ΜΕΡΟΣ ΙΔ’ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΙΚΕΣ, ΤΕΛΙΚΕΣ, ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΟΥΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ Άρθρο 52 Εξουσιοδοτικές διατάξεις

 

1. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας καθορίζονται οι ειδικότεροι όροι, οι προϋποθέσεις, το περιεχόμενο και η διαδικασία υλοποίησης της πιλοτικής εφαρμογής του προγράμματος προκαταρκτικής κλινικής άσκησης έξι (6) μηνών σε νοσοκομείο του άρθρου 3, τα επιλεγμένα νοσοκομεία ανά Υ.ΠΕ. που θα συμμετέχουν και ο αριθμός των θέσεων ανά νοσοκομείο, οι δικαιούμενοι να υποβάλουν αίτηση, η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων και τα δικαιολογητικά που πρέπει να συνυποβάλλονται, τα κριτήρια επιλογής των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα, καθώς και η διαδικασία τοποθέτησής τους και ρυθμίζεται κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του άρθρου 3, όπως το αντικείμενο της εκπαίδευσής τους και η κατανομή της εξάμηνης κλινικής άσκησης κατά τη διάρκεια της πιλοτικής εφαρμογής.
2. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας καθορίζονται ο τρόπος προκήρυξης των θέσεων Συντονιστών Διευθυντών, η λειτουργία ηλεκτρονικής εφαρμογής για την υποβολή των αιτήσεων των ιατρών που υποβάλλουν υποψηφιότητα, η διαδικασία και τα κριτήρια επιλογής τους, ο συντελεστής βαρύτητας κάθε κριτηρίου, ο αριθμός των αιτήσεων που μπορούν να υποβληθούν, η διαδικασία και η προθεσμία υποβολής αίτησης από τους υποψηφίους, καθώς και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και η διαδικασία ελέγχου τους, η μοριοδότηση από το Συμβούλιο Επιλογής Συντονιστών Διευθυντών, η κατάρτιση του πίνακα κατάταξης, η διαδικασία και η προθεσμία υποβολής ενστάσεων από τους υποψηφίους και η εξέτασή τους, η διαδικασία της συνέντευξης των υποψηφίων, η προθεσμία και ο τρόπος αποδοχής της θέσης από τους επιλεγέντες, η ανάρτηση των τελικών πινάκων, τα κριτήρια, ο συντελεστής βαρύτητας των κριτηρίων, καθώς και η διαδικασία και ο τρόπος ολοκλήρωσης της ατομικής αξιολόγησης, και ρυθμίζεται κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του άρθρου 11.
3. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας καθορίζονται τα κριτήρια αξιολόγησης και ο συντελεστής βαρύτητάς τους, η μορφή και το περιεχόμενο των εκθέσεων αξιολόγησης και αυτοαξιολόγησης, οι προθεσμίες και η διαδικασία αξιολόγησης και αυτοαξιολόγησης του επικουρικού ιατρικού και οδοντιατρικού προσωπικού, η προθεσμία και η διαδικασία αναθεώρησης της έκθεσης αξιολόγησης, καθώς και ο τρόπος ενημέρωσης των Δ.Υ.ΠΕ. σε περίπτωση αρνητικής αξιολόγησης και ρυθμίζεται κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του άρθρου 13.
4. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Υγείας και των κατά περίπτωση συναρμόδιων Υπουργών καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία επιλογής και τοποθέτησης των ιατρών στα νοσηλευτικά ιδρύματα ή φορείς για άσκηση προς απόκτηση ειδικότητας, η λειτουργία της ηλεκτρονικής εφαρμογής για την υποβολή αιτήσεων των ιατρών προς απόκτηση ειδικότητας και την τήρηση καταλόγων αναμονής των ιατρών προς απόκτηση ειδικότητας, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων μέσω αυτής, οι αναγκαίες διαλειτουργικότητες με πληροφοριακά συστήματα φορέων του δημόσιου τομέα, καθώς και τα σχετικά τεχνικά και οργανωτικά μέτρα ασφαλείας, και ρυθμίζεται κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του άρθρου 15.
5. α) Με κοινή απόφαση του Υπουργού Υγείας και των κατά περίπτωση συναρμόδιων Υπουργών, η οποία εκδίδεται μετά από γνώμη του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕ.Σ.Υ.), καθορίζονται ανά ειδικότητα οι ομάδες νοσοκομείων και τα νοσοκομεία αναφοράς και ορίζονται ανά ειδικότητα ο τρόπος, ο χρόνος και η σειρά της κυκλικής τοποθέτησης των ιατρών στα συναφή τμήματα και μονάδες, η διάρκεια και το περιεχόμενο της άσκησης σε κάθε τμήμα ή μονάδα της ομάδας νοσοκομείων ανά ειδικότητα, οι όροι και οι προϋποθέσεις επιλογής και τα κριτήρια αξιολόγησης των υποψηφίων για άσκηση προς απόκτηση ειδικότητας, και ρυθμίζεται κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρ. 1 του άρθρου 16. Με την ίδια ή άλλη απόφαση καθορίζονται τα ειδικότερα ζητήματα λειτουργίας της ηλεκτρονικής υπηρεσίας για την υποβολή των αιτήσεων τοποθέτησης για ειδικότητα, οι αναγκαίες διαλειτουργικότητες με πληροφοριακά συστήματα φορέων του δημόσιου τομέα, τα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα ασφαλείας και ρυθμίζεται κάθε άλλη σχετική με την ηλεκτρονική υπηρεσία λεπτομέρεια.
β) Με απόφαση του Υπουργού Υγείας, η οποία εκδίδεται μετά από γνώμη του ΚΕ.Σ.Υ. που υποβάλλεται εντός ταχθείσας από τον Υπουργό Υγείας προθεσμίας, καθορίζεται ο αριθμός των θέσεων που διατίθενται κατ’ έτος ανά ειδικότητα και νοσοκομείο για την άσκηση ιατρών κατ’ εφαρμογή του άρθρου 16 και ρυθμίζεται κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρ. 2 του άρθρου 16. Αν η γνώμη του ΚΕ.Σ.Υ. δεν υποβληθεί εντός της ταχθείσας προθεσμίας, η απόφαση του πρώτου εδαφίου εκδίδεται μετά από εισήγηση ειδικής επιτροπής, η οποία συστήνεται με απόφαση του Υπουργού Υγείας. Στην απόφαση σύστασης καθορίζονται η συγκρότηση, η σύνθεση, η θητεία και οι αρμοδιότητές της ειδικής επιτροπής.
γ) Με απόφαση του Υπουργού Υγείας δύναται να τροποποιείται η έναρξη ισχύος του άρθρου 16.
6. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας, η οποία εκδίδεται μετά από γνώμη του ΚΕ.Σ.Υ., συνιστώνται, μετονομάζονται, ενοποιούνται, ή καταργούνται ιατρικές ή οδοντιατρικές μετεκπαιδεύσεις για την εφαρμογή του άρθρου 20. Με την ίδια ή όμοια απόφαση καθορίζονται ο χρόνος και το περιεχόμενο άσκησης, η αναγνώριση χρόνου άσκησης στην αλλοδαπή, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία απόκτησης τίτλου μετεκπαίδευσης από ειδικευμένους ιατρούς ή οδοντιάτρους, τα κριτήρια για την αναγνώριση των εκπαιδευτικών κέντρων, ο τύπος του τίτλου ιατρικής μετεκπαίδευσης, η αναγνώριση του τίτλου μετεκπαίδευσης στην αλλοδαπή, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία τοποθέτησης των ιατρών ή οδοντιάτρων για μετεκπαίδευση και ρυθμίζεται κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του άρθρου 20.
7. Με προεδρικό διάταγμα, το οποίο εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Υγείας, κατόπιν γνώμης του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, καθορίζονται ή τροποποιούνται τα επαγγελματικά δικαιώματα των αισθητικών, ακτινολόγων-ακτινοθεραπευτών, εποπτών δημόσιας υγείας, διατροφολόγων-διαιτολόγων, εργοθεραπευτών, λογοθεραπευτών, οδοντοτεχνιτών, φυσικοθεραπευτών, τεχνολόγων ιατρικών εργαστηρίων, οπτικών-οπτομετρών, καθώς και κάθε άλλου θεσμοθετημένου επαγγέλματος του τομέα υγείας.
8. Με προεδρικό διάταγμα, το οποίο εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Υγείας, κατόπιν γνώμης του Εθνικού Συμβουλίου Ανάπτυξης Νοσηλευτικής, καθορίζονται ή τροποποιούνται τα επαγγελματικά δικαιώματα των νοσηλευτών/νοσηλευτριών, των μαιών/μαιευτών και των επισκεπτών/επισκεπτριών υγείας.
9. α) Με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας, Οικονομικών και Εσωτερικών ρυθμίζεται κάθε θέμα που αφορά στην οργάνωση, τη λειτουργία και το προσωπικό των Δημόσιων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Δ.Ι.Ε.Κ.) αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του άρθρου 32. Με την ίδια ή όμοια απόφαση ρυθμίζονται τα αντίστοιχα θέματα του Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας.
β) Με απόφαση του Υπουργού Υγείας καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις, τα κριτήρια, τα όργανα και η διαδικασία επιλογής των Διευθυντών και αξιολόγησης του προσωπικού, καθώς και οι όροι, τα όργανα, τα κριτήρια και η διαδικασία αξιολόγησης των Δ.Ι.Ε.Κ. αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας. Με την ίδια ή όμοια απόφαση ορίζονται η έναρξη λειτουργίας των Δ.Ι.Ε.Κ., κατά το χειμερινό και εαρινό εξάμηνο, η ειδικότητά τους και το νοσοκομείο, του οποίου αποτελούν παράρτημα, και εγκρίνεται η ανάθεση διδασκαλίας μαθημάτων εξαμήνου και η λειτουργία ολιγομελούς Τμήματος.
γ) Με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις παραχώρησης χώρων Δ.Ι.Ε.Κ. αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας για χρήση από Δ.Ι.Ε.Κ. αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
10. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας, η οποία εκδίδεται μετά από γνώμη του ΚΕ.Σ.Υ., καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις της παροχής υπηρεσιών φυσικού τοκετού της παρ. 2 του άρθρου 36, οι κατηγορίες εγκύων επιτόκων και λεχωίδων, προς τις οποίες παρέχονται οι υπηρεσίες αυτές, οι όροι και οι προϋποθέσεις σύστασης, οργάνωσης και λειτουργίας, αναγνώρισης και πιστοποίησης κέντρων παροχής των υπηρεσιών αυτών, η στελέχωση, ο εξοπλισμός και οι εγκαταστάσεις των κέντρων, οι ιατρικές και άλλες πράξεις που διενεργούνται σε αυτά, και ρυθμίζεται κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του άρθρου 36.
11. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας και Εσωτερικών, η οποία εκδίδεται μετά από γνώμη του Εθνικού Συμβουλίου Ανάπτυξης Νοσηλευτικής, καθορίζονται ο τρόπος οργάνωσης και λειτουργίας της κατ’ οίκον μαιευτικής φροντίδας του άρθρου 37, οι όροι, οι προϋποθέσεις, οι διαδικασίες, οι ειδικότητες των επαγγελματιών υγείας και η διαδικασία συμμετοχής τους σε αυτήν, η διαδικασία μεταφοράς και διάθεσης φαρμάκων και ναρκωτικών ουσιών, καθώς και το κόστος λειτουργίας. Με την ίδια ή όμοια απόφαση δύναται α) να ορίζονται τα κριτήρια και η διαδικασία υπαγωγής στην κατ’ οίκον μαιευτική περίθαλψη, β) να εκδίδονται και επικαιροποιούνται πρωτόκολλα παροχής κατ’ οίκον μαιευτικής περίθαλψης, γ) να προβλέπεται η χρήση εφαρμογών και τηλεϊατρικής για την υποστήριξη όσων χρήζουν κατ’ οίκον μαιευτικής φροντίδας, δ) να καθορίζονται οι ιατρικές και άλλες πράξεις που δύνανται να διενεργούνται στο πλαίσιο της κατ’ οίκον μαιευτικής περίθαλψης φροντίδας και ε) να ρυθμίζεται κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του άρθρου 37.

  • 3 Νοεμβρίου 2022, 11:23 | Μαρία Κιούρτη

    Ζητούμε για τους παρακάτω λόγους την έξοδο μας από την ΕΣΑΝ και τη σύσταση οργάνου με αρμοδιότητες και στελέχωση από το επαγγελματικό περιβάλλον των μαιών από εκπροσώπους των συλλογικών οργάνων των μαιών, εκπροσώπους από την Ακαδημαϊκή Κοινότητα και Προεδρεύων Ανώτατος Δικαστής. Το 2005 στον Καναδά συστάθηκε αντίστοιχο όργανο στην Οτάβα που εκτός των άλλων μελών συμμετείχε η ΒΟΥΛΗ 2. Επειδή η Οδηγία 2005/36/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 7ης Σεπτεμβρίου 2005, αποδίδει τον διακριτό και αυτόνομο χαρακτήρας του γνωστικού αντικειμένου της Μαιευτικής που είναι ήδη αναγνωρισμένος από την Ευρωπαϊκή Ένωση .
    3. Επειδή σύμφωνα με το άρθρο 35 του νόμου 4272/2014, η κατ’ οίκον νοσηλεία μπορεί να αναπτυχθεί και να οργανωθεί από μαίες/μαιευτές που εργάζονται σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ) που παρέχουν υπηρεσίες υγείας και δεν υπάγονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), σε δημοτικά ιατρεία και νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου (ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ) των δήμων που παρέχουν υπηρεσίες υγείας, σε ιδιωτικές μονάδες υγείας, καθώς και από μαίες που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα ως ιδιώτες επαγγελματίες υγείας.
    4. Επειδή στο άρθρο 39Β3 ν. 4600/2019 ορίζεται μεταξύ άλλων ότι κάθε ιδιωτική κλινική μπορεί να αναπτύσσει :
    « Τμήμα μαιευτικής – γυναικολογίας. Στην Κλινική που προβλέπεται τμήμα μαιευτικής – γυναικολογίας πρέπει να υπάρχει: α) Μαιευτική νοσηλευτική μονάδα και γενική νοσηλευτική μονάδα (για γυναικολογικές παθήσεις), σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές των Παραρτημάτων Β΄ , Γ΄ και Δ΄, 1102 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ TΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ Τεύχος Α’ 43/09.03.2019 β) Τμήμα μαιευτικών επεμβάσεων, σύμφωνα με τις προδιαγραφές των Παραρτημάτων Β΄ , Γ΄ και Δ΄ γ) Μονάδα νεογνική
    6
    τουλάχιστον απλής νοσηλείας (επιπέδου Ι), σύμφωνα με τις προδιαγραφές των Παραρτημάτων Β΄ , Γ΄ και Δ΄,»
    Στα παραρτήματα δε του εν λόγω νομοθετήματος γίνεται αναλυτική, εξαντλητική θα λέγαμε περιγραφή της οργάνωσης και της λειτουργίας που άπτεται του ρόλου και του λειτουργήματος των μαιών-μαιευτών στις ιδιωτικές κλινικές.
    Η συνοπτική , ως άνω, παράθεση διατάξεων του εσωτερικού και του κοινοτικού δικαίου που άπτονται της φύσης , της οργάνωσης αλλά και της διοικητικής διάρθρωσης του μαιευτικού λειτουργήματος, αποδίδει ένα θεσμοθετημένο κατ’ ελάχιστον πλαίσιο έκφρασης και λειτουργίας του ρόλου των μαιών-μαιευτών τόσο στις δημόσιες δομές υγείας, όσο εσχάτως κυρίως μετά το νόμο 4600/2019 και στον ιδιωτικό τομέα. Περιγράφει λεπτομερώς τα καθήκοντα (γενικά και ειδικά) του κλάδου, ενώ εμπεριέχει αναντίρρητα τον αυτόνομο και διακριτό εκ της φύσεως του λειτουργήματος χαρακτήρα του.
    Επειδή εν γένει ως προς τις εργασιακές σχέσεις γίνεται δεκτό ότι ισχύει η γενική αρχή της ίσης μεταχείρισης των εργαζομένων από τον εργοδότη ανεξάρτητα αν η εργασία παρέχεται στα πλαίσια του ιδιωτικού ή του δημόσιου τομέα. Αυτή απορρέει και από το άρθρο 288 ΑΚ, αλλά βρίσκει έρεισμα και στα άρθρα 4 (παρ.1 και 2) και 22 (παρ.1) Συντ., καθώς και στο άρθρο 141 ΣυνθΕΚ. Έτσι στα πλαίσια της εργασιακής σύμβασης δεν επιτρέπεται η άνιση μεταχείριση από τον εργοδότη μισθωτών της ίδιας εκμετάλλευσης, με τα ίδια προσόντα, εφόσον παρέχουν τις ίδιες υπηρεσίες υπό τις αυτές συνθήκες, εκτός αν δικαιολογείται εξαίρεση ή απόκλιση εξαιτίας επαρκούς αντικειμενικού λόγου. (ΑΠ 7/1996).
    Είναι προφανές ότι η κατεύθυνση που έδωσε ο νόμος 4600/2019 (ΦΕΚ Τεύχος Α’ 43/09.03.2019), πρέπει να βρει τη νομοθετική της αντανάκλαση και στις Δομές Δημόσιας Υγείας στις οποίες απασχολούνται μαίες και μαιευτές.
    7
    Η άνιση δε μεταχείριση επιρρωνύεται στο Δημόσιο τομέα και από την επαναλαμβανόμενη και πολλάκις υπ’ ημών καταγγελλόμενη αντινομία που επισυμβαίνει όταν υποχρεώνεται ο μαιευτής-μαία να απασχοληθεί σε αλλότρια καθήκοντα και δη νοσηλευτικά, (εάν δεν έχει αποκτήσει σύμφωνα με το άρθρο 104 ν. 2071/1992 την ειδικότητα του νοσηλευτή).
    Αυτά ως γνωστόν ρυθμίζονται και προβλέπονται στο άρθρο 1 του Π.Δ. 351/8-06-1989 σε συνδυασμό με το άρθρο 103 του ανωτέρω Ν. 1579/23-12-1985. Τα καθήκοντα αυτά ασκούνται ΜΟΝΟ από νοσηλευτές. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται έγγραφη απόφαση της Διοίκησης για απασχόληση στα τμήματα γενικής νοσηλευτικής μαιών-μαιευτών για να καλύψουν νοσηλευτικές ανάγκες εκτός ειδικότητος, η οποία θα έχει προσωρινό χαρακτήρα και δεν αρκεί η προφορική εντολή, γιατί δημιουργούνται ευθύνες ποινικές και αστικές πέραν των κατά καθήκον εκτελουμένων, ώστε την ευθύνη να φέρει η Διοίκηση και όχι ο απασχολούμενος, καθόσον σε περίπτωση που συμβεί περιστατικό μαιευτικό-γυναικολογικό που εμπίπτει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της μαίας-μαιευτή, την ευθύνη από πράξη ή παράλειψή τους φέρουν αποκλειστικά αυτοί και επομένως προέχει η εκτέλεση του κυρίου καθήκοντος και όχι του παρέργου.
    Εσχάτως δε είχαμε και περιστατικά στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας, με παρουσία μαιών σε διενέργεια πράξεων αναισθησίας ή κατά την μεταναισθητική διαδικασία (!!!), γεγονός απολύτως παράνομο που ήδη αρμοδίως καταγγείλαμε, αλλά και την διενέργεια χειρουργικών μαιευτικών πράξεων στο κεντρικό χειρουργείο και όχι στο μαιευτικό χειρουργείο που ενώ υφίσταται και λειτουργεί de facto, δεν προστέθηκε στο οργανόγραμμα του Νοσοκομείου. Σε δεύτερο επίπεδο βέβαια και υπό την προϋπόθεση εφαρμογής της αρχής της ίσης μεταχείρισης, είναι απολύτως κρίσιμο , η οργάνωση, η λειτουργία και η εποπτεία του κλάδου των μαιών-μαιευτών, να εμφανίζει μια κοινή συνισταμένη, προσδιοριστική της αυτοτέλειας του χώρου και του μοναδικού χαρακτήρα της παρεχόμενης υπηρεσίας: Αυτή δεν μπορεί να είναι άλλη από την αποκλειστική ανάθεση του συντονισμού του έργου των μαιών, σε Μαία-Μαιευτή
    8
    Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με αυτόματη διάχυση του συντονισμού αυτού σε όλες τις δημόσιες πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες δομές υγείας του Δημοσίου Τομέα. Το μείζον και αυτό που πρέπει να αναδειχθεί ως το συνεκτικό στοιχείο που προσδίδει στις μαίες και στους μαιευτές τον αυτόνομο ρόλο τους και την λειτουργική τους αυτοτέλεια είναι το καθηκοντολόγιό τους. Είτε δρουν στο δίκτυό τους , είτε δρουν στις λοιπές δημόσιες δομές, είτε σε ιδιωτικές κλοινικές είτε κατ’ οίκον, οι μαίες/μαιευτές δεσμεύονται και λειτουργούν συνεκτικά, συνδεόμενοι από ένα λειτουργικό νήμα που τους ενώνει, που είναι το νομοθετικά και συνταγματικά κατοχυρωμένο καθηκοντολόγιό τους. Η συνοχή αυτή και η αυτοτέλεια του λειτουργήματος, οφείλει να βρει την δέουσα αντανάκλαση στην επεκτατική εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης των μαιών-μαιευτών τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. Μια μαία όταν λαμβάνει τραχηλικό επίχρισμα (τεστ Παπανικολάου) ή όταν κατά το νόμο όταν και όπου επιτρέπεται εκτελεί τοκετό, είτε το πράττει σε ένα κέντρο Υγείας , είτε σε εξωτερικά ιατρεία, είτε σε μια Μαιευτική Κλινική Δημόσια ή ιδιωτική, αυτοπροσδιορίζεται λειτουργικά από την πράξη της και όχι από το ποιος την εποπτεύει ή την αξιολογεί. Ο νόμος 4600/2019 (ΦΕΚ Τεύχος Α’ 43/09.03.2019) δίνει την σωστή κατεύθυνση, εντοπίζοντας την οργανωτική αυτονομία του ρόλου των μαιών-μαιευτών και αποδίδοντάς τους λειτουργική ανεξαρτησία στις ιδιωτικές κλινικές. Η αρχή της ίσης μεταχείρισης επιβάλλει να δούμε να συμβαίνει το ίδιο και στις Δημόσιες Δομές και δηλώνουμε ως κλάδος πρόθυμοι να βοηθήσουμε με την νομική μας υπηρεσία προς την κατεύθυνση αυτή.

  • 3 Νοεμβρίου 2022, 11:00 | Μαρία Λάμπρου

    Στην παράγραφο 11 του άρθρου, παρακαλούμε αναθεωρείστε και διορθώστε. Είναι λάθος η μαιευτική, να εποπτεύεται από τη νοσηλευτική, καθώς δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους και αυτο θα έχει ως αποτέλεσμα την υπονόμευση τη μαιευτικής φροντίδας και περίθαλψης.

    Οι μαίες και οι μαιευτές είναι οι πλέον κατάλληλοι για την υποστήριξη στον φυσικό τοκετό σε ανεπίπλεκτες κυήσεις, για την παροχή μαιευτικής φροντίδας και περίθαλψης κατά την κυοφορία, τον τοκετό και τη λοχεία, για την προαγωγή του μητρικού θηλασμού. Δεν γίνεται να υπονομεύεται αυτό το λειτούργημα με το να εποπτεύεται από έτερο κλάδο χωρίς καμία γνώση επί του θέματος τόσο στο καθηκοντολόγιο του επαγγέλματος, όσο και στη διοίκηση των Κέντρων Φυσικού Τοκετού.

  • 3 Νοεμβρίου 2022, 02:09 | Μιρέλλα Μάνεση

    Το Υπουργείο Υγείας δεν μπορεί να συμβουλεύεται την ΕΣΑΝ για θέματα μαιευτικής φροντίδας και επαγγελματικών καθηκόντων των μαιών, καθώς πρόκειται για τον σύλλογο ενός άλλου κλάδου/επαγγέλματος.
    Οι μαίες έχουν καθορισμένο καθηκοντολόγιο με προεδρικό διάταγμα και συγκεκριμένο πεδίο παροχής φροντίδας. Είναι απαραίτητη η σύσταση Μαιευτικής Διεύθυνσης αν θέλουμε να έχουμε καλύτερη περιγεννητική φροντίδα με θετικά αποτελέσματα στην σωματική και ψυχική υγεία των γυναικών και των μωρών τους

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 22:00 | Βάσια Βούλγαρη

    Οι μαίες βάσει του Προεδρικού Διατάγματος υπ’ αριθ. 351/1989
    ΦΕΚ 159/Α/14-6-1989 διαχωρίζονται από τους νοσηλευτές.Η Μαιευτική και η Νοσηλευτική είναι δύο εντελώς διαφορετικά επαγγέλματα, με διαφορετικό αντικείμενο σπουδών, διαφορετικά επαγγελματικά δικαιώματα / καθηκοντολόγιο και διαφορετικό πεδίο απασχόλησης. Επίσης, οι Εφετειακοί Σύλλογοι Μαιών-τών είναι τα όργανα συντονισμού και ελέγχου των επιστημόνων μαιών ανά την επικράτεια. Η ένταξη των μαιών σε συλλόγους ή άλλους φορείς νοσηλευτών είναι εσφαλμένη και επικίνδυνη για τη διατήρηση του ρόλου των μαιών. Θα αποτελούσε μια εξομοίωση των δύο επαγγελμάτων, κάτι που υποβαθμίζει και αλλοιώνει τις σπουδές και των δύο.Επιπροσθέτως, η σύσταση Μαιευτικής Διεύθυνσης (διαφορετική και ανεξάρτητη από την αντίστοιχη Νοσηλευτική Διεύθυνση που αποτελείται από νοσηλευτές) είναι αναγκαία, ώστε να εξασφαλίζεται η σωστή και εύρυθμη λειτουργία των μαιευτικών τμημάτων.

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 21:16 | Βέρα Νομικού

    Οι μαίες βάσει του Προεδρικού Διατάγματος υπ’ αριθ. 351/1989
    ΦΕΚ 159/Α/14-6-1989 διαχωρίζονται από τους νοσηλευτές.Η Μαιευτική και η Νοσηλευτική είναι δύο εντελώς διαφορετικά επαγγέλματα, με διαφορετικό αντικείμενο σπουδών, διαφορετικά επαγγελματικά δικαιώματα / καθηκοντολόγιο και διαφορετικό πεδίο απασχόλησης. Επίσης, οι Εφετειακοί Σύλλογοι Μαιών-τών είναι τα όργανα συντονισμού και ελέγχου των επιστημόνων μαιών ανά την επικράτεια. Η ένταξη των μαιών σε συλλόγους ή άλλους φορείς νοσηλευτών είναι εσφαλμένη και επικίνδυνη για τη διατήρηση του ρόλου των μαιών. Θα αποτελούσε μια εξομοίωση των δύο επαγγελμάτων, κάτι που υποβαθμίζει και αλλοιώνει τις σπουδές και των δύο.Επιπροσθέτως, η σύσταση Μαιευτικής Διεύθυνσης (διαφορετική και ανεξάρτητη από την αντίστοιχη Νοσηλευτική Διεύθυνση που αποτελείται από νοσηλευτές) είναι αναγκαία, ώστε να εξασφαλίζεται η σωστή και εύρυθμη λειτουργία των μαιευτικών τμημάτων.

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 16:45 | Βασιλική

    Η Μαιευτική είναι άλλος κλάδος από τη Νοσηλευτική.Η σπουδή, η γνώση, οι αρμοδιότητες και η προσφορά των διαφόρων κλάδων δεν γίνεται να μπαίνουν σε ένα τσουβάλι.
    Κάτι τέτοιο θα είχε αρνητικά αποτελέσματα στη φροντίδα που λαμβάνουν οι γυναίκες και τα νεογνά λόγω ανεπαρκούς εκπαίδευσης και στελέχωση θέσεων με ανθρώπους που έχουν σπουδάσει άλλο αντικείμενο.Πολύ κακό!
    Πρόκειται για υποβιβασμό της αρμοδιότητας των Μαΐων και αυτό που χρειάζεται για να έχουμε υγιείς γυναίκες και νεογνά είναι το ανάποδο.
    Στήριξη του επαγγέλματος,να ονομαστούν τα 3 νοσοκομεία Έλενα, Αλεξάνδρα και Μαγγηνειο Μαιευτήρια με σαφή προσδιορισμό των υπηρεσιών που προσφέρουν και να έχουν στελέχωση με μαιευτικό προσωπικό το οποίο να έχει και τον έλεγχο των διαδικασιών.
    Οι Μαιες είναι αυτες που αναλαμβάνουν τη φροντίδα της εγκυου- επιτόκου-λεχωιδας και του νεογνου από αρχαιοτάτων χρόνων και υπάρχει λόγος.
    Είναι ξεχωριστή επιστήμη!
    Ο τοκετός χρηζει μαιευτικης φροντιδας!
    Η ασθένεια χρήζει νοσηλείας και είναι διαφορετικά πράγματα που χρειάζεται να έχουν σαφή διαχωρισμό για την υγεία όλων των κλάδων και του πληθυσμού.

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 13:11 | Γιάννης

    Τα παιδιά είναι το μέλλον, η γέννηση κάθε παιδιού είναι ένα θαύμα. Γι΄αυτό και οι βέλτιστες συνθήκες για την προστασία και προαγωγή της όλης διαδικασίας εγκυμοσύνης, τοκετού και μετέπειτα φροντίδας των βρεφών/παιδιών, θά έπρεπενα είναι προτεραιότητα κάθε σύγχρονης κοινωνίας. Συγκεκριμένα όσον αφορά στην προαγωγή και προστασία του φυσιολογικού τοκετού ζητάμε
    1. Κέντρα τοκετού, αυτόνομα, όπου οι γυναίκες μπορούν να γεννήσουν φυσιολογικά χωρίς παρεμβασεις και με συνεχόμενη μαιευτική υποστήριξη.
    2. Η Πολιτεία να ενισχύσει / στηρίξει την σχέση της γυναικας με τη μαία, δίνοντας της τη δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
    3. Τη θεσμοθέτηση Κέντρων Τοκετού με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές και όχι με ασαφείς ρυθμίσεις.
    Δ. Να επιστρέψει η δύναμη του τοκετού στο γυναικείο σώμα. Η γέννα είναι η φυσική διαδικασία του σώματος και οι μαιες είναι οι επαγγελματίες υγείας που έχουν το επιστημονικό υπόβαθρο για να παρέχουν την υποστήριξη φυσικού τοκετού, της λοχείας της συνταγογράφησης. Συνεπώς τα κέντρα τοκετού να είναι αυτονομα, ελεγχόμενα από τις μαίες σύμφωνα με τα διεθνή πετυχημένα πρότυπα.
    4. Να προστατεύονται μητέρα & βρέφος από μη αναγκαίες ή/και κακοποιητικές ιατρικές παρεμβάσεις, προστασία από τη μαιευτική βία που προέρχεται από την ιατρικοποίηση της φυσικής διαδικασίας του τοκετού. Οι μαιες είναι οι αρμόδιες να υποδείξουν τρόπους για να διασφαλιστούν τα δικαιώματα μας στον τοκετό (π.χ. επίσημο πλάνο τοκετού), σε οποιοδήποτε περιβάλλον και αν έχει επιλέξει η γυναίκα να γεννήσει.
    5. Να προστατεύονται τα δικαιωμάτων των επιτοκων και των νεογνών, για μια γέννα με σεβασμό ακόμα και στην επείγουσα καισαρική τομή. Δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος για να έρθουν στη ζωή τα βρέφη ακόμα και στα νοσοκομεία.
    6. Να επιτρέπεται η επαφή δέρμα με δέρμα, ο θηλασμος και οποιασδήποτε αναγκαίας πράξη που προάγει την διαχρονική ψυχοσωματική υγεία και την υγιή προσκόλληση για όλα τα νεογνά, ακόμα κι αυτά που βρίσκονται σε θερμοκοιτίδα, σύμφωνα με τις επιστημονικές έρευνες και πρακτικές που εφαρμόζονται διεθνώς.
    7. Να προάγεται η μαιευτική παρακολούθηση για την περίοδο της λοχείας.
    8. Να υπάρχει παροχή ψυχολογικής υποστήριξη των γυναικών που έχουν υποστεί μαιευτική βία στα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία. Η θεραπεία είναι μια χρονιά διαδικασία και το τραύμα τοκετού θεμελιώνει την προσωπικητα του ανθρώπου διαχρονικά (βλ. ευρύματα Περιγεννητικής Ψυχολογίας).
    8. Να υπάρχει δυνατότητα συνταγογράφισης από τις μαίες

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 12:15 | Ιωάννα

    Αρθρο 52 παράγραφος 11:
    Παραβλεπει τελείως το σύλλογο μας και βάζει το σύλλογο άλλης ειδικότητας να αποφασίζει για εμάς. Αυτό δεν πρέπει να συμβαίνει σε καμιά άλλη χώρα! Είμαστε πανεπιστημιακή σχολή, με δικό μας μεταπτυχιακό πρόγραμμα, σύλλογο, καθηκοντολογιο και κατοχυρωμένα επαγ. δικαιώματα και συγκεκριμένο πεδίο φροντίδας!

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 11:23 | Ζαχαρένια

    Οι μαίες – μαιευτές βάσει του Προεδρικού Διατάγματος υπ’ αριθ. 351/1989
    ΦΕΚ 159/Α/14-6-1989 διαχωρίζονται από τους νοσηλευτές.Η Μαιευτική και η Νοσηλευτική είναι δύο εντελώς διαφορετικά επαγγέλματα, με διαφορετικό αντικείμενο σπουδών, διαφορετικά επαγγελματικά δικαιώματα / καθηκοντολόγιο και διαφορετικό πεδίο απασχόλησης. Επίσης, οι Εφετειακοί Σύλλογοι Μαιών-τών είναι τα όργανα συντονισμού και ελέγχου των επιστημόνων μαιών ανά την επικράτεια. Η ένταξη των μαιών σε συλλόγους ή άλλους φορείς νοσηλευτών είναι εσφαλμένη και επικίνδυνη για τη διατήρηση του ρόλου των μαιών. Θα αποτελούσε μια εξομοίωση των δύο επαγγελμάτων, κάτι που υποβαθμίζει και αλλοιώνει τις σπουδές και των δύο.Επιπροσθέτως, η σύσταση Μαιευτικής Διεύθυνσης (διαφορετική και ανεξάρτητη από την αντίστοιχη Νοσηλευτική Διεύθυνση που αποτελείται από νοσηλευτές) είναι αναγκαία, ώστε να εξασφαλίζεται η σωστή και εύρυθμη λειτουργία των μαιευτικών τμημάτων.

    Δώστε δυναμη στις μαίες!

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 10:03 | Στελιαννα Λασδινου

    Οι μαίες βάσει του Προεδρικού Διατάγματος υπ’ αριθ. 351/1989
    ΦΕΚ 159/Α/14-6-1989 διαχωρίζονται από τους νοσηλευτές.Η Μαιευτική και η Νοσηλευτική είναι δύο εντελώς διαφορετικά επαγγέλματα, με διαφορετικό αντικείμενο σπουδών, διαφορετικά επαγγελματικά δικαιώματα / καθηκοντολόγιο και διαφορετικό πεδίο απασχόλησης. Επίσης, οι Εφετειακοί Σύλλογοι Μαιών-τών είναι τα όργανα συντονισμού και ελέγχου των επιστημόνων μαιών ανά την επικράτεια. Η ένταξη των μαιών σε συλλόγους ή άλλους φορείς νοσηλευτών είναι εσφαλμένη και επικίνδυνη για τη διατήρηση του ρόλου των μαιών. Θα αποτελούσε μια εξομοίωση των δύο επαγγελμάτων, κάτι που υποβαθμίζει και αλλοιώνει τις σπουδές και των δύο.Επιπροσθέτως, η σύσταση Μαιευτικής Διεύθυνσης (διαφορετική και ανεξάρτητη από την αντίστοιχη Νοσηλευτική Διεύθυνση που αποτελείται από νοσηλευτές) είναι αναγκαία, ώστε να εξασφαλίζεται η σωστή και εύρυθμη λειτουργία των μαιευτικών τμημάτων.

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 08:39 | Μένια

    Η μαιευτική είναι εντελώς ξεχωριστή επιστήμη από τη νοσηλευτική. Απαιτείται σύσταση μαιευτικής διεύθυνσης στο Υπουργείο Υγείας λόγω του σημαντικού έργου των μαιών και των συλλόγων μαιών.

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 07:01 | Φίλιππος

    1 Νοεμβρίου 2022, 18:11 | Γιώργος Τζ.Μόνιμος ΣύνδεσμοςΟι μαίες βάσει του Προεδρικού Διατάγματος υπ’ αριθ. 351/1989
    ΦΕΚ 159/Α/14-6-1989 διαχωρίζονται από τους νοσηλευτές.Η Μαιευτική και η Νοσηλευτική είναι δύο εντελώς διαφορετικά επαγγέλματα, με διαφορετικό αντικείμενο σπουδών, διαφορετικά επαγγελματικά δικαιώματα / καθηκοντολόγιο και διαφορετικό πεδίο απασχόλησης. Επίσης, οι Εφετειακοί Σύλλογοι Μαιών-τών είναι τα όργανα συντονισμού και ελέγχου των επιστημόνων μαιών ανά την επικράτεια. Η ένταξη των μαιών σε συλλόγους ή άλλους φορείς νοσηλευτών είναι εσφαλμένη και επικίνδυνη για τη διατήρηση του ρόλου των μαιών. Θα αποτελούσε μια εξομοίωση των δύο επαγγελμάτων, κάτι που υποβαθμίζει και αλλοιώνει τις σπουδές και των δύο.Επιπροσθέτως, η σύσταση Μαιευτικής Διεύθυνσης (διαφορετική και ανεξάρτητη από την αντίστοιχη Νοσηλευτική Διεύθυνση που αποτελείται από νοσηλευτές) είναι αναγκαία, ώστε να εξασφαλίζεται η σωστή και εύρυθμη λειτουργία των μαιευτικών τμημάτων.1 Νοεμβρίου 2022, 17:20 | Γιώργος Τ.Μόνιμος ΣύνδεσμοςΟι μαίες βάσει του Προεδρικού Διατάγματος υπ’ αριθ. 351/1989
    ΦΕΚ 159/Α/14-6-1989 διαχωρίζονται από τους νοσηλευτές.Η Μαιευτική και η Νοσηλευτική είναι δύο εντελώς διαφορετικά επαγγέλματα, με διαφορετικό αντικείμενο σπουδών, διαφορετικά επαγγελματικά δικαιώματα / καθηκοντολόγιο και διαφορετικό πεδίο απασχόλησης. Επίσης, οι Εφετειακοί Σύλλογοι Μαιών-τών είναι τα όργανα συντονισμού και ελέγχου των επιστημόνων μαιών ανά την επικράτεια. Η ένταξη των μαιών σε συλλόγους ή άλλους φορείς νοσηλευτών είναι εσφαλμένη και επικίνδυνη για τη διατήρηση του ρόλου των μαιών. Θα αποτελούσε μια εξομοίωση των δύο επαγγελμάτων, κάτι που υποβαθμίζει και αλλοιώνει τις σπουδές και των δύο.Επιπροσθέτως, η σύσταση Μαιευτικής Διεύθυνσης (διαφορετική και ανεξάρτητη από την αντίστοιχη Νοσηλευτική Διεύθυνση που αποτελείται από νοσηλευτές) είναι αναγκαία, ώστε να εξασφαλίζεται η σωστή και εύρυθμη λειτουργία των μαιευτικών τμημάτων.1 Νοεμβρίου 2022, 17:55 | Γιώργος Τζ.Μόνιμος ΣύνδεσμοςΟι μαίες βάσει του Προεδρικού Διατάγματος υπ’ αριθ. 351/1989
    ΦΕΚ 159/Α/14-6-1989 διαχωρίζονται από τους νοσηλευτές.Η Μαιευτική και η Νοσηλευτική είναι δύο εντελώς διαφορετικά επαγγέλματα, με διαφορετικό αντικείμενο σπουδών, διαφορετικά επαγγελματικά δικαιώματα / καθηκοντολόγιο και διαφορετικό πεδίο απασχόλησης. Επίσης, οι Εφετειακοί Σύλλογοι Μαιών-τών είναι τα όργανα συντονισμού και ελέγχου των επιστημόνων μαιών ανά την επικράτεια. Η ένταξη των μαιών σε συλλόγους ή άλλους φορείς νοσηλευτών είναι εσφαλμένη και επικίνδυνη για τη διατήρηση του ρόλου των μαιών. Θα αποτελούσε μια εξομοίωση των δύο επαγγελμάτων, κάτι που υποβαθμίζει και αλλοιώνει τις σπουδές και των δύο.Επιπροσθέτως, η σύσταση Μαιευτικής Διεύθυνσης (διαφορετική και ανεξάρτητη από την αντίστοιχη Νοσηλευτική Διεύθυνση που αποτελείται από νοσηλευτές) είναι αναγκαία, ώστε να εξασφαλίζεται η σωστή και εύρυθμη λειτουργία των μαιευτικών τμημάτων.

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 07:43 | Φίλιππος

    Οι μαίες βάσει του Προεδρικού Διατάγματος υπ’ αριθ. 351/1989
    ΦΕΚ 159/Α/14-6-1989 διαχωρίζονται από τους νοσηλευτές.Η Μαιευτική και η Νοσηλευτική είναι δύο εντελώς διαφορετικά επαγγέλματα, με διαφορετικό αντικείμενο σπουδών, διαφορετικά επαγγελματικά δικαιώματα / καθηκοντολόγιο και διαφορετικό πεδίο απασχόλησης. Επίσης, οι Εφετειακοί Σύλλογοι Μαιών-τών είναι τα όργανα συντονισμού και ελέγχου των επιστημόνων μαιών ανά την επικράτεια. Η ένταξη των μαιών σε συλλόγους ή άλλους φορείς νοσηλευτών είναι εσφαλμένη και επικίνδυνη για τη διατήρηση του ρόλου των μαιών. Θα αποτελούσε μια εξομοίωση των δύο επαγγελμάτων, κάτι που υποβαθμίζει και αλλοιώνει τις σπουδές και των δύο.Επιπροσθέτως, η σύσταση Μαιευτικής Διεύθυνσης (διαφορετική και ανεξάρτητη από την αντίστοιχη Νοσηλευτική Διεύθυνση που αποτελείται από νοσηλευτές) είναι αναγκαία, ώστε να εξασφαλίζεται η σωστή και εύρυθμη λειτουργία των μαιευτικών τμημάτων.

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 07:35 | Τζένη

    Οι μαίες βάσει του Προεδρικού Διατάγματος υπ’ αριθ. 351/1989
    ΦΕΚ 159/Α/14-6-1989 διαχωρίζονται από τους νοσηλευτές.Η Μαιευτική και η Νοσηλευτική είναι δύο εντελώς διαφορετικά επαγγέλματα, με διαφορετικό αντικείμενο σπουδών, διαφορετικά επαγγελματικά δικαιώματα / καθηκοντολόγιο και διαφορετικό πεδίο απασχόλησης. Επίσης, οι Εφετειακοί Σύλλογοι Μαιών-τών είναι τα όργανα συντονισμού και ελέγχου των επιστημόνων μαιών ανά την επικράτεια. Η ένταξη των μαιών σε συλλόγους ή άλλους φορείς νοσηλευτών είναι εσφαλμένη και επικίνδυνη για τη διατήρηση του ρόλου των μαιών. Θα αποτελούσε μια εξομοίωση των δύο επαγγελμάτων, κάτι που υποβαθμίζει και αλλοιώνει τις σπουδές και των δύο.Επιπροσθέτως, η σύσταση Μαιευτικής Διεύθυνσης (διαφορετική και ανεξάρτητη από την αντίστοιχη Νοσηλευτική Διεύθυνση που αποτελείται από νοσηλευτές) είναι αναγκαία, ώστε να εξασφαλίζεται η σωστή και εύρυθμη λειτουργία των μαιευτικών τμημάτων.

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 01:52 | Αγγελική Δασκαλάκη

    Οι μαίες – μαιευτές βάσει του Προεδρικού Διατάγματος υπ’ αριθ. 351/1989
    ΦΕΚ 159/Α/14-6-1989 διαχωρίζονται από τους νοσηλευτές.Η Μαιευτική και η Νοσηλευτική είναι δύο εντελώς διαφορετικά επαγγέλματα, με διαφορετικό αντικείμενο σπουδών, διαφορετικά επαγγελματικά δικαιώματα / καθηκοντολόγιο και διαφορετικό πεδίο απασχόλησης. Επίσης, οι Εφετειακοί Σύλλογοι Μαιών-τών είναι τα όργανα συντονισμού και ελέγχου των επιστημόνων μαιών ανά την επικράτεια. Η ένταξη των μαιών σε συλλόγους ή άλλους φορείς νοσηλευτών είναι εσφαλμένη και επικίνδυνη για τη διατήρηση του ρόλου των μαιών. Θα αποτελούσε μια εξομοίωση των δύο επαγγελμάτων, κάτι που υποβαθμίζει και αλλοιώνει τις σπουδές και των δύο.Επιπροσθέτως, η σύσταση Μαιευτικής Διεύθυνσης (διαφορετική και ανεξάρτητη από την αντίστοιχη Νοσηλευτική Διεύθυνση που αποτελείται από νοσηλευτές) είναι αναγκαία, ώστε να εξασφαλίζεται η σωστή και εύρυθμη λειτουργία των μαιευτικών τμημάτων.

  • 2 Νοεμβρίου 2022, 00:33 | Ιωαννα Βασιλακη

    Σύνδεσμος

    Οι μαίες βάσει του Προεδρικού Διατάγματος υπ’ αριθ. 351/1989
    ΦΕΚ 159/Α/14-6-1989 διαχωρίζονται από τους νοσηλευτές.Η Μαιευτική και η Νοσηλευτική είναι δύο εντελώς διαφορετικά επαγγέλματα, με διαφορετικό αντικείμενο σπουδών, διαφορετικά επαγγελματικά δικαιώματα / καθηκοντολόγιο και διαφορετικό πεδίο απασχόλησης.
    Η ένταξη των μαιών σε συλλόγους ή άλλους φορείς νοσηλευτών είναι εσφαλμένη και επικίνδυνη για τη διατήρηση του ρόλου των μαιών. Θα αποτελούσε μια εξομοίωση των δύο επαγγελμάτων, κάτι που υποβαθμίζει και αλλοιώνει τις σπουδές και των δύο.Επιπροσθέτως, η σύσταση Μαιευτικής Διεύθυνσης (διαφορετική και ανεξάρτητη από την αντίστοιχη Νοσηλευτική Διεύθυνση που αποτελείται από νοσηλευτές) είναι αναγκαία, ώστε να εξασφαλίζεται η σωστή και εύρυθμη λειτουργία των μαιευτικών τμημάτων

  • 1 Νοεμβρίου 2022, 22:18 | Χαρα

    Η φροντίδα και η πραγματοποίηση ενός τοκετού γίνεται μόνο από μαιευτική ομάδα και σε καμία περίπτωση από νοσηλευτικό προσωπικό. Είναι δύο εντελώς διαφορετικά επαγγέλματα και πρέπει να δημιουργηθεί μαιευτική διεύθυνση στο υπουργείο υγείας αναξαρτητα από την νοσηλευτική διεύθυνση.

  • 1 Νοεμβρίου 2022, 21:44 | Τέτα Μαργαριτάκη

    Δίπλα στις μαιες. Κέντρα τοκετού από μαιες με μαιες και μαιευτική κατ οίκον με συνταγογραφηση από μαιες. Μαιες είμαστε μαζί σας.

  • 1 Νοεμβρίου 2022, 18:59 | Ελένη Σιούνα

    Η μαιευτική είναι ξεχωριστή επιστήμη από την νοσηλευτική. Απαιτείται δημιουργία μαιευτικής Διεύθυνσης στο Υπουργείο Υγείας λόγω του σημαντικού έργου των μαιών και των συλλόγων μαιών.

  • 1 Νοεμβρίου 2022, 18:19 | Ελένη Σιούνα

    Η μαιευτική είναι εντελώς ξεχωριστή επιστήμη από τη νοσηλευτική. Απαιτείται σύσταση μαιευτικής διεύθυνσης στο Υπουργείο Υγείας λόγω του σημαντικού έργου των μαιών και των συλλόγων μαιών.

  • 1 Νοεμβρίου 2022, 18:11 | Γιώργος Τζ.

    Οι μαίες βάσει του Προεδρικού Διατάγματος υπ’ αριθ. 351/1989
    ΦΕΚ 159/Α/14-6-1989 διαχωρίζονται από τους νοσηλευτές.Η Μαιευτική και η Νοσηλευτική είναι δύο εντελώς διαφορετικά επαγγέλματα, με διαφορετικό αντικείμενο σπουδών, διαφορετικά επαγγελματικά δικαιώματα / καθηκοντολόγιο και διαφορετικό πεδίο απασχόλησης. Επίσης, οι Εφετειακοί Σύλλογοι Μαιών-τών είναι τα όργανα συντονισμού και ελέγχου των επιστημόνων μαιών ανά την επικράτεια. Η ένταξη των μαιών σε συλλόγους ή άλλους φορείς νοσηλευτών είναι εσφαλμένη και επικίνδυνη για τη διατήρηση του ρόλου των μαιών. Θα αποτελούσε μια εξομοίωση των δύο επαγγελμάτων, κάτι που υποβαθμίζει και αλλοιώνει τις σπουδές και των δύο.Επιπροσθέτως, η σύσταση Μαιευτικής Διεύθυνσης (διαφορετική και ανεξάρτητη από την αντίστοιχη Νοσηλευτική Διεύθυνση που αποτελείται από νοσηλευτές) είναι αναγκαία, ώστε να εξασφαλίζεται η σωστή και εύρυθμη λειτουργία των μαιευτικών τμημάτων.

  • 1 Νοεμβρίου 2022, 17:20 | Γιώργος Τ.

    Οι μαίες βάσει του Προεδρικού Διατάγματος υπ’ αριθ. 351/1989
    ΦΕΚ 159/Α/14-6-1989 διαχωρίζονται από τους νοσηλευτές.Η Μαιευτική και η Νοσηλευτική είναι δύο εντελώς διαφορετικά επαγγέλματα, με διαφορετικό αντικείμενο σπουδών, διαφορετικά επαγγελματικά δικαιώματα / καθηκοντολόγιο και διαφορετικό πεδίο απασχόλησης. Επίσης, οι Εφετειακοί Σύλλογοι Μαιών-τών είναι τα όργανα συντονισμού και ελέγχου των επιστημόνων μαιών ανά την επικράτεια. Η ένταξη των μαιών σε συλλόγους ή άλλους φορείς νοσηλευτών είναι εσφαλμένη και επικίνδυνη για τη διατήρηση του ρόλου των μαιών. Θα αποτελούσε μια εξομοίωση των δύο επαγγελμάτων, κάτι που υποβαθμίζει και αλλοιώνει τις σπουδές και των δύο.Επιπροσθέτως, η σύσταση Μαιευτικής Διεύθυνσης (διαφορετική και ανεξάρτητη από την αντίστοιχη Νοσηλευτική Διεύθυνση που αποτελείται από νοσηλευτές) είναι αναγκαία, ώστε να εξασφαλίζεται η σωστή και εύρυθμη λειτουργία των μαιευτικών τμημάτων.

  • 1 Νοεμβρίου 2022, 17:55 | Γιώργος Τζ.

    Οι μαίες βάσει του Προεδρικού Διατάγματος υπ’ αριθ. 351/1989
    ΦΕΚ 159/Α/14-6-1989 διαχωρίζονται από τους νοσηλευτές.Η Μαιευτική και η Νοσηλευτική είναι δύο εντελώς διαφορετικά επαγγέλματα, με διαφορετικό αντικείμενο σπουδών, διαφορετικά επαγγελματικά δικαιώματα / καθηκοντολόγιο και διαφορετικό πεδίο απασχόλησης. Επίσης, οι Εφετειακοί Σύλλογοι Μαιών-τών είναι τα όργανα συντονισμού και ελέγχου των επιστημόνων μαιών ανά την επικράτεια. Η ένταξη των μαιών σε συλλόγους ή άλλους φορείς νοσηλευτών είναι εσφαλμένη και επικίνδυνη για τη διατήρηση του ρόλου των μαιών. Θα αποτελούσε μια εξομοίωση των δύο επαγγελμάτων, κάτι που υποβαθμίζει και αλλοιώνει τις σπουδές και των δύο.Επιπροσθέτως, η σύσταση Μαιευτικής Διεύθυνσης (διαφορετική και ανεξάρτητη από την αντίστοιχη Νοσηλευτική Διεύθυνση που αποτελείται από νοσηλευτές) είναι αναγκαία, ώστε να εξασφαλίζεται η σωστή και εύρυθμη λειτουργία των μαιευτικών τμημάτων.

  • 1 Νοεμβρίου 2022, 17:19 | Σοφία Χιλ.

    Οι μαίες βάσει του Προεδρικού Διατάγματος υπ’ αριθ. 351/1989
    ΦΕΚ 159/Α/14-6-1989 διαχωρίζονται από τους νοσηλευτές.Η Μαιευτική και η Νοσηλευτική είναι δύο εντελώς διαφορετικά επαγγέλματα, με διαφορετικό αντικείμενο σπουδών, διαφορετικά επαγγελματικά δικαιώματα / καθηκοντολόγιο και διαφορετικό πεδίο απασχόλησης. Επίσης, οι Εφετειακοί Σύλλογοι Μαιών-τών είναι τα όργανα συντονισμού και ελέγχου των επιστημόνων μαιών ανά την επικράτεια. Η ένταξη των μαιών σε συλλόγους ή άλλους φορείς νοσηλευτών είναι εσφαλμένη και επικίνδυνη για τη διατήρηση του ρόλου των μαιών. Θα αποτελούσε μια εξομοίωση των δύο επαγγελμάτων, κάτι που υποβαθμίζει και αλλοιώνει τις σπουδές και των δύο.Επιπροσθέτως, η σύσταση Μαιευτικής Διεύθυνσης (διαφορετική και ανεξάρτητη από την αντίστοιχη Νοσηλευτική Διεύθυνση που αποτελείται από νοσηλευτές) είναι αναγκαία, ώστε να εξασφαλίζεται η σωστή και εύρυθμη λειτουργία των μαιευτικών τμημάτων.

  • 1 Νοεμβρίου 2022, 17:46 | Σοφία Χ.

    Οι μαίες βάσει του Προεδρικού Διατάγματος υπ’ αριθ. 351/1989
    ΦΕΚ 159/Α/14-6-1989 διαχωρίζονται από τους νοσηλευτές.Η Μαιευτική και η Νοσηλευτική είναι δύο εντελώς διαφορετικά επαγγέλματα, με διαφορετικό αντικείμενο σπουδών, διαφορετικά επαγγελματικά δικαιώματα / καθηκοντολόγιο και διαφορετικό πεδίο απασχόλησης. Επίσης, οι Εφετειακοί Σύλλογοι Μαιών-τών είναι τα όργανα συντονισμού και ελέγχου των επιστημόνων μαιών ανά την επικράτεια. Η ένταξη των μαιών σε συλλόγους ή άλλους φορείς νοσηλευτών είναι εσφαλμένη και επικίνδυνη για τη διατήρηση του ρόλου των μαιών. Θα αποτελούσε μια εξομοίωση των δύο επαγγελμάτων, κάτι που υποβαθμίζει και αλλοιώνει τις σπουδές και των δύο.Επιπροσθέτως, η σύσταση Μαιευτικής Διεύθυνσης (διαφορετική και ανεξάρτητη από την αντίστοιχη Νοσηλευτική Διεύθυνση που αποτελείται από νοσηλευτές) είναι αναγκαία, ώστε να εξασφαλίζεται η σωστή και εύρυθμη λειτουργία των μαιευτικών τμημάτων.

  • 1 Νοεμβρίου 2022, 17:23 | Σοφία Χιλετζάκη

    Οι μαίες βάσει του Προεδρικού Διατάγματος υπ’ αριθ. 351/1989
    ΦΕΚ 159/Α/14-6-1989 διαχωρίζονται από τους νοσηλευτές.Η Μαιευτική και η Νοσηλευτική είναι δύο εντελώς διαφορετικά επαγγέλματα, με διαφορετικό αντικείμενο σπουδών, διαφορετικά επαγγελματικά δικαιώματα / καθηκοντολόγιο και διαφορετικό πεδίο απασχόλησης. Επίσης, οι Εφετειακοί Σύλλογοι Μαιών-τών είναι τα όργανα συντονισμού και ελέγχου των επιστημόνων μαιών ανά την επικράτεια. Η ένταξη των μαιών σε συλλόγους ή άλλους φορείς νοσηλευτών είναι εσφαλμένη και επικίνδυνη για τη διατήρηση του ρόλου των μαιών. Θα αποτελούσε μια εξομοίωση των δύο επαγγελμάτων, κάτι που υποβαθμίζει και αλλοιώνει τις σπουδές και των δύο.Επιπροσθέτως, η σύσταση Μαιευτικής Διεύθυνσης (διαφορετική και ανεξάρτητη από την αντίστοιχη Νοσηλευτική Διεύθυνση που αποτελείται από νοσηλευτές) είναι αναγκαία, ώστε να εξασφαλίζεται η σωστή και εύρυθμη λειτουργία των μαιευτικών τμημάτων.

  • 1 Νοεμβρίου 2022, 13:04 | Ελένη Γεωργακοπούλου

    Οι μαίες βάσει του Προεδρικού Διατάγματος υπ’ αριθ. 351/1989
    ΦΕΚ 159/Α/14-6-1989 διαχωρίζονται από τους νοσηλευτές.

    Η Μαιευτική και η Νοσηλευτική είναι δύο εντελώς διαφορετικά επαγγέλματα, με διαφορετικό αντικείμενο σπουδών, διαφορετικά επαγγελματικά δικαιώματα / καθηκοντολόγιο και διαφορετικό πεδίο απασχόλησης. Επίσης, οι Εφετειακοί Σύλλογοι Μαιών-τών είναι τα όργανα συντονισμού και ελέγχου των επιστημόνων μαιών ανά την επικράτεια. Η ένταξη των μαιών σε συλλόγους ή άλλους φορείς νοσηλευτών είναι εσφαλμένη και επικίνδυνη για τη διατήρηση του ρόλου των μαιών. Θα αποτελούσε μια εξομοίωση των δύο επαγγελμάτων, κάτι που υποβαθμίζει και αλλοιώνει τις σπουδές και των δύο.

    Επιπροσθέτως, η σύσταση Μαιευτικής Διεύθυνσης (διαφορετική και ανεξάρτητη από την αντίστοιχη Νοσηλευτική Διεύθυνση που αποτελείται από νοσηλευτές) είναι αναγκαία, ώστε να εξασφαλίζεται η σωστή και εύρυθμη λειτουργία των μαιευτικών τμημάτων.

  • 1 Νοεμβρίου 2022, 09:04 | Μαργιάννα Μαύρου

    Η φροντίδα και η οργάνωση του τοκετού, δεν δύναται να γίνεται, παρα μόνο υπό την μαιευτική διεύθυνση.Ουδεις άλλος κλάδος πληροί τις επιστημονικές η εμπειρικές προϋποθέσεις ώστε να συμπληρώσει η να αντικαταστήσει την μαία. Οτιδήποτε αφορά στην επίβλεψη, φροντίδα της κύησης, της λεχωιδος και του νεογέννητου μπορεί να καλυφθεί αποκλειστικά από την μαιευτική ιδιότητα…πόσο μάλλον ο ίδιος ο τοκετός.

  • 1 Νοεμβρίου 2022, 08:26 | Κυριακή

    Η μαιευτική δεν έχει καμία σχέση με την νοσηλευτική . Τί σχέση έχουν η μαίες με τον σύλλογο νοσηλευτών , εφόσον εφενος υπάρχουν οι σύλλογοι μαιών , αφετέρου είναι δύο εντελώς άσχετες μεταξύ τους ειδικότητες ?

    Απαιτείται σύσταση Μαιευτικής Διεύθυνσης στο υπουργείο υγείας, λόγω του σημαντικού έργου των μαιών και των συλλόγων μαιών .

  • 1 Νοεμβρίου 2022, 07:02 | Σολαχίδου Βασιλική

    Η Μαιευτική είναι ξεχωριστή και εντελώς διαφορετική επιστήμη από τη νοσηλευτική. Έχει άλλες ευθύνες και άλλο αντικείμενο. Αν στοχεύουμε στην ανάπτυξη της μαιευτικής στη χώρα μας απαιτείται η διαφορετική σύσταση διεύθυνσης στο υπουργείο υγείας. Μόνο οι μαιευτήρας, οι μαίες και όσοι δούλεψαν στα ιδιαίτερα αυτά τμήματα μπορούν να κατανοήσουν την διαφορετικότητα της Μαιευτικής. Ρωτήστε και συμβουλευτείτε τους.

  • 1 Νοεμβρίου 2022, 00:02 | Μαρία Κιούρτη

    Η Ελληνική γλώσσα είναι από τις πλουσιότερες στον κόσμο. Η κάθε λέξη περιγράφει με θαυμάσιο και μοναδικό τρόπο την κάθε έννοια.
    ΕΣΑΝ Εθνικό Συμβούλιο Ανάπτυξης Νοσηλευτικής .Τι σημαίνει αυτό άραγεΆρθρο 1
    Σύνθεση Ε.Σ.Α.Ν.
    1. Το Εθνικό Συμβούλιο Ανάπτυξης Νοσηλευτικής (Ε.Σ.Α.Ν.) συγκροτείται με
    απόφαση του Υπουργού Υγείας και αποτελείται από τα εξής μέλη:
    α. Έναν (1) εκπρόσωπο Δ.Ε.Π. Τμήματος Νοσηλευτικής Α.Ε.Ι. Νοσηλευτή Καθηγητή
    α΄ή β΄ βαθμίδας που ορίζεται από το Τμήμα, με τον αναπληρωτή του.
    β. Έναν (1) εκπρόσωπο από την Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας σε
    επίπεδο Προϊσταμένου Διεύθυνσης ή Προϊσταμένου Τμήματος, με τον αναπληρωτή
    του.
    γ. Έναν (1) Διευθυντή-τρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας ή Τομεάρχη Νοσηλευτικού
    Τομέα, από Γενικό Νοσοκομείο, που ορίζεται από τον Υπουργό Υγείας.
    δ. Έναν (1) Διευθυντή-τρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας ή Τομεάρχη Νοσηλευτικού
    Τομέα, από Ψυχιατρικό Νοσοκομείο που ορίζεται από τον Υπουργό Υγείας.
    ε. Έναν (1) Διευθυντή-τρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας ή Τομεάρχη Νοσηλευτικού
    Τομέα από Παιδιατρικό Νοσοκομείο που ορίζεται από τον Υπουργό Υγείας.
    στ. Έναν (1) Διευθυντή-τρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας ή Τομεάρχη Νοσηλευτικού
    Τομέα από φορείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που ορίζεται από τον Υπουργό
    Υγείας.
    ζ. Ένα (1) μέλος της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος (Ε.Ν.Ε.) με τον αναπληρωτή
    του, που ορίζονται με απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου.
    Φοβερή σύνθεση

    τι λέει αρχικά ο νομοθέτης όταν το1992έγινε η σύσταση;
    Άλλωστε είχαμε έναν ρομαντισμό στις πράξεις μας.Για το άρθρο 28
    Η υπό τροποποίηση διάταξη επιχειρεί να εντάξει στο άρθρο 14 του ν. 2071/1992 τις μαίες/μαιευτές ενώ το ανεφάρμοστο επί χρόνια επίμαχο άρθρο επί χρόνια δεν αφορούσε μαίες/μαιευτές. Η μη ένταξη των μαιών/μαιευτών στο αρχικό άρθρο δεν ήταν τυχαία επιλογή του νομοθέτη αλλά συνειδητή επιλογή του καθώς θεωρούσε ότι οι Σύλλογοι Μαιών/Μαιευτών ήδη λειτουργούντες από την δεκαετία του 1950, έχουν οικείους κανονισμούς λειτουργίας οι οποίοι προέβλεπαν τα περισσότερα από τα ζητήματα που θα έπρεπε να ρυθμιστούν και θεωρούσε ότι οι Σύλλογοι Μαιών/Μαιευτών δύνανται αυτοτελώς και χωρίς έτερη γνωμοδότηση να ρυθμίζουν όσα ζητήματα απαιτούν τέτοια ρύθμιση.
    Θα πρέπει να επαλειφθεί η αναφορά στις μαίες/μαιευτές στην επίμαχη διάταξη.

    Για το άρθρο 29
    Με την επίμαχη διάταξη, επιχειρείται η θέσπιση καθηκοντολογίου των επαγγελματιών υγείας, που ανήκουν στο νοσηλευτικό προσωπικό της παρ. 1 του άρθρου 5 του ν. 1579/1985 (Α΄ 217) μετά από γνωμοδότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ανάπτυξης Νοσηλευτικής.
    Η θέση των Συλλόγων μας είναι πάγια σε σχέση με την αρμοδιότητα του ΕΣΑΝ να εμπλέκεται σε ζητήματα που αφορούν τις μαίες/μαιευτές. Η μορφή του Οργάνου αυτού είναι παντελώς ακατάλληλη να εμπλέκεται σε ζητήματα που μας αφορούν. Έχουμε επιμόνως αρνηθεί να συμμετάσχουμε στο Όργανο αυτό και αρνούσαστε την οποιαδήποτε εμπλοκή του στην θέσπιση καθηκοντολογίου των μαιών/μαιευτών διότι δεν γνωρίζει τα επίμαχα ζητήματα.
    Η θέπσπιση του καθηκοντολογίου χωρίς την σύμπραξη των Συλλόγων μας είναι μη νόμιμη καθώς προσβάλλει το ίδιο το Συνταγματικό δικαίωμα στην υγεία.
    Το δικαίωμα για προστασία της υγείας απορρέει από το ίδιο το Σύνταγμα. Για πρώτη φορά ο συντακτικός νομοθέτης συμπεριέλαβε τέτοια διάταξη στο Σύνταγμα στο κείμενο του Συντάγματος 1975/86/01, στο άρθρο 21 παρ. 3. Ως έκφανση της συνταγματικής αρχής του κράτους δικαίου απορρέει η υποχρέωση της διοίκησης να οργανώνεται κατά τρόπο ορθολογικό. Ο συνδυασμός των ανωτέρω, οδηγεί στο συμπέρασμα, ότι η ορθολογική παροχή υπηρεσιών υγείας από το Κράτος, πρέπει να είναι αποτέλεσμα ορθολογικής επιλογής του νομοθέτη και αφού έχει προηγηθεί μελέτη των προβλημάτων και των αναγκών σε υπηρεσίες υγείας.
    Με το άρθρο 103 του Συντάγματος τίθενται συνταγματικοί περιορισμοί, οι οποίοι δεσμεύουν τον κοινό νομοθέτη ως προς την οργάνωση της Δημόσιας Διοίκησης. Η οργάνωση της Δημόσιας Διοίκησης στηρίζεται κατ’ αρχήν επί της οργανικής θέσεως ως ελαχίστου μορίου αυτής, η έννοια δε της οργανικής θέσεως είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με αντίστοιχη διοικητική αρμοδιότητα πληρούσα διαρκή ανάγκη του Κράτους. Επομένως, δεν είναι δυνατόν να δημιουργηθούν ή καταργηθούν οργανικές θέσεις χωρίς προηγουμένως να έχει υπάρξει ανακαθορισμός των αρμοδιοτήτων, αναδιοργάνωση των υπηρεσιών ή διεύρυνση του αντικειμένου ενός φορέα. Επίσης, η άνω ορθολογική οργάνωση των υπηρεσιών της Δημόσιας Διοίκησης είναι συνδεδεμένη και με την ορθολογική διαχείριση των δημοσίων δαπανών που προκύπτουν από την εκάστοτε αναδιοργάνωση των υπηρεσιών, σύσταση οργανικών θέσεων και ανακατανομή αρμοδιοτήτων. Περαιτέρω, και όπως έχει κριθεί, οι κανονιστικού χαρακτήρα ρυθμίσεις ελέγχονται από την άποψη της συνδρομής των όρων της εξουσιοδοτήσεως με βάση την οποία εκδόθηκαν, καθώς επίσης και της τυχόν υπέρβασης των ορίων της (ΣΕ 1437/2013).
    Η επαγγελματική ελευθερία ή ελευθερία της εργασίας, σύµφωνα µε τη νοµολογία του Συµβουλίου της Επικρατείας, προκύπτει από την συνδυασµένη ερµηνεία των διατάξεων των άρθρων 5 παρ.1 (ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας και συµµετοχή στην οικονοµική ζωή) και 22 παρ.1 (συνταγµατική προστασία της εργασίας).
    Από τις ανωτέρω διατάξεις και υπό το πρίσμα της συνταγματικής διάταξης του άρθρου 5 του Συντάγματος, προκύπτει ο σαφής διαχωρισμός και η οριοθέτηση των δύο διαφορετικών επιστημών μεταξύ Μαιευτικής και Νοσηλευτικής, αλλά και διαφοροποίηση αυτών στο πεδίο της δημόσιας υπηρεσίας. Οι κλάδοι αυτοί είναι διακριτοί και η διάκριση αυτή έχει γίνει αποδεκτή και από τον νομοθέτη καθώς έχει σαφώς διαχωρίσει τις αρμοδιότητες είτε στο πδ για τα επαγγελματικά δικαιώματα είτε στο πως τοποθετούνται εντός μια δημόσιας υπηρεσίας. Ο κλάδος της νοσηλευτικής μπορεί να θεωρηθεί ως βοηθητικός – συμπληρωματικός σε αυτόν της γενικής ιατρικής ενώ ο κλάδος της μαιευτικής είναι άμεσα συνδεδεμένος ιδίως με την μέλλουσα μητέρα και στην μελλοντική οικογένεια γενικότερα. Ο ρόλος της στην προαγωγή, την προώθηση και την υποστήριξη του μητρικού θηλασμού είναι μοναδικός, καθότι αποτελεί το πλέον κατάλληλα εκπαιδευμένο υγειονομικό στέλεχος να βοηθήσει την επίτοκο στην τεχνική και την πρακτική εφαρμογή του μητρικού θηλασμού. Οι Μαίες λόγω της εκπαίδευσης τους έχουν τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες στη μαιευτική, νεογνολογία, κοινωνικές επιστήμες, δημόσια υγεία και δεοντολογία, οι οποίες αποτελούν τη βάση υψηλής ποιότητας, πολιτισμικά ευαίσθητης και κατάλληλης φροντίδας για τις γυναίκες, τα νεογνά και τις οικογένειες αναπαραγωγικής ηλικίας. Εργάζεται σε συνεργασία με τις γυναίκες και τις οικογένειες τους, τις ενδυναμώνει και τις υποστηρίζει για να παίρνουν ενημερωμένες αποφάσεις για την υγεία τους, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης για παραπομπή ή μεταφορά σε άλλους παρόχους φροντίδας υγείας ή νοσηλεύτρια, για συνέχιση της φροντίδας όταν η ανάγκη σε φροντίδα υγείας υπερέχει των ικανοτήτων της μαίας παρόχου φροντίδας υγείας και του δικαιώματός τους να αρνηθούν εξέταση ή παρέμβαση. Εντός των νοσηλευτικών μονάδων απασχολούνται σε ένα πολύ εξειδικευμένο τομέα στον οποίο δεν δύναται να γνωρίζει κάποιος νοσηλευτής.
    Οι μαίες/μαιευτές παρέχουν ολοκληρωμένη φροντίδα τόσο στο νοσοκομείο, όσο και στο σπίτι κατά την κύηση, τον τοκετό και τη λοχεία, δηλαδή η φροντίδα που παρέχει η μαία είναι ολιστική και αποδεδειγμένα αποτελεσματική για τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας που παρέχονται στη γυναίκα και την οικογένειαΟι μαίες/μαιευτές υπαγόμενοι γενικώς, αορίστως και εν τέλει απαραδέκτως στην Νοσηλευτική Υπηρεσία, πολλάκις εποπτεύονται , υπάγονται ιεραρχικά ακόμα και αξιολογούνται από προϊσταμένους Νοσηλευτές, οι οποίοι χωρίς δική τους ευθύνη, καλούνται να λάβουν αποφάσεις για γνωστικό αντικείμενο που δεν κατέχουν, υποβαθμιζόμενου ακολούθως εν συνόλω, του κλάδου της μαιευτικής.
    Η μαζική θέσπιση καθηκοντολογίου για όλου προσωπικό της παρ. 1 του άρθρου 5 του ν. 1579/1985 (Α΄ 217) παραβλέπει το γεγονός ότι οι μαίες/μαιευτές είναι προσωπικό με ιδιαίτερη θέση στον Οργανισμό των νοσοκομείων, δεν εμπλκεται με τα καθήκοντα των νοσηλευτών και των επισκεπτών υγείας ή με άλλες ειδικότητες και δεν δύναται να εντάσσεται μαζικά σε καθηκοντολογία με άλλες ειδικότητες και χωρίς να έχουν γνωμοδοτήσει προς τούτο οι οικείοι Σύλλογοι.

  • 31 Οκτωβρίου 2022, 14:38 | Edlira Lati

    Aπαιτείται σύσταση Μαιευτικής Διεύθυνσης στο Υπουργείο Υγείας λόγω του σημαντικού έργου των μαιών των συλλόγων μαιών, νπδδ, των τριών τμημάτων στα Πανεπιστήμια ΠΑΔΑ, Δυτικής Μακεδονίας και Διεθνές.