Άρθρο 8 Αναστολή, ανάκληση και ακύρωση της άδειας επαγγελματία τελωνειακού αντιπροσώπου

 

1. Για την αναστολή, την ανάκληση ή την ακύρωση της άδειας επαγγελματία τελωνειακού αντιπροσώπου εφαρμόζονται τα άρθρα 27 και 28 του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα, τα άρθρα 16, 17 και 18 του κατ’ εξουσιοδότηση Κανονισμού (ΕΕ) 2446/2015 της Επιτροπής της 28ης Ιουλίου 2015 για τη συμπλήρωση του Κανονισμού (ΕΕ) 952/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, όσον αφορά λεπτομερείς κανόνες σχετικούς με ορισμένες από τις διατάξεις του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα (L 343/1) και του άρθρου 15 του εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2447/2015 της Επιτροπής της 24ης Νοεμβρίου 2015 για τη θέσπιση λεπτομερών κανόνων εφαρμογής ορισμένων διατάξεων του Κανονισμού (ΕΕ) 952/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα (L 343) σχετικά με την αναστολή, την ανάκληση ή την ακύρωση των ευνοϊκών τελωνειακών αποφάσεων.
2. Η αναστολή, η ανάκληση ή η ακύρωση της άδειας επαγγελματία τελωνειακού αντιπροσώπου αποφασίζονται από την αρμόδια διοικητική αρχή. Η αναστολή και η ανάκληση της άδειας ισχύουν από την κοινοποίηση της σχετικής απόφασης στον τελωνειακό αντιπρόσωπο που αφορούν. Η ακύρωση της άδειας ανατρέχει στον χρόνο έκδοσής της.
3. Η άδεια αναστέλλεται για μέγιστο διάστημα τριάντα (30) ημερών όταν:
α) η αρμόδια διοικητική αρχή θεωρεί ότι ενδεχομένως υπάρχουν επαρκείς λόγοι για την ακύρωση ή την ανάκλησή της, αλλά δεν διαθέτει ακόμη όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για να λάβει απόφαση επί της ακύρωσης ή της ανάκλησης,
β) η αρμόδια διοικητική αρχή θεωρεί ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις κατοχής της άδειας ή ότι ο δικαιούχος της άδειας δεν συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις που επιβάλλονται βάσει της ιδιότητας του επαγγελματία τελωνειακού αντιπροσώπου και κρίνεται σκόπιμο να του δοθεί το χρονικό περιθώριο να λάβει μέτρα, προκειμένου να διασφαλίσει την εκπλήρωση των προϋποθέσεων ή τη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις,
γ) ο δικαιούχος της άδειας ζητά την αναστολή διότι δεν μπορεί προσωρινά να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις που τίθενται για την κατοχή της άδειας ή να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που επιβάλλονται βάσει της άδειας του επαγγελματία τελωνειακού αντιπροσώπου.
Όταν συντρέχουν οι λόγοι των περ. β) και γ), ο δικαιούχος της άδειας κοινοποιεί στην αρμόδια για τη λήψη της απόφασης τελωνειακή αρχή τα μέτρα που θα λάβει, προκειμένου να διασφαλίσει την εκπλήρωση των απαιτήσεων ή τη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις, καθώς και τον χρόνο που χρειάζεται για τη λήψη των μέτρων αυτών.
4. Η άδεια ανακαλείται όταν διαπιστώνεται ότι μία ή περισσότερες προϋποθέσεις στις οποίες βασίστηκε η έκδοσή της δεν πληρούνταν ή δεν πληρούνται πλέον ή όταν ζητηθεί από τον αντιπρόσωπο.
5. Η ανάκληση της άδειας γίνεται αυτοδίκαια στις εξής περιπτώσεις:
α) αμετάκλητης καταδίκης για τα αδικήματα της λαθρεμπορίας, της φοροδιαφυγής, για οποιοδήποτε κακούργημα ή για τα πλημμελήματα της κλοπής, υπεξαίρεσης, απάτης, πλαστογραφίας, απιστίας, ψευδορκίας, δόλιας χρεοκοπίας, καταδολίευσης δανειστών, τοκογλυφίας ή για οποιοδήποτε άλλο οικονομικής φύσεως έγκλημα ή
β) μη έγκαιρης προσκόμισης στην αρμόδια τελωνειακή αρχή των δικαιολογητικών της περ. στ) του άρθρου 9, εφόσον είχε προηγηθεί αναστολή της άδειας και ο υπόχρεος δεν συμμορφώθηκε προς τους όρους της αναστολής για προσκόμιση των δικαιολογητικών εντός της καθορισθείσας προθεσμίας.
Για την αυτοδίκαιη ανάκληση εκδίδεται διαπιστωτική πράξη από την αρμόδια διοικητική αρχή και ο επαγγελματίας τελωνειακός αντιπρόσωπος διαγράφεται από το Μητρώο Επαγγελματιών Τελωνειακών Αντιπροσώπων.
6. Η άδεια ακυρώνεται και ο επαγγελματίας τελωνειακός αντιπρόσωπος διαγράφεται οριστικά από το Μητρώο, όταν διαπιστώνεται ότι η άδεια χορηγήθηκε με βάση ελλιπείς ή αναληθείς πληροφορίες χωρίς τη συνδρομή των οποίων δεν θα εκδίδετο και ο δικαιούχος της απόφασης γνώριζε ή όφειλε ευλόγως να γνωρίζει ότι τα στοιχεία αυτά ήταν ελλιπή ή αναληθή.
7. Πριν από τη λήψη της απόφασης αναστολής, ανάκλησης ή ακύρωσης της άδειας επαγγελματία τελωνειακού αντιπροσώπου, η αρμόδια διοικητική αρχή κοινοποιεί στον ενδιαφερόμενο τους λόγους στους οποίους πρόκειται να βασιστεί η απόφαση και παρέχεται η δυνατότητα έκφρασης της γνώμης του και προσκόμισης στοιχείων, εντός τριάντα (30) ημερών από την ημερομηνία κατά την οποία αυτός λαμβάνει ή θεωρείται ότι λαμβάνει γνώση της κοινοποίησης.
8. Όταν η άδεια του επαγγελματία τελωνειακού αντιπροσώπου ακυρώνεται, τα τελωνειακά παραστατικά που κατατέθηκαν από τον χρόνο στον οποίο ανατρέχει η ακύρωση και για τα οποία δεν έχουν καταβληθεί οι απαιτούμενες δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις, θεωρείται ότι κατατέθηκαν με την ιδιότητα της έμμεσης αντιπροσώπευσης.