Άρθρο 24: Εκποίηση και εκμίσθωση κινητών και ακινήτων

1. Ακίνητα της περιουσίας διατηρούνται αυτούσια, αν η εκποίησή τους δεν κρίνεται απαραίτητη για την πληρωμή χρεών της κληρονομίας ή δεν ορίζεται διαφορετικά στη συστατική πράξη. Τα διατηρούμενα ακίνητα μεταγράφονται, και εφαρμόζονται περαιτέρω επ΄αυτών οι διατάξεις για τη διοίκηση, διαχείριση και προστασία των δημοσίων κτημάτων.
Η εκμίσθωση στοιχείων των περιουσιών του παρόντος κεφαλαίου επιτρέπεται όταν συμβιβάζεται με το σκοπό της ταχείας εκκαθάρισης της περιουσίας. Μετά τη λήξη της εκκαθάρισης, ο κατά νόμον διαχειριστής της περιουσίας μπορεί να καταγγείλει τη μίσθωση και πριν τη λήξη της. Η καταγγελία ενεργεί μετά την πάροδο τριμήνου από την περιέλευσή της στον εκμισθωτή.
Για την εκποίηση ακινήτων απαιτείται έγκριση της αρμόδιας αρχής.
2. Η εκποίηση κινητών και ακινήτων στοιχείων της περιουσίας διενεργείται από τον εκκαθαριστή στον προσφέροντα την μεγαλύτερη τιμή, ύστερα από την δημοσίευση επί δύο (2) τουλάχιστον μήνες σχετικής ανακοίνωσης στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομικών και τυχόν άλλες ιστοσελίδες που κρίνονται κατάλληλες για την ευρύτερη δυνατή δημοσιότητα και αφού υποβληθούν γραπτές προσφορές εκ μέρους των ενδιαφερομένων. Αν πρόκειται για εκποίηση κινητών πραγμάτων που υπόκεινται σε φθορά ή η αξία τους δεν υπερβαίνει τις τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ, η σχετική ανακοίνωση αναρτάται επί δεκαήμερο τουλάχιστον. Για την εκποίηση ακινήτων και μεγάλης αξίας κινητών (ιδίως πλοίων, αεροσκαφών, κ.λπ.) απαιτείται προεκτίμηση της αξίας τους από πιστοποιημένους εκτιμητές. Εφόσον δεν υποβληθούν συμφέρουσες προσφορές, ο εκκαθαριστής μπορεί να απευθύνεται σε μεσίτες ακινήτων για την εκποίηση ακινήτων της περιουσίας, οι οποίοι δικαιούνται αμοιβής.
Η αρμόδια αρχή μπορεί σε κάθε περίπτωση να αποφασίσει την κατ΄άλλο τρόπο εκποίηση κινητού ή ακινήτου της περιουσίας, μετά από γνώμη του Συμβουλίου.
3. Εφόσον το προσφερόμενο τίμημα πώλησης είναι τουλάχιστον ίσο με ποσοστό ογδόντα πέντε τοις εκατό (85%) επί της προεκτιμηθείσας αξίας, ο εκκαθαριστής συνάπτει τη σύμβαση, ύστερα από προηγούμενη ενημέρωση της αρμόδιας αρχής, η οποία μπορεί μέσα σε ένα (1) μήνα να διατάξει την μη σύναψη της σύμβασης με ειδικά αιτιολογημένη απόφασή της. Η άπρακτη πάροδος της προθεσμίας τεκμαίρεται ως συναίνεση της αρμόδιας αρχής.
4. Η εξόφληση του τιμήματος της εκποίησης μπορεί να γίνεται είτε εφάπαξ είτε σε έντοκες δόσεις διάρκειας μέχρι τριών (3) ετών, ανάλογα με την αξία των προς εκποίηση πραγμάτων.
5. Αν ο αγοραστής δεν προσέλθει ή αρνηθεί να υπογράψει το οικείο συμβόλαιο εντός εύλογης προθεσμίας, η οποία σε κάθε περίπτωση δεν δύναται να υπερβαίνει το ένα (1) έτος, επιβάλλεται χρηματική ποινή ίση με το δέκα τοις εκατό (10%) της προσφοράς του, η οποία βεβαιώνεται και εισπράττεται ως δημόσιο έσοδο σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, εν συνεχεία δε,μπορεί να καλείται ο δεύτερος κατά σειρά πλειοδότης για την υπογραφή του συμβολαίου.
6. Αν τα προς εκποίηση ακίνητα είναι εκμισθωμένα, εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρων 614 και 615 του Αστικού Κώδικα.
7. Κοσμήματα, χρυσαφικά και άλλα είδη ιδιαίτερης αξίας που αποτελούν αντικείμενο δραστηριότητας του ενεχυροδανειστηρίου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου εκποιούνται από αυτό. Αυτοκίνητα, άλλα μεταφορικά μέσα ή άλλα κινητά πράγματα, μπορεί να εκποιούνται από την Διεύθυνση Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού του Υπουργείου Οικονομικών.
8. Το προϊόν της εκκαθάρισης βεβαιώνεται ως δημόσιο έσοδο από κληρονομικό δικαίωμα του Δημοσίου ή δωρεά, υπό το οικείο κεφάλαιο και άρθρο του προϋπολογισμού του Κράτους. Τα σχετικά στοιχεία βεβαίωσης αποστέλλονται από τον εκκαθαριστή στον Προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. της τελευταίας κατοικίας του διαθέτη ή της κατοικίας του δωρητή. Αρμόδιος προς βεβαίωση εσόδων περιουσίας στην αλλοδαπή, είναι ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. κατοίκων εξωτερικού.
9. Η εκμίσθωση ακινήτων της περιουσίας διενεργείται από τον εκκαθαριστή στον προσφέροντα την μεγαλύτερη τιμή, ύστερα από την δημοσίευση επί είκοσι (20) τουλάχιστον ημέρες σχετικής ανακοίνωσης στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομικών και τυχόν άλλες ιστοσελίδες που κρίνονται κατάλληλες για την ευρύτερη δυνατή δημοσιότητα. Για την εκμίσθωση ακινήτων αντικειμενικής αξίας άνω των τριακοσίων χιλιάδων (300.000) ευρώ απαιτείται προεκτίμηση της μισθωτικής αξίας τους από πιστοποιημένους εκτιμητές. Για ακίνητα μικρότερης αξίας, η προεκτίμηση διενεργείται από τον εκκαθαριστή με βάση πρόσφορα συγκριτικά στοιχεία. Εφόσον δεν υποβληθούν συμφέρουσες προσφορές, ο εκκαθαριστής μπορεί να απευθύνεται σε μεσίτες ακινήτων για την εκμίσθωση ακινήτων της περιουσίας, οι οποίοι δικαιούνται αμοιβής για τις προσφερόμενες στον εκκαθαριστή σχετικές υπηρεσίες. Η αρμόδια αρχή μπορεί σε κάθε περίπτωση να αποφασίσει την κατ΄άλλο τρόπο εκμίσθωση ακινήτου της περιουσίας.
10. Εφόσον το προσφερόμενο μίσθωμα είναι τουλάχιστον ίσο με ποσοστό ογδόντα πέντε (85%) επί της προεκτιμηθείσας αξίας, ο εκκαθαριστής συνάπτει τη σύμβαση, ύστερα από προηγούμενη ενημέρωση της αρμόδιας αρχής, η οποία μπορεί μέσα σε δεκαπέντε (15) ημέρες να διατάξει να μη συναφθεί η σύμβαση, με ειδικά αιτιολογημένη απόφασή της. Η άπρακτη πάροδος της προθεσμίας τεκμαίρεται ως συναίνεση της αρχής. Αν ο μισθωτής δεν προσέλθει ή αρνηθεί να υπογράψει το οικείο συμφωνητικό, επιβάλλεται χρηματική ποινή ίση με τρία (3) μηνιαία μισθώματα της προσφοράς του, ποινή η οποία βεβαιώνεται και εισπράττεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, εν συνεχεία δε, μπορεί να καλείται ο δεύτερος κατά σειρά πλειοδότης για την υπογραφή του συμφωνητικού.
11. Η αρχική διάρκεια της μίσθωσης ορίζεται στα ελάχιστα χρονικά όρια που προβλέπονται από το νόμο, ανάλογα με το είδος της μίσθωσης. Μετά τη λήξη της μίσθωσης μπορεί να συμφωνείται η ανανέωση για χρόνο ίσο ή και βραχύτερο, με τους ίδιους, ή επουσιωδώς διαφορετικούς, όρους, το δε σχετικό μισθωτήριο υποβάλλεται στην αρμόδια αρχή προς ενημέρωση αυτής.
Με το μισθωτήριο συμβόλαιο συμφωνείται η αναπροσαρμογή του μισθώματος κατά τις ισχύουσες κατά περίπτωση διατάξεις. Κατ΄εξαίρεση μπορεί να συμφωνηθεί έκτακτη αναπροσαρμογή όταν συντρέχουν εξαιρετικοί λόγοι (όπως ιδίως απρόοπτη μεταβολή των οικονομικών συνθηκών της αγοράς). Η σχετική τροποποιητική σύμβαση υποβάλλεται στην αρμόδια αρχή προς ενημέρωση αυτής. Η αρμόδια αρχή μπορεί, εντός προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερών, να μην εγκρίνει την υποβληθείσα σ’ αυτήν τροποποιητική σύμβαση, αλλιώς τεκμαίρεται η συναίνεσή της. Για την υπεκμίσθωση του ακινήτου με τους ίδιους όρους της αρχικής μίσθωσης ενημερώνεται ο εκτελεστής και η αρμόδια αρχή.

  • 6 Ιουνίου 2013, 13:34 | Ηλίας Ιωαννίδης

    Όσον αφορά την εκποίηση των ακινήτων, πρέπει να προβλεφθεί εκτός της ανακοινώσεως στην ιστοσελίδα, που επέχει θέση της παλαιάς περιλήψεως της διακηρύξεως, και η σύνταξη διακηρύξεως με τους όρους της πωλήσεως. Η διακήρυξη εξασφαλίζει τις περιουσίες από προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν κατά την σύνταξη των πωλητηρίων συμβολαίων, αλλά εξασφαλίζει και τις κοιν. περιουσίες από δικαστικές εμπλοκές, από τυχόν ματαιώσεις πωλήσεων, ενώ είχαν υποβληθεί οικονομικές προσφορές που καλύπτουν τις προυποθέσεις της ανακοινώσεως.-
    Επειδή οι κοιν. περιουσίες συνήθως εδρεύουν εκτός της έδρας της αρμόδιας αρχής, η ενημέρωση της αρμόδιας αρχής πρέπει να προβλεφθεί να γίνεται με επιστολή με απόδειξη, για να αποδεικνύεται η πάροδος των προβλεπομένων προθεσμιών.-

  • 5 Ιουνίου 2013, 11:47 | ΦΑΝΗ ΜΑΥΡΟΥΔΗ

    1. Θα πρέπει να προβλεφθεί ένας ΔΙΑΦΑΝΗΣ τρόπος υπολογισμού της μισθωτικής αξίας του ακινήτου που θα αξιοποιηθεί και όχι βάσει «πρόσφορων συγκριτικών στοιχείων» που ο εκκαθαριστής/ εκτελεστής θα συγκεντρώσει.
    2. Για ακίνητα μισθωτικής αξίας μεγαλύτερης του ποσού των 2.000 ευρώ θα πρέπει να διενεργείται ηλεκτρονική δημοπρασία, όπως γίνεται με τον πρώην Ο.Δ.Δ.Υ. Το ίδιο θα πρεπει να πραγματοποιείται για όλες τις εκποιήσεις ανεξαρτήτου ορίου αντικειμενικής αξίας, η οποία θα πρέπει να ενημερώενεται η αρμόδια υπηρεσία πριν τη διενέργεια της δημοπρασίας.

    Φανή Μαυρουδή

  • 5 Ιουνίου 2013, 10:16 | ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥ

    Άρθρο 24
    Η εκμίσθωση των ακινήτων θα πρέπει να συνεχίσει να γίνεται με δημόσια πλειοδοτική δημοπρασία. Η φυσική παρουσία των ενδιαφερομένων έχει το πλεονέκτημα ότι αυτοί έχουν άμεση γνώση τι προσφέρει ο ανταγωνιστής, έτσι επιτυγχάνεται υγιής ανταγωνισμός και το μεγαλύτερο τίμημα. Η μέχρι σήμερα πρακτική έχει αποδείξει ότι όταν η δημοπρασία εκτελείται σωστά και υπάρχει ενδιαφέρον, είναι ιδιαιτέρως αποδοτική. Η δημοσίευση της εκμίσθωσης στην ιστοσελίδα του Υπουργείου να μη διαρκεί είκοσι (20) ημέρες αλλά λιγότερες π.χ. δέκα (10) όπως και σήμερα, διότι ο ανταγωνισμός με τους ιδιώτες ιδιοκτήτες είναι σκληρός και απαιτεί γρήγορες και άμεσες αποφάσεις , σε αντίθετη περίπτωση τα ακίνητα των κοινωφελών περιουσιών θα είναι σε μειονεκτικότερη θέση.
    Η προεκτίμηση που προβλέπεται από την παράγραφο 9 θεωρείται περιττή διότι προσθέτει επιπλέον κόστος στη διαχείριση. Το συμφέρον της περιουσίας το οποίο προσπαθεί να διασφαλίσει ο νομοθέτης επιτυγχάνεται με την δημοπρασία ακόμη και σε περίπτωση που η μισθωτική αξία πρώτης προσφοράς είναι χαμηλή καθώς οι ενδιαφερόμενοι έχοντας την αβεβαιότητα τι θα προσφέρουν οι ανταγωνιστές θα προσφέρουν την πραγματική μισθωτική αξία του ακινήτου.
    Η ποινή που προβλέπεται στην παράγραφο 10 του ιδίου άρθρου είναι σωστό κατά την άποψη μας να έχει την εξής μορφή: Η συμμετοχή στη δημοπρασία να διενεργείται με κατάθεση παραβόλου όπως και με το Β.Δ. 30/11-4/12/1939 το οποίο θα καταπίπτει υπέρ της περιουσίας σε περίπτωση μη υπογραφής της μισθωτήριας σύμβασης. Ο συγκεκριμένος τρόπος χειρισμού έχει τα εξής πλεονεκτήματα:
    1) Η κατάθεση του παραβόλου απομακρύνει πιθανούς κακόπιστους μισθωτές,
    2) Η κατάπτωση του υπέρ της περιουσίας έχει το στοιχείο της αμεσότητας χωρίς τη γραφειοκρατική απασχόληση Δημοσίων Υπηρεσιών.
    3) Έχει το στοιχείο της αναλογικότητας όπως προτείνεται και με το παρόν σχέδιο νόμου.
    4) Δεν έχει τον υπερβολικό χαρακτήρα των συνεπειών του προηγουμένως ισχύοντος Β.Δ. 30/11-4/12/1939.