Άρθρο 34: Ειδικός Προϋπολογισμός

1. Τα έσοδα και έξοδα των περιουσιών που υπάγονται στην άμεση διαχείριση του Υπουργείου Οικονομικών αναγράφονται στον Ειδικό Προϋπολογισμό Κοινωφελών Περιουσιών, ο οποίος υποβάλλεται και κυρώνεται μαζί με τον Γενικό Προϋπολογισμό του Κράτους, ως παράρτημα αυτού. Έσοδα του προϋπολογισμού αυτού αποτελούν τα ποσά που εισπράττονται κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους ή μεταφέρονται από πάγια ή διαθέσιμα κεφάλαια. Έξοδα του προϋπολογισμού αυτού είναι οι υποχρεώσεις που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους για την εκτέλεση του σκοπού της περιουσίας και αφορούν την εκτέλεση έργων, τη συντήρηση ακινήτων, την καταβολή δικαστικών δαπανών και ασφαλίστρων και γενικά έξοδα διοίκησης και διαχείρισης της περιουσίας. Περαιτέρω, για κάθε περιουσία συντάσσεται ιδιαίτερος ειδικός προϋπολογισμός, ισολογισμός και απολογισμός.
2. Κεφάλαια και εισοδήματα των περιουσιών της προηγούμενης παραγράφου, αφού βεβαιωθούν ως εισπρακτέα από τις οικείες Δ.Ο.Υ., αναγράφονται στον Ειδικό Προϋπολογισμό Κοινωφελών Περιουσιών, εισπράττονται με τις διατάξεις του Κ.Ε.Δ.Ε. και κατατίθενται όπου και η λοιπή περιουσία.
3. Ιδρύµατα και λοιπές περιουσίες του παρόντος Κώδικα τηρούν ειδικό κλαδικό λογιστικό σχέδιο με κωδικούς αριθμούς εσόδων και εξόδων σε αντιστοίχιση με τους προβλεπόμενους από τα π.δ. 205/1998 και 15/2011 κωδικούς του κλαδικού λογιστικού σχεδίου που ισχύει για το Δημόσιο και τα Ν.Π.Δ.Δ. Το σχετικό προεδρικό διάταγµα εκδίδεται µε πρόταση του Υπουργού Οικονοµικών, µε αυτό δε µπορεί να ορίζονται και κατηγορίες ιδρυµάτων ή περιουσιών για τις οποίες, κατ’ εξαίρεση, η εφαρµογή του κλαδικού λογιστικού σχεδίου είναι προαιρετική.
Συμπληρωματικά εφαρμόζονται οι διατάξεις του ν. 2362/1995 για τους δημόσιους υπόλογους και τον έλεγχο και την εποπτεία των λογαριασμών των περιουσιών από το Ελεγκτικό Συνέδριο, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4129/2013

  • 5 Ιουνίου 2013, 10:18 | ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥ

    Άρθρο 34
    Στο συγκεκριμένο άρθρο δεν ορίζεται ο χρόνος έναρξης τήρησης του κλαδικού λογιστικού σχεδίου. Προτείνεται να δοθεί δωδεκάμηνη περίοδο προσαρμογής μετά την έκδοση του προβλεπόμενου σχετικού Π.Δ.