Άρθρο 48: Παράλειψη διαγωνισμού – Προμήθειες – Υπηρεσίες

1. Όταν εξαιρετικοί ή ειδικοί λόγοι επιβάλλουν την παράλειψη του διαγωνισμού μπορεί να επιτρέπεται, με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση της αρμόδιας αρχής, η χωρίς διαγωνισμό σύναψη ή τροποποίηση συμβάσεων που αφορούν εκκαθάριση, διοίκηση και διαχείριση περιουσιών υπέρ κοινωφελών σκοπών ή έργων του παρόντος κεφαλαίου.
2. Συμβάσεις προμηθειών και παροχής υπηρεσιών, συνάπτονται ύστερα από πρόχειρο διαγωνισμό και υποβάλλονται στην αρμόδια αρχή για έγκριση. Η αρμόδια αρχή οφείλει να εγκρίνει τις συμβάσεις μέσα σε προθεσμία ενός (1) μηνός από την υποβολή τους, μετά την παρέλευση της οποίας τεκμαίρεται η έγκριση. Συμβάσεις προμηθειών ή παροχής υπηρεσιών, το αντικείμενο των οποίων κατ’ αξία δεν υπερβαίνει τις είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ, χωρίς ΦΠΑ, συνάπτονται εγγράφως με απευθείας ανάθεση, ύστερα από λήψη τριών (3) τουλάχιστον εγγράφων προσφορών.
3. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών μπορεί να ορίζονται οι ειδικότεροι όροι των διαγωνισμών της προηγούμενης παραγράφου, οι όροι των συμβάσεων που υπογράφονται και οι περιπτώσεις εξαίρεσης από την υποχρέωση διεξαγωγής διαγωνισμού.

  • 5 Ιουνίου 2013, 10:47 | ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥ

    Άρθρο 48
    Στην παράγραφο 2 του άρθρου, πρέπει κατά την άποψη μας να τεθεί όριο (π.χ. 2.500 ευρώ), κάτω του οποίου δεν θα απαιτείται η σύναψη έγγραφης συμφωνίας. Η παραπάνω πρόταση διευκολύνει αφάνταστα την καθημερινότητα, εισάγει ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια διαχείρισης και σε συνδυασμό με την εισαγωγή ελεγκτών κατά το άρθρο 21 [τους ελεγκτές του άρθρου 21] διασφαλίζει κατά το δυνατόν τη διαφάνεια διαχείρισης. Τέλος το ύψος του παραπάνω ποσού μπορεί να συνδυαστεί τόσο με το ύψος των εσόδων όσο και με το μέγεθος της περιουσίας κάθε ιδρύματος ώστε ιδρύματα με έντονη διαχειριστική καθημερινότητα να υποβοηθούνται στην προσπάθεια υλοποίησης των σκοπών τους αντί να εμπλέκονται σε γραφειοκρατικές διαδικασίες αποστερούμενα από πολύτιμο χρόνο και εξομοιούμενα με δύσκαμπτα γραφειοκρατικά μορφώματα.