Άρθρο 54 Μεταβατικές διατάξεις

 

1. Η θητεία των Συμβουλίων Κρίσης και Επιλογής ιατρών κλάδου Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) για θέσεις νοσοκομείων του άρθρου 4, τα οποία έχουν συγκροτηθεί έως την έναρξη ισχύος του παρόντος, για κρίσεις οι οποίες, είτε κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος δεν έχουν ολοκληρωθεί είτε η προκήρυξη των κρινόμενων θέσεων έχει εγκριθεί πριν την έναρξη ισχύος του παρόντος, παρατείνεται από τη λήξη της και έως την ολοκλήρωση των διαδικασιών κρίσης και τοποθέτησης ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ. σε θέσεις νοσοκομείων, οι οποίες εκκρεμούν σε αυτά ή έχουν αναπεμφθεί σε αυτά από το αρμόδιο δικαστήριο.
2. Όσοι μοναδικοί Διευθυντές ή μοναδικοί Διευθυντές από προκήρυξη στο ίδιο ή σε αντίστοιχου αριθμού κλινών νοσοκομείο υπηρετούν ως προσωρινοί προϊστάμενοι τμήματος ή μονάδας, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, ορίζονται αμελλητί ως προσωρινοί προϊστάμενοι κατ’ εφαρμογή του άρθρου 12. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, όσοι υπηρετούν ως προσωρινοί προϊστάμενοι τμήματος ή μονάδας, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, εξακολουθούν να ασκούν τα καθήκοντά τους έως τη συμπλήρωση τριετίας από τον ορισμό τους σύμφωνα με τα ισχύοντα κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος. Η θητεία των υπηρετούντων προσωρινών προϊσταμένων του προηγούμενου εδαφίου διακόπτεται πριν από τη συμπλήρωση τριετίας, αν οριστεί Συντονιστής Διευθυντής αντίστοιχης ειδικότητας από προκήρυξη στο εν λόγω Τμήμα ή Μονάδα. Αν οι υπηρετούντες προσωρινοί προϊστάμενοι έχουν ήδη συμπληρώσει τριετία από τον ορισμό τους, εξακολουθούν να ασκούν τα καθήκοντά τους έως τον ορισμό νέων σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 12, η οποία ολοκληρώνεται χωρίς καθυστέρηση με ευθύνη των Διοικητών των νοσοκομείων.
3. Το άρθρο 15 εφαρμόζεται και για εκκρεμείς κατά την έναρξη ισχύος του, σύμφωνα με την περ. α) της παρ. 2 του άρθρου 54, αιτήσεις τοποθέτησης ιατρών για άσκηση προς απόκτηση ειδικότητας.
4. Κατά την πρώτη εφαρμογή του άρθρου 25 ισχύουν οι προτάσεις για ορισμό εκπροσώπων των φορέων που έχουν ήδη υποβληθεί στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας.
5. Κατά την πρώτη εφαρμογή του άρθρου 26 οι εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Οργανισμός Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία Α.Ε.» ορίζονται από τον Υπουργό Υγείας.
6. Εντός αποκλειστικής προθεσμίας έξι (6) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος όλοι οι κάτοχοι βεβαίωσης λειτουργίας εργαστηρίου φυσικοθεραπείας υποχρεούνται να λάβουν αριθμό μητρώου εργαστηρίου φυσικοθεραπείας.
7. Υφιστάμενες κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος εταιρείες εκμετάλλευσης συστεγαζόμενων φαρμακείων, καθώς και εταιρείες εκμετάλλευσης φαρμακείων, οι οποίες πληρούν τους όρους του άρθρου 50, δύνανται να συγχωνευθούν, με τη σύσταση νέας εταιρείας εκμετάλλευσης φαρμακείου ειδικού τύπου, ή να μετατραπούν σε εταιρεία εκμετάλλευσης φαρμακείου ειδικού τύπου, με ανάλογη τροποποίηση του καταστατικού τους, σύμφωνα με το άρθρο 50.

  • 3 Νοεμβρίου 2022, 00:16 | Ελένη Παυλίδου

    Οσον αφορά το θέμα Συντονιστή Διευθυντή θεωρώ ότι είναι ολόσωστο να γίνεται αξιολόγηση πολύπλευρα και με αντικειμενικότητα και κανείς να μην είναι ισοβίως χωρίς να προσφέρει ουσιαστικά και αποδεδειγμένα σε κάθε επίπεδο . Αυτοί που έγιναν οργανικοί Διευθυντές την τελευταία δεκαετία από πανελλήνια κρίση, ήταν ελάχιστοι και ήταν κατουσίαν Συντονιστές ,θα είναι δίκαιο να καταστούν ,έστω για μιά πρώτη τριετία επισήμως Συντονιστές, με την ψήφιση αυτού του νόμου και να αξιολογηθούν αμέσως μετά ,με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, λαμβάνοντας υπόψιν ότι αυτός ήταν και ο ανώτερος βαθμός που προκηρύσονταν ανοιχτά και πανελληνίως οι θέσεις στο ΕΣΥ μέχρι τώρα.

  • 27 Οκτωβρίου 2022, 11:19 | Πεϊτσίδου Ελένη

    Σαφέστατα πρέπει να καθοριστεί μία αξιοκρατική διαδικασία για τον καθορισμό του συντονιστή ενός τμήματος ή κλινικής όταν υπηρετούν σε αυτά περισσότεροι του ενός σε βαθμό Διευθυντή που προήλθαν όμως από εξέλιξη.
    Επί 10 χρόνια όμως δεν είχαν προκηρυχθεί θέσεις στη βαθμίδα του συντονιστή αλλά στο βαθμό του διευθυντή ως ανώτατη βαθμίδα. Αυτός είναι ο λόγος που υπάρχουν τμήματα και κλινικές όπου ο Διευθυντής τους προήλθε μετά από πανελλήνια προκήρυξη σε οργανική θέση στο βαθμό του Διευθυντή για το συγκεκριμένο τμήμα ή κλινική. Αυτοί οι Διευθυντές για μία τουλάχιστον τριετία θα πρέπει να καθίστανται Συντονιστές Διευθυντές του συγκεκριμένου τμήματος ή κλινικής γιατί δεν προέρχονται από εξέλιξη, μετακίνηση, μετάθεση αλλά μετά από ανοιχτή προκήρυξη σε οργανική θέση Διευθυντή , που ήταν αυτά τα χρόνια ο ανώτερος βαθμός που έβγαινε σε προκήρυξη, και μετά να αξιολογηθούν . Μπορεί να είναι και οι μοναδικοί υπηρετούντες σε βαθμό Διευθυντή στο συγκεκριμένο τμήμα ή κλινική.

  • 24 Οκτωβρίου 2022, 21:00 | ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ

    Το μεγαλύτερο ποσοστό επιστημονικά υπευθύνων ιατρικών τμημάτων και μονάδων σήμερα είναι προσωρινοί προϊστάμενοι με καποιος απο αυτους να έχουν συμπληρώσει ακόμα και δεκαετία σε αυτόν τον ρόλο. Καθως ειναι αδύνατον να προκηρυχθούν τόσες θέσεις συντονιστών διευθυντών θα πρέπει να υπάρξουν μεταβατικές διατάξεις για αυτούς που υπηρετούν τώρα σαν προσωρινοί προϊστάμενοι. Για παράδειγμα όσοι υπηρετούν τουλάχιστον μία τριετία ως προσωρινοί προϊστάμενοι και είναι κάτοχοι διδακτορικού τίτλου να προαχθούν αυτόματα σε συντονιστές διευθυντές. Επίσης δεν ειναι για πολλους λόγους σωστό σε πολλά νοσοκομεια ολοι οι θεσμικοί ρόλοι οπως διευθυντής ιατρικής υπηρεσίας ή διευθυντής τομέα να καταλαμβανονται απο προσωρινούς προϊσταμένους καθως επι της ουσίας οι υπάρχοντες συντονιστές διευθυντές είναι εξαιρετικά λίγοι.

  • 24 Οκτωβρίου 2022, 15:13 | ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΜΟΥΝΤΡΙΧΑ

    Ο Συντονιστής Διευθυντής πρέπει να επιλέγεται μόνο κατόπιν προκήρυξης και να μην είναι τίτλος κατ’ απονομή. Δεν είναι δίκαιο να απονέμεται ο τίτλος του Συντονιστή Διευθυντή (που αποτελεί τον ανώτερο βαθμό για έναν ιατρό του ΕΣΥ) σε έναν προσωρινό προϊστάμενο που έχει καταλάβει τη θέση του προϊσταμένου με απόφαση Διοικητή, η οποία μπορεί να μην τυγχάνει καθολικής αποδοχής και να τίθεται σε αμφισβήτηση.

  • 24 Οκτωβρίου 2022, 13:30 | Δημήτριος Τσιφτσής

    …»όσοι υπηρετούν ως προσωρινοί προϊστάμενοι τμήματος ή μονάδας, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, εξακολουθούν να ασκούν τα καθήκοντά τους έως τη συμπλήρωση τριετίας από τον ορισμό τους σύμφωνα με τα ισχύοντα κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος. »

    Προκειμένου να υπάρξει ο απαραίτητος αρχικός αριθμός συντονιστών διευθυντών για να προχωρήσουν οι διαδικασίες και τα συμβούλια κρίσεων, να συνεχίσουν να λειτουργούν τα ιατρικά τμήματα όπως σήμερα ίσως θα έπρεπε για την τριετία αυτή να ονομαστούν συντονιστές διευθυντές και στη συνέχεια στο τέλος της τριετίας να επανακριθούν με βάση τα περιγραφόμενα στις ανωτέρω διατάξεις πχ …»όσοι υπηρετούν ως προσωρινοί προϊστάμενοι τμήματος ή μονάδας, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, καθίστανται αυτόματα συντονιστές διευθυντές και εξακολουθούν να ασκούν τα καθήκοντά τους έως τη συμπλήρωση τριετίας από τον ορισμό τους σύμφωνα με τα ισχύοντα κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος.»

  • 22 Οκτωβρίου 2022, 10:19 | ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΜΟΥΝΤΡΙΧΑ

    «Η θητεία των υπηρετούντων προσωρινών προϊσταμένων του προηγούμενου εδαφίου διακόπτεται πριν από τη συμπλήρωση τριετίας, αν οριστεί Συντονιστής Διευθυντής αντίστοιχης ειδικότητας από προκήρυξη στο εν λόγω Τμήμα ή Μονάδα.»
    Το παραπάνω να διατυπωθεί και στην περίπτωση που υπηρετεί μοναδικός Διευθυντής από προκήρυξη στο ίδιο ή σε αντίστοιχου αριθμού κλινών νοσοκομείο και δεν έχει οριστεί προσωρινός προϊσταμενος.

  • 22 Οκτωβρίου 2022, 10:51 | ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΜΟΥΝΤΡΙΧΑ

    «Η θητεία των υπηρετούντων προσωρινών προϊσταμένων του προηγούμενου εδαφίου διακόπτεται πριν από τη συμπλήρωση τριετίας, αν οριστεί Συντονιστής Διευθυντής αντίστοιχης ειδικότητας από προκήρυξη στο εν λόγω Τμήμα ή Μονάδα.»
    Το παραπάνω προτείνεται να εφαρμοστεί και στην περίπτωση που υπηρετεί μοναδικός Διευθυντής από προκήρυξη στο ίδιο ή σε αντίστοιχου αριθμού κλινών νοσοκομείο αλλά αντί αυτού ορίστηκε με απόφαση Διοικητή Επιστημονικά και Διοικητικά Υπεύθυνος Ιατρός Διευθυντής κατόπιν εξέλιξης.

  • 22 Οκτωβρίου 2022, 10:27 | ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΜΟΥΝΤΡΙΧΑ

    «Η θητεία των υπηρετούντων προσωρινών προϊσταμένων του προηγούμενου εδαφίου διακόπτεται πριν από τη συμπλήρωση τριετίας, αν οριστεί Συντονιστής Διευθυντής αντίστοιχης ειδικότητας από προκήρυξη στο εν λόγω Τμήμα ή Μονάδα.»
    Το παραπάνω προτείνεται να εφαρμοστεί και στην περίπτωση που υπηρετεί μοναδικός Διευθυντής από προκήρυξη στο ίδιο ή σε αντίστοιχου αριθμού κλινών νοσοκομείο αλλά αντί αυτού ορίστηκε με απόφαση Διοκητή Επιστημονικά και Διοικητικά Υπεύθυνος Ιατρός Διευθυντής κατόπιν εξέλιξης.