III. Δεσμεύσεις OGP – Ενθάρρυνση της Δημόσιας Συμμετοχής

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη θέσει σε λειτουργία ορισμένα on-line εργαλεία που παρέχουν τη δυνατότητα συμμετοχής πολιτών και οργανισμών στη διαμόρφωση πολιτικών σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και στη διαβούλευση πάνω στο νομοθετικό έργο. Η πρώτη χρήση των εργαλείων αυτών έδειξε ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Η δέσμευση για προώθηση της δημόσιας συμμετοχής στις διαδικασίες αυτές απαιτείται και από την Εθνική Στρατηγική για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και τις ΤΠΕ, καθώς και από τα αποτελέσματα της διεξαχθείσας ηλεκτρονικής διαβούλευσης για το σχέδιο δράσης του OGP.

Στόχος: Ενθάρρυνση της Δημόσιας Συμμετοχής
Σκοπός 1:Αύξηση του αριθμού των νομοθετικών πράξεων που διέρχονται την διαδικασία διαβούλευσης μέσω διαδικτύου
Σκοπός 2:Αξιοποίηση των σχολίων και προτάσεων των πολιτών

Σκοπός 1: Αύξηση του αριθμού των νομοθετικών πράξεων που διέρχονται την διαδικασία διαβούλευσης μέσω διαδικτύου

Η διαβούλευση μέσω διαδικτύου είναι προς το παρόν περιορισμένη. Στόχος είναι στο προσεχές έτος (Ιούνιος 2013), να διπλασιαστεί ο αριθμός των νομοθετικών πράξεων που υπόκεινται την διαδικασία διαβούλευσης μέσω διαδικτύου, καθώς επίσης και να αυξηθεί η δημόσια συμμετοχή και η πληροφόρηση (feedback) που λαμβάνεται.

Σκοπός 2: Αξιοποίηση των σχολίων και προτάσεων των πολιτών

Αυτή την στιγμή απουσιάζει η μεθοδολογία επεξεργασίας όλων των σχολίων και προτάσεων. Η ομάδα που διοργανώνει ή έχει τη γενική εποπτεία της υποδοχής των σχολίων, πρέπει να αναπτύξει μία γραμμή ελέγχου εντός της διαδικασίας, προκειμένου να τεκμηριώνεται επαρκώς τι ελήφθη υπ’ όψιν, ποια κριτήρια εφαρμόστηκαν κατά την στάθμιση των στοιχείων της διαβούλευσης, και επομένως, με ποιον τρόπο οι απόψεις όσων αναμείχτηκαν στην διαδικασία αυτή, έχουν συμβάλει στη βελτίωση του περιεχομένου.

  • 23 Σεπτεμβρίου 2013, 08:57 | Κάρολος

    Δυστυχώς, η διαδικασία όπως είναι δομημένη αυτή τη στιγμή επιτρέπει την αγνόηση και των πλέον ουσιαστικών σχολίων, δεδομένου ότι δεν πραγματοποιείται ουδείς έλεγχος επ’ αυτού. Όποιος υπάλληλος ή υπηρεσία επιθυμεί να αγνοήσει ορισμένα σχόλια, απλά δύναται να τα αγνοεί..

  • 21 Ιανουαρίου 2013, 00:12 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΩΜΑΚΟΣ

    Ενθάρυνση της δημόσιας συμμετοχής;;; Πως κολλάει αυτό με τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και τα κατεπείγοντα μέτρα που ψηφίζονται χωρις διαβούλευση και χωρίς καν να τα διαβάζουν οι βουλευτές;;

    Κατά τα άλλα έχω σχολιάσει σχετικά στο άρθρο
    II. Υφιστάμενες Δράσεις – 2. Ανοικτή ηλεκτρονική διαβούλευση και προσκλήσεις στελέχωσης (OpenGov.gr)

    Και μια απορία.Ετούτη εδώ η διαβούλευση ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2012 σε μια προεκλογική περίοδο με μια άλλη κυβέρνηση και θα ολοκληρωθεί εναν χρόνο μετά. Αμφιβάλω αν υπάρχει σήμερα έστω και η αρχική προσχηματική πολιτικη βούληση για να θέτετε τέτοια θέματα περι δημοκρατίας.

  • 27 Δεκεμβρίου 2012, 19:29 | thanassis

    Να ένα πράγμα που θα μπορούσε να κάνει κάθε δήμος ξεχωριστά και να μειωθεί σημαντικά το κόστος των νοσοκομείων, χαμένων εργατοωρών, περιττά έξοδα κυριολεχτικά πεταμένα στον δρόμο . Ως γνωστόν ενώ δεν πρέπει να παρκάρουμε στις γωνίες των δρόμων το κάνουμε μέχρι τώρα – αύριο για οικονομικούς λόγους θα περισσεύει το πάρκιν – εγώ δε λέω να μην παρκάρουμε στις γωνίες, λέω το αυτονόητο να μην παρκάρουμε στη γωνία που είναι το οπτικό πεδίο του άλλου οδηγού και έτσι να βάζουμε σε κίνδυνο τη ζωή του και την περιουσία του, αυτό θα έπρεπε να είναι αυτονόητο, το αντίθετο συνιστά αντικοινωνική συμπεριφορά και ανήκει στην κατηγορία να πετάμε τα σκουπίδια στον δρόμο ενώ η απόσταση από τον κάδο είναι της τάξης μερικών βημάτων. Απλά πράγματα αλλά δεν τα κάνουμε και αυτό είναι ιδιαίτερα σοβαρό κατά την γνώμη μου γιατί υποδηλώνει ότι δεν θα τα καταφέρουμε σε πιο σύνθετα προβλήματα. Απλό….

  • 5 Νοεμβρίου 2012, 13:04 | Styliani K., Larissa

    Η διαφθορά, η τήρηση κυβερνητικών δεσμεύσεων, η μικρή συμμετοχή των πολιτών στην επίλυση των προβλημάτων σε τοπικό και κρατικό επίπεδο και η μη αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών ως μέσο επίλυσης , έκαναν επιτακτική την ανάγκη μιας παγκόσμιας προσπάθειας για την επίλυση των προβλημάτων αυτών.
    Η Ελλάδα συμμετέχει μαζί με 54 ακόμη χώρες μέλη σε αυτή την προσπάθεια ανοικτής διακυβέρνησης με το δικό της σχέδιο δράσης. Έχει συσταθεί ομάδα διοίκησης έργου για την διακυβέρνηση με σκοπό το συντονισμό των ενεργειών και την υποστήριξη της διαρκούς επιτροπής για την ανοικτή διακυβέρνηση.
    Η προσπάθεια αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική διότι θα ενεργοποιήσει τους πολίτες, θα υπάρξει ανταλλαγή απόψεων και τεχνογνωσίας για την επίλυση των προβλημάτων του κάθε κράτους καθώς και θα βοηθήσει στην διαφάνεια.
    Η εκάστοτε κυβερνήσεις θα υποχρεούνται να λειτουργούν σε κάθε κοινό πλαίσιο υπό το βλέμμα των πολιτών και έτσι θα προωθείται η διαφάνεια.
    Εκμεταλλευόμενη της νέας τεχνολογίας θα πρότεινα την δημιουργία μιας φόρμας σε διαδικτυακό επίπεδο όπου στις κατά τόπους περιφέρειες, ο κάθε πολίτης που επιθυμεί, θα μπορούσε με απλές διαδικασίες να καταγγείλει κακοτεχνίες και παραλήψεις καθώς και να προτείνει τρόπους βελτίωσης της καθημερινότητας του.

  • 24 Σεπτεμβρίου 2012, 09:04 | Marinos

    Βασικό είναι όταν τροποποποιείται ή δημιουργείται νεός νόμος να γραφεται εξ ολοκλήρου και όχι με παραπομπές και αναθεωρήσεις του τάδε με το τάδε. Να ξαναγράφεται και να λέει από εδώ και στο εξής ισχύει αυτό. Επίσης να μην προκύπτουν εγκύκλιοι από διάφορα όργανα και να υπάρχει βιβλιοθήκη νομαθεσία ανά θέμα και όχι σκόρπια. Επίσης, κεντρική υπηρεσία για τους πολίτες και τους επαγγελματίες για την ερμηνεία των νόμων, όχι ο κάθε υπάλληλος να ερμηνεύει όπως τον βολεύει.

  • 23 Σεπτεμβρίου 2012, 20:18 | ΕΥΤΥΧΙΑ ΤΟΥΜΠΟΥ

    Συμφωνώ με Μ.Μ.Α…πολλές φορές εχετε ακυρώσει σχόλια..αλλά και οταν σχολιάζουμε τίποτα δεν λέει οτι ακούγονται οι σκέψεις μας οι προτάσεις μας..οι αλήθειες…σταματήστε να ειστε προκλητικοί….που είναι η ΔΙΑΥΓΕΙΑ..εχω κάνει ερωτήσεις για θέμα που προκαλεί..και λαμβανω email πως εχει σταλεί στον αρμόδιο ( ποιός αρμόδιος) και ο αρμόδιος λέει πως δεν ειναι αρμόδιος…σχόλειο εφημερίδας λέει:μπράβο στο κύριο Σ.Θ. που μέσα σε ενα μήνα ανέλαβε καθήκοντα 1)γενικού διευθ.της βουλής2)αντιπροεδρου της λυρικής σκηνής 3)μέλος της διοικησης της ομοσπονδίας μπάσκετ…(ΘΑ ΤΑ ΠΡΟΛΆΒΕΙ ΟΛΑ?)αυτό ειναι μια απαντηση για ολα τα σχόλια ολων των διαβουλέυσεων..το δημόσιο σχολιασαμε? εδώ τι να πούμε
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 22 Σεπτεμβρίου 2012, 18:08 | Nίκος Παπαδιονυσίου

    Παρακολουθώντας το OGP από καιρό, έχω την εντύπωση ότι τα υποβαλλόμενα σχόλια για κάθε περίπτωση είναι τόσο λίγα προς το παρόν, που ένα και μόνο άτομο θα μπορούσε να τα σταχυολογίσει, κατατάξει, συγκεντρώσει και παρουσιάσει ανάλογο report στη μελετητική αρχή της στην οποία πρέπει να είναι δραστικό μέλος.
    Κάθε ααπόκλιση πρέπει να ελέγχεται με την ολοκλήρωση της μελέτης της αρχής.

  • 9 Σεπτεμβρίου 2012, 09:50 | thanassis

    Ένα κράτος που δεν λειτουργεί στοιχειωδώς οργανωτικά λύνει τα προβλήματά του όταν φτάσουν στο απροχώρητο με κοινοβουλευτικές ομάδες που όλοι τις καταδικάζουν αλλά επί της ουσίας τις επικροτούν. ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ! Έτσι στις επόμενες μέρες θα θεωρούνται με την βοήθεια των ΜΜΕ φυσιολογικοί και δημοκρατικοί οι ξυλοδαρμοί αλλοδαπών. Αυτό αποδεικνύει και το επίπεδο όλου του συστήματος. Αν έχετε παρατηρήσει ίσως να εμαστε παγοσμίως αυτοί που πετάνε το περισσότερο φαγητό στα σκουπίδια. Με την γενικότερη υποδομή του δημοσίου, αυτό αν συγκεντρωνότανε σε πλαστικά σκεύη καθημερινά και εδίνετο στους μη έχοντες, αυτόματα η κατανάλωση πολλών εισαγόμενων ειδών θα έπεφτε τουλάχιστον 20%, Τώρα το θέμα ότι μετανάστης σημαίνει κάποιον που θέλει να δουλέψει έξω απ’ την πατρίδα του εννοιολογικά δεν μας απασχόλησε προφανώς γιατί ως τουρίστες πολλοί απ’ αυτούς διέθεταν κάποιο αξιόλογο κομπόδεμα που αφού τέλειωσε τους δέρνουν για να φύγουν… Άμα νομίζει κάποιος δεξιός ή αριστερός ότι με κουτοπονηριές και όλη μέρα στο καφενείο και στην τηλεόραση χτίζονται παλάτια ας μας το πεί γιατί σε λίγο … Πάντως η παραγωγή αέρα συνεχίζεται κανονικά υποτονική είναι η κοινωνία και κατατονικό το … κράτος;

  • 2 Σεπτεμβρίου 2012, 19:57 | thanassis

    Απάντηση σε σχόλιο Μ.Μ.Α
    Στη διαβούλευση για το νόμο πλαίσιο Διαμαντοπούλου, όχι μόνο δεν αξιοποιήθηκε κάποια δυναμική, αλλά θυσιάστηκε προφανώς για μικροκομματικά συμφέροντα δεξιών και αριστερών. Η χώρα αυτή τη στιγμή δεν διαθέτει αυτό που σε άλλες εποχές ονομαζόταν πρωτοπορία και που άλλες ευρωπαικές χώρες διέθεταν, εδώ μετά ένα Χατζηδάκη και ένα Ελύτη, δεν υπάρχει κάτι που θα κάνει την λεγόμενη υπέρβαση και αυτό είναι προβληματικό, όλοι αυτοί που δηλώνουν διανοούμενοι; Εγώ νομίζω ότι αυτό το σχόλιο πρέπει να δημοσιευτεί όσο και αν θα εκνευρίσει πολλούς. Απ’ την άλλη τα πολιτικά πρόσωπα φέρουν την ευθύνη του ύψους τους….

  • 20 Ιουλίου 2012, 11:22 | M.M.A.

    Πώς γίνεται να δημιουργήσατε ένα ιστότοπο διαβούλευσης με χώρο για σχόλια χωρίς να έχετε οργανώσει από την αρχή την αξιολόγηση και αξιοποίηση των σχόλιων αυτών;
    Όταν όμως το κάνετε, θα πρέπει να δημοσιεύσετε τα αποτελέσματα, τον τρόπο που αξιοποιούνται αυτά τα σχόλια για να βλέπουμε κι εμείς οι σχολιαστές ότι όντως εισακούγονται οι σκέψεις και οι προτάσεις μας αλλά και ποιες είδους προτάσεις εισακούγονται.