Άρθρο 21 Χορήγηση βεβαίωσης άσκησης ιατρικού και οδοντιατρικού επαγγέλματος – Τροποποίηση άρθρου 113 ν. 4600/2019

 

Στο άρθρο 113 του ν. 4600/2019 (Α΄ 43), περί της χορήγησης βεβαίωσης άσκησης ιατρικού και οδοντιατρικού επαγγέλματος, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) η περ. ε) τροποποιείται, ώστε να αναφέρεται και σε οδοντιατρική σχολή, β) προστίθενται νέα εδάφια δεύτερο και τρίτο, και το άρθρο 113 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 113
Χορήγηση βεβαίωσης άσκησης ιατρικού και οδοντιατρικού επαγγέλματος

Για τη χορήγηση βεβαίωσης άσκησης των επαγγελμάτων του ιατρού και του οδοντιάτρου απαιτείται:
α) πτυχίο ιατρικής ή οδοντιατρικής, αντίστοιχα, των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της ημεδαπής, ή
β) τίτλος σπουδών από εκπαιδευτικό οργανισμό κράτους-μέλους της Ε.Ε., βάσει του οποίου έχει αναγνωριστεί επαγγελματική ισοδυναμία, σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 38/2010 (Α΄ 78), ή
γ) τίτλος σπουδών από εκπαιδευτικό οργανισμό τρίτης χώρας, εκτός Ε.Ε., ο οποίος έχει αναγνωριστεί από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.) ως ισότιμος και αντίστοιχος με τα πτυχία ιατρικής ή οδοντιατρικής σχολής της ημεδαπής,
δ) το αιτούμενο πρόσωπο: αα) να μην στερείται των πολιτικών δικαιωμάτων του, ββ) να μην βρίσκεται σε δικαστική συμπαράσταση, γγ) να μην έχει καταδικαστεί αμετάκλητα για κλοπή, απάτη, υπεξαίρεση, πλαστογραφία, κιβδηλεία, παραχάραξη, για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, για ανθρωποκτονία από πρόθεση, παιδοκτονία, για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας, για αρπαγή προσώπου, για εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, για αισχροκέρδεια,
ε) να μην έχει παρέλθει διετία από την ημερομηνία της κτήσης του πτυχίου της ιατρικής ή της οδοντιατρικής σχολής, αντίστοιχα, των Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή της αναγνώρισης του τίτλου σπουδών του εκπαιδευτικού οργανισμού κράτους-μέλους της Ε.Ε. ή της έκδοσης της απόφασης του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. για την ισοτιμία και αντιστοιχία του τίτλου σπουδών από εκπαιδευτικούς οργανισμούς τρίτων χωρών. Υπέρβαση του ως άνω χρονικού ορίου επιτρέπεται για σπουδαίο λόγο, όπως η απουσία στο εξωτερικό, οι λόγοι υγείας του ενδιαφερόμενου ή η εκπλήρωση στρατιωτικών υποχρεώσεων. Σε αυτήν την περίπτωση, η χορήγηση βεβαίωσης άσκησης του ιατρικού ή οδοντιατρικού επαγγέλματος επιτρέπεται, με ειδικώς αιτιολογημένη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου ή της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας αντίστοιχα, υπό την προϋπόθεση ότι ο ιατρός ή ο οδοντίατρος αποδεικνύει ότι δεν αποξενώθηκε από την ιατρική ή την οδοντιατρική επιστήμη κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα.».

  • 3 Νοεμβρίου 2022, 10:56 | Δημήτρης Κουναλακης

    Με την ελεύθερη κυκλοφορία εντός Σεγκεν, η βεβαίωση ότι βρίσκεσαι στο εξωτερικό και για πόσο χρονικό διάστημα είναι αδύνατο να τεκμηριωθεί.
    Υπάρχει άνιση μεταχείριση μεταξύ πτυχιούχων ιατρικής με αυτή τη διάταξη καθώς ο λόγος που περιορίζεται η άσκηση της ιατρικής πριν την λήψη άδειας άσκησης μπορεί να συμβεί κάλλιστα και μετά την λήψη της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος.
    Υπάρχουν πάρα πολλές θέσεις που μπορείς να εργαστείς με πλήρη απασχόληση και απαγόρευση ιδιωτικού έργου έχοντας πτυχίο ιατρικής και θα μπορούσαν να σε αποξενώσουν από την ιατρική πχ Γραμματέας στο υπουργείο Υγείας ή Βουλευτής.
    Σε αυτή την περίπτωση δεν αφαιρείται η άδεια ασκήσεως επαγγελματος

  • 25 Οκτωβρίου 2022, 11:28 | Ιωάννης Αναστασίου

    «… υπό την προϋπόθεση ότι ο ιατρός ή ο οδοντίατρος αποδεικνύει ότι δεν αποξενώθηκε από την ιατρική ή την οδοντιατρική επιστήμη κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα …»

    Με ποιο τρόπο αποδικνύει ο οδοντίατρος ότι δεν έχει αποξενωθεί από την οδοντιατρική επιστήμη;
    Μήπως θα πρέπει να οριστεί συγκεκριμένα;