Άρθρο 4. Σχέδιο Διευθέτησης Οφειλών

1. Για την έναρξη της διαδικασίας απαλλαγής από τα χρέη ο οφειλέτης καταθέτει αίτηση στον γραμματέα του κατά τόπον αρμόδιου, σύμφωνα με το προηγούμενο άρθρο Ειρηνοδικείου. Με την αίτηση ή εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την υποβολή της ο οφειλέτης προσκομίζει:

α) Βεβαίωση Συνηγόρου του Καταναλωτή, Ένωσης Καταναλωτών, δικηγόρου ή άλλου δημόσιου ή ιδιωτικού φορέα που συντρέχει τους καταναλωτές σε ζητήματα υπερχρέωσης, από την οποία να προκύπτει η πραγματοποίηση της προσπάθειας εξωδικαστικού συμβιβασμού του άρθρου 2 και η αποτυχία αυτής και στην οποία να εκτίθεται το σχέδιο συμβιβασμού καθώς και οι λόγοι της αποτυχίας του. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως εγκρίνονται οι αρμόδιοι για την παραπάνω δραστηριότητα φορείς.

β) Κατάσταση της υπάρχουσας περιουσίας και των εισοδημάτων του οφειλέτη από την εργασία του, κατάσταση των πιστωτών, με τα πλήρη στοιχεία και τις διευθύνσεις τους και των απαιτήσεών τους, κατά κεφάλαιο και τόκους και υπεύθυνη δήλωση του οφειλέτη για την ακρίβεια των παραπάνω στοιχείων. Σε περίπτωση που δεν περιληφθεί στην παραπάνω κατάσταση πιστωτής και αυτός δεν ενημερωθεί, η απαίτησή του δεν επηρεάζεται από την πορεία της παρούσας διαδικασίας. Τα πιστωτικά ιδρύματα υποχρεούνται εντός οκτώ εργασίμων ημερών από την κοινοποίηση σε αυτά αίτησης του οφειλέτη να παραδώσουν αναλυτική κατάσταση των οφειλών του σύμφωνα με τα παραπάνω.

γ) Σχέδιο διευθέτησης οφειλών, σύμφωνο με τα συμφέροντα των πιστωτών, την περιουσία, τα έσοδα και την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη.

2. Σε περίπτωση μη υποβολής των απαιτούμενων στοιχείων, το δικαστήριο διατάσσει την υποβολή τους εντός ενός μηνός, μετά την άπρακτη πάροδο του οποίου η αίτηση θεωρείται ανακληθείσα.

3. Η διαδικασία εξέτασης της αιτήσεως ρύθμισης ή απαλλαγής από τα χρέη σύμφωνα με το άρθρο 5 του παρόντος νόμου αναστέλλεται μέχρι την έκδοση απόφασης από το δικαστήριο για την επιβεβαίωση του σχεδίου διευθέτησης των οφειλών. Η απόφαση αυτή εκδίδεται το αργότερο μέσα σε τέσσερις μήνες από την υποβολή της αίτησης, εκτός αν το δικαστήριο κρίνει, μετά από ακρόαση του οφειλέτη ότι το σχέδιο δεν πρόκειται να γίνει δεκτό, οπότε διατάσσει τη συνέχιση της διαδικασίας, μη εφαρμοζομένων στην περίπτωση αυτή των επόμενων παραγράφων του παρόντος άρθρου.

4. Ο οφειλέτης κοινοποιεί αντίγραφα της αίτησης, της κατάστασης της υπάρχουσας περιουσίας και των εισοδημάτων του οφειλέτη και του σχεδίου διευθέτησης των οφειλών στους πιστωτές, με την πρόσκληση του δικαστηρίου να λάβουν θέση εντός αποκλειστικής προθεσμίας ενός μηνός για το προτεινόμενο σχέδιο διευθέτησης των οφειλών. Εφόσον συντρέχουν στο πρόσωπο του οφειλέτη οι προϋποθέσεις της πρώτης παραγράφου του άρθρου 194 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας ο αρμόδιος Ειρηνοδίκης μπορεί να αναθέσει την κοινοποίηση των παραπάνω εγγράφων στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης. Από την κοινοποίηση της αίτησης αναστέλλονται αυτοδικαίως όλα τα ατομικά καταδιωκτικά μέτρα των πιστωτών κατά του οφειλέτη προς ικανοποίηση ή εκπλήρωση των απαιτήσεών τους. Οι πιστωτές μπορούν να συμφωνήσουν ή να διαφωνήσουν ή να προτείνουν τροποποιήσεις του σχεδίου. Με την πάροδο απράκτου της προθεσμίας αυτής, τεκμαίρεται ότι ο πιστωτής συμφωνεί με το σχέδιο ρύθμισης των οφειλών. Στην πρόσκληση γίνεται μνεία για τη συνέπεια αυτή.

5. Μετά την πάροδο της μηνιαίας προθεσμίας αξιολόγησης της προηγούμενης παραγράφου, ο οφειλέτης μπορεί, εντός αποκλειστικής προθεσμίας που τάσσει το δικαστήριο, να επιφέρει μεταβολές στο αρχικό σχέδιο, προκειμένου να επιτευχθεί ομοφωνία όλων των πιστωτών. Οι πιστωτές ενημερώνονται για τις παραπάνω μεταβολές και καλούνται να λάβουν θέση επί του σχεδίου, όπως πλέον διαμορφώνεται. Η παράγραφος 4 εφαρμόζεται αναλόγως.

6. Αν κανένας πιστωτής δεν προβάλει αντιρρήσεις στο σχέδιο ρύθμισης ή αν συγκατατεθούν όλοι σε αυτό, θεωρείται ότι ο συμβιβασμός έχει γίνει αποδεκτός. Το δικαστήριο επιβεβαιώνει το παραπάνω με απόφαση του, οπότε η αίτηση για την απαλλαγή από τα χρέη θεωρείται ανακληθείσα.

7. Σε περίπτωση μη ένταξης στο σχέδιο διευθέτησης των οφειλών απαίτησης πιστωτή στον οποίο κοινοποιήθηκε το σχέδιο, η απαίτηση θεωρείται αποσβεσθείσα αν ο πιστωτής δεν αναγγείλει και αυτή την απαίτηση εντός της προθεσμίας της παραγράφου 4.

8. Αν συγκατατίθενται στο σχέδιο περισσότεροι από τους μισούς πιστωτές, με απαιτήσεις που υπερβαίνουν το ήμισυ του συνολικού ποσού των απαιτήσεων, το πτωχευτικό δικαστήριο, μετά από αίτηση του οφειλέτη ή κάποιου από τους πιστωτές, υποκαθιστά τη συγκατάθεση πιστωτή που αντιτίθεται στο συμβιβασμό, αφού προηγηθεί ακρόαση αυτού, στην οποία εκθέτει τους λόγους για τους οποίους αρνείται να συγκατατεθεί. Στην περίπτωση αυτή θεωρείται ότι επήλθε ο συμβιβασμός και η αίτηση για την απαλλαγή από τα χρέη θεωρείται ομοίως ανακληθείσα.

9. Η υποκατάσταση της συγκατάθεσης του πιστωτή δεν μπορεί να γίνει όταν:

α) η απαίτηση του πιστωτή που αντιτίθεται δεν ικανοποιείται στο βαθμό που ικανοποιούνται οι λοιπές απαιτήσεις ή

β) σε περίπτωση εφαρμογής του σχεδίου, ο πιστωτής που αντιτίθεται είναι βέβαιο ότι θα περιέλθει σε δυσμενέστερη οικονομικά θέση από αυτή στην οποία θα περιερχόταν σε περίπτωση έναρξης της διαδικασίας απαλλαγής από τα χρέη.

10. Την απόφαση υποκατάστασης μπορούν να προσβάλουν ο οφειλέτης και ο πιστωτής του οποίου η συγκατάθεση υποκαθίσταται.

11. Οι πιστωτές δεν έχουν απαίτηση κατά του οφειλέτη για τα έξοδα και δαπάνες που υποβάλλονται με βάση το σχέδιο συμβιβασμού.

12. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δύναται να εκδίδονται υποδείγματα των απαιτούμενων πιστοποιητικών, καταλόγων και σχεδίων διευθέτησης των οφειλών με σκοπό την απλοποίηση της διαδικασίας και τη διευκόλυνση της αξιοποίησής της.

  • 3 Νοεμβρίου 2009, 02:03 | Dreamer

    Τι θα γίνει με δάνεια και καρτες που εχουν ΠΟΥΛΗΘΕΙ σε άλλες ευρωπαικες εταιριες ; Σε εταιριες Ενεχύρων ή κατι τέτοιο ;

    Πχ. Χρεη στην Εμπορική Τραπεζα από κάρτες ;

    Τι γίνεται σε αυτες τις περιπτωσεις ; Θα υπάρξει προβλεψη και για αυτά ;

    Οι δικηγόροι των εταιριώv που εχουν αγοράσει τα χρεη είναι απιστευτα άκαμπτοι.

    Παρακαλω κα Υπουργε, να λαβετε και αυτο υποψη σας.

    Ευχαριστω

  • 3 Νοεμβρίου 2009, 01:39 | Ιάσονας Χατζηθεοδώρου

    Ολόκληρο το άρθρο είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των δικηγόρων και των πιστωτικών ιδρυμάτων, ενώ ακόμα και η συντακτική του δομή μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα.

    Οι πιστωτές έχουν όλους τους κατάλληλους μηχανισμούς για να δημιουργήσουν τον απαραίτητο χαρτοπόλεμο, και από την άλλη οι οφειλέτες θα επιβαρύνονται οικονομικά πληρώνοντας δικηγόρους που ελάχιστα θα συνεισφέρουν στην πραγματική υπεράσπιση των θέσεων του οφειλέτη. Από τις χρονοτριβές που ήδη προβλέπονται και τις χρονοτριβές που προκύπτουν στα δικαστήρια, φαντάζει λογικό μια επιτυχής έκβαση διακανονισμού να χρειάζεται παραπάνω από ένα έτος για να κριθεί οριστικά από το Ειρηνοδικείο, χωρίς να υπολογίζεται η ψυχολογική φθορά του οφειλέτη.

    4.1
    Πιο σωστό η αίτηση να δύναται να γίνεται και σε ΚΕΠ και στην εκάστοτε ΔΟΥ.

    α) Αδύναμο. Χρειάζεται ευκολότερη διαδικασία βεβαίωσης του εξώδικου συμβιβασμού. Δεν χρειάζεται υπουργική απόφαση η οποία θα καθυστερήσει τις διαδικασίες ακόμη περισσότερο. Ας προβλεφθούν από τώρα οι φορείς που θα μπορούν να βεβαιώνουν τη προσπάθεια εξωδικαστικού συμβιβασμού.
    β) Ποιός θα συντάσσει την κατάσταση; Αναμφίβολα πάντα θα προκύπτουν διαφορές, ενώ άμα καλείται εκτιμητής ποιός θα καλύψει την αμοιβή του; Χρησιμότερο να προσκομίζεται βεβαίωση περιουσιακών στοιχείων από την εκάστοτε ΔΟΥ του οφειλέτη.
    γ) Πάλι αδυναμία σύνταξης. Κάποτε τα νοικοκυριά έπαιρναν καταναλωτικά δάνεια 10000 Ευρώ τηλεφωνικά και με έγκριση σε 1 ώρα, και τώρα καλούνται να συντάξουν ολόκληρο business plan.

    4.4
    Τα ατομικά καταδιωκτικά μέτρα των πιστωτών κατά του οφειλέτη θα πρέπει να αναστέλλονται από την ημερομηνία υποβολής της αρχικής αίτησης και όχι αργότερα.

    4.9
    Άλλη μια παράγραφος – ναρκοπέδιο για τους οφειλέτες. Πλήρης διαγραφή της, αφού έτσι κι αλλιώς υπάρχει η παράγραφος 4.10 η οποία είναι αρκετή για τους πιστωτές.

    4.12
    Ακόμη και οι συντάκτες της παρούσας πρότασης νόμου έχουν συνειδητοποιήσει τη δυσκολία εφαρμογής του οφειλέτη με τις νομικές διαδικασίες και προβλέπουν ‘υποδείγματα’. Είναι προφανές πως η δυσλειτουργικότητα του παρόντος άρθρου θα γεννήσει διάφορα μαγαζάκια ‘καλοθελητών’.

    Αντίθετα, όπως πολλοί έχουν υποστηρίξει με τα σχόλια και τις παρατηρήσεις τους, μια αίτηση σε κεντρικό φορέα ο οποίος θα αναλαμβάνει τη συλλογή στοιχείων, τις κοινοποιήσεις και θα συντάσσει αξιολόγηση των οικονομικών δεδομέων και πρόταση συμβιβασμού με γνώμονα την αξιοπρεπή εξόφληση του δανείου σε βάθος χρόνου και όχι τη δικαίωση του πιστωτή, είναι μια πιο αποτελεσματική και αξιοπρεπής κατεύθυνση.

  • 3 Νοεμβρίου 2009, 00:49 | Δημητρης Μ.

    Προς τον κυριο Πετρο Χριστοφιλιδη, να του πω οτι η δικαστικη αποφαση δεν βγαινει σε 4 μηνες, καθως στη διαδικασια της εκουσιας δικαιοδοσιας που θα εφαρμοζεται για τις περιπτωσεις του νομου αυτου, η προθεσμια ειναι ενας μηνας για την εκδοση της αποφασης. Ο νομος εχει πολλα τρωτα σημεια και ασαφειες, αλλα ελπιζω οτι η νομολογια γρηγορα θα διαμορφωσει ενα ευληπτο τοπιο και μια συγκεκριμενη ευελικτη διαδικασια.

  • 2 Νοεμβρίου 2009, 23:24 | ΣΠΥΡΟΣ ΣΟΛΔΑΤΟΣ

    ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΛΩΝ ΣΥΜΠΟΛΙΤΩΝ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΠΑΤΑΧΣΗΔΕΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΧΡΕΩΜΕΝΩΝ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΩΝ ΜΑΣ.
    ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΝΙΓΜΕΝΟΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΠΙΑΣΤΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΔΑΓΚΩΣΕΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΘΕΛΕΙ ΟΠΟΙΟΝ ΜΠΟΡΕΙ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ ΑΥΤΟΣ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ..

    ΤΑΠΕΙΝΑ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΤΑ ΕΞΗΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΔΩΣΟΥΝ ΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ,

    -ΠΑΓΩΜΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΡΕΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ,ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΠΟΣΟΥ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ…

    -ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ,ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΧΡΕΩΝ ΤΟΥ ΚΑΘ’ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΗ ΣΕ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΟΥ, ΜΕ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ ΔΗΛΩΣΗ..

    -ΕΓΓΥΗΣΗ ΤΩΝ ΧΡΕΩΝ ΑΥΤΩΝ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

    -ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΓΓΥΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΕΩΣ ΚΑΙ 20 ΧΡΟΝΙΑ

    -ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟ 20-30 % ΤΟΥ ΔΗΛΩΘΕΝΤΟΣ ΠΟΣΟΥ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΩΣΤΕ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΧΡΟΝΩΝ ΝΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΟΥΣ..

    -ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΔΟΥΛΕΙΑ Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ, ΜΕ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΤΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΩΣ ΒΙΩΣΙΜΟ ΑΠΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

    -ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΤΟΚΙΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΧΡΕΩΝΕΤΕ ΣΤΟ ΔΑΝΕΙΟ ΕΚΤ ΜΗΝΟΣ ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΕΞΟΔΑ

    -ΕΤΗΣΙΟΣ ΕΛΕΝΓΧΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΥΤΩΝ Η ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΠΤΙΚΑ ΑΠΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΜΕ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ(ΚΑΤΙ ΑΝΑΛΟΓΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΑΠΟ ΟΤΙ ΓΝΩΡΙΖΩ)

    -ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΝΟΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ,ΠΙΑΣΤΕΙ ΟΤΙ ΕΞΑΠΑΤΗΣΕ Η ΑΠΕΚΡΥΨΕ ΕΣΟΔΑ ΣΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ ΔΗΛΩΣΗ ,ΑΜΜΕΣΗ ΑΠΟΠΟΜΠΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΔΗΜΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ (ΕΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ), ΜΕ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΣΕ ΜΑΥΡΗ ΛΙΣΤΑ…

    ΜΕ ΓΝΩΜΟΝΑ ΟΤΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ ,ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΕΚΙΝΗΣΕΙ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΧΡΕΩΣΕΙ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΟΥ, ΠΟΥ ΠΡΟΚΛΗΘΗΚΑΝ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΛΑΘΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΤΟΥ ,Η,ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ,ΠΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΗΘΕΛΗΜΕΝΗ ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΕΝΓΧΟ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ,ΕΥΝΟΗΣΕ ΝΑ ΞΕΦΥΓΕΙ ΟΛΗ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ,ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΤΕ ΝΑ ΔΩΣΕΤΕ ΑΝΑΣΑ ΚΑΙ ΦΩΣ ΣΤΟ ΤΟΥΝΕΛ ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΖΟΥΝΕ ΣΤΗΝ ΜΙΖΕΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΙΝΑ ΚΤΥΠΩΝΤΑΣ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ(ΔΗΛ.ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΠΑΛΗΣΑΝ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΗΜΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΜΕ ΙΔΡΩΤΑ ΚΑΙ ΑΙΜΑ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΔΥΣΚΟΛΟΤΑΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ).

    ΕΠΙΣΗΣ ΤΟΣΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΤΗΡΙΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΜΕΝΑ ΔΩΣΤΕ ΣΤΕΓΗ -ΔΩΜΑΤΙΑ- ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΟΥ ΝΑ ΚΟΙΜΗΘΟΥΝΕ ΚΑΙ ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ ΣΤΑ ΠΑΓΚΑΚΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΧΑΣΕΙ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ…ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ..

    ΚΛΕΙΝΟΝΤΑΣ ΝΑ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΩ ΓΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΠΟΥ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ,ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΑΣ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥΣ,ΕΥΕΛΠΙΣΤΩΝΤΑΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΥΝ ΣΕ ΕΝΑ ΑΠΛΟ ΣΥΡΤΑΡΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΩΣ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

    ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΠΙΣΤΗ ΟΤΙ ΟΛΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΝ ΠΡΩΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΕΣΕΙΣ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ..

  • 2 Νοεμβρίου 2009, 22:32 | siaflas mixail

    ΟΛΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΙΝΑΙ ΘΕΤΙΚΟ ΘΑ ΩΦΕΛΗΣΕΙ ΠΟΛΥ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΝΙΓΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΧΡΕΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

  • 2 Νοεμβρίου 2009, 21:51 | ΓΕΩΡΓΙΑ ΧΑΤΙΝΟΓΛΟΥ

    Για τη ρύθμιση των χρεών στις τράπεζες από κάρτες και δάνεια, παρακαλώ να εντάξετε και τα θύματα με αναπηρία από τρομοκρατική ενέργεια, της οποίας είμαι παθούσα.

  • 2 Νοεμβρίου 2009, 20:01 | Δημητρης Γ.

    Διαβασα με προσοχη,κυριως σχολια οσων ειναι Τραπεζικοτεροι των Τραπεζων,(εκτος αν ειναι μεγαλομετοχοι τους)αλλα θα περιμενα αντι να ζητουν την παραδειγματικη τιμωρια των υπερχρεομενων,να ζητουν την υπαγωγη των υπερχρεωμενων στις ρυθμισεις τυπου SIEMENS,δηλαδη παραγραφη χρεων.

  • 2 Νοεμβρίου 2009, 16:54 | Σταυρος Καραγιαννακης

    Κυριοι
    το θεμα των ωφειλων απο ιδιωτες κατα κυριο λογο μπορει να εχει αμμεση λυση για ολες τις ενδιαφερομενες πλευρες μονο αν ακολουθησουμε τα εξης βηματα¨
    1.συγκεντρωση ολων των ατομων σε μια ομαδα(π.χ. 500,000 ατομα)
    2.συνολο των ωφειλων (π.χ.2,500,000,000)
    3.διαχωρισμος ωφειλων (στεγαστικα,καρτες,διαφορα δανεια)
    4.διαχωρισμος ωφειλετων (χρονος καθυστερησης, ποσο, τειρεσιας, ηλικια)
    5.διαχωρισμος ωφειλετων (εργαζομενοι, ανεργοι, δημοσιος τομεας,ιδιωτικος τομεας,ελευθεροι επαγγελματιες)
    6.συνολικη τελικη ωφειλη για τον καθενα(απο την καθε τραπεζα διοτι καποιες τραπεζες κανουν σημαντικες μειωσεις ποσου προκειμενου να εισπραξουν).

    στις διαφορες κατηγοριες ωφειλετων υπαρχουν ανθρωποι που εχουν σταθερη εργασια και εισοδηματα, με την διαφορα ομως οτι απο την στιγμη που ειναι black list δεν μπορουν να εχουν τραπεζικες συναλλαγες (βαση ορων των τραπεζων)και ειναι αναγκασμενοι να πληρωνουν υψηλες δοσεις και χωρις την δυνατοτητα μεταφορας υπολοιπων!
    (αυτο αφορα τις ομαδες υψηλου κινδυνου)

    στο φιλοδοξο σχεδιο μου που το επεξεργαζομαι αρκετο καιρο το πρωτο βημα ειναι να ισχυσει το (σχεδιο Πυραμιδα)
    δηλαδη αφου συγκεντρωθουν ολοι οι ωφειλετες και να αρχισουν να καταβαλουν τα οποια ποσα μπορουν ο καθενας,ετσι ωστε να συγκεντρωνονται τα χρηματα για να εξοφλουνται τα δανεια ενα ενα (με βαση την κρισιμοτητα του)και στη συνεχεια ο ωφειλετης του οποιου εχει εξοφληθει το δανειο να συνεχιζει να καταβαλει το ποσο το οποιο μπορει (λιγοτερο η περισσοτερο) μεχρι εξοφλησης ολοκληρου, και βεβαια να ειναι (καθαρος) πλεον.
    βεβαια η δεσμευση του θα ειναι γραπτη.
    επισης τα τελικα ποσα που χρωσταει ο καθενας θα εχουν γινει γνωστα απο τις τραπεζες πριν αρχισουν ολες οι διαδικασιες, που βεβαια εχουν αρκετες δικλιδες ασφαλειας και για τις δυο πλευρες.
    θα ηθελα ολα αυτα και επισης καποιες αλλες λεπτομερειες να συζητηθουν απο κοντα με το επιτελειο του υπ. οικονομικων.
    περιμενω απαντηση σας συντομα κι επισης σας αφηνω το τηλ. μου για επικοινωνια
    Σταυρος Καραγιαννακης 6973345999

  • 2 Νοεμβρίου 2009, 15:20 | Πέτρος Χριστοφιλίδης

    1. Εφόσον το ίδιο το άρθρο ομιλεί για πιστωτές (κατάσταση πιστωτών), συνάγεται ότι η διατύπωση ΄΄μία φορά΄΄ του άρθρου 1 θα μπορεί να περιλαμβάνει συνδυασμό οφειλών και επομένως πιστωτών επί της ιδίας περιπτώσεως. Πρέπει να διευκρινιστεί αυτό.
    2. …μέχρι την έκδοση απόφασης από το δικαστήριο για την επιβεβαίωση του σχεδίου διευθέτησης των οφειλών. Η απόφαση αυτή εκδίδεται το αργότερο μέσα σε τέσσερις μήνες από την υποβολή της αίτησης…: θεωρώ ότι το χρονικό διάστημα που τίθεται εδώ είναι πολύ μεγάλο.
    3. …εκτός αν το δικαστήριο κρίνει, μετά από ακρόαση του οφειλέτη ότι το σχέδιο δεν πρόκειται να γίνει δεκτό, οπότε διατάσσει τη συνέχιση της διαδικασίας, μη εφαρμοζομένων στην περίπτωση αυτή των επόμενων παραγράφων του παρόντος άρθρου…:
    Σε ποιο χρονικό σημείο γίνεται η ακρόαση του οφειλέτη;
    Τι εννοείται στο παρόν εδάφιο «τη συνέχιση της διαδικασίας»;
    Δηλαδή το άρθρο 4 έχει ισχύ μόνο στις περιπτώσεις όπου το σχέδιο διευθέτησης των οφειλών δύναται να γίνει δεκτό, αν καταλαβαίνω καλά. Πώς μπορεί να είναι βέβαιος ο Ειρηνοδίκης για τη δυνατότητα αυτή του σχεδίου;
    4. …Από την κοινοποίηση της αίτησης αναστέλλονται αυτοδικαίως όλα τα ατομικά καταδιωκτικά μέτρα των πιστωτών κατά του οφειλέτη προς ικανοποίηση ή εκπλήρωση των απαιτήσεών τους…: Το εδάφιο αυτό είναι πολύ θετικό.
    5. Τι θα συμβεί εάν οι πιστωτές από τη μία πλευρά και ο οφειλέτης από την άλλη πλευρά, με τις μεταβολές που θα επιφέρουν στο σχέδιο, δεν συμφωνήσουν; Υπάρχει περίπτωση η ομοφωνία / συμφωνία τους να μην επιτυγχάνεται και η υπόθεση να παρατείνεται επ’ αόριστον; Ποια η θέση του Δικαστηρίου στην περίπτωση αυτή; Ας ληφθεί και αυτό υπόψιν.

  • 2 Νοεμβρίου 2009, 14:02 | ΤΣΙΚΑ ΕΛΕΝΗ – ΛΑΜΠΡΙΝΗ

    Ονομάζομαι Τσίκα Ελένη – Λαμπρινή, ζώ και εργάζομαι στα Ιωάννινα και είμαι παντρεμένη εδώ και πέντα χρόνια . Εχω αποκτήσει με τον σύζυγό μου δύο παιδιά 5 και 2,5 ετών αντίστοιχα.
    Ο σύζυγός μου κατάγεται από μια κωμόπολη έξω από τα Γιάννινα όπου και δραστηριοποιούνταν επαγγελματικά . Είχε μαγαζί (Super Market) , και λέω είχε διότι το μαγαζί από πέρισυ τον Νοέμβριο του 2008 δεν υπάρχει πια ….. Ο σύζυγός μου έκανε μια πολύ μεγάλη επένδυση με ένα μεγάλο κτίριο το οποίο ξεκίνησε για την καλύτερη λειτουργία του καταστήματός μας, ως αποθήκες και αυτή η επένδυση μας έφερε πολύ πίσω σ όλες τις άλλες υποχρεώσεις του μαγαζιού.
    Δανείστηκε πολλά χρήματα από τράπεζες , αυτή τη στιγμή και εδώ και πολλούς μήνες αδυνατούμε να πληρώσουμε… διότι το μαγαζί έχει κλείσει . Το θέμα είναι ότι δεν κατάφερε να πάρει και κάποια χρήματα από ένα πρόγραμμα που τα περιμέναμε πως και πως… Έχουν μείνει στο δρόμο 7 οικογένειες (με το κλείσιμο της επιχείρησης) και κανένας από τους τοπικούς φορείς δεν ενδιαφέρθηκε να αναρωτηθεί (τι έγινε σ αυτή την επιχείρηση που πλήρωνε ΤΕΒΕ, ΦΠΑ, ΙΚΑ, Επιμελητήριο κ.λ.π.; )
    Αυτή την στιγμή είναι άνεργος , μας έχει βγεί το σπίτι σε πλειστηριασμό εδώ και ένα μήνα περίπου και ένα οικόπεδο και είμαστε σε απελπιστική κατάσταση… Και φυσικά θα βγει και το κτίριο σε πλειστηριασμό σε σύντομο χρονικό διάστημα…
    Περιμένουμε τα μέτρα της νέας κυβέρνησης που φαίνονται ελπιδοφόρα για πολλούς πολίτες αυτής της χώρας που πραγματικά υποφέρει και που πραγματικά ΚΑΝΕΝΑΣ δεν έχει ενδιαφερθεί ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ γι αυτή την χώρα!!!

  • 2 Νοεμβρίου 2009, 14:20 | ΒΑΣΙΛΗΣ

    Εγώ κ η σύζυγός μου είμαστε μισθωτοί κ πρέπει να δίνουμε για στεγαστικά κ καταναλωτικά δάνεια 3600,00 ευρώ/μήνα.Λόγω αστάθμητων παραγόντων που δεν είναι της παρούσης να εξηγηθούν μπορούμε να δίνουμε από τα εισοδήματά μας 1800,00 ευρώ/μήνα.Αυτό μπορεί να επιτευχθεί αν η τράπεζα εντάξει τα καταναλωτικά μας στα πολυετή στεγαστικά μας με τους όρους κ τα επιτόκια των στεγαστικών που ήδη εχουμε συμφωνήσει(επιμήκυνση της εξόφλησης των καταναλωτικών).Αλλωστε τα ποσά των καταναλωτικών είναι μικρά αλλά οι δόσεις μεγάλες.Η τράπεζα δεν θα χάσει ούτε 1 ευρώ κ εμεις κ τα 2 παιδιά μας θα ανασάνουμε.Αλλωστε είναι υποθηκευμένα 3 ακίνητα στα 2 στεγαστικά(ικανοποητικη εγγύηση).Εκτιμώ πως σαν την δική μας περίπτωση υπάρχουν πολλές.Παρακαλούμε να προβλεφθεί στο νομοσχέδιο τέτοιου είδους ρύθμιση.Ευχαριστούμε εκ των προτέρων κ συγχαρητηρια για τη προσπάθεια.

  • 2 Νοεμβρίου 2009, 13:37 | ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΣΤΟΥΜΠΟΣ

    ποιο θα ειναι το ελαχιστο τεκμηριο διαβιαωσης που θα υπολογιζεται για απο εισοδημα κατα ατομο για αποφασισουν τα αρμοδια δικαστηρια αν μπορει να εναταχθει καποιος στις διαταξεις του πτωχευτικου νομου.

    Ευχαριστω .

  • Κύριε Πρωθυπουργέ, κα Υπουργέ,
    Ο κύκλος εργασιών των ελληνικών τραπεζών είναι περίπου 300 δισ. ευρώ. Αυτή τη στιγμή, οι ακάλυπτες επιταγές ανέρχονται στο ποσό των 27 δισ. ευρώ περίπου.
    Η διάρκειά τους κυμαίνεται από 6 έως 12 μήνες, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία αυτών, βρίσκεται στα χέρια των ελληνικών τραπεζών, που κατά τη γνώμη μου δημιουργεί περιβάλλον ελέγξιμο, για τον κεντρικό σχεδιασμό του κράτους.
    Η πλειψηφία επίσης των επιταγών αυτών αφορά σε μικρες και πολύ μικρές
    επιχειρήσεις, οι οποίες δεν μπορούν πλέον να λειτουργήσουν σε περιβάλλον οικονομικής ασφυξίας λόγω έλλειψης ρευστότητας κλπ.
    Οι επαγγελματίες αυτοί, αντι να ασχολούνται με την επιχείρησή τους και τη βελτιστοποίηση των υπηρεσίων και των προϊόντων τους, έχουν επιδοθεί εδώ και μήνες σε ένα ατέλειωτο αγωνιώδες και ασύμφωρο παιχνίδι ανταλλαγής μεταχρονολογημένων επιταγών με σκοπό, στην ουσία, την πίστωση χρόνου. Από τη συνθήκη αυτή, σημειώνεται ότι κινδυνεύουν τόσο οι επιχειρηματίες, όσο και οι Τράπεζες, για ευνόητους λόγους.
    Η πρόταση που υποβάλλουμε λοιπόν είναι η παρακάτω:
    1. Υπολογισμός και καταγραφή από τις τράπεζες, όλων των επιταγών που βρίσκονται στα χέρια τους.
    2. Μετατροπή των ποσών των επιταγών, περίπου 27 δισ, σε 10ετη δάνεια με επιτόκιο 2-3 μονάδες πάνω από το euribor και ταυτόχρονη 6μηνη περίοδο χάριτος για αποπληρωμή των δόσεων.
    3. Εγγύηση από το κράτος προς τις Τράπεζες, σε ποσοστό 5-10% για ενδεχόμενες απώλειες από τη μετατροπή (επιχειρηματικός κίνδυνος). Σημειώνεται ότι σ΄αυτό το ποσοστό περίπου καταγράφεται από τις τράπεζες ο κίνδυνος από τα στεγαστικά και μικρά επιχειρηματικά δάνεια. Επιπλέον, οι παραπάνω τυχόν απώλειες των τραπεζών θα εγγραφουν σε χρονικό διάστημα ετών και όχι λίγων μηνών.
    4. Νομοθέτηση (ταυτόχρονη), κατά της εκδοσης μεταχρονολογημένων επιταγών από τις επιχειρήσεις και παράλληλα εύλογη απαγόρευση προς τις Τράπεζες να δανείζουν με βάση μεταχρονολογημένες επιταγές ή να τις αποδέχονται.
    5. Για ταχύτερη ρευστότητα, ανάληψη εξόφλησης από το κράτος των πρώτων 6μηνων τόκων των εν λόγω δανείων, με ποσοστό 1% πάνω από το euribor. Το κόστος για το κράτος θα είναι περίπου 325 εκατ. ευρώ για όλους τους 6 μήνες, που αργότερα μπορεί να εισπραχθεί με τη μορφή φόρων και ΦΠΑ από την αυξανόμενη οικονομική δραστηριότητα.
    Με τα παραπάνω, θεωρούμε ότι εξασφαλίζεται οικονομική ρευστότητα, πραγματική οικονομία με συναλλαγές 30-60 ημερών, παραγωγικότητα, υγιές οικονομικό περιβάλλον και αύξηση επιχειρηματικότητας αλλά και, συνακόλουθα, αύξηση θέσεων εργασίας, φόρων και ΦΠΑ.
    ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Ν. ΑΛΕΥΡΑ, Οικονομολόγος ΓΕΩΡΓΙΟΣ Β. ΠΑΛΥΒΟΣ, Νομικός

  • 2 Νοεμβρίου 2009, 13:43 | ΕΛΕΝΗ ΟΝΗΣΙΦΟΡΟΥ

    Η κατάσταση μου είναι τραγική. Βρέθηκα να χρωστάω πάνω από 100.000 ευρώ στις τράπεζες από δάνεια και πιστωτικές κάρτες για σπασμένα δεκαετιών. Ο μισθός μου και του συζύγου μου είναι μισοί αφού μας παρακρατούν για δάνεια πριν ακόμα φθάσουν στα χέρια μας. Σπίτι δεν έχουμε, καλή ζωή δεν κάναμε. Βιώσαμε την ανεργία το άγχος και την ανέχεια. Δεν πήγαμε ποτέ διακοπές, πέρασαν τα νιάτα μας με πίκρα και στεναχώρια. Έχουμε δύο παιδιά που σπουδάζουν και δεν μπορούμε να τους στείλουμε χρήματα. Η κατάσταση είναι τραγική το ξαναλέω.
    Άλλη ελπίδα από αυτή που μας δώσατε προεκλογικά δεν έχουμε. Κανένα φως από πουθενά.
    Οι τράπεζες μας έχουν κάνει το βίο αβίωτο με τα τηλεφωνήματα και τις απειλές.Δεν θέλουμε να ξημερώνει, υποβάλλουμε τον εαυτό μας σε ύπνωση για να μη σκέφτεται τα χρέη.
    Δώστε μας πίσω πάλι τη θέληση να ζήσουμε. Ναι βρεθήκαμε ο καθένας για τους δικούς του λόγους με χρέη και οφείλουμε να τα πληρώσουμε.
    Αλλά πως;
    Ζητάω να μαζευτούν τα χρέη μου σε ένα λογαριασμό με μια δόση λογική που να μου επιτρέπει να ζήσω και να σπουδάσω τα παιδιά μου. Βοηθήστε με.
    Πού να βρω δικηγόρο, πού να περισσέψουν λεφτά για δικηγόρο;Τόσες υπηρεσίες δεν μπορεί μια να αναλάβει το διακανονισμό. Πραγματική βοήθεια θα είναι να υπάρχει μια αρχή όπου θα απευθυνθούμε να δηλώσουμε τα χρέη μας και να αναλαμβάνει να μας καθοδηγήσει και να διαμεσολαβεί μεταξύ του πολίτη και των τραπεζών. Τόσους νομικούς έχετε για συμβούλους.
    Αν μας προδόσετε και σεις άλλο βήμα δεν έχουμε: ή θα γίνουμε κουκουλοφόροι και ληστές ή τρομοκράτες ή θα αυτοκτονήσουμε.

  • 2 Νοεμβρίου 2009, 12:09 | GIANNHS ANDREOY

    H ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΜΕΧΡΙ 31-12-09 ΤΩΝ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
    ΑΣ ΔΩΣΕΙ ΚΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΛΛΟΥΣ ΕΞΗ ΜΗΝΕΣ ΜΙΑ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΙΣΧΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑ ΜΕΤΑ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΕΧΟΥΝ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΑ ΔΕΥΤΕΡΙΑ ΚΑΙ ΜΑ ΕΧΟΥΝ ΠΝΙΞΕΙ

  • 2 Νοεμβρίου 2009, 10:46 | ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

    ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΖΗΓΟΥ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ 30000 ΓΙΑ ΤΟ 2008 ΚΑΙ 25000 ΓΙΑ ΤΟ 2009 ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ.
    ΓΙΑ ΔΟΣΕΙΣ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 60000 ΓΙΑ ΔΟΣΕΙΣ. ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΟΤΑΝ ΚΑΙ ΠΗΡΑΜΕ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΕΙΧΑΜΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΚΑΙΕΤΣΙ Η ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΜΑΣ ΔΩΣΑΝ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ. ΕΓΩ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΑΝΟΙΓΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΟΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΜΕΓΑΛΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΚΑΙ Η ΣΥΖΗΓΟΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΑΣΚΑΛΑ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΩ ?

  • 2 Νοεμβρίου 2009, 10:25 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΛΟΠΑΣΤΑΣ

    -Καμιά πρόβλεψη για τους συνεπείς υπερχρεωμένους, που φυτοζωούν για ναναι συνεπείς, σε αντίθεση με τους ασυνεπείς που ευνοούνται.
    -Επίσης δεν προβλέπεται με βάση τον μισθό ποσοστό δόσης. Υπάρχουν δόσεις που φτάνουν το 60% των αποδοχών του δανειολήπτη. Το 30% θα ήταν μια σοβαρή λύση και πραγματική αναπνοή για την μηδαμινή αγοραστική τους δυνατότητα.
    -Θα έπρεπε επίσης να περιληφθεί και διάταξη που να αφορά τους υπερχρεωμένους Δημόσιους υπάλληλους, που υπηρετούν στο Δημόσιο από μετατάξεις, συνταξιοδοτούνται προσεχώς από το ΙΚΑ και δεν παίρνουν εφάπαξ. Θα πρέπει να δύνανται εθελούσια παραμονή στη θέση τους και μετά το 60ο έτος, δεδομένου ότι η σύνταξη τους από το ΙΚΑ, μειώνει τις αποδοχές τους και καθιστά ακόμα δυσχερέστερη την κακή λόγω δανεισμού οικονομική θέση τους.

  • 2 Νοεμβρίου 2009, 09:27 | μαρκος

    ΠΟΙΟ ΤΟ ΟΦΕΛΟΣ ΑΝ ΔΕΝ ΑΠΑΛΑΣΣΕΤΑΙ ΚΑΙ Ο ΕΓΓΥΗΤΗΣ ?ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ,ΑΛΛΙΩΣ ΔΩΡΟ ΑΔΩΡΟ.ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΜΠΗΚΕ ΣΤΟΝ ΤΕΙΡΕΣΙΑ ΑΠΟ ΣΠΟΡ.ΟΤΑΝ ΡΩΤΑΣ ΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΥΨΗΛΑ ΑΠΑΝΤΟΥΝ…ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΕΠΙΣΦΑΛΕΙΩΝ.ΑΝ ΛΟΙΠΟΝ ΕΙΣΠΡΑΤΟΥΝ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΧΑΣΕΙ ΓΙΑΤΙ ΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΟΣΩΝ ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ?ΚΑΙ ΑΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΟΥΝ ΖΗΜΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΙ ΕΓΙΝΕ?ΡΩΤΗΣΤΕ ΑΝ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΧΕΙ ΣΩΘΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΡΑΠΕΖΑΣ.ΜΗΝ ΨΑΧΝΕΤΕ ΑΔΙΚΑ….ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΟΦΕΟΛΟΜΕΝΑ ΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΟΤΑ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΟΣΑ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΕΧΟΥΝ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙ ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ?ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΕΤΟΙΑ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑ ΟΤΑΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΔΟΝ ΠΤΩΧΕΥΣΕΙ?ΠΟΙΟΣ Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΡΥΘΜΙΖΟΝΤΑΙ ΧΡΕΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ?ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΩ ΤΙΠΟΤΑ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΟΥ ΠΟΙΟΣ Ο ΛΟΓΟΣ ΝΑ ΕΡΘΩ ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ?ΑΦΟΥ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΜΕΙΝΩ ΣΤΟΝ ΤΕΙΡΕΣΙΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ.ΑΧΡΗΣΤΟ ΜΕΤΡΟ.ΑΦΟΥ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΑΛΛΙΩΣ ΠΟΥΛΑΝΕ ΤΑ ΕΠΙΣΦΑΛΗ ΔΑΝΕΙΑ ΓΙΑ 2ΚΑΙ 3% ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΟΥΝ 5 ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ?ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΚΑΤΩ ΑΣ ΦΥΓΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΥΦΕΡΕΙ….ΔΕΝ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝ.ΟΛΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΟΧΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ.ΚΑΝΤΕ ΜΙΑ BAD BANK ΚΑΙ ΜΑΖΕΨΤΕ ΥΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΛΙΩΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΞΕΥΤΙΛΙΣΜΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ.ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΑ ΑΛΟΓΑΣΕ ΠΟΙΑ ΧΩΡΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ?

  • 1 Νοεμβρίου 2009, 22:31 | xristina

    ΑΝΟΙΞΕ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΙ ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ ΝΑ ΜΑΖΕΨΟΥΝ ΤΙΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΣΕ ΜΙΑ ΟΦΕΙΛΗ ΓΙΑΤΙ ΥΠΟΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΕΧΟΥΝ ΣΠΑΣΕΙ ΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

  • 1 Νοεμβρίου 2009, 19:25 | mpartsivkas eyaggelos

    Εχω μια βιοτεχνια (καλτσοποια)ειμαι χρεωμενος με δανεια και καρτες στο ποσο των 200000 ευρω εχω ενα ακινητο σπιτι 50% ενα ημιηπογειο 100% και ενα μικρο εξοχικο 100% συμβολαιο εξαδιερετου σε τι ρυθμιση θα μπορουσα να υπαχθω
    Νοιωθω ΜΕΓΑΛΗ ανασφαλεια δεν μπορω να πληρωσω τις ΔΟΣΕΙΣ
    Η δουλεια εχει πιασει πατο αλλα εσοδα δεν εχω θελω ΒΟΗΘΕΙΑ

  • 1 Νοεμβρίου 2009, 17:13 | Μαρία Παλαιολόγου

    Αυτή τη στιγμή οι οφειλέτες βρίσκονται σε αδιέξοδο. Αδυνατούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των τραπεζών όχι από δόλο αλλά από έλλειψη οικονομικής ρευστότητας. Είναι άδικος κόπος και χάσιμο χρόνου η οποιαδήποτε συζήτηση μεταξύ οφειλέτη και τράπεζας. Επομένως θα πρέπει ο οφειλέτης να απευθύνεται στο Ειρηνοδικείο προσκομίζοντας όλα εκέινα τα στοιχεία που θα δείχνουν την οικονομική τπυ αδυναμία και εκείνο (το Ειρηνοδικείο) να αποφασίζει.

  • Αγαπητοί κύριοι, συγχαρητήρια για την τόλμη να φέρετε προς ψήφιση άμεσα το νομοσχέδιο που είχε υποσχεθεί προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ.
    Οι ρυθμίσεις του, τουλάχιστον οι ουσιαστικές, είναι προς την ορθή κατεύθυνση. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι και οι καλύτερες προθέσεις και ρυθμίσεις κινδυνεύουν να αποδειχθούν αναποτελεσματικές, εάν δεν συνοδεύονται από εύκαμπτο, γρήγορο και οικονομικό διαδικαστικό πλαίσιο εφαρμογής. Κατά την άποψη μου, που στηρίζω σε 22 χρόνια μάχιμης δικηγορίας, στο σημείο αυτό πάσχει το νομοσχέδιο. Πρέπει να γίνουν οι εξής βελτιώσεις, δε, ώστε ο νόμος που θα ψηφισθεί να είναι εύκολα εφαρμόσιμος, για να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι από αυτούς που συγκεντρώνουν τις σχετικές προϋποθέσεις:
    α)Όπως διδάσκει η εμπειρία και από την μέχρι σήμερα απόλυτα αποτυχη-μένη εφαρμογή του άρθρου 214Α ΚΠολΔ, η ανάλωση χρόνου και χρήματος σε εξωδικαστικές απόπειρες συμβιβασμών, μέσω διατάξεων αναγκαστικού δικαίου, είναι ατελέσφορη και προβληματική. Εξάλλου, όπως επίσης διδά- σκει η ανωτέρω εμπειρία, εάν υπάρχει δυνατότητα εξεύρεσης συμβιβα- στικής λύσης, δεν χρειάζεται η σχετική παρέμβαση του νομοθέτη με τέτοιες διατάξεις. Εάν, δε, η πρόβλεψη αυτή του νομοσχεδίου,καθώς και η αντίστοιχη για τον διαχωρισμό της συζήτησης της αίτησης από την προσπάθεια συμβιβασμού με βάση το σχέδιο διευθέτησης οφειλών, εισήχθησαν με πρόταση των τραπεζών, είναι γιατί η πολυπλοκότητα τους (που θα οδηγήσει κατ’ ανάγκην και σε μεγάλη αύξηση των αμοιβών των δι-κηγόρων και των λοιπών διαδικαστικών εξόδων) θα εμποδίσει πολλούς οφειλέτες να ενταχθούν στις ρυθμίσεις του νόμου. Για τον λόγο αυτόν πρέπει να δείξουμε εμπιστοσύνη στους δικαστές μας και να προχωρά κατευθείαν η συζήτηση της αίτηης, χωρίς να απαιτείται καμία προηγούμενη απόπειρα εξώδικου συμβιβασμού.
    β) Για τους ίδιους λόγους με παραπάνω δεν πρέπει να προηγείται και η απόπειρα συμβιβασμού με βάση το σχέδιο διευθέτησης οφειλών και γενικά ο διαχωρισμός αυτής της διαδικασίας από την εξέταση της αίτησης για απαλλαγή από τα χρέη. Αντίθετα, πρέπει σε μια ενιαία διαδικασία και σε μια ενιαία συζήτηση της αίτησης, που θα ολοκληρώνεται σε μια δικάσιμο, στην οποία θα μπορούν να παρεμβαίνουν όλοι οι πιστωτές, να λαμβάνεται απόφαση από το δικαστήριο που θα ορίζει τον τρόπο, τον χρόνο και το ποσοστό ικανοποίησης των πιστωτών και την αντίστοιχη απαλλαγή του οφειλέτη. Μάλιστα, πρέπει να υπάρξει σχετική βελτίωση και στην §1 του άρθρου 4 του νόμου, που να ορίζει ότι δεν απαιτείται η ξεχωριστή προσκόμιση των εγγράφων του άρθ. 4 §1 στοιχ. β και γ (αφού του στοιχ. α δεν θα απαιτείται λόγω του ότι δεν θα υπάρχει η προϋπόθεση της προηγούμενης απόπειρας συμβιβασμού), εφόσον τα στοιχεία των εγγράφων αυτών περιέχονται στην ίδια την αίτηση.
    γ)Θα πρέπει στο άρθρο 6 §3 επίσης να ορισθεί ότι προστατεύεται υποχρεωτικά η κύρια κατοικία του οφειλέτη και αυτό οδηγεί στην αυτόματη εφαρμογή των προβλέψεων της §3 του άρθρου 6 του νόμου, εφόσον η εμπορική της αξία, κατά το δικαστήριο, είναι χαμηλότερη του υπολοίπου του οφειλόμενου στεγαστικού ή επισκευαστικού δανείου, που εξασφαλίζεται με πρώτη ή δεύτερη προσημείωση ή υποθήκη επ’ αυτής ή υπερβαίνει κατά ποσοστό 20% το υπόλοιπο αυτό. Στην περίπτωση αυτή, η δικαστική απόφαση θα προβλέπει, ειδικά, για την ικανοποίηση των πιστωτών που έχουν εμπράγματη ασφάλεια για την εξασφάλιση του στεγαστικού ή επισκευαστικού δανείου της πρώτης κατοικίας του οφειλέτη και μόνο αυτοί θα μπορούν να επιδιώξουν την είσπραξη των απαιτήσεων τους από την πρώτη κατοικία του οφειλέτη είτε αυτός τηρήσει τους όρους της απαλλαγής του είτε όχι έναντι τόσο αυτών, όσο και των λοιπών πιστωτών. Με άλλα λόγια, εφόσον η αξία της κύριας κατοικίας του οφειλέτη καλύπτει την ανωτέρω προϋπόθεση, τότε η δικαστική απόφαση θα δημιουργεί δύο κατηγορίες πιστωτών (τους λοιπούς και αυτούς που έχουν χορηγήσει στεγαστικό ή επισκευαστικό δάνειο για την κύρια κατοικία και έχουν εμπράγματο προνόμιο επ΄ αυτής). Επίσης, θα πρέπει να συμπληρωθεί στην ίδια διάταξη, ότι προστατεύεται η κατοικία του οφειλέτη, ακόμη και εάν αυτή είναι μισθωμένη σε άλλο πρόσωπο, εφόσον συντρέχουν οι λοιπές προϋποθέσεις της διάταξης και εφόσον ο οφειλέτης, η σύζυγος του και τα ανήλικα τέκνα του δεν διαθέτουν άλλο διαμέρισμα (προϋπόθεση που θα αποδεικνύεται με τον ίδιο τρόπο, όπως και κατά την απόκτηση πρώτη κατοικίας με απαλλαγή, δηλαδή με την προσκόμιση Ε9 επικυρωμένου από την αρμοδία ΔΟΥ και την κατάθεση στο δικαστήριο σχετικής υπεύθυνης δήλωσης του οφειλέτη και της συζύγυ του).
    δ) Τέλος, συμμεριζόμενος και εγώ τις απόψεις που έχουν και άλλοι εκφράσει, για τη δυνατότητα των Ειρηνοδικείων να ανταπεξέλθουν στα καθήκοντα του μελλοντικού νόμου, θα έλεγα ότι ορθότερο θα ήταν οι σχετικές διαφορές να δικάζονται από το Μονομελές Πρωτοδικείο και κατά τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, ώστε να επιτυγχάνεται η ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή του κρίσιμου αυτού νομοθετήματος.
    Συνοπτικά: α) απλή διαδικασία σε μια δικάσιμο, β) ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου και με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, γ) όχι απόπειρα εξώδικου ή «δικαστικού» συμβιβασμού ως αναγκαία προϋπόθεση για την εκδίκαση της αίτησης, δ) δυνατότητα παρέμβασης σε οποιονδήποτε έχει έννομο συμφέρον χωρίς την τήρηση προδικασίας, ε)οι πιστωτές που δεν κλήθηκαν στη διαδικασία να μην καλύπτονται από την απόφαση και σε περίπτωση που επιδιώξουν αναγκαστική εκτέλεση επί της κύριας κατοικίας του οφειλέτη, να συμμετέχουν στη διανομή του πλειστηριάσματος οι εμπραγμάτων ασφαλισμένοι πιστωτές για τη χορήγηση του στεγαστικού ή επισκευαστικού δανείου, με τις απαιτήσεις τους, όπως θα ήταν χωρίς την έκδοση απόφασης ρύθμισης των χρεών του οφειλέτη, στ) η προστασία του άρθρου 6§3 να παρέχεται ακόμη και εάν η κύρια κατοικία είναι μισθωμένη σε άλλον με την προϋπόθεση ότι ο οφειλέτης, η σύζυγος του και τα ανήλικα τέκνα του δεν διαθέτουν άλλο διαμέρισμα, ζ) η προστασία του άρθρου 6§3, εφόσον η εμπορική αξία της κατοικίας του οφειλέτη, κατά το δικαστήριο, είναι χαμηλότερη του υπολοίπου του οφειλόμενου στεγαστικού ή επισκευαστικού δανείου, που εξασφαλίζεται με πρώτη ή δεύτερη προσημείωση ή υποθήκη επ’ αυτής ή υπερβαίνει κατά ποσοστό 20% το υπόλοιπο αυτό, να οδηγεί σε δύο ομάδες πιστωτών, από τις οποίες αυτή των λοιπών πιστωτών (δηλαδή πλην αυτών που έχουν χορηγήσει το εμπραγμάτως ασφαλιζόμενο στεγαστικό ή επισκευαστικό δάνειο) να μην μπορούν να επιληφθούν της κύριας κατοικίας του οφειλέτη για την ικανοποίηση των απαιτήσεων τους, ακόμη και εάν αυτός δεν μπορέσει να τηρήσει τους όρους εξόφλησης τους που θέτει η δικαστική απόφαση.

    Όπως είναι εύκολα αντιληπτό, οι παρατηρήσεις μου αφορούν και τα τρία άρθρα (4, 5 και 6) του σχεδίου νόμου.
    Σας ευχαριστώ,
    Δρ. Ε. Στοϊκός
    δικηγόρος

  • 1 Νοεμβρίου 2009, 15:07 | ΚΥΡΛΑΚΗ ΜΑΡΙΑ

    Θα ήθελα να στείλω στην Υπουργό κα Κατσέλη Λούκα τα συγχαρητήρια μου για τη βούληση να βάλει τάξη στην αταξία του τραπεζικού χαοτικού συστήματος που ταλανίζει τοκογλυφικά τους πένητες και δυστυχείς δανειολήπτες.
    Εκείνο που θέλω να προσθέσω από την πλευρά μου, είναι ότι για να μπορέσει να βοηθηθεί ο κάθε πολίτης που αδυνατεί να ανταποκριθεί σε χρέη που δημιουργήθηκαν από υπερβολικό τοκισμό, θα πρέπει να δημιουργηθεί θεσμικό πλαίσιο στο οποίο να ακουμπά με εμπιστοσύνη και σιγουριά και χωρίς «προϋποθέσεις» να μπορεί να ωφεληθεί από τα όποια μέτρα αποφασίσει να παρθούν το υπουργείο οικονομίας.
    Για παράδειγμα ένας τρόπος να ξεχρεώσει μία οικογένεια που κατά μέσον όρο το χρέος προς διάφορες τράπεζες αγγίζει το ετήσιο εισόδημά της, θα ήταν να επιβοηθηθεί ΜΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ως εγγυητή ΜΕ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΕΠΙΤΟΚΙΟΥ
    και αναχρηματοδότηση του ποσού που χρωστάει η οικογένεια με πολύ χαμηλό πλέον επιτόκιο και με ορίζοντα δεκαετίας.
    Με αυτή την ρύθμιση πιστεύω πως μια μεγάλη κατηγορία συμπολιτών μας θα ωφεληθεί, που δεν είναι κατ’ανάγκην κακοπληρωτές αλλά σε αυτήν την συγκυρία χρειάζονται την υποστήριξη και την αρωγή του κράτους ώστε η δικαιοσύνη να επιστρέψει και οι πολίτες να αισθανθούν και πάλι προστατευμένοι μέσα σε ένα ευνομούμενο κράτος.
    Με την ελπίδα να εισακουσθεί η πρόταση αυτή,πολλά συγχαρητήρια για την ιδέα της ηλεκτρονικής συμμετοχής.
    Ευχαριστώ θερμά για τη φιλοξενία!!!

  • 1 Νοεμβρίου 2009, 12:39 | ΣΚΑΛΙΔΗΣ ΜΠΑΜΠΗΣ

    επισης να συμπληρωσω
    στην διαρκεια αυτη να μην μπορουν να δανειοδοτηθουν ξανα και να γινετε ελεγχος στα περιουσιακα στοιχεια….
    ΔΕΝ ΚΡΥΒΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΞΑΝΑ ΑΛΛΑ ΔΑΝΕΙΑ!!!

  • 1 Νοεμβρίου 2009, 12:14 | ΣΚΑΛΙΔΗΣ ΜΠΑΜΠΗΣ

    Θα προτεινα
    εισοδηματα εως 12000 χωρις κανενα περιουσιακο στοιχειο η μια πρωτη κατοικια εως 120 τμ να δωσουν το 10% των χρεων χωρις η μηνιαια δοση να υπερβαινει το 30% του μηνιαιου εισοδηματος τους, με τοκο 5% απο οπου και αν προερχονται και σε βαθος χρονου οσο χρειαστει για να αποπληρωθει το 10%.

  • 1 Νοεμβρίου 2009, 12:43 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΤΡΕΙΣ ΚΛΙΜΑΚΕΣ.
    Α)ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΕΩΣ 15,000€ ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΓΟΥΝ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΕΑΝ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΑΚΙΝΗΤΟ ΕΩΣ 150 ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΝΑ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΕΩΣ 3,000 ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΩΝ.
    Β)ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΑΠΟ 15,001€ ΕΩΣ 50,000€ ΝΑ ΠΑΓΩΣΟΥΝ ΟΙ ΟΦΕΙΛΕΣ ΤΟΥΣ ΕΩΣ ΤΙΣ 31/12/2011(ΓΙΑ 2 ΕΤΗ).ΟΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΕΩΣ ΤΙΣ 31/12/2010 ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΙΣΧΥΕΙ ΑΠΟ 01/01/2012 ΜΕ ΤΟ ΧΑΜΗΛΩΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΕΠΙΤΟΚΙΟ. Ο ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΟΥ ΕΣΕΙΣ ΘΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ(Π.Χ. ΤΑΧΥΔΡ. ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ) Η ΜΕ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΡΕΣΚΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΕΛΑΤΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΟΡΟΥΣ .
    ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ Ο ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΕΡΒΑΙΝΕΙ ΤΟ 150% ΤΩΝ ΕΤΗΣΙΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥΣ ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΜΙΣΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΟΥΝ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ. ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΟΠΩΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Α.
    ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΗ ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΟΔΟΣ ΑΠΟ 01/01/2011 ΚΑΙ ΜΕ ΑΜΕΣΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΤΡΙΜΗΝΟ ΝΑ ΕΧΕΙ ΔΟΘΕΙ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΙΣΧΥ ΑΠΟ 01/01/2012 ΚΑΙ ΜΕΤΑ.
    Γ)ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΑΠΟ 50,001€ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΤΟΥΝ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ.
    ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΕΣ, ΓΡΗΓΟΡΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΜΕ ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΣΕ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ – ΠΑΡΑΒΟΛΑ – ΑΔΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ Κ.Λ.Π.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 1 Νοεμβρίου 2009, 11:33 | sotiris l.

    Καλημερα σας

    Σιγουρα ολοι εμεις που χρωσταμε στις καρτες και στα δανεια το ξεκινησαμε απο πολυ μικρα ποσα αλλα-αλλα-αλλα- με τις ευλογιες των τραπεζων που εκεινες αρχισαν να μας δεχονται με σκοπο τους να μας χωσουν ολο και ποιο βαθεια στο τουνελ των χρεων ευελπιστοντας δυο πραγματα

    Α< να πληρωνουμε συνεχεια και παντα η ελαχιστη δοση να ειναι ιση ¨η κατα λιγο μικροτερη της ελαχιστης καταβολης

    Β< να μας κανουν κατασχεση σε καποιο περουσιακο στοιχειο
    μας
    (που αυτο ειναι σχεδον αδυνατον να το παρει καποιος πισω απο τον πλειστηριασμο διοτι τα κυκλωματα εκει ειναι ισχυροτατα ,οπως επισεις και σε οποιον αλλο πλειστηριασμο που γινετε ειναι αδυνατον να παρει μερος καποιος ιδιωτης εκτος κλικας).

    Εγω τωρα ειμαι ανεργος 5 μηνες και απο 1300€ μισθο τωρα εχω 458€ απο το επιδομα.
    Πηρα 13000€ αποζημειωση και τους τα εδωσα ολα.
    ΔΕΝ εχω αλλα ΔΕΝ υπαρχουν αλλα.

    Περουσιακα στοιχεια δεν εχω οποτε δεν μπορω να κανω κατι ποιοα εκτος απο το να ελπιζω σε αυτον τον ΝΟΜΟ.

    Μια διευκρηνηση γιατι θα πρεπει να πραγματα να λεγονται με το ονομα τους.
    Εχω προσωπικη γνωμη και αποψη για το πως μπορει να σωθει η οικονομια της Χωρας μας.

    Α< εχουν δικαιο οσοι τωρα φωναζουν για τα stage και τους συμβασιουχους που πραγματικα ελαχιστοι απο αυτους ειναι απαραιτητοι στιος υπηρεσιες που εργαζοντουσαν αλλα ειναι αδυνατον σε αυτες τις υπηρεσιες να απασχολουνται 100-150 επιπλεον του κανονικου και οι υπαλληλοι να εργαζονται παιζοντας στα p/c games ¨η να πηγαινουν βολτες οποτε αυτοι θελουν.
    Τωρα το προβλημα δεν μπορει να λυθει ξαφνικα ΔΙΟΤΙ το πολιτικο κοστος ειναι τεραστιο αλλα μονο οποιος τα εχει δει – ζησει απο κοντα μπορει να σας μεταφερει τη αληθεια.

    Β<δεν ειναι δυνατον να υπαρχουν τοσα πολλα αυτοκινητα στον δημοσιο τομεα π.χ. υποκαταστημα του ΙΚΑ να εχει αυτοκινητο 4χ4 3500cc
    ΤΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ απο την αθηνα να παει ο διοικητης στα βραχια στον ασθενη??????

    θα πρεπει κατα την γνωμη μου να υπαρχει καποιος ανθρωπος που να ειναι παντα πανω και κοντα σε αυτους ωστε να υπαρχει ελεγχος.

    Μονο με συνεχει προσπαθεια – θεληση – ελεγχο μπορει να γινει κατι στην ΕΛΛΑΔΑ μας.

    εαν το κρινετε αναγκαιο στην διαθεση σας.
    με εκτιμηση.

    Σ.Λ.

  • 31 Οκτωβρίου 2009, 18:56 | ΘΕΟΔΩΡΟΣ

    ΚΥΡΙΑ ΚΑΤΣΕΛΗ ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΣΑΣ ΠΙΣΤΕΨΕ.ΠΙΣΤΕΨΕ ΣΕ ΕΣΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ.ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΠΙΣΟ ΠΡΟΧΟΡΗΣΤΕ ΤΙΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΜΗΝ ΑΠΕΙΛΗΣΤΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ Ο ΑΠΛΟΣ Ο ΚΑΤΑΧΡΕΟΜΕΝΟΣ ΑΛΛΑ ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΣΑΣ ΨΗΦΙΣΕ ΚΑΙ ΣΑΣ ΣΤΙΡΙΖΕΙ ΟΧΙ Ο ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ ΚΑΙ Η ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ.Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΧΡΕΩΘΗΚΕ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙ ΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΜΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ.ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΧΑΡΙΣΤΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ….ΝΑ ΡΙΘΜΙΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΜΑΣ ΘΕΛΟΥΜΕ.ΚΥΡΙΑ ΚΑΤΣΕΛΗ ΠΡΟΧΟΡΗΣΤΕ ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΔΕΝ ΧΡΟΣΤΑΤΕ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΣΤΟ ΑΠΛΟ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΣΤΙΡΖΕΙ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΕΣΑΣ ΧΡΩΣΤΑΤΕ…ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΤΕ ΠΟΛΛΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΟΛΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ…ΞΕΚΙΝΙΣΤΕ ΑΠΟ ΑΥΤΟ.

  • 31 Οκτωβρίου 2009, 18:53 | ΘΕΟΔΩΡΟΣ

    1ΔΙΣ ΚΕΡΔΗ ΘΑ ΒΓΑΛΕΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΣΤΙΣ 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ.Ο ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ ΚΑΙ Η ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ ΘΑ ΠΑΝΕ ΜΕ ΤΗΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΙΚΕΣ ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΩΡ ΑΙΕΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΙΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΚΑΙ ΕΜΑΣ ΜΑΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΜΕ ΠΛΗΣΤΕΙΡΙΑΣΜΟΥΣ.ΥΜΑΡΤΟΝ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΟ .ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΛΗΡΟΣΟΥΜΕ ΟΧΙ ΝΑ ΜΑΣ ΧΑΡΙΣΤΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ

  • 31 Οκτωβρίου 2009, 17:34 | Γιώργος Μπλάνας Ιωάννου

    ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΑ αλλά ΥΠΕΥΘΥΝΑ
    ==========================

    Αγαπητή κ. Κατσέλη, κανονικά ένας Υπερχρεωμένος αλλά Υπεύθυνος Πολίτης, θα πρέπει να έχει την επιθυμία να εξοφλήσει τα χρέη του και όχι να του χαρισθούν…

    Όμως, πως να μπορέσει να εξοφλήσει ένας πολίτης που οι μηνιαίες αποδοχές του είναι 700 ευρώ, όταν είναι φορτωμένος με 10 κάρτες και 5 καταναλωτικά δάνεια;

    Στην περίπτωση αυτή μιλάμε για ένα συνολικό χρέος 100.000 ευρώ, διαμερισμένο σε 5~6 Τράπεζες. Και ερωτώ: υπάρχει περίπτωση ποτέ μια τράπεζα να δεχθεί διευθέτηση ενός χρέους ας πούμε 20.000 ευρώ με μηνιαία δόση 20~30 ευρώ; Το βλέπω μάλλον απίθανο…

    Εάν όμως υπήρχε κάποιος κεντρικός φορέας, ας πούμε μια Εθνική Τράπεζα, που να μπορούσε να αναλάβει το συνολικό χρέος του δανειολήπτη… Αν δηλαδή με κρατική μέριμνα συγκεντρώνονταν τα επί μέρους χρέη του δανειολήπτη σε έναν κεντρικό φορέα, τότε θα μπορούσε να ευρεθεί μια φόρμουλα μακροχρόνιας αποπλήρωσης του χρέους των 100.000 ευρώ με 150~200 ευρώ μηνιαία καταβολή – κάτι που ίσως ο δανειολήπτης να μπορούσε να το αντέξει!

    Πράγματι, ένα δάνειο 100.000 ευρώ (αν είναι ΑΤΟΚΟ), με μια μηνιαία δόση 170 ευρώ μπορεί να εξοφληθεί σε περίπου 50 χρόνια…

    Ίσως βεβαίως μια τέτοια διευθέτηση να φαντάζει γελοία στα μάτια ορισμένων οικονομολόγων, όμως εάν τη δούμε θετικά, θα μπορούσε να αποδώσει καρπούς:

    1) Οι πολίτες θα ανασάνουν από πρόσθετες γραφειοκρατίες, την βάσανο της ταλαιπωρίας και τα νομικά έξοδα.

    2) Οι πολίτες θα νοιώσουν πραγματική φροντίδα από το κράτος και θα προσπαθήσουν φιλότιμα να αποπληρώσουν: ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ – ΟΧΙ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ.

    3) Ο κεντρικός φορέας (η Εθνική Τράπεζα), θα μπορούσε εν τω μεταξύ να αγοράσει αυτά τα δάνεια από τις επί μέρους τράπεζες ως «Τοξικά», σε μία τιμή ίσως κάτω από το ήμισυ της αξίας τους.

    4) Ο κεντρικός φορέας (η Εθνική Τράπεζα) θα μπορούσε να εκδώσει Χρεο-Ομόλογα για τα οποία ίσως θα μπορούσαν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον κάποιοι Εθνικοί Ευεργέτες – ΝΑΙ ίσως υπάρχουν ακόμη τέτοιοι στις μέρες μας…

    Τελειώνοντας κ. Κατσέλη, θα ήθελα συμπερασματικά να επισημάνω ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο φαντάζει όχι ιδιαίτερα φιλικό αλλά μάλλον βαρύ για πολλούς από εμάς τους υπερχρεωμένους πολίτες και ότι προσμένουμε από την Πολιτεία να δείξει μια κάποια εκτενέστερη μέριμνα…

  • 31 Οκτωβρίου 2009, 15:33 | Γ.Δ.

    Πριν από 4 χρόνια αναγκάστηκα να δανειστώ για να μπορέσω να διευθετήσω κάποιες οικογενειακές υποχρεώσεις. Για τρία χρόνια είχα την δυνατότητα να μπορώ να αποπληρώνω τις υποχρεώσεις μου. Ωστόσο το τελευταίο χρόνο δεν μπορώ αναταπεξέλθω λόγω ότι δεν πληρώνομαι απ’ όσους μου οφείλουν. Δεν ζητάω από το κράτος να μου διαγράψει το χρέος αλλά με το νέο νόμο που θα καταθέσει να παγώσει τα χρέη για έξι μήνες τουλάχιστον, ώστε να μπορέσω και εγώ αλλά και άλλοι να ξαναπατήσουμε στα πόδια μας ώστε να μπορούμε και πάλι να πληρώνουμε κανονικά τις υποχρεώσεις μας. Εάν αυτός ο νόμος επιλύσει αυτό που αναφέρω παραπάνω, θα σώσει όχι μονάχα εμένα, αλλά και ένα μεγάλο τμήμα όσων οφείλουν στις τράπεζες και λόγω της γενικής κατάστασης δε μπορούν να ανταπεξέλθουν στη καταβολή των δόσεων.

  • 31 Οκτωβρίου 2009, 05:27 | Αγγελική

    Αυτό το νομοσχέδιο δέν θα λύσει κανένα πρόβλημα.
    Διότι 1ον Θά βοηθήση ελάχιστους.
    2ον Θα κρατήσει χιλιάδες ενεργούς πολίτες στο γύψο γιά πολλά ακόμη χρόνια, ομήρους τών τραπεζών.
    3ον Πετάει το μπαλάκι στούς ταλαίπωρους καί πένητες δανιολήπτες,
    νά τρέχουν καί νά μή φτάνουν, μέ αντίπαλο τίς τράπεζες.
    Και άντε καί φτωχήναμε οι μισοί ελληνες,ποιός πιστεύει πραγματικά οτι οιτράπεζες θά παραγράψουν ποτέ τα χρέη μας?
    Επειδή υπάρχει απόφαση δικαστική? Σωπάτε τώρα…
    Συμπέρασμα Εφ΄όσον η κυβέρνηση δέν τολμάει να εφαρμόσει τούς
    νόμους τού κράτους και γιά τις τράπεζες, οπως τό κάνει γιά ολους τούς
    ελληνες πολίτες καί επιχειρήσεις,οι τράπεζες θα κάνουν κουμάντο είτε μάς αρέσει είτε όχι…
    Θα ήθελα μιά κυβέρνηση με τόσο μεγάλη απήχηση στό λαό να είχε
    πάρει πιό τολμηρές αποφάσεις και πιό δίκαιες απέναντι στά θύματα κλοπής
    από τίς τράπεζες τοκογλύφους.
    Ισως μάλιστα νά είναι καί η μοναδική της ευκαιρία,δεδομένης τής λαικής στήριξης πού εχει αυτή τη στιγμή.
    Αυτό πού θέλουμε είναι θεσμικά μέτρα και νόμους πού εφαρμόζονται κύριοι υπουργοί. Αλλιώς είναι σάν να μάς πετάτε ενα κόκκαλο, αλλά δέν μάς βγάζετε τήν αλυσίδα από τό πόδι.

  • 31 Οκτωβρίου 2009, 00:50 | ΓΑΛΑΝΑΚΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

    Λέγομαι Γαλανάκος Θανάσης έχω πτυχίο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.Θέλω να είμαι δίκαιος και γιά τον λόγο αυτό καταλογίζω μεγάλη ευθύνη στον πρών Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος που επέτρεψε την ελεύθερη δανειοδότηση των πολιτών χωρίς όρια,και αυστηρό έλεχχο.Οι τράπεζες που φορτώσανε με μεγάλα καταναλωτικά δάνεια και αυξημένα όρια πιστωτικών καρτών απλά γιά να επιτύχουν τους στόχους τους και στο τέλος της χρονιάς να μοιράζονται υπέρογκα bonus ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΤΗΝ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΩΝ ΠΕΛΑΤΩΝ ΤΟΥΣ που αντικειμενικά δεν μπορούν να αποπληρώσουν τις δόσεις των δανείων αυτών.
    Επίσης προτείνω γιά να υπάρχει ίση και δίκαιη μεταχείριση πρώτα απ όλα θα πρέπει οι πολίτες να προσκομίζουν από την εφορία βεβαίωση περιουσιακών στοιχείων τους,διότι θα παρατηρηθεί πάλι το οξύμορο να υπάρχει εκκαθαριστικό σημείωμα με φορολογητέο εισόδημα 12.000,00 ευρώ και ταυτόχρονα να κατέχουν 3 αυτοκίνητα εκ των οποίων ένα τζίπ 2.000 κυβικών,και 1 εξοχικό 100τμ. (εκτός της πρώτης κατοικίας).Εδώ είναι σίγουρο ότι θα προκύψει δόλος και ψευδής ομολογία.Αρα είναι απαραίτητο να υπάρχει μία βεβαίωση από την Δ.Ο.Υ που θα αναφέρει το επάγγελμα ,το εισόδημα και τα περιουσακά στοιχεία του καθένα κα στην συνέχεια θα την προσκομίζει στην Τράπεζα που έχει τα μεγαλύτερα χρέη και θα ζητάει την σχετική ρύθμιση οφειλών,διότι επαναλαμβάνω έχει μεγέλη ευθύνη και η ίδια η τράπεζα για το κατάντημα αυτό.ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ Ο ΛΕΥΚΟΣ ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ?? Ευχαριστώ γιά την φιλοξενία.

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 21:45 | A.L.

    να ρωτησω εαν ο νομος θα προβλεπει και τις οικογενειες που κατα το διαστημα της ληψης καποιων δανειων ηταν μαζι αλλα μετα λογω των οικονομικων!!! κυριως συνθηκων αλλα και αλλων διαλυθηκαν και σημερα ο ενας εκ των δυο συζυγων ειναι αυτος που επιβαρυνεται μετα το διαζυγιο ολο το βαρος των χρεων???μεσα σε αυτα τα χρονια εχουν εκδωθει χιλιαδες διαζυγια!!!πολλα απο αυτα τα δανεια παρθηκαν στο ονομα του ενος εκ των δυο!οι τραπεζες αναζητανε μονο τον οφειλετη που εχει υπογραψει!και αυτος μονο ειναι υποχρεος!στην προκειμενη περιπτωση.ουτε κανενα δικαστηριο αναγνωριζει στην περιπτωση αυτη την κοινη δανειακη υποχρεωση κατα τον εγγαμο βιο!μονο οταν υπαρχουν χρηματα που εχουν αποκτηθει μοιραζονται!τα δανεια? υπαρχουν περιπτωσεις χωρισμενων γυναικων η αντρων σημερα που πληρωνουν τα δανεια αυτα εχοντας και παιδια να μεγαλωσουν!ειδικη περιπτωση θα μου πειτε!και ομως υπαρχουν εκατονταδες τετοιες περιπτωσεις!καλο θα ηταν να εξεταζετε και η οικογενειακη κατασταση του οφειλετη!!!μονογονεικη πολυτεκνη οικογενεια,αριθμος τεκνων,εαν καταβαλλονται οι διατροφες που συνηθως δεν! και μην μενουν μονο στα οικονομικα στοιχεια!

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 20:29 | Νίκος Διαμαντώνης

    Ενθαρρυντικές κινήσεις υπέρ των δανειοληπτών προμηνύει το νομοσχέδιο αυτό.
    Θα ήθελα να εφιστήσω την προσοχή στη σύνταξη του φακέλου με τα δικαιολογητικά. Δεν πρέπει να δημιουργηθούν καθυστερήσεις και χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες για τους ενδιαφερόμενους. Λίγα και σωστά χαρτιά, που όμως θα διαχωρίζουν τους πραγματικά πληγέντες από τα δάνεια, από τους απατεώνες καιροσκόπους.
    Ακόμα, μετά από τη διευθέτηση όσων αιτήσεων εγκριθούν, θα πρέπει να γίνει ανασύνταξη των μηχανισμών που ελέγχουν τις τράπεζες. Είναι απαράδεκτο να δρουν ανεξέλεγκτα και να παιζουν με τα βάσανα των ανθρώπων που έχουν ανεπαρκές εισόδημα. Πρώτα δέχονται τα χτυπήματα των ανατιμήσεων και του παγώματος των μισθών τους (και ίσως την απειλή της ανεργίας) και μετά έρχονται και οι τράπεζες με τα μικροσκοπικά γράμματα των επαχθών όρων να τους ρίξουν πιο βαθειά στο πηγάδι της ανέχειας. Έλεγχος και πάλι έλεγχος των τραπεζών, για να μην ξανασυμβούν τα ίδια. Γιατί είναι σίγουρο ότι αν ξαναγίνει η ίδια κατάσταση, θα είναι κατά πολύ χειρότερη της τωρινής.

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 20:35 | ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ

    Στην αρχή θα κάνω τον δικηγόρο του διαβόλου.
    Θα πεις οτι χρωστάς απο καταναλωτικά και κάρτες. Θα σου πούνε ας μην
    τα έπαιρνες.
    Θα πείς οτι κινδυνεύει το σπίτι σου επειδή η τράπεζα το υποθήκευσε εν αγνοία σου. Θα απαντήσουν ότι υπέγραψες σύμβαση , εκείνα τα μικρά γραμματάκια στις πολλές σελίδες, που το προβλέπει αυτό.
    Θα πεις ότι προσπαθείς όσο μπορείς να πληρώσεις και βέβαια αυτό δεν
    είναι αρκετό.
    Για ότι κι αν πει κάποιος πάντα θα υπάρχει μια απάντηση.
    Εδώ βλέπουμε ότι το κράτος άνοιξε ένα θέμα και το έθεσε προς δημόσιο
    διάλογο . Το θέμα του δανεισμού στην χώρα μας που μέχρι σήμερα όλοι
    ήξεραν τι συμβαίνει και ποτέ κανένας δεν έκανε τίποτε.
    Τι κυκλώματα τοκογλυφίας που εξαρθρώθηκαν , τι άνθρωποι που δήλωσαν
    μπροστά σε κάμερες ότι έχασαν τα πάντα.
    Ποτέ μέχρι σήμερα δεν έκανε κανένας τίποτε.
    Μέχρι σήμερα όμως. Και εδώ ρωτάω. Κατάλαβε τι έκανε η κυβέρνηση όταν
    το έκανε αυτό ;
    Σκέφτηκε πόσες ελπίδες έδωσε και σε πόσο κόσμο ;
    Αν αυτές οι ελπίδες αποδειχθούν ψεύτικες ή αν τις αφήσουν να εξανεμιστούν με το πέρασμα του χρόνου , όπως σχεδόν όλα στην χώρα μας,
    τότε εχω να πω πως αυτό θα φέρει ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι της Ελληνικής κοινωνίας στην ολοκληρωτική καταστροφή.
    Γιατί ;
    Γιατί όταν δώσεις ελπίδα, αν είσαι έντιμος άνθρωπος και δεν
    αμφιβάλλω για τις καλές προθέσεις της κυβέρνησης, έχεις πλέον ηθική
    και μόνο, αν μη τι άλλο, υποχρέωση να κάνεις κάτι. Ο άλλος αφήνεται
    πάνω σου και ας μην σε ξέρει. Είσαι πλέον ο σωτήρας της οικογένειάς του.
    Κάνω λάθος ;

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 19:04 | Γ.Κ.

    Είναι χρονοβόρα,χρηματοβόρα και ψυχοφθόρα η όλη διαδικασία διευθέτησης των οφειλών.Δεν μπορεί να απλοποιηθεί;

    ΠΡΟΤΑΣΗ

    Επειδή θα είναι χρονοβόρα ίσως ότι και να γίνει και οι επιπτώσεις για τον οφειλέτη ίσως ακυρώσουν την φιλοσοφία του νομοσχεδίου,προτείνεται το πάγωμα των οφειλών χωρίς τόκους μέχρι τέλος του χρόνου ώστε και ανάσα να πάρει ο άμοιρος οφειλέτης αλλά και χρόνο,ειδικούς να βρει να δει τι θα κάνει.
    Νομίζω είναι ρελιστική πρόταση με πολλαπλά οφέλη και θα δώσει ευκαιρία και στις τράπεζες να κάνουν προτάσεις διευθέτησης της οφειλής τους.

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 15:55 | Ανέστης Ποντικάκης

    Ότι καλύτερο διάβασα είναι του «Δημήτριος Ζαπώνης».

    Εάν «ενταχθούν» τα καταναλωτικά και «εορτω-δάνεια» στο σχέδιο νόμου αυτό, τότε πρόκειται για κοινωνική αδικία.

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 15:33 | georgiou giannis

    Πέρα από τη φιλοσοφία του συγκεκριμένου νομοσχεδίου που κινείται σε σωστή κατεύθυνση θα πρέπει η κυβέρνηση να βοηθήσει και στην ανάπτυξη του κοινωνικού τομέα της οικονομίας που στον τραπεζικό τομεα μεταφράζεται στην ενίσχυση και νομοθετική θωράκιση συνεταιριστικών και αυτοδιαχειριζόμενων πραπεζικών ιδρυμάτων.Ειναι λογικό ότι οι ιδιωτικές τράπεζες μέσα απο την επιδίωξη,πάση θυσία,της καρδοφορίας τους αδυνατούν να παίξουν αναπτυξιακό και κοινωνικό ρόλο,εξάλλου η παγκόσμια κρίση ξεκίνισε εξαιτίας αυτών των πρακτικών πράγμα που κανένας οικονομολόγος,ανεξαρτήτου ιδεολογικής τοποθέτησης,μπορεί να παραβλέψει.Ειναι πασιφανές οτι αν οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες εξαντληθούν μόνο σε μέτρα αντιμετώπισης των συμπτωμάτων και οχι της γεννεσιουργούς αιτίας της ασύδωτης ιδιωτικής τραπεζικής ανάπτυξης τότε σε λίγο χρονικό διάστημα,μετά απο μια μικρή ανάσχεση τα πράγματα θα επανέλθουν σε χειρότερο σημείο.

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 15:23 | Nansy

    κ.Υπουργέ,

    Προσωπικά είμαι από εκείνους που αναγκάστικα εις γνώση μου να οφείλω και τώρα να τρέχω για να αποπληρώνω και να μη φτάνω. Αναγκάστικα γιατί πολλές φορές τα προβλήματα ενός δανεισμού ξεκινούν από πιο βαθια. Ο σύζυγος μου πριν από λίγο καιρό ήταν για 5 χρόνια άνεργος ουσιαστικά. Έκανε δουλειές του ποδαριού δίχως ασφάλιση και σωστές αποδοχές και τα έσοδα του έφταναν μόλις για να πληρώνουμε το ενοίκιο και τους λογαριασμούς μας (ΔΕΗ,ΕΥΔΑΠ). Εγώ μετά από περίπου 3 χρόνια δουλειάς σε έναν απατεώνα έφυγα γιατί δεν με πλήρωνε και αργότερα βρέθηκα να εργάζομαι σε μια μεγάλη εταιρεία με προοπτική – γιατί και την προυπηρεσία είχα και τα προσόντα για κάτι τέτοιο. Έφόσον είχα καλή δουλειά και διάφοροι είχαν υποσχεθεί και σε εκείνον άμεση εργασιακή λύση (στον ιδιωτικό τομέα εννοώ), είπαμε να πάρουμε ένα δάνειο για να τα βγάλουμε πέρα στα δύσκολα και σιγά σιγά να το αποπληρώνουμε. Το αποτέλεσμα ήταν και πάλι μετά από λίγο καιρό και αυτός ο όμιλος που εργαζόμουν να μας έχει απλήρωτους (περίπου 8 μήνες τελικα) αλλά και για το σύζυγο μου «άνθρακες ο θησαυρός», οι υποχρεώσεις όμως έτρεχαν και τρέχουν. Έμεινε η ζωή μας πίσω και η εξέλιξη μας πίσω. Κι όλα αυτά γιατί όπως λέει ο λάος, ο πνιγμένος απ΄τα μαλλιά του πιάνεται… Και τώρα μας λέτε πως για να έχουμε μια ρύθμιση θα πρέπει να μπούμε σε διαδικασίες δικαστηρίων, δικηγόρων και ατέλειωτης γραφειοκρατείας που συνηθώς συνοδεύει αυτές τις καταστάσεις. Αφήστε μας στο πόνο μας και στο τρέξιμο μας γιατί τελικά όπως είναι η κατάσταση της χώρας έτσι είναι και των κατοίκων της. Χάλια. Και ίσως τελικά οι ηγέτες μας και οι εκάστοτε κυβερνώντες μας να μας αξίζουν…
    Μετά τιμής.

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 14:17 | Γ.Κ.

    Για τον κύριο ΚΡ, Διδάκτωρ Οικονομολόγος – — 29 Οκτωβρίου 2009 @ 23:03

    Κάνετε κάποιο λάθος.
    -Οι τράπεζες πλούτισαν με υπέγογκα και πρωτοφανή στα ευρωπαϊκά δεδομένα επιτόκια δανεισμού και πενιχρούς τόκους καταθέσων ;Ναιή όχι;

    -Έδειξαν ποτέ ανθρώπινο και κοινωνικό πρόσωπο με έστω μικρή συμμετοχή τους και ενέργειες στην οικονομική κρίση που περνάμε;

    -Είναι ευέλικτες και έχουν κάνει ΜΟΝΕΣ τους ρυθμίσεις να εξυπηρετείται ΚΑΙ ο καημένος οφειλέτης που αδυνατεί προσωρινά να πληρώσει;

    -Έχουν παράνομους και καταχρηστικούς όρους στα συμβόλαιά τους και παρά τις δικαστικές αποφάσεις ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ να συμμορφωθούν;Έχει πληρώσει κάποια τράπεζα έστω και ένα πρόστιμο που υποτίθεται τους επιβάλλεται;

    -Με το να συνεχίζουν να σφίγγουν το λαιμό του δανειολήπτη επιτυγχάνουν άραγε να εισπράξουν τα αυτά που έδωασαν ή επιδιώκουν την οικονομική καταστροφή του;Γιατί δεν τον καλούν να ρυθμίσει με ευνοϊκό τρόπο κάποιο χρέος και να βρεθεί λύση βοηθόντας τον με χάρι,μικρότερο τόκο,χαμηλότερη δόση;

    -Πολλά θα μπορούσαμε να γράψομε αλλά κουράζομε,
    Αφού λοιπόν οι ίδιες οι τράπεζες ΠΑΡΑΒΙΑΣΑΝ τους κανόνες της αγοράς δεν πρέπει να πληρώσουν;Που είναι το κακό ή το άτοπο;ΌΛΑ τα θέλουν δικά τους; Ήμαρτον.
    -Για τα ακριβά μελλοντικά επιτόκια μπορεί να μπει πλαφόν,να γίνουν πιο ανταγωνιστικές οι κρατικές τράπεζες,να έλθουν ξένες τράπεζες.

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 13:54 | ΘΕΟΔΩΡΟΣ

    1ΔΙΣ ΚΕΡΔΗ ΘΑ ΒΓΑΛΕΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΜΕΣΑ ΣΤΙΝ ΚΡΙΣΙ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ.ΥΜΑΡΤΟΝ!!!ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΕ ΓΙΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΣΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΜΑΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΜΕ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ.ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΜΑΣ!!!ΑΥΤΟΙ ΚΛΕΒΟΥΝ ΟΧΙ ΕΜΕΙΣ ΜΕ 1000 ΕΥΡΟ ΜΙΣΘΟ .ΕΙΣΤΕ Η ΤΕΛΕΥΤΕΑ ΜΑΣ ΕΛΠΙΔΑ.

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 13:55 | ΚΩΤΗ ΕΥΓΕΝΙΑ

    ΑΠΟ ΟΤΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙ Ο ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΗΣ ΚΑΠΟΙΟΝ ΔΙΚΗΓΟΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΩΣΤΑ ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ.ΣΩΣΤΑ?ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ Ο ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΙΣ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΕΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΑΠΕΞΕΛΘΕΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ΠΟΥ ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ ΔΕΝ ΖΗΤΑΝΕ ΚΑΙ ΛΙΓΑ???ΘΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΓΑΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ??ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΠΑΝΤΗΣΗ!!!

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 12:08 | ΚΩΣΤΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

    ΔΙΑΒΑΣΑ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ. ΑΠΟ ΓΝΩΜΕΣ ΠΟΥ
    ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΓΝΩΣΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΜΕΧΡΙ ΚΡΑΥΓΕΣ ΑΓΩΝΙΑΣ.
    Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ. ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΧΡΩΣΤΑΝΕ ΚΑΙ ΧΡΩΣΤΑΝΕ ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΡΤΕΣ. ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΕΔΩ.. ΠΑΝΩ ΑΠΟ 28.000.000.000 ΧΡΩΣΤΑΝΕ ? ΚΑΙ ΑΝ ΝΑΙ ΠΟΣΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ?
    ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΜΩΣ ΕΧΟΥΝ ΦΙΛΟΤΙΜΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΧΡΩΣΤΑΝΕ. ΠΟΙΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΘΑ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΔΑΝΕΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙ ΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ, ΑΝ ΓΝΩΡΙΖΕ ΑΠΟ ΠΡΙΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΤΟ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΕΧΑΝΕ ? ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΧΡΕΩΝΕ ΚΑΡΤΕΣ ΑΝ ΕΙΧΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΥ ΕΠΕΤΡΕΠΑΝ ΝΑ ΔΙΑΒΙΩΣΕΙ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ? ΚΑΝΕΝΑΣ.
    ΟΜΩΣ ΜΕ 33.000 ΜΙΚΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙΣ ? ΤΟ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ, ΤΙΣ ΚΑΡΤΕΣ , ΤΟ ΚΑΤΑΛΩΤΙΚΟ, ΤΑ ΕΞΟΔΑ
    ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ? ΤΙ ? ΠΛΕΟΝ ΔΕΝ ΔΙΑΒΙΩΝΕΙΣ. ΑΠΛΑ ΕΠΙΒΙΩΝΕΙΣ ΜΕΡΑ ΜΕ ΤΗΝ
    ΗΜΕΡΑ. ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ , ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ , ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΧΑΝΟΥΝ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ ΧΑΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ. ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ??
    ΤΙ ΦΤΑΙΝΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ?
    ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΧΑΣΕΙΣ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ ΑΠΟ ΚΑΡΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΩΤΙΚΑ ?
    ΥΠΗΡΞΕ ΠΡΟΣΗΜΕΙΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΟΥ ΧΟΡΗΓΗΣΕ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ, ΤΟ ΚΑΤΑΛΩΤΙΚΟ ? ΑΝ ΟΧΙ ΜΕ ΠΟΙΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΟΥ ΤΟ ΒΓΑΖΕΙ ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ ?
    ΤΟΣΗ ΑΝΑΛΓΗΣΙΑ ΠΙΑ ?
    ΚΑΚΑ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ. ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΚΡΑΤΟΣ. ΚΑΙ ΝΑΙ ΝΑ
    ΠΑΡΟΥΝ ΠΙΣΩ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΩΦΕΙΛΕΤΕΣ ΤΟΥΣ. ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ
    ΟΧΙ. ΜΕ ΤΙ ΤΡΟΠΟ ΟΜΩΣ ? ΜΕ ΤΟΝ ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΒΙΑ ΠΟΥ
    ΑΣΚΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ
    ΠΟΥ ΔΥΣΚΟΛΑ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΑΡΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ ΘΑ ΠΕΣΟΥΝ ΞΑΝΑ ΚΑΙ
    ΞΑΝΑ ?
    ΟΠΟΤΕ ΚΥΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΕΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ ΕΜΑΣ ΤΟ ΛΑΟ, ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ , ΤΟΣΕΣ ΖΩΕΣ ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΕΝΕΣ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΤΕΣ.
    ΛΥΣΕΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΕΣ. ΑΠΟ ΜΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΟΥ ΘΑ ΧΕΙΡΙΣΤΕΙ
    ΟΛΑ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΜΕΧΡΙ ΠΑΓΩΜΑ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΘΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ ΤΩΝ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ.
    ΠΟΛΛΕΣ ΛΥΣΕΙΣ.. ΤΟ ΘΕΜΑ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ ? ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΕΤΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ ? ΑΝ ΝΑΙ ΤΟΤΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΧΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ
    ΘΑ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΥΓΝΩΜΩΝ.

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 11:09 | Δημήτρης

    Απαραίτητη προσθήκη στο Άρθρο 4 , παράγραφος 1 , θέμα (α) , όπου ΔΕΝ συμπεριλαμβάνει τους οφειλέτες οι οποίοι ανέλαβαν μόνοι τους την προσπάθεια ρύθμισης των χρεών τους και πρότειναν τρόπους αποπληρωμής στις τράπεζες . Δεν κατέφυγαν στην συνδρομή καταναλωτικών οργανώσεων , του συνήγορου του πολίτη , φορέων ενώσεων , ή δικηγόρων , όπως αναφέρει το σχέδιο νόμου . Όμως διαθέτουν βεβαιωμένες ημερομηνίες της σχετικής αλληλογραφίας τους .
    Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να «μπούνε σφήνα» οι διάφοροι προαναφερθέντες . Ελπίζω να είναι παράληψη της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής και να διορθωθεί , αλλιώς θα είναι κατάφωρη αδικία .

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 10:02 | Apostolos

    Μπράβο ΆΝΝΑ (29 Οκτωβρίου 2009 @ 22:54). Πολύ καλές σκέψεις.

    Εγώ δεν είμαι πλούσιος αλλά δεν χρωστάω.
    Έχω φίλους όμως και συγγενείς που υποφέρουν. Οι περισσότεροι απ’ αυτούς φταίνε. Υπερεκτίμησαν τις δυνατότητες τους. Ήταν ευκολόπιστοι σε Κασσάνδρες.
    Πρέπει όμως κάτι να γίνει. Το ΠΑΣΟΚ δεν το ψήφισα και ίσως να μην το ψηφίσω ποτέ. Οφείλω όμως να πω ότι η σκέψη είναι καλή. Η εφαρμογή του όμως είναι αδύνατη. Τόσες διαδικασίες (μέσω μάλιστα δικηγόρων, τραπεζών και δικαστηρίων) είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσουν σε αποτυχία. Και το χειρότερο θα δώσουν ελπίδα σε κάποιους που μπορεί να κάνουν ακόμα περισσότερα λάθη.
    Δείτε λίγο τις προτάσεις της Άννας.
    Πιστεύω ότι αν εξαιρέσουμε τους χρόνια άνεργους ή άρρωστους από τους οποίους δεν πρόκειται να πάρει κανένας τίποτα, για τους υπόλοιπους που δεν έχουν μάλιστα κανένα περιουσιακό στοιχείο πλην όμως έχουν κάποιο εισόδημα θα πρέπει να μαζευτούν όλα τα δάνεια σε μία τράπεζα και να πληρώνουν κάθε μήνα αυτό που τους επιτρέπει το εισόδημα τους. Έτσι και η τράπεζα θα παίρνει κάθε μήνα την οφειλή (όσο μικρή κι αν είναι) και ο οφειλέτης θα μπορέσει να ζήσει.
    ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΡΟΣΟΧΗ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ.
    ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΕΝΑ ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑ ΟΠΩς ΠΑΛΙΑ, ΠΟΛΥΣ ΚΟΣΜΟΣ ΘΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΑ.
    Apostolos

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 10:54 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΝΟΣ

    Οι οφειλές από τα επιχειρηματικά δάνεια ρυθμίστηκαν από το άρθρο 30 του Ν2789/2000 το άρθρο 42 του Ν2912/2001 και το άρθρο 39 του Ν3259/2004. Με τους παραπάνω νόμους στη <> δεν συνυπολογίζονται τόκοι από ανατοκισμό. Πρέπει στον νέο νόμο να περιληφθή διαταξη στην οποία να προβλέπεται ότι μέχρι σήμερα στο επιχειρηματικό δάνειο δεν θα συνυπολογίζονται τόκοι από ανατοκισμό και να ορίζεται το σύνολο οφειλής θα προκύπτει από το κεφάλαιο που έλαβε ο δανειολήπτης ενώ οι τόκοι δεν θα υπολογίζονται. Οι συμβατικοί τόκοι να υπολογίζονται από την αρχή της λειτουργίας του λογαριασμού μέχρι την καταγγελία του από την Τράπεζα.

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 10:56 | ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΓΑΡΗΣ

    Σε όλες τισ χώρες της Ευρώπης δεν εφαρμόζονται τόκοι ανατοκισμού (πανωτόκια). Να καταργηθούν δια νόμου στην Ελλάδα τα πανωτόκια

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 10:40 | Δημήτριος Ζαπώνης

    Κατ’ αρχήν να δούμε την «φιλοσοφία», άλλως σκοπό του νόμου, που είναι να αποφευχθεί η δημιουργία κοινωνικής αναταραχής και ενδεχομένως ο κίνδυνος κατάρρευσης της οικονομίας, όπως συνέβη στις ΗΠΑ με τα στεγαστικά δάνεια.
    Ο υπό κρίση νόμος όμως δεν αφορά μόνο στεγαστικά δάνεια, αλλά και καταναλωτικά. Εορτοδάνεια, διακοποδάνεια και άλλα παρόμοια τραπεζικά προϊόντα, τα οποία κατασπαταλήθηκαν από τους δανειολήπτες σε πολυτελή (για τα μέτρα του καθενός)διαβίωση. Συνεπώς τα καταναλωτικά δάνεια πρέπει να εξαιρεθούν από τις ειδικές ρυθμίσεις και η μόνη προστασία αυτών των δανειοληπτών να είναι οι γενικές διατάξεις που ήδη ισχύουν σε ό,τι αφορά τις κατοικίες και τον πλειστηριασμό τους υπό όρους. Αλλιώς το κράτος θα επιβραβεύσει τους κακοπληρωτές που συνειδητά πήραν δάνεια για σπάταλη διαβίωση, σε βάρος των συνεπών και συνετών πολιτών, οι οποίοι σε τελευταία ανάλυση θα επιβαρυνθούν, αφού είναι βέβαιο ότι τις απώλειές τους οι τράπεζες θα τις επιρρίψουν στους υπόλοιπους πελάτες τους. Και σε κάθε περίπτωση κανείς δεν επιθυμεί η κυρά Κατίνα που πήγε διακοπές στις Μπαχάμες ή αγόρασε BMW με ξένα λεφτά να γελάει σε βάρος όλων μας.
    Ακόμη όμως και στεγαστικά δάνεια δόθηκαν χωρίς επαρκείς εγγυήσεις από τις τράπεζες σε ανθρώπους που είτε υπερεκτίμησαν τις δυνάμεις τους, είτε δόλια προχώρησαν στη σύναψη δανείου με το σκεπτικό (ή και χωρίς σκεπτικό) ότι «δε βαριέσαι, κάπως θα τη βολέψουμε». Και αυτοί οι δανειολήπτες δεν είναι άξιοι ιδιαίτερης προστασίας.
    Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι στη χώρα μας υπάρχει εκτεταμένη φοροδιαφυγή, οπότε τα φορολογικά στοιχεία δεν αποτελούν παρά μόνο ένδειξη και όχι απόδειξη, πράγμα που δυσκολεύει αν δεν υπονομεύει τελείως το κύρος της προτεινόμενης διαδικασίας. Επιπλέον, υπάρχουν πλήθος αδήλωτα και αφανή εισοδήματα, τα λεγόμενα «μαύρα». Συνεπώς και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε άδικες απαλλαγές από οφειλές προς τις τράπεζες.
    Για να γίνει αντιληπτό το πνεύμα μου, αναφέρω ως χαρακτηριστικό το παράδειγμα πολυμελούς οικογένειας στην οποία εργάζεται μόνο ο πατέρας και η οποία δαπανά 1200 ευρώ το μήνα σε ενοίκιο κατοικίας στη Γλυφάδα, ενώ διαθέτει ιδόκτητη κατοικία στη Δραπετσώνα!!!, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλύψουν τα καθημερινά έξοδά τους. Η δε μητέρα, αφενός αρνείται να εργαστεί ή ίδια, αφετέρου- κατά δήλωσή της-θεωρεί ότι τα παιδιά της θα υποστούν ψυχολογικό τραύμα αν πάνε στη Δραπετσώνα όπου το σπίτι δεν έχει μάρμαρα κλπ. Όλα αυτά παρουσιάστηκαν σε τηλεοπτική εκπομπή με τίτλο «οικονομικός σύμβουλος» ή κάπως έτσι.
    Αυτή είναι η μικροαστική λογική στη χώρα μας, την οποία φυσικά ενθάρρυνε και εκμεταλλεύτηκε η τραπεζική αρπακτικότητα. Ερωτάται όμως, είναι άξιος προστασίας κάποιος που παίζει στο καζίνο, επειδή και μόνο το καζίνο, που του έφαγε τα λεφτά, κάνει επιθετική και παραπλανητική διαφήμιση; Φτάνουμε σε κοινωνιολογικά και φιλοσοφικά ερωτήματα που δεν μπορούν ν’ απαντηθούν εδώ.
    Συνοψίζοντας, υπογραμμίζω ότι πρέπει στις διατάξεις του νομοσχεδίου να περιληφθούν αυστηρότατες προϋποθέσεις και σκληροί όροι για την υπαγωγή του σε αυτό, αλλιώς θα έχουμε την γνωστή κωμωδία του άρθρου 44, με την οποία πολλές ΠΑΕ απέφυγαν τις οφειλές τους. Επειδή δε, ως δικηγόρος, γνωρίζω τη δικαστηριακή πρακτική, πιστεύω ότι η μέσω Ειρηνοδικείου διαδικασία δεν θα είναι πρακτική και αποτελεσματική. Καλύτερα να προτιμηθεί μια διαδικασία εξωδικαστική μέσω των οργανώσεων προστασίας του καταναλωτή και ενδεχομένως ad hoc δημιουργηθησόμενων οργάνων.
    Και βέβαια, το πιο σημαντικό είναι να καθιερωθούν αυστηρότατοι κανόνες δανειοδότησης στο μέλλον και να δημιουργηθούν ειδικοί αδιάβλητοι και κατά το δυνατόν αδιάφθοροι μηχανισμοί ελέγχου των τραπεζών.
    Σαν γενικό συμπέρασμα και πρόταση προς την νέα κυβέρνηση, αναφέρω ότι θα πρέπει να πάψει η κρατική μηχανή να ανέχεται την παρανομία ενός, δύο, τριών, χιλίων μέχρι να φτάσουμε να λέμε: «ε, τώρα δημιουργείται κοινωνικό πρόβλημα αν πάμε να σταματήσουμε την παρανομία και να την τιμωρήσουμε. Γιαυτό, ας την νομιμοποιήσουμε!». Παράδειγμα, η αυθαίρετη δόμηση, οι συμβασιούχοι κλπ.

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 09:11 | Αμανατίδου Φωτεινή

    Πολύ ωραία όλα αυτά που προτείνετε και πραγματικά εύχομαι να υλοποιηθούν και να βοηθήσουν τον κόσμο.
    Έχω όμως μια απόρία έστω και ρυθμίσουν οι πολίτες τα δάνεια τους με ευνοικούς ορούς και πάρουν μια ανάσα, που ακρίβως θα απασχοληθούν για να αποπληρώσουν αυτά που θα ρυθμισουν? και ρωτώ γιατί έχω μια επιχείρηση η οποία αργοπεθαίνει όπως οι περισσότερες και για αυτο φταίνε οι τράπεζες. μας κλέινουν μέρα με την μέρα και κανείς δεν κάνει κάτι.
    Βοηθείστε τις επιχειρήσεις για να μπορεί να δουλέψει ο κόσμος και να πληρώσει τα δανεία του.
    Βάλτε επιτέλους τις τράπεζες στην θέση τους.