Άρθρο 74: Συμβιβασμός – Κατάργηση δίκης- Διαιτησία

1. Για την κατάρτιση συμβιβασμού ή την κατάργηση δίκης σε διαφορές επί περιουσιών των κεφαλαίων Δ΄, Ε΄ και Η΄ του παρόντος κώδικα απαιτείται απόφαση της αρμόδιας αρχής ύστερα από γνώμη του Συμβουλίου.
2. Για την κατάρτιση συμβιβασμού ή συμφωνίας διαιτησίας ή την κατάργηση δίκης σε διαφορές επί περιουσιών των κεφαλαίων ΣΤ΄ και Ζ΄ του παρόντος κώδικα απαιτείται έγκριση της σχετικής απόφασης του διοικούντος την περιουσία από την αρμόδια αρχή, ύστερα από γνώμη του Συμβουλίου.»

  • 5 Ιουνίου 2013, 10:11 | ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

    Πρέπει να διευκρινισθεί ότι οι διατάξεις του εν λόγω άρθρου 74 δεν αφορούν συμβιβασμούς,δικαστικούς ή εξωδίκους ή καταργήσεις δικών τακτικής διοίκησης και διαχείρισης, όπως είναι μισθωτικές υποθέσεις, εργατικές διαφορές, αποζημιώσεις τρίτων με βάση το 914 ΑΚ.
    θα ήταν υπερβολή να απασχολείται το Συμβούλιο με θέματα ήσσονος διαχειριστικής σημασίας.
    Κατά τη γνώμη μας θα πρέπει να διευκρινισθεί ότι το άρθρο ισχύει για περιπτώσεις δικών ή εξωδίκων ενεργειών, που εμπεριέχουν εκποίηση ή παραίτηση απο περιουσιακό δικαίωμα πάνω από κάποιο ορισμένο χρηματικό ποσό.
    ‘Αλλωστε, με τον ετήσιο κατασταλτικό έλεγχο που προβλέπεται απο το σχέδιο νόμου, εύκολα και με ασφάλεια θα μπορεί να ελεγχθεί η σκοπιμότητα, προς το αληθές συμφέρον της κοινωφελούς περιουσίας, του συμβιβασμού κλπ που έγινε, με όλες τις συνέπειες που προβλέπονται (καταλογισμός, έκπτωση, ποινικές ευθύνες κλπ).