Άρθρο 1. Πεδίο Εφαρμογής

1. Οι διατάξεις του παρόντος νόμου ρυθμίζουν τις προϋποθέσεις ρύθμισης και απαλλαγής των φυσικών προσώπων από χρέη που δεν προέρχονται από την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας. Χρέη που προέρχονται από περιορισμένη σε έκταση επαγγελματική δραστηριότητα που δεν προσδίδει στον οφειλέτη την εμπορική ιδιότητα μπορούν ομοίως να υπαχθούν στη διαδικασία του παρόντος νόμου. Εξαιρούνται τα πρόστιμα, οι χρηματικές ποινές και οι εισφορές προς ασφαλιστικούς οργανισμούς.

2. Προϋπόθεση υπαγωγής του οφειλέτη στις διατάξεις του παρόντος νόμου είναι η οριστική ή επαπειλούμενη μη δόλια μόνιμη αδυναμία πληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρηματικών οφειλών του.

3. Με την επιφύλαξη των κατωτέρω διατάξεων, εφαρμόζονται αναλόγως και στην διαδικασία αυτή οι διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα.

4. Απαλλαγή του οφειλέτη από τα χρέη του σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος μπορεί να γίνει μόνο μία φορά.

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 19:59 | Ανθόπουλος Νικος.

    Συνεχίζοντας προηγουμενο σχόλιο μου, λογω διακοπης,

    Καταληγω στά εξής.
    Ολες οι διαδικασίες πρέπει να ειναι ΑΠΛΕΣ ΚΑΙ ΕΥΚΡΙΝΈΙΣ και να μήν ελέγχονται απο τους τραπεζίτες αλλά απο τά δικαστήρια.
    Ο κρατικός πυλώνας τραπεζών,θά ειναι η καλήτρη λύση, γιατι θά αναγκάση τίς τράπεζες να κινηθούν ανταγωνιστικά, και θά λυθεί ένα μεγάλο πρόβλημα των λυστρικών επιτοκίων.

    Νομίζω οτι το +10 δίνει μεγάλες επιλογές κίνησης τής κυβέρνησης, και παραφράζοντας το ρητό του Ανδρέα Παπανδρέου,
    » η τους αλλάζετε, [τους τραπεζίτες] η βουλιάζεται» [ακριβώς άν οχι βαθύτερα απο την ΝΔ.

    Μέ τιμή.

    Νικος Ανθόπουλος.
    Μικροεπιχειρηματίας Μηχανολογος μηχανικός Θεσσαλονίκη.

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 18:31 | Γ.Κ.

    Επαναλαμβάνω την πρότασή μου που νομίζω θέλει μεγάλη στήριξη,για συμφωνούν.

    ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΠΙΜΟΝΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗΣ{ΟΣΟΙ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΦΥΣΙΚΑ]

    -Οριστική διαγραφή των χρεών για στεγαστικά δάνεια κατά το ήμισυ το κεφαλαίου χορήγησης και το υπόλοιπο αποπληρωμή με το ετήσιο ευρωπαϊκό επιτόκιο σταθερό και χρόνος αποληρωμής για 25 χρόνια.Περίοδο χάριτος χωρίς προσαυξήσεις 2 χρόνια.
    -Διαγραφή όλων των χρεών από κάρτες,καταναλωτικά,επισκευαστικά,εθνοδάνεια,σεισμοδάνεια κλπ σε ποσοστό κατά 85% του αρχικού κεφαλαίου και αποληρωμή του υπόλοιπου ποσού σε δόσεις για 8 χρόνια και περίοδο χάριτος 2 χρόνια με τόκο τον ισχύον στην Ευρώπη π.χ.4 % .΄

    -Άμεση αναστολή καταβολή ΟΛΩΝ των δόσεων και τόκων χωρίς χρέωση και όχληση από κανένα μέχρι τέλος 2009.Το διάστημα αυτό να υποβληθούν οι αιτήσεις στο αρμόδιο Ειρηνοδικείο που απλά θα ελέγξει τον τύπο και θα είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ αποδεκτή από όλες τις τράπεζες.
    Τι πιο εύκολο και απλό υπάρχει;

    Παρακαλώ όσοι συμφωνείτε στηρίξετε την πρόταση με την θετική γνώμη σας.

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 18:54 | Σταύρος

    ΓΕΙΑ ΣΑΣ
    ΕΙΜΑΙ 33 ΧΡΟΝΩΝ ΚΑΙ ΕΧΩ ΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΙΣΗ ΕΣΤΙΑΣΗΣ.ΞΕΚΙΝΑΩ ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΙΜΑΤΙΚΗ ΜΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΙΤΑ. ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΚΤΩΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2008 ΠΗΓΑΙΝΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΠΛΗΡΩΝΑ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΩ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΜΟΥ.ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΚΤΩΜΒΡΙΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΧΩ ΣΟΒΑΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΟΠΙΣΩ ΤΙΣ ΔΟΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΟΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΑΖΕΥΤΕΙ ΜΕΓΑΛΑ ΠΟΣΑ.ΕΙΜΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ.ΣΚΟΠΟΣ ΜΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΦΗΣΩ ΦΕΣΙΑ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΑΛΛΑ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΙΣΩ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΞΕΠΛΗΡΩΣΩ ΤΙΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΜΟΥ ΠΡΟΣ ΑΥΤΕΣ. ΔΕΔΟΜΕΝΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΠΟΥ ΔΙΑΝΙΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΕΔΩ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΑΒΟ!!!!!!!!!!!.ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΤΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΜΕΣΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΘΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ.
    ΓΙΑ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΤΩΡΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΒΡΕΘΗΚΑΜΕ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ ΜΕ ΤΗ ΠΡΩΤΟΓΝΟΡΗ ΑΥΤΗ ΚΡΙΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ.
    ΚΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΑ!!!!!.
    ΒΟΗΘΕΙΑ !!!!!!!!!!. ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ ΓΡΗΓΟΡΑ ΚΥΡΙΕ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΡΙΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ

  • Θεωρώ ότι επειδή και οι επαγγελματίες πλήτονται από την οικονομική ήφεση, θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνονται στο παρόν νομοσχέδιο και τα επαγγελματικά δάνεια και οφειλές.

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 17:43 | Νίκος Λ.

    Γεια σας.

    Στην περίπτωση που ο οφειλέτης πληρεί όλες τις προυποθέσεις ώστε να ενταχθεί στο σχέδιο διακανονισμού του χρέους του προς τις Τράπεζες, το δάνειό του όμως, το έχει λάβει με την συνδρομή εγγυητή, μήπως κάποιος έχει αντιληφθεί τί γίνεται τότε?
    Διευκολύνεται ή απαλλάσεται ο οφειλέτης, αλλά η οφειλή περνά στην ευθύνη του εγγυητή?
    Μπορεί κάποιος παρακαλώ να με διευκολύνει με μια επεξήγηση?

    Δύο ακόμη ερωτήσεις:
    – Το Ι.Χ. αυτοκίνητο θεωρείται περιουσιακό στοιχείο?
    – Οι πιστωτικές κάρτες εντάσσονται στο χρέος του κατόχου τους ή μόνον το δάνειό του?

    Σας ευχαριστώ θερμά για την φιλοξενία.

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 17:23 | Βασίλης Κ.

    Αξιότιμη κυρία Υπουργέ

    Είμαι 28 χρονών.Πρίν από 1 δεκαετία περίπου για μια προσωρινή αδυναμία πληρωμης κάποιων επιταγών ο πατέρας μου γράφτηκε στον Τειρεσία.Καθότι επαγγελματίας το να μην μπορεί να έχει καρνέ επιταγών ή να μην μπορεί να πάρει κάποιο κεφάλαιο κίνησης απο την τράπεζα , τον είχε πραγματικά»γονατίσει».Η λύση η οποία-κακώς- βρέθηκε τότε ήταν να εκδόσει καρνέ επιταγών στο όνομα μου αλλά και στου μεγαλύτερου αδερφού μου.Επίσης στο όνομα μας πήρε και αρκετά δάνεια επαγγελματικά αλλά και στεγαστικά.Μέγα λάθος που έκανε πρώτα αυτός και ύστερα εμείς που τον ακολουθήσαμε.Όμως μέχρι πρίν απο 1 χρονο όλα πήγαιναν καλά και οι υποχρεώσεις πληρώνονταν στην ώρα τους.Απο την στιγμή που ξεκίνησε όμως η κρίση βρισκόμαστε οικογενειακώς σε απελπιστική κατάσταση.Με μείωση του τζίρου της οικογενειακής επιχείρησης κατά 50% δεν μπορούμε πλέον να πληρώσουμε ούτε τα βασικά.Οι τράπεζες μας κυνηγάνε , τα τηλέφωνα απο τις εισπρακτικές εταιρίες δεν σταματάνε απο το πρωί μέχρι το βράδυ(28 μηνύματα στον τηλεφωνητή μέσα σε 1 μέρα!!)και πλέον χρωστάμε και στο κράτος καθώς αδυνατούμε να καταβάλουμε ΦΠΑ , εισφορές ΙΚΑ κλπ.Τα πάντα είναι υποθηκευμένα.Αδιέξοδο όπως και για χιλιάδες συμπολίτες μας.Φοβάμαι τα χειρότερα για την οικογένεια μου καθώς ο πατέρας που νιώθει ένοχος για όλα αυτά παρουσιάζει τους τελευταίους μήνες έντονα συμπτώματα κατάθλιψης.Βοηθήστε τον κόσμο!!!Φταίμε όλοι και πρώτα απ’ολα εμείς οι δανειολήπτες αλλά είμαστε με την πλάτη στον τοίχο.Παγώστε τα δάνεια για 1 χρόνο μήπως μπορέσουμε να ανασάνουμε.Και χωρίς τόσο μεγάλες χρονοβόρες και πολυέξοδες διαδικασίες.Δεν έχουμε να πληρώσουμε άλλο!!!Βοήθεια!!!!

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 17:47 | MATΘΑΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    ΒΟΗΘΕΙΑ – ΟΙ ΝΕΚΡΟΘΑΦΤΕΣ ΞΑΝΑΧΤΥΠΟΥΝ !!!
    ΠΡΟΣΟΧΗ !!! ΟΙ ΑΡΧΙΤΟΚΟΓΛΥΦΟΙ ΚΑΙ ΝΕΚΡΟΘΑΦΤΕΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΝ ΣΩΡΗΔΟΝ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΚΥΡΩΣΟΥΝ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΡΙΝ ΚΑΝ ΓΙΝΕΙ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.
    ΚΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΓΙ ΑΥΤΟ.
    ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΙΣΧΥΣΟΥΝ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ 2 ΠΡΑΓΜΑΤΑ:
    1)ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΟΤΗΤΑ, ΑΛΛΙΩΣ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΝΟΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΟΥΣ. ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΑΣΥΔΟΤΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΥΡΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΝΟΜΟ.
    2)ΕΠΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΧΡΕΩΝ. ΑΦΟΥ ΚΥΡΙΩΣ ΤΑ ΛΗΣΤΡΙΚΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΕΣ ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΦΤΩΧΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΧΡΕΗ, ΝΑ ΞΑΝΑΥΠΟΛΟΓΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΧΡΕΗ ΜΕ ΑΠΟΔΕΚΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ (ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ), ΚΑΙ ΜΕ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΑΥΤΟ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ.

    ΚΥΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ , ΜΗΝ ΑΦΗΣΕΤΕ ΤΙΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΝΑ ΑΚΥΡΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΚΑΛΕΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΣΑΣ, ΚΑΙ ΜΑΣ ΧΩΣΟΥΝ ΠΙΟ ΒΑΘΙΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ.

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 16:16 | MINA

    ΠΡΩΤΟΝ ΝΑ ΣΥΓΧΑΡΩ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΙΝΟΥΝ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΥΚΑΡΙΑ ΝΑ ΛΕΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΑΣ ΑΡΚΕΙ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ ΤΗΝ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΟ.

    1ον. ΝΑ ΠΑΨΟΥΝ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΕΤΑΙΡΙΕΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΑΜΕΤΡΗΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΝΟΧΛΟΥΝ. ΠΟΛΛΟΙ ΑΠΟ ΜΑΣ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΠΩΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ, ΓΙΑΤΙ ΒΡΙΖΟΥΝ, ΛΕΝΕ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΛΜΑΣ ΝΑ ΤΑ ΞΕΣΤΟΜΙΣΕΙΣ.

    2ον. ΝΑ ΤΙΣ ΞΗΛΩΣΕΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΠΩΣ ΜΕΧΡΙ ΠΡΙΝ ΜΕΡΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΚΟ. ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΤΗΝ ΕΙΧΕ ΜΟΝΟ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΟΥ ΕΝΟΧΛΟΥΣΕ ΤΟΝ ΠΕΛΑΤΗ ΤΗΣ.

    3ον. ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΝΑ ΔΙΝΕΤΕ ΔΑΝΕΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΞΑΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΟΤΑΝ ΠΑΡΟΥΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ.

    4ον. ΝΑ ΑΠΑΛΕΙΦΘΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΚΟΙ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΠΟΣΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΡΥΘΜΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΠΛΕΟΝ ΚΑΙ ΒΑΣΗ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ ΚΑΙ ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΝΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΑΠΟ ΜΑΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΤΕ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΟΙΜΟΜΑΣΤΕ ΤΑ ΒΡΑΔΙΑ.

    5ον. Ο ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ ΤΙ ΘΕΛΕΙ ΕΚΕΙ? ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 15-20 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΤΕ ΠΡΙΝ ΗΤΑΝ. ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΚΑΛΟ ΝΑ ΒΓΕΙ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ, ΚΙ ΑΝ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΓΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ, ΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ ΜΕΧΡΙ 100.000 ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ κ.ΤΕΙΡΕΣΙΑ. Ο κ.ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΚΟ ΟΧΙ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙ ΚΑΙ ΤΙ ΩΡΑ ΚΟΙΜΟΜΑΣΤΕ Ή ΤΙ ΩΡΑ ΤΡΩΜΕ……

    6ον. ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΧΡΕΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΔΩΣΤΕ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΠΟΥ ΝΑ ΕΦΙΚΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ. ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΥΝΟΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΚΑ ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. ΚΑΙΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΤΙ ΠΑΡΟΜΟΙΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΔΗΜΟΣΙΟ, ΔΟΥ, ΟΑΕΕ ΚΛΠ. ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΑΝΑΣΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΧΡΕΗ ΜΑΣ.

    7ον. ΤΟ ΤΕΜΠΕ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΜΟΡΦΗ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΕΙ ΜΕ ΕΝΑ ΠΟΣΟΣΤΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΡΕΥΣΤΟ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΣΤΙΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΑ ΕΧΟΥΝ.

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΜΗΝ ΣΑΣ ΚΟΥΡΑΣΑ
    ΜΙΝΑ

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 16:31 | Γ.Κ.

    ΠΡΟΣΟΧΗ-ΠΡΟΣΟΧΗ!!!

    Με την ανάρτηση για διαβούλευση του νομοσχεδίου οι τράπεζες έντειναν τις πιέσεις και καταγγέλλουν σωρηδόν συμβάσεις δανείων ασκόντας και ΠΑΛΙ ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΑ δικαίωμά τους.Έτσι ίσως επιδιώξουν ουσιαστική ΜΑΤΑΙΩΣΗ της φιλοσοφίας του νόμου !!!
    -Πώς θα δικαιωθείς,πόσα θα πληρώσεις,πόσο χρόνο θα πάρει;
    Γιαυτό λοιπόν αναδρομική ισχύς του νέου νόμου για ΑΚΥΡΩΣΗ τέτοιων καταγγελιών.
    ΓΡΗΓΟΡΕΙΤΕ!!!

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 16:18 | Γ.Κ.

    ΘΕΜΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ:

    ΄΄ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΑΠΟ ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΧΡΕΩΝ-ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ΄΄

    ΆΡΘΟ 1

    Απαλλάσσονται οριστικά και αμετάκλητα από χρέη-τόκους κλπ βάρη όλα τα φυσικά πρόσωπα που εμπλέκονται σε κάθε φύσεως δανεισμό από τα πιστωτικά ιδρύματα-τράπεζες.Αυτό θα επιτυχάνεται με απλή αίτηση με πράξη παραλαβής της από τον Ειρηνοδίκη έδρας του οφειλέτη θα καταχωρείται στα σχετικά βιβλία.

    Άθρο 2
    Οι τράπεζες υποχρεούνται σε υλική αποζημίωση οριζομένη από το δικαστήριο σε όσους οφειλέτες έβλαψαν καθ΄οιανδήποτε τρόπο.Επί της πρωτόδικης καταδικαστικής απόφασης δεν επιτρέπεται έφεση.

    -Έναρξη ισχύος μόλις δημοσιευθεί.

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 15:43 | Kωνσταντίνος Δ. Βερύκιος

    Παραδέχομαι ότι η ευχέρεια του τραπεζικού δανεισμού προς ιδιώτες ήταν ένα σχετικό λάθος. Έγινε, όμως, για την εξάλειψη της μάστιγας της τοκογλυφίας.

    Η ρύθμιση που προωθείται θα κλείσει την πόρτα των τραπεζών για τους ασθενέστερους και θα τους ρίξει ξανά στα χέρια των τοκογλύφων.

    Ή, αλλιώς, καμμιά πίστωση! Ο καθένας θα ζει με τα χρήματα που έχει στο πορτοφόλι του. Προσωπικά είμαι σύμφωνος με αυτό. Πόσο, όμως, ως κοινωνία είμαστε έτοιμη να το αποδεχτούμε; Πως θα δουλεύουν οι δεκάδες χιλιάδες μικροεπιχειρήσεις που έχουν δημιουργηθεί χωρίς πιστωτικές κάρτες;

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 15:27 | ΣΚΑΛΙΔΗΣ ΜΠΑΜΠΗΣ

    εχασα προσφατα εναν πολυ καλο φιλο για να μην νομιζετε οτι αερολογω Δεωνας Κωνσταντινος 44 χρονων, απο οξυ εμφραγμα του μυοκαρδιου λογω των πιεσεων, ειπα στους δικους του να κανουν μηνυση στις τραπεζες για ηθικη αποζημιωση και υπαρχουν τουλαχιστον 10 μαρτυρες που μπορουν να περιγραψουν την κατασταση που ειχε περιελθει τον τελευταιο καιρο και επισης μπορουσαμε να μαζεψουμε και καθε σχετικη βιβλιογραφια μαζι με τους γιατρους του, οι ανθρωποι βεβαια δεν ξερουν πολλα και φοβουνται, κριμα γιατι το βολεμα του καναπε μας εφερε εδω. Καλο ταξιδι φιλε !!!

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 14:43 | Στεφανος

    Κύρια υπουργέ

    Ο κόσμος σας αγαπά και σας ψήφισε. Κάνετε τους ενα δώρο για τα Χριστούγεννα.

    Παγώσετε ολα τα τηλεφωνήματα απο μοχθηρές Τράπεζες / εταιρίες / δικηγόρους.

    Εχουν υποφέρει και πληρώσει αρκετα μέχρι σήμερα οι οφειλέτες.

    Δώστε τους την ευκαιρία να κοιμηθούν ήρεμα για λίγο τα βράδια ωστε να μπορέσουν να γιορτάσουν και αυτοί τις Αγιες ημέρες.

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 14:56 | ELENA Χ.

    ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΑ ΠΟΛΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΝΑ ΓΡΑΨΩ,ΠΟΥ ΜΑΛΛΟΝ ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΩ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ,»ΡΙΧΝΟΝΤΑΣ» ΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ «ΣΤΟΥΣ ΒΡΥΚΟΛΑΚΕΣ ΠΟΥ ΑΠΟΜΥΖΟΥΝ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ»,ΙΣΩΣ ΕΤΣΙ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ ,ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΤΕΛΟΥΝ ΤΟ «ΠΕΡΙΤΕΧΝΟ» ΕΡΓΟ,ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΣΤΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ.
    ΕΔΩ ΚΑΙ 6 ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΛΛΕΓΩ ΣΤΟΙΧΕΙΑ,ΒΑΣΕΙ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΑΝΑΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΟΛΑ ΟΣΑ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΓΙΑ «ΑΔΙΑΒΛΗΤΟ»ΤΕΙΡΕΣΙΑ,»ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ» ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ,»ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΣΥΝΕΣ-ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ»,»ΔΙΚΑΙΗ» ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ,ΚΛΠ,ΚΛΠ.
    ΑΛΛΑ, ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΥ ΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ,ΟΤΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΣ 44 ΕΤΩΝ,ΠΑΤΕΡΑΣ ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΩΝ, ΥΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΧΗ,ΑΝΑΙΤΙΟΛΟΓΗΤΗ ΚΑΙ ΑΠΑΝΘΡΩΠΗ 5ΕΤΗ ΠΙΕΣΗ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΠΑΘΑΙΝΕΙ ΟΞΥ ΕΜΦΡΑΓΜΑ ΤΟΥ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΥ, ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥ ΑΝΑΠΗΡΙΑ 67% ΚΑΙ ΑΝΩ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΡΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ.
    Η ΜΑΛΛΟΝ, ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ,ΔΙΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΘΕΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΧΑΡΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ.
    ΚΥΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕ,ΔΩΣΤΕ ΕΝΤΟΛΗ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΙΑ ΕΡΕΥΝΑ,ΣΧΕΤΙΚΗ ΜΕ ΤΟ ΠΟΣΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΥΠΟ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ,ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ,ΕΙΤΕ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΕΙΤΕ ΣΩΜΑΤΙΚΑ ,ΠΟΣΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΟΧΕΙΡΙΕΣ!!!
    ΔΕΝ ΘΑ «ΠΙΣΤΕΥΕΤΑΙ» ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ.
    ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΝΑ ΠΡΑΞΕΤΕ-ΩΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ!!!

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 14:07 | ΕΛΕΝΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΚΗ

    Μια δίκαιη πρόταση

    Διαφωνώ κάθετα, ριζικά και αντίθετα με το φόρτωμα των χρεών κάποιων στις πλάτες κάποιων άλλων. Μπορεί -αν το ψηφίσετε- να είναι νόμιμο, όμως δεν είναι ηθικό.
    Θα ήταν όμως και νόμιμο και ηθικό και σωστό να δώσουμε την ευκαιρία στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά να δουλέψουν στο δημόσιο και να εξοφλήσουν τα χρέη τους.
    Πολύ καλά κάνετε και σταματάτε τα stage. Βγαίνουν κάθε μέρα στα κανάλια και προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο ότι το δημόσιο θα σταματήσει να λειτουργεί χωρίς τους συμβασιούχους, λες και με αυτούς δουλεύει…
    Ας βάλουμε λοιπόν στις θέσεις τους ως εργαζόμενους μερικής απασχόλησης τα μέλη των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Ο μισθός που θα πέρνουν από αυτή τη δεύτερη μερική απασχόληση στο δημόσιο θα πηγαίνει στην τράπεζα.
    Έτσι θα δωθεί στους ανθρώπους αυτούς η ευκαιρία να ξεπληρώσουν με αξιοπρέπεια τα χρέη τους, αντί να πληρώσουν για άλλη μια φορά τη νύφη νοικοκυριά σαν το δικό μου, που ενώ είχαν την ευκαιρία επέλεξαν να μην υπερχρεωθούν…

    Ελένη Σταυρουλάκη
    Ηράκλειο, Κρήτη

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 14:56 | Panagiotis Michalos

    Και επανέρχομαι.

    Το ελάχιστο είναι να παύσουν οι τράπεζες να χρησιμοποιούν αυτά τα μπουμπούκια που τηλεφωνούν συνεχώς και τρομοκρατούν τον κάθε ταλαίπωρο

    Όταν τους λέμε ότι αδυνατούμε, ας παύσουν να τηλεφωνούν ξανά και ξανά και ας ειδοποιούν την τράπεζα για την αδυναμία του κάθε ταλαίπωρου

    Ας επανέλθουν μετά οι τράπεζες γραπτώς με μια πρόταση συμβιβασμού με καλλίτερους ;oροyς και μειώνοντας τους τόκους, τα επιτόκια και τους τόκους υπερημερίας

    Αρκετοί ίσως μπορέσουν να ανταποκριθούν θετικά

    Όσο τα μπουμπούκια μας τηλεφωνούν και μας τρομοκρατούν το χειρότερο καταφέρνουν

    Άλλοι αρρωσταίνουν και άλλοι αποδημούν και άλλοι καταλήγουν σε ψυχιατρικές κλινικές

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 14:29 | Π.A.

    ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ…ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΉΤΑΝ ΣΟΦΟΤΕΡΟΙ. ΑΣ ΤΟΥΣ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΕΜΠΡΑΚΤΩΣ.
    ΚΥΡΙΑ ΚΑΤΣΕΛΗ,ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ. ΕΥΕΛΠΙΣΤΟΥΜΕ ΟΤΙ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ‘ΑΜΕΣΑ ΘΕΤΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ. ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΙΔΕΑ ΑΥΤΗ ΑΡΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΝΙΩΘΟΥΜΕ ΞΑΝΑ ΑΝΘΡΩΠΟΙ. ΟΣΟ ΜΕΛΟΔΡΑΜΑΤΙΚΟ ΚΙ ΑΝ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ, ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΜΑΣ.
    ΣΥΓΧΩΡΗΣΤΕ ΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΑΡΧΙΚΑ ΑΛΛΑ »ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ» ΝΑ ΓΡΑΨΩ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΟΥ.

    ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 14:35 | Panagiotis Michalos

    Και επανέρχομαι, ενώνοντας και την δική μου φωνή αγωνίας με όλους τους άλλους ομοιοπαθείς

    Κύριοι Υπουργοί πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου παρακαλούμε θερμά ΠΑΓΩΣΤΕ για μερικούς μήνες χωρίς τόκο όλες τις συμβάσεις προς τους ιδιώτες, να πάρουμε λίγο ανάσα και να γλυτώσουμε από τον καθημερινό βραχνά των οχλήσεων μέσω απορρήτων τηλεφωνικών γραμμών

    Καιρός είναι να δοθεί μια ανάσα στους Έλληνες, εάν μας εξαντλήσουν ψυχολογικά δεν θα κερδίσουν τίποτα οι τράπεζες

    Οι τράπεζες έχουν υπερκέρδη

    Και τέλος για όποια νομική διαδικασία πρέπει να βρεθεί ένας ιδιωτικός η δημόσιος νομικός φορέας να εκπροσωπεί τον κάθε ταλαίπωρο με ένα συμβατικό τίμημα

    Ας αφήσουν εμάς να αγωνιζόμαστε για το καθημερινό μεροκάματο και να παύσουν να μας ενοχλούν ακόμη και στους τόπους εργασίας μας

    Και ας διδάξουν οι τράπεζες τρόπους συμπεριφοράς σε όλα αυτά τα μπουμπούκια που χρησιμοποιούνε για να μας τηλεφωνούν

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 13:09 | Γ.Κ.

    Κυρία Υπουργέ,συγχαρτήρια για την φιλοσοφία του νομοσχεδίου.
    Σας παρακαλούμε ότι διορθώσεις βελτιώσεις γίνουν να γίνουν προς όφελος του οφειλέτη με απλές διαδικασίες ώστε να μην επιδέχονται αμφισβητήσεις από τις τράπεζες.

    Φυσικά η πιο απλή και εύκολη λύση για όλους μας{οφειλέτες-τράπεζες-κράτος-κοινωνία] είναι η Σ Ε Ι Σ Α Χ Θ Ε Ι Α.
    Τολμείστε το και θα έχετε την στήριξη ΟΛΩΝ των ελλήνων.
    -Οι τράπεζες ΔΕΝ έχουν να χάσουν ΤΙΠΟΤΑ.

    Ο Φ Ε Λ Η ΤΡΑΠΕΖΩΝ.
    -Αποκατάσταση σχέσεων δανειοληπτών τραπεζών.
    -Απαλλαγή από φορολογίες,εισφορές,χορήγηση εγγυήσεων από το κράτος στο μέγεθος των διαγραμμένων οφειλών.
    -Ανάπτυξη για μια ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ.
    -Προοπτική και ελπίδες σε 3.000.000 ανθρώπους.
    -Απαλλαγή από τα κόστη σε εισπρακτικές εταιρίες-δικηγόρους-κλητήρες κλπ.

    ΤΟΛΜΕΙΣΤΕ ΤΟ.

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 13:43 | X.Z.

    K. Κατσέλη,

    Δώστε το δικαίωμα διακανονισμού των τραπεζικών δόσεων. Αυτό το δικαίωμα πρέπει να δοθεί σε πολίτες που ήδη έχουν καταγραφεί στον «Τειρεσία». Με τις συνεχείς οχλήσεις από τις τράπεζες, ο οφειλέτης δεν σημαίνει ότι μπορεί να βρει τα χρεωστούμενα. Ακόμη, με την απαίτηση του συνόλου του χρέους από τις τράπεζες, επείσης δεν μπορεί να γίνει κάτι. Από τη στιγμή που δεν είναι δυνατόν να βρεθεί η μερική καταβολή χρημάτων, φυσικά είναι αδύνατο να βρεθεί το σύνολο του ποσού.
    Σήμερα, πάνω από 3.000.000 Ελλήνων πολιτών βρίσκεται στον «Τειρεσία» και ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί ακόμη πιο πολύ αν εξακολουθεί να εφαρμόζεται η ήδη ισχύουσα πολιτική από τις τράπεζες.
    Είναι επιτακτική η ανεύρεση κάποιας λύσης. Είναι απαραίτητη η διευκόλυνση των πολιτών.

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 13:11 | ΣΚΑΛΙΔΗΣ ΜΠΑΜΠΗΣ

    ανηθικες ειναι οι τραπεζες και να μην αρχισω να λεω γιατι δεν τους ξεπλενει ουτε ο ιορδανης….κανονιστε να βγουμε στους δρομους και να γινουν ολα λαμπογυαλο……ακουστε ρυθμιση της eurobank………
    ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΟΦΕΙΛΗ 25900 ΕΥΡΩ ΜΕ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΓΙΑ 15 ΧΡΟΝΙΑ
    ΘΕΛΟΥΝ ΓΙΑ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ 186 ΤΟΝ ΜΗΝΑ=4464 ΕΠΙΤΟΚΙΟ 8%
    ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ 13 ΧΡΟΝΙΑ 406 ΤΟΝ ΜΗΝΑ=63336 ΕΠΙΤΟΚΙΟ 16%
    ΠΑΤΕ ΚΑΛΑ ΡΕ….ΤΙ ΜΑΣ ΠΕΡΑΣΑΤΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΑΚΙΑ?
    Ο ΟΦΕΙΛΕΤΗΣ ΕΧΕΙ ΜΟΝΟ ΕΝΑ OPEL CORSA TOY 1986…

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 13:37 | ΠΗΝΕΛΟΠΗ

    ΓΙΑ ΤΟΝ κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΒΕΡΥΚΙΟ και ΚΑΘΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟ.
    Παρακαλώ σταματήστε να μιλάτε για συνέπειες πράξεων-υπευθυνότητα κλπ. Απευθύνεστε σε ανθρώπους που κάτω από ειδικές συνθήκες δανειοδοτήθηκαν (ο καθένας έχει μια προσωπική ιστορία) και δεν αποφάσισαν ξαφνικά να κάνουν διακοπές στην Ελβετία… Μη μιλάτε με αυτόν τον τρόπο, πληρώνουμε κάθε μέρα μη έχοντας διάθεση για ζωή, προοπτικές, ελπίδες. Πληρώνοντας τα 3πλάσια του αρχικού ποσού με υπέρογκους τόκους για το υπόλοιπο του βίου μας. Προφανώς, αναφέρεστε σε άλλη κατηγορία πολιτών οπότε βρίσκεστε σε λάθος ιστοσελίδα.

    Με εκτίμηση

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 13:33 | ΓΙΩΡΓΟΣ Μ.

    Η ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟ ΔΑΝΕΙΟ ΥΨΟΥΣ 43.000ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ 2001 Η ΟΠΟΙΑ ΟΜΩΣ ΜΠΑΙΝΟΒΓΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΕ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ, ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΛΕΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ , ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΝΕΙ ΑΝΑΚΟΠΗ ΤΟΥ ΠΛΗΣΤΕΙΡΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΒΑΛΕΙ ΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ ΓΙΑ ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ ΜΕ ΔΟΣΕΙΣ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΔΙΟΤΙ ΚΑΙ ΕΓΩ ΕΧΩ ΜΕΙΝΕΙ ΑΝΕΡΓΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ 2009.
    ΑΝ ΤΕΛΙΚΑ ΑΚΟΥΓΕΤΕ Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΖΗΤΗΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΒΡΕΙ ΕΝΑ ΤΡΟΠΟ ΩΣΤΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΠΑΓΩΜΑ ΤΩΝ ΔΟΣΕΩΝ ΓΙΑ ΕΝΑ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΔΩΘΕΙ ΛΙΓΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΝΑ ΑΝΑΚΑΜΨΟΥΜΕ .
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 13:22 | Γ.Κ.

    ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΕΛΠΙΣΙΑΣ !!!

    Κυρία Υπουργέ,
    Πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου,σας παρακαλούμε θερμά,ΠΑΓΩΣΕΤΕ χωρίς τόκο,με κάποια υπουργική απόφαση άμεσης εκτέλεσης ,ΟΛΕΣ τις ληξιπρόθεσμες δόσεις μέχρι τέλους του χρόνου για να βρούμε την ησυχία μας για λίγο να σκεφτούμε,να συζητήσουμε με ειδικούς τι πρέπει να κάνουμε.
    ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΑΤΕ ΑΜΕΣΩΣ τις ταπεινωτικές και πάσης φύσεως οχλήσεις από τράπεζες και εισπρακτικές εταιρίες προβλέποντας εξοντωτικές ποινές αν παραβιαστεί.
    -Σας παρακαλούμε πολύ.Αν θα είδατε όλες τις τις προτάσεις,οι συντριπτική πελιοψηφία το επικροτεί.
    -Δώστε μας ελπίδα.Δεν είμαστε απατεώνες.
    Το όλο θέμα αφορά πάνω από 3.000.000 κόσμο !!! χωρίς υπερβολή.

    -Παρακαλούμε και πάλι αν μπορεί να γίνει ακόμα και ΣΗΜΕΡΑ.

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 13:23 | Ηλιας Αραπιδης

    …διαβαζω προσεκτικα ολες τις προτασεις. Ολες ειναι αξιολογες κ καθε μια χωριστα,θιγει κ απο ενα λεπτο θεμα που αφορα τους οφειλετες. Σκεπτομενος ομως ξανα κ ξανα την πιο καταλληλη λυση,συμπεραινω το ιδιο πραγμα για καθε περιπτωση χρεους. Θεωρω λοιπον σκοπιμο,κ επιτακτικη αναγκη πλεον,την εξ’ολοκληρου αναληψη του συνολου των οφειλων απο το κρατος. Ειτε ειναι δανειο,ειτε καρτα,ακομη-ακομη κ επιταγη ή συναλλαγματικη,κ καθε ειδους χρεος,να μεταφερθει σε εναν κ μοναδικο κρατικο φορεα (ΑΤΕ,Τ-Τ,ΤτΕ ή κ Δημ. Ταμειο). Να ζητηθει η επιστροφη των 28δις απο τις τραπεζες(μιας κ δεν τα εριξαν στην αγορα,κ ουτε επροκειτο ποτε),κ σε συνδυασμο με ολα τα αποθεματικα των κρατικων τραπεζων,να χρηματοδοτηθει ο φορεας αναληψης των οφειλων. Ετσι επιτυγχανεται η μεγαλη ευκολια των οφειλετων,μιας κ θα’χουν μονον ενα μετωπο να αντιμετωπισουν. Επισης στερειται η ευκαιρια στις ιδιωτικες τραπεζες να κατασπαραξουν τοσο τα πακετα δημοσιου χρηματος,οσο κ τις περιουσιες του κοσμακη. Ενα αλλο τεραστιο οφελος θα ειναι οι μεγαλες εκπτωσεις που θα πετυχει το κρατος εναντι των ιδιωτικων τραπεζων,μιας κ καθαριζει τις οφειλες εφ’απαξ. Ετσι θα παρακαμφθει το κομφουζιο στα δικαστηρια,καθως κ οι ενδεχομενες αδικιες μεταξυ των οφειλετων. Ολοι θα βαλουν τις υποχρεωσεις τους σε ταξη,ζωντας αξιοπρεπως,μια κ θα πληρωνουν με βαση ποσοστου επι των εισοδηματων τους,κ αναλογα το υψος του χρεους. Δεν θα χαθει κανενα σπιτι κ κυριως θα απαλλαγουν απο το αγχος κ οι εγγυητες που βρισκουν το μπελα τους. Ολοι θα εχουν καλη ψυχολογια,κ πιστεψτε με,σιγουρα θα αποδιδουν κ καλυτερα στις δουλειες τους. Φτανει πια η κλοπη των ιδιωτικων τραπεζων. Αυτοι κ να μας φανε,δεν χορταινουν. Κυριε Πρωθυπουργε,αν οπως λες διαβαζονται αυτα μας τα μηνυματα,ειμαι πολυ σιγουρος πως μονο ετσι θα εξυγιανθει η πραγματικη οικονομια. Καντε επιτελους την ανατροπη κ θα μιλαει πολυς κοσμος κ για πολλα χρονια γι’αυτη την βουληση. Γιατι απαιτειται πολιτικη βουληση,την οποια υποστηριζατε προεκλογικα πως διατιθεται. Κ ο Λαος πειστηκε,πιστεψε,διεκρινε,αλλα κ προκαλεσε την ανατροπη. Του αξιζει λοιπον μια ανασα ανακουφισης,μια δευτερη ευκαιρια για ανετη διαβιωση,κ κατ’επεκταση προοπτικη αναπτυξης. Για τα παιδια μας! Για ολους τους λατρεις της ομορφης ζωης μας. Σας ευχαριστω κ καλο αγωνα!

    Μετα τιμης

    Ηλιας Β. Αραπιδης
    ΠΑΣΟΚ Ν. Εβρου

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 13:05 | ELENA Χ.

    …Και επανέρχομαι…
    Επειδή η ΑΔΙΚΙΑ που συντελείται εις βάρος του μέσου πολίτη,του δανειολήπτη,του μικρομεσαίου επιχειρηματία είναι ΚΑΤΑΦΟΡΗ…από μέρους των πιστωτικών ιδρυμάτων και «δει» ,αυτών,των οποίων οι δανειακές υποχρεώσεις ξεκινούν πριν από το 2002.
    Επειδή,πολλοί εξ’αυτών, έχουν υποστεί εππαγγελματική ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ,ΗΘΙΚΗ ΒΛΑΒΗ,ΚΑΤΑΡΡΑΚΩΣΗ της ανθρώπινης υπόστασης,ίσως και ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΒΛΑΒΗ,είναι αναγκαίο να δοθεί ένα τέλος στην κατά συρροή ΤΟΚΟΓΛΥΦΙΑ και στον ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΟ ΠΛΟΥΤΙΣΜΟ των πιστωτικών ιδρυμάτων.Υπάρχουν δανειολήπτες που έχουν πληρώσει και πληρώνουν ακόμη «δάνεια(?)»τα οποία ποτέ δεν αποπληρώνονται ,διότι χρεώνονται με υπέρογκα έξοδα και τόκους.Και μη με ρωτήσει κάποιος «…γιατί δεν απευθύνθηκαν-νονται στην δικαιοσύνη…».
    Και απαντώ,Διότι
    1.Η δικαιοσύνη είχε-έχει(?) «δευτεραγωνιστικό»-ενώ δεν θα’πρεπε- ρόλλο στις διενέξεις μεταξύ δανειοληπτών και πιστωτικών ιδρυμάτων!!!
    2.Η οικονομική εξαθλίωση ορισμένων εξ’αυτών είναι ανεπανόρθωτη!!!
    ΚΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΝΑ ΠΑΡΕΙ «ΘΕΣΗ» ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ !!!
    Όσο για τους δανειολήπτες που ξεκίνησαν τις συναλλαγές τους μετά το 2002,θα πρέπει να ληφθούν μέτρα,με τα οποία πρώτιστα να απεμπλακούν-εν μέρει- από το καθημερινό άγχος της πίεσης των δανειακών τους υποχρεώσεων για ένα διάστημα.Και κατόπιν να γίνουν οι όποιες διευθετήσεις.Δεν είναι υπαίτιοι οι πολίτες για την οικονομική κρίση,δεν είναι υπαίτιοι οι πολίτες για την ανεργία , δεν είναι υπαίτιοι για την ανασφάλεια στο χώρο της εργασίας και της επιβίωσης,και τέλος δεν είναι υπαίτιοι οι πολίτες για την ΜΗ ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ,ΑΠΟ ΜΕΡΟΥΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ…
    Εάν αυτό συμβεί,κατ’αρχή θα έχουμε ελάφρυνση του ψυχολογικού βιασμού, που υπόκεινται κατά συρροή και συγχρόνως θα δοθεί-έμμεσα- «χέρι»βοηθείας,στην ανάκαμψη της οικονομίας,με στήριξη της αγοράς ,μέσω των βασικών καταναλωτικών αγαθών…
    Και επιτέλους ,τα πιστωτικά ιδρύματα ας λειτουργήσουν , για ένα διάστημα χωρίς τα υπέρογκα κέρδη που παρουσιάζουν,εις βάρος χιλιάδων πολιτών !!!
    Διότι, οικονομικοί κολοσσοί,επιχειρήσεις (μικρές και μεγάλες) πολιτεία,κράτος…δεν μπορεί να υπάρξει-διαβιώσει-επιβιώσει…με MIA ΜΙΖΕΡH ,ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ!!!
    Κύριε Πρωθυπουργέ,Κύριοι της κυβέρνησης,Κύριοι Υπουργοί,Κυρία Κατσέλη,ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ λίγες μέρες πριν τις εκλογές δήλωσε:
    «…υπάρχει η πολιτική βούληση…»…
    «Ξέρω ότι υπάρχουν πολίτες, που εμείς οι ίδιοι οι πολιτικοί, τούς κάναμε κυνικούς. Πολίτες που λένε ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει. Ζητώ να μου δώσετε τη δύναμη να σας αποδείξω το αντίθετο. Τη δύναμη να συγκρουστώ με κάθε κατεστημένο, κάθε αντίληψη που μας πάει πίσω και μας κρατά αιχμάλωτους στο παρελθόν…»

    Και συνεχίζω …η πολιτική βούληση υπάρχει ,την δύναμη σας την έδωσαν οι πολίτες…τι απομένει ?…Η υλοποίηση των εξαγγελιών και των υποσχέσεων…οι οποίες θεωρώ ότι είναι πέρα ως πέρα υλοποιήσιμες!!!
    Επί της παρούσης μιλώ για-μια εξ’αυτών- την υπόσχεση,να επιβληθεί η δικαιοσύνη και η ηθική ,στα εξωθεσμικούς,οικονομικούς παράγοντες(πιστωτικα ιδρύματα)της χώρας…!!!

    ΕΛΠΙΖΩ-ΕΙΝΑΙ ΒΟΥΛΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ- ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΤΕ!!!
    ΕΛΕΝΑ Χ.

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 13:10 |

    Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΑΛΗ, ΑΛΛΑ:

    ΟΥΣΙΑ: Οποιος δέν έχει περιουσία θα παίρνει δάνειο, δεν θα πληρώνει τίποτα και μετά θα ζητά προστασία ?

    ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ: Πολύπλοκες και πολυδάπανες για τους μικροοφειλέτες.

    ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΤΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ: Δεν αγγίζει το ΣΟΒΑΡΟΤΕΡΟ πρόβλημα που είναι τα κυκλώματα που κρύβουν τις κοινοποιήσεις και βγάζουν την περιουσία σε μή αντιστρέψιμο πλειστηριασμό χωρίς ο οφειλέτης να έχει ιδέα τι γίνεται. Έτσι χάνει το σπίτι του για αστεία ποσά, πριν καλά-καλά καταλάβει τι έγινε.

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 13:57 | ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΟΥΡΑΝΗΣ

    ΘΑ ΗΤΑΝ ΘΕΤΙΚΟ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΓΩΜΑ ΔΟΣΕΩΝ ΓΙΑ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙ ΔΟΣΕΙΣ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΟΜΑΛΗ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΤΟΥΣ.ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΑΝΑΦΕΡΩ ΟΤΙ ΕΙΜΑΙ ΠΟΛΥ ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΣ ΣΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΤΑΙ ΓΙΑΤΙ ΓΝΩΡΙΖΩ ΟΤΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    ΠΡΟΤΟΥ ΒΓΕΙ Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΕΡΝΑΝ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΣΕ ΑΠΟΡΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΖΗΤΑΓΑΝ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟ ΠΟΣΟ ΜΠΡΟΣΤΑ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΣΥΝΕΒΑΙΝΕ ΑΥΤΟ ΕΔΙΝΑΝ ΕΞΟΦΛΗΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΑ ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ ΑΝ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ Η ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΣΠΡΑΞΟΥΝ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟ ΑΝΤΙΤΙΜΑ ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ . ΘΑ ΧΑΡΩ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΘΑ ΑΙΣΘΑΝΘΩ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΟΤΙ Η ΨΗΦΟΣ ΔΕΝ ΠΗΓΕ ΧΑΜΕΝΗ ΕΑΝ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΕΤΑΙ ΤΑ ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ ΑΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ.

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 13:56 | Kωνσταντίνος Δ. Βερύκιος

    Επιπλέον γεννιέται ένα πολύ σοβαρό ζήτημα οικονομικής ανάπτυξης. Μέχρι σήμερα η κατοικία κάθε πολίτη αποτελούσε περιουσιακό στοιχείο με αξία (equity), πάνω στο οποίο μπορούσε να δανειστεί, να δημιουργήσει μια μικρή επιχείρηση, να αυξήσει το εισόδημά του, να μεγαλώσει την οικογένειά του. Η δυνατότητα αυτή καταργείται πλέον!

    Συνεπώς, εφεξής θα δανείζονται μόνον οι πλούσιοι, σύμφωνα με την παλιά παροιμία. Άρα, μόνον οι πλούσιοι θα μπορούν πραγματικά να γίνονται πλουσιότεροι. Για τους ασθενέστερους, η πίστωση θα είναι στο εξής άγνωστη!

    Αυτό δεν θα έχει μόνον δυσμενείς κοινωνικές επιπτώσεις! Θα έχει κυρίως οικονομικές! Ένας τεράστιος αριθμός περιουσιακών στοιχείων θα καταστεί οικονομικά ανενεργός κι εξουδετερωμένος, αφου δεν θα μπορεί πια να χρησιμοποιειθεί για την άντληση πιστώσεων.

    Μην ακούτε μόνον αυτούς που χρωστάν και αλλαλάζουν με την ιδέα της απαλλαγής από το χρέος! Δείτε μακρύτερα και βαθύτερα!

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 12:33 | Kωνσταντίνος Δ. Βερύκιος

    To σχέδιο νόμου είναι βαθύτατα ανήθικο στη ρίζα του.
    Αναιρεί τις βασικές φιλοσοφικές αρχές του σύγχρονου πολιτισμού, όπως λ.χ. την αρχή της προσωπικής ευθύνης των ενηλίκων και υγιών προσώπων και την αρχή της τήρησης των συμφωνηθέντων.

    Οδηγεί τους πολίτες στο ασφαλές συμπέρασμα ότι εντέλει κανένας δεν φέρει τις συνέπειες των αποφάσεων του και εμβαθύνεται η διάχυτη πεποίθηση ότι το Κράτος ασκεί ρόλο πατέρα, που όχι απλά προστατεύει αλλά και παρεμβαίνει για να διορθώνει, να ανατρέπει και να ακυρώνει τις ανοησίες των πολιτών-παιδιών του.

    Θα μπορούσα να καταλάβω, εν όψει της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, ορισμένα μέτρα προστασίας και ανακούφισης των δανειοληπτών (λ.χ. περίοδο χάριτος, τριετές moratorium αναγκαστικών εκτελέσεων, επιδότηση του επιτοκίου των δανείων των απόρων κατά το πρότυπο των δανείων του ΟΕΚ, ακόμα και διακοπή της τοκοφορίας των δανείων) αλλά από αυτό το σημείο μέχρι τον ουσιαστικό εκμηδενισμό των δανειακών οφειλών, ακόμα και των στεγαστικών δανείων, υπάρχει τεράστια απόσταση.

    Η κυβέρνηση αυτή θα πρέπει να σκεφτεί πολύ σοβαρά, ποιο από τα δύο είναι μεγαλύτερο κακό: Η προσωρινή πίεση των ασθενεστέρων τάξεων, προκειμένου να εξοφλήσουν έστω και σε μακρύ χρονικό διάστημα, σταδιακά, τις νόμιμες οφειλές τους, ή ο μόνιμος αποκλεισμός τους εφεξής από το τραπεζικό σύστημα. Διότι δεν θα πρέπει να υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι, αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο αυτό ως έχει, τα κριτήρια δανεισμού θα αλλαξουν ριζικά. Κανένας πολίτης χαμηλών εισοδημάτων ακόμα κι αν διαθέτει ιδιόκτητη κατοικία δεν θα μπορεί πια να δανείζεται ή να έχει πιστωτική κάρτα. Και το χειρότερο: Κανένας που δεν διαθέτει ήδη ακίνητη περιουσία δεν θα μπορεί να δανείζεται για να αγοράσει την κατοικία του. Ποιές θα είναι οι συνέπειες στην αξία της γης;;

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 12:07 | Πανελλήνια Επιτροπή Ληστευθέτων Πολιτών-Βασιλειάδης Βασίλης

    Οι τράπεζες (π.χ. εθνική, αγροτική, ταχυδρομικό ταμιευτήριο -ιδιαίτερα αυτές στις οποίες οι διοικητές τους ορίζονται από την Κυβέρνηση και είναι εκπρόσωποί της- και οι άλλες), στις οποίες η Κυβέρνηση δια των υπηρεσιών της (π.χ. ΟΑΕΔ, ΙΚΑ, ΟΕΕΚ, κ.ά.) αναθέτει κατ΄ αποκλειστικότητα την πληρωμή διαφόρων ποσών (π.χ. επιδόματα ανεργίας, οικογενειακό ή εποχιακό επίδομα χαμηλομισθούς, χαμηλοσυντάξεις κ.ά.) δεν θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να παρακρατούν τα ποσά αυτά από τους δικαιούχους, για συμψηφισμό οποιασδήποτε άλλης οφειλής (π.χ. από πιστωτικές κάρτες, καταναλωτικά κ.ά. δάνεια), αφού σε διαφορετική περίπτωση παράνομα και καταχρηστικά εκμεταλλεύονται την αποκλειστικότητα που τους παρέχει η Κυβέρνηση και οι υπηρεσίες της.

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 12:21 | ΒΑΣΙΛΗΣ

    Σήμερα, είναι ίσως η ώρα η Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στον ελληνικό λαό, αναλαμβάνοντας να επιλύσει το τόσο μεγάλο πρόβλημα που έχει ανακύψει σχετικά με τα υπερχρεωμένα ελληνικά νοικοκυριά. Σήμερα, δεν υπάρχει λόγος να αναγνωρίσουμε τις αιτίες για τις οποίες έχουμε φτάσει μέχρι εδώ. Πιστεύω οτι τις έχει αναγνωρίσει ο κάθε έλληνας πολίτης και απο εδώ και στο εξής θα διδαχθεί απο τα λάθη του.
    Επαναλαμβάνω την πρότασή μου:
    1. Να αναλάβει η Πολιτεία την εξόφληση (έχει ή θα βρεί τρόπους) όλων των δανείων των πολιτών προς τις τράπεζες. Η προηγούμενη κυβέρνηση «χάρισε» 28 δις ευρώ σ’ αυτές, δεδομένου οτι δεν βοήθησαν κανένα απο τους έλληνες πολίτες.
    2. Να ιδρύσει μια κρατική τράπεζα ειδικά για την περίπτωση αυτή η οποία θα αναλάβει όλες τις υποχρεώσεις των δανειστών, οι οποίοι πλέον θα συναλάσσονται μόνο μ’ αυτή.
    3. Ο κάθε πολίτης ξεχωριστά, θα έλθει σε συνεννόηση με τη νέα αυτή τράπεζα προκειμένου να διακανονίσει τις οφειλές του τις οποίες πλέον θα καταβάλλει στην εν λόγω Κρατική Τράπεζα.
    Ο σκοπός της παρούσας πρότασης, έχει ως στόχο τον απεγκλωβισμό των δανειοληπτών απο τις ιδιωτικές-απρόσωπες-αδίστακτες και απάνθρωπες ιδιωτικές τράπεζες και η συνεργασία τους με το επίσημο κράτος το οποίο κατά περίπτωση θα εξετάσει τις σχετικές υποθέσεις και θα ρυθμίσει τα υπόλοιπα οφειλόμενα ποσά έχοντας ως κριτήριο τις τρέχουσες δυνατότητες αποπληρωμής του κάθε ατόμου ξεχωριστά. Στις πολύ ιδιαίτερες περιπτώσεις θα μπορέσει να εφαρμόσει και την ανθρώπινη διάσταση και ευαισθησία που θα πρέπει να έχει κάθε κράτος απέναντι στους πολίτες του.

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 11:43 | ΣΚΑΛΙΔΗΣ ΜΠΑΜΠΗΣ

    ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΙΞΕΙ ΜΕΓΑΛΟ ΡΟΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΑΠΑΙΤΗΤΟ ΟΛΟ/Α ΤΟ/Α ΠΟΣΟ/Α ΑΠΟ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΡΤΕΣ, ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝΤΑΙ Η ΕΙΝΑΙ ΣΕ 2ΜΗΝΕΣ 3ΜΗΝΕΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙς ΘΑ ΕΚΛΑΜΒΑΝΕΤΕ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ…..ΑΡΑ ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΑ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΕΞΩΔΙΚΑ ΠΟΥ ΝΑ ΖΗΤΑΝΕ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΠΟΣΟΥ

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 11:08 | Τσικρικάς Γεώργιος

    Το νομοσχέδιο αν τελικά υλοποιηθεί θα ανακουφίσει πάρα πολύ κόσμο που «έμπεξε» σε αυτή την κατάσταση.
    Σε γενικές γραμμές μου φαίνεται σωστό ως προς την διατύπωση αν και αρκετά γραφειοκρατικό.
    Είμαι και έγω «παθών» με χρέη άνω των 70.000 € και μισθό 1.000€
    χώρις σπίτι ή άλλα περιουσιακά στοιχεία.
    Αραγε το μέτρο θα μας συμπεριλάβει ή θα θεωρηθεί υψηλό το εισόδημα
    μου όπως γίνεται π.χ. με τα επιδόματα αλληλεγγύης ή ενοικίου κ.λ.π.
    Όπως και να έχει κάθε προσπάθεια είναι υπέρ μας και το νομοσχέδιο θα μας δώσει μία κάλυψη στον διάλογο μας με τίς τράπεζες που μέχρι σήμερα ασκούν πολιτική «κράτους εν κράτει».

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 11:41 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΑΛΕΞΑΚΗ

    ΠΑΡΑΠΟΛΥ ΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΕΙΔΙΚΑ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΕΙΚΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ !!!!!!!!!!

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 10:24 | Γιώργος Π.

    Καλό σαν πρόθεση φαίνεται…
    Γιατί δεν βγαίνει ενα αντίστοιχο για χρεη προς το ΔΗΜΟΣΙΟ ?

    Εκει είσαι χρεωμένος για μια ζωη….κατα τα άλλα προσπαθείτε να φτιάξετε προυπολογισμό.

    Ηθελα να ήξερα απο τα «βεβαιωμένα» χρέη τι ποσό πραγματικά μπορεί να εισπράξει το Δημόσιο ?

    Γιατί στερεί απο τους οφειλέτες το δικαίωμα για μια νέα αρχή ?

    Ευχαριστώ….

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 10:26 | mparlampas ilias

    ΣΕ ΚΑΛΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟ ΩΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΟΜΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΜΕ ΤΡΑΠΕΖΕΣ.ΟΙ ΕΓΓΥΗΤΕΣ ΤΙ ΦΤΑΙΝΕ ΚΑΙ ΜΛΕΚΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΦΤΑΙΝΕ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ?

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 10:39 | ΖΩΓΡΑΦΙΑ ΤΑΚΟΥ

    ΕΙΜΑΙ 34 ΕΤΩΝ ΒΙΟΤΕΧΝΗΣ ΜΕ ΕΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑ ΣΤΟΛΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΥ-ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΥ ΙΜΑΤΙΣΜΟΥ.ΑΣΚΩ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΑΠΟ ΤΟ 2003 ΩΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ.ΕΦΤΑΣΑ ΤΟ 2007 ΝΑ ΑΠΑΣΧΟΛΩ 28 ΑΤΟΜΑ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΛΟΓΩ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΥΣΤΟΚΙΑΣ ΚΑΙ ΜΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΑ ΠΙΣΤΩΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΑΠΑΣΧΟΛΩ ΜΟΛΙΣ 5.ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΑΙ ΜΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ (ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ, ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ. Γ.Ν ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ Κ.Λ.Π)ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ (ΔΙΚΤΥΟ OPEL KAI CHEVROLET ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ Κ.Λ.Π)ΟΜΩΣ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΔΕΝ ΜΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝ ΟΥΤΕ ΤΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΚΛΑΗ ΕΙΚΟΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΩ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΤΑ ΤΡΕΧΟΝΤΑ.ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΥΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΗ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑ.ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΕΝΩ ΕΧΩ ΥΓΕΙΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΩ ΟΥΤΕ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΜΟΥ ΔΥΣΧΕΡΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΕΠΑΚΡΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΟΥ ΠΟΥ ΤΩΡΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΑ ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΧΕΡΙΑ;ΔΙΑΝΥΩ ΤΟΝ 6Ο ΜΗΝΑ ΚΥΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ 14 ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΑΥΨΩ ΟΣΕΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΠΟΡΩ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΣΩ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΟΥ. ΕΠΙΣΗΣ ΣΑΣ ΑΝΑΦΕΡΩ ΟΤΙ ΤΟ 2006 ΥΛΟΠΟΙΗΣΑ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΜΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΡΟΤΥΠΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΠ ΚΡΗΤΗΣ 140.000 € ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ, ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΔΑΝΕΙΣΜΟ 600.000 € ΓΙΑ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ 1.500.000 €.ΤΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΠΟΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΤΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΑΝ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΕΧΟΝΤΑ ΕΣΟΔΑ,ΠΡΟΚΑΛΩΝΤΑΣ ΑΝΕΠΑΝΟΡΘΩΤΗ ΖΗΜΙΑ ΣΤΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΜΑΣ. ΕΧΩ ΖΗΤΗΣΕΙ ΚΑΤ’ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΑΝΑΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΩΡΑ ΜΕ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΕΧΩ ΛΑΒΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ. ΕΛΠΙΖΩ ΣΤΑ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΑ ΝΑ ΕΙΣΑΧΘΟΥΝ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΚΩΝ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΩΝ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ, ΑΛΛΑ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΕΛΠΙΖΩ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΣΑΧΘΟΥΝ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΤΟΥ «ΕΥΝΟΙΚΟΥ» ΔΑΝΕΙΟΥ ΠΟΥ ΔΟΘΗΚΕ ΜΕΣΩ ΤΕΜΠΜΕ ΚΑΙ ΕΝΩ ΕΓΩ ΕΧΑΝΑ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΜΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΤΟ ΠΛΗΡΩΣΩ, ΜΟΥ ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΙΣΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΣΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΠΑΡΩ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΕΞΟΦΛΗΤΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ.ΠΑΡΟΛΑ ΑΥΤΑ ΑΝΑΜΕΝΩ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΦΩΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΩ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΟΥ…

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 10:50 | ΖΩΓΡΑΦΙΑ ΤΑΚΟΥ

    ΕΙΜΑΙ 34 ΕΤΩΝ ΒΙΟΤΕΧΝΗΣ ΜΕ ΕΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑ ΣΤΟΛΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΥ-ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΥ ΙΜΑΤΙΣΜΟΥ.ΑΣΚΩ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΑΠΟ ΤΟ 2003 ΩΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ.ΕΦΤΑΣΑ ΤΟ 2007 ΝΑ ΑΠΑΣΧΟΛΩ 28 ΑΤΟΜΑ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΛΟΓΩ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΥΣΤΟΚΙΑΣ ΚΑΙ ΜΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΑ ΠΙΣΤΩΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΑΠΑΣΧΟΛΩ ΜΟΛΙΣ 5.ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΑΙ ΜΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ (ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ, ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ. Γ.Ν ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ Κ.Λ.Π)ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ (ΔΙΚΤΥΟ OPEL KAI CHEVROLET ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ Κ.Λ.Π)ΟΜΩΣ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΔΕΝ ΜΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝ ΟΥΤΕ ΤΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΚΛΑΗ ΕΙΚΟΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΩ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΤΑ ΤΡΕΧΟΝΤΑ.ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΥΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΗ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑ.ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΕΝΩ ΕΧΩ ΥΓΕΙΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΩ ΟΥΤΕ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΜΟΥ ΔΥΣΧΕΡΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΕΠΑΚΡΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΟΥ ΠΟΥ ΤΩΡΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΑ ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΧΕΡΙΑ;ΔΙΑΝΥΩ ΤΟΝ 6Ο ΜΗΝΑ ΚΥΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ 14 ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΑΥΨΩ ΟΣΕΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΠΟΡΩ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΣΩ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΟΥ. ΕΠΙΣΗΣ ΣΑΣ ΑΝΑΦΕΡΩ ΟΤΙ ΤΟ 2006 ΥΛΟΠΟΙΗΣΑ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΜΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΡΟΤΥΠΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΠ ΚΡΗΤΗΣ 140.000 € ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ, ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΔΑΝΕΙΣΜΟ 600.000 € ΓΙΑ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ 1.500.000 €.ΤΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΠΟΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΤΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΑΝ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΕΧΟΝΤΑ ΕΣΟΔΑ,ΠΡΟΚΑΛΩΝΤΑΣ ΑΝΕΠΑΝΟΡΘΩΤΗ ΖΗΜΙΑ ΣΤΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΜΑΣ. ΕΧΩ ΖΗΤΗΣΗ ΚΑΤ’ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΑΝΑΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΩΡΑ ΜΕ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΕΧΩ ΛΑΒΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ. ΕΛΠΙΖΩ ΣΤΑ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΑ ΝΑ ΕΙΣΑΧΘΟΥΝ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΚΩΝ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΩΝ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ, ΑΛΛΑ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΕΛΠΙΖΩ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΣΑΧΘΟΥΝ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΤΟΥ «ΕΥΝΟΙΚΟΥ» ΔΑΝΕΙΟΥ ΠΟΥ ΔΟΘΗΚΕ ΜΕΣΩ ΤΕΜΠΜΕ ΚΑΙ ΕΝΩ ΕΓΩ ΕΧΑΝΑ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΜΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΤΟ ΠΛΗΡΩΣΩ, ΜΟΥ ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΙΣΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΣΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΠΑΡΩ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΕΞΟΦΛΗΤΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ.ΠΑΡΟΛΑ ΑΥΤΑ ΑΝΑΜΕΝΩ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΦΩΣ ΣΥΝΕΧΙΣΩ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΟΥ…

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 10:37 | EYAΓΓΕΛΟΣ

    ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΥ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΩΜΕΝΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΠΟΥ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΟΥΣ ΠΙΝΟΥΝ ΤΟ ΑΙΜΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΚΟΥΣ

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 09:18 | ΙΩΑΝΝΑ ΡΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ

    ΘΕΤΙΚΟ ΤΟ SITE ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΝΕΡΓΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΨΥΦΟΥ.
    ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΕΗ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΩ ΟΤΙ ΟΤΑΝ ΕΙΣΑΙ ΕΝΤΑΞΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΣΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ ΤΙΣ ΔΟΣΕΙΣ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΑΔΥΝΑΤΗΣ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΟΛΟ ΤΟ ΠΟΣΟ ΠΟΥ ΣΟΥ ΔΑΝΕΙΖΑΝ ΣΥΝ ΤΟΥΣ ΤΟΚΟΥΣ ΥΠΗΡΗΜΕΡΙΑΣ?
    ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΔΙΝΕΣ ΤΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΠΟΥ ΠΑΝΕ?
    ΠΑΝΕ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ?
    ΑΥΤΑ, ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΤΙ ΩΣΤΕ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΝΑ ΖΗΤΑΕΙ ΤΟ ΠΟΣΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΠΟΜΗΝΕΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ
    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΙ ΝΑ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΙΣΧΟΚΕΡΔΙΑ
    ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΝΕΙ ΑΣΦΑΛΗΣ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΧΡΩΣΤΑΕΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΤΟ ΠΕΤΑΝΕ ΕΞΩ ΕΠΕΙΔΗ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΕ ΜΙΑ ΔΥΣΚΟΛΗ ΘΕΣΗ

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 09:08 | ΒΑΚΟΥΦΤΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Αναφέρομαι στην περίπτωση του οφειλέτη ο οποίος δεν έχει κανένα περιουσικό στοιχείο προς ικανοποίηση του δανειστή και διαθέτει εισόδημα από συνταξη ή μισθό: Μέχρι τώρα ξέρουμε ότι τα εισοδήματα και συντάξεις μπορούν να κατάσχονται, μέχρι ενός ποσοστού, μόνο για χρέη προς το Δημόσιο και για την διατροφή τέκνων. Με το υπό δημόσια διαβούλευση Νομοσχέδιο αφήνεται να νοηθεί καθαρά ότι ο δανειστής μπορεί να απαιτήσει την ικανοποιησή του με την κατάσχεση των μισθών και των συντάξεων. Νομίζω ότι πρέπει να αναφερθεί ξεκάθαρα στον Νόμο ότι οι μισθοί και οι συντάξεις δεν θα κατάσχονται.

    ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΟ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ.
    Να συμπεριληφθεί ειδικό άρθρο στο Νομοσχέδιο το οποίο θα απογορεύει την Κατάσχεση της Μοναδικής κατοικίας του οφειλέτη από οποιοδήποτε δανειστή (δημόσιο-τράπεζες- ιδιώτες-άλλα κράτη-εκκλησία) με εξαίρεση μόνο τον ενηπόθηκο ό οποίος και χρηματοδότησε την αγορά της συγκεκριμένη κατοικίας.

    Μή φθάσουμε όμως στην ακριβώς αντίθετη περίπτωση ,τώρα που τα ακίνητα χάνουν την αξία τους, και στραφούμε στις κατασχέσεις μισθών. Λέω τώρα εγώ τι να τα κάνεις τα ακίνητα ,ποιος θα τα πάρει, ας περάσουμε στην σιγουράνζα τησ κατάσχεσης των μισθών.

    Αυτά τα λίγα παιδιά, συγχαρητήρια για τον τρόπο επικοινωνίας με τον κοσμάκη. Ευχαριστώ.

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 09:14 | ΛΕΩΝ ΕΛΕΝΗ

    ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΑΘΩ ΑΝ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΡΥΘΜΙΣΗ ΘΑ ΥΠΑΧΘΟΥΝ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΑΣΚΟΥΣΑΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΔΕΝ ΑΣΚΟΥΝ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΒΓΗΚΑΝ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ.
    ΕΠΙΣΗΣ ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΠΑΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΕΙΣ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΣΟΥ ΛΕΝΕ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΟΜΩΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΥΠΑΧΘΟΥΜΕ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ.
    ΑΝ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΠΙ 8 ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΣΕ ΕΧΕΙ ΕΝΟΧΛΗΣΕΙ ΜΕ ΚΑΝΕΝΟΣ ΕΙΔΟΥΣ ΧΑΡΤΙ ΟΤΙ ΧΡΩΣΤΑΣ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ.

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 09:28 | Roronoa

    Για αυτους που μπηκαν ηδη στον Τειρεσια τι γινετε? αν πληρουν τους ορους του νομου θα βγαινουν αμεσως;

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 08:51 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΗΤΡΟΠΕΤΡΟΣ

    1…..επαγγελματικής δραστηριότητας.(προστίθεται) ,ανεξάρτητα αν ο ίδιος είναι επιτηδευματίας ή η,ο σύζυγός του-ης.Επίσης δικαίομα έχουν να υπαχθούν στην ρύθμιση από κοινού ο ζύζυγος και η σύζυγος(ως νοικοκυριό).
    Επεξήγηση:υπάρχουν πολλά νοικοκοιριά που είναι υπερχρεωμένα και ο ένας δανίζεται για να σώσει τον άλλον. Επίσης είνια πραγματικό γεγονός να χρωστούν και οι δύο.Βέβαια θα λυφθεί υπ΄όψιν το οικογενειακό εισόδημα.

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 08:48 | ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

    Θα ήθελα αρχικά να εκφράσω τα συγχαρητήρια μου στην Κυβέρνηση και στην Υπουργό κ. Κατσέλη για την πολιτική βούληση να βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα αυτό που ταλανίζει πολλές οικογένειες σήμερα.
    Διάβασα αρκετά από τα σχόλια και συμφωνώ με αρκετές τοποθετήσεις.
    Όμως θεωρώ ότι πάνω από όλα θα πρέπει να βρεθεί μια λύση που να προστατεύει την αξιοπρέπεια των πολιτών.
    Και εξηγούμαι, οι δανειολήπτες τα δύο τουλάχιστον τελευταία χρόνια δέχονται φοβερή πίεση από τις ιδιωτικές τράπεζες για τις καταβολές των οφειλών τους και αυτό θα μπορούσε κανείς να το κατανοήσει, αλλά η συμπεριφορά των υπαλλήλων που επικοινωνούν είναι αν μη τι άλλο αχαρακτήριστη και προσβλητική (Έχω προσωπική εμπειρία). Φανταστείτε αν καταφύγει κάποιος σε πρώτη φάση για να προτείνει κάποιο πλάνο εξόδου από το αδιέξοδο της υπερχρέωσης, είμαι βέβαιος ότι θα λοιδωρηθεί και θα εξευτελιστεί. Αν και σε πολλές περιπτώσεις, όπως γνωρίζουν πολλοί συμπολίτες μας, υπήρξε επιθετική πολιτική χορηγήσεων με αφόρητη πίεση (εδώ υπάρχει θέμα με τα προσωπικά δεδομένα μας που έγιναν γνωστά σε άλλους φορείς) για νέες πιστωτικές κάρτες (μέσω αγοράς προϊόντων κλπ., αλλά και αυξήσεις του πιστωτικού ορίου. Όταν δεν έχεις χρήματα αναγκάζεσαι να χρησιμοποιήσεις ότι σου προσφέρθηκε απλόχερα, αλλά τώρα υπάρχει πρόβλημα και πρέπει να αντιμετωπιστεί και να λυθεί τελεσίδικα.
    Η πρότασή μου είναι αυτή η διαπραγμάτευση με τις Τράπεζες να γίνει από Κρατικό Τραπεζικό φορέα. Δηλαδή, για παράδειγμα, θα μπορούσε οι κρατικές τράπεζες (ΤΤ και ΑΤΕ) να αναλάβουν μετά από διαπραγμάτευση (και μείωση των απαιτήσεων των υπολοίπων τραπεζών) την εξόφληση των χρεών των δανειοληπτών (δάνεια και κάρτες). Στη συνέχεια οι κρατικές τράπεζες να διακανονίζουν το σχετικό χρέος με τους δανειολήπτες ώστε να μπορεί να αποπληρωθεί χρέος τους (σε εύλογο χρονικό διάστημα ανάλογα με τα εισοδήματά τους. Έτσι αποφεύγεται η επαφή με τις τράπεζες αλλά και το Ειρηνοδικεία (πληρωμές δικηγόρων κλπ) και το θέμα λύνεται εσωτερικά (εντός της κρατικής τράπεζας) και αξιοπρεπώς.
    Νομίζω πως αντί να καλυφθεί το ιδιωτικό τραπεζικό σύστημα με τα 28 δις ευρώ, είναι πολύ καλύτερα να αναχρηματοδοτηθεί από τα αποθεματικά των κρατικών τραπεζών το χρέος των νοικοκυριών. Θεωρώ πως μια τέτοια κίνηση θα βοηθήσει σημαντικά και στην αναθέρμανση της αγοράς, αφού οι πολίτες θα μπορούν να ξοδεύουν.
    Ελπίζω όλα να πάνε καλά και να υιοθετηθεί μια καλή λύση για όλους. Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 04:33 | Παναγιώτης Βαρλάγκας

    Με δεδομένο ότι η χώρα στην οποία η διαδικασία πτωχεύσεως των φυσικών προσώπων έχει την μακρότερη και πιο βαθιά παράδοση, ίσως έχει αξία η σταχυολογική παράθεση ορισμένων στοιχείων από το κλασσικό βιβλίο Πτωχευτικού Δικαίου των Warren & Westbrook «The Law of Debtors & Creditors» (Εκδόσεις Aspen, 5η έκδοση, 2006), που αναφέρονται στις πτωχεύσεις ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ (Consumer Bankruptcies) κατ’ αντιδιαστολή προς τις πτωχεύσεις εμπορικών επιχειρήσεων (Business Bankruptcies):

    * Ο θεσμός της πτωχεύσεως καταναλωτών υπάρχει στις ΗΠΑ από το 1898 (από το αρχικό Bankruptcy Act του 1898)

    * Ο λόγος που ενώ το πρώιμο Αγγλικό πτωχευτικό δίκαιο επέτρεπε κατά την κλασσική ευρωπαϊκή παράδοση την πτώχευση μόνον εμπόρων, επετράπη στις ΗΠΑ η πτώχευση κάθε φυσικού προσώπου, είναι ότι «σε μια εύρωστη νεαρά δημοκρατία καθένας ήθελε να είναι «in business». Υπήρχε δηλ. επιχειρηματικότητα, επιχειρηματικό πνεύμα, και σε ατομικό «μικρο-επίπεδο».

    * Μεγάλη εμπειρική έρευνα της πτωχεύσεως έχει δείξει ότι πολλά άτομα που υποβάλλουν αίτηση για (ατομική) πτώχευση, το πράττουν επίσης και όταν η μικρή τους επιχείρηση καταρρέει. Αυτό σημαίνει ότι η διαχωριστική γραμμή μεταξύ καταναλωτικής και επιχειρηματικής πτωχεύσεως δεν είναι ξεκάθαρη. Αυτό μου έγινε σαφές και από πολλά σχόλια από συμπολίτες εδώ, που εξέφραζαν την αγωνία τους για το ότι το σχέδιο νόμου δεν καλύπτει τους μικροεπιχειρηματίες – βρίσκονται δηλ. στο μεταίχμιο μεταξύ υπερχρεωμένου καταναλωτή και μικροεπιχειρηματία στα όρια της πτώχευσης, αλλά μάλλον από τη «λάθος» πλευρά της γραμμής όπως τη χαράσσει το σχέδιο νόμου.

    * Πάνω από 1.500.000 νοικοκυριά (σε πληθυσμό 300.000.000 κατοίκων) υποβάλλουν αίτηση πτώχευσης καταναλωτή κάθε χρόνο (δηλ. με τα δικά μας δεδομένα θα είχαμε 50.000 αιτήσεις το χρόνο)

    (* Trivia: Έχουν πτωχεύσει στη ζωή τους: Μπάρτ Ρέυνολντς, MC Hammer, Κιμ Μπάσιντζερ, Μάικ Τάισον, μεταξύ πολλών άλλων.)

    * (1) Προέρχονται στην συντριπτική πλειονότητά τους από τη μεσαία οικονομική τάξη.

    * (2) Η μεγάλη πλειονότητά των πτωχευσάντων οφειλετών είναι *βαθιά* χρεωμένοι. Όχι αστεία. Ο μέσος χρεωκοπημένος σε έρευνα που έγινε είχε αναλογία (χρέος μείον στεγαστικό) / (ετήσιο εισόδημα) ~= 2.12. Δηλ. το χρέος του, και μάλιστα χωρίς το στεγαστικό ήταν υπερδιπλάσιο από το εισόδημά του! Θα του έπαιρνε *πάνω από 2 χρόνια να χρεώσει*, αγνοώντας το στεγαστικό, αγνοώντας τους τόκους, και υποθέτοντας ότι κάποιος άλλος (π.χ. γονείς) τον στήριζε οικονομικά… Από πολλά σχόλια απεγνωσμένων συμπολιτών που διαβάζω σ’ αυτήν εδώ τη διαβούλευση αποκομίζω την αίσθηση ότι και η κατάσταση στη χώρα μας είναι πια συγκρίσιμη…

    * (3) Η μέση ηλικία του οφειλέτη είναι τα *41* χρόνια.

    * (4) Οι ΓΥΝΑΙΚΕΣ είναι πλέον πρώτες στις ΗΠΑ στην υποβολή αιτήσεων για πτώχευση. Βλέπω και εδώ σχόλια από πολλές γυναίκες. Αυτή η κοινωνική διάσταση ΔΕΝ πρέπει να παραβλεφθεί από το Υπουργείο, γιατί δίνει διαφορετική διάσταση στο πρόβλημα. Στις ΗΠΑ, το 39% των αιτήσεων είναι από γυναίκες, το 33% από κοινού από ζευγάρια, και μόλις το 29% από άνδρες (που είναι φαίνεται πιο εύρωστοι οικονομικά και υποφέρουν μόνο από τις κλασσικές *εμπορικές* πτωχεύσεις)

    * (5) Υπάρχει σημαντική συσχέτιση μεταξύ κλασσικών εμπορικών πτωχεύσεων και καταναλωτικών πτωχεύσεων. Αυτό το συνδυάζω με κάποιο σχόλιο συμπολίτη που αναφέρθηκε σε άστοχη επιχειρηματική του κίνηση που τώρα τον έχει οδηγήσει και σε *προσωπικά/οικογενειακά* οικονομικά προβλήματα. Δηλ. η προσωπική οικονομική κατάρρευση έρχεται ως επακόλουθο της επαγγελματικής, παρά την κάποια προστασία από τους πιστωτές (εν σχέσει προς τις αναγκαστικές εκτελέσεις) που παρέχει η πτώχευση της επιχείρησης. Στις ΗΠΑ 14-20% των προσωπικών πτωχεύσεων είναι το domino effect εμπορικών πτωχεύσεων

    Μετά έρχεται το μεγάλο ΓΙΑΤΙ. Γιατί είναι όλοι αυτοί οι άνθρωποι στα πρόθυρα της πτώχευσης:

    (i) Απώλεια εισοδήματος λόγω κλεισίματος επιχειρήσεων, απολύσεων, μειώσεως υπερωριών (ως μείωσης της παραγωγής π.χ. ενός εργοστασίου), κ.λπ. ΜΑΚΡΑΝ ο συχνότερος λόγος

    (ii) Ιατρικά προβλήματα (αναπηρία, ή χρέος που προέκυψε από ιδιωτική ιατρική περίθαλψη)

    (iii) Οικονομική πίεση προερχόμενη από *διαζύγιο* (και σκεφτείτε *πόσο* έχουν αυξηθεί τα ποσοστά διαζυγίων τις τελευταίες 2 δεκαετίες)

    (iv) ΟΙ ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ δια πάσαν χρήσιν. Στις ΗΠΑ το φαινόμενο αυτό ΔΕΝ είναι τόσο έντονο όσο εδώ, καθώς ο κόσμος είναι εξοικοιωμένος από πολλά χρόνια με την πιστωτική κάρτα, ενώ εδώ (φαινόμενο ανάλογο με το χρηματιστήριο ή με κάθετί καινούργιο που νομίζουμε ότι είναι τζάμπα λεφτά – free money – χωρίς να είναι) έγινε αυτό που έγινε, και οι μισοί Έλληνες έχουν από 5 κάρτες και χρωστάνε

    (v) Κάποιοι ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΤΗΝ ΠΤΩΧΕΥΣΗ (ως τρυκ) *για να μη χάσουν το σπίτι τους*. Χρωστάνε πολλά και για να μην τους πάρουν το σπίτι, βγαίνουν σε πτώχευση.

    (vi) ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ: Πολλοί οφειλέτες παραδέχονται ότι δεν διαχείριστηκαν σωστά τα χρήματα που δανείστηκαν… (Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να αναφερθώ σε παραδείγματα…)

    (vii) Πρβλ. και την πρόσφατη χρηματοπιστωτική κρίση: Οι Αμερικανικές Τράπεζες ήταν πολύ «επιθετικές» στην πολιτική τους και έπαιρναν μεγάλα ρίσκα στα δάνεια που έδιναν στους καταναλωτές, λόγω του μεγάλου κέρδους που έβγαζαν από το spread επιτοκίων δανεισμού/καταθέσεων. Και (θυμηθείτε τα SUBPRIMES) δάνειζαν σε καταναλωτές υψηλού ρίσκου. Οι αποφάσεις των Αμερικανικών πιστωτικών ιδρυμάτων να δανείζουν σε καταναλωτές όλο και υψηλότερου ρίσκου οδήγησε σε απότομη αύξηση των αιτήσεων για ατομικές πτωχεύσεις.

    Αυτά είχα να πω σ’ αυτή τη φάση. Περισσότερο στο κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο του ζητήματος – αλλά πιστεύω ότι και αυτά είναι χρήσιμα, για να κινηθεί το νομοσχέδιο προς τις κατευθύνσεις που το υπουργείο θα κρίνει ορθές. Πολλές φορές η κατεύθυνση που προκύπτει από την ορθή και επιστημονικά τεκμηριωμένη κατανόηση του υποκείμενου κοινωνικοοικονομικού πεδίου είναι εξίσου σημαντική με το καθαρά νομοτεχνικό κομμάτι.

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 03:58 | Παναγιώτης Βαρλάγκας

    Η διάταξη της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου, σύμφωνα με την οποία «[μ]ε την επιφύλαξη των κατωτέρω διατάξεων, εφαρμόζονται αναλόγως και στην διαδικασία αυτή οι διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα» αποτελεί μια ιστορική τομή στη λειτουργία του Πτωχευτικού Δικαίου στη χώρα μας, καθώς από την απελεύθερωση και τη ρύθμισή του από τον Γαλλικό Code de Commerce μέχρι τις ημέρες μας εφαρμοζόταν, όπως είναι και το παραδοσιακό, *μόνον επί εμπόρων*, ενώ τώρα περνάμε στην χορεία των δικαιοδοσιών (Γερμανία, Ελβετία, Ισπανία, Σουηδία κ.λπ. από τις χώρες του Ηπειρωτικού δικαίου, Αγγλία, ΗΠΑ, Καναδά κ.λπ. από τις χώρες του Αγγλοσαξωνικού) που εφαρμόζουν την πτώχευση ή παρεμφερές σύστημα συλλογικής εκκαθάρισης και για οφειλέτες (πτωχούς) που δεν είναι έμποροι.

    Τολμώ να πω ότι μαζί με τις απόπειρες για ένταξη του θεσμού της εξυγίανσης (Sanierung) επιχειρήσεων, που εν τέλει ολοκληρώθηκε με τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα του 2007, η παρούσα, νεοπαγής για τα καθ’ ημάς πτωχευτική διαδικασία για τους μη εμπόρους, αποτελούν **τις πιο ιστορικές μεταβολές στο Πτωχευτικό μας Δίκαιο**.

    Ήρθε δηλ. η ώρα, 31 χρόνια μετά να είναι επίκαιρα τα όσα ***το 1978*** έγραφε ο καθηγητής Κ. Ν. Ρόκας στη 13η έκδοση του έργου του «Πτωχευτικόν Δίκαιον» (σελ. 15-16):

    «Εξ επόψεως θετέου δικαίου μεγάλην σπουδαιότηταν εμφανίζει το πρόβλημα της επεκτάσεως του θεσμού της πτωχεύσεως και επί μη εμπόρων οφειλετών, υπό την έννοιαν της καθιερώσεως συστήματος συλλογικής εκκαθαρίσεως […]

    Και τα δύο συστήματα υποστηρίζονται. Οι υπέρμαχοι του κρατούντος συστήματος [Σ.Σ. εννοείται: να πτωχεύουν μόνον οι έμποροι – δηλ. του καταργούμενου συστήματος] επικαλούνται, ότι ανάγκη προστασίας της πίστεως παρίσταται μόνον επί εμπόρων οφειλετών. Εις το σύστημα αυτό ενέμεινε το (προϊσχύσαν) Γαλλικό διάταγμα περί πτωχεύσεως του έτους 1955 και νεωτέρη ιταλική νομοθεσία. Αντιθέτως υπό την [Σ.Σ. ακόμη] ισχύουσαν γαλλικήν νομοθεσίαν […] εφαρμόζεται […] και επί παντός νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου, έστω και αν τούτο δεν έχει την εμπορικήν ιδιότητα [Σ.Σ. όχι όμως επί φυσικών προσώπων]

    Κατά το αντίθετον σύστημα [Σ.Σ. στο οποίο τώρα περνάμε] (Γερμανικός νόμος και άλλαι νομοθεσίαι) ουδεμία θεωρητικώς δικαιολογείται διάκρισις, διότι σ κ ο π ό ς τ η ς π τ ω χ ε ύ σ ε ω ς ε ί ν α ι κ υ ρ ί ω ς η π ρ ο σ τ α σ ί α τ ω ν π ι σ τ ω τ ώ ν ε ν α ν τ ί ο ν τ ω ν κ ι ν δ ύ ν ω ν , τ ο υ ς ο π ο ί ο υ ς ε ν έ χ ε ι τ ο σ ύ σ τ η μ α τ η ς α τ ο μ ι κ ή ς α ν α γ κ α σ τ ι κ ή ς ε κ τ ε λ έ σ ε ω ς » (η έμφαση δική μου)

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 01:25 | Γιώργος

    Τι γίνεται στην περίπτωση ατομικής επιχείρησης? πως διαχωρίζονται οι δραστηριότητες όταν το ΑΦΜ είναι το ίδιο?

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 00:33 | Φυτάνογλου Ραφαήλ

    Καλησπέρα,

    Είμαι ένας δανειολήπτης όπου δίνω σε στεγαστικό δάνειο κάθε μήνα 750€.
    Αυτό που πιστεύω πως θα ήθελε όλος ο κόσμος είναι να παγώσουν τα δάνεια τους(δόσεις και τοκισμός) για ένα διάστημα (προτείνω χρόνο) .
    Το αποτέλεσμα είναι σαφέστατα οτι κανεις δεν θα αποταμιεύσει τα χρήματά του αλλά θα τα ρίξει στην αγορά.Ετσι πιστεύω πως θα αναλιπανθούν τα γρανάζια του συστήματος που όλοι τοσο περιμένουμε.Οσο για τα χαμένα κέρδη των τραπεζών, πιστεύω πως για να μην γεμίσει η χώρα «βρεγμένους» που δεν φοβουνται την βροχή καλά θα κάνουν να δόσουν ένα time-out σε όποιους αισθάνονται κουρασμένους.