ΜΕΡΟΣ ΙΓ’ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ Άρθρο 48 Σειρά προτίμησης αιτήσεων για την απόκτηση άδειας ίδρυσης φαρμακείου – Τροποποίηση περ. β) άρθρου 3 ν. 1963/1991

 

H περ. β) του άρθρου 3 του ν. 1963/1991 (Α΄ 138), περί της σειράς με βάση την οποία κρίνονται οι αιτήσεις για την απόκτηση άδειας ίδρυσης φαρμακείου, τροποποιείται, ώστε να προτάσσεται η αίτηση εκείνου, που κατά τον χρόνο χορήγησης άδειας ίδρυσης, ο ίδιος και προκειμένου περί του ιδιώτη – μη φαρμακοποιού και ο δηλωθείς από αυτόν υπεύθυνος φαρμακοποιός, δεν λαμβάνει σύνταξη από οποιονδήποτε φορέα κοινωνικής ασφάλισης, και η περ. β) του άρθρου 3 διαμορφώνεται ως εξής:

«β) Εάν συντρέχουν αιτήσεις φαρμακοποιών και ιδιωτών – μη φαρμακοποιών, προτιμάται η αίτηση εκείνου, που κατά τον χρόνο χορήγησης άδειας ίδρυσης, ο ίδιος και προκειμένου περί του ιδιώτη – μη φαρμακοποιού και ο δηλωθείς από αυτόν υπεύθυνος φαρμακοποιός, δεν λαμβάνει σύνταξη από οποιονδήποτε φορέα κοινωνικής ασφάλισης, εξαιρούμενης της προσωρινής σύνταξης λόγω αναπηρίας, έστω και αν παραιτήθηκε ή θα παραιτηθεί από το δικαίωμα της λήψης σύνταξης, και έπεται κατά την εξής σειρά η αίτηση: αα) εκείνου, που δεν έχει κατά το χρόνο χορήγησης άδειας ίδρυσης, άλλη άδεια ίδρυσης φαρμακείου ο ίδιος και προκειμένου περί του ιδιώτη – μη φαρμακοποιού και ο δηλωθείς από αυτόν υπεύθυνος φαρμακοποιός, ββ) στην οποία η άδεια εξάσκησης του επαγγέλματος του φαρμακοποιού (αιτούμενου φαρμακοποιού ή του δηλωθέντος υπεύθυνου από τον αιτούντα ιδιώτη) είναι η αρχαιότερη, γγ) στην οποία ο φαρμακοποιός (ο αιτών φαρμακοποιός ή ο δηλωθείς από τον ιδιώτη αιτούντα υπεύθυνος φαρμακοποιός) προηγείται χρονικά στη λήψη του πανεπιστημιακού του πτυχίου της φαρμακευτικής σχολής και σε περίπτωση σύγχρονης λήψης του πτυχίου, ο φαρμακοποιός με το μεγαλύτερο βαθμό πτυχίου, και δδ) του πολύτεκνου ή του τέκνου πολύτεκνης οικογένειας.».

  • 21 Οκτωβρίου 2022, 20:30 | phuture

    Σχετικά με το άρθρο 48, που πολυδιαφημίστηκε πως αποκαθιστά την αδικία της υφαρπαγής αδειών από συνταξιούχους φαρμ/ποιούς:
    1) Η συνήθης πρακτική ΔΕΝ ήταν να «εργαλειοποιούνται» συνταξιούχοι φαρμ/ποιοί για τη διεκδίκηση νέας άδειας & αν αυτό συνέβη, έπρεπε να έχει θεραπευτεί χρόνια τώρα.
    Αυτό που συνήθως συμβαίνει, είναι να χρησιμοποιούνται φαρμ/ποιοί που απέχουν ελάχιστα από τη σύνταξη, να παίρνουν την άδεια & εν συνεχεία να τη μεταβιβάζουν. Η υπό συζήτηση διάταξη λοιπόν, δεν διορθώνει καθόλου αυτή την πιθανότητα.
    2) Στην υπο-περίπτωση αα) της διάταξης, κάνετε λόγο για την ύπαρξη άλλης άδειας ίδρυσης. Αυτό πρέπει να διορθωθεί και να γίνει: «άλλη άδεια λειτουργίας», αφού αυτό που πάμε να εξαιρέσουμε, είναι ο αρχαιότερος πολυ-ιδιοκτήτης φαρμακείων, να μην προηγείται του νεότερου χωρίς καμμία άδεια φαρμακείου! Αντί αυτού, έτσι όπως είναι η διατύπωση, ο έχων λάβει χρονικά άδεια ίδρυσης έστω και 1 μέρα νωρίτερα, κάνοντας πολλές αιτήσεις μαζί, θα πρέπει να χάσει την άδεια προς κάποιον που έκανε μόνο 1 αίτηση