Άρθρο 04 – Φορείς κατάρτισης στην ορθολογική χρήση γεωργικών φαρμάκων

1. Η κατάρτιση στην ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων διενεργείται από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς που διαθέτουν επαρκή δομή και οργάνωση για τον σκοπό αυτόν.

2. Οι δημόσιοι φορείς κατάρτισης στην ορθολογική χρήση γεωργικών φαρμάκων είναι

α) ο ΕΛ.Γ.Ο. «ΔΗΜΗΤΡΑ»,

β) τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, γ) το Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου,
δ) οποιοσδήποτε άλλος δημόσιος φορέας δύναται να παράσχει το συγκεκριμένο πρόγραμμα στους καταρτιζόμενους.

3. Οι ιδιωτικοί φορείς κατάρτισης στην ορθολογική χρήση γεωργικών φαρμάκων, είναι:

α) οι αδειοδοτημένοι φορείς δια βίου μάθησης- μη τυπικής εκπαίδευσης ενηλίκων από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και

β) πιστοποιημένα κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.

4. Οι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς κατάρτισης στην ορθολογική χρήση γεωργικών φαρμάκων των παραγράφων 2 και 3, καταχωρίζονται στο μητρώο της περίπτωσης β) της παραγράφου 3 του άρθρου 2. Για την καταχώρισή τους στο μητρώο οι φορείς κατάρτισης πρέπει να:

α) απασχολούν επαρκή αριθμό εκπαιδευτών με τα προσόντα της παραγράφου 7, προκειμένου να καλύπτονται τα περιεχόμενα του Παραρτήματος Β του ν. 4036/2012 (Α΄8), όπως κάθε φορά ισχύει,

β) παρέχουν θεωρητική και πρακτική κατάρτιση και

γ) διαθέτουν την απαραίτητη κτιριακή και υλικοτεχνική υποδομή για παροχή κατάρτισης.

5. Οι φορείς δύνανται να παρέχουν το πρόγραμμα κατάρτισης στην ορθολογική χρήση γεωργικών φαρμάκων στο σύνολο των θεμάτων του Παραρτήματος Β του ν.4036/2012 (Α΄8), όπως κάθε φορά ισχύει.

6. Το πρόγραμμα κατάρτισης στην ορθολογική χρήση γεωργικών φαρμάκων καθίσταται υποχρεωτικό για τους μη έχοντες πιστοποίηση και με εγκύκλιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθορίζονται οι λεπτομέρειες της κατάρτισης όπως οι ώρες συνολικής διάρκειας που θα περιλαμβάνουν θεωρητικό και πρακτικό μέρος και καλύπτουν τα κεφάλαια του Παραρτήματος Β του ν.4036/2012 (Α’8), όπως κάθε φορά ισχύει κ.α.

7. Τα φυσικά πρόσωπα, προκειμένου να απασχολούνται ως εκπαιδευτές σε φορείς κατάρτισης στην ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων πρέπει να διαθέτουν:

α) Ως βασικό τίτλο σπουδών, πτυχίο Γεωπόνου Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (ΑΕΙ) ή πτυχίο Τμήματος Φυτικής Παραγωγής ή Τμήματος Διοίκησης Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας ή Τμήματος Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και Ανθοκομίας της Σχολής Γεωπονίας των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΤΕΙ) ή ισότιμο πτυχίο ή δίπλωμα αντίστοιχων ειδικοτήτων σχολών κράτους μέλους της ΕΕ ή χωρών εκτός ΕΕ.
β) να είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο της παραγράφου 3 του άρθρου 3.