Στο δεύτερο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 22 του ν. 2725/1999 (Α΄ 121) περί Διοικητικού Συμβουλίου αθλητικής ομοσπονδίας, οι λέξεις «του τρίτου εδαφίου» αντικαθίσταται από τις λέξεις «του τέταρτου εδαφίου» και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:
«1. Το Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.) της αθλητικής ομοσπονδίας εκλέγεται για τετραετή θητεία, εντός του τελευταίου τετραμήνου του έτους διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων και αποτελείται:
α) από πέντε (5) έως επτά (7) μέλη, εάν η ομοσπονδία έχει στη δύναμή της από είκοσι (20) μέχρι τριάντα (30) σωματεία,
β) από επτά (7) έως ένδεκα (11) μέλη, εάν η ομοσπονδία έχει στη δύναμή της από τριάντα ένα (31) έως εκατό (100) σωματεία,
γ) από ένδεκα (11) έως δεκαπέντε (15) μέλη, εάν η ομοσπονδία έχει στη δύναμή της από εκατόν ένα (101) έως διακόσια πενήντα (250) σωματεία,
δ) από δεκαπέντε (15) έως είκοσι ένα (21) μέλη, εάν η ομοσπονδία έχει στη δύναμή της από διακόσια πενήντα ένα (251) ή περισσότερα σωματεία.
Κατά παρέκκλιση του δωδέκατου εδαφίου της παρ. 5 του άρθρου 5 και του τέταρτου εδαφίου της παρ. 5 του άρθρου 14, για την ανάδειξη του Διοικητικού Συμβουλίου αθλητικής ομοσπονδίας, ο αριθμός των υποψηφίων από κάθε φύλο πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσος με το σαράντα τοις εκατό (40%) του αριθμού των προς εκλογή θέσεων, συνυπολογιζομένης και αυτής του Προέδρου. Τουλάχιστον το ένα τρίτο (1/3) των θέσεων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου κάθε αθλητικής ομοσπονδίας καταλαμβάνουν υποχρεωτικά υποψήφιοι από κάθε φύλο και η εκλογή γίνεται κατά τη σειρά των σταυρών προτίμησης που συγκέντρωσαν οι υποψήφιοι. Εάν ο αριθμός που προκύπτει είναι δεκαδικός, στρογγυλοποιείται στην αμέσως προηγούμενη ακέραιη μονάδα. Εάν η ποσόστωση του τρίτου εδαφίου δεν επιτυγχάνεται, ο αριθμός των θέσεων που προκύπτει κατά το εδάφιο αυτό, ανεξαρτήτως της γενικής κατάταξης των υποψηφίων με βάση τους σταυρούς προτίμησης, συμπληρώνεται από τους υποψηφίους του φύλου, για το οποίο εφαρμόστηκε η ελάχιστη ποσόστωση του δευτέρου εδαφίου. Οι τελευταίοι καταλαμβάνουν θέσεις μελών του Δ.Σ. κατά τη μεταξύ τους σειρά κατάταξης με βάση τους σταυρούς προτίμησης που συγκέντρωσαν. Ειδικά το Δ.Σ. της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (Ε.Π.Ο.) εκλέγεται για τετραετή θητεία εντός των μηνών Ιουνίου και Ιουλίου του έτους διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων, πριν από την έναρξη αυτών και τριάντα (30) τουλάχιστον ημέρες πριν από την έναρξη της αμέσως επόμενης αγωνιστικής περιόδου. Ειδικά το Δ.Σ. της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αθλητισμού Κωφών εκλέγεται για τετραετή θητεία, εντός του τελευταίου τετράμηνου του έτους διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων Κωφών.».
Σχετικά με την ποσόστωση στην εκπροσώπηση των δύο φύλλων, συμφωνώ με το ισχύον καθεστώς όπου προβλέπεται σχετική υποχρεωτική ποσόστωση στο στάδιο της υποβολής των υποψηφιοτήτων.Καθώς αυτό είναι ένα επιπλέον κίνητρο αντιπροσωπευτικής συμμετοχής και ενασχόλησης με τα κοινά του αθλητισμού.Αν όμως «επιβληθεί» η υποχρεωτικότητα της ποσόστωσης και στην λίστα των αιρετών μελών ενός δσ τότε δημιουργούνται ανισότητες και δυσλειτουργίες.Δεν είναι ορθό και δημοκρατικό να καταλαμβάνει μια εκλόγιμη θέση ένας σύβουλος με λιγότερες ψήφους, έναντι κάποιου άλλου με περισσότερες, με μόνο κριτήριο το φύλλο.Αυτό ακυρώνει και την ισοτιμία της ψήφου των εκλεκτόρων (αντιπροσώπων των σωματείων), καθώς κάποιες αποκτούν μεγαλύτερη βαρύτητα έναντι άλλων που χάνουν πλήρως την αξία τους.Επίσης αν θεωρήσουμε την υποχρεωτικότητα τήρησης της ποσόστωσης και καθ’όλη την διάρκεια της θητείας ενός δσ, τι θα συμβεί όταν παραιτηθεί ένα τακτικό μέλος του φύλλου του 40% και οι επόμενοι αναπληρωματικοί είναι του άλλου φύλλου;Θα αγνοείται και εκεί η σειρά των επιλαχόντων με βάση την σταυροδοσία και θα εισέρχεται στο δσ ο πρώτος αναπληρωματικός με βάση το φύλλο;Μήπως δημιουργούμε περισσότερα προβλήματα από όσα πάμε να λύσουμε;
Αν καταλαβαίνω σωστά την πρόθεση της νέας διατύπωσης του άρθρου τότε αυτή μου φαίνεται αντιδημοκρατική.Συμφωνώ με την ισχύουσα πρόβλεψη για υποχρεωτική ποσόστωση μεταξύ των δύο φύλλων,στην κατάθεση των υποψηφιοτήτων και μόνο.Καθώς αυτό μπορεί να γίνει αποδεκτό ως ένα κίνητρο συμμετοχής στα κοινά του κάθε αθλήματος στους εκπροσώπους και των δύο φύλων.
Οχι όμως να αποτελεί κριτήριο στην τελική σειρά ανάδειξης των αιρετών μελών ενός δσ.Αυτό αποτελεί καταστρατήγηση της ισότητας μεταξύ των υποψηφίων και αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος των αρχαιρεσιών.Το ότι δηλαδή κάποιος υποψήφιος με λιγότερους σταυρούς προτίμησης θα καταλαμβάνει εκλόγιμη θέση στο δσ μιας ομοσπονδίας έναντι ενός άλλου με περισσότερους σταυρούς…με μόνο κριτήριο το φύλλο.Επίσης αποτελεί αλλοίωση της ισότιμης ισχύος της ψήφου των μελών της συνέλευσης γιατί κάποιες ψήφοι απλά δεν θα μετράνε το ίδιο έναντι κάποιων άλλων.
Αν μάλιστα αυτή η ποσόστωση θεωρείται υποχρεωτική να τηρείται και καθόλη την διάρκεια της θητείας ενό δσ, τι θα συμβεί όταν παραιτείται ένα μέλος που ανήκει στο φύλλο με την ποσόστωση του 40% και στην σειρά των αναπληρωματικών προηγούνται άτομα του άλλου φύλλου;
Μήπως τελικά δημιουργούμε περισσότερα προβλήματα από αυτά που πάμε να λύσουμε;
– Άρθρο 14 Γενική Συνέλευση – Αρχαιρεσίες – Όργανα αθλητικής Ένωσης
Θεωρούμε απαραίτητη να προστεθεί στην παράγραφο 4 του εν λόγω άρθρου, ότι η υποβολή υποψηφιότητας υποβάλλεται μόνο από τα σωματεία-μέλη της Ένωσης/ Ομοσπονδίας. Ο δικαιολογητικός λόγος και η αναγκαιότητα για την εν λόγω προσθήκη έγκειται στο ότι μέλη της Ένωσης/ Ομοσπονδίας είναι τα σωματεία. Επιπρόσθετα κάθε σωματείο μέλος της Ένωσης/Ομοσπονδίας, κατόπιν απόφασης του Διοικητικού του Συμβουλίου, θα μπορεί να υποβάλλει μία μόνο υποψηφιότητα για κάθε εκλόγιμη θέση (για παράδειγμα ένας υποψήφιος για Διοικητικό Συμβούλιο, είτε για Πρόεδρος είτε για Σύμβουλος και ένας για Εξελεγκτική), διαφορετικά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ένα «ισχυρό” σωματείο να καταλάβει όλες τις θέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, κάτι το οποίο ασφαλώς δε συνάδει με το αθλητικό ήθος και πνεύμα.
Κατόπιν των ανωτέρω, παραθέτουμε την παράγραφο 4 του ως άνω άρθρου ως ακολούθως:
4. Δικαίωμα να εκλεγεί στα καταστατικά όργανα της αθλητικής ένωσης έχει μόνον μέλος αθλητικού σωματείου – μέλους της ένωσης, που έχει δικαίωμα να εκλέγει και να εκλέγεται, εφόσον το σωματείο έχει αποκτήσει δικαίωμα συμμετοχής και ψήφου στη Γενική Συνέλευση, σύμφωνα με την παρ. 2. Οι υποψηφιότητες για την εκλογή στα καταστατικά όργανα της αθλητικής ένωσης υποβάλλονται, κατόπιν απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου – μέλους της ένωσης, το οποίο δικαιούται να προτείνει προς εκλογή την υποψηφιότητα ενός μόνο εκ των μελών του για κάθε εκλόγιμη θέση (ένας υποψήφιος για Διοικητικό Συμβούλιο, είτε για Πρόεδρος είτε για Σύμβουλος και ένας για Εξελεγκτική κ.λ.π.).
– Άρθρο 22 Διοικητικό Συμβούλιο Αθλητικής Ομοσπονδίας
Δεν υφίσταται κάποιος λόγος ο αντιπρόεδρος, ο γραμματέας και ο ταμίας του Διοικητικού Συμβουλίου αθλητικής ομοσπονδίας να έχουν διαφορετικές προϋποθέσεις εκλογής από ότι αυτές που ισχύουν για τον πρόεδρο, αναφορικά με τις θητείες. Προτείνουμε να γίνει εξομοίωση και να μην μπορούν να εκλέγονται εφόσον έχουν συμπληρώσεις τρεις συνολικά πλήρεις θητείες και όχι δύο συνεχόμενες ως ισχύει σήμερα. Επιπροσθέτως προτείνουμε να ισχύσει για τα ηλικιακά όρια αυτό που ορίζεται στο καταστατικό της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής: «H απώλεια της ιδιότητας του μέλους της Ε.Ο.Ε., ανεξάρτητα αν κατέχει εκτελεστική ή όχι θέση, επέρχεται την 31η Δεκεμβρίου του έτους στη διάρκεια του οποίου συμπληρώνει το 75ο έτος της ηλικίας του».
Κατόπιν των ανωτέρω, προτείνουμε την τροποποίηση της παραγράφου 7 του ως άνω άρθρου ως κάτωθι:
Δεν επιτρέπεται να εκλεγεί πρόεδρος, αντιπρόεδρος, γραμματέας, ταμίας του Διοικητικού Συμβουλίου αθλητικής ομοσπονδίας όποιος έχει συμπληρώσει τρεις (3) συνολικά πλήρεις ή μερικές θητείες στο αξίωμα αυτό. Πρόσωπο που έχει υπηρετήσει επί τρεις (3) συνεχόμενες θητείες σε οποιοδήποτε από τα αξιώματα του προηγούμενου εδαφίου, δύναται να επανεκλεγεί σε τέτοια θέση εφόσον μεσολαβήσει χρονική περίοδος δύο (2) ετών. H απώλεια της ιδιότητας του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου, ανεξάρτητα αν κατέχει εκτελεστική ή όχι θέση, επέρχεται την 31η Δεκεμβρίου του έτους, στη διάρκεια του οποίου συμπληρώνει το 75ο έτος της ηλικίας του. Στην περίπτωση αυτή, το μέλος που αποχωρεί, δύναται, να αναλάβει άλλες αρμοδιότητες σε μη αιρετές θέσεις στις οποίες τοποθετείται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της. Οι ρυθμίσεις της παρούσας ισχύουν και για τις αθλητικές ομοσπονδίες ατόμων με αναπηρία. Υποψηφιότητα που υποβάλλεται κατά παράβαση της παρούσας είναι αυτοδικαίως άκυρη.»
Ιωάννης Ελ. Κυμιωνής, Δικηγόρος ΔΣΑ-Τμήμα Δικαστηρίων ΔΥΠΑ, LLM, LLM, ΥΔ Παντείου Πανεπιστημίου, Διαπιστευμένος Διαμεοσλαβητής ΥπΔικαιοσύνης, Αθλητικός Διαμεσολαβητής, Αιρετό Τακτικό Μέλος ΔΣ Ελληνικής Ομοσπονδίας Τοξοβολίας [ioanniskymionis@yahoo.gr]
Πρέπει να τροποποιηθεί το συνολικό πλαίσιο αρχιαιρεσιών και ανάδειξης Οργάνων των Ομοσπονδιών:
1. Το επιβαλλόμενο «40%» των «δύο φύλων» πάσχει παρανομία και προσβάλλει ευθέως τις προβλέψεις (ι) της Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ από την 29.06.2021, (ιι) την Στρατηγική της ΕΕ για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ 2020-2025.
2. Αφού προωθείται το «40%», να προωθηθεί και η καθιέρωση υποβολής υποψηφιοτήτων τόσο ατομικών, όσο και ΣΥΝΔΥΑΣΜΩΝ, κατά το στατιστικά επιτυχές και δοκιμασμένο επί δεκαετίες και ακίνδυνο θεσμικά πρότυπο των ΠΟΛΥΒΑΘΜΙΩΝ οργάνων των επίσης από το Υπουργείο Παιδείας και Αθλητισμού εποπτευομένων Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων.
3. Πρέπει πέραν της καθιέρωσης των ΣΥΝΔΥΑΣΜΩΝ να καθιερωθούν στις αρχιαιρεσίες όλων των Ομοσπονδιών οι «δύο κάλπες» για κάλπη Προέδρου ΔΣ και κάλπη Μελών ΔΣ.
4. Πρέπει στο αναδεικνυόμενο με αρχιαιρεσίες ΔΣ των Ομοσπονδιών ρητώς να προβλέπεται για την αυτή θητεία η ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ εκπροσώπωηση στο αυτό ΔΣ : (ι) ενός Εκπροσώπωπου του Συλλόγου ΑΘλητών του Αθλήματος, (ιι) ενός του Συλλόγου Προπονητών ομοίως, (ιιι) ενός του Συλλόγου Εκπαιδευτών ομοίως, (ιιιι) ενός του Συλλόγου Διαιτητών, Κριτών κτλ ομοίως, (ιιιιι) ενός εκ των νομίμως λειτουργουσών Αθλητικών Ενώσεων ανά Αθλημα – με εναλλασσόμενη κυλιόμενη ετήσια θητεία κανονιζόμενη από τις ίδιες τις Αθλητικές Ενώσεις ομοίως.
Σχετικά με το Άρθρο 5 και τις Ρυθμίσεις για τα Διοικητικά Συμβούλια των αθλητικών ομοσπονδιών, καταθέτω τα εξής σχόλια και προτάσεις:
Α) Η διατύπωση για τη θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου ως «τετραετή» είναι μεν ορθή, ωστόσο θα πρέπει να συνδεθεί με τη διάρκεια του Ολυμπιακού Κύκλου, ώστε να λαμβάνονται υπόψη έκτακτες συνθήκες, όπως η πανδημία. Προτείνω τη διατύπωση:
«Το Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.) της αθλητικής ομοσπονδίας εκλέγεται για τη διάρκεια ενός Ολυμπιακού Κύκλου (ενδεικτικά τετραετή θητεία).»
Η σύνδεση αυτή είναι κρίσιμη, καθώς κατά την περίοδο της πανδημίας οι Ολυμπιακοί Αγώνες αναβλήθηκαν, με αποτέλεσμα η θητεία να διαφέρει από την κανονική τετραετία.
Β) Ο αριθμός των μελών του ΔΣ κάθε ομοσπονδίας θα πρέπει να εξαρτάται από τα σωματεία που διαθέτουν αθλητική αναγνώριση και είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο της ΓΓΑ. Προτείνω τη συμπλήρωση:
«Ο αριθμός των μελών του ΔΣ κάθε ομοσπονδίας εξαρτάται από τα σωματεία που διαθέτουν αθλητική αναγνώριση και είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο της ΓΓΑ.»
Αυτό αποτρέπει φαινόμενα παραποίησης της πραγματικής δυναμικής της ομοσπονδίας, όπως:
Μία ομοσπονδία που διαθέτει 80 σωματεία με αθλητική αναγνώριση και εγγραφή στο μητρώο θα πρέπει να εκλέγει ΔΣ 7-11 μελών, όπως προβλέπεται.
Ωστόσο, αν λίγο πριν τις εκλογές εγγραφούν 20 νέα σωματεία (χωρίς διαδικασία αναγνώρισης από τη ΓΓΑ αλλά με απλή απόφαση του ΔΣ), η ομοσπονδία φαινομενικά υπερβαίνει τα 100 μέλη και εκλέγει ΔΣ έως 15 μελών. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την πραγματική της δυναμική και δημιουργεί «εργαλεία» μεθόδευσης.
Γ) Σχετικά με την ποσόστωση φύλου στο ΔΣ, η πρόβλεψη για το 1/3 των μελών από κάθε φύλο είναι ορθή, αλλά χρειάζεται διευκρίνιση για να περιλαμβάνει και τον Πρόεδρο. Προτείνω τη διατύπωση:
«Τουλάχιστον το ένα τρίτο (1/3) των θέσεων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου – συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου – καταλαμβάνουν υποχρεωτικά υποψήφιοι από κάθε φύλο.»
Παράδειγμα: Στην Ομοσπονδία Χειροσφαίρισης Ελλάδος (ΟΧΕ), η ερμηνεία στις εκλογές οδήγησε στην εκλογή 4 γυναικών στο ΔΣ (1/3 επί των 14 συμβούλων). Ωστόσο, το ΔΣ είναι 15μελές, καθώς περιλαμβάνει και τον Πρόεδρο, και επομένως θα έπρεπε να εκλεγούν 5 γυναίκες. Αν συνυπολογίσουμε και τα μέλη που προστίθενται (εκπρόσωποι αθλητών και προπονητών), το ΔΣ γίνεται 17μελές, γεγονός που απαιτεί την προσαρμογή της ποσόστωσης.
Οι παραπάνω προτάσεις ενισχύουν τη διαφάνεια, την αναλογικότητα και την ισονομία στις αθλητικές ομοσπονδίες, διασφαλίζοντας ότι το πνεύμα του νόμου θα τηρείται στην πράξη.
Με εκτίμηση
Μάριος Λουκατος
Πρόεδρος ΑΣΑ Διονύσου (Χάντμπολ-Εδαφοσφαίριση)
Είναι καλό, πέρα από όλες τις ρυθμίσεις σχετικά με τις ομοσπονδίες, να υπάρχει ανάλογη πρόβλεψη και για τις ενώσεις. Διότι ναι μεν δεν εκλέγουν διοικήσεις στις ομοσπονδίες, όμως στο ποδόσφαιρο εκλέγουν. Είναι καλό λοιπόν, οι εκλογές των ενώσεων, να γίνονται όλες ταυτόχρονα μετά τη λήξη της αγωνιστικής περιόδου, αλλά και πριν από τις εκλογές της ΕΠΟ. Με αυτό τον τρόπο θα επιτευχεί η πιο άμεση συμμετοχή των σωματείων στην εκλογή της διοίκησης της ΕΠΟ. Θα είναι μια έμμεση διεύρυνση του εκλογικού σώματος πολύ αποτελεσματική, γιατί οι διοικήσεις των ενώσεων θα εκλέγονται με επικαιροποιημένη ατζέντα και θα πηγαίνουν να ψηφίσουν στην ΕΠΟ με νωπή εντολή. Και όχι μετά από τρία χρόνια, για να κάνει ο κάθε ΕΠΣάρχης ό,τι γουστάρει.
Σχόλιο στο άρθρο 1/α τα συμβούλια πρέπει να έχουν τριετή θητεία και 6 μέλη (τουλάχιστον).