ΜΕΡΟΣ ΙΑ΄ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ Άρθρο 40 Δυνατότητα χρήσης του όρου «ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ» στην επωνυμία ή στον διακριτικό τίτλο ιδιωτικών κλινικών – Προσθήκη παρ. 2 στο άρθρο 33 ν. 4600/2019

 

Στο άρθρο 33 του ν. 4600/2019 (Α΄ 43), περί των επωνυμιών των ιδιωτικών κλινικών, η υφιστάμενη διάταξη τίθεται ως παρ. 1 και προστίθεται παρ. 2 ως εξής:

«2. Κατ’ εξαίρεση, οι Ιδιωτικές Κλινικές δύνανται να χρησιμοποιούν στην επωνυμία ή στον διακριτικό τίτλο τους τον όρο «ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ», σε οποιαδήποτε γλώσσα, υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν, κατ’ ελάχιστο, διακόσιες (200) κλίνες, Παθολογικό και Χειρουργικό Τομέα και Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και ότι λειτουργούν με συγκεκριμένα ποιοτικά κριτήρια. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας καθορίζονται τα ποιοτικά κριτήρια του πρώτου εδαφίου, δύνανται να τίθενται πρόσθετες προϋποθέσεις για τη χρήση του όρου «ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ» και να ρυθμίζεται κάθε άλλο σχετικό θέμα για την εφαρμογή της παρούσας.».

  • Σε αυτό το άρθρο δίνεται η δυνατότητα στις ιδιωτικές κλινικές να χρησιμοποιούν τον όρο «Ιδιωτικό νοσοκομείο» υπό προϋποθέσεις, που δεν αμφισβητείται η σημαντικότητά τους, προβλέποντας και ποιοτικά κριτήρια για τη λειτουργία τους, τα οποία θα καθορισθούν με Υπουργική Απόφαση. Εύλογα διερωτόμαστε πως θα λειτουργήσει ένα τέτοιο μέτρο που ουσιαστικά αναβαθμίζει τις ιδιωτικές κλινικές από τη στιγμή που σε αυτό το ν/σ η πρόθεση του νομοθέτη δεν είναι και η αναβάθμιση των δημοσίων νοσοκομείων, τα οποία αυτή τη στιγμή υπολειτουργούν. Ποια ποιοτικά κριτήρια, τα οποία θα καθοριστούν για τη λειτουργία των ιδιωτικών κλινικών θα ισχύουν για τα δημόσια νοσοκομεία; Με αυτή τη διάταξη και δεδομένης έλλειψης μέτρων για την αναβάθμιση των δημόσιων νοσοκομείων, θα δημιουργηθούν νοσοκομεία δύο ταχυτήτων, δηλαδή νοσοκομεία για τους έχοντες και νοσοκομεία για τους μη έχοντες.
    Επιπλέον, πρέπει να γίνει ρητή και σαφής αναφορά στην υποχρέωση των Ιδιωτικών Κλινικών να πληρούν όλους τους όρους και προϋποθέσεις/προδιαγραφές προσβασιμότητας για άτομα με αναπηρία, καθώς επίσης και να διαθέτουν 1-2 κλίνες ΜΑΦ/ΜΕΘ αποκλειστικά για άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις.

  • 31 Οκτωβρίου 2022, 13:39 | Πανελλήνιος Σύνδεσμος Νεφροπαθών

    Στο άρθρο 40 του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου δίνεται η δυνατότητα στις ιδιωτικές κλινικές να χρησιμοποιούν τον όρο «Ιδιωτικό νοσοκομείο» υπό προϋποθέσεις, που δεν αμφισβητείται η σημαντικότητά τους, προβλέποντας και ποιοτικά κριτήρια για τη λειτουργία τους τα οποία θα καθορισθούν με Υπουργική Απόφαση. Εύλογα διερωτόμαστε πως θα λειτουργήσει ένα τέτοιο μέτρο που ουσιαστικά αναβαθμίζει τις ιδιωτικές κλινικές από τη στιγμή που σε αυτό το ν/σ η πρόθεση του νομοθέτη δεν είναι και η αναβάθμιση των δημοσίων νοσοκομείων, τα οποία αυτή τη στιγμή υπολειτουργούν. Ποια ποιοτικά κριτήρια, τα οποία θα καθοριστούν για τη λειτουργία των ιδιωτικών κλινικών θα ισχύουν για τα δημόσια νοσοκομεία ; Αντιλαμβάνεστε ότι με αυτή τη διάταξη και δεδομένης έλλειψης μέτρων για την αναβάθμιση των δημόσιων νοσοκομείων θα δημιουργηθούν νοσοκομεία δύο ταχυτήτων , δηλαδή νοσοκομεία για τους έχοντες και νοσοκομεία για τους μη έχοντες.