Άρθρο 65: Πόροι

1. Στον κρατικό προϋπολογισμό προβλέπεται κάθε έτος ειδική δαπάνη για τη δημιουργία και τήρηση σε ηλεκτρονική μορφή φακέλων και του Μητρώου του Κεφαλαίου Β΄ και για τα έξοδα διοίκησης και εποπτείας, των περιουσιών του παρόντος κώδικα.
Έσοδα του προϋπολογισμού αυτού αποτελούν επίσης τα πρόστιμα του άρθρου 71 και τα ποσά δικαιώματος χρήσης και αντιτίμου δαπάνης που εισπράττονται σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, που εκδίδεται κατά την παράγραφο 2 του άρθρου 14.
2. Για την αντιμετώπιση δαπανών των περιουσιών του παρόντος κώδικα, επιβάλλεται ετήσια παρακράτηση σε βάρος των εσόδων τους κατά ποσοστό 0,50 %. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών μπορεί να αναπροσαρμόζεται το ποσοστό αυτό και να καθορίζεται ο τρόπος και οι ειδικότερες λεπτομέρειες της παρακράτησης.
Το ποσό από την παρακράτηση εμφανίζεται στον κατά το άρθρο 34 ειδικό προϋπολογισμό και διατίθεται και για έξοδα της αρμόδιας αρχής κατά την εκτέλεση των καθηκόντων της που απορρέουν από τον παρόντα κώδικα.

  • 13 Ιουνίου 2013, 10:09 | ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΟΝΙΤΣΑΣ-ΜΙΧΑΗΛ ΜΑΡΤΣΕΚΗΣ

    Στο άρθρο 65 «Πόροι»
    α) Το άρθρο αυτό θα πρέπει να απαλειφθεί. Ελέγχεται ως αντισυνταγματικό.
    β) Τα κληροδοτήματα δεν πρέπει να πληρώνουν τις ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες. Ο έλεγχος είναι υποχρέωση του Κράτους, το οποίο έχει την υποχρέωση να προστατεύει την τήρηση της βούλησης του διαθέτη.
    Τα κληροδοτήματα πληρώνουν τους φόρους (τακτικούς και έκτακτους) που αφαιρούν τμήμα της περιουσίας που θα πρέπει, σύμφωνα με την βούληση του διαθέτη, να διατίθεται για τους κοινωφελείς αυτούς σκοπούς.
    Αντιβαίνει στη βούληση του διαθέτη και αποτελεί ισχυρό αντικίνητρο για τους νέους ευεργέτες, που βλέπουν ότι αφήνοντας την περιουσία τους για να χορηγούνται υποτροφίες σε άριστους μαθητές του χωριού τους (συνήθης όρος διαθήκης), η περιουσία αυτή (μέρος της) κατευθύνεται σε άλλους σκοπούς και «αμοιβές».

  • 5 Ιουνίου 2013, 10:38 | ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥ

    Άρθρο 65
    Η προβλεπόμενη παρακράτηση 0,50% προσθέτει μίαν ακόμη επαχθέστατη και απολύτως απαράδεκτη επιβάρυνση στις παντοειδείς επιβαρύνσεις που υπάρχουν π.χ. για την εκμίσθωση ακινήτων: πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης, σχέδιο ηλεκτρολόγου κ.α. δυσκολεύοντας έτι περαιτέρω την επίτευξη του σκοπού των ιδρυμάτων. Αν στα παραπάνω προστεθεί και η υφιστάμενη υπέρμετρη φορολόγηση (στην περίπτωση του Ιδρύματός μας, πέρυσι έφθασε στο 48% των εσόδων από μισθώματα) σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα αποστέρησης εσόδων που ακυρώνει εν τοις πράγμασι τη βούληση του διαθέτη θέτοντας σε ουσιαστικό κίνδυνο την εκτέλεση κρισίμων κοινωφελών και φιλανθρωπικών σκοπών με άμεσες συνέπειες όχι απλά σε οικονομικά αποτελέσματα αλλά σε ανθρώπινες ζωές.
    .