Άρθρο 8 Κατάργηση προκηρύξεων και αποδέσμευση θέσεων ειδικευμένων ιατρών κλάδου Εθνικού Συστήματος Υγείας

 

Οι προκηρύξεις θέσεων ειδικευμένων ιατρών κλάδου Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.), οι οποίες εκδόθηκαν με απόφαση Διοικητή Νοσοκομείου ή του Υπουργού Υγείας έως την 31η.12.2013 και εκκρεμούν στα αρμόδια προς κρίση συμβούλια, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία με την έκδοση τελικού πίνακα κατάταξης έως την έναρξη ισχύος του παρόντος, καταργούνται και οι θέσεις αποδεσμεύονται. Κατ’ εξαίρεση του προηγούμενου εδαφίου, ολοκληρώνονται οι κρίσεις που εκκρεμούν στο αρμόδιο συμβούλιο κρίσης, έπειτα από αναπομπή του πρακτικού ή κατ΄ εφαρμογή απόφασης διοικητικού δικαστηρίου.

  • 3 Νοεμβρίου 2022, 11:17 | Γ Χ

    οι προκηρύξεις με κρίσεις που εκκρεμούν για προκηρύξεις που εκδόθηκαν μέχρι 31/12/2013 ακυρώνονται. Αδιανόητο!. Εκκρεμούν με ευθύνη της Διοίκησης και περιμένουν οι γιατροί τόσα χρόνια. ΔΙΚΑΙΟ?

  • 3 Νοεμβρίου 2022, 10:26 | ΣΤΑΥΡΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

    Εχει ελεγχθει η συνταγματικοτητα της διαταξης?

  • 3 Νοεμβρίου 2022, 03:35 | ΑΛΙΚΗ ΛΙΑΣΚΑ

    Μέχρι το τέλος του 2010 οι προκηρύξεις θέσεων ιατρών ΕΣΥ περιείχαν τον εξοντωτικό για τους ιατρούς ΕΣΥ όρο της προηγούμενης παραίτησής τους από το ΕΣΥ για να διεκδικήσουν οποιαδήποτε θέση, οποιασδήποτε βαθμίδας. Στη συνέχεια η νομοθεσία μεταβλήθηκε γιατί ο νομοθέτης έκρινε απαράδεκτη τη ρύθμιση αυτή και αρχικά εξαιρέθηκαν από τον περιορισμό οι θέσεις Διευθυντών ΕΣΥ και με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο μένει μόνο ο περιορισμός η διεκδίκηση θέσης να αφορά την ίδια ή ανώτερη βαθμίδα. Ο παλαιότερος περιορισμός επιβάλλοντας την παραίτηση απέτρεψε πολλούς ιατρούς ΕΣΥ από τη συμμετοχή τους στη διαδικασία διεκδίκησης θέσης επιτρέποντας σε ιατρούς εκτός ΕΣΥ να κριθούν για θέσεις όπου δεν θα είχαν καμία ελπίδα, απλά και μόνο γιατί εξέλιπε η συμμετοχή ιατρών ΕΣΥ που είχαν περισσότερα προσόντα. Στη συνέχεια, πολλά νοσοκομεία δεν προέβησαν σε προκήρυξη θέσεων Διευθυντών με αποτέλεσμα στην παρούσα φάση να υπηρετούν προσωρινοί προϊστάμενοι ή μοναδικοί Διευθυντές από εξέλιξη οι οποίοι παρά τις προβλεπόμενες μεταβατικές διατάξεις στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο αναμένεται να βρεθούν σε δυσμενή θέση έναντι ιατρών με θέση Διευθυντή ΕΣΥ από προκήρυξη. Για τη διασφάλιση της αξιοκρατίας προτείνεται να εξαφανιστούν ΟΛΕΣ οι προκηρύξεις και κρίσεις που εκκρεμούν για λόγο που σχετίζεται με την απαίτηση προηγούμενης παραίτησης ιατρού ΕΣΥ (συμπεριλαμβανομένων και των σχετικών δικαστικών αποφάσεων για τις εκκρεμείς προκηρύξεις και κρίσεις) και όπου οι σύγχρονες ανάγκες το επιβάλλουν να προκηρυχθούν οι αντίστοιχες θέσεις χωρίς τον εξοντωτικό όρο της προηγούμενης παραίτησης του ιατρού ΕΣΥ από τη θέση που κατέχει.