Άρθρο 23 Οικονομικό κίνητρο σε ιατρούς εξειδικευμένους στην επείγουσα ιατρική που υπηρετούν σε Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, ιατρούς που ασκούνται στην εξειδίκευση της επείγουσας ιατρικής και ιατρούς άνευ τίτλου εξειδίκευσης στην επείγουσα ιατρική που υπηρετούν σε Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών

 

1. Στους ιατρούς κλάδου Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) και στους επικουρικούς ιατρούς, οι οποίοι υπηρετούν σε Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. και κατέχουν τίτλο εξειδίκευσης στην επείγουσα ιατρική, καταβάλλεται, από τον φορέα στον οποίο υπηρετούν, μηνιαίο επίδομα ύψους τετρακοσίων (400) ευρώ. Το μηνιαίο επίδομα του πρώτου εδαφίου καταβάλλεται και στους ιατρούς που υπηρετούν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Παπαγεωργίου», ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας, οι οποίοι κατέχουν τίτλο εξειδίκευσης στην επείγουσα ιατρική.

2. Στους ιατρούς, οι οποίοι ασκούνται προκειμένου να λάβουν την εξειδίκευση στην ειδικότητα της επείγουσας ιατρικής, καταβάλλεται, από τον φορέα στον οποίο έχουν τοποθετηθεί για άσκηση, μηνιαίο επίδομα ύψους διακοσίων πενήντα (250) ευρώ, με την ολοκλήρωση κάθε έτους εξειδίκευσης. Στους ιατρούς του πρώτου εδαφίου, οι οποίοι παρατείνουν την παραμονή τους μετά από τη συμπλήρωση του προβλεπόμενου χρόνου εξειδίκευσης, το μηναίο επίδομα του πρώτου εδαφίου καταβάλλεται με την ολοκλήρωση του συμβατικού χρόνου παράτασης.

3. Στους ιατρούς, οι οποίοι υπηρετούν σε Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. ή του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Παπαγεωργίου» χωρίς να κατέχουν τίτλο εξειδίκευσης στην επείγουσα ιατρική, καταβάλλεται, από τον φορέα στον οποίο υπηρετούν, μηνιαίο επίδομα ύψους διακοσίων πενήντα (250) ευρώ. Η καταβολή του επιδόματος του πρώτου εδαφίου διακόπτεται, αν ο δικαιούχος δεν λάβει τον τίτλο εξειδίκευσης στην επείγουσα ιατρική εντός έξι (6) μηνών από τη συμπλήρωση των προβλεπόμενων χρονικών προϋποθέσεων για την απόκτηση του τίτλου εξειδίκευσης στην επείγουσα ιατρική, με ή χωρίς εξετάσεις, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες μεταβατικές διατάξεις για την απόκτηση τίτλου εξειδίκευσης στην επείγουσα ιατρική.

4. Το επίδομα των παρ. 1 έως 3 είναι αφορολόγητο, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α’ 167), δεν υπόκειται σε ασφαλιστικές εισφορές κύριας και επικουρικής ασφάλισης, εφάπαξ παροχής και υγειονομικής περίθαλψης και δεν προσμετράται στο ανώτατο όριο αποδοχών που προβλέπεται για τους ιατρούς του Ε.Σ.Υ..

  • 3 Νοεμβρίου 2022, 11:10 | Βασίλειος Βαζγιουράκης

    Το ίδιο οικονομικό κίνητρο οφείλει να δοθεί και σε ιατρούς της Μ.Ε.Θ. (εξειδικευμένους, εξειδικευόμενους ή υπηρετούντες σε ΜΕΘ με άλλο καθεστώς) για όσο χρόνο υπηρετούν στη ΜΕΘ.

  • 3 Νοεμβρίου 2022, 09:42 | Αθανάσιοσ Κυριαζής

    Στο πλαίσιο προαγωγής της Επείγουσας Ιατρικής, εκσυγχρονισμού του εργασιακού καθεστώτος των ιατρών κλάδου ΕΣΥ, επίλυσης προβλημάτων ισοτιμίας που αντιμετωπίζει το ΕΚΑΒ και τα οποία έχουν αντανακλαστικές συνέπειες στην οικονομία και στην κοινωνία, κρίνεται απαραίτητη και αναγκαία η προσθήκη παραγράφου στο άρθρο 23 / ή επιπλέον άρθρου καθοριστικού και δεσμευτικού :

    <>.

  • 3 Νοεμβρίου 2022, 00:35 | Αθανάσιος Κυριαζής

    Στο πλαίσιο προαγωγής της Επείγουσας Ιατρικής, εκσυγχρονισμού του εργασιακού καθεστώτος των ιατρών κλάδου ΕΣΥ, επίλυσης προβλημάτων ισονομίας που αντιμετωπίζει το ΕΚΑΒ και τα οποία έχουν αντανακλαστικές συνέπειες στην οικονομία και στην κοινωνία, κρίνεται απαραίτητη και αναγκαία η προσθήκη παραγράφου στο άρθρο 23 / ή επιπλέον άρθρου καθοριστικού και δεσμευτικού :

    <>.

  • 3 Νοεμβρίου 2022, 00:30 | Αθανάσιος Κυριαζής

    Στο πλαίσιο προαγωγής της Επείγουσας Ιατρικής, εκσυγχρονισμού του εργασιακού καθεστώτος των ιατρών κλάδου ΕΣΥ, επίλυσης προβλημάτων ισονομίας που αντιμετωπίζει το ΕΚΑΒ και τα οποία έχουν αντανακλαστικές συνέπειες στην οικονομία και στην κοινωνία, κρίνεται απαραίτητη και αναγκαία η προσθήκη παραγράφου στο άρθρο 23 / ή επιπλέον άρθρου καθοριστικού και δεσμευτικού :
    <>.

  • 3 Νοεμβρίου 2022, 00:37 | Αθανάσιος Κυριαζής

    Στο πλαίσιο προαγωγής της Επείγουσας Ιατρικής, εκσυγχρονισμού του εργασιακού καθεστώτος των ιατρών κλάδου ΕΣΥ, επίλυσης προβλημάτων ισονομίας που αντιμετωπίζει το ΕΚΑΒ και τα οποία έχουν αντανακλαστικές συνέπειες στην οικονομία και στην κοινωνία, κρίνεται απαραίτητη και αναγκαία η προσθήκη παραγράφου στο άρθρο 23 / ή επιπλέον άρθρου καθοριστικού και δεσμευτικού :

    <>.

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 20:27 | Αντώνης

    Πρέπει να προβλεφθούν ΑΚΡΙΒΩΣ τα ίδια κίνητρα και για την άγονη εξειδίκευση της Εντατικής.
    Δεν είναι δυνατόν γιατροί που έβαλαν πλάτες για τα χρόνια της πανδημίας και θα τους ξανα θυμηθούμε στα επόμενα δύσκολα που θα χρειαστούν τόσες εντατικές, σε μια μαζική καταστροφή, να μην ενισχύονται οικονομικά, για τις ατέλειωτες νύχτες που έπαιρναν και συνεχίζουν να παίρνουν τις εισαγωγές απ τα πιο βαριά περιστατικά στις εντατικές, και μάλιστα για τους μήνες που γινόταν με το μεγαλύτερο κόστος και ρίσκο για τις ζωές τους και τις οικογένειές τους, όταν δεν υπήρχαν ακόμα τα εμβόλια.

    Θυμίζω ότι πριν την πανδημία υπήρχε λίστα αναμονής με δεκάδες γιατρούς για εξειδίκευση εντατικής και τώρα είναι άδεια όλα τα νοσοκομεία από εξειδικευόμενους εντατικής. Πώς θα πείσετε κάποιον να κάνει αυτή την τόσο βαριά εξειδίκευση και ΚΥΡΙΩΣ πώς θα πείσετε τους πολίτες ότι κάνατε ο,τι μπορούσατε για να στελεχωθεί με εξειδικευμένο προσωπικό αυτό το νευραλγικό τμήμα των νοσοκομείων, όταν τόσες επιστημονικές δημοσιεύσεις δείχνουν το λόγο τόσων θανάτων στην πανδημία, την έλλειψη εξειδικευμένων γιατρών στις Εντατικές;;;!!

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 20:05 | Πεϊτσίδου Ελένη

    Η Επείγουσα ιατρική είναι μία τελείως νέα εξειδίκευση, δύσκολη και απαιτητική που είναι απαραίτητο να την λάβουν όσο το δυνατόν περισσότεροι συνάδελφοι που εργάζονται αποκλειστικά στο ΤΕΠ και ως Γ ζώνη κάνουν 8 εφημερίες το μήνα στο ΤΕΠ σε σχέση με συναδέλφους που έρχονται 1 με δύο φορές από τα τμήματα ή και καθόλου. Οι γιατροί των ΤΕΠ δεν πρόκειται να κάνουν ποτέ ιδιωτικό έργο και το επίδομα αυτό είναι ένα κίνητρο για στελέχωση των Επειγόντων Περιστατικών με ιατρικό προσωπικό και να μπορέσουν να φύγουν από τη υβριδική λειτουργία . Πιστεύω όμως ότι το κίνητρο αυτό πρέπει να δοθεί και στους ιατρούς ΕΚΑΒ που έχουν ή θα παρουν την εξειδίκευση της Επείγουσας Ιατρικής γιατί η Επείγουσα ιατρική ασκείται σε δύο χώρους σε Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και στο δρόμο από το Εκαβ.

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 19:58 | Αντωνοπούλου Σταυρούλα

    ΑΡΘΡΟ 23 (Οικονομικό κίνητρο σε ιατρούς ………)

    Παρκαλώ να εξετασθεί η δυνατότητα προσθήκης νέας παραγράφου σχετικά με :

    Επίδομα στους Βιοπαθολόγους μετά τον χαρακτηρισμό της ειδικότητας ως άγονης.

    Ολοκληρωμένη πρόταση ως εξής:

    Επίδομα στους Βιοπαθολόγους μετά το χαρακτηρισμό της ειδικότητας ως άγονης.

    (1) Τι ισχύει για τους αναισθησιολόγους.
    Με τη διάταξη του άρθρου 32 του Ν. 4816/2021 (ΦΕΚ Α΄118/09.07.2021)) όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 198 του Ν. 4823/2021 (ΦΕΚ Α΄136) θεσπίστηκε οικονομικό κίνητρο σε ιατρούς κλάδου του Εθνικού Συστήματος Υγείας και ειδικευόμενους ειδικότητας αναισθησιολογίας.
    Σύμφωνα με τις παραπάνω διατάξεις :
    1. Στους ιατρούς ειδικότητας αναισθησιολογίας, που διορίζονται σε θέση κλάδου ιατρών ΕΣΥ, ανεξαρτήτως βαθμού, καταβάλλεται μηνιαίο επίδομα ύψους τετρακοσίων (400) ευρώ. Το εν λόγω επίδομα καταβάλλεται και στους ήδη υπηρετούντες ιατρούς κλάδου ΕΣΥ ειδικότητας αναισθησιολογίας, αντί της ήδη χορηγούμενης προσαύξησης του άρθρου 3 του π.δ. 131/1987 (Α’ 73). Το επίδομα καταβάλλεται από την έναρξη της ισχύος του παρόντος και στους ιατρούς μέλη ΔΕΠ ειδικότητας αναισθησιολογίας, καθώς και στους επικουρικούς ιατρούς και στους ιατρούς τριετούς θητείας ειδικότητας αναισθησιολογίας που υπηρετούν σε νοσοκομεία αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
    2. Στους ιατρούς που ειδικεύονται στην ειδικότητα της αναισθησιολογίας, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων, χορηγείται μηνιαίο επίδομα ύψους διακοσίων πενήντα (250) ευρώ, το οποίο καταβάλλεται με την ολοκλήρωση κάθε έτους ειδίκευσης στην ειδικότητα της αναισθησιολογίας. Στους ιατρούς του πρώτου εδαφίου, οι οποίοι παρατείνουν την παραμονή τους, μετά το πέρας του χρόνου ειδίκευσής τους, ως παρατασιακοί ειδικευόμενοι, το μηναίο επίδομα του πρώτου εδαφίου καταβάλλεται με την ολοκλήρωση του συμβατικού χρόνου παράτασης.
    3. Το επίδομα των παρ. 1 και 2 χορηγείται έως τις 31.12.2022, είναι αφορολόγητο, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν. 4172/2013 (Α’ 167), δεν υπόκειται σε ασφαλιστικές εισφορές κύριας και επικουρικής ασφάλισης, εφάπαξ παροχής και υγειονομικής περίθαλψης και δεν προσμετράται στο ανώτατο όριο αποδοχών που προβλέπεται για τους ιατρούς του ΕΣΥ.
    4. Αναστέλλεται η εφαρμογή του άρθρου 3 του π.δ. 131/1987 (Α’ 73) έως 31.12.2022.

    (2) Η προτεινόμενη ρύθμιση – τροπολογία.
    Με βάση τα παραπάνω και μετά το χαρακτηρισμό της ειδικότητας της Βιοπαθολογίας ως άγονης προτείνεται η θέσπιση διάταξης ως ακολούθως:

    ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

    Η διάταξη του άρθρου 32 του Ν. 4816/2021 (ΦΕΚ Α΄118/09.07.2021)) όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 198 του Ν. 4823/2021 (ΦΕΚ Α΄136), διατάξεις με τις οποίες θεσπίστηκε οικονομικό κίνητρο σε ιατρούς κλάδου του Εθνικού Συστήματος Υγείας και ειδικευόμενους ειδικότητας αναισθησιολογίας, ισχύουν και για τους ιατρούς ειδικότητας Ιατρικής Βιοπαθολογίας/Εργαστηριακής Ιατρικής.

    ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

    Μετά το χαρακτηρισμό της ιατρικής ειδικότητας της Ιατρικής Βιοπαθολογίας ως άγονης με την Γ5α/Γ.Π.οικ.26364/2022 «Χαρακτηρισμός ιατρικών ειδικοτήτων ως άγονων.» (ΦΕΚ Β 2355) για λόγους ίσης μεταχείρισης προτείνεται η εφαρμογή των ως άνω ευεργετικών διατάξεων και για τους ιατρούς του ΕΣΥ και ειδικευόμενους της ειδικότητας της Ιατρικής Βιοπαθολογίας/Εργαστηριακής Ιατρικής.

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 19:33 | Αντωνοπούλου Σταυρούλα

    ΑΡΘΡΟ 23 (Οικονομικά κίνητρα σε ιατρούς……)

    Να εξετασθεί η δυνατότητα προσθήκης νέας παραγράφου, που να αναφέρεται στη χορήγηση επιδόματος στους Βιοπαθολογους, μετά τον χαρακτηρισμό της ειδικότητας ως άγονης.

    Ολοκληρωμένη πρόταση ως εξής :

    Επίδομα στους Βιοπαθολόγους μετά το χαρακτηρισμό της ειδικότητας ως άγονης.

    (1) Τι ισχύει για τους αναισθησιολόγους.
    Με τη διάταξη του άρθρου 32 του Ν. 4816/2021 (ΦΕΚ Α΄118/09.07.2021)) όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 198 του Ν. 4823/2021 (ΦΕΚ Α΄136) θεσπίστηκε οικονομικό κίνητρο σε ιατρούς κλάδου του Εθνικού Συστήματος Υγείας και ειδικευόμενους ειδικότητας αναισθησιολογίας.
    Σύμφωνα με τις παραπάνω διατάξεις :
    1. Στους ιατρούς ειδικότητας αναισθησιολογίας, που διορίζονται σε θέση κλάδου ιατρών ΕΣΥ, ανεξαρτήτως βαθμού, καταβάλλεται μηνιαίο επίδομα ύψους τετρακοσίων (400) ευρώ. Το εν λόγω επίδομα καταβάλλεται και στους ήδη υπηρετούντες ιατρούς κλάδου ΕΣΥ ειδικότητας αναισθησιολογίας, αντί της ήδη χορηγούμενης προσαύξησης του άρθρου 3 του π.δ. 131/1987 (Α’ 73). Το επίδομα καταβάλλεται από την έναρξη της ισχύος του παρόντος και στους ιατρούς μέλη ΔΕΠ ειδικότητας αναισθησιολογίας, καθώς και στους επικουρικούς ιατρούς και στους ιατρούς τριετούς θητείας ειδικότητας αναισθησιολογίας που υπηρετούν σε νοσοκομεία αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
    2. Στους ιατρούς που ειδικεύονται στην ειδικότητα της αναισθησιολογίας, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων, χορηγείται μηνιαίο επίδομα ύψους διακοσίων πενήντα (250) ευρώ, το οποίο καταβάλλεται με την ολοκλήρωση κάθε έτους ειδίκευσης στην ειδικότητα της αναισθησιολογίας. Στους ιατρούς του πρώτου εδαφίου, οι οποίοι παρατείνουν την παραμονή τους, μετά το πέρας του χρόνου ειδίκευσής τους, ως παρατασιακοί ειδικευόμενοι, το μηναίο επίδομα του πρώτου εδαφίου καταβάλλεται με την ολοκλήρωση του συμβατικού χρόνου παράτασης.
    3. Το επίδομα των παρ. 1 και 2 χορηγείται έως τις 31.12.2022, είναι αφορολόγητο, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν. 4172/2013 (Α’ 167), δεν υπόκειται σε ασφαλιστικές εισφορές κύριας και επικουρικής ασφάλισης, εφάπαξ παροχής και υγειονομικής περίθαλψης και δεν προσμετράται στο ανώτατο όριο αποδοχών που προβλέπεται για τους ιατρούς του ΕΣΥ.
    4. Αναστέλλεται η εφαρμογή του άρθρου 3 του π.δ. 131/1987 (Α’ 73) έως 31.12.2022.

    (2) Η προτεινόμενη ρύθμιση – τροπολογία.
    Με βάση τα παραπάνω και μετά το χαρακτηρισμό της ειδικότητας της Βιοπαθολογίας ως άγονης προτείνεται η θέσπιση διάταξης ως ακολούθως:

    ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

    Η διάταξη του άρθρου 32 του Ν. 4816/2021 (ΦΕΚ Α΄118/09.07.2021)) όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 198 του Ν. 4823/2021 (ΦΕΚ Α΄136), διατάξεις με τις οποίες θεσπίστηκε οικονομικό κίνητρο σε ιατρούς κλάδου του Εθνικού Συστήματος Υγείας και ειδικευόμενους ειδικότητας αναισθησιολογίας, ισχύουν και για τους ιατρούς ειδικότητας Ιατρικής Βιοπαθολογίας/Εργαστηριακής Ιατρικής.

    ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

    Μετά το χαρακτηρισμό της ιατρικής ειδικότητας της Ιατρικής Βιοπαθολογίας ως άγονης με την Γ5α/Γ.Π.οικ.26364/2022 «Χαρακτηρισμός ιατρικών ειδικοτήτων ως άγονων.» (ΦΕΚ Β 2355) για λόγους ίσης μεταχείρισης προτείνεται η εφαρμογή των ως άνω ευεργετικών διατάξεων και για τους ιατρούς του ΕΣΥ και ειδικευόμενους της ειδικότητας της Ιατρικής Βιοπαθολογίας/Εργαστηριακής Ιατρικής.

    Με εκτίμηση

  • 1 Νοεμβρίου 2022, 16:05 | ΚΕΚΕΡΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

    Mε λύπη πληροφορήθηκα ότι υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπ. Υγείας, δήλωσε ότι οι γιατροί του ΕΚΑΒ, που έχουν την εξειδίκευση στην Επείγουσα Ιατρική δεν δικαιούνται τα 400 ευρώ επίδομα που προβλέπονται στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για τους γιατρούς των Νοσοκομείων με εξειδίκευση επείγουσας και που εργάζονται σε τμήματα επειγόντων περιστατικών!!
    Απαντώ λοιπόν σε αυτούς τους κύκλους του Υπουργείου ότι αγνοούν, λόγω παραπληροφόρησης, θέλω να πιστεύω, το έργο του ΕΚΑΒ, των γιατρών του ΕΚΑΒ, καθώς και τις αμοιβές τους που ΟΥΔΕΜΙΑ διαφορά έχουν από τους υπόλοιπους γιατρούς του ΕΣΥ, όπως ‘αλλωστε προβλέπεται.
    Συγκεκριμένα ενημερώνω τα παρακάτω:
    1. Οι γιατροί του ΕΚΑΒ ασκούν την επείγουσα ιατρική κάθε μέρα και νύχτα όλο το χρόνο.
    2. Επειδή ακριβώς ασκούν την επείγουσα ιατρική ,οι πλείστοι εξ αυτών, έλαβαν τον τίτλο εξειδίκευσης στην επείγουσα ιατρική από το Υπ. Υγείας.!
    3. Ο μισθός των ιατρών του ΕΚΑΒ είναι ίδιος με εκείνο των ιατρών του ΕΣΥ, όπου και ανήκουν.
    4. Επειδή το ΕΚΑΒ ανήκει στη Τρίτη Ζώνη και εφημερεύει καθημερινά επί 24ωρου βάσεως, οι γιατροί του αναγκάζονται να εφημερεύουν, ασχέτως βαθμού και ηλικίας,8 έως 9 /24ωρες εφημερίες το μήνα, για να καλύψουν την καθημερινή υποχρεωτική εφημέρευση, εντελώς μόνοι χωρίς βοήθεια συναδέλφων.
    Φυσικά το ότι απουσιάζουν από τα σπίτια τους, ενώ η εφορία ανταμείβει με υψηλούς συντελεστές φορολόγησης τον κόπο τους, καθιστώντας το ωρομίσθιο της εφημερίας ωρομίσθιο ανειδίκευτου εργάτη, οπωσδήποτε δεν το γνωρίζετε.
    Αν λοιπόν θεωρεί το Υπ. Υγείας ότι οι δρόμοι έξω, το σπίτι κάθε πολίτη, οι κινητές ιατρικές μονάδες, οι αεροδιακομιδές και γενικότερα η παροχή επείγουσας προ νοσοκομειακής ιατρικής βοήθειας δεν είναι επείγουσα ιατρική, τότε σαφώς και δεν γνωρίζει το ΕΚΑΒ!!!
    Κύριοι του Υπ. Υγείας παρακαλώ όπως στην παράγραφο 1 και στην παράγραφο 3 του αρθρου23 στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο ,προστεθεί δίπλα στους γιατρούς των νοσοκομείων, ο όρος « και ΕΚΑΒ», που για την παράγραφο 1 θα αφορά τους έχοντες την εξειδίκευση γιατρούς του ΕΚΑΒ, ώστε να μην υπάρχουν γιατροί δύο ταχυτήτων.
    Σε εργαζόμενους που κρατούν ψηλά το ΕΚΑΒ, με χορηγίες ασθενοφόρων από ιδιώτες, μην διαδίδετε τουλάχιστον ότι αμείβονται δήθεν με περισσότερα χρήματα από τους υπόλοιπους συναδέλφους τους.
    Αν δεν είναι προσβλητικό είναι τουλάχιστον ασέβεια στους τόσους νεκρούς συναδέλφους, γιατρούς, διασώστες και νοσηλευτές.

  • 1 Νοεμβρίου 2022, 11:39 | Νικολαΐδου Ολυμπία

    Η άσκηση της Επείγουσας Ιατρικής ξεκινάει στο σημείο του συμβάντος και συνεχίζεται στο ΤΕΠ. Οι Ιατροί του ΕΚΑΒ προσφέρουν Εξειδικευμένη Υποστήριξη της Ζωής σε ασθενείς και τραυματίες που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση στο σημείο και μέχρι την παράδοσή τους στο ΤΕΠ του Υγειονομικού Σχηματισμού. Δεν επιτρέπεται να παραβλέπεται από τον Νόμο η άσκηση της Επείγουσας Ιατρικής από τους Ιατρούς του ΕΚΑΒ και μάλιστα σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες (Κινητή Ιατρική Μονάδα, Αεροδιακομιδές, Καταστροφές)24/7/365. Επιβάλλεται επομένως να συμπεριληφθούν στην διάταξη οι Ιατροί του ΕΚΑΒ ανεξάρτητα από το εάν κατέχουν τον τίτλο της εξειδίκευσης στην Επείγουσα Ιατρική.

  • 31 Οκτωβρίου 2022, 18:28 | Νικολαΐδου Ολυμπία

    Η άσκηση της Επείγουσας Ιατρικής ξεκινάει στο σημείο του συμβάντος και συνεχίζεται στο ΤΕΠ. Οι Ιατροί του ΕΚΑΒ προσφέρουν Εξειδικευμένη Υποστήριξη της Ζωής σε ασθενείς και τραυματίες που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση στο σημείο και μέχρι την παράδοσή τους στο ΤΕΠ του Υγειονομικού Σχηματισμού. Δεν επιτρέπεται να παραβλέπεται από τον Νόμο η άσκηση της Επείγουσας Ιατρικής από τους Ιατρούς του ΕΚΑΒ και μάλιστα σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες (Κινητή Ιατρική Μονάδα, Αεροδιακομιδές, Καταστροφές) 24/7/365. Επιβάλλεται επομένως να συμπεριληφθούν στην διάταξη οι Ιατροί του ΕΚΑΒ ανεξάρτητα από το εάν κατέχουν τον τίτλο της εξειδίκευσης στην Επείγουσα Ιατρική.

  • 31 Οκτωβρίου 2022, 18:45 | ΚΤ

    Οι ιατροί με εξειδίκευση εντατικολογίας που εργάζονται σε ΜΕΘ και γενικά οι ιατροί των θα πρέπει επίσης να λάβουν το ίδιο επίδομα. Δε νοείται οι ιατροί οι οποίοι έβαλαν πλάτη σε όλη την πανδημία και συνεχίζουν και τώρα, να υφίστανται τέτοιου είδους αδικία. Θα είναι επίσης κίνητρο και για νέους συναδέλφους να εργαστούν σε ΜΕΘ, οι οποίες λόγω της φύσης τους δεν έχουν και τις ελκυστικότερες συνθήκες εργασίας.

  • 31 Οκτωβρίου 2022, 17:13 | Νικολαΐδου Ολυμπία

    Η άσκηση της Επείγουσας Ιατρικής ξεκινάει στο σημείο του συμβάντος και συνεχίζεται στο ΤΕΠ. Οι ιατροί του ΕΚΑΒ παρέχουν Εξειδικευμένη Υποστήριξη της Ζωής σε ασθενείς και τραυματίες που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση από την άφιξη στο σημείο και μέχρι την παράδοσή τους στο ΤΕΠ του Υγειονομικού Σχηματισμού. Δεν μπορεί να παραβλέπεται από το νόμο η προνοσοκομειακή άσκηση της Επείγουσας Ιατρικής από τους Ιατρούς του ΕΚΑΒ και μάλιστα σε ιδιαιτέρως δύσκολες συνθήκες (Κινητές Ιατρικές Μονάδες, Αεροδιακομιδές, Καταστροφές)24/7 365. Επιβάλλεται επομένως να συμπεριληφθούν στην διάταξη οι Ιατροί του ΕΚΑΒ ανεξάρτητα από το εάν κατέχουν τον τίτλο της εξειδίκευσης στην Επείγουσα Ιατρική.

  • 31 Οκτωβρίου 2022, 14:17 | Δαλακάκης Ιωάννης

    Ένα σημαντικό κομμάτι της επείγουσας ιατρικής ασκείται στον προνοσοκομειακό χώρο απο τους Ιατρούς του ΕΚΑΒ που στελεχώνουν τις Κινητές Μονάδες, τις Αεροδιακομιδές, τα Συντονιστικά Κέντρα, στην Ιατρική Καταστροφών. Αποτελούν την κορωνίδα της Επείγουσας καθώς είναι ο πρώτος κρίκος της αλυσίδας της επιβίωσης του βαρέως πάσχοντα έως την άφιξη στον υγειονομικό σχηματισμό.
    Για το λόγο αυτό, ανεξάρτητα από το εαν κατέχουν τον τίτλο της εξείδίκευσης στην επείγουσα οφείλουν να συμπεριληφθούν στην διάταξη

  • 31 Οκτωβρίου 2022, 14:13 | Χρήστος Βέρρας

    Η Επείγουσα Ιατρική βασίζεται στις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις διοικητικές ικανότητες που απαιτούνται για την πρόληψη, διάγνωση και διαχείριση ασθενών με ένα ευρύ φάσμα οξέων και επειγουσών νόσων ανεξαρτητος ηλικίας και φύλου.
    Συμφώνα με τη διακήρυξη της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Επείγουσας Ιατρικής (EuSEM) η Επείγουσα Ιατρική έχει διακριτό γνωστικό αντικείμενο τόσο στον προνοσοκομειακό όσο και στον ενδονοσοκομειακό χώρο, με τους ιατρούς που την υπηρετούν, να αντιμετωπίζουν οποιοδήποτε αδιαφοροποίητο έκτακτο και επείγον περιστατικό. Η Επείγουσα Ιατρική δεν ασκείται μόνο στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών αλλά και στο ΕΚΑΒ. Ως γνωστόν, οι ιατροί του ΕΚΑΒ πανελλαδικά ασκούν την Επείγουσα Ιατρική στον προνοσοκομειακό χώρο από το 1994, 24/7/365 μέρες τον χρόνο.
    Κατά συνέπεια, Θεωρώ επιβεβλημένη την αλλαγή του αρθ. 23 των παρ. 1 και 3 ως εξής:
    1. «Στους ιατρούς κλάδου Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) και στους επικουρικούς ιατρούς, οι οποίοι υπηρετούν σε Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. και στο ΕΚΑΒ και κατέχουν τίτλο εξειδίκευσης στην επείγουσα ιατρική, καταβάλλεται, από τον φορέα στον οποίο υπηρετούν, μηνιαίο επίδομα ύψους τετρακοσίων (400) ευρώ. Το…»
    3. Στους ιατρούς, οι οποίοι υπηρετούν σε Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. ή του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Παπαγεωργίου» και στο ΕΚΑΒ χωρίς να κατέχουν τίτλο εξειδίκευσης στην επείγουσα ιατρική, καταβάλλεται, από τον φορέα στον οποίο υπηρετούν, μηνιαίο επίδομα ύψους διακοσίων πενήντα (250) ευρώ.

  • 31 Οκτωβρίου 2022, 09:48 | Στέλλα Χαριτίδου

    Η Επείγουσα Ια δεν ασκείται μόνο στα ΤΕΠ. Ασκείται στις Κινητές Μονάδες του ΕΚΑΒ, στις Αεροδιακομιδες ΕΚΑΒ στα ιατρεία των αερολιμένων από τους Ιατρούς ΕΚΑΒ, είτε αυτοί κατέχουν τον τίτλο Εξειδίκευσης στην Επείγουσα Ιατρική, είτε όχι. Οι Υπηρεσίες που παρέχουν οι Ιατροί του ΕΚΑΒ είναι 24/7/365 αδιαλείπτως.
    Έτσι λοιπόν θεωρώ επιβεβλημένη την διαμόρφωση του αρθ. 23 παρ 1 του υπό διαβούλευση παρόντος σχεδίου νόμου, ως εξής : «Στους ιατρούς κλάδου Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) και στους επικουρικούς ιατρούς οι οποίοι υπηρετούν σε τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων του ΕΣΥ, καθώς και στο ΕΚΑΒ και κατέχουν τίτλο εξειδίκευσης στην Επείγουσα Ιατρική, καταβάλλεται από τον φορέα στον οποίο υπηρετουν μηνιαίο επίδομα, ύψους τετρακοσίων (400) ευρώ….»
    Επίσης επιβάλλεται να συμπεριληφθούν και οι Ιατροί ΕΚΑΒ οι οποίοι δεν κατέχουν τον τίτλο Εξειδίκευσης στην Επείγουσα Ιατρική, αλλά εργάζονται στο ΕΚΑΒ, στο μηνιαίο επίδομα ύψους διακοσίων πενήντα ευρώ (250€), όπως και οι Ιατροί ΕΣΥ.
    Είναι αδιανόητο να μην έχουν συμπεριληφθεί οι Ιατροί του ΕΚΑΒ, καθώς ασκούν Επείγουσα Ιατρική καθημερινά και αποτελούν τον πρώτο κρίκο στην αλυσίδα επιβίωσης.

  • 30 Οκτωβρίου 2022, 21:51 | Σύρμου Ευστρατία

    Ολοι οι γιατροί, επικουρικοί ή μη, ανεξαρτήτως ειδικότητας ή εξειδίκευσης, που υπηρετούν στα ΤΕΠ και στο ΕΚΑΒ και βάλανε πλάτη την περίοδο της πανδημίας πρέπει να λαμβάνουν το ίδιο επίδομα – κίνητρο – απόδειξη εκτίμησης της δουλειάς τους.Όλοι οι γιατροί του ΕΚΑΒ πρέπει να έχουν πρόσβαση στην εξειδίκευση της Επείγουσας ανεξαρτήτως ειδικότητας, ετών προϋπηρεσίας στο ΕΚΑΒ κτλπ
    .Ο γιατρός του ΕΚΑΒ είναι ο ορισμός της Επείγουσας Ιατρικής και μετά οι υπόλοιποι γιατροί των ΤΕΠ.

  • 27 Οκτωβρίου 2022, 00:13 | Αντώνιος Παπαδόπουλος

    Ως Αναισθησιολόγος, Διευθυντής ΕΣΥ, θεωρώ:
    1) Σωστά τα οικονομικά κίνητρα, αρκεί να είναι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΥΤΟΝΟΜΑ τα Τμήματα ΤΕΠ και να μην καλούν άλλους ιατρούς για την αντιμετώπιση των «σοβαρών» περιστατικών (π.χ. πολυτραυματίες, βαρέως πάχοντες ασθενείς) τους Αναισθησιολόγους που εφημερεύουν. Οφείλουν να αντιμετωπίζουν τον ασθενή (διασωληνώνουν, τοποθετούν κεντρικές γραμμές κτλ, εφόσον πρέπει), να διενεργούν τον απαραίτητο απεικονιστικό έλεγχο (CT κλτ), και να παραδίδουν το περιστατικό, εφόσον χρήζει επέμβασης, με πλήρη φάκελο στους Χειρουργούς και Αναισθησιολόγους, έτοιμο προς χειρουργείο.
    2) Να μεταφέρουν σε ΜΕΘ του νοσοκομείου υποδοχής ή άλλο (διανοσοκομειακή διακομιδή) οι ίδιοι, και όχι άλλοι ιατροί, Αναισθησιολόγοι ή μη.
    Στο εξωτερικό, Τμήμα Επειγόντων σημαίνει πλήρη αυτονομία, σε όλες τις ειδικότητες. Ο Αναισθησιολόγος των χειρουργείων παραλαμβάνει έτοιμο (καθ΄όλα) τον ασθενή προς χειρουργείο, και ούτε γνωρίζει που βρίσκονται τα ΤΕΠ.
    Εάν πρόκειται να λαμβάνουν το επίδομα, και να καλούνται Αναισθησιολόγοι της Αναισθησιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου, τότε είναι ΕΛΛΕΙΠΗΣ και ΑΔΙΚΗ η διάταξη.
    ΠΡΟΤΕΙΝΩ αυτό το επίδομα να το λαμβάνουν, έξτρα από άλλα επιδόματα, ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΟΙ της Αναισθησιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου (ειδικοί και ειδικευόμενοι), που από την φύση της ειδικότητάς μας εμπλεκόμαστε στα ΤΕΠ σε όλα τα «βαριά» περιστατικά. ΤΕΠ χωρίς Αναισθησιολόγο ΔΕΝ είναι ΤΕΠ. Να χορηγείται ΜΕΧΡΙ το Τμήμα Επειγόντων να διαθέτει το ίδιο Αναισθησιολόγους α) 24/7 (για τα νοσοκομεία που εφημερεύουν κάθε μέρα, όπως επαρχιακά) ή β) για όλο το 24ωρο της κάθε γενικής εφημερίας (για νοσοκομεία με εναλλασσόμενες εφημερίες, όπως Αθήνα – Θεσσαλονίκη

  • 26 Οκτωβρίου 2022, 12:29 | Δημήτριος Πύρρος

    Η Επείγουσα Ιατρική δεν ασκείται μόνο στα ΤΕΠ αλλά και στο ΕΚΑΒ. Οι ιατροί του ΕΚΑΒ πανελλαδικά ασκούν μόνο Επείγουσα Ιατρική στον προνοσοκομειακό χώρο από το 1994, χωρίς να έχουν την νομική κάλυψη μιας ειδικότητας ή έστω εξειδίκευσης. Στον δρόμο, στον αέρα και στα συντονιστικά κέντρα αλλά και σε όλες τις καταστροφές στην Ελλάδα και το εξωτερικό 24/7, 365 μέρες τον χρόνο. Αυτός είναι και ο λόγος που τους απονεμήθηκε η εξειδίκευση σε αναγνώριση της πραγματικής και αδιαμφισβήτητης άσκησης της Επείγουσας Ιατρικής. Η πρώτη γενιά των ιατρών του ΕΚΑΒ βρίσκεται προ της σύνταξης και γίνεται πραγματικός αγώνας να πεισθούν συνάδελφοι να ασχοληθούν με αυτό τον ιδιαίτερα απαιτητικό χώρο. Εφόσον το επόμενο ζητούμενο είναι η λειτουργική διασύνδεση ΕΚΑΒ – ΤΕΠ, δεν είναι δυνατό να υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ συναδέλφων που κατέχουν την ίδια εξειδίκευση, όπως δεν θα μπορούσε ποτέ να σκεφτεί κάποιος τον διαχωρισμό ιατρών ίδιας ειδικότητας σε αυτούς που παίρνουν το επίδομα και σε αυτούς που δεν το παίρνουν, ανάλογα με το νοσοκομείο που υπηρετούν.
    Επιβεβλημένο λοιπόν να συμπεριληφθούν οι ιατροί του ΕΚΑΒ στην διάταξη.

  • 24 Οκτωβρίου 2022, 19:26 | Ζυγούρα Αναστασία

    Οι ιατροί του ΕΚΑΒ ασκούν την Επείγουσα Ιατρική στον Προνοσοκομειακό χώρο από το 1994 και τους έχει απονεμηθεί ο τίτλος της εξειδίκευσης στην Επείγουσα Ιατρική. Πιστεύω ότι τα ακόλουθα άρθρα πρέπει να διαμορφωθούν ως εξής:

    2. «Στους ιατρούς κλάδου Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) και στους επικουρικούς ιατρούς, οι οποίοι υπηρετούν σε Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. και στο ΕΚΑΒ και κατέχουν τίτλο εξειδίκευσης στην επείγουσα ιατρική, καταβάλλεται, από τον φορέα στον οποίο υπηρετούν, μηνιαίο επίδομα ύψους τετρακοσίων (400) ευρώ.»
    3. Στους ιατρούς, οι οποίοι υπηρετούν σε Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. ή του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Παπαγεωργίου» και στο ΕΚΑΒ χωρίς να κατέχουν τίτλο εξειδίκευσης στην επείγουσα ιατρική, καταβάλλεται, από τον φορέα στον οποίο υπηρετούν, μηνιαίο επίδομα ύψους διακοσίων πενήντα (250) ευρώ.

  • 24 Οκτωβρίου 2022, 18:50 | Δημήτριος Πύρρος

    Η επείγουσα ιατρική δεν ασκείται μόνο στο ΤΕΠ αλλά και το ΕΚΑΒ. Οι ιατροί του ΕΚΑΒ πανελλαδικά ασκούν μόνο επείγουσα ιατρική στον προνοσοκομειακό χώρο από το 1994 χωρίς να έχουν την νομική κάλυψη μιας ειδικότητας ή έστω εξειδίκευσης. Στον δρόμο, στον αέρα και στα συντονιστικά κέντρα αλλά και σε όλες τις καταστροφές στην Ελλάδα και το εξωτερικό 24/7 365 μέρες τον χρόνο. Αυτός είναι και ο λόγος που τους απονεμήθηκε η εξειδίκευση σε αναγνώριση της πραγματικής και αδιαμφισβήτητης άσκησης της επείγουσας ιατρικής. Η πρώτη γενιά των ιατρών του ΕΚΑΒ βρίσκεται προ της σύνταξης και γίνεται πραγματικός αγώνας να πεισθούν συνάδελφοι να ασχοληθούν με αυτό τον ιδιαίτερα απαιτητικό χώρο. Όταν μάλιστα το επόμενο ζητούμενο είναι η λειτουργική διασύνδεση ΕΚΑΒ – ΤΕΠ πως είναι δυνατό να υπάρχει τέτοιος διαχωρισμός μεταξύ συναδέλφων που κατέχουν την ίδια εξειδίκευση; Θα μπορούσε ποτέ να σκεφτεί κάποιος τον διαχωρισμό ιατρών ίδιας ειδικότητας σε αυτούς που παίρνουν το επίδομα και σε αυτούς που δεν το παίρνουν ανάλογα με το νοσοκομείο που υπηρετούν;
    Επιβεβλημένο λοιπόν να συμπεριληφθούν οι ιατροί του ΕΚΑΒ στην διάταξη.

  • 24 Οκτωβρίου 2022, 15:23 | Ηλίας Μακρής

    Απόλυτα σωστό το θέμα του επιδόματος, το οποίο πρέπει να λαμβάνουν (αναλογικά με τις ημέρες) και όσοι μετακινούνται στα ΤΕΠ για εφημερίες ή πρωινό ωράριο.
    Επίσης οι Ιατροί ΕΣΥ που υπηρετούν σε Ε.Π.Ι. Φυλακών-Καταστήματα Κράτησης (μακράν οι πιο επικίνδυνες θέσεις) θα λάβουν κάποια στιγμή κάποιο επίδομα; Το δικαιούνται ή είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης; Είναι πολύ λίγοι σε εξαιρετικά προβληματικές-επικίνδυνες θέσεις.

  • 24 Οκτωβρίου 2022, 11:18 | Βασίλειος Καλδής

    Το άρθρο 23 δεν προβλέπει το οικονομικό κίνητρο σε ιατρούς με εξειδίκευση στην Εντατική Θεραπεία (ΜΕΘ),Ενηλίκων ή Παίδων ,μετά από εξετάσεις η οποία ήταν προβλεπόμενη από 2012 για διορισμό σε ΤΕΠ.
    Είναι πιθανό ότι θα αποτελέσει αντικίνητρο και αίτιο μετακίνησης, μεταφοράς η και αποχώρησης πολύτιμου εκπαιδευμένου και καταρτισμένου Ιατρικού προσωπικού που θέλει συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες σε ΤΕΠ.
    Επίσης ΔΕΝ έχει προβλέψει κανένα αντίστοιχο κίνητρο στο Νοσηλευτικό προσωπικό το οποίο εργάζεται σε ΤΕΠ ή ΜΕΘ και ειδικά αν έχει λάβει την πιστοποίηση Νοσηλευτικής Ειδικότητας στην Επείγουσα και Εντατική θεραπεία.
    Το νοσηλευτικό προσωπικό, με το φιλότιμο και την εκπαίδευση του αποτελεί την ραχοκοκαλια στηρίξης των Τμημάτων ΤΕΠ και ΜΕΘ.

  • 23 Οκτωβρίου 2022, 19:53 | ΠΟΥΛΙΚΑΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Οι ιατροί με εξειδίκευση εντατικολογίας που εργάζονται σε ΜΕΘ ή στα ΤΕΠ θα πρέπει επίσης να λάβουν το ίδιο επίδομα. Είναι απαράδεκτο οι ιατροί πάνω από τους οποίους πέρασε και περνάει η πανδημία να αδικούνται κατάφωρα. Επίσης, οι ΜΕΘ αυτή τη στιγμή στερούνται εξειδικευόμενων λόγω και των ακληρών συνθηκών εργασίας που αντιμετωπίζei το προσωπικό. Το επίδομα στους ιατρούς των ΜΕΘ αποκαθιστά το αίσθημα δικαίου και εξσφαλίζει την συνέχεια της ομαλής λειτουργίας των ΜΕΘ

  • 23 Οκτωβρίου 2022, 18:53 | ΜΟΥΤΟΥΠΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

    Πρέπει να προβλεφθεί το συγκεκριμένο επίδομα να χορηγείται και στους στρατιωτικούς ιατρούς που κατέχουν τον τίτλο της εξειδίκευσης στην Επείγουσα Ιατρική και εργάζονται στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών.
    Θα αποτελέσει κίνητρο για την ενασχόληση των νέων ιατρών με την Επείγουσα Ιατρική.

  • 23 Οκτωβρίου 2022, 18:17 | ΜΟΥΤΟΥΠΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

    Πρέπει να προβλεφθεί το συγκεκριμένο επίδομα να χορηγείται και στους στρατιωτικούς ιατρούς που κατέχουν τον τίτλο εξειδίκευσης στην επείγουσα ιατρική και εργάζονται στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών.

  • 23 Οκτωβρίου 2022, 00:25 | Σταύρος Παντελάκος

    Λαμβάνοντας υπόψη:
    1. Τον Ν.1397/1983, άρθρο 38, παράγραφος 6, ήτοι «Στους γιατρούς που ειδικεύονται σε άγονες ειδικότητες μπορεί με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας και Πρόνοιας ύστερα από γνώμη του ΚΕ.Σ.Υ. να χορηγείται προσαύξηση μέχρι και είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) στο βασικό μισθό τους»,
    2. Την Υπουργική Απόφαση Αριθμ. Γ5α/Γ.Π.οικ.26364/2022, ΦΕΚ 2355/Β/12-5-2022
    «Χαρακτηρισμός ιατρικών ειδικοτήτων ως άγονων»,
    η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δύναται να δώσει οικονομικά κίνητρα στο σύνολο των άγονων ειδικοτήτων, προτού αυτές καταστούν δυσεύρετες όπως οι αναισθησιολόγοι.
    Εφόσον δεν υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος, εναλλακτικά και κατ’εξαίρεση θα μπορούσαν να εφαρμοστούν τα κατωτέρω:
    α) Η έμμισθη άσκηση δεύτετης ειδικότητας εφόσον αυτή είναι άγονη χωρίς να χρειάζεται ο ενδιαφερόμενος να κατέχει ήδη μόνιμη θέση στο ΕΣΥ.
    β) Η δυνατότητα άσκησης δύο ειδικοτήτων, εφόσον η μία είτε και οι δύο είναι άγονες.
    γ) Διευρυμένη άρση του καθεστώτος αποκλειστικής απασχόλησης για τις άγονες ειδικότητες (πχ ανεξαρτήτως συμμετοχής στην ολοήμερη λειτρουργία των νοσοκομείων).
    δ) Οι άγονες ειδικότητες να απαιτούν λιγότερα χρόνια προϋπηρεσίας πριν την αναβάθμιση της βαθμίδας.
    ε) Απαλλαγή από την υποχρεωτική υπηρεσία υπαίθρου (εφόσον ο ενδιαφερόμενος την έχει ολοκληρώσει ενώ θα δικαιούταν απαλλαγή, διπλασιασμός των μορίων που συνεπάγεται η εκπλήρωσή της).
    στ) Αύξηση του άμεσα πληρωτέου πλαφόν των εφημεριών (άνω των 7) για τις άγονες ειδικότητες.
    ζ) Μείωση της στρατιωτικής θητείας για τους άρρενες που ασκούνται σε άγονη ειδικότητα.
    η) Παροχή εκπαιδευτικού υλικού κατά τα πρότυπα του Εύδοξου σε όσους ασκούνται σε άγονες ειδικότητες.

  • 22 Οκτωβρίου 2022, 10:25 | ΚΟΥΚΟΥΜΠΑΝΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑ

    Καλό θα ήταν να θεσπίσετε ανάλογα οικονομικά κίνητρα και στους ιατρούς των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) καθώς και για τους νέους ιατρούς που θα σκεφτούν την εξειδίκευση στην Εντατικολογία. Αυτό θα είναι μια ανταμοιβή για τους ήδη υπάρχοντες Εντατικολόγους και επιπλέον θα βοηθήσει να στελεχωθούν οι
    καινούριες ΜΕΘ της χώρας, που χρειάζονται εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό για να λειτουργήσουν σωστά.

  • 21 Οκτωβρίου 2022, 13:54 | Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή Σωματείου Ιατρών ΕΚΑΒ

    Οι ιατροί του ΕΚΑΒ που είναι κάτοχοι του τίτλου εξειδίκευσης στην Επείγουσα Ιατρική ασκώντας την επείγουσα ιατρική καθημερινά, στις Κινητές Ιατρικές Μονάδες, Αεροδιακομιδές, ιατρεία Επείγουσας Ιατρικής Βοήθειας Αερολιμένα «Ελ. Βενιζέλος» (λειτουργεί ανελλιπώς 24 ώρες την ημέρα, 365 ημέρες τον χρόνο!), παρακαλούν όπως η υπό διαβούλευση παρόντος σχεδίου νόμου, άρθ. 23, παρ. 1, να διαμορφωθεί ως κάτωθι:
    «Στους ιατρούς κλάδου Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) και στους επικουρικούς ιατρούς οι οποίοι υπηρετούν σε τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων του ΕΣΥ, καθώς και στο ΕΚΑΒ και κατέχουν τίτλο εξειδίκευσης στην Επείγουσα Ιατρική, καταβάλλεται από τον φορέα στον οποίο υπηρετουν μηνιαίο επίδομα, ύψους τετρακοσίων (400) ευρώ….»
    Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα συμπεριληφθούν και ΟΛΟΙ οι ιατροί του ΕΚΑΒ που κατέχουν την εξειδίκευση στην Εείγουσα Ιατρική και ασκούν την επείγουσα ιατρική καθημερινά!!

  • 21 Οκτωβρίου 2022, 13:06 | Τσιωρα Βασιλικη

    Πιστεύω ότι αυτές οι ρυθμίσεις αποκλείουν αδίκως ενα μεγάλο αριθμό ιατρών που διορίστηκαν στα ΤΕΠ με την εξειδίκευση της εντατικής θεραπείας και υπό την αρχική τους ειδικότητα. Δημιουργούνται ιατροί πολλων ταχυτήτων

  • 20 Οκτωβρίου 2022, 16:31 | ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥ

    Πρεπει να προβλεφθει αντιστοιχο επιδομα και για οσους ιατρους εργαζονται σε ΜΕΘ και καταεχουν τον αντιστοιχο τιτλο.