II. Υφιστάμενες Δράσεις – 7. Ανοικτή διάθεση Φορολογικών Στοιχείων

H Δράση για Ανοικτά φορολογικά στοιχεία έχει σαν πρωταρχικό στόχο τη βελτίωση της διαδικασίας απόδοσης ευθύνης, τη μείωση της γραφειοκρατίας και την αύξηση της διαφάνειας του φορολογικού συστήματος στην Ελλάδα. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών, από το 2000 μέχρι και σήμερα έχει δημοσιεύσει εκτενή στατιστικά στοιχεία. Παράλληλα, έχει καταστήσει διαθέσιμα καθημερινά στατιστικά στοιχεία απόδοσης των ΔΟΥ για τον αριθμό των υποθέσεων και το στάδιο διεκπεραίωσης τους (ανοικτές, διεκπεραιωμένες) σε όλη την Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα έχει πραγματοποιήσει ελέγχους σε διαφορετικά συστήματα για την διασταύρωση και επιβεβαίωση στοιχείων.

Δικτυακός τόπος:http://www.gsis.gr

  • 29 Οκτωβρίου 2012, 18:27 | OLSIAN

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΩΣΑ ΑΝΑΦΕΡΩΝΤΑΙ. ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ Η ΚΑΛΗΤΕΡΗ ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ, ΑΛΛΑ ΑΣ ΜΗΝ ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΑ ΛΟΓΙΑ, ΝΑ ΠΑΜΕ ΣΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ. ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΜΑ ΕΝΕΡΓΕΙΣΟΥΜΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΕ ΤΩΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΤΡΟΠΟ. ΕΛΕΓΧΩΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΑ, ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΤΑ ΣΠΑΣΜΕΝΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Ο ΑΘΩΟΣ ΚΟΣΜΑΚΗΣ.

  • 23 Σεπτεμβρίου 2012, 20:31 | Βασίλης Μακρής

    Κάθε δημόσιος λειτουργός σε θέση ευθύνης, Βουλευτής, Υπουργός, Γραμματέας Υπουργείου, Μέλη Επιτροπών προμηθειών, Δ/ντής Δημ. Υπηρεσίας και ΔΕΚΟ και μεγαλο-ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΗΣ να ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ να Δημοσιοποιεί σε περιληπτική μορφή τις Φορολογικές του Δηλώσεις και τις Δηλώσεις Πόθεν Εσχες και Ε9, αυτού και της οικογένειάς του.
    Επίσης κάθε τραπεζική συναλλαγή εντός της ΕΕ, άνω των 500 Ευρώ αυτών των προσώπων να κοινοποιείται ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ στο ΣΔΟΕ, στις Δικαστικές Αρχές και στην Αρχή Ξεπλύματος Χρήματος.

    Κάθε ένας από αυτούς που περιγράφω, για να αναλάβει τη θέση του, θα πρέπει να υπογράφει σύμβαση που θα προβλέπει ισόβιο έλεγχο και δημοσιοποίηση των ανωτέρω στοιχείων.

  • 23 Σεπτεμβρίου 2012, 18:37 | Ιωάννης Βιδάκης

    Τα φορολογικά στοιχεία ΟΛΩΝ των αιρετών και αυτών που ασκούν πάσα μορφή εξουσίας σε ανώτερο και ανώτατο επίπεδο πρέπει να είναι ανοικτά και προσβάσιμα σε ΟΛΟΥΣ με πληκτρολόγηση του ονόματός τους.
    Επίσης προσβάσιμα να είναι και τα κάθε λογής πρόστιμα που επιβάλλονται σε επιχειρήσεις (δημόσια υγεία, αθέμιτο ανταγωνισμό, αισχροκέρδεια, φορολογικές παραβάσεις, κοκ)καθώς και το στάδιο που βρίσκονται.

  • 22 Σεπτεμβρίου 2012, 17:28 | ΙΩΑΝΝΗΣ

    ΟΛΑ, ΟΛΩΝ, ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΜΕ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ, ΚΑΘΑΡΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ ΑΣΤΡΑΠΕΣ ΔΕΝ ΦΟΒΑΤΑΙ.

  • 22 Σεπτεμβρίου 2012, 15:21 | Δημήτρης

    Ένα πολύ καλό μέτρο προσδιορισμού της φορολογητέας ύλης των εταιριών και ελ. επαγγελματιών είναι τα «αντικειμενικά κριτήρια». Υπήρχαν και παλιότερα, αλλά καταργήθηκαν από κυβέρνηση της ΝΔ! Με την διαστάυρωση περισσότερων στοιχείων, όπως ομολόγων, καταθέσεων, κατοχή χρυσού, κίνηση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών (υποχρεωτικά πάνω από ένα όριο), σε συνδυασμό με παλαιότερα στοιχεία, όπως ακίνητα, μίσθωση επαγγλμ. στέγης, επαγγελμ. αυτοκίνητα ή σκάφη, ύψος λογαριασμών ΔΕΚΟ κλπ, μπορούν να οδηγήσουν κοντά στον πραγματικό προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος αυτών.

  • 19 Ιουλίου 2012, 08:12 | Ζωή Δαμολή

    Τα φορολογικά στοιχεία ΟΛΩΝ των πολιτών πρέπει να είναι ανοικτά και προσβάσιμα σε ΟΛΟΥΣ με πληκτρολόγηση του ονόματός τους(διεύθυνση και επάγγελμα συμπληρωματικά) Η πρόσβαση να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να μαθαίνει και ο άλλος ποιος ψάχνει γι’αυτόν.
    Να καταργηθεί ο Νόμος που λέει ότι όταν κάποιος κάνει χρήση σε κάτι γίνεται ιδιοκτήτης του μετά από χρόνια. Η ιδιοκτησία να αποδεικνύεται με έγγραφα και όχι με ψευδομάρτυρες. Είναι δυνατόν να παρουσιάζει κάποιος τίτλους και το δικαστήριο να παραχωρεί γη σε σε κάποιον που έκανε χρήση εν γνώσει(εδώ να τονίσω την άρνηση των καταπατητών να υπογράψουν έστω και ιδιόχειρη μίσθωση ή την ικανότητα να εξαπατούν υποστηρίζοντας ότι κρατούν το λόγο τους για τους οποίους αξίζει περισσότερο από τα γραπτά… ναι γίνονται αυτά και το 2012) ή εν αγνοία του ιδιοκτήτη όταν οι συνθήκες δεν του επιτρέπουν να παρακολουθεί την περιουσία του; Πόση ιδιωτική ή δημόσια περιουσία έχει καταπατηθεί με αυτόν το Νόμο; Είναι δυνατόν η Δικαιοσύνη να επιβραβεύει τον παράνομο καταπατητή; Και γιατί δεν έχει το δικαίωμα ο ιδιοκτήτης να αφήνει την περιουσία του ακαλλιέργητη ή ανεκμετάλευτη αφόυ του ανήκει και να αποφασίζει ο ίδιος πότε και αν και τι θα την κάνει; Γιατί θα πρέπει να καραδοκεί κάποιος να την καταπατήσει; Αν θέλει κάτι ας βρει να αγοράσει.

  • 18 Ιουλίου 2012, 17:52 | Παναγιώτης Ηλιόπουλος

    Προ έτους δημοσιεύθηκε λίστα με ληξηπρόθεσμες βεβαιωμένες οφειλές(τα ονόματα κοινοποιήθηκαν μόνο στους βουλευτές της προηγούμρνης βουλής-ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα). Στη λίστα, σύμφωνα με τα ΜΜΕ, ο πρώτος οφειλέτης είχε χρέος 600.000 ευρώ. Πόσα χρωστάει σήμερα; Δεν υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός με κάποιον που κάνει την ίδια δουλεια και δεν χρωστά; Τι είδους ανάπτυξη περιμένουμε με τέτοια δεδομένα;
    Αν υποθέσουμε οτι οι 100 πρώτοι τηε λίστας χρωστάν συνολικά 4δις έχουμε βρεί αυτά που λείπουν μεχρι τα 11.

  • 16 Ιουλίου 2012, 15:58 | Β.Δ

    Το θέμα δεν είναι αν θα είναι ανοιχτές ή όχι αλλά πως θα ελέγχονται αν αυτά που εχουν δηλωθεί είναι αληθή η ψευδή.Δεν νομίζω πως βοηθά σε κάτι το να έχεις πρόσβαση στα περιουσιακά στοιχεία κάποιου άλλου αλλά δεν γνωρίζω και τι ισχύει σε άλλες χώρες.

  • Έχω τη γνώμη ότι τα φορολογικά στοιχεία ΟΛΩΝ τνω πολιτών πρέπει να είναι ανοιχτά και προσβάσιμα σε ΟΛΟΥΣ! Γιατί όχι; Ποιοι τρομάζουν σε κάτι τέτοιο; Δείτε το παράδειγμα της Νορβηγίας: Οι φορολογικές δηλώσεις του τελευταίου κλητήρα και … του βασιλιά τους είναι προσβάσιμες με απλή πληκτρολόγηση του ονόματός τους σε ΟΛΟΥΣ τους πολίτες! Μπορεί έτσι να υπάρχει φοροκλοπή και «μαύρο χρήμα»;
    Πριν από ένα χρόνο μου έκανε μήνυση και αγωγή ο γνωστός «εργατολόγος», Χρήστος Νικολουτσόπουλος, επειδή έγραψα γι αυτόν ότι εκμεταλλεύεται τις καθαρίστριες των σχολείων απαιτώντας από κάθε μια χίλια περίπου ευρώ (και) με αγωγές, επειδή δήθεν συνέβαλε στη μονιμοποίησή τους στο δημόσιο. Μου ζητούσε ως αποζημίωση για «ηθική βλάβη» 300.000 ευρώ!Εγώ ισχυριζόμουν ότι έχει βγάλει περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ, «μαύρα τα περισσότερα απ’ αυτά». Ζήτησα απ’ τον υφυπουργό οικονομικών, (Σαχινίδης), να ελεγχθούν οι φορολογικές του δηλώσεις των τελευταίων δέκα χρόνων και να μου γνωστοποιηθούν. Αποτέλεσμα μηδέν!
    Για ποια «διαφάνεια» μιλάτε; Δεν υπάρχει πολιτική βούληση για κάτι τέτοιο, επειδή πολλοί έχουν … πολλά να κρύψουν.
    Ο «αντίλογος» περί «προσωπικών δεδομένων» είναι προσχηματικός: Κανείς δεν ενδιαφέρεται να μάθει για τις «κρυφές σχέσεις και τα πάθη» κανενός. Για τις «δημόσιες» σχέσεις, όπως οι φορολογικές υποχρεώσεις και η τήρηση της νομιμότητας δικαιούνται να γνωρίζουν όλοι.

  • 21 Ιουνίου 2012, 16:43 | ΤΣΑΝΑΚΛΙΔΟΥ ΠΟΛΥ

    Ξερετε το συστημά μας είναι πολύ μα πάρα πολύ ΑΔΙΚΟ!
    Εχεις έναν σπιτι και το νοικιάζεις γιατι δεν θελεις να το κατοικήσεις και με τα χρήματα από τα ενοικια πληρώνεις το δικό σου ενοίκιο!Επίσης και το σπίτι αυτο είναι εξ ολοκλήρου αγορασμένο με δάνειο ! Ξερεται ποσες φορες θα το πληρωσει κάποιος διότι φορολογείτε για αυτα που εισπράττει αλλά δεν απαλλάσεται για αυτά που πληρώνει ούτε για την δόση του δανείου του. Φανταστείτε να ειναι και άνεργος! Τα δίδακτρα των φροντηστηρίων των παιδιών του δεν απαλλάσονται επίσης. Πως θα ζησει? Αυτά δεν πρεπει κάποιος να τα σκεφτεί? Τελικά ζουμε μονο για να πληρωνουμε ΔΕΗ ΝΕΡΟ ΦΟΡΟΥΣ ΕΝΟΙΚΙΑ ΔΟΣΕΙΣ ΔΑΝΕΙΩΝ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΗΣΤΗΡΙΑ για τα παιδιά μας. Τι θα μεινει? Πως θα φάμε? Τι θα φάμε? Ουτε οοι αποδείξεις των γιατρων δεν εκπίτουν .Μετα πως δεν θα ανθισουν τα φακελακια ? Εφ όσον ετσι γλυτωνουν χρηματα και τα δυο μερη?

  • Το ελληνικό δημόσιο μπορεί να δώσει κίνητρα στους Έλληνες φορολογούμενους όσο αναφορά την είσπραξη των φόρων. Ένα από αυτά τα κίνητρα θα μπορούσε να είναι κάποιο είδος φορολογικού ομολόγου που οι φορολογούμενοι θα μπορούσαν να προμηθευθούν σήμερα για τον φόρο που θα πληρώσουν στο μέλλον.

  • 21 Ιουνίου 2012, 10:05 | Demosthenes

    Δεν είναι τυχαίο οτι αρκετοί υποψήφιοι σε δημοτικές οι βουλευτικές εκλογές είναι εφοριακοί. Επίσης οι πλειονότητα των περιπτώσεων που εκκρεμούν οι φοροδιαφεύγουν αποτελείται από ανθρώπους με πρόσβαση στην εξουσία και υψηλά κεφάλαια. Αντίθετα εκείνοι οι οποίοι πληρώνουν την πλειονότητα των φόρων, υπόκεινται συνεχώς σε νέες φοροεπιβαρύνσεις, και τακτοποιούν σχεδόν πάντοτε τις φορολογικές τους εκκρεμότητες είναι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι. Ας μας που οι Ελληνικές Εφορίες πόσο φόρο πληρώνουν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι και πόσο οι Επιχηρήσεις με κύκλο εργασιών άνω τον 100.000 ευρώ; Πόσοι Έλληνες δηλώνουν εισόδημα πάνω απο 100.000 ευρώ;