ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Άρθρο 20 Μετεκπαίδευση ιατρών ή οδοντιάτρων

 

Οι ιατροί ή οι οδοντίατροι, μετά από τη λήψη τίτλου ειδικότητας, δύνανται να μετεκπαιδεύονται σε ειδικά γνωστικά αντικείμενα της ειδικότητας που έχουν λάβει. Η διάρκεια της μετεκπαίδευσης δεν δύναται να είναι μικρότερη των έξι (6) μηνών ή μεγαλύτερη του ενός (1) έτος.

  • 3 Νοεμβρίου 2022, 11:32 | Γ Χ

    Δύναται να μετεκπαιδεύονται σε γνωστικά αντικείμενα με διάρκεια περισσότερη από 6 μήνες και λιγότερο από έτος. Αναφέρεται ΔΥΝΑΝΤΑΙ και ΟΧΙ ΔΙΑΚΑΙΟΥΝΤΑΙ. Ποιος θα το καθορίζει ? Οι υπηρεσιακές ανάγκες??? Επίσης κάθε πότε θα ΔΥΝΑΝΤΑΙ?

    Παράλληλα αυτό θα αποτελεί και κριτήριο για την αξιολόγηση ενός ιατρού!!!!!

  • 3 Νοεμβρίου 2022, 11:05 | Βασίλειος Βαζγιουράκης

    1. Μία σημαντική ρύθμιση που θα πρέπει να συμπεριληφθεί στο ζήτημα της μετεκπαίδευσης των ιατρών, κυρίως μετά τη λήψη του τίτλου ειδικότητας, είναι η εξειδίκευση σε οποιοδήποτε γνωστικό αντικείμενο αυτή πραγματοποιείται. Οφείλει να διευκρινιστεί εάν η εξειδίκευση (είτε περατωθείσα, είτε μερική), συνιστά χρόνο μετεκπαίδευσης και αν ως τέτοιος οφείλει να λαμβάνεται υπόψη κατά την κρίση και επιλογή ιατρών ΕΣΥ από τα συμβούλια κρίσης. Η ρύθμιση αυτή θα δώσει λύση σε πολλά ζητήματα που έχουν ανακύψει κατά τις διαδικασίες κρίσεων.

    2. Είναι σημαντικό να ξεκαθαριστεί τι ορίζει ο όρος «μετεκπαίδευση» και να αποσαφηνιστεί ποια είναι τα αναγνωρισμένα αντικείμενα, ποια είναι η διαδικασία τοποθέτησης σε αυτά, τι γίνεται με τη μετεκπαίδευση σε κέντρα του εξωτερικού (εάν δεν υφίστανται επίσημα αντίστοιχα αντικείμενα ή αναγνωρισμένα κέντρα στην Ελλάδα), ώστε ο κάθε ιατρός να γνωρίζει εάν κάνει οποιαδήποτε μετεκπαίδευση, το νομικό καθεστώς που τη διέπει και να αποτραπούν φαινόμενα αξιολόγησης της σε ενδεχόμενη κρίση με διαφορετικό τρόπο ανάλογα με την «προσωπική εκτίμηση» της κάθε επιτροπής αξιολόγησης.

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 15:34 | ΔΣ ΣΙΓΕ

    Για ειδικότητες όπως της Εργαστηριακής Γενετικής όπου εκτός από Ιατρούς δύνανται να την κατέχουν και Βιολόγοι (ΦΕΚ Β’4138/20.09.2018, σελ 51223)
    θα πρέπει να γίνει αντικατάσταση του όρου «Ιατροί» με «Ιατροί /ή άλλοι Επιστήμονες»

  • 24 Οκτωβρίου 2022, 13:23 | Βασίλειος Καλδής

    Στο θέμα της συνεχούς εκπαίδευσης και κατάρτισης των επαγγελματιών Υγείας (Ιατρών,Νοσηλευτών ,Διασωστών κλπ) αναφορικά με το επίπεδο όμοιας ποιοτικής παροχής στον λήπτη υγείας σε Διεθνή έγκυρα προγράμματα όπως ATLS,DSTC-DATC, ACLS,ALS,APLS,BLS/AED,AMLS,ATCN,PHTLS,ETC κ.λ.π σχετικά με το αντικείμενο της Επείγουσας Ιατρικής και Εντατικής Θεραπείας χρήζουν πρόβλεψης κονδυλίων εκπαίδευσης ,μέσω ΕΣΠΑ ή παρόμοιων λογαριασμών ΕΕ στην ΥΠΕ ,στα Νοσοκομεία όπου υπηρετούν,στο ΕΚΑΒ η/και σε πρωτοβάθμιες δομές.
    Θα αποτελέσει σημαντικό κίνητρο παραμονής η κάλυψη του κόστους εκπαίδευσης σε ΤΕΠ και ΜΕΘ Ιατρών και Νοσηλευτών με αντίστοιχη ρήτρα, υπό την μορφή ετησίου voucher ατομικά, για κάθε έτος προς χρήση στα επόμενα πέντε χρόνια για την λήψη των αναγκαίων πιστοποιήσεων κατά τα διεθνή πρότυπα στους επαγγελματίες Υγείας ΤΕΠ και ΜΕΘ.
    Το κόστος των προγραμμάτων αυτών ,στην παρούσα χρονική στιγμή δεν επιτρέπει την αντίστοιχη εκπαίδευση.

  • 20 Οκτωβρίου 2022, 20:15 | ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΥΡΙΔΗΣ

    Αναφορικά με τους Οδοντιάτρους, οι οποίοι συνήθως δεν έχουν αναγνωρισμένη ειδικότητα στη χώρα μας, θα πρέπει να προβλεφθεί η μετεκπαίδευσή τους. Η διατύπωση, όπως υπάρχει είναι ασαφής και περιορίζει το δικαίωμα σε μετεκπαίδευση στους ήδη ειδικευμένους εξ αυτών.