Άρθρο 31 Επαγγελματικά δικαιώματα επαγγελματιών υγείας

 

1. Τα επαγγελματικά δικαιώματα που ρυθμίζονται σε προεδρικά διατάγματα, για τους πτυχιούχους αισθητικής (π.δ. 83/1989, Α΄ 37), ραδιολογίας ακτινολογίας, τεχνολόγων ραδιολόγων-ακτινολόγων, ακτινολογίας και ακτινοθεραπείας (π.δ. 164/1996, Α΄ 118, π.δ. 160/2014, Α΄ 242), δημόσιας υγιεινής (π.δ. 83/1989), διατροφής, διαιτολογίας-διατροφής και διατροφής-διαιτολογίας (π.δ. 78/1989, Α΄ 36, π.δ. 133/2014, Α΄ 213), εργοθεραπείας (π.δ. 83/1989), ιατρικών εργαστηρίων (π.δ. 163/1996, Α΄ 118), λογοθεραπείας (π.δ. 96/2002, Α΄ 82), οδοντοτεχνικής (π.δ. 83/1989), φυσικοθεραπείας (π.δ. 90/95, Α΄ 53), νοσηλευτικής, μαιευτικής, επισκεπτών και επισκεπτριών υγείας της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας και του Τμήματος Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (π.δ. 351/1989, Α΄ 159), και στην υπό στοιχεία Γ4β/Γ.Π. οικ. 66381/29.8.2017 απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας (Β΄ 3247), για τους οπτικούς οπτομέτρες, ισχύουν αντίστοιχα και για τους πτυχιούχους των αντίστοιχων Σχολών, Τμημάτων ή Κατευθύνσεων των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) Αισθητικής και Κοσμητολογίας, Ακτινολογίας και Ακτινοθεραπείας, Δημόσιας Υγείας, Διαιτολογίας και Διατροφολογίας, Διατροφής και Διαιτολογίας, Εργοθεραπείας, Ιατρικών Εργαστηρίων, Λογοθεραπείας, Οδοντικής Τεχνολογίας, Φυσικοθεραπείας, Νοσηλευτικής, Μαιευτικής και Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας και Οπτικής και Οπτομετρίας.
2. Οι πτυχιούχοι των Σχολών, Τμημάτων ή Κατευθύνσεων των Α.Ε.Ι. της παρ. 1 υποχρεούνται να εκδώσουν βεβαίωση άσκησης επαγγέλματος από τις αρμόδιες υπηρεσίες των κατά τόπο αρμοδίων Περιφερειών και υπόκεινται στους όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν για τη νόμιμη άσκηση του οικείου επαγγέλματος υγείας.
3. Ως τακτικά μέλη των συλλόγων των επαγγελματιών υγείας που έχουν συσταθεί ως νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου εγγράφονται και οι πτυχιούχοι των αντίστοιχων Σχολών, Τμημάτων ή Κατευθύνσεων των Α.Ε.Ι. της παρ. 1, σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία εκάστου επαγγέλματος υγείας.

  • 3 Νοεμβρίου 2022, 11:48 | Απόφοιτοι ΑΤΕΙ Ιατρικών Εργαστηρίων

    Με λύπη και ανησυχία παρατηρήσαμε οτι η παράγραφος καθορισμού επαγγελματικών δικαιώματα Επιστημών Υγείας δεν έχει περιλάβει τους αποφοίτους Βιοϊατρικών Επιστημών του ΔΙ.ΠΑ.Ε. και δεν ρυθμίζει, έτσι, την ομαλή και δίκαιη μετάβαση του τμημάτος Ιατρικών Εργαστηρίων σε τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών.

    Θεωρούμε ότι η παράληψη έχει γίνει εκ παραδρομής και παρακαλούμε να την διορθώσετε προσθέτοντας π.χ. στο τέλος της παραγράφου 1. Την πρόταση: Τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων ιατρικών εργαστηρίων (π.δ. 163/1996, Α΄ 118) ισχύουν επίσης και για τους αποφοίτους του Τμήματος Βιοϊατρικών Επιστημών ΔΙ.ΠΑ.Ε. που λειτουργεί ομώνυμο Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών χωρίς κατευθύνσεις.

    Το Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών του ΔΙ.ΠΑ.Ε. έχει ενιαίο Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών χωρίς κατευθύνσεις και αποτελεί μετεξέλιξη του Τμήματος Ιατρικών Eργαστηρίων του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης που ανήκε στον Τεχνολογικό Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης και εντάχθηκε στο νέο ΔΙ.ΠΑ.Ε. βάση του νόμου 4610/2019. Η μετονομασία του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων σε Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών κρίθηκε απαραίτητη για την καλύτερη εναρμόνιση της ονομασίας του Τμήματος και του αντίστοιχου ΠΠΣ με τα τμήματα BIOMEDICAL SCIENCES Πανεπιστημίων της Ευρώπης που παράγουν αποφοίτους με τις αντίστοιχες γνώσεις και δεξιότητες και τις αντίστοιχες δυνατότητες επαγγελματικής αποκατάστασης Biomedical Scientist job profile:https://www.prospects.ac.uk/job-profiles/biomedical-scientist?) με τους αποφοίτους του πρώην Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων (Φ.Ε.Κ.118/14-6-1996/τ.Α , ΦΕΚ 34/Α/20-3-2017). Προτροπή για μετονομασία του Τμήματος είχε γίνει και από τους εξωτερικούς αξιολογητές του Τμήματος ήδη από το 2012 (External Evaluation Report, EER, page 21). Οι αξιολογητές αντιστοίχισαν το Τμήμα με Τμήματα Biomedical Sciences του εξωτερικού και πρότειναν τη μετονομασία του Τμήματος με εισαγωγή του όρου Biomedical στον τίτλο.

    Ο Σκοπός του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος Βιοϊατρικών Επιστημών του ΔΙ.ΠΑ.Ε. είναι ανάλογος του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων, του οποίου αποτελεί μετεξέλιξη, και των Τμημάτων Biomedical Scientist του εξωτερικού. Το περιεχόμενο σπουδών και ο προσανατολισμός του Τμήματος βρίσκονται σε απόλυτη συμφωνία με την Πολιτική της Ευρωπαϊκής και Παγκόσμιας Εταιρίας Βιοϊατρικών Επιστημών ((ΕPBS: European Association for Professions in Biomedical Sciences και IFBLS: International Federation of Biomedical Laboratory Science) για την εκπαίδευση και το επάγγελμα του Βιοϊατρικού Επιστήμονα ((https://epbs.net/wp-content/uploads/2019/12/EPBS_BLSprofession_policy_final.pdf,
    http://www.ifbls.org/images/IFBLS_Documents/IFBLS_Guidelines_Core_Competence_and_Core_Curriculum_2016.pdf,)
    Ειδικότερα, σκοπός του Τμήματος είναι, κατ’ αναλογία με αντίστοιχα Τμήματα του Εξωτερικού, να παρέχει στους σπουδαστές την απαραίτητη γνώση, ώστε να παράγει αποφοίτους ανώτατης εκπαίδευσης κατάλληλα καταρτισμένους να πραγματοποιήσουν τις Εργαστηριακές Ιατρικές Εξετάσεις, έχοντας γνώση των παραγόντων που επηρεάζουν τη μεταβολή των βιολογικών δεικτών και των συνθηκών που μπορούν να επιδράσουν στην ακρίβεια και αξιοπιστία του προσδιορισμού τους. Απόφοιτους ικανούς να εργαστούν σε οποιοδήποτε από τα επιμέρους πεδία του αντικειμένου τους και να συμβάλλουν ενεργά και υπεύθυνα στη οργάνωση και τη ρύθμιση της λειτουργίας του χώρου εργασίας τους αλλά και στην ανάπτυξη της τεχνολογίας και της επιστήμης στο χώρο της ειδικότητάς τους.

    Το Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών ΔΙ.ΠΑ.Ε. λειτουργεί από το 2019, δεχόμενο 220 φοιτητές ετησίως με πολύ καλή βαθμολογία εισαγωγής, μέσω πανελλαδικών εξετάσεων που φτάνουν κατά μέσο όρο τους 250 με τις ειδικές κατηγορίες και τις μεταγραφές. Το Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Βιοϊατρικών Επιστημών του Τμήματος παρακολουθούν ήδη περίπου 1000 φοιτητές ενώ οι πρώτοι εισακταίοι αναμένεται να αποφοιτήσουν στο τέλος του ακαδημαϊκού έτους 2022-23. Ωστόσο, μετά από παρακολούθηση επιπλέον μαθημάτων ένταξης, βάση του νόμου 4610/2019, πτυχίο Βιοϊατρικών Επιστημών έχουν πάρει ήδη περίπου 150 απόφοιτοι που παρακολουθούσαν το Πρόγραμμα Ιατρικών Εργαστηρίων κατά την ψήφιση του νόμου ένταξης του Τμήματος στο ΔΙ.ΠΑ.Ε. (610/2019).

  • 3 Νοεμβρίου 2022, 11:29 | Νίκος Βιοϊατρικών Επιστημών

    ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΔΙΠΑΕ (χωρίς κατευθύνσεις)

    Στην αντιστοίχιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων παρακαλώ προσθέστε τους πτυχιούχους Βιοϊατρικών Επιστημών.
    Το Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε) αποτελεί μετεξέλιξη του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων του Α.Τ.Ε.Ι Θεσσαλονίκης και δεν έχει κατευθύνσεις.Η μετονομασία του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων σε Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών κρίθηκε απαραίτητη -ακολουθώντας τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα-, για την καλύτερη εναρμόνιση της ονομασίας του Τμήματος με τα τμήματα BIOMEDICAL SCIENCES Πανεπιστημίων της Ευρώπης, που παράγουν αποφοίτους με τις αντίστοιχες γνώσεις και δεξιότητες και τις αντίστοιχες δυνατότητες επαγγελματικής αποκατάστασης με τους αποφοίτους του πρώην Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων (Φ.Ε.Κ.118/14-6-1996/τ.Α, ΦΕΚ 34/Α/20-3- 2017 –Biomedical Scientist job profile, https://www.prospects.ac.uk/job-profiles/biomedical-scientist). Προτροπή για μετονομασία είχε γίνει από τους εξωτερικούς αξιολογητές του Τμήματος ήδη από το 2012.

    ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΜΕ να δοθεί άμεση λύση, καθώς όλοι οι απόφοιτοι ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΚΔΩΣΟΥΜΕ ΑΔΕΙΑ ΑΣΚΗΣΕΩΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ !!!

  • 3 Νοεμβρίου 2022, 11:34 | Ελευθερίου Φαίδρα

    Σχετικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα επαγγελματιών υγείας, πέρα από την άμεση ανάγκη συμπερίληψης των αποφοίτων του ενιαίου Προγράμματος Σπουδών Βιοϊατρικών Επιστημών χωρίς κατευθύνσεις του ΔΙ.ΠΑ.Ε., είναι ανάγκη οι Βιοϊατρικοί Επιστήμονες Π.Ε. με προσανατολισμό την εργαστηριακή διάγνωση στους οποίους με το άρθρο 31 αναγνωρίζονται επαγγελματικά δικαιώματα κατ’ επέκταση του π.δ. 163/1996, Α΄ 118, να περιληφθούν στο οργανόγραμμα των νοσοκομείων.

    Προτείνω λοιπόν για την συμπερίληψη των αποφοίτων Βιοϊατρικών Επιστημών του ενιαίου Προγράμματος Σπουδών χωρίς κατευθύνσεις του ΔΙ.ΠΑ.Ε. να προστεθεί στο τέλος της παραγράφου 1. η πρόταση:
    Τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων ιατρικών εργαστηρίων (π.δ. 163/1996, Α΄ 118) ισχύουν επίσης και για τους αποφοίτους του Τμήματος Βιοϊατρικών Επιστημών ΔΙ.ΠΑ.Ε. με ενιαίο Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών Βιοϊατρικών Επιστημών χωρίς κατευθύνσεις.

    Επίσης, προτείνω την εισαγωγή παραγράφου 4. που να προβλέπει την ένταξη στο οργανόγραμμα των Νοσοκομείων θέσεων Βιοϊατρικών Επιστημόνων Π.Ε. με προσανατολισμό την Εργαστηριακή Διάγνωση, αποφοίτων ενιαίου ΠΠΣ χωρίς κατευθύνσεις ή κατεύθυνσης Ιατρικών Εργαστηρίων τμημάτων Βιοϊατρικών Επιστημών με επαγγελματικά δικαιώματα όπως περιγράφονται στο π.δ. 163/1996, Α΄ 118.

    Αυτή τη στιγμή το άρθρο 31 καλύπτει τους αποφοίτους της κατεύθυνσης Ιατρικών Εργαστηρίων του Τμήματος Βιοϊατρικών Επιστημών του ΠΑ.Δ.Α. αλλά αφήνει παντελώς ακάλυπτους του αποφοίτους του ενιαίου ΠΠΣ Βιοϊατρικών Επιστημών χωρίς κατευθύνσεις του ΔΙ.ΠΑ.Ε.

    Το Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών του ΔΙ.ΠΑ.Ε. έχει ενιαίο Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών χωρίς κατευθύνσεις και αποτελεί μετεξέλιξη του Τμήματος Ιατρικών Eργαστηρίων του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης που ανήκε στον Τεχνολογικό Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης και εντάχθηκε στο νέο ΔΙ.ΠΑ.Ε. βάση του νόμου 4610/2019. Η μετονομασία του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων σε Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών κρίθηκε απαραίτητη για την καλύτερη εναρμόνιση της ονομασίας του Τμήματος και του αντίστοιχου ΠΠΣ με τα τμήματα BIOMEDICAL SCIENCES Πανεπιστημίων της Ευρώπης που παράγουν αποφοίτους με τις αντίστοιχες γνώσεις και δεξιότητες και τις αντίστοιχες δυνατότητες επαγγελματικής αποκατάστασης Biomedical Scientist job profile:https://www.prospects.ac.uk/job-profiles/biomedical-scientist?) με τους αποφοίτους του πρώην Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων (Φ.Ε.Κ.118/14-6-1996/τ.Α , ΦΕΚ 34/Α/20-3-2017). Προτροπή για μετονομασία του Τμήματος είχε γίνει και από τους εξωτερικούς αξιολογητές του Τμήματος ήδη από το 2012 (External Evaluation Report, EER, page 21). Οι αξιολογητές αντιστοίχισαν το Τμήμα με Τμήματα Biomedical Sciences του εξωτερικού και πρότειναν τη μετονομασία του Τμήματος με εισαγωγή του όρου Biomedical στον τίτλο.Ο Σκοπός του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος Βιοϊατρικών Επιστημών του ΔΙ.ΠΑ.Ε. είναι ανάλογος του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων, του οποίου αποτελεί μετεξέλιξη, και των Τμημάτων Biomedical Scientist του εξωτερικού. Το περιεχόμενο σπουδών και ο προσανατολισμός του Τμήματος βρίσκονται σε απόλυτη συμφωνία με την Πολιτική της Ευρωπαϊκής και Παγκόσμιας Εταιρίας Βιοϊατρικών Επιστημών ((ΕPBS: European Association for Professions in Biomedical Sciences και IFBLS: International Federation of Biomedical Laboratory Science) για την εκπαίδευση και το επάγγελμα του Βιοϊατρικού Επιστήμονα ((https://epbs.net/wp-content/uploads/2019/12/EPBS_BLSprofession_policy_final.pdf,
    http://www.ifbls.org/images/IFBLS_Documents/IFBLS_Guidelines_Core_Competence_and_Core_Curriculum_2016.pdf,)
    Ειδικότερα, σκοπός του Τμήματος είναι, κατ’ αναλογία με αντίστοιχα Τμήματα του Εξωτερικού, να παρέχει στους σπουδαστές την απαραίτητη γνώση, ώστε να παράγει αποφοίτους ανώτατης εκπαίδευσης κατάλληλα καταρτισμένους να πραγματοποιήσουν τις Εργαστηριακές Ιατρικές Εξετάσεις, έχοντας γνώση των παραγόντων που επηρεάζουν τη μεταβολή των βιολογικών δεικτών και των συνθηκών που μπορούν να επιδράσουν στην ακρίβεια και αξιοπιστία του προσδιορισμού τους. Απόφοιτους ικανούς να εργαστούν σε οποιοδήποτε από τα επιμέρους πεδία του αντικειμένου τους και να συμβάλλουν ενεργά και υπεύθυνα στη οργάνωση και τη ρύθμιση της λειτουργίας του χώρου εργασίας τους αλλά και στην ανάπτυξη της τεχνολογίας και της επιστήμης στο χώρο της ειδικότητάς τους.Το Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών ΔΙ.ΠΑ.Ε. λειτουργεί από το 2019, δεχόμενο 220 φοιτητές ετησίως με πολύ καλή βαθμολογία εισαγωγής, μέσω πανελλαδικών εξετάσεων που φτάνουν κατά μέσο όρο τους 250 με τις ειδικές κατηγορίες και τις μεταγραφές. Το Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Βιοϊατρικών Επιστημών του Τμήματος παρακολουθούν ήδη περίπου 1000 φοιτητές ενώ οι πρώτοι εισακταίοι αναμένεται να αποφοιτήσουν στο τέλος του ακαδημαϊκού έτους 2022-23. Ωστόσο, μετά από παρακολούθηση επιπλέον μαθημάτων ένταξης, βάση του νόμου 4610/2019, πτυχίο Βιοϊατρικών Επιστημών έχουν πάρει ήδη περίπου 150 απόφοιτοι που παρακολουθούσαν το Πρόγραμμα Ιατρικών Εργαστηρίων κατά την ψήφιση του νόμου ένταξης του Τμήματος στο ΔΙ.ΠΑ.Ε. (610/2019).

  • 3 Νοεμβρίου 2022, 11:14 | Κατερίνα Κύρκου

    ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΔΙΠΑΕ (χωρίς κατευθύνσεις)

    Στην αντιστοίχιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων παρακαλώ προσθέστε τους πτυχιούχους Βιοϊατρικών Επιστημών.
    Το Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε) αποτελεί μετεξέλιξη του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων του Α.Τ.Ε.Ι Θεσσαλονίκης και δεν έχει κατευθύνσεις.

    Η μετονομασία του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων σε Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών κρίθηκε απαραίτητη -ακολουθώντας τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα-, για την καλύτερη εναρμόνιση της ονομασίας του Τμήματος με τα τμήματα BIOMEDICAL SCIENCES Πανεπιστημίων της Ευρώπης, που παράγουν αποφοίτους με τις αντίστοιχες γνώσεις και δεξιότητες και τις αντίστοιχες δυνατότητες επαγγελματικής αποκατάστασης με τους αποφοίτους του πρώην Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων (Φ.Ε.Κ.118/14-6-1996/τ.Α, ΦΕΚ 34/Α/20-3- 2017 –Biomedical Scientist job profile, https://www.prospects.ac.uk/job-profiles/biomedical-scientist). Προτροπή για μετονομασία είχε γίνει από τους εξωτερικούς αξιολογητές του Τμήματος ήδη από το 2012.

    ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΜΕ να δοθεί άμεση λύση, καθώς όλοι οι απόφοιτοι ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΚΔΩΣΟΥΜΕ ΑΔΕΙΑ ΑΣΚΗΣΕΩΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ !!!

  • 3 Νοεμβρίου 2022, 11:53 | Απόφοιτη τμήματος Βιοϊατρικών Επιστημών

    Επαγγελματικά δικαιώματα για το τμήμα των Βιοϊατρικών Επιστημών γιατί δεν προβλέπονται; Το τμήμα των Βιοϊατρικών Επιστημών του ΔΙΠΑΕ αποτελεί μετεξέλιξη του τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και δεν φέρει κατευθύνσεις, όπως το αντίστοιχο της Αθήνας, καθώς ακολουθεί διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα για την καλύτερη εναρμόνιση της ονομασίας του τμήματος με τα τμήματα Biomedical Sciences των Πανεπιστημίων της Ευρώπης, που παράγουν αποφοίτους με τις αντίστοιχες γνώσεις και δεξιότητες και τις αντίστοιχες δυνατότητες επαγγελματικής αποκατάστασης με τους αποφοίτους του πρώην Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων (Φ.Ε.Κ.118/14-6-1996/τ.Α, ΦΕΚ 34/Α/20-3- 2017 –Biomedical Scientist job profile, https://www.prospects.ac.uk/job-profiles/biomedical-scientist).Προτροπή για μετονομασία είχε γίνει από τους εξωτερικούς αξιολογητές του Τμήματος ήδη από το 2012.

  • 3 Νοεμβρίου 2022, 11:44 | Απόφοιτος βιοιταρικων Επιστημών ΔΙΠΑΕ

    Με λύπη και ανησυχία παρατηρήσαμε ότι η παράγραφος καθορισμού επαγγελματικών δικαιώματα Επιστημών Υγείας δεν έχει περιλάβει τους αποφοίτους Βιοϊατρικών Επιστημών του ΔΙ.ΠΑ.Ε.Θεωρούμε ότι η παράληψη έχει γίνει εκ παραδρομής και παρακαλούμε να την διορθώσετε προσθέτοντας π.χ. στο τέλος της παραγράφου 1. Την πρόταση:
    Τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων ιατρικών εργαστηρίων (π.δ. 163/1996, Α΄ 118) ισχύουν επίσης και για τους αποφοίτους του Τμήματος Βιοϊατρικών Επιστημών ΔΙ.ΠΑ.Ε. που λειτουργεί ομώνυμο Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών χωρίς κατευθύνσεις.Το Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών του ΔΙ.ΠΑ.Ε. έχει ενιαίο Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών χωρίς κατευθύνσεις και αποτελεί μετεξέλιξη του Τμήματος Ιατρικών Eργαστηρίων του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης που ανήκε στον Τεχνολογικό Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης και εντάχθηκε στο νέο ΔΙ.ΠΑ.Ε. βάση του νόμου 4610/2019. Η μετονομασία του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων σε Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών κρίθηκε απαραίτητη για την καλύτερη εναρμόνιση της ονομασίας του Τμήματος και του αντίστοιχου ΠΠΣ με τα τμήματα BIOMEDICAL SCIENCES Πανεπιστημίων της Ευρώπης που παράγουν αποφοίτους με τις αντίστοιχες γνώσεις και δεξιότητες και τις αντίστοιχες δυνατότητες επαγγελματικής αποκατάστασης Biomedical Scientist job profile:https://www.prospects.ac.uk/job-profiles/biomedical-scientist?) με τους αποφοίτους του πρώην Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων (Φ.Ε.Κ.118/14-6-1996/τ.Α , ΦΕΚ 34/Α/20-3-2017). Προτροπή για μετονομασία του Τμήματος είχε γίνει και από τους εξωτερικούς αξιολογητές του Τμήματος ήδη από το 2012 (External Evaluation Report, EER, page 21). Οι αξιολογητές αντιστοίχισαν το Τμήμα με Τμήματα Biomedical Sciences του εξωτερικού και πρότειναν τη μετονομασία του Τμήματος με εισαγωγή του όρου Biomedical στον τίτλο.Ο Σκοπός του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος Βιοϊατρικών Επιστημών του ΔΙ.ΠΑ.Ε. είναι ανάλογος του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων, του οποίου αποτελεί μετεξέλιξη, και των Τμημάτων Biomedical Scientist του εξωτερικού. Το περιεχόμενο σπουδών και ο προσανατολισμός του Τμήματος βρίσκονται σε απόλυτη συμφωνία με την Πολιτική της Ευρωπαϊκής και Παγκόσμιας Εταιρίας Βιοϊατρικών Επιστημών ((ΕPBS: European Association for Professions in Biomedical Sciences και IFBLS: International Federation of Biomedical Laboratory Science) για την εκπαίδευση και το επάγγελμα του Βιοϊατρικού Επιστήμονα ((https://epbs.net/wp-content/uploads/2019/12/EPBS_BLSprofession_policy_final.pdf,
    http://www.ifbls.org/images/IFBLS_Documents/IFBLS_Guidelines_Core_Competence_and_Core_Curriculum_2016.pdf,)
    Ειδικότερα, σκοπός του Τμήματος είναι, κατ’ αναλογία με αντίστοιχα Τμήματα του Εξωτερικού, να παρέχει στους σπουδαστές την απαραίτητη γνώση, ώστε να παράγει αποφοίτους ανώτατης εκπαίδευσης κατάλληλα καταρτισμένους να πραγματοποιήσουν τις Εργαστηριακές Ιατρικές Εξετάσεις, έχοντας γνώση των παραγόντων που επηρεάζουν τη μεταβολή των βιολογικών δεικτών και των συνθηκών που μπορούν να επιδράσουν στην ακρίβεια και αξιοπιστία του προσδιορισμού τους. Απόφοιτους ικανούς να εργαστούν σε οποιοδήποτε από τα επιμέρους πεδία του αντικειμένου τους και να συμβάλλουν ενεργά και υπεύθυνα στη οργάνωση και τη ρύθμιση της λειτουργίας του χώρου εργασίας τους αλλά και στην ανάπτυξη της τεχνολογίας και της επιστήμης στο χώρο της ειδικότητάς τους.Το Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών ΔΙ.ΠΑ.Ε. λειτουργεί από το 2019, δεχόμενο 220 φοιτητές ετησίως με πολύ καλή βαθμολογία εισαγωγής, μέσω πανελλαδικών εξετάσεων που φτάνουν κατά μέσο όρο τους 250 με τις ειδικές κατηγορίες και τις μεταγραφές. Το Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Βιοϊατρικών Επιστημών του Τμήματος παρακολουθούν ήδη περίπου 1000 φοιτητές ενώ οι πρώτοι εισακταίοι αναμένεται να αποφοιτήσουν στο τέλος του ακαδημαϊκού έτους 2022-23. Ωστόσο, μετά από παρακολούθηση επιπλέον μαθημάτων ένταξης, βάση του νόμου 4610/2019, πτυχίο Βιοϊατρικών Επιστημών έχουν πάρει ήδη περίπου 150 απόφοιτοι που παρακολουθούσαν το Πρόγραμμα Ιατρικών Εργαστηρίων κατά την ψήφιση του νόμου ένταξης του Τμήματος στο ΔΙ.ΠΑ.Ε. (610/2019).

  • 3 Νοεμβρίου 2022, 10:24 | Αντωνία Κωνσταντινίδου

    ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ (χωρίς κατευθύνσεις)

    Στην αντιστοίχιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων παρακαλώ προσθέστε τους πτυχιούχους Βιοϊατρικών Επιστημών.
    Το Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε) αποτελεί μετεξέλιξη του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων του Α.Τ.Ε.Ι Θεσσαλονίκης και δεν έχει κατευθύνσεις.
    Η μετονομασία του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων σε Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών κρίθηκε απαραίτητη -ακολουθώντας τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα-, για την καλύτερη εναρμόνιση της ονομασίας του Τμήματος με τα τμήματα BIOMEDICAL SCIENCES Πανεπιστημίων της Ευρώπης, που παράγουν αποφοίτους με τις αντίστοιχες γνώσεις και δεξιότητες και τις αντίστοιχες δυνατότητες επαγγελματικής αποκατάστασης με τους αποφοίτους του πρώην Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων (Φ.Ε.Κ.118/14-6-1996/τ.Α, ΦΕΚ 34/Α/20-3- 2017 –Biomedical Scientist job profile, https://www.prospects.ac.uk/job-profiles/biomedical-scientist). Προτροπή για μετονομασία είχε γίνει από τους εξωτερικούς αξιολογητές του Τμήματος ήδη από το 2012.

    Παρακαλώ να δοθεί άμεση λύση, καθώς όλοι οι απόφοιτοι ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΚΔΩΣΟΥΜΕ ΑΔΕΙΑ ΑΣΚΗΣΕΩΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ.

  • 3 Νοεμβρίου 2022, 10:17 | Φοιτήτρια Βιοϊατρικών επιστημών

    ΣύνδεσμοςΤΜΗΜΑ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ (χωρίς κατευθύνσεις)Στην αντιστοίχιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων παρακαλώ προσθέστε τους πτυχιούχους Βιοϊατρικών Επιστημών.
    Το Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε) αποτελεί μετεξέλιξη του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων του Α.Τ.Ε.Ι Θεσσαλονίκης και δεν έχει κατευθύνσεις.
    Η μετονομασία του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων σε Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών κρίθηκε απαραίτητη -ακολουθώντας τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα-, για την καλύτερη εναρμόνιση της ονομασίας του Τμήματος με τα τμήματα BIOMEDICAL SCIENCES Πανεπιστημίων της Ευρώπης, που παράγουν αποφοίτους με τις αντίστοιχες γνώσεις και δεξιότητες και τις αντίστοιχες δυνατότητες επαγγελματικής αποκατάστασης με τους αποφοίτους του πρώην Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων (Φ.Ε.Κ.118/14-6-1996/τ.Α, ΦΕΚ 34/Α/20-3- 2017 –Biomedical Scientist job profile, https://www.prospects.ac.uk/job-profiles/biomedical-scientist). Προτροπή για μετονομασία είχε γίνει από τους εξωτερικούς αξιολογητές του Τμήματος ήδη από το 2012.

  • 3 Νοεμβρίου 2022, 10:17 | Μαρίνα Ιωάννου

    Στην αντιστοίχιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων παρακαλώ προσθέστε τους πτυχιούχους Βιοϊατρικών Επιστημών.
    Το Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε) αποτελεί μετεξέλιξη του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων του Α.Τ.Ε.Ι Θεσσαλονίκης και δεν έχει κατευθύνσεις.
    Η μετονομασία του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων σε Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών κρίθηκε απαραίτητη -ακολουθώντας τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα-, για την καλύτερη εναρμόνιση της ονομασίας του Τμήματος με τα τμήματα BIOMEDICAL SCIENCES Πανεπιστημίων της Ευρώπης, που παράγουν αποφοίτους με τις αντίστοιχες γνώσεις και δεξιότητες και τις αντίστοιχες δυνατότητες επαγγελματικής αποκατάστασης με τους αποφοίτους του πρώην Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων (Φ.Ε.Κ.118/14-6-1996/τ.Α, ΦΕΚ 34/Α/20-3- 2017 –Biomedical Scientist job profile, https://www.prospects.ac.uk/job-profiles/biomedical-scientist). Προτροπή για μετονομασία είχε γίνει από τους εξωτερικούς αξιολογητές του Τμήματος ήδη από το 2012.