Άρθρο 10 Απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα των ιατρών Εθνικού Συστήματος Υγείας και των ιατρών μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων – Τροποποίηση περ. α’ παρ. 1 και αντικατάσταση παρ. 4 άρθρου 11 ν. 2889/2001

 

1. Στην περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 11 του ν. 2889/2001 (Α΄ 37), περί της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των ιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.), επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) προστίθενται νέα εδάφια, τρίτο και τέταρτο, β) στο παλαιό τρίτο εδάφιο προστίθενται οι λέξεις «καθώς και του λοιπού επιστημονικού και νοσηλευτικού προσωπικού του Ε.Σ.Υ.» και γίνεται διόρθωση παροράματος, γ) στο παλαιό τέταρτο εδάφιο προστίθενται οι λέξεις «ή μονάδες ή εργαστήρια» και γίνονται οι αναγκαίες προσαρμογές λόγω της τροποποίησης αυτής, και η περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 11 διαμορφώνεται ως εξής:

«α. Οι ιατροί του Ε.Σ.Υ. είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Η λειτουργία ιδιωτικού ιατρείου εντός ή εκτός του νοσοκομείου ή του κέντρου υγείας ή η με οποιονδήποτε τρόπο απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα αποτελεί εκτός από το παράπτωμα του άρθρου 77 της παρ. 1 περίπτωση ε του ν. 2071/1992 (Α΄ 123), το πειθαρχικό αδίκημα της χαρακτηριστικώς αναξιοπρεπούς για υπάλληλο συμπεριφοράς του άρθρου 107 παρ. 1 περίπτωση ε του ν. 3528/2007 και συνεπάγεται την άμεση θέση του παραβάτη σε κατάσταση αναστολής καθηκόντων, κατά τις διατάξεις του άρθρου 104 του ιδίου νόμου, με απόφαση του Διοικητή της οικείας ΔΥΠΕ, που δεν απαιτείται να έχει περαιτέρω αιτιολογία εκτός από τη διαπίστωση της παράβασης, καθώς και την παραπομπή του υπαιτίου στο αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο με το ερώτημα της οριστικής παύσης.

Κατ’ εξαίρεση, δεν συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα για τους ιατρούς του Ε.Σ.Υ. που υπηρετούν σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., εφόσον συμμετέχουν στην ολοήμερη, πέραν του τακτικού ωραρίου λειτουργία του νοσοκομείου, τουλάχιστον δύο (2) φορές την εβδομάδα εκτός των ημερών εφημερίας, η λειτουργία ιδιωτικού ιατρείου ή η παροχή ιατρικών υπηρεσιών με οποιαδήποτε σχέση, περιλαμβανομένης και αυτής του συμβούλου, σε ιδιωτική κλινική ή ιδιωτικό διαγνωστικό ή θεραπευτικό εργαστήριο και γενικότερα σε κάθε είδους ιδιωτικές επιχειρήσεις που παρέχουν ή καλύπτουν υπηρεσίες υγείας, δύο (2) φορές την εβδομάδα, μετά από απόφαση του Διοικητή ή Προέδρου του νοσοκομείου. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας καθορίζονται ειδικότερα το είδος, η έκταση, οι όροι και οι προϋποθέσεις της απασχόλησης ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ. στον ιδιωτικό τομέα της ιατρικής, καθώς και τα αρμόδια όργανα και η διαδικασία για τη χορήγηση της σχετικής άδειας και την ανάκλησή της, και ρυθμίζεται κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου.

Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η συμμετοχή των ιατρών Ε.Σ.Υ., καθώς και του λοιπού επιστημονικού και νοσηλευτικού προσωπικού του Ε.Σ.Υ. σε επιστημονικές εκδηλώσεις τύπου Α` στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό και Β στην Ελλάδα και η καταβολή σε αυτούς της ανάλογης εύλογης τιμητικής αμοιβής μέσω ΕΛΚΕΑ, σύμφωνα με τα οριζόμενα στη διάταξη της παραγράφου 18 του παρόντος άρθρου και την ισχύουσα νομοθεσία για τον ΕΟΦ και των προϊόντων αρμοδιότητάς του, όπως εκάστοτε εξειδικεύεται με τις αποφάσεις του, για την έκδοση των οποίων ρητά εξουσιοδοτείται με την παρούσα διάταξη.

Επίσης, επιτρέπεται στους ιατρούς, στο λοιπό επιστημονικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Ε.Σ.Υ., καθώς και σε πανεπιστημιακούς ιατρούς, που εργάζονται σε κλινικές ή μονάδες ή εργαστήρια που έχουν εγκατασταθεί σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. ή των Α.Ε.Ι., να συμμετέχουν σε ομάδες εργασίας όπως «Συμβουλευτικές Επιτροπές Εμπειρογνωμόνων» για φάρμακα και θεραπείες, με αυστηρά επιστημονικό περιεχόμενο, που λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό και οργανώνονται από φαρμακευτικές εταιρείες, με ή χωρίς αμοιβή, εφόσον έχουν λάβει σχετική άδεια από το φορέα που τους εποπτεύει. Η καταβολή της αμοιβής γίνεται μέσω του ΕΛΚΕΑ. Σε περίπτωση που απαιτείται εκπαιδευτική άδεια για τη συμμετοχή σε τέτοιες ομάδες εργασίας ακολουθείται η διαδικασία που περιγράφεται στην περίπτωση β. Η παρούσα παράγραφος συμπληρώνει τις εξαιρέσεις της παρ. 2 του άρθρου 24 του ν. 1397/1983.».

2. Η παρ. 4 του άρθρου 11 του ν. 2889/2001, περί της απαγόρευσης παροχής υπηρεσιών με οποιαδήποτε σχέση, περιλαμβανομένης και αυτής του συμβούλου, σε ιδιωτικές κλινικές ή σε ιδιωτικά διαγνωστικά ή θεραπευτικά εργαστήρια και γενικότερα σε κάθε είδους ιδιωτικές επιχειρήσεις, που παρέχουν ή καλύπτουν υπηρεσίες υγείας, καθώς και περί της απαγόρευσης εγκατάστασης ιδιωτικών ιατρείων ή ιατρικών μηχανημάτων εντός των παραπάνω ιδιωτικών φορέων, από πανεπιστημιακούς ιατρούς, οι οποίοι εργάζονται σε πανεπιστημιακές κλινικές, εργαστήρια ή μονάδες που είναι εγκατεστημένες σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. ή των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, αντικαθίσταται ως εξής:

«4. Μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) και μέλη Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.) των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) που είναι ιατροί και τοποθετούνται σε πανεπιστημιακές κλινικές ή πανεπιστημιακά εργαστήρια ή μονάδες Τμημάτων ή Σχολών Επιστημών Υγείας των Α.Ε.Ι., που είναι εγκατεστημένες σε νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) ή σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία που εποπτεύονται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ή στην ανώνυμη εταιρία με την επωνυμία «ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΣ Α.Ε.» και τον διακριτικό τίτλο «ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ», δύνανται να παρέχουν υπηρεσίες προς ιδιωτικές κλινικές, ιδιωτικά διαγνωστικά ή θεραπευτικά εργαστήρια και γενικότερα σε κάθε είδους ιδιωτικές επιχειρήσεις, που παρέχουν ή καλύπτουν υπηρεσίες υγείας, κατόπιν χορήγησης ειδικής άδειας από τη Σύγκλητο του Α.Ε.Ι.. Ειδικά, για τα μέλη Δ.Ε.Π. που υπηρετούν σε πανεπιστημιακές κλινικές ή πανεπιστημιακά εργαστήρια ή μονάδες Τμημάτων ή Σχολών Επιστημών Υγείας των Α.Ε.Ι., που είναι εγκατεστημένες σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., προϋπόθεση για τη χορήγηση της ειδικής άδειας του προηγούμενου εδαφίου είναι η συμμετοχή τους στην ολοήμερη, πέραν του τακτικού ωραρίου λειτουργία του νοσοκομείου τουλάχιστον δύο (2) φορές την εβδομάδα εκτός των ημερών εφημερίας. Η καθ’ οιονδήποτε τρόπο απασχόληση σε ιδιωτικές κλινικές, ιδιωτικά διαγνωστικά ή θεραπευτικά εργαστήρια και γενικότερα σε κάθε είδους ιδιωτικές επιχειρήσεις, που παρέχουν ή καλύπτουν υπηρεσίες υγείας χωρίς τη χορήγηση της ειδικής άδειας από τη Σύγκλητο του Α.Ε.Ι. συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα της περ. ε) της παρ. 2 του άρθρου 177 του ν. 4957/2022 (Α΄ 141). Δεν απαιτείται άδεια σε περίπτωση απασχόλησης μελών Δ.Ε.Π. και Ε.ΔΙ.Π. στην ανώνυμη εταιρία με την επωνυμία «ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΣ Α.Ε.» και τον διακριτικό τίτλο «ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ», υπό την προϋπόθεση ότι το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) εξακολουθεί να διαθέτει άνω του ενενήντα τοις εκατό (90%) των μετοχών της εταιρίας και τα μέλη Δ.Ε.Π. και Ε.ΔΙ.Π. εκπληρώνουν πλήρως το διδακτικό, ερευνητικό και διοικητικό τους έργο προς το Α.Ε.Ι. που υπηρετούν. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας καθορίζονται οι ειδικότεροι όροι και οι προϋποθέσεις απασχόλησης των μελών Δ.Ε.Π. και Ε.ΔΙ.Π. στον ιδιωτικό τομέα της ιατρικής, η διαδικασία και τα αρμόδια όργανα χορήγησης της ειδικής άδειας, η έκτασή της, οι λόγοι και η διαδικασία ανάκλησής της και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας.».

  • Με το συγκεκριμένο άρθρο του παρόντος σχεδίου νόμου δίνεται η δυνατότητα απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα των ιατρών ΕΣΥ με τις προϋποθέσεις που αναφέρονται, ενώ επίσης και άλλες κατηγορίες υγειονομικών όπως νοσηλευτές του ΕΣΥ ήδη δύνανται να απασχολούνται παράλληλα και στον ιδιωτικό τομέα βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας. Για την διόρθωση της παράλειψης, προτείνουμε να συμπληρωθεί το συγκεκριμένο άρθρο αναφέροντας και τους νοσοκομειακούς φαρμακοποιούς ΕΣΥ , με τις ίδιες προϋποθέσεις και κριτήρια που αναφέρονται για την απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα των ιατρών ΕΣΥ.

  • 3 Νοεμβρίου 2022, 11:46 | Γ. Χάιτας

    Η διάταξη ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ όλους τους ιατρούς του ΕΣΥ!!!
    Αφορά τους ιατρούς στα ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ και αυτούς όχι όλους αλλά ΜΟΝΟ όσους συμμετέχουν στην ΟΛΟΗΜΕΡΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ του 2 ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ πέρα από τις εφημερίες!!

    Οι ιατροί που δεν συμμετέχουν στην ολοήμερη λειτουργία καθόλου ή 1 φορά την εβδομάδα δεν έχουν δικαίωμα. Είναι ορθό και δίκαιο? Γιατί να μην έχουν δικαίωμα πχ. οι εργαστηριακοί που δεν κάνουν απογευματινά ιατρεία?

    Η διάταξη ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΙΑΤΡΟΥΣ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ.

    Δικαίωμα θα πρέπει να έχουν ΟΛΟΙ ΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΕΣΥ Ή ΚΑΝΕΝΑΣ.

    Από τη στιγμή που η λογική σας, είτε συμφωνείς είτε διαφωνεί κάποιος, είναι ότι θα πρέπει να έχει το δικαίωμα ο ιατρός του ΕΣΥ να ασκεί ιδιωτικό έργο το δικαίωμα θα πρέπει να αποδίδεται σε όλους. Ποιος ο λόγος να εξαιρούνται οι υπόλοιποι ιατροί του νοσοκομείου και οι ΙΑΤΡΟΙ των Κέντρων Υγείας? Αυτοί γιατί δεν θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα άσκησης ιδιωτικού έργου.

    ΥΓ. Διαβάζοντας την αιτιολογική έκθεση για το συγκεκριμένο άρθρο δεν καταλαβαίνω πως από την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID συμπεράναμε και καταλήξαμε στο ότι θα πρέπει κάποιοι ιατροί το ΕΣΥ (και όχι όλοι οι ιατροί ΕΣΥ όπως ανέφερα) θα πρέπει να ασκούν ιδιωτικό έργο, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ από το τι πιστεύει ο καθένας για το δικαίωμα άσκησης ιδιωτικού έργου

  • 3 Νοεμβρίου 2022, 11:41 | ΧΑΡΗΣ ΒΑΒΟΥΡΑΝΑΚΗΣ

    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
    Για να μπορέσουμε να προσελκύσουμε γιατρούς στό σύστημα υγείας, πρέπει πρώτα να γίνει ελκυστικό στους ήδη υπηρετούντες σε αυτό. Στο πλαίσιο αυτό και ως ελάχιστη αναγνώριση της προσφοράς των γιατρών του Ε.Σ.Υ. πέρα απο την αναβάθμιση του κρατικού μισθολογίου τους, αξιοποιώντας κάθε δυνατό μέσο αναβάθμισης λειτουργίας και αμοιβών προτείνουμε:
    ➢ Oι εφημερίες στις δομές του Ε.Σ.Υ. να προσμετρούνται ως συντάξιμος χρόνος.
    ➢ Η αμοιβή των εφημεριών να καταβάλεται στους γιατρούς αφορολόγητη.
    ➢ Να καθιερωθεί καθηκοντολόγιο για κάθε βαθμίδα του ΕΣΥ.
    ➢ Φορολόγηση απογευματινών ιατρείων: Η συμμετοχή ενός γιατρού στα απογευματινά ιατρεία των κρατικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων, φορολογείται ως επιχειρηματική. Για την αποκατάσταση της στρεβλότητας, στο πλαίσιο της ισότητας και της δικαιοσύνης, ζητούμε να αντιμετωπίζονται ως έχοντας σχέση εξαρτημένης εργασίας από την στιγμή που τα απογευματινά ιατρεία λειτουργούν στο Νοσοκομείο, η αμοιβή εισπράττεται από το Νοσοκομείο κι ο γιατρός πληρώνεται από το Νοσοκομείο μέρος των χρημάτων της συνολικής επίσκεψης.
    ➢ Εξειδικεύσεις: Με το ΦΕΚ 3958/12.09.2018 κατοχυρώνονται επίσημα στην Ελλάδα 7 εξειδικεύσεις (Επείγουσα Ιατρική, Επεμβατική Ακτινολογία, Λοιμωξιολογία, Κλινική Μικροβιολογία, Εντατική Θεραπεία Ενηλίκων, Εντατική Θεραπεία Νεογνών και Διαβητολογία). Η μετατροπή άγονων θέσεων ειδικευομένων σε εξιδείκευσης των ανωτέρω βασικών ειδικοτήτων , δίδει την δυνατότητα σε ειδικούς και να προσφέρουν υπηρεσία στο ΕΣΥ αλλά και να εκπαιδευτούν. Κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης (εφόσον το επιθυμούν) στους εξιδεικευόμενους ιατρούς.

  • 3 Νοεμβρίου 2022, 11:26 | Πέτρος Παπαλέξης

    Στο παρόν άρθρο του Σχεδίου Νόμου, προτείνεται η εξής προσθήκη:
    «Οι ειδικευόμενοι ιατροί Νοσοκομείων του ΕΣΥ, να έχουν το δικαίωμα άσκησης υπερωριακού διδακτικού έργου σε Πανεπιστήμια ή ΙΕΚ και μόνο έως 8 ώρες εβδομαδιαίως, εκτός του προβλεπόμενου ωραρίου εργασίας, βάσει της σύμβασης με το Νοσοκομείο, χωρίς να παρακωλύονται τα νοσοκομειακά τους καθήκοντα.» Τροποποιώντας με αυτόν τον τρόπο την αναχρονιστική και άδικη διάταξη της παραγράφου 4 του άρθρου 38, του Νόμου 1397/ 7-10-1983, δίνοντας έτσι το δικαίωμα και την ίση αντιμετώπιση έναντι του Νόμου και στους ειδικευόμενους ιατρούς να μπορούν να συμπληρώνουν το εισόδημά τους αξιοπρεπώς, μέσα από άσκηση διδακτικού έργου σε συναφή γνωστικά αντικείμενα με το πτυχίο τους και την ειδικότητά τους.
    Με εκτίμηση,
    Πέτρος Παπαλέξης, Ιατρός

  • 3 Νοεμβρίου 2022, 10:11 | Δημήτρης Κουναλακης

    Δεν υπάρχει σαφής διάκριση μεταξύ γιατρών διαφορετικών ειδικοτήτων που θα παρέχουν ιδιωτικό έργο και σε σχέση με το χρόνο εργασίας.
    – Σήμερα μη κλινικές ειδικότητες μπορούν να παρέχουν έργο από απόσταση μέσω της τεχνολογίας πχ ακτινολόγοι ή μικροβιολόγοι. Ένας γιατρός τέτοιας ειδικότητας θα μπορεί να γνωματεύσει εξετάσεις ιδιωτικού έργου ενώ εφημερεύει στο νοσοκομείο χωρίς να το παίρνει χαμπάρι κανείς σας.
    – Ένας χειρουργός θα μπορεί να κάνει έως και 10 χειρουργεία σε μια μέρα σε ένα νοσοκομείο με μεγάλη υποστήριξη όπως συμβαίνει ήδη στο εξωτερικό. Στο ΕΣΥ μπορεί να κάνει λιγότερα σε μια εβδομάδα.
    – Πραγματοποιείται σοβαρή παρανομία στην ευρωπαϊκή νομοθεσία ως προς το ανώτατο χρόνο εργασίας, η οποία μπορεί να επιτρέψει αποζημιώσεις λόγω ιατρικού λάθους ακόμη και από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ.
    Σαφέστατα υπάρχει και σε άλλες χώρες αλλά προϋποθέτει και ανάλογη οργάνωση: Θα πρέπει κάθε ιατρική δομή να καταχωρεί στον Ηλ. Φάκελο του ασθενή κάθε πράξη (χειρουργικής φύσης ή μη) ή επίσκεψη με ποινή διακοπής της λειτουργίας της μονάδας αν δεν γίνει.
    Με την εφαρμογή του χωρίς οργανωτική προετοιμασία δεν μπορείτε να ελέγξετε αν ένας γιατρός χρησιμοποιεί το ΕΣΥ για αλίευση ασθενών για το ιδιωτικό του ιατρείο και το μοναδικό αποτέλεσμα θα είναι μια ζούγκλα για τον πολίτη