ,ΑΛΛΑ ΒΕΒΑΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΒΟΥΛΗΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ.

  • 3 Απριλίου 2010, 05:28 | ΓΙΩΡΓΟΣ Κ.

    1.Ο ΠΛΥΘΗΣΜΟΣ ΓΕΡΝΑΕΙ,ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ,ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥΝ 3 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΡΟΣ 1 ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟ.2 ΑΥΣΤΗΡΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΕΙΣΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ,(ΝΑ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΕΙΘΕΙ)ΚΑΦΕΤΕΡΕΙΕΣ,ΝΥΧΤΕΡΙΝΑ ΚΕΝΤΡΑ, ΚΛΑΜΠ,ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΧΩΡΙΣ ΕΝΣΗΜΑ,ΕΠΙΣΗΣ ΑΛΛΟΔΑΠΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ.ΕΠΙΣΗΣ ΑΥΞΗΣΗ ΟΡΙΩΝ ΗΛΙΚΙΑΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ,ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ,ΕΠΑΝΕΛΕΓΧΟΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΑΝΑΠΗΡΙΚΩΝ ‘Η ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΔΥΟ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ,ΚΑΙ ΚΟΨΙΜΟ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΠΟΥ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΩΝ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΟΙ ΑΓΑΜΕΣ ΘΥΓΑΤΕΡΕΣ(!!!)

  • 2 Απριλίου 2010, 15:57 | Μαρία

    Θα πρέπει να ελεγχθούν περιπτώσεις καταβολής προνοιακών επιδομάτων και άλλων οικονομικών βοηθημάτων σε νοσηλεύμενους χρόνια πάσχοντες ασθενείς. Δεν καταλαβαίνω – ειδικά σε περίοδο οικονομικής κρίσης – για ποιό λόγο καταβάλονται τα ανωτέρω ποσά σε ανθρώπους που η μοίρα έφερε σε μια τέτοια δυσάρεστη κατάσταση και παρότι η πολιτεία καταβάλει νοσήλια, τους παρέχει δηλαδή τη διαμονή και διατροφή τους σε δημόσια ιδρύματα. Φυσικά οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι σε θέση να διαχειριστούν αυτά τα ποσά και αυτό γίνεται από άλλους….! Σε αυτές τις περιπτώσεις θεωρώ ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί ότι και στους συνταξιούχους παραπληγίας. Δηλαδή εφόσον νοσηλεύονται σε ιδρύματα να αναστέλεται η καταβολή των επιδομάτων.

  • 2 Απριλίου 2010, 02:54 | Στόικος Θωμάς

    Για το συνταξιοδοτικό προτείνω τα παρακάτω:
    1.Όλοι οι εργαζόμενοι να είναι ασφαλισμένοι σε ένα ταμείο.
    2.Να υπάρχουν ασφαλιστικές κλάσεις από 1 έως 5.(Ενδεικτικά)
    3.Η διαφορά της μεγαλύτερης από την μικρότερη κλάση να είναι 300 €. π.χ εάν αυτός που είναι ασφαλισμένος στην μεγαλύτερη κλάση παίρνει σύνταξη 1400€ ,αυτός που είναι ασφαλισμένος στην μικρότερη κλάση να παίρνει 1100€ σύνταξη.
    4.Να καταργηθούν όλες οι πρόωρες συντάξεις.
    5.Όσοι υπηρετούν στον στρατό και σε άλλα παρεμφερή επαγγέλματα να παίρνουν ειδικά επιδόματα για την υπηρεσία που προσφέρουν, αλλά όταν περάσει η ηλικία τους να μην συνταξιοδοτούνται πρόωρα και να τοποθετούνται σε θέσεις άλλες ( Γραφιάδες κλπ.) .
    6.Όσοι εργάζονται σε θέσεις που απαιτούν ειδικές γνώσεις να παίρνουν ειδικά επιδόματα χωρίς να διαταράσσεται το συνταξιοδοτικό.
    7. Ο συνταξιούχος να μην παίρνει περισσότερη σύνταξη από τον εργαζόμενο στον ίδιο κλάδο με τα ίδια έτη υπηρεσίας.
    8.Να καθιερωθεί προνοιακή σύνταξη για όλους τους ανασφάλιστους.
    9 Η σύνταξη να είναι αναλογική. Και για μια μέρα ασφάλισης να δίνεται η αναλογούσα σύνταξη αλλιώς να επιστρέφονται οι εισφορές στους ασφαλισμένους.
    10.Εάν η σύνταξη γίνει αναλογική να δίνεται σε όλους τους ασφαλισμένους μετά από κάποια ηλικία.(π.χ μετά τα 65 ).
    11. Να ισχύουν τα ίδια για άνδρες και γυναίκες.
    12. Ένα παράδειγμα: Είναι ένας συνταξιούχος ελεύθερος ή χωρισμένος (άνδρας ή γυναίκα) σήμερα 75 ετών ,παίρνει σύνταξη 2000€ παντρεύεται σ΄αυτήν την ηλικία με εικοσάχρονη-ο . Μετά από ένα έτος πεθαίνει , ο χήρας ή χήρα θα παίρνει ισόβια σύνταξη ;
    13. Οι συντάξεις να αυξομειώνονται ανάλογα με τα έσοδα του κράτους.
    Άγιο Πνεύμα Σερρών,2-4-2010

    Στόικος Θωμάς

  • 1 Απριλίου 2010, 16:57 | Αγραφιώτης Παύλος

    Κύριε Υπουργέ

    Για μέν τους εργοδότες ο σαραντάρης ,πόσο μάλλον ο πενηντάρης, θεωρείται ότι είναι ασύμφορος, ότι κοστίζει , για δε το σύστημα το ασφαλιστικό θεωρείται μικρός.

    Άνεργος στα πενήντα και με ποιό πρόγραμμα »επιμόρφωσης» με καινούργιες , ας υποθέσουμε δεξιότητες, θα μπορέσει να προσληφθεί οπουδήποτε στον ιδιωτικό τομέα;

    Πλήττει ή δεν πλήττει τους νέους μας , με τα πολλά πτυχία και προσόντα η ανεργία;

    Γιατί να προτιμήσει κάποιον που »σέρνεται» και κοστίζει με την όποια εμπειρία και να μην προσλάβει κάποιον νέο;

    Δυστυχώς ούτε το ένα συμβαίνει αλλά ούτε και το άλλο.
    Και ο νέος παραμένει και ωραίος αλλά και ο πενηντάρης μόνο στο τραγούδι του Ζαμπέτα παραμένει ο ..νέος της εποχής !!
    Ας μην μιλήσουμε για τον 55άρη, 58άρη που είναι τελειωμένος έτσι και χάσει τη δουλειά του.

    Το χειρότερο όλων φοβάμαι πως μας επιφυλάσει το μέλλον
    ΓΕΡΩΝ ΑΠΟΡΟΣ κατά τον Αντισθένη…

    Καλή δύναμη σας εύχομαι

  • 1 Απριλίου 2010, 13:42 | Νικος

    Θελετε να μας πειτε λοιπον οτι, οι αλλαγες θα γινουν χωρις εσεις να το θελετε αλλα επειδη το επιβαλλει η ΕΕ;
    1)Αν ειναι ετσι ,μηπως ηρθε η ωρα να επανεξετασουμε την συμμετοχη μας στους Ευρωπαικους θεσμους;
    2)Σας εκλεξαμε για να εφαρμοσετε την πολιτικη σας ή την πολιτικη αλλων;

  • 1 Απριλίου 2010, 13:22 | Μιχάλης

    ΚΑΤΩ ΤΟ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΕΡΑΤΟΥΡΓΗΜΑ! ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΑΣ ,ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ! ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΚΑΜΙΑ «ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ» ΑΛΛΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑΝΝΙΤΣΗ, ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΚΑΛΑΘΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ!

    ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΣΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ!

    ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ!!

    ΕΞΩ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΕΕ, ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΔΝΤ!!

    ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΘΑ ΚΡΙΘΕΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ!!

  • 1 Απριλίου 2010, 13:19 | ΕΛΕΝΑ Α.

    ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΕΛΕΓΧΘΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΠΟΥ ΧΟΡΗΓΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΒΟΡΙΟΗΠΕΙΡΩΤΕΣ.
    ΕΚΕΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ!
    ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΜΕΙΝΑΝ ΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΣΑΝ ΠΟΤΕ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΣΤΟΝ ΟΓΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΩΣ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ ΥΠΕΡΗΛΙΚΕΣ, ΓΙΑΤΙ?
    ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΓΑ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ?
    ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΤΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΒΟΡΙΟΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ, ΑΠΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ.

  • 1 Απριλίου 2010, 11:45 | Αγησίλαος Παπαχρήστου

    Χωρίς τον νόμο τι διαβούλευση ;Φροντείστε ώστε να πηγαίνουμε στην εργασία μας με το μπαστούνι 70 χρονών για φυλάξουμε τα σχολεία (είμαι Φύλακας σχολικών κτηρίων ). Δεν είναι δυνατόν σε αυτή την ηληκία να ανταπεξελθουμε στις ανάγκες οιασδήποτε δουλειάς και μάλιστα να μας δίδονται και κίνητρα για περισσότερες αποδοχές και οι νέοι να περιμένουν πότε θα αποχωρίσω για να εργαστούν . Υπουργοί και βουλευτές λίγο περίσκεψη για το τι θα αναγκάσετε τους πολίτες να υποχρεούνται σε βάρος της υπηρεσίας που προσφέρουν

  • 1 Απριλίου 2010, 09:11 | Σοφία Μ.

    Αφού το νομοσχέδιο είναι έτοιμο για κατάθεση στη βουλή και έχετε έτοιμες τις ρυθμίσεις μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια, γιατί άραγε δεν το βγάζετε σε δημόσια διαβούλευση και μας αφήνετε να διαβάζουμε αυτές τις αοριστίες; Δεν είναι κοροϊδία; Η αλήθεια είναι ότι για να πάρουμε τη σύνταξη ενός τωρινού συνταξιούχου, εμείς στο μέλλον θα πρέπει να δουλέψουμε πάνω από 40 χρόνια και φυσικά μετά τα 67 μας χρόνια.

  • 1 Απριλίου 2010, 09:35 | Γιάννης Σ

    Μα ήδη έχει γίνει σφαγή στα επικουρικά ταμεία έως και 39% π.χ. στο ΤΕΑΠΟΚΑ. Άντε να δούμε αν θα πάρετε πίσω τον νόμο Πετραλιά που είχατε υποσχεθεί προεκλογικά.

  • 1 Απριλίου 2010, 09:45 | Επαμεινώνδας

    Αν σκοπός της προχειρότητας και της αοριστολογίας σε αυτό το κείμενο διαβούλευσης είναι η αποφυγή επίλυσης των ζωτικών προβλημάτων του Ασφαλιστικού, που κατά τη γνώμη μου οφείλονται κυρίως:

    1. Στην ανεξέλεγκτη εισφοροδιαφυγή, ακόμα και με ρουσφετολογικές παρεμβάσεις…
    2. Στην ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση, προς εξυπηρέτηση ορισμένων φαρμακοβιομηχανιών και συντεχνιών…
    3. Στις ανεξέλεγκτες, πρόχειρες και διαβλητές προμήθειες…
    4. Στις αθρόες συνταξιοδοτήσεις υγιών 45χρονων (ακόμα και 35χρονων, όπως έγινε στην ΟΑ) με υπερβολικές συντάξεις (2.500-3.500 €) και εξωφρενικά εφάπαξ από ΙΚΑ (150.000-350.000 €) από φορείς όπως ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΑΤΕ, Εμπορική, ΑΤΕ Ασφαλιστική, ΕΛΤΑ κλπ
    5. Στις αθρόες συνταξιοδοτήσεις νεκρών, αλλά και υγιέστατων «αναπήρων»…

    Τότε, δυστυχώς ας επισπεύσουμε την προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ, για να δοθεί, πραγματικά και όχι ρητορικά, οριστικό τέλος στην ευνοιοκρατία, το ρουσφέτι, τη διαπλοκή και τη διαφθορά.

  • 1 Απριλίου 2010, 08:01 | ΑΒΔΕΛΛΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΙΣΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ.
    ΠΑΡΟΧΕΣ ΕΥΘΕΩΣ ΑΝΑΛΟΓΕΣ ΤΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ.

  • 1 Απριλίου 2010, 07:24 | Στεφανος

    όντως εκθεση ιδεων ειναι, όλα γενικα και αόριστα.
    Δεν γίνεται καν αναφορά στον νομο Πετραλιά και την πρόθεση σας για ολική εφαρμογή του, που είχατε δεσμευτεί για ολική κατάργηση…
    Επισης πουθενα αναφορά για τα επικουρικά ταμεία..εκεί που κατά την γνώμη μου θα κάνετε την μεγαλύτερη σφαγή.

  • 1 Απριλίου 2010, 06:10 | ζωης

    Αγαπητε Κε λοβερδο εγω θα ηθελα να ρωτησω στο νεο ασφαλιστικο τι θα γινη με την αναλογικη συνταξη.
    Στην ευρωπη και αμερικη οταν εισαι 65 ετων και εχης
    εργαστη 5χρονια `η 10 χρονια παιρνης συνταξη εδω
    το ελληνκο κρατος δεν σου δινη συνταξη αλλα ουτε δεν σου
    δινη πισω τις ασφαλιστικες εισφορες.

  • 31 Μαρτίου 2010, 21:17 | Γιαννης Σ

    Συμφωνω με τον Χρηστο Ν.
    Νομιζα οτι διαβουλευση γινεται επι συγκεκριμενων αρθρων νομοσχεδιου. Αυτα εδω ειναι εκθεση ιδεων …. Τελος παντων εχω πει καποια πραγματα σε 2 «αρθρα» και ισως επανελθω.

  • 31 Μαρτίου 2010, 19:26 | ΚΩΣΤΑΣ

    Ποιές είναι επιτέλους αυτές οι πολιτικές να της μάθουμε και εμείς?

    Σας τις έδωσαν έτοιμες οι Βρυξέλλες?

    Σας έδωσαν και ημερομηνία που θα πρέπει να ψηφιστούν?

    Τι σόι διαβουλευόμαστε τότε …το πως? ή το πότε?

  • 31 Μαρτίου 2010, 15:22 | Χρήστος Ν.

    Μα τι σόι διαβούλευση είναι αυτή;
    Αυτό το κείμενο προέκυψε μετά από 3 μήνες συζητήσεων;
    10 ιδέες και κάποιες αοριστίες και τέλος; Χαρακτηριστικό είναι ότι το περιεχόμενο στις ενότητες 6, 7 είναι το ίδιο με τον τίτλο τους!!!
    Μα τέτοια προχειρότητα τέλοσπάντων;
    Ο χρόνος που χρειάστηκε για τις εμφανίσεις στην τηλεόραση του Υπουργού και Υφυπουργού είναι 100 φορές περισσότερος από αυτόν που χρειάστηκε για να γραφτεί το κείμενο της διαβούλευσης!!!!