Άρθρο 81: Τροποποίηση οργανισμών

Οργανισμοί ή καταστατικά ιδρυμάτων τα οποία διέπονται από τον παρόντα κώδικα και έχουν εγκριθεί στο παρελθόν με τυπικό νόμο ή ισοδύναμη νομοθετική πράξη, μπορεί να τροποποιούνται ή να συμπληρώνονται με προεδρικό διάταγμα, με τήρηση των διαδικασιών του Κώδικα.

  • 11 Ιουνίου 2013, 15:05 | ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΠΑΤΣΟΥΡΗΣ

    Νέα παράγραφος (2) στο άρθρο 81:

    Για την πληρέστερη διασφάλιση, πιστή τήρηση και επακριβή εκτέλεση της βούλησης των διαθετών και δωρητών κοινωφελών περιουσιών, η οποία, άλλωστε, αποτελεί εκπεφρασμένη και δια της αιτιολογικής έκθεσης πρωταρχική επιδίωξη του σχεδίου νόμου και υπαγορεύεται από την επιταγή του άρθρου 109 παρ. 1 του Συντάγματος, προτείνω να προστεθεί παράγραφος 2, ώστε το άρθρο να συμπληρωθεί (με τα εντός εισαγωγικών παρατιθέμενα), ως εξής:

    Άρθρο 81: Τροποποίηση οργανισμών

    «1.» Οργανισμοί ή καταστατικά ιδρυμάτων τα οποία διέπονται από τον παρόντα κώδικα και έχουν εγκριθεί στο παρελθόν με τυπικό νόμο ή ισοδύναμη νομοθετική πράξη, μπορεί να τροποποιούνται ή να συμπληρώνονται με προεδρικό διάταγμα, με τήρηση των διαδικασιών του Κώδικα.

    «2. Οργανισμοί ή καταστατικά ιδρυμάτων, τα οποία εξαιρούνται με ειδικές διατάξεις του α.ν. 2039/1939, όπως ισχύει, και της εποπτείας του Δημοσίου και έχουν εγκριθεί στο παρελθόν με τυπικό νόμο ή ισοδύναμη νομοθετική πράξη, μπορεί να τροποποιούνται ή να συμπληρώνονται με προεδρικό διάταγμα, με τήρηση των διαδικασιών του Κώδικα, και με την επιφύλαξη εφαρμογής των διατάξεων της συστατικής πράξης και του Οργανισμού ή του Καταστατικού τους, οι οποίες υπερισχύουν σε κάθε περίπτωση.»

  • 4 Ιουνίου 2013, 14:47 | Αθανάσιος Δάλλας

    Άρθρο 81
    Με την διάταξη περί «τροποποίησης των οργανισμών ή των καταστατικών ιδρυμάτων ή των κανονισμών λειτουργίας ιδρυμάτων και οργανισμών τα οποία διέπονται από τον παρόντα κώδικα και έχουν εγκριθεί στο παρελθόν με τυπικό νόμο ή ισοδύναμη νομοθετική πράξη» επιδιώκεται: α) ο εκσυγχρονισμός των κανόνων λειτουργίας των Εθνικών Κληροδοτημάτων και β) η προσαρμογή τους στο γράμμα και το πνεύμα των διατάξεων του «Κώδικα Κοινωφελών Περιουσιών». Για τους λόγους αυτούς η τροποποίηση των οργανισμών ή των καταστατικών ιδρυμάτων ή των κανονισμών λειτουργίας ιδρυμάτων και οργανισμών δεν μπορεί να έχη δυνητικό χαρακτήρα, καθόσον δεν μπορεί να επιτευχθεί ούτε ο εκσυγχρονισμός τους, ούτε η ευθυγράμμιση τους με τις διατάξεις του «Κώδικα Κοινωφελών Περιουσιών» χωρίς τροποποίηση των ιδρυτικών τους πράξεων. Συνεπώς η «τροποποίησης των οργανισμών ή των καταστατικών ιδρυμάτων ή των κανονισμών λειτουργίας ιδρυμάτων και οργανισμών τα οποία διέπονται από τον παρόντα κώδικα και έχουν εγκριθεί στο παρελθόν με τυπικό νόμο ή ισοδύναμη νομοθετική πράξη» πρέπει να είναι υποχρεωτική και να πραγματοποιείται με μέριμνα και ευθύνη της, εκάστοτε, αρμόδιας αρχής, όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 82, παράγραφος 4.