Άρθρο 26 Διοικούσα Επιτροπή και Επιτροπές για την υποβοήθηση του έργου του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας – Τροποποίηση άρθρου 4 ν. 1278/1982

 

Στο άρθρο 4 του ν. 1278/1982 (Α΄105) περί της Ολομέλειας και της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕ.Σ.Υ.) επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) αντικαθίσταται ο τίτλος, β) οι παρ. 1 έως 5 αντικαθίστανται, γ) στην παρ. 6 επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: γα) στο πρώτο εδάφιο, η φράση «και μετά από πρόταση της Ε.Ε.» αντικαθίσταται από τη φράση «η οποία εκδίδεται μετά από πρόταση της Διοικούσας Επιτροπής», γβ) στην περ. α) του πρώτου εδαφίου, μετά από τη φράση «και έχει Πρόεδρο τον Πρόεδρο» προστίθεται η φράση «της Διοικούσας Επιτροπής», γγ) στην περ. β) του πρώτου εδαφίου, η φράση «με Πρόεδρο τον εκπρόσωπο της Ε.Σ.Δ.Υ. στο ΚΕ.Σ.Υ. και μέλη,» αντικαθίσταται από τη φράση «και αποτελείται από» και η φράση «, καθώς και τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Υγείας» διαράφεται, και γδ) στο πρώτο εδάφιο προστίθεται περ. γ), και το άρθρο 4 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 4
Διοικούσα Επιτροπή – Επιτροπές για την υποβοήθηση του έργου του ΚΕ.Σ.Υ.

1. Το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕ.Σ.Υ.) διοικείται από επταμελή Διοικούσα Επιτροπή, η οποία αποτελεί το ανώτατο διοικητικό, επιστημονικό και αποφασιστικό όργανο του ΚΕ.Σ.Υ. και αποτελείται από τα εξής μέλη:
α) Έναν (1) ιατρό μέλος Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.), Καθηγητή ή Αναπληρωτή Καθηγητή Ιατρικής Σχολής, ή ιατρό κλάδου Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) με βαθμό Διευθυντή ή Συντονιστή Διευθυντή, με σημαντικό επιστημονικό έργο, δραστηριότητα και εμπειρία στον τομέα της παροχής υπηρεσιών υγείας, ως Πρόεδρο,
β) έναν (1) ιατρό κλάδου Ε.Σ.Υ. με βαθμό Διευθυντή ή Συντονιστή Διευθυντή, με σημαντικό επιστημονικό έργο, δραστηριότητα και εμπειρία στον τομέα της παροχής υπηρεσιών υγείας, ως Αντιπρόεδρο,
γ) έναν (1) επιστήμονα της υγείας, πλην ιατρών, μέλος Δ.Ε.Π. Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της ημεδαπής, με σημαντικό επιστημονικό έργο, δραστηριότητα και εμπειρία στον τομέα της παροχής υπηρεσιών υγείας,
δ) τον Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Υπηρεσιών Υγείας,
ε) ένα (1) μέλος με σημαντικό επιστημονικό έργο, δραστηριότητα και εμπειρία στις πολιτικές της υγείας, ή στα οικονομικά της υγείας, ή στη διοίκηση υπηρεσιών υγείας,
στ) ένα (1) μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (Ο.ΔΙ.Π.Υ. Α.Ε.), που ορίζεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του και
ζ) έναν (1) εκπρόσωπο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (Π.Ι.Σ.) που ορίζεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του.
Χρέη γραμματέα εκτελεί υπάλληλος ΠΕ, ΤΕ ή ΔΕ Διοικητικού της Διεύθυνσης Επιστημονικής Τεκμηρίωσης, Διοικητικής και Γραμματειακής Υποστήριξης του ΚΕ.Σ.Υ., ο οποίος ορίζεται με τον αναπληρωτή του στην απόφαση συγκρότησης της Διοικούσας Επιτροπής.
2. Οι φορείς των περ. στ) και ζ) της παρ. 1 ορίζουν τους εκπροσώπους τους στη Διοικούσα Επιτροπή μέσα σε προθεσμία τριάντα (30) ημερών από την αποστολή σε αυτούς της σχετικής πρόσκλησης του Υπουργού Υγείας. Εάν η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, ο εκπρόσωπος ορίζεται από τον Υπουργό Υγείας.
3. Η Διοικούσα Επιτροπή συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Υγείας και η θητεία των μελών της είναι τριετής. Η θητεία των μελών παρατείνεται αυτοδικαίως από τη λήξη της μέχρι την εκ νέου συγκρότηση της Διοικούσας Επιτροπής, και πάντως για χρονικό διάστημα που δεν δύναται να υπερβαίνει τους τρεις (3) μήνες.
4. α) Ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής προΐσταται του ΚΕ.Σ.Υ., συγκαλεί τις συνεδριάσεις της Διοικούσας Επιτροπής και προεδρεύει σε αυτές και επιλαμβάνεται των τακτικών και έκτακτων θεμάτων που σχετίζονται με την αποστολή ή τη λειτουργία του. Αν ο Πρόεδρος απουσιάζει ή κωλύεται, τον αναπληρώνει ο Αντιπρόεδρος.
β) Η Διοικούσα Επιτροπή συνεδριάζει, τακτικά, δύο (2) φορές ανά μήνα και έκτακτα, όταν κριθεί αναγκαίο από τον Πρόεδρο, έπειτα από εντολή του Υπουργού Υγείας ή κατόπιν εγγράφου αιτήματος, τουλάχιστον τριών (3) εκ των επτά (7) μελών της. Κατά την κατάθεση του αιτήματος αυτού, προσδιορίζονται τα προς συζήτηση θέματα και προτείνεται ο χρόνος συνεδρίασης. Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής που απουσιάζει αδικαιολόγητα σε περισσότερες από δύο (2) συνεχόμενες συνεδριάσεις αντικαθίσταται υποχρεωτικά από τον Υπουργό Υγείας.
γ) Η Διοικούσα Επιτροπή, για την προώθηση του έργου της και την εκπλήρωση των σκοπών του ΚΕ.Σ.Υ., δύναται να εισηγείται τη σύσταση και συγκρότηση με απόφαση του Υπουργού Υγείας, ειδικών επιτροπών και ομάδων εργασίας, να καθορίζει την ημερήσια διάταξη των συνεδριάσεων των επιτροπών, να εισηγείται θέματα προς συζήτηση και να ορίζει εισηγητές στο Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων, , να επιμελείται τη διατύπωση και προώθηση των σχετικών γνωμοδοτήσεων-εισηγήσεων-εκθέσεων προς τον Υπουργό Υγείας, να καλεί στις συνεδριάσεις της, χωρίς δικαίωμα ψήφου, υπηρεσιακούς παράγοντες ή ειδικούς εισηγητές από τον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα, ή να απευθύνεται σε αυτούς εγγράφως, για παροχή πληροφοριών ή διατύπωση γνώμης επί εξειδικευμένων θεμάτων.
5. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας, η οποία εκδίδεται μετά από γνώμη της Διοικούσας Επιτροπής, καθορίζονται οι λεπτομέρειες λειτουργίας αυτής, του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων και των επιτροπών και ομάδων εργασίας του, των υποχρεώσεων των μελών, της διαδικασίας σύγκλησης και λήψεως αποφάσεων και κάθε άλλο αναγκαίο ζήτημα για την εσωτερική λειτουργία του ΚΕ.Σ.Υ.
6. Στο πλαίσιο του ΚΕ.Σ.Υ. συγκροτούνται με απόφαση του Υπουργού Υγείας, η οποία εκδίδεται μετά από πρόταση της Διοικούσας Επιτροπής: α) μόνιμη επιτροπή συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης, αρμόδια για θέματα σχετικά με τις ειδικότητες και τις εξειδικεύσεις των ιατρών και των άλλων επιστημόνων, η οποία είναι ενδεκαμελής και έχει Πρόεδρο τον Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του ΚΕ.Σ.Υ. και β) επιτροπή αξιολόγησης υπηρεσιών υγείας, η οποία είναι εννεαμελής και αποτελείται από επιστήμονες με εξειδίκευση και εμπειρία στην αξιολόγηση των υπηρεσιών υγείας και γ) επιτροπή έρευνας και τεχνολογίας, η οποία αποτελείται από τουλάχιστον επτά μέλη, με ειδίκευση σε ζητήματα αξιολόγησης της βιοτεχνολογίας και των δεοντολογικών διλημμάτων που αναφύονται από τη χρήση της. Με την ίδια ή άλλη απόφαση του Υπουργού Υγείας εξειδικεύονται οι αρμοδιότητες και το έργο των επιτροπών της παρούσας παραγράφου, καθορίζονται τα μέλη και τα επιστημονικά και άλλα προσόντα αυτών, η διάρκεια της θητείας τους, η σύγκληση και λειτουργία τους, καθώς και κάθε άλλο σχετικό με αυτές θέμα. Τα μέλη των ανωτέρω επιτροπών δεν αμείβονται.».

  • Μεταξύ των μελών της Διοικούσας Επιτροπής του ΚΕΣΥ κρίνεται επιβεβλημένη η παρουσία και συμμετοχή ενός εργαζόμενου δημόσιου νοσοκομείου, πλην ιατρών, με σημαντικό επιστημονικό έργο, δραστηριότητα και εμπειρία στον τομέα της παροχής υπηρεσιών υγείας.

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 07:12 | Μαρία Κιούρτη

    Το ΚΕΣΥ ως όργανο που έχει τόσο αυξημένες αρμοδιότητες εισαγάγει την Διοικούσα Επιτροπή που ουσιαστικά θα λαμβάνει την τελική απόφαση για την εισήγηση στον εκάστοτε Υπουργό Υγείας. Η σύσταση του οργάνου έχει ιδιαίτερα αυξημένο αριθμό
    εκπροσώπων της Ιατρικής κοινότητας και σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. ε» ένα (1) μέλος με σημαντικό επιστημονικό έργο, δραστηριότητα και εμπειρία στις πολιτικές της υγείας, ή στα οικονομικά της υγείας, ή στη διοίκηση υπηρεσιών υγείας,
    στ) ένα (1) μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (Ο.ΔΙ.Π.Υ. Α.Ε.), που ορίζεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου» και τα μέλη αυτά μπορεί να είναι ιατροί.
    Ουσιαστικά καταστρατηγείται η αρχή της ίσης μεταχείρισης. Σε κάθε περίπτωση η Πολιτεία θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα είτε αναπληρωματικών μελών της Διοικούσας Επιτροπής με δικαίωμα ψήφου και αντίστοιχη επαγγελματική ιδιότητα σύμφωνα με τα ζητήματα που η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων εισηγείται. Είναι νομίζω η κατάλληλη στιγμή ενός Μητρώου Στελεχών της Υγείας ανά επαγγελματική ιδιότητα που θα αντικαθιστά μέλος, στην σύνθεση της Διοικούσας Επιτροπής με πλήρη ιδιότητα και δικαίωμα ψήφου.