ΕΝΟΤΗΤΑ IV – Ανάγκη για την κατασκευή από την πολιτεία μητροπολιτικών δικτύων οπτικών ινών με τα ίδια χαρακτηριστικά σε πόλεις με πληθυσμό μεταξύ 5.000 και 10.000 εκτός Αττικής

2. Θεωρείτε ότι υφίσταται η ανάγκη για την κατασκευή από την πολιτεία μητροπολιτικών δικτύων οπτικών ινών με τα ίδια χαρακτηριστικά (ουδέτερων υποδομών (Neutral Infrastructure), ανοικτής πρόσβασης (Open Access)) και σε πόλεις με πληθυσμό μεταξύ 5.000 και 10.000 εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης που δεν καλύπτονταν από τις μέχρι τώρα δράσεις και γιατί; (απαντήστε…)

  • 26 Απριλίου 2010, 21:24 | Βασίλης Μερεκούλιας

    Η ανάπτυξη των υποδομών από την πολιτεία θα πρέπει να γίνει με χρηματο-οικονομικούς όρους απόδοσης, ύπαρξης εναλλακτικών υποδομών καθώς και έχοντας εξαντλήσει τα περιθώρια ανάπτυξης δικτύων από ιδιωτικούς φορείς. Σε κάθε περίπτωση για τις υποδομές πρόσβασης που αναπτύσσονται, είτε από ιδιωτικές είτε από δημόσιες επενδύσεις, και αποτελούν στενωπό για την παροχή δικτυακών υπηρεσίων θα πρέπει η πολιτεία να εξασφαλίζει την ουδετερότητα και ανοιχτή πρόσβαση σε αυτές. Η θέσπιση ρυθμιστικού πλαισίου και η παρακολούθησή του μπορεί να φαίνεται πρώιμη αλλά είναι απαραίτητη.

  • Θεωρούμε ότι η πολιτεία θα πρέπει να μελετήσει πολύ σοβαρά την περίπτωση αυτή αλλά και την περίπτωση ανάπτυξης αντίστοιχων δικτύων σε πόλεις που δεν διαθέτουν ήδη ΜηΔΟΙ παρόλο που ο πληθυσμός τους είναι αρκετά μεγαλύτερος από 5000-10000 (για παράδειγμα Γιαννιτσά).

  • Θεωρούμε ότι η πολιτεία πρέπει να θεωρήσει το δικαίωμα ταχύτατης πρόσβασης στο διαδίκτυο ως συνταγματική της υποχρέωση. Ο Αποκλεισμός των μικρών πόλεων και των οικισμών από τα δίκτυα αυτά οδηγεί στην περαιτέρω αστυφιλία και ερημοποίηση των περιοχών αυτών ενώ ταυτόχρονα δυσχεραίνει την επιχειρηματικότητα, την κοινωνική φροντίδα, την έγκαιρη και ουσιαστική πληροφόρηση.
    Σε επίπεδο περιφέρειας θα πρέπει να ορισθεί ένας φορέας ο οποίος θα εξασφαλίζει την τεχνική υποβοήθηση των μικρότερων Δήμων και θα βοηθά στην σύνταξη των τεχνικών προδιαγραφών όταν απαιτείται. Ο ρόλος αυτός μπορεί να ανατεθεί και στον Διαχειριστή αν και χωρίς χρηματοδότηση από την πολιτεία καμμιά επένδυση δεν θα είναι βιώσιμη.
    Παράλληλα η πολιτεία θα πρέπει να φροντίσει σε κάθε κατασκευή ή συντήρηση του επαρχιακού οδικού δίκτυου να προβλέπεται και το κόστος τοποθέτησης πολυσωληνίων που θα διασυνδέουν τους οικισμούς μεταξύ τους και να επιτρέπουν με μικρό κόστος την τοποθέτηση οπτικών ινών αργότερα.
    Το μοντέλο διασύνδεσης των μικρών πόλεων και οικισμών θα πρέπει να είναι ευέλικτο και να αξιοποιεί τις εκάστοτε διάθεσιμες τεχνολογίες.
    Γενικά η διασύνδεση με οπτική ίνα παρέχει την μόνιμη ζεύξη με ικανή χωρητικότητα σε δεδομένα εξαρτώμενη μόνο από τον ενεργό εξοπλισμό.
    Για οικισμούς άνω των 200 κατοίκων η διασύνδεση με οπτική ίνα πρέπει να είναι ουσιαστικά υποχρωτική σε επίπεδο οικισμού

    η ασύρματη ζεύξη σημείο προς σημείο επιτρέπει την εύκολη διασύνδεση απομακρυσμένων σημείων με πολύ χαμηλότερες όμως πραγματικές ταχύτητες και χωρητικότητα ζεύξης και θα πρέπει να προτείνεται σε μικρούς οικισμούς και απομακρυσμένα σημεία

    Η ασύρματη ζεύξη σημείο προς πολλά σημεία καθιστά την εύκολη πρόσβαση με χαμηλό κόστος πολλών σημείων (σπιτιών ή πολιτών ) αλλά με πολλές παραχωρήσεις σε θέματα ποιότητας και ταχύτητας της ζεύξης.

  • 24 Απριλίου 2010, 19:09 | ραπτης οδυσσεας

    οταν οι υπηρεσιες λειτουργησουν θα ορισουν και το ευρος ζωνης που χρειαζομαστε .
    σε καθε περιπτωση ,σημαντικοι προορισμοι της Χωρας δεν πληρουν το πληθυσμιακο κριτιριο σημερα, το οποιο ΠΡΕΠΕΙ να αλλαξει

  • 12 Απριλίου 2010, 15:36 | Παύλος θεοδώρου

    Η κατασκευή από την πολιτεία μητροπολιτικών δικτύων οπτικών ινών και σε περιοχές με πληθυσμό μεταξύ 5.000 και 10.000 κάποια στιγμή θα υλοποιηθεί, υποθέστε το ίδιο ερώτημα να λαμβάνει χώρα πριν 50 χρόνια για ασφαλτοστρωμένους αυτοκινητόδρομους. Είναι ζήτημα αστυφιλίας είναι ζήτημα ανάπτυξης όπως γράφει παραπάνω ο αγαπητός Φίλιππος.

    Το σκεπτικό ότι οι τεχνολογίες ασύρματης δικτύωσης προσφέρουν μικρές ταχύτητες είναι βάσιμο αλλά δεν επαρκή διότι τα ηλεκτρονικά βελτιώνονται συνεχώς. Ωστόσο, οι επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών είναι σημαντικό και γι’ αυτό πρέπει κάποια στιγμή να δούμε με διαύγεια ότι έχουμε μετατρέψει τον πλανήτη μας σε σφαίρα που μοιάζει με φούρνο μικροκυμάτων ή συσσωρευτή ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας.

  • 10 Απριλίου 2010, 09:38 | A.Π.

    Mονο στις απομονωμενες περιοχες εχει νοημα η εγκατασταση τετοιων δικτυων απο την πολιτεια. Τα μεγαλα αστικα κεντρα εχουν ηδη δικτυα που με πολυ μικροτερου κοστους αλλαγες ηδη αναπτυσσονται προς τον στοχο. Στα μεγαλα κεντρα με την ιδιωτικη πρωτοβουλια ευκολα μπορει να επεκταθουν οι νεες τεχνολογιες.
    Εξω απο αυτα υπαρχει η μεγαλυτερη αναγκη, εκει δεν υπαρχει η αμεση ανταποδοτικοτητα που περιμενει ο ιδιωτης, εκει πρεπει να επενδυσει η πολιτεια κεφαλαια, τα οποια θα ανταποδοθουν σταδιακα μεσω της αναπτυξης τους και των φορων της στο δημοσιο. Υπο τον ορο βεβαια οτι δεν θα εξαιρουνται της φορολογιας…

    Πιστευω οτι ενα μικτο συστημα ειναι το καλυτερο, οπως ειχε διαπιστωσει ο οτε χρονια τωρα. Link ασυρματα στα δυσπροσιτα, ινες στα ευπροσιτα. Η ασυρματη δικτυωση ειναι μια δυνατοτητα που δεν πρεπει να αποκλειεται. Για την υγεια, οι μακροχρονιες ερευνες δεν εδειξαν κατι απ’οσο ξερω. Ετσι η διατυπωση νομιζω οτι να γινει τεχνολογικα ουδετερη, ωστε να μην ξαναλλαζουμε τον ονομα αμα αλλαξει η τεχνολογια. Αρκει να γραφει «μητροπολιτικων δικτυων γιγακυκλων»
    αντι «μητροπολιτικων δικτυων οπτικων ινων».

  • 2 Απριλίου 2010, 20:30 | Φίλιππος Φιλιππίδης

    Δεν συμφωνώ με τον κ. ΤΣΑΜΑΪΔΗ.

    Πρέπει να δημιουργηθεί κορμός με οπτικές ίνες και πάνω σε αυτόν να μπουν πομποδέκτες WiFi/WiMAX με σύγχρονη όμως απομάκρυνση άλλων πομποδεκτών, πχ κινητής τηλεφωνίας, ραδιοφώνου, τηλεόρασης.

    Οι λύσεις ασύρματης δικτύωσης είναι λύσεις ανάγκης και δεν προσφέρουν μεγάλες ταχύτητες ενώ έχουν επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών. Μπορούν όμως να λειτουργούν μαζί με τις οπτικές ίνες σαν ένα δίκτυο κινητών συσκευών που θα παρέχει τηλεφωνία μέσω VoIP, διαδίκτυο, ραδιόφωνο και τηλεόραση.

    Οι πολίτες της χώρας μας πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα, αφού έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις.

    Ακόμη η ύπαρξη οπτικών ινών ίσως λύσει το πρόβλημα αστυφιλίας που έχει τόσα χρόνια ταλαιπωρήσει την χώρα μας.

    Οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας το γνωρίζουν και για αυτό μέσω συνεργασιών ή εξαγορών έχουν αποκτήσει και μεγάλο μέρος της σταθερής τηλεφωνίας και άλλων σταθερών δικτύων.

    Προφανώς τα χαρακτηριστικά τους πρέπει να είναι ανοικτά και να παραδίδεται σκοτεινή ίνα ( dark fiber ) απευθείας στα σπίτια ( FTTH ).

    Το κόστος υλοποίησης ενός τέτοιου δικτύου δεν είναι ευκαταφρόνητο αλλά πρέπει να συνεκτιμηθεί το κέρδος σε ανάπτυξη. Για παράδειγμα, ποιος δεν θέλει να ζει σε ένα καθαρό περιβάλλον και να έχει όλες τις υποδομές; Η ζωή στην ύπαιθρο μπορεί να αλλάξει και επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών από την Ελλάδα και το εξωτερικό να μετακομίσουν στην επαρχία. Η Ελλάδα θα μπορεί να γίνει παράδεισος τέτοιων εταιριών.

  • 2 Απριλίου 2010, 09:26 | Σ.Δ.ΤΣΑΜΑΪΔΗΣ

    – Το κόστος εγκατάστασις Οπτικών Ινών και ο χρόνος υλοποίησης του έργου είναι μεγάλα.
    – Εν τω μεταξύ, για εξυπηρέτησι ΟΛΩΝ των πολιτών, θα μπορούσαν να εγκατασταθούν ΑΜΕΣΑ και ΕΥΚΟΛΑ δυνατοι πομποδέκτες WI-FI, που θα κάλυπταν μεγάλες περιοχές με ελάχιστο κόστος.
    – Οι Πομποδέκτες μπορούν να εγκατασταθούν όπου ακριβώς είναι και οι πομποδέκτες τηλεόρασης.
    – Οι εξελίξεις στα ηλεκτρονικά είναι τόσο ραγδαίες, που μπορεί να εξελιχθούν οι πομποδέκτες WIFI τόσο, ώστε να ΜΗΝ χρειασθεί η εγκατάστασις οπτικών ινων .

    Τα διαβάζει κανείς αυτά τα σχόλια ????