Άρθρο 10: Ερμηνεία συστατικών πράξεων – Μεταβολή σκοπού

1 Περιουσίες που καταλείπονται υπέρ κοινωφελών σκοπών αξιοποιούνται κατά τον τρόπο που όρισε ο διαθέτης ή δωρητής. Απαγορεύεται η µεταβολή τόσο των παραπάνω κοινωφελών σκοπών όσο και του τρόπου και των όρων διαχείρισης της περιουσίας καθώς και των ορισµών για τον τρόπο διοίκησής της.
2. Αν υπάρχει αμφιβολία περί του περιεχομένου της βούλησης του διαθέτη ή δωρητή ή αμφισβήτηση επ’ αυτού, αυτή επιλύεται από το αρμόδιο κατ’ άρθρο 825 Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας δικαστήριο.
3. Το κατά την προηγούμενη παράγραφο δικαστήριο αποφαίνεται επίσης, κατά την διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας, επί του εαάν η βούληση του διαθέτη ή δωρητή δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, για οποιοδήποτε λόγο, καθόλου ή κατά το μεγαλύτερο μέρος της, και καθορίζει τον τρόπο της επωφελέστερης ή ασφαλέστερης αξιοποίησης της περιουσίας καθώς καιτον σκοπό και την περιοχή για την οποία πρέπει αυτή να διατεθεί. Αν μετά την έκδοση της δικαστικής απόφασης του προηγούμενου εδαφίου, ο τρόπος αξιοποίησης που επετράπη με αυτήν κατέστη για οποιονδήποτε λόγο ανέφικτος, είναι δυνατή η αξιοποίηση της περιουσίας σύμφωνα με τον τρόπο που περιέγραψε ο διαθέτης ή ο δωρητής, χωρίς να απαιτείται η έκδοση νέας απόφασης.
4. Η αίτηση προς το δικαστήριο υποβάλλεται από την αρμόδια αρχή ή και από κάθε άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο που έχει έννομο συμφέρον και κοινοποιείται στην αρμόδια αρχή, επί ποινή απαραδέκτου της συζητήσεως. Περίληψη της υποβληθείσας αίτησης αναρτάται στην ιστοσελίδα της αρμόδιας αρχής ένα (1) τουλάχιστον μήνα πριν τη δικάσιμο και παραμένει αναρτημένη μέχρι και την προηγούμενη ημέρα της δικασίμου. Η ίδια περίληψη τοιχοκολλάται στο κατάστημα της έδρας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης,του Δήμου και της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας της έδρας της διοίκησης της περιουσίας και αναρτάται στο διαδικτυακό τους τόπο.
5. Κατ΄εξαίρεση των προηγούμενων παραγράφων, όταν η αξία της περιουσίας δεν υπερβαίνει το ποσό των είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ αρμόδιο κατά τις παρ. 2 και 3 δικαστήριο είναι το Μονομελές Πρωτοδικείο της έδρας της αρμόδιας αρχής, που δικάζει κατά την διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας. Η αίτηση υπογράφεται από τον Προϊστάμενο της Δ/νσης Κοινωφελών Περιουσιών της αρμόδιας αρχής ή από κάθε άλλο πρόσωπο που έχει έννομο συμφέρον, χωρίς να απαιτείται η εκπροσώπησή του από δικηγόρο. Κατά τα λοιπά, ως προς την κοινοποίηση της αίτησης, την ανάρτηση περίληψης και τη ρύθμιση ειδικότερων όρων και λεπτοµερειών για την εφαρμογή της απόφασης του δικαστηρίου εφαρμόζονται ανάλογα οι διατάξεις των παραγράφων 3 και 4.
6. Ακίνητα περιουσιών τα οποία καταλείπονται µε τον όρο του αναπαλλoτριώτου ή άλλο συναφή όρο µπορεί να αξιοποιούνται, ύστερα από δικαστική απόφαση που εκδίδεται κατά τις προηγούμενες παραγράφους, µε την κατά οποιονδήποτε τρόπο ανοικοδόµησή τους, αρκεί να διασφαλίζονται τα συµφέροντα της περιουσίας. Για την ανοικοδόµηση µπορεί, µεταξύ άλλων, να συνάπτονται δάνεια, να παρέχεται εµπράγµατη ασφάλεια, να εκχωρούνται είτε πρόσοδοι είτε η εν όλω ή εν µέρει χρήση του ακινήτου για ορισµένο χρόνο ή να ανοικοδοµείται αυτό µε αντιπαροχή. Τα ακίνητα αυτά, καθώς και κινητά καταλειπόµενα µε τον αυτό όρο, µπορεί να ανταλλάσσονται µε άλλα ισάξια ή να εκποιούνται, προκειµένου το τίµηµα να τοποθετηθεί σε άλλη συγκεκριµένη επένδυση πλέον ασφαλή ή προσοδοφόρα.

  • 13 Ιουνίου 2013, 10:34 | ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΟΝΙΤΣΑΣ-ΜΙΧΑΗΛ ΜΑΡΤΣΕΚΗΣ

    Στο άρθρο 10 «Ερμηνεία συστατικών πράξεων και μεταβολή σκοπού»
    Η παράγραφος 5 πρέπει να απαλειφθεί.
    Το Εφετείο Αθηνών, και μόνον, και όχι το Μονομελές Πρωτοδικείο της Έδρας της Αρχής, πρέπει να έχει αρμοδιότητα ερμηνείας των διαθηκών ή της μεταβολής του σκοπού της διαθήκης.
    Άλλωστε, η διαδικασία ενώπιον του Εφετείου (εκουσία δικαιοδοσία) είναι ταχεία και ολιγοδάπανη.

  • 9 Ιουνίου 2013, 19:44 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

    Στο τέλος της παραγράφου 3:[…..χωρίς να απαιτείται η έκδοση νέας απόφασης..] να γίνει η εξής προσθήκη–>> «με απόφαση του Δ.Σ. του Ιδρύματος και με υποχρέωση ενημέρωσης της αρμόδιας αρχής εντός χρονικού διαστήματος τριάντα ημερών».
    Η παράγραφος τέσσερα που έχει ως εξής: «4. Η αίτηση προς το δικαστήριο υποβάλλεται από την αρμόδια αρχή». Εδώ φρονώ ότι η αίτηση πρέπει να υποβάλεται από την αρμόδια αρχή εφόσον έχει προηγηθεί προηγούμενη κλήση του εκάστοτε Ιδρύματος για τη διατύπωση απόψεων εντός τριάντα ημερών από την κοινοποίηση και η αρμόδια αρχή να εκδίδει αιτιλογημένη απόφαση περί δικαστικής προσφυγής. Σε αυτήν την περίπτωση τα έξοδα της δίκης θα βαρύνουν την αρμόδια αρχή μέχρι την τελεσιδικία της απόφασης.
    Επίσης στο άρθρο 4 αναφέρεται ότι: «…Η αίτηση προς το δικαστήριο υποβάλλεται από την αρμόδια αρχή ή και από κάθε άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο που έχει έννομο συμφέρον και κοινοποιείται στην αρμόδια αρχή….». Εδώ θα πρέπει ή να καταργηθεί η άμεση παρέμβαση κάθε τρίτου φυσικού ή νομικού προσώπου στον οργανισμό του Ιδρύματος με προσφυγή στην Δικαιοσύνη ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα παρακώλυσης εκτέλεση των κοινωφελών σκοπών άλλως το έννομο συμφέρον θα πρέπει να είναι ειδικό και να υφίσταται έννομη σχέση μεταξύ Ιδρύματος και κάθε τρίτου φυσικού ή νομικού προσώπου. Επίσης να διευκρινιστούν τα νομικά πρόσωπα.

  • 4 Ιουνίου 2013, 10:16 | Αθανάσιος Δάλλας

    Άρθρο 81
    Με την διάταξη περί «τροποποίησης των οργανισμών ή των καταστατικών ιδρυμάτων ή των κανονισμών λειτουργίας ιδρυμάτων και οργανισμών τα οποία διέπονται από τον παρόντα κώδικα και έχουν εγκριθεί στο παρελθόν με τυπικό νόμο ή ισοδύναμη νομοθετική πράξη» επιδιώκεται: α) ο εκσυγχρονισμός των κανόνων λειτουργίας των Εθνικών Κληροδοτημάτων και β) η προσαρμογή τους στο γράμμα και το πνεύμα των διατάξεων του «Κώδικα Κοινωφελών Περιουσιών». Για τους λόγους αυτούς η τροποποίηση των οργανισμών ή των καταστατικών ιδρυμάτων ή των κανονισμών λειτουργίας ιδρυμάτων και οργανισμών δεν μπορεί να έχη δυνητικό χαρακτήρα, καθόσον δεν μπορεί να επιτευχθεί ούτε ο εκσυγχρονισμός τους, ούτε η ευθυγράμμιση τους με τις διατάξεις του «Κώδικα Κοινωφελών Περιουσιών» χωρίς τροποποίηση των ιδρυτικών τους πράξεων. Συνεπώς η «τροποποίησης των οργανισμών ή των καταστατικών ιδρυμάτων ή των κανονισμών λειτουργίας ιδρυμάτων και οργανισμών τα οποία διέπονται από τον παρόντα κώδικα και έχουν εγκριθεί στο παρελθόν με τυπικό νόμο ή ισοδύναμη νομοθετική πράξη» πρέπει να είναι υποχρεωτική και να πραγματοποιείται με μέριμνα και ευθύνη της, εκάστοτε, αρμόδιας αρχής, όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 82, παράγραφος 4.

  • 4 Ιουνίου 2013, 10:34 | Αθανάσιος Δάλλας

    Άρθρο 10
    Θα πρέπει να διατυπωθεί ρητά ότι, η χρονοβόρα δικαστική διαδικασία που προβλέπεται στην παράγραφο 2, δεν έχει ισχύ στην περίπτωση που, χωρίς να υπάρχει η οποιαδήποτε αμφιβολία ή αμφισβήτηση περί του περιεχομένου της βούλησης του διαθέτη ή δωρητή, υπάρξει αμφισβήτηση ή διατυπώνεται αμφιβολία για το εάν οι συστατικές πράξεις, οι κανονισμοί λειτουργίας ή τα καταστατικά των ήδη συνεστημένων περιουσιών είναι πλήρως εναρμονισμένες με την βούληση του διαθέτη ή δωρητή. Στην περίπτωση που οι προαναφερθείσες συστατικές πράξεις, οι κανονισμοί λειτουργίας ή τα καταστατικά δεν ικανοποιούν στο ακέραιο τη βούληση του διαθέτη ή δωρητή, ή διαπιστώνεται μεταβολή των κοινωφελών σκοπών που όρισε ο διαθέτης ή δωρητής ή καταστρατήγηση ή παράλειψη όρων διαχείρισης της περιουσίας καθώς και ορισµών για τον τρόπο διοίκησής της τότε, με μέριμνα και ευθύνη των εποπτικών οργάνων – όπως αυτά ορίζονται στο άρθρο 82, παράγραφος 4 – εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 81 «Περί τροποποίησης Οργανισμών».