Άρθρο 35: Τοποθέτηση Κεφαλαίων

1. Η ταμειακή διαχείριση των κεφαλαίων από την εκκαθάριση των περιουσιών του προηγούμενου άρθρου ενεργείται από πιστωτικά ιδρύματα και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Τα κεφάλαια και τα πλεονάσματα της διαχείρισής τους τοποθετούνται ή επενδύονται, αν δεν ορίζεται διαφορετικά στην συστατική πράξη, με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, ύστερα από γνώμη του Συμβουλίου, με τους παρακάτω τρόπους:
α) Σε έντοκη κατάθεση προθεσμίας ή ταμιευτηρίου.
β) Σε ακίνητα.
γ) Σε ομόλογα ή έντοκα γραμμάτια ή άλλο τίτλο δανεισμού, που εκδίδει ή εγγυάται το δημόσιο.
δ) Σε μετοχές εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης.
ε) Σε ομολογιακά δάνεια αναγνωρισμένων πιστωτικών ιδρυμάτων ή εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης.
στ) Σε πολύτιμα μέταλλα (χρυσό, άργυρο, λευκόχρυσο, παλλάδιο), φυλασσόμενα σε θυρίδες πιστωτικών ιδρυμάτων της ημεδαπής, του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, ή στην Τράπεζα της Ελλάδος.
ζ) Σε άλλες μορφές δανεισμού και διαχείρισης κεφαλαίων ή άλλα περιουσιακά στοιχεία, αν η τοποθέτηση ή η επένδυσή τους σ’ αυτά κρίνεται ως πλέον προσοδοφόρα και ασφαλής και δεν κωλύεται η εκτέλεση του κοινωφελούς σκοπού ή έργου, που ορίζεται στη συστατική πράξη. Κατ’ εξαίρεση και με την ίδια διαδικασία επιτρέπεται η επένδυση σε χρεώγραφα του εξωτερικού του προϊόντος των κληρουμένων στο άρτιο όμοιων χρεωγράφων ως και η επένδυση κεφαλαίων και πλεονασμάτων από τη διαχείριση των κεφαλαίων, που βρίσκονται στο εξωτερικό, σε άλλα περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό, εφόσον κρίνεται επωφελέστερη και συμφέρουσα, η αξιοποίησή τους κατά τον τρόπο αυτό.
2. Για την κατά την προηγούµενη παράγραφο επωφελέστερη αλλά και ασφαλέστερη διαχείριση των κεφαλαίων αυτών, η αρµόδια αρχή µπορεί να ζητεί την έγγραφη γνώµη ειδικού χρηµατοοικονοµικού συµβούλου, ο οποίος επιλέγεται προς τούτο ύστερα από δηµόσια πρόσκληση, στην οποία περιέχονται όλα τα σχετικά στοιχεία. Ο σύµβουλος επιλέγεται από την αρµόδια αρχή, η οποία προβαίνει στην αξιολόγηση και εκτίµηση των υποβαλλόµενων προσφορών, µε κριτήρια την αξιοπιστία και εµπειρία του υποψήφιου συµβούλου, καθώς και το ύψος της αιτούµενης αµοιβής. Η αµοιβή του συµβούλου και του αξιολογητή καταβάλλεται από τον Ειδικό Προϋπολογισµό των Κοινωφελών Περιουσιών. Η αρµόδια αρχή δεν δεσµεύεται από τη γνώµη του Συµβούλου για τον ενδεικνυόµενο τρόπο διαχείρισης των κεφαλαίων αλλά την αξιολογεί ελευθέρως. Ο σύµβουλος, μετά την υποβολή της γνώμης του, δεν μπορεί να αναμιχθεί κατά οποιονδήποτε τρόπο στη διαχείριση των κεφαλαίων.