Άρθρο 17 Χρόνος άσκησης στο εξωτερικό για απόκτηση ειδικότητας – Τροποποίηση παρ. 10 άρθρου 5 ν. 2194/1994

 

Στην παρ. 10 του άρθρου 5 του ν. 2194/1994 (Α΄ 34), περί της άσκησης ιατρών στο εξωτερικό για απόκτηση ειδικότητας, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) το πρώτο εδάφιο τροποποιείται, ως προς το αρμόδιο όργανο που αποφασίζει για την πραγματοποίηση άσκησης προς απόκτηση ειδικότητας σε αναγνωρισμένο κέντρο του εξωτερικού, β) το τρίτο εδάφιο τροποποιείται, ώστε να αναφέρεται σε πιστοποιητικό σχετικά με την άσκηση, και όχι σε πιστοποιητικό μετεκπαίδευσης, γ) το τέταρτο εδάφιο τροποποιείται, ως προς το αντικείμενο της εξουσιοδότησης, και η παρ. 10 του άρθρου 5 διαμορφώνεται ως εξής:

«10. Με απόφαση του Διοικητή ή του Προέδρου του νοσηλευτικού ιδρύματος ή του φορέα, στον οποίο πραγματοποιείται η άσκηση προς απόκτηση ειδικότητας και ύστερα από γνώμη του ΚΕ.Σ.Υ., μπορεί ο ειδικευόμενος κατά τη διάρκεια της ειδίκευσής του να πραγματοποιήσει μέχρι έξι (6) μήνες άσκηση σε αναγνωρισμένο κέντρο του εξωτερικού, η δε άσκηση αυτή λογίζεται ως χρόνος ειδίκευσης και συνυπολογίζεται στον συμβατικό χρόνο ειδίκευσής του. Οι ιατροί αυτοί λαμβάνουν τις κανονικές αποδοχές τους ως ειδικευόμενοι. Μετά την επιστροφή τους θα υποβάλουν στο ΚΕ.Σ.Υ. πιστοποιητικό σχετικά με την ανωτέρω άσκηση. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας, καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία για τη μετάβαση και άσκηση των ειδικευόμενων ιατρών σε αναγνωρισμένο κέντρο του εξωτερικού και ρυθμίζεται κάθε άλλο σχετικό θέμα για την εφαρμογή της παρούσας.».

  • 23 Οκτωβρίου 2022, 02:42 | Σταύρος Παντελάκος

    Καθότι υπάρχουν πανευρωπαϊκώς αναγνωρισμένα κέντρα αριστείας στην ιατρική εκπαίδευση (βλ. τα κέντρα αριστείας της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παθολογικής Ανατομικής στον σύνδεσμο https://www.esp-pathology.org/_Resources/Persistent/dffb46c1f4f5d37b8199e72a64e72f6622f13669/List%20of%20available%20ESP-ATCs.pdf), τα οποία προσφέρουν δίμηνα προγράμματα παρακολούθησης, θα ήταν ωφέλιμο για τους νέους ιατρούς εφόσον καταργούταν το κατώτατο όριο του τριμήνου που απαιτείται για την άσκηση μέρους της ειδικότητας στο εξωτερικό σύμφωνα με την υπ ́αριθμ.πρωτ. Υ10δ/οικ.109949/14-10-2005 Εγκύκλιο του Υπουργείου
    Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης με θέμα «Άσκηση των ειδικευόμενων
    γιατρών στο εξωτερικό».