Άρθρο 14 Λειτουργία του Πειθαρχικού Συμβουλίου

 

1. Το Συμβούλιο του άρθρου 13 διαθέτει δική του σφραγίδα, τηρεί δικό του πρωτόκολλο εισερχομένων -εξερχομένων εγγράφων και βιβλίο πρακτικών με επιμέλεια του Γραμματέα του και αλληλογραφεί, εάν δεν ορίζεται ειδικώς διαφορετικά, διά του Προέδρου του.
2. Μετά την παραλαβή από τον Γραμματέα, των στοιχείων της παρ. 3 του άρθρου 12, για την άσκηση της πειθαρχικής δίωξης, ο Πρόεδρος ορίζει εγγράφως μέλος του Συμβουλίου ως εισηγητή. Ο εισηγητής προβαίνει στη συγκέντρωση του αναγκαίου αποδεικτικού υλικού, στο οποίο μπορεί να περιλαμβάνονται και ένορκες μαρτυρικές καταθέσεις, αλληλογραφώντας ο ίδιος για τον σκοπό αυτό, μέσω της γραμματείας, με τις αρμόδιες υπηρεσίες, πρόσωπα ή φορείς, από τους οποίους μπορεί να ζητά πληροφορίες και διευκρινίσεις, για τα γεγονότα ή τα έγγραφα που σχετίζονται με την υπό εξέταση υπόθεση. Μετά τη συλλογή του αποδεικτικού υλικού καλεί τον πειθαρχικώς διωκόμενο σε έγγραφη απολογία και στη συνέχεια συντάσσει έγγραφη εισήγηση προς το Συμβούλιο.
3. Η λήψη της μαρτυρικής κατάθεσης ή της απολογίας από τον εισηγητή γίνεται με την παρουσία του Γραμματέα που συντάσσει σχετική έκθεση, μετά από την έγγραφη κλήτευση του μάρτυρα ή του διωκομένου. Η κλήση περιέχει συνοπτική περιγραφή της υπόθεσης για την οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί η εξέταση, τον τόπο, την ημέρα και την ώρα εξέτασης και προκειμένου για κλήση σε απολογία, το πειθαρχικό αδίκημα και τη διάταξη από την οποία προβλέπεται. Η κλήση επιδίδεται από υπάλληλο της αρμόδιας διοικητικής αρχής στο Μητρώο της οποίας είναι εγγεγραμμένος ο τελωνειακός αντιπρόσωπος, η οποία συντάσσει αποδεικτικό επίδοσης ή από δι¬καστικό επιμελητή, με αναλογική εφαρμογή των άρθρων 47 έως 57 του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας (ν. 2717/1999, Α΄ 97), πέντε (5) τουλάχιστον ημέρες πριν από την ημέρα κατά την οποία καλείται προς εξέταση ή απολογία ο μάρτυρας ή ο διωκόμενος. Η προθεσμία μπορεί να παρατείνεται κατά πέντε (5) ημέρες, μετά από αίτημα του κληθέντος, ιδίως εάν κατοικεί εκτός της Περιφέρειας Αττικής. Όταν ο κληθείς κατοικεί εκτός της ελληνικής επικράτειας, η προθεσμία ορίζεται σε δέκα (10) ημέρες και μπορεί να παραταθεί αναλόγως.
4. Ο διωκόμενος δύναται, πριν από την απολογία του, να λάβει γνώση όλων των εγγράφων της πειθαρχικής δικογραφίας και να λάβει αντίγραφά τους, να υποβάλει μαζί με την απολογία του έγγραφα υπεράσπισής του και να προτείνει έως και δύο (2) μάρτυρες για εξέταση. Οι μάρτυρες εξετάζονται ενόρκως από τον εισηγητή κατά τις διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (ν. 4620/2019, Α΄ 96). Είναι δυνατή, κατόπιν σχετικού αιτήματος του διωκομένου, η προσκόμιση με ευθύνη του κρίσιμων εγγράφων ή άλλων στοιχείων που βρίσκονται σε οποιαδήποτε Δημόσια Αρχή.
5. Το Πειθαρχικό Συμβούλιο Επαγγελματιών Τελωνειακών Αντιπροσώπων αποφαίνεται αιτιολογημένα, μετά από κλήση σε ακρόαση του τελωνειακού αντιπροσώπου και εκτιμώντας τα πραγματικά περιστατικά δύναται να επιβάλει, ανάλογα με τη βαρύτητα του παραπτώματος, τις ποινές του άρθρου 15. Ενώπιον του Πειθαρχικού Συμβουλίου ο διωκόμενος μπορεί να παραστεί αυτοπροσώπως ή δια ή μετά δικηγόρου.
6. Το Πειθαρχικό Συμβούλιο αποφασίζει μέσα σε προθεσμία έξι (6) μηνών από τον ορισμό εισηγητή, σύμφωνα με την παρ. 2.
7. Οι αποφάσεις του Πειθαρχικού Συμβουλίου Επαγγελματιών Τελωνειακών Αντιπροσώπων είναι πλήρως αιτιολογημένες και υπογράφονται από τον Πρόεδρο και τον Γραμματέα του.
8. Κατά των αποφάσεων του Πειθαρχικού Συμβουλίου χωρεί προσφυγή στα αρμόδια διοικητικά δικαστήρια, μέσα σε προθεσμία εξήντα (60) ημερών από την κοινοποίησή τους στον διωκόμενο.