Άρθρο 58: Διαχειριστικές πράξεις

1. Για την εκποίηση και εκμίσθωση ακινήτων των ιδρυμάτων εφαρμόζονται ανάλογα οι διατάξεις των παρ. 2, 3 και 4 του άρθρου 42 του παρόντος κώδικα.
2. Με απόφαση της αρμόδιας αρχής εγκρίνεται η απόκτηση ακίνητης περιουσίας από τα ιδρύματα, είτε με αγορά κατόπιν διαπραγμάτευσης, είτε με άλλο νόμιμο τρόπο, όπως ιδίως συμμετοχή σε πλειστηριασμό, ανταλλαγή, αντιπαροχή, δικαστική ή εκούσια διανομή. Για την έκδοση της απόφασης απαιτείται να αποδεικνύεται ότι προηγήθηκε έρευνα αγοράς και αξιολόγηση της καταλληλότητας του προς απόκτηση ακινήτου για το σκοπό που προορίζεται.
3. Για την σύναψη και εκτέλεση συμβάσεων ανάθεσης και εκτέλεσης έργων και λοιπών συμβάσεων των ιδρυμάτων, εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις του άρθρου 45, εκτός αν το ίδρυμα διαθέτει οργανωμένη τεχνική υπηρεσία, οπότε αναθέτει στην περίπτωση αυτή την εκπόνηση των μελετών και την εκτέλεση των έργων του με τις δικές του δυνάμεις, με εφαρμογή των διατάξεων των ν. 3316/2005 και 3669/2008 ή της τυχόν υφιστάμενης ειδικής νομοθεσίας του. Επιτρέπεται η διεξαγωγή πρόχειρου διαγωνισμού για την εκτέλεση έργων, σύμφωνα με τις παρ. 3 έως 5 του άρθρου 45, όταν ο προϋπολογισμός τους δεν υπερβαίνει το ποσό των εκατόν σαράντα χιλιάδων (140.000) ευρώ χωρίς ΦΠΑ. Στην περίπτωση αυτή ανατίθεται απευθείας η μελέτη και επίβλεψη του έργου, αν η σχετική δαπάνη δεν υπερβαίνει το ποσό των είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ χωρίς Φ.Π.Α.
4. Απαγορεύεται η σύναψη συμβάσεων με τα πρόσωπα που διοικούν το ίδρυμα ή διαχειρίζονται την περιουσία του, τους συζύγους και τους συγγενείς των προσώπων αυτών εξ αίματος ή εξ αγχιστείας μέχρι του τρίτου βαθμού καθώς και τα νομικά πρόσωπα που ελέγχονται από τους ανωτέρω. Νομικό πρόσωπο θεωρείται ότι ελέγχεται από τα ανωτέρω πρόσωπα αν συντρέχει μία από τις προϋποθέσεις του άρθρου 42ε του κ.ν.2190/20.
5. Με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και του αρμόδιου εκ του σκοπού Υπουργού, μετά από γνώμη του Συμβουλίου, μπορεί να εγκρίνεται Κανονισμός Ανάθεσης και Εκτέλεσης Έργων ιδρυμάτων, με βάση τις γενικές αρχές που διέπουν τη διαδικασία ανάθεσης και εκτέλεσης δημοσίων έργων και τις προσαρμογές που κρίνονται αναγκαίες και εξυπηρετούν την ιδιαίτερη φύση και τις ανάγκες τους.
6. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών μπορεί να καθορίζονται οι αποδοχές των απασχολούμενων με οποιαδήποτε σχέση και των διευθυντικών στελεχών των ιδρυμάτων και οι αποζημιώσεις των μελών των διοικήσεών τους, εφόσον δεν ορίζεται διαφορετικά στην συστατική τους πράξη, βάσει των προσόντων τους, του χρόνου απασχόλησής τους και των αποδοχών των υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα.

  • 11 Ιουνίου 2013, 15:07 | ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΠΑΤΣΟΥΡΗΣ

    Στο άρθρο 58.

    Τα κοινωφελή ιδρύματα (Κεφάλαιο Ζ’ του σχεδίου) αποτελούν ιδιαίτερη περίπτωση κοινωφελούς περιουσίας, που έχει διατεθεί από ιδιώτες, έχουν Οργανισμό και έχουν εγκριθεί από το Δημόσιο. Δεν αποτελούν κοινωφελείς περιουσίες που διατέθηκαν προς το Δημόσιο χωρίς όρο (Κεφάλαιο Δ’ του σχεδίου) ή για την εκτέλεση από αυτό το ίδιο ορισμένου σκοπού (Κεφάλαιο Ε’ του σχεδίου).

    Τα κοινωφελή ιδρύματα θα πρέπει να διοικούνται και να διαχειρίζεται η περιουσία τους με πιστή τήρηση και επακριβή εκτέλεση της βούλησης των ιδρυτών τους (διαθετών, δωρητών), όπως έχει εγκριθεί με τη συστατική πράξη. Ο τρόπος διοίκησης και διαχείρισής τους (και οι επιμέρους διαχειριστικές πράξεις) θα πρέπει να είναι σύμφωνος με την βούληση των ιδρυτών και τον Οργανισμό τους. Συνεπώς, θα πρέπει να αποκλεισθεί η ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 42 και 45 του σχεδίου.

  • 5 Ιουνίου 2013, 10:21 | ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥ

    Άρθρο 58
    Το ποσό της παραγράφου 3 των 20.000 ευρώ, προτείνεται να γίνει 40.000 ευρώ. Με τη μεταβολή αυτή επιτυγχάνεται η επιτάχυνση των διαδικασιών και την ευελιξία των κοινωφελών περιουσιών. Το ύψος του παραπάνω ποσού μπορεί να συνδυαστεί τόσο με το ύψος των εσόδων όσο και με το μέγεθος της περιουσίας κάθε ιδρύματος, στο πνεύμα της αμέσως ανωτέρω πρότασής μας. Τέλος ο έλεγχος που προβλέπεται από το άρθρο 21 σε κάθε περίπτωση θα διασφαλίζει την διαφάνεια της διαχείρισης.